Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > kapusta pekińska

Kapusta Pekińska

kapusta pekińska

obiad
18.11.2024 15:47 Kapustę pekińską zapiekłam z mięsnym farszem. Wyszło cudo

Marzy Ci się pyszny i tani obiad? Przygotujesz go z kapusty pekińskiej, mięsa i kilku dodatków. Kapusta pekińska na obiad stanie się hitem w każdym domu. 

Siekanie kapusty pekińskiej
07.10.2024 06:00 Posiekaj pekinke i zalej tym sosem. Ta surówka jest doskonała

Żegnaj, tradycyjna surówko z marchewki i jabłka! Witaj, kapusto pekińska! To niedoceniane warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach i dzięki tej prostej surówce z pewnością zacznie.

gołąbki
30.10.2023 11:06 Faszeruję kapustę pysznym nadzieniem i podsmażam na patelni. 100 razy wolę tę wersję od klasycznych gołąbków

Czy przyrządzacie gołąbki? Ja robię to często, bo w moim domu są bardzo lubiane. Jednak nie robię tradycyjnych gołąbków. Gotowe nadzienie zawijam w kapustę, a całość podsmażam na patelni. Rodzina zawsze dopomina się o dokładki.

surówka
11.09.2023 18:11 Gdy brak mi innych pomysłów, robię do obiadu te surówkę. Zajmuje dosłownie chwilę i pasuje do wszystkiego

Czy brak ci czasu na przygotowanie surówki do obiadu? Jeśli tak jest, to polecam przepis na smaczną i błyskawiczną surówkę. Zawsze ją robię, gdy brak mi pomysłów i czasu na gotowanie. Potrzebujesz zaledwie chwili i pyszna oraz zdrowa surówka do obiadu będzie gotowa. 

surówka
07.07.2023 13:52 Tę obłędną surówkę jadłam ostatnio na mieście. Pyszny przepis udało mi się odtworzyć w domu

Ta surówka z kapusty pekińskiej i pysznych dodatków będzie świetnym uzupełnieniem letniego obiadu. Zrobisz ją szybko, a smak warzyw w tej surówce podbije twoje podniebienie. Odrobina majonezu dodaje aksamitnego wykończenia, a szczypta ziół prowansalskich podkręca smak. Wypróbuj koniecznie przepis na tę pyszną surówkę.

Surówka z kapusty pekińskiej
28.02.2023 15:03 Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są kluczowe

Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wzbogacając rarytas o ogórki kiszone i doprawiając go sosem na bazie musztardy, uzyskamy świetną, orzeźwiającą kompozycję, która będzie pasowała do niejednego obiadu. Musicie spróbować. 

duszona kapusta z jabłkiem
14.11.2022 19:49 Zimowa duszona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek do obiadu

Duszona kapusta idealnie komponuje się z daniami na bazie mięsa, lub w chłopskim kociołku z dodatkiem ziemniaków. Jest tak pyszna, że warto przygotować cały jej zapas do spiżarni. Nasz przepis na zimową duszoną kapustę z jabłkiem jest banalnie prosty, a przy tym niedrogi. Wypróbuj go koniecznie.Duszoną kapustę z jabłkiem możesz pałaszować od razu lub zawekować ją do słoików. Takie przetwory mogą spędzić na półce nawet kilkanaście miesięcy. Dzięki starannie dobranym przyprawom, smak kapusty będzie cieszył Cię za każdym razem, kiedy po nią sięgniesz. Grzech przejść obok niej obojętnie.

cichopek sałatka z kapusty pekińskiej
21.10.2022 12:38 Kasia Cichopek pokazała jak robi sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealna na każdą okazję

Kasia Cichopek zdradziła swój patent na sałatkę z kapusty pekińskiej. To ekspresowe pyszne danie sprawdzi się w wielu sytuacjach, od śniadania po kolację. Smakowita sałatkowa propozycja przypadnie do gustu absolutnie każdemu miłośnikowi tego typu potraw. Koniecznie sprawdź ten przepis.Sekretem pysznej sałatki według Kasi Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, jest dodatek słonego sera typu feta. Do tego soczyste pomidory i chrupiąca papryka, a nasza sałatka jest niemal gotowa. Do szczęścia brakuje jej tylko obłędnego kremowego sosu. Wprost ślinka cieknie.

gołąbki z grzybami
23.09.2022 14:07 Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

Gołąbki, któż ich nie uwielbia? Dobrze znaną faszerowaną kapustę zawijamy najczęściej z mięsem mielonym i ryżem. Od klasyki warto czasem odpocząć i spróbować czegoś nowego. Prezentujemy aromatyczny farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Dodaj do tego utarte ziemniaki ze skrobią, a efekt wbije Cię w krzesło.Skrobię ziemniaczaną do farszu na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami możesz bardzo łatwo uzyskać samodzielnie w domu. Wystarczy, że surowe ziemniaki zetrzesz i odsączysz z płynu do osobnej miseczki. Po ok. 15 minutach na dnie naczynie zbierze się skrobia z ziemniaków. Pozostałą na wierzchu wodę wylej, natomiast skrobię zachowaj do farszu.

Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu
10.09.2022 19:28 Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu. Obłędny przysmak dla każdego

Kiszona kapusta pekińska jest znakomita. Chrupiący i pełen charakteru warzywny przysmak przypadnie do gustu nie tylko amatorom kiszonek. Pasuje do niejednego dania, a jego zrobienie jest bardzo proste. Musicie spróbować — pokochacie ten smak. Jeśli kiedykolwiek próbowaliście kimchi, przepis na domową wersję tego rarytasu z pewnością wam się spodoba. Słodko-ostry i lekko słony sos, którym natrzemy kapustę przed kiszeniem, wzbogacimy o kilka cennych składników takich jak gruszka, czosnek czy imbir. Wyrób będzie obfitował w cenne składniki odżywcze i zachwyci smakiem.

gołąbki po meksykańsku
09.09.2022 18:08 Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób

Parzenie kapusty na gołąbki jest chyba najbardziej niewdzięczną czynnością niezbędną do przygotowania tego dania. Czy wiesz jednak, że aby uzyskać liście do zawijania farszu, wcale nie potrzebujesz garnka z wrzącą wodą? Kapustę na gołąbki z powodzeniem przygotujesz za pomocą kuchenki mikrofalowej. Do przygotowania kapusty na gołąbki w mikrofali, wybierz odpowiedni jej rodzaj. Najlepiej sprawdzą się odmiany delikatne, na przykład kapusta włoska lub pekińska. Ich liście są zdecydowanie cieńsze, niż te spotykane w zwykłej białej kapuście. Dzięki temu uda się je zmiękczyć bez użycia wody.

surówka z kapusty pekińskiej
07.09.2022 16:00 Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. 1 dodatek przesądza o jej soczystości

Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Lekki i pełen smaku rarytas będzie niezwykle soczysty i przyjemnie słodki, jeśli dodacie do niego jabłko. Tak przyrządzony z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Musicie spróbować. Lekka i soczysta surówka jest obowiązkowym elementem zdrowego obiadu. Połączenie kapusty pekińskiej, marchwi jabłka z delikatnym sosem z jogurtu i majonezu pasuje do wielu mięsnych przysmaków oraz warzywnych kotletów, a jego zrobienie jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską
10.08.2022 21:26 Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Surówki są pysznym i pełnym smaku dodatkiem do mięs. Przyrządzony na bazie kapusty pekińskiej rarytas z sosem jogurtowo-majonezowym zaskoczy was lekkością i przyjemnie odświeżającym smakiem, którego nabierze za sprawą dodanego do sosu soku z cytryny. Warzywa będą delikatnie chrupiące i wyraziste — po prostu pyszne. Surówka z kapusty pekińskiej jest kolejnym — po smakowitym specjale wprost z chińskiej restauracji i orzeźwiającej kompozycji z kapusty i ogórka — wyśmienitym dodatkiem obiadowym. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych mięs i kotletów. Koniecznie spróbujcie.

Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
24.07.2022 11:58 Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku

Surówka z kapusty pekińskiej przepisu cioci Krysi bije na głowę wszystkie inne. Jest bardzo aromatyczna, a przełamanie jej słodką żurawiną i suszonymi pomidorami sprawia, że surówka zawsze znika z talerzy w ekspresowym tempie.Surówka z kapusty pekińskiej cioci Krysi jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Możemy podać ją z kotletami schabowymi, mielonymi, pieczonym mięsem, rybami, daniami z grilla i wegetariańskimi potrawami. Zawsze podkreśla smak całego dania i jest tak pyszna, że wszyscy proszą o przepis.Ciocia Krysia do surówki z kapusty pekińskiej dodaje suszoną żurawinę. Suszona żurawina rewelacyjnie łączy się z innymi składnikami, a także z mięsem, rybami i wytrawnymi daniami, nadając im słodką nutę. W surówce nie może zabraknąć również suszonych pomidorów.Do surówki pekińskiej dodaj pomidory w oliwie, nie suche. Oliwa również będzie potrzebna, ponieważ dodatkowo podkręci smak i sprawi, że cała surówka będzie niezwykle wyraźna i aromatyczna. Do surówki dodajmy również cały pęczek szczypiorku dla kontrastu, będzie pysznie.

surówka z kapusty
20.06.2022 10:24 Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa

Co podać do mięsa obiadowego lub z grilla? Mamy pomysł na najlepszy dodatek, którym jest delikatna surówka z kapustą, ogórkami świeżymi i konserwowymi oraz zieloną cebulką. Ma orzeźwiający zapach, dużą chrupkość i soczystość. Wygląda też bardzo apetycznie i jest niezwykle smaczna. Dopełnieniem każdego obiadu powinna być duża porcja surówki. Nie tylko doda całości smaku, ale tez dostarczy niezbędnych witamin, soli mineralnych i błonnika. Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, z których możemy przygotować taki pyszny dodatek. Jednak jak zawsze, liczy się pomysł. Dziś proponujemy przygotować surówkę zielono-zieloną. Zrobimy ją z chrupiącej kapusty pekińskiej, do której dodamy też ogórek świeży i konserwowy oraz trochę szczypioru. Dopełnieniem smakowym będzie majonez i przyprawy.

surówka z kapusty
13.05.2022 20:48 Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Polecamy najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma chyba doskonalszej, bo ta z marchewką i jabłkiem ma dobrze wyważone smaki i świetnie pasuje niemal do każdego dania. Z pewnością też zachwycisz się jej chrupkością i soczystością. Obiad to nie tylko mięso czy ryba z dodatkiem ziemniaków albo ryżu, ale też surówka. Ta ostatnia tak naprawdę jest najzdrowszą częścią tego posiłku. Jest bowiem niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i sole mineralne. Z tych powodów starajcie się jej nigdy nie pomijać. Często jednak brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie surówki. Jeśli chodzi o pomysły, nasz serwis służy pomocą. A kwestia czasu to zwykle jednak wymówka. Do zrobienia przeciętnej surówki wystarczy bowiem 10 minut.

Gołąbki bez zawijania
21.03.2022 01:00 Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tradycyjnie przyrządza się je, zawijając farsz w kapuściane liście. Wymaga to nieco wprawy i odpowiedniego przygotowania kapusty. Tym razem mamy dla was przepis, w którym nie będzie to konieczne. Zamiast formować zgrabne rulony, posiekamy kapustę pekińską i wyrobimy kotlety z jej dodatkiem. Będzie równie smacznie i dużo szybciej. Gołąbki w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Jedni serwują mięsny specjał z sosem pomidorowym, podczas gdy inny preferują wersję jarską. Receptura bez zawijania również pozwoli wam przyrządzić niezwykle aromatyczne i sycące danie. Spróbujcie koniecznie.

Kapusta pekińska z czarnymi plamkami
06.01.2022 01:00 Co oznaczają czarne plamy na kapuście pekińskiej?

Wiele osób przechowuje kapustę pekińską w lodówce przez dłuższy czas, ponieważ warzywo to znane jest z długiego okresu świeżości. Czasem pojawiają się na niej specyficzne czarne kropki - nie jest to pleśń, lecz objaw choroby o nazwie pieprzowa plamistość. Specjaliści nie są jednomyślni i nie mogą jednoznacznie odpowiedzieć, czy spożycie takiej kapusty jest szkodliwe. Dla własnego bezpieczeństwa warto z niej zrezygnować. Kapusta pekińska na dobre zadomowiła się w naszej kuchni, głównie dzięki wyjątkowo długiej przydatności do spożycia - o ile odpowiednio się ją przechowuje. W dobrych warunkach wytrzymuje nawet 5 miesięcy bez psucia się. Dlatego tak łatwo zapomnieć o tym, że główka kapusty znajduje się w lodówce. Po jakimś czasie na jej liściach zaczynają pojawiać się czarne wykwity, które nie wyglądają zbyt zachęcająco. Naukowcy nie są zgodni co do ich szkodliwości, lecz dla własnego spokoju zalecamy wyrzucić taką kapustę do śmieci lub kompostownika.

kapusta pekińska
28.12.2021 01:00 Niezwykły przepis Kuronia na smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la kimchi

Kapusta pekińska jest u nas łatwo dostępna, jednak w małym stopniu wykorzystywana. Zwykle robimy z niej surówkę, czasami gołąbki. Jeśli jednak masz ochotę na orientalny przysmak, przygotuj smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la Kimchi. W tym celu skorzystaj z niezwykłego przepisu Jakuba Kuronia.Kiszonki są bardzo zdrowe i warto po nie sięgać przez cały rok. Jednak szczególnie dużą popularnością cieszą się zimą. Wtedy nie tylko świetnie smakują, ale też skutecznie podnoszą naszą odporność i zwalczają przeziębienia. Jak się okazuje, kiszone warzywa są znane nie tylko w Polsce. Kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej i jest to zwykle kiszona kapusta pekińska, rzadziej rzepa. Dzięki dodatkowi papryczki chilli kimchi charakteryzuje się kwaśno-pikantnym smakiem. Jak ją przygotować zdradzi wam dziś Jakub Kuroń.

Sałatka gyros Ewy Wachowicz
20.12.2021 01:00 Kultowa sałatka gyros wg. przepisu Ewy Wachowicz

Sałatka gyros jest smaczną i bogatą kompozycją warzywną. Doskonale sprawdzi się na wielu spotkaniach towarzyskich. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste, a z przepisem Ewy Wachowicz wyjdzie wam tak dobra, jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie. Przepisy Ewy Wachowicz są sprawdzone i pełne smaku. Wystarczy wspomnieć sposób na gulasz czy tatar. Sałatka gyros w jej wykonaniu jest prawdziwym hitem. Sięgnijcie po nią na Sylwestra, a miło zaskoczycie swoich gości.

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
23.11.2021 01:00 Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej jest prostą i smaczną surówką obiadową, która świetnie pasuje do każdego dania, zarówno do mięsa, ryb, jak i potraw wegetariańskich. Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna, ale z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka, słodkiej marchewki i ostrej cebulki. Jest przepyszna. Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu.Surówka z kapusty pekińskiej, cebulki, marchewki i jabłka to prawdziwa bomba witaminowa, którą możesz podać do każdego obiadu. Kapusta zawiera duże ilości witamin i minerałów, marchewka beta karoten, jabłko to silny przeciwutleniacz, cebula natomiast działa jak naturalny antybiotyk. Surówka jest też świetnym pomysłem na sycącą kolację lub zdrowy lunch.Surówka z kapusty pekińskiej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest delikatna, ale jednocześnie lekko kwaśna, słodka i ostra. Do surówki dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, aby dobrze połączyć wszystkie składniki i smaki. Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje np. do gotowanego schabu na ciepło lub dorsza pieczonego z cytryną i rozmarynem.

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
22.11.2021 01:00 Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Surówka z kapusty pekińskiej i pora to pomysł na szybką i bardzo smaczną surówkę obiadową, która posmakuje wszystkim domownikom. Słodka marchewka, kwaśne jabłko, ostry por i delikatna kapusta to połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak przygotować prostą, ale pyszną surówkę z kapusty pekińskiej i pora.Surówka z kapusty pekińskiej to pomysł na smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Kapusta pekińska jest bogata w błonnik, białko, a także w witaminy A, C oraz K. Spożywanie kapusty pekińskiej wzmacnia układ odpornościowy, uszczelnia żyły, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, a także wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu próchnicy. Przed przygotowaniem surówki namocz pora w gorącej wodzie, aby był delikatniejszy w smaku i miękki. Por nadaje surówce lekkiej ostrości, cała surówka jest natomiast lekko słodka z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka. Surówka pasuje doskonale do dań mięsnych i ryb, takich jak pieczona karkówka lub pieczony dorsz.

kapusta pekińska
19.11.2021 01:00 Kultowy przepis z lat 90-tych na surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka do obiadu rzecz obowiązkowa. Jeśli nie macie pomysłu, jaką przygotować, mamy dla was propozycję. Przygotujcie surówkę z kapusty pekińskiej. Podamy wam kultowy przepis z lat 90-tych, dzięki któremu ten dodatek podbije podniebienia waszych bliskich. Kapusta pekińska zagościła w naszych sklepach na dobre w latach 90-tych. Razem z dużym napływem Wietnamczyków, którzy w swoich barach surówkę z tej kapusty serwowali do wszystkich dań. Posmakowała nam na tyle, że zaczęliśmy ją też chętnie przyrządzać w domach. Dziś warto wrócić do tego przysmaku.

Kiszona kapusta w misce
12.10.2021 02:00 Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Warto przygotować solidny zapas kiszonki na zbliżającą się zimę. Podpowiadamy jak to zrobić. Prozdrowotne właściwości kapusty kiszonej pochodzą od zawartych w niej bakterii kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy i pomagają wzmocnić odporność. Ciesz się jej smakiem, chrupiąc pyszne surówki przyrządzone z dodatkiem domowej wersji popularnej kiszonej. Szczególnie polecamy tę z dodatkiem cebuli.

Kapusta pekińska
19.09.2021 02:00 Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej nie ma sobie równych, ponieważ w połączeniu z jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami, ma wyjątkowo intensywny smak. Warto ją jednak jeść również dlatego, że posiada mnóstwo wartości odżywczych. Kapusta ta jest bogata w błonnik oraz wiele substancji bioaktywnych. Surówka z kapusty pekińskiej jest chrupiąca, pyszna oraz zdrowa, dlatego warto podawać ją wraz z obiadem, jak najczęściej. Poza wspaniałym smakiem surówka ta dostarcza zaskakująco dużo prozdrowotnych substancji. W kapuście znajduje się sporo błonnika, witaminy C, wapnia, potasu oraz żelaza. Dodatkowo podczas jedzenia kapusty, przyjmuje się również glukozynolany, związki fenolowe, chlorofil oraz karotenoidy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kapusta pekińska w surówce
20.08.2021 02:00 Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej doskonale pasuje do najróżniejszych mięs o intensywnym smaku. Jeśli chcesz stworzyć doskonałe połączenie, dodaj do kapusty tartą marchewkę. W taki sposób słodycz świetnie kontrastuje ze smakiem liści kapusty. Surówka z kapusty pekińskiej jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Co więcej, jeśli korzysta się z odpowiednich składników, może być także zdrowa i bardzo niskokaloryczna. Wystarczy, zamiast klasycznego majonezu użyć jogurtu naturalnego, który ma znacznie mniej tłuszczu. Niektórzy tak bardzo kochają tę surówkę, że dodają ją nawet do swoich kanapek - trzeba je jednak zjeść wystarczająco szybko, aby pieczywo nie przemokło. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z kapusty pekińskiej
23.07.2021 02:00 Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu, który smakuje praktycznie każdemu. Jest chrupiąca i świeża, a w połączeniu z jabłkiem i warzywami dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Warto przy okazji pamiętać, że jej przygotowanie jest banalnie proste, więc nie potrzeba do niej żadnych umiejętności. Surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. W składnikach znajduje się mnóstwo błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Owa surówka jest genialnym produktem do większości obiadów - szczególnie tych, w których główną rolę gra mięso. Smak surówki wzmacnia przyjemność z jedzenia pieczeni i kotleta, a także oczyszcza kubki smakowe, aby czuć więcej podczas jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z kapusty pekińskiej
12.05.2021 02:00 Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska należy do jednych z najtańszych warzyw dostępnych w sklepach - w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienie jest szczególnie istotna. Posiada wszak mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Przyszykowanie samej surówki trwa tylko kilka chwil, nie potrzeba żadnych specjalistycznych składników ani umiejętności, a lista produktów wcale nie jest długa. Większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu, więc prawdopodobnie nie będziesz musiał wychodzić na zakupy.