Większość Polaków, których dzieciństwo przypadło na okres późnego PRL-u, z pewnością pamięta pyszną przekąskę do samodzielnego przygotowania - Przysmak Świętokrzyski. W tamtych czasach smażone na oleju chrupki z mąki były prawdziwym luksusem. Jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dobre wieści. Przysmak można kupić w niektórych sklepach i poniżej pokazujemy propozycje, dzięki którym jeszcze raz przypomnisz sobie, jak smakuje. Przysmak Świętokrzyski jest klasyką, która niegdyś była obowiązkowym elementem imprez, posiadówek czy wieczorów filmowych. Ta błyskawiczna w przygotowaniu przekąska nie tylko efektownie zwiększa swoją objętość podczas smażenia, lecz również obłędnie smakuje. Większość zajadała się nią bez żadnych dodatków - najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, zaraz po odsączeniu z nadmiaru oleju. Co ciekawe istnieje wiele sposobów podania Przysmaku, o których więcej wyjawiamy poniżej.
Ketchup stanowi jeden z najważniejszych dodatków i sosów - wykorzystuje się go do wielu potraw z najróżniejszych kuchni świata. W sklepach dostępne jest mnóstwo wariantów ketchupu, jednak najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie przygotowany własnoręcznie. Dlatego poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na ketchup. Wystarczy raz go spróbować, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie. Ketchup wywodzi się pierwotnie z kuchni chińskiej, gdzie prawdopodobnie służył w dawnych czasach jako zaprawa do dań rybnych. Nazwa pochodzi od słowa "kôe-chiap" w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie "zaprawa do ryb". Zaletą własnoręcznie zrobionego ketchupu jest przede wszystkim znajomość wszystkich składników. W takim sosie nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku i innej chemii, dlatego jest znacznie zdrowszy. Co więcej, dostosowanie dokładnego profilu smakowego jest wyjątkowo ważne - dzięki temu można mieć pewność, że ketchup posmakuje każdemu.
Karkówka doskonale smakuje grillowana, ale świetnie nadaje się też do pieczenia w piekarniku. Możesz ją upiec w kawałku lub pokrojoną w plastry. Dziś poznacie przepis na soczystą karkówkę w marynacie z keczupu. Urzeknie was smakiem, miękkością i delikatnością. Zimą często mamy ochotę na porządny kawałek mięsa. Jest sycące, więc dodaje nam dużo energii. A tego szczególnie potrzebujemy, gdy jest chłodno. Takim mięsem z pewnością jest karkówka. Jest poprzerastana tłuszczykiem, który dodaje jej smaku i soczystości. Warto ją jednak wcześniej zamarynować, by stała się bardziej krucha i rozpływała się w ustach.
Domowe frytki to pyszna przekąska i doskonały dodatek do obiadu. Frytki przygotowane samodzielnie są również dużo zdrowsze od gotowych, kupionych w sklepie. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjne, domowe frytki, które będą idealnie usmażone i chrupiące i błyskawicznie znikną z talerzy.Wszyscy kochamy frytki. Niezależnie od tego, czy cienkie, czy grubo krojone, karbowane, belgijskie, każde smakują doskonale, kiedy przygotujesz i usmażysz je w odpowiedni sposób. Jeśli robiłeś w domu frytki i wyszły miękkie i tłuste, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie, dowiesz się, jak przygotować ziemniaki, aby wyszły perfekcyjnie.Nie kupuj gotowych frytek, są głęboko mrożone i zawierają dużo konserwantów i sztucznych substancji poprawiających smak. Kupione, smażone frytki w restauracjach typu fast- food również zawierają ulepszacze smaku i konserwanty i dodatkowo smażone są na wątpliwej jakości oleju. Takich frytek nie podałabym swojemu dziecku.Domowe frytki wyjdą o wiele bardziej chrupiące, smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, wystarczy, że zastosujesz kilka drobnych wskazówek, a wszyscy będą zachwyceni ich smakiem i chrupiącą strukturą.
Nie wiesz, co zaserwować dziś wieczorem? Polecamy ci mini pizze z ciasta francuskiego. Jest to idealna sylwestrowa przekąska — doskonała na ciepło, smaczna też na zimno. Zrobisz ją błyskawicznie ze składników, które masz pod ręką. Szybko zniknie z talerzy.Na domowych imprezach doskonale sprawdzają się przekąski, które można przygotować wcześniej i wystarczy je potem tylko podgrzać. Ciepłe przekąski zjada się z przyjemnością, bo rozgrzewają, doskonale smakują i sycą. Jeśli tylko masz w zapasach ciasto francuskie albo jeszcze zdążysz je kupić, zaserwuj mini pizze sylwestrowym gościom.
