Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Obiad

kotlety schabowe
24.10.2022 08:02 Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzeniu kotletów schabowych. Przez niego tracą smak

Kotlety schabowe są jednym z filarów tradycyjnej polskiej kuchni. Czy jednak na pewno każdy z nas potrafi je przyrządzić zgodnie ze sztuką? Magda Gessler rozwiewa wszelkie wątpliwości odnośnie smażenia popularnych kotletów. Koniecznie sprawdź, czy Twoje schabowe są tak dobre, jak powinny.Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, zna się na kuchni jak mało kto, a jej prawdziwym konikiem jest kuchnia polska. Można więc przyjąć za pewnik, że jej rady odnośnie smażenia kotletów schabowych są właściwe. Przyjrzyjmy się dokładnie temu, co ma nam do zarzucenia znana restauratorka.

kotlety schabowe
23.10.2022 12:21 Schabowe oprószasz jedynie przyprawami? Prosta marynata doda im smaku i soczystości

Mimo najszczerszych chęci Twoje kotlety schabowe nie wychodzą tak, jak powinny? Wypróbuj ten rewelacyjny patent na marynowanie mięsa. Prosta marynata na bazie jogurtu naturalnego sprawi, że usmażone kotlety będą niezwykle delikatne i cudownie soczyste. Koniecznie przetestuj ten przepis. Kotlety schabowe potrzebują 2-3 godzin leżakowania w marynacie. Możesz też przygotować mięso dzień wcześniej tak, aby było gotowe na kolejny obiad. Do marynaty możesz dodać ulubione zioła i przyprawy według uznania. Zachęcamy do eksperymentowania z poniższą recepturą.

Jak należy czyścić grzyby? Wybierz najlepszą metodę
23.10.2022 09:25 Jak należy czyścić grzyby? Dobierz najlepszą metodę

Grzyby leśne powinniśmy przygotować zaraz po przyjściu do domu, najpóźniej następnego dnia. Wtedy będą smaczne i bezpieczne dla naszego zdrowia. Przed obróbką musimy je jednak wyczyścić. Sposób czyszczenia grzybów uzależniony jest od tego, jak chcemy grzyby wykorzystać. Czy chcemy je wysuszyć, zamrozić, zamarynować albo zrobić z nich potrawę na już. Niektórzy grzyby moczą w słonej wodzie, inni płuczą pod bieżącą wodą lub czyszczą na sucho przy pomocy szczoteczki i nożyka. Jak należy czyścić grzyby? Okazuje się, że najlepsza metoda czyszczenia ściśle uzależniona jest od tego, co chcemy przygotować z leśnych przysmaków.Jak czyścić grzyby? Każda metoda czyszczenia jest dobra, jednak niekoniecznie sprawdza się do przygotowania np. grzybów suszonych i mrożonych. Zerwane grzyby chłoną wodę jak gąbka, przez co o wiele trudniej je wysuszyć i mrozić. Grzyby, które umyjemy pod bieżącą wodą, a następnie będziemy chcieli wysuszyć, zepsują się w piekarniku lub suszarce. A w najlepszym przypadku mocno wydłuży się czas ich obróbki.Do gotowania wybierajmy maślaki, kurki, opieńki i kanie. Te ostatnie rewelacyjnie nadają się do smażenia w panierce lub w cieście naleśnikowym. Do marynowania najlepiej sprawdzą się małe, zwarte grzyby jak kurki, podgrzybki, prawdziwki, rydze. Do suszenia natomiast wybierajmy grzyby średniej wielkości i twarde, np. borowiki, koźlarze, podgrzybki.

Rosół z XIX wieku
22.10.2022 09:36 Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie

W roku 1889 w Polsce potrafiono uwarzyć wyśmienity esencjonalny bulion. Do przyrządzenia go wybierano zawsze produkty najwyższej jakości, szczególną wagę przykładając do wyboru mięsa. Przepis na rosół z 1889 roku wskazuje, że zawsze musiało być ono pierwszej świeżości, by wywar wychodził smaczny i klarowny. Czy ponad sto lat później trzymamy się tej fundamentalnej zasady?Przepis na rosół z 1889 roku, poza wyśmienitą jakością mięsa zakładał także duży jego udział w wywarze. Na esencjonalny bulion zakładano nawet 5 kg świeżej wołowiny. Taka zupa potrafiła nasycić do 10 osób. Dziś postaramy się przybliżyć Wam przepis na rosół z 1889 roku dostosowany do współczesnych czasów.

Fasolka po bretońsku. Sycący obiad na 2 dni
21.10.2022 19:50 Czym przyprawiasz fasolkę po bretońsku? 2 składniki są nieodzowne

Szukasz pomysłu na tani, pożywny obiad na dwa dni? Ugotuj fasolkę po bretońsku z kiełbasą, wędzonym boczkiem i pomidorami. Nie zapomnij też odpowiednio jej przyprawić, dzięki czemu danie stanie się smaczniejsze i lżejsze dla żołądka. Do potrawy doskonale pasuje majeranek i kminek, możesz też użyć nieco ostrej papryki.Do fasolki po bretońsku wykorzystaj suchą fasolę białą. Namocz ją w zimnej wodzie dzień wcześniej, żeby zmiękła. Do wody dodaj kminek i suszony majeranek. Zioła zneutralizują enzymy odpowiedzialne za wzdęcia, dzięki czemu fasolka nie będzie ciężkostrawna. Tymi samymi ziołami warto też doprawić gotującą się potrawę. W fasolce po bretońsku bardzo ważne są dodatki: kiełbasa, boczek, pomidory i aromatyczne przyprawy. Pomidory koniecznie oprósz cukrem, to prosty trik na pozbycie się cierpkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj trochę koncentratu pomidorowego, żeby wzmocnić smak.Fasolki po bretońsku nie zagęszczaj mąką. Długo gotowana fasola naturalnie zagęści cały sos. Danie gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie ziarna fasoli będą idealnie miękkie i delikatne, a sos zredukowany i gęsty. Fasolkę dopraw do smaku kminkiem, suszonym majerankiem i papryką mieloną.

Kotlety z dyni i kaszy jaglanej
21.10.2022 15:53 Zapomnij o klasycznych mielonych. Fantastyczne kotlety zrobisz z dyni i kaszy jaglanej

Kotlety z dyni i kaszy jaglanej są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Lekkie, zdrowe i pełne smaku danie z powodzeniem zastąpi tradycyjne mielone. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a sycą na bardzo długo. Spróbujecie?Jeśli szukacie pomysłu na jarskie kotlety z sezonowych warzyw — ten przepis jest dla Was. Wyraziste kotlety z dyni i kaszy jaglanej mogą z powodzeniem zastąpić mięsne mielone. Ziarno zawiera dużo białka i podobnie jak dynia, jest skarbnicą witamin. Całość syci i przyjemnie rozgrzewa, a zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil. Nie sposób sobie odmówić.

jak ugotować rosół
21.10.2022 13:39 3 największe błędy podczas gotowania rosołu. Przez nie wychodzi niesmaczny

Rosół jest absolutną podstawą w kuchni polskiej. Wyśmienicie smakuje zarówno w swojej właściwej formie, ale może stanowić również bazę dla wielu innych zup. Niewłaściwy dobór mięsa lub zostawienie wszystkich składników w garnku może jednak sprawić, że zupa nie będzie tak dobra, jak mogłaby być. Poniżej podpowiadamy, jak ustrzec się błędów w przygotowaniu bulionu.Czujesz, że Twój rosół nie jest tak dobry, jak mógłby być? A może wyjątkowo szybko się psuje, mimo właściwego przechowywania? Poznaj 3 podstawowe błędu w sztuce przygotowywania tej zupy. Z nami wszelkie rosołowe problemy odejdą w niepamięć.

Bajeczne, duszone grzyby Marty Stewart. Na ich smak wpływają proste detale
20.10.2022 17:54 Bajeczne, duszone grzyby Marthy Stewart. Na ich smak wpływają proste detale

Jesienią koniecznie wybierzmy się do lasu na grzyby. Przygotujemy z nich wiele wyśmienitych dań, w tym grzyby duszