Kuchnia gazowa wymaga regularnego czyszczenia. Zalegające na niej resztki jedzenia są bowiem nie tylko nieestetyczne, ale też sprzyjają rozwojowi bakterii. Istnieje szereg sposobów, dzięki którym ułatwisz sobie zadanie. Potrzebujesz octu i sody oczyszczonej.Domowe środki czystości są niedrogie i ekologiczne. W przeciwieństwie do dostępnej w sklepach chemii są także bardziej łaskawe dla naszej skóry i mają przyjemniejsze zapachy. Wbrew pozorom są też bardzo skuteczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Drewniane przybory i narzędzia kuchenne wymagają odpowiedniej opieki i konserwacji - dzięki temu mogą posłużyć wiele lat. Wiele produktów potrzebnych do pielęgnacji masz już w domu. Poniżej prezentujemy sposoby, dzięki którym łatwo zadbasz o drewniane deski czy łyżki. Drewniane przyrządy kuchenne są popularne od dziesiątek lat. Ich niska cena, łatwa dostępność oraz prostota czyszczenia sprawiają, że tysiące Polaków korzystają z nich na co dzień. Niestety mało kto wie, że cały czas trzeba o nie dbać. Samo mycie po skończeniu gotowania nie wystarczy - w innym przypadku drewno może się odkształcić i zniszczyć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przypalony garnek może zdarzyć się nawet najlepszemu szefowi kuchni, dlatego nie ma się czym martwić. Co więcej, są skuteczne sposoby, które pozwalają uporać się ze spalenizną. Soda oczyszczona lub ocet spirytusowy doskonale zmiękczają przypaloną żywność i ułatwiają jej pozbycie się. Czasem trzeba odejść od kuchenki, na której gotuje się sos lub inne jedzenie. Nawet w trakcie kilkuminutowej nieobecności cała zawartość garnka może się przypalić, gdy zawiera mało wody. W takiej sytuacji pierwszym naszym odruchem jest wrzucenie naczynia do zlewu i zalanie go wodą, a następnie silne szorowanie. Zamiast tego łatwiej jest pozwolić pracować substancjom, które znaleźć można w każdym domu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Trzymanie kupionego chleba w torebkach foliowych lub papierowych nie jest dobrym rozwiązaniem. Niestety wiele osób tak postępuje. Znacznie zdrowszą metodą jest wkładanie pieczywa do chlebaka. Najlepsze pojemniki tego typu są wykonane z drewna, ponieważ zapewniają cyrkulację powietrza. Świeży chleb jest dla wielu ludzi podstawą, dlatego każdego dnia organizowany jest spacer do okolicznej piekarni. W takim wypadku warto posiadać dobry chlebak, w którym można go przechowywać. Chleb pod wpływem powietrza szybko czerstwieje i staje się twardy, jak kamień - dlatego należy znaleźć dla niego miejsce, w którym dostęp do powietrza będzie odpowiednio ograniczony. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kluski śląskie są jedną z tradycyjnych, polskich potraw. Miękkie, rozpływające się w ustach mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i sosów. Doskonale pasują do rolad wołowych, czerwonej kapusty, żeberek, boczku, a nawet masła z cebulką.Kluski śląskie wywodzą się z tradycyjnej kuchni Górnego i Dolnego Śląska, są proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Przygotowywane są wyłącznie z dwóch składników: ziemniaków i mąki, formowane natomiast w małe kulki o spłaszczonej górze z charakterystycznym wgłębieniem. Kluski gotowane są w osolonej wodzie przez kilka minut. Można je później przesmażyć z cebulą i boczkiem lub podać do obiadu jako zamiennik zwykłych ziemniaków. Kluski są bardzo delikatne w smaku, dzięki czemu pasują niemal do każdej potrawy i wszystkim smakują.
Kuchnia wegańska ma w swoim zanadrzu wiele zaskakujących receptur, które smakiem zachwycą niejednego mięsożercę. Tak jest też w przypadku delikatnych flaczków z boczniaków, gdzie kompozycja przypraw doskonale odwzorowuje smak tradycyjnej wersji tego dania. Boczniaki, które często stosuje się jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej, są nie tylko cennym źródłem białka, ale też doskonale imitują wizualnie podroby. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Dania z ich udziałem są zatem delikatne i lekkostrawne. Tę niezwykłą lekkość odczujecie też i w tym daniu. Bazą naszych flaczków jest bowiem aromatyczny bulion warzywny i podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu boczniaki. Potrawa jest jednocześnie sycąca i smaczna, idealna na chłodne jesienne popołudnia i wieczory. Rezygnując z zasmażki i dodając ulubiony makaron, przygotujecie dobrze zbilansowany, dietetyczny posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Żółty ser to produkt dość trwały. Jednak do czasu. Trzymany nieco dłużej w lodówce po jakimś czasie potrafi porosnąć zielonym puchem. Zobacz jak najlepiej przechowywać ser, żeby nie spleśniał.Źółty ser to jeden z tych produktów, którego nie powinniśmy kupować na zapas. Ten w kawałku poleży w lodówce do 2-3 tygodni, krojony w plastry i zapakowany w papier nie będzie już tak samo smaczny nawet po kilku dniach.
