Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kuchnia

Co oznaczają duże dziury w chlebie?
04.03.2022 01:00 Co oznaczają duże dziury w chlebie?

Kupiliście chleb w którym są dziury? Choć nie są one szkodliwe, świadczą o pewnych niedoskonałościach w przygotowaniu wypieku. Sprawdźcie, co może być ich przyczyną i jak uniknąć ich powstania domowych wypiekach. Wiele jest przepisów na dobry chleb. Niezależnie od tego czy przyrządzimy go w garnku czy też zrezygnujemy z użycia drożdży, warto wiedzieć jakie pomyłki mogą przekreślić szanse na ładną, regularną strukturę pieczywa. Dowiedzcie się czego warto unikać.

przypalony garnek
04.03.2022 01:00 Jak wyczyścić garnek ze spalenizny?

Gotując potrawy, nieraz o nich zapomnimy, co skutkuje wykipieniem lub przypalenizną. W tym drugim przypadku potrawa często jest nie do uratowania. A co z garnkiem? Jest szansa, że da się go przywrócić do poprzedniego stanu. Sprawdźcie, jak wyczyścić garnek ze spalenizny. Mamy na to swoje patenty. Tak naprawdę to, czy garnek da się uratować, zależy od materiału, z którego został wykonany. Jeśli jest to garnek emaliowany, bardzo często zniszczenia są nieodwracalne. Przegrzanie takiego garnka może skutkować nie tylko przypalenizną, ale też odpryśnięciem wewnątrz emalii. Wtedy garnek nie nadaje się już do użycia w kuchni. Podobnie może być z patelniami, rondlami czy garnkami pokrytymi powłoką teflonową.Na szczęście coraz częściej w naszych kuchniach korzystamy z garnków ze stali nierdzewnej lub garnków ceramicznych. Dość łatwo utrzymać je w czystości, a nawet usunąć z nich ślady przypalenizny. W jaki sposób? Poznajcie kilka patentów.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?
04.03.2022 01:00 Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Mamy sprawdzone metody

W waszych lodówkach nie pachnie zbyt ładnie? Znamy sposób na wyeliminowanie problemu. Plasterki cytryny i inne środki, które z pewnością macie w domu pomogą przywrócić czystość i usunąć nieprzyjemną woń. Podpowiadaliśmy wam już jak wyczyścić mikrofalówkę, korzystając z sody oczyszczonej i zdradzaliśmy sposób na skuteczne umycie piekarnika z pomocą soli. Tym razem wracamy z prostymi patentami na wyeliminowanie brzydkich woni z lodówki. Zapomnijcie o gotowych produktach. Wystarczy kawałek cytryny.

Jak zrobić olej marchewkowy?
04.03.2022 01:00 Jak zrobić olej marchewkowy?

Naturalny kosmetyk i pyszny dodatek do sałatek w jednym? Olej marchewkowy sprawdzi się w obu sytuacjach. Prosta mikstura urozmaici wasze dania i pomoże w pielęgnacji całego ciała. Koniecznie ją wypróbujcie.Olej marchewkowy jest nietuzinkowym dodatkiem do sałatek czy makaronów. Można go z powodzeniem nakładać bezpośrednio na twarz, włosy i ciało. Regularne korzystanie pomoże nam odbudować zniszczone włosy i paznokcie, nawilży wysuszoną skórę i wyrówna kolor cery.

Francja zakazuje pakowania warzyw i owoców w plastik
04.03.2022 01:00 Francja zakazuje pakowania warzyw i owoców w plastik

Francja jest pierwszy państwem w Europie, które całkowicie zakazało stosowania plastiku w sprzedaży warzyw i owoców. Według zapowiedzi polityków wprowadzana regulacja ma być początkiem zmian, które mają na celu znaczne ograniczenie użytkowania opakowań plastikowych. Według ekspertów aż 37% warzyw i owoców sprzedawanych jest w plastikowych opakowaniach. Francuski rząd chce walczyć z nadprodukcją tego mało ekologicznego surowca i wprowadza prawo, które na celu ma znaczne ograniczenie jego wykorzystania w handlu.

Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?
04.03.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?

