Upały mają wpływ na nasz apetyt i na to, co trafia na nasze talerze. Na gorące dni polecamy smażoną cukinie w cieście. To pyszne i szybkie danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Rodzina chce jeść tylko cukinię w takim wydaniu. Nie ma się, co dziwić- jest pyszna.
Placki ziemniaczane to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Można podawać je na słodko i w sposób wytrawny. Jednak, co zrobić, by placki nie ciemniały? Mamy na to skuteczny sposób od Ojca Grande.
Prażuchy są nie lada rarytasem, który bez trudu przygotujecie w domu. Wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników, by uzyskać znakomity letni obiad. Z przepisem siostry Anastazji na pewno się uda.
Ogórki w indyjskiej zalewie będą doskonałą propozycją dla smakoszy, którzy lubią egzotyczne smaki. Wyrazista zalewa z dodatkiem gorczycy, miodu i różnych rodzajów pieprzu doskonale łączy się z ogórkami. Te przetwory będą smakować nie tylko latem, ale też w długie zimowe wieczory.
Cukinia jest warzywem o delikatnym, orzechowym smaku. To prawdziwa skarbnica witamin, którą warto włączyć do swojej diety. Polecamy prosty przepis na zapiekankę z cukinii. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na trzy dni i będzie smakował całej rodzinie.
Domowe ogórki to prawdziwy przysmak lata. Dodają smaku daniom obiadowym i kanapkom. Można z nich też przyrządzić pyszną zupę. Przepis z 1895 roku to kulinarny hit. Dzięki niemu ogórki kiszone wychodzą naprawdę pyszne.
Ta surówka z kapusty pekińskiej i pysznych dodatków będzie świetnym uzupełnieniem letniego obiadu. Zrobisz ją szybko, a smak warzyw w tej surówce podbije twoje podniebienie. Odrobina majonezu dodaje aksamitnego wykończenia, a szczypta ziół prowansalskich podkręca smak. Wypróbuj koniecznie przepis na tę pyszną surówkę.
Gdy ładnie za oknem, nie chce się stać przy garach. W takie dni najbardziej się ceni proste, ale smaczne i pożywne obiady. Znamy przepis na taki właśnie letni przysmak. Mowa o doskonałych młodych ziemniakach serwowanych z gzikiem.
Młode ziemniaki są dostępne w coraz lepszych cenach. Ich smak jest doskonały zwłaszcza, jeśli przyrządzi się je tak, jak Tomasz Strzelczyk. Do ich przygotowania używa wyłącznie patelni i dodaje składnik, którego lepiej nie pomijać. To właśnie dzięki niemu ziemniaczki smakują tak dobrze, że można je jeść same.
Kuchnia Podlasia słynie ze smaku i pysznych dań. Youtuber postanowił sprawdzić, jak smakują kartacze w barze Jarzębinka w Supraślu. Ten lokal jest znany i lubiany. Smakołyki tam podawane należą do najlepszych na Podlasiu. Czy tak jest rzeczywiście? YouTuber ocenił znany bar.
Filet z kurczaka często jej przyrządzany w naszych kuchniach. Trudno się temu dziwić, wszak ma wiele zalet. Jest dosyć tani, delikatny, a do jego przygotowania nie potrzeba dużo czasu. Dziś proponujemy zrobić roladki z kurczaka ze szparagami i boczkiem. To danie będzie znakomite nawet na odświętny obiad. Doskonale smakuje i wygląda bardzo elegancko.
Jagody są prawdziwym skarbem polskich lasów. Warto je jeść, bo są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jagodzianki z przepisu Babci Stasi to rarytas, jakiego nie znajdziesz w cukierniach. Spróbuj koniecznie i ciesz się smakiem tych pysznych bułeczek.
Wysokie ceny jedzenia przestają kogokolwiek zadziwiać. Cały czas jednak natrafić można na perełkę, która wprost zwala z nóg. Taka właśnie sytuacja spotkała turystę, który w Mielnie wybrał się rodziną na obiad. Za skromny posiłek usłyszał kwotę, której kompletnie się nie spodziewał. Za rybę podaną na jednorazowej zastawie zapłacił krocie.
Na młode polskie ziemniaki czeka wielu z nas. Jednak ceny tych lubianych warzyw odstraszają od kupna. Trudno jednak o tańszą alternatywę. Stare ziemniaki trudno już dostać w sklepach. Na szczęście pojawia się światełko w tunelu - ceny ziemniaków powoli zaczęły spadać.
Obiad w restauracji w czasach inflacji potrafi słono kosztować. Ile trzeba zapłacić za kotleta schabowego w lokalu Roberta Lewandowskiego? Sprawdził to YouTuber Wojek. Ocenił też smak tego dania obiadowego, które można zamówić w restauracji słynnego piłkarza.
Młoda kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Pasuje do mięs i dań wegetariańskich. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Kucharz Maciej zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Do jej przygotowania używa wyłącznie patelni.
Sezon na truskawki w pełni. Pyszne owoce można podać na więcej sposobów, niż tylko w formie deseru. Domownicy ozłocą Cię, jeśli przygotujesz doskonałe, letnie knedle ze świeżymi truskawkami. Ten prosty przepis pokocha cała rodzina.
Młoda kapusta to prawdziwy wiosenny przysmak. Jeśli jest do tego kiszona, możemy liczyć na obłędny smak i solidną porcję witamin. Polecamy przepis na młodą kapustę kiszoną autorstwa babci Heni. Można ją serwować do obiadu zamiast surówki.
Przygotowujesz kotlety schabowe na obiad? Skorzystaj z rady lubianego kucharza Remigiusza Rączki. Ten radzi, by zrezygnować z mlecznej marynaty. Co proponuje śląski kucharz?
Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe. Wiadomo, że do przygotowania tego dania dodajemy bułkę. Jednak w czym ją moczyć? W wodzie czy może w mleku? Z odpowiedzią spieszy Magda Gessler. Dzięki niemu kotlety mielone są pyszne i soczyste.
Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.
Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.
Katarzyna Bosacka nie po raz pierwszy służy radą dotyczącą produktów spożywczych. Ostatnio na swoim profilu na TikToku wzięła na tapet kurczaka. Konkretniej skupiła się na tym, czy bardziej opłaca się kupować kurczaka w całości czy w kawałkach. Niektórzy mogą być zaskoczeni jej wyliczeniami.
Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie.
Kuchnia tajska nie ma już żadnych tajemnic przed liderami obszarów grupy Iberion. W miniony czwartek wzięli oni udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowali smakowite potrawy pod okiem wybitnego kucharza. Wydarzenie odbyło się we współpracy z partnerem Let's Go Cook.
Szybki obiad z makaronem będzie idealny dla zabieganych. Wystarczy przelać sos pomidorowy z butelki do naczynia żaroodpornego i zapiec z wybranymi dodatkami. Posiłek będzie gotowy w mniej niż pół godziny, a domownicy pochłoną go z przyjemnością.
Znowu zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Na szczęście wiemy, jak pomysłowo je wykorzystać. Babcia Henia podpowiedziała nam rewelacyjny przepis na kotlety mielone z tych składników. Ich przyrządzenie, poza wybitnym smakiem, cieszy także oszczędnością.