Chcesz szybko przygotować obiad, a mięso jeszcze w zamrażarce? Poznaj najlepsze sposoby na rozmrażanie mięsa. Stosując je rozmrozisz polędwiczkę czy udka szybko, bezpiecznie i bez strat dla smaku.Jeśli już wieczorem masz zaplanowane co przyrządzisz na jutrzejszy obiad wystarczy, że kawałek zamrożonego mięsa umieścisz na talerzu i wstawisz na dolną półkę lodówki. Do rana, a tym bardziej do południa mięso spokojnie rozmarznie. Gorzej, jeśli na rozmrożenie mięsa masz nie więcej niż godzinę albo kilka minut. Tu z pomocą przychodzą dwa niezawodne i sprawdzone sposoby. Stosując je rozmrozisz mięso szybko, nie narażając siebie i najbliższych na ewentualne zatrucie pokarmowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynia potrafi cieszyć podniebienie i oczy. Jeszcze chwila i przed niektórymi domami pojawią się dyniowe lampiony. A wiesz, w jaki sposób najszybciej wydrążyć dynię? Oto prosty sposób z wykorzystaniem noża i łyżki.Dynia ma dość twardą skórkę, pod którą znajduje się zwarty miąższ. Jej wnętrze wypełnia gąbczasty miąższ, w którym jest mnóstwo pestek. Miękką część dyni usuwa się wraz z pestkami. Pestki oczywiście warto wysuszyć i zjeść. Natomiast wydrążoną czaszę dyni można łatwo pokroić na kawałki przeznaczone np. do pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W dniu dzisiejszym Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące zagrożenia dla zdrowia ze strony kilku produktów. Wśród niebezpiecznych znalazł się sprzęt kuchenny i suplementy diety. Więcej szczegółów w poniższym materiale. GIS stojący na straży bezpieczeństwa żywności i produktów mających z nią styczność znów ostrzega. Tym razem chodzi o sprzęt kuchenny dwóch firm i suplementy diety sprzedawane w popularnym sklepie sportowym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego makaronu o wycofywaniu go ze sprzedaży. Powodem jest zanieczyszczenie jednego ze składników 2-chloroetanolem. W Unii Europejskiej obecność tej substancji w żywności jest niedozwolona. GIS jest urzędem, dzięki któremu wielu obywateli może na co dzień spać spokojnie. Dba on bowiem o jakość i bezpieczeństwo wielu produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Niekiedy GIS samodzielnie prowadzi badania żywności, tym razem został jednak poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofywaniu makaronu ze sprzedaży przez producenta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sto razy lepsze niż tradycyjne ziemniaki z wody - pieczone ziemniaki znikną z talerzy w mgnieniu oka. Sekretem jest cudowna marynata, która nadaje im wyjątkowego, głębokiego smaku. Zazwyczaj ziemniaki do obiadu jadamy gotowane, ewentualnie ubite na puree. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego. Dziś proponujemy rewelacyjne, pieczone ziemniaki w marynacie, której nie da się oprzeć. Ich cudowny smak i chrupiąca skórka nie maja sobie równych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Hotelowe jedzenie z ośrodka w Rewalu najprawdopodobniej doprowadziło do zatrucia u gości. Zdarzenie zostało potwierdzone przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Objawy przypominają zatrucie salmonellą. Kontrola wykazała szereg nieprawidłowości.Kobieta, która udała się na wypoczynek w rewalskim hotelu, poinformowała media o grupowym zatruciu pokarmowym. Wśród poszkodowanych osób znajdują się również dzieci. Całą sprawę bada sanepid.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Otwarcie puszki bez otwieracza jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście istnieją proste sposoby na uporanie się z tym problemem. Wystarczy, że odpowiednio wykorzystamy łyżkę. Puszka w mig stanie przed nami otworem.Wielu smakoszy regularnie kupuje konserwy w puszce. Produkty takie jak groszek i kukurydza goszczą, chociażby w wybornej sałatce jarzynowej. Niektóre puszki są wyposażone w zawleczki, które ułatwiają otwarcie. Czasem dochodzi do pomyłki, wówczas warto wykorzystać sztuczkę z łyżką.
GIS opublikował na rządowej stronie niepokojące obwieszczenie dotyczące wyrobów, które mają kontakt z żywnością. Mowa o akcesoriach z tworzyw sztucznych, które wzbogacane są o mielony lub sproszkowany bambus. Okazuje się, że mogą one doprowadzić do przekroczenia limitów migracji melaminy i formaldehydu. W wielu kuchniach możemy natknąć się na akcesoria kuchenne z tworzyw sztucznych. Niektórzy producenci dodają do nich sproszkowany bambus. GIS poinformował, że tego typu produkty są potencjalnie niebezpieczne i należy je traktować jako nielegalne.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Muszki owocówki są prawdziwą zmorą smakoszy. Z pewnością wiele osób chciałoby się ich skutecznie pozbyć. Okazuje się, że nieproszeni goście będą tylko ponurym wspomnieniem za sprawą octu. Warto również podjąć stosowne kroki zapobiegawcze.Nie da się ukryć, że muszki owocówki często pojawiają się w kuchniach wielu smakoszy. Owady krążące wokół naszego jedzenia nie są niczym pożądanym i mogą odebrać nam cały apetyt. Na szczęście istnieją proste sposoby, dzięki którym muszki owocówki przestaną być utrapieniem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Urządzenia takie jak czajnik potrafią mocno się zabrudzić. Największym problemem przeważnie jest kamień, który osadza się w ich wnętrzu. Z pewnością lepiej się go pozbyć. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pozwolą nam oczyścić nasz czajnik.
Przysmaki z dzieciństwa, które smakowały nam najbardziej, a były czymś, czego nie jadło się na co dzień, można wyliczać w nieskończoność. Z pewnością zaliczają się do nich popcorn, czekolada do picia czy przepyszne gofry. Kojarzą nam się one nie tylko z czasami dzieciństwa, ale i z beztroską, odpoczynkiem i wakacjami. Biedronka postanowiła przypomnieć nam o tych smakach i z okazji Dnia Dziecka przygotowała niesamowitą ofertę.
Nie da się ukryć, że ostrzeżenia wydawane przez GIS przeważnie owocują niepokojem u smakoszy. 28 maja sanepid opublikował dwa komunikaty, obok których ciężko przejść obojętnie. Dotyczą popularnych produktów, które znajdują się w wielu polskich kuchniach.
Choć wydawać by się mogło, że sztuczne, plastikowe owoce, które leżały w pojemniku na środku stołu lub na blacie kuchennym, służące za ozdobę salonu czy kuchni odeszły w zapomnienie wraz ze zmierzchem PRL-u, tak jak, np. szklanki z koszyczkami.Gdy w sklepach brakowało wielu produktów, a owoce można było dostać praktycznie tylko od święta, takie plastikowe dodatki były namiastką dobrobytu. Wówczas cieszyły się sporą popularnością i można było je spotkać w wielu domach.
IKEA jest znana na całym świecie. W uwielbianym sklepie możemy oprócz mebli znaleźć rozmaite drobiazgi ułatwiające pracę w kuchni. Oczywiście w takim miejscu nie mogło zabraknąć naczyń. Niestety, jedne z nich zostały wycofane przez sieć IKEA.
Przybory kuchenne są jednym z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Odpowiedni dobór narzędzi może nie tylko ułatwić nam pracę. Okazuje się, że przybory z nylonu są potencjalnym zagrożeniem. W czym tkwi problem?
Garnki są absolutną podstawą, jeśli chodzi o gotowanie. Ciężko sobie wyobrazić oddawanie się kulinarnym aktywnością bez tych naczyń. Przeważnie w kuchniach można natknąć się na zestawy wykonane ze stali. Czasami na ich dnie dostrzegamy kolorowe przebarwienia.
Przeważnie rondel nie wzbudza u nas większych emocji. Jednak niepozorne naczynie skrywa pewne sekrety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Warto o nich pamiętać, ponieważ są bardzo praktyczne i dzięki nim gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Nie da się ukryć, że gąbka do zmywania jest niezwykle użytecznym przyrządem. Nie bez powodu codziennie korzysta z niej masa osób. Większość smakoszy zakłada, że nadaje się one wyłącznie do czyszczenia. Prawda jest jednak bardziej zaskakująca.
Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.
Sok pomarańczowy jest bardzo popularnym produktem, dlatego nikt nie spodziewa się, że może przez niego dojść do tragedii. To w końcu doskonałe źródło witaminy C o ile kupuje się świeżo wyciskany, naturalny sok, bądź produkuje się go własnoręcznie z owoców.Przyzwyczajeni jesteśmy, że najgorsze co może się stać po wypiciu takiego soku, jest niestrawność bądź lekkie zatrucie pokarmowe - w obu przypadkach produkt jest najczęściej po prostu zepsuty i pojawiły się w nim patogeny czy pleśń. Niestety obywatele Nigerii doświadczyli czegoś znacznie gorszego.
Bez wątpienia ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Można je znaleźć w niemal każdej kuchni. Kiedy przechowujemy je zbyt długo w nieodpowiednich warunkach, wówczas na ich powierzchni pojawiają się kłącza. Jak duże mogą być?