Kupując kalafiora, wybieracie warzywo pozbawione liści? To duży błąd. Traktowane jako odpad zielone części tej rośliny nie tylko są jadalne, ale też bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak można je wykorzystać w kuchni. Kalafior jest warzywem, po które warto sięgać w sezonie zimowym. Smakuje wtedy najlepiej, a zawarte w nim składniki odżywcze pomogą nam wzmocnić organizm. Witamina A, C, B6 E i K oraz cynk, selen, żelazo czy fosfor to tylko niektóre z korzystnych dla zdrowia komponentów, jakie w nim znajdziemy. Liście kalafiora także je zawierają.

krojenie cebuli
03.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Trudno bez niej wyobrazić sobie duszone mięso, zupę czy sałatkę. Dodaje smaku, jest też bardzo zdrowa. Ma jednak dużą wadę — wyciska łzy. A wiecie, co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli? Nasze patenty pomogą wam tego uniknąć.Fakt, że cebula wyciska z nas łzy, wynika z tego, że zawiera ona kwas siarkowy. Krojąc cebulę, uwalniamy enzymy, a jeden z nich wchodzi w reakcje z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tego powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz powodujący łzawienie.Jak tego uniknąć? Niektórzy radzą siekać cebulę na zewnątrz. Jednak ganianie z deską do krojenia na balkon nie jest zbyt wygodne. Na szczęście mamy kilka bardziej praktycznych rozwiązań.

Orzechy włoskie
03.03.2022 01:00 Jak w łatwy i szybki sposób rozłupywać orzechy?

Orzechy są bardzo ważną częścią codziennej diety, jednak mają jeden duży mankament - wymagają rozłupywania. Najwięcej pracy jest z orzechami laskowymi i włoskimi, których skorupki są twarde i grube. Na szczęście istnieje prosty trick, który eliminuje ten problem. Wystarczy wsypać orzechy do torby i upuścić ją kilkukrotnie na ziemie, a grawitacja wykona za nas cały wysiłek. Dawniej orzechy były jedzone przez ludzi znacznie częściej. W czasach bez dostępu do sieci sklepów, kiedy żywność musiała być własnoręcznie pozyskana, orzechy stanowiły świetne źródło energii. Dzisiaj z orzechów korzystamy głównie jako przekąski, pozwalającej łatwo uzupełnić ewentualnie niedobory substancji mineralnych. Ich największym minusem jest konieczność rozłupywania skorupki, lecz i na to mamy metodę.

czyszczenie deski kuchennej
03.03.2022 01:00 Jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami?

Deska kuchenna jest sprzętem bardzo prostym, ale też niezbędnym. Właśnie na niej kroimy pieczywo, wędlinę, ser czy mięso. A wiecie, jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami? Możecie do tego celu użyć sody oczyszczonej i wody utlenionej. Efekt przejdzie wasze oczekiwania. Deska do krojenia może być wykonana z drewna, plastiku lub szkła. Każda ma nieco inne właściwości i zalety i o każdą trzeba nieco inaczej dbać. Tak naprawdę w domu warto mieć kilka desek, tak by jedna była przeznaczona np. do krojenia surowego mięsa, a inna do pieczywa.

Co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały podczas gotowania?
02.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały podczas gotowania?

Gotowanie ziemniaków jest jednym z podstawowych sposobów ich przygotowania. Z pozoru prosta czynność może jednak poskutkować koniecznością sprzątania kuchni. Dodanie do wody odrobiny tłuszczu sprawi, że nie wykipi. Sprawdźcie, co jeszcze może pomóc. Z ziemniaków przyrządzić można wiele pysznych potraw np. frytki czy placki. Jednak nawet najprostsza czynność, czyli ich ugotowanie, niewprawionym w sztuce kulinarnej osobom potrafi sprawić trudność. Podpowiadamy, co zrobić, aby ziemniaki nie wykipiały.

O czym trzeba pamiętać podczas smażenia na głębokim tłuszczu?
01.03.2022 01:00 O czym trzeba pamiętać podczas smażenia na głębokim tłuszczu?

Smażenie w głębokim tłuszczu jest techniką przyrządzania żywności, która wymaga ostrożności i wprawy. Wystarczy bowiem, że do oleju dostanie się choć odrobina wody, by ten wykipiał z naczynia, w którym go podgrzewamy. Podpowiadamy jak uniknąć takiej sytuacji. W głębokim tłuszczu przygotowuje się między innymi frytki czy pączki. Ta technika przyrządzania potraw — choć wydaje się prosta — wymaga sporo wprawy. Istnieje bowiem szereg zasad, których trzeba pilnować, by smażenie było bezpieczne.

Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki
01.03.2022 01:00 Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki

Rzodkiewki smakują wyśmienicie nie tylko na kanapkach. Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny przepis z które przyrządzicie to warzywo w nietypowym wydaniu. Kiszone smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujecie? Pisaliśmy już, dlaczego warto sięgać po kiszonki i podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyśmienite ogórki kiszone po koreańsku. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą Ewy Wachowicz, z której przyrządzicie doskonałą kiszonkę ze świeżych rzodkiewek. Jej smak was zachwyci.

Jak domowymi sposobami usunąć zacieki z wanny?
01.03.2022 01:00 Jakie są zastosowania kwasku cytrynowego?

Wiele produktów stosowanych w kuchni sprawdza się również w roli środka czyszczącego. Nie inaczej jest w przypadku kwasku cytrynowego. Już niewielka ilość wymieszana z wodą, utworzy pastę, dzięki której z łatwością oczyścicie wannę. Sprawdźcie koniecznie ten patent. Znajomość niektórych sztuczek potrafi ułatwić sprzątanie kuchni. Duet soda i ocet pomógł wam już z pewnością wyczyścić niejedną powierzchnię m.in. płytę indukcyjną. Kwasek cytrynowy znajdzie podobne zastosowanie. Jego właściwości dobrze sprawdzą się nie tylko przy myciu przypalonych garnków.

Dlaczego warto włożyć do zmywarki skórkę z cytryny?
01.03.2022 01:00 Dlaczego warto włożyć do zmywarki skórkę z cytryny?

Skórka z cytryny jest częstym dodatkiem do dań. Jeśli jednak z niej w przepisie nie korzystamy, zazwyczaj ją wyrzucamy. To duży błąd, bo ma ona dużo zastosowań w kuchni. Warto wykorzystać ją zwłaszcza podczas mycia naczyń w zmywarce. Pomoże zachować w czystość w urządzeniu i odkazi talerze. Pisaliśmy już jak poprawnie przechowywać cytrynę. Podpowiadaliśmy także jak wykorzystać ją przy okazji mycia lodówki. Tym razem wyjaśniamy, dlaczego warto zachować skórkę owocu, po tym, jak wyciśniemy z niego sok.

Cynamon
28.02.2022 01:00 Jak naturalne przyprawy mogą pomoc w utrzymaniu pięknego zapachu w domu?

Czasem podczas korzystania z odkurzacza można poczuć nieprzyjemny zapach, który wydobywa się z urządzenia. W sklepach dostępne są odświeżacze do worków, jednak po co kupować chemię, jeśli można wykorzystać przyprawy, które ma się pod ręką, takie jak cynamon. Po wsypaniu korzennego proszku do odkurzacza pozostaje jedynie cieszyć się ze świeżego i przyjemnego aromatu. Odkurzanie to nieodłączny element ogólnego sprzątania w mieszkaniach i domach. Niestety dość dużym problemem jest swąd, jaki czasem wydobywa się ze środka - wtedy cała praca idzie na zmarnowanie. Okazuje się, że przyprawa, którą każdy z nas ma zwykle w domu, skutecznie rozwiązuje powyższy mankament. Co więcej, dzięki niej cały dom wypełni się apetycznym zapachem, który wszystkim umili dzień.

lodówka
28.02.2022 01:00 Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki?

Lodówka jest miejscem, które zawsze powinno być czyste i pachnieć świeżością. Trzymamy w niej bowiem jedzenie i chcielibyśmy, by leżało w higienicznych warunkach. Czasami jednak mimo czystości, z naszej chłodziarki nie pachnie najładniej. Dlatego dziś powiemy wam, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Pomogą wam w tym znane produkty spożywcze. Zobacz, co warto zmielić, wsypać do miseczki i wstawić do lodówki. Nieprzyjemny zapach z lodówki może pochodzić z zanieczyszczeń lub psującej się żywności. Jednak niektóre produkty spożywcze też mają intensywny zapach, który nie pachnie zachęcająco po otwarciu chłodziarki. Często taki zapach nie znika z lodówki, nawet jeśli aromatyczna kiełbasa, ser czy wędzona ryba nie leżą już w niej od kilku dni.W wielu sklepach można kupić odświeżacze i pochłaniacze obcych zapachów, przeznaczone do użycia w lodówce. Jednak nie zawsze mamy do nich zaufanie, bo zwykle zawierają jakieś substancje chemiczne. A te chcielibyśmy trzymać z dala od żywności. Na szczęście w tej roli świetnie sprawdzą się produkty spożywcze.

Czym zastąpić płyn do zmywania naczyń?
27.02.2022 01:00 Czym zastąpić płyn do zmywania naczyń?

Naczynia są brudne, a płyn do mycia naczyń wam się skończył? Użyjcie mąki. Wykazuje ona właściwości absorbujące i doskonale usuwa tłuste plamy. Wystarczy wsypać garść produktu do pełnego gorącej wody zlewu. Podpowiadaliśmy wam już jak oczyścić przypalony garnek. Zdradzaliśmy też jakie naczynia nie powinny trafić do zmywarki. Tym razem na tapet bierzemy temat zmywania brudnych talerzy i wskazujemy produkty spożywcze, które pomogą nam w sprzątaniu, gdy środek do mycia się skończy.

Jak uratować przesoloną zupę? Mamy najlepsze patenty
27.02.2022 01:00 Jak uratować przesoloną zupę? Mamy najlepsze patenty

Wsypaliście za dużo soli do zupy? Nie wylewajcie jej. Wystarczy wrzucić do garnka woreczek ryżu i gotować danie przez 10 minut, by pozbyć się nadmiaru przyprawy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić. Dodanie zbyt dużej ilości soli do zupy zdarzyć się może każdemu. O ile nadmiar nie jest bardzo duży, danie można uratować. Wystarczą produkty, które z pewnością znajdują się w niejednej kuchni takie jak ryż czy ziemniak.

zmywarka
27.02.2022 01:00 Dlaczego warto wrzucić do zmywarki 2 kulki z folii aluminiowej?

Zmywarka jest bardzo przydatnym, kuchennym sprzętem. Wyręcza nas ze zmywania naczyń i pomaga zaoszczędzić sporo czasu. Czasami jednak po umyciu naczynia nie wyglądają idealnie. Dowiedz się, dlaczego warto wrzucić do zmywarki 2 kulki z folii aluminiowej. Choć zmywarka myje naczynia za nas, często nie robi tego idealnie. Nieraz na talerzach i kubkach pozostają ślady jedzenia czy niezbyt higieniczne zacieki. Czasem w tej kwestii zawinimy my, czasem urządzenie. Na szczęście na niektóre problemy, pomogą proste, domowe rozwiązania.

program kulinarny
27.02.2022 01:00 Syn znanego piłkarza poprowadzi swój program kulinarny

Programy kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem na całym świecie. Wiadomo, nawet jak ktoś nie lubi gotować, to jednak jest to codzienna, niezbędna czynność. Czasem warto też podpatrzeć, jak gotują inni i jakie mają pomysły na dania. Co ciekawe, swój program kulinarny poprowadzi nawet syn znanego piłkarza. Programy telewizyjne mają dużą oglądalność. Rozsławiły już niejedną osobę. Z drugiej strony celebryta prowadzący taki program, potrafi też przyciągnąć widzów swoją osobą. A jak już się złoży, że gotowanie jest pasją kogoś znanego i lubianego, i będzie on prowadził własny program, sukces jest gwarantowany.

Dlaczego warto pić sok z selera?
26.02.2022 01:00 Dlaczego warto pić sok z selera?

Soki warzywne są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Jednym z lepszych wyborów będzie napój wyciskany z selera naciowego. Warzywo to wykazuje bowiem wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Sprawdźcie, w czym może pomóc. Seler naciowy jest warzywem o charakterystycznym smaku, który najczęściej w kuchni pojawia się w formie przekąski. Niepozorne zielone warzywo jest skarbnicą cennych składników odżywczych, których łatwo można sobie dostarczyć, pijąc wyciśnięty z niego sok.

Projekt bez tytułu - 2022-02-25T143507.215
25.02.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni rzeżuchę?

Rzeżucha jest niezwykle smaczną rośliną, często stosowaną zwłaszcza na wiosnę, kiedy pojawia się na wielkanocnym stole. Tymczasem z jej dobrodziejstw dobrze jest czerpać również zimą, kiedy wybór warzyw jest ograniczony. Dowiedzcie się jak ja wykorzystać w kuchni. Wiele jest mało popularnych a szczególnie cennych dla zdrowia warzyw. Wystarczy wspomnieć choćby cykorię czy białą rzodkiew. Rzeżucha również ma niewielu zwolenników. Zdecydowanie warto to zmienić, bo warzywo to łatwo włączyć do diety, a korzyści są ogromne.

Faworki
25.02.2022 01:00 Jak długo faworki pozostają świeże i chrupiące?

Po wczorajszym Tłustym Czwartku z pewnością wielu Polaków zastanawia się, jak długo faworki pozostają świeże i jak je przechowywać. Jeśli trzyma się je bez dostępu do wilgoci, mogą zachować kruchość i smak nawet przez 5 dni. Dlatego zaleca się, aby chruścik pakować do pojemników, które można szczelnie zamknąć. Podczas Tłustego Czwartku faworki, pączki i inne słodkości zwyczajnie smakują najlepiej - jedząc je, w końcu świętuje się ważny dla wielu smakoszy dzień. W związku z tym niektórzy zrobili duże zapasy ulubionych łakoci. Niestety faworki mają to do siebie, że nie są zbyt trwałym produktem. Okazuje się jednak, że można wydłużyć ich świeżość nawet o kilka dni od zakupu. Wystarczy zastosować się do poniższych porad.

Jak odświeżyć czerstwego pączka?
25.02.2022 01:00 Jak odświeżyć czerstwego pączka?

Kupiliście za dużo pączków i zastanawiacie się co zrobić z nadmiarem? Mamy kilka tricków, które pozwolą cieszyć się ich smakiem dużo dłużej. Sprawdźcie koniecznie, co zrobić, by nie zmarnować wypieków. Wydawać by się mogło, że wysuszone słodycze należy wyrzucić. Nie sposób bowiem znaleźć przyjemności w ich jedzeniu. Jednak okazuje się, że pączki, które nieco poleżały, można jeszcze spożyć. Wystarczy krótka obróbka termiczna na patelni czy w piekarniku.

piekarnik
25.02.2022 01:00 Jak domowymi metodami wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika?

Czysty piekarnik ma tylko ten, co z niego nie korzysta lub ten, kto go regularnie czyści. A gdy często korzystasz z piekarnika, o zabrudzenia nietrudno. Nieraz wykipi ciasto, czasem pryśnie tłuszcz. Dziś powiemy wam, jak domowymi metodami wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika. Zabrudzoną blachę z piekarnika warto wyczyścić od razu po użyciu. Inaczej resztki jedzenia zapieką się na niej i będą trudne do usunięcia. A trzeba przyznać, że takie zabrudzenia nie wyglądają zbyt elegancko, a co gorsza mogą się też w nich rozwinąć mikroorganizmy.

ziemniaki
25.02.2022 01:00 Ziemniaki gotowane w mikrofali gotowe w 10 minut

Ziemniaki są ulubionym dodatkiem obiadowym. W sumie nie ma przy nich dużo pracy — trzeba je tylko obrać, a potem niestety dość długo czekać, aż się ugotują. Jednak mamy dla was idealne rozwiązanie — bez obierania i długiego gotowania. Zróbcie ziemniaki gotowane w mikrofali. Będą gotowe w 10 minut.Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do schabowych, mielonych, mięs duszonych, a także dań z drobiu, ryb i warzyw. Z ich przygotowania nieraz rezygnują osoby, którym się bardzo spieszy. Zastępują je wtedy makaronem lub ryżem. Mamy jednak dla was pocieszającą wiadomość — możecie ugotować ziemniaki znacznie szybciej. Wystarczy, że przygotujecie je w kuchence mikrofalowej. Jak? Już wyjaśniamy.

chleb
24.02.2022 01:00 Jak mrozić chleb, żeby smakował tuż po rozmrożeniu?

Chleb jest jednym z tych produktów, który najlepiej smakuje świeży. Jednak w tym celu konieczne są codzienne wizyty w piekarni. Coraz rzadziej mamy na to czas i ochotę, a chleb jemy każdego dnia. Jak więc rozwiązać ten problem? Powiemy wam, jak mrozić chleb, żeby smakował jak świeży tuż po rozmrożeniu.Mrożenie chleba w niektórych domach jest zbędne, a w niektórych to przydatna praktyka. Gdy nie mamy blisko piekarni lub sklepu spożywczego albo zwyczajnie nie chce nam się co rano biegać po pieczywo, warto je mrozić. Dzięki temu będziemy mogli każdego dnia cieszyć się smakiem świeżego chleba czy bułek.

Pączki
23.02.2022 01:00 Prosty przepis na maślane pączki z piekarnika. Zdrowo i bez smażenia

Pączki nie bez powodu są tak pyszne, że ciężko zjeść tylko jedną sztukę - mnóstwo kalorii oraz smażenie na głębokim tłuszczu to smaczne połączenie. Dla dbających o linię proponujemy coś lżejszego, czyli pączki z piekarnika. Są idealnie puszyste i pełne smaku, a przy okazji można zjeść ich trochę więcej. Bez przynajmniej jednego zjedzonego pączka wielu Polaków uważa, że Tłusty Czwartek jest dniem straconym. Nie każdy jednak musi mieć ochotę na tłuste, smażone na głębokim oleju pączki. Takim smakoszom polecamy przygotowanie pączków z piekarnika wedle poniższej receptury. Usunięcie smażenia redukuje kaloryczność, która jest najczęściej wskazywanym mankamentem pączków.