Domowy ketchup z papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnego, gotowego ketchupu. Ketchup ma wyraźny, paprykowy smak, jest lekko pikantny, ziołowy, z wyczuwalną nutą czosnku. Jak zrobić ketchup z papryki?Domowy ketchup jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupionego w sklepie. Ma wyraźny smak i nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ketchup paprykowy również przygotowywany jest na pomidorach, jest słodki, lekko pikantny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy.Ketchup swój wyjątkowy smak zawdzięcza pieczonym warzywom i łodydze selera naciowego. Do ketchupu dodaj zioła prowansalskie, aby potrawa była ziołowa i doskonale podkreślała smak wielu dań, np. do tostów ala pizza. Ketchup może również służyć jako dip do nachosów, i paluchów serowych. ketchup zrobisz również z innych warzyw, tu poznasz przepis na wyśmienity ketchup z cukinii, idealny do placków i gołąbków.
Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować? Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty, lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.
Ogórki w słoiku można przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko kiszone mogą być smakowitym kąskiem czy przegryzką. Zdecyduj się na drobne eksperymenty. Nawet pozornie zwyczajny keczup może w ciekawy sposób wpłynąć ich smak. Wystarczy je odpowiednio zamarynować. To właśnie latem przygotowujemy pyszne przetwory z ogórków. W tym okresie nie tylko decydujemy się na klasyczne kiszenie, ale też często eksperymentujemy z marynatami. Ogórki w odpowiednim anturażu mogą nabierać nietuzinkowego smaku. Niedawno pisaliśmy o interesującym sposobie na ogórki na słodko, który polecamy przede wszystkim osobom znudzonym klasycznymi przepisami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="
Kotlety schabowe są polską klasyką, która od dekad podawana jest zarówno w domach, jak i najznamienitszych restauracjach. Wiele lat jedzenia praktycznie identycznego dania, w którym od czasu do czasu zmieniają się dodatki, może być nużące. Jeśli więc znudziły ci się zwykłe schabowe, lub twoja rodzina zaczyna narzekać, gdy dowiaduje się, że znowu muszą jeść schab, przetestuj poniższą recepturę. Ten sposób gotowania kotletów sprawia, że rozpływają się w ustach, a ich charakterystyczny smak zostanie w twojej pamięci na długo.
Ketchup dodajemy do wielu dań i można znaleźć go w praktycznie każdej lodówce. Słodki, a zarazem delikatnie kwaśny sos wzbogaca frytki, grillowane mięsa i wiele innych potraw, które bez niego nie smakują równie dobrze. Nie każdy ma z nim jednak przyjemne doświadczenia. 70-letnia emerytka z Warszawy miała nieprzyjemność przekonać się o ryzyku, jakie niesie ze sobą najzwyklejsza butelka czerwonego sosu. Historia wydaje się abstrakcyjna, jednak zobowiązania finansowe oraz słabe zdrowie pani Wandy czynią ją dołującą.
Mało kto wyobraża sobie jedzenie frytek bez keczupu. Jak się okazuje, w USA staje się to powoli rzeczywistością. Amerykanie swoje ulubione dania, takie jak skrzydełka z kurczaka, hot dogi czy wspomniane wcześniej frytki, muszą spożywać sauté lub w towarzystwie innych sosów (tutaj dowiesz się jak przygotować domowy majonez lub aioli) - przynajmniej w niektórych miejscach.
Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego. Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.
Najlepsze są potrawy, które można szybko i łatwo przygotować. Dziś polecamy wam danie z patelni — jest to kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie. Jeśli chcecie je zaserwować na obiad, podajcie z gotowanymi ziemniakami. Danie to sprawdzi się też na kolację, wtedy podajcie je z chlebem. Kiełbasę jemy na kanapkach, gotujemy w wodzie, pieczemy na ognisku lub smażymy na patelni. Dziś zamienimy ją w prawdziwe danie z patelni. Nieodłączną jej towarzyszką jest cebula, która w połączeniu z pomidorami i przyprawami zamieni się w pikantny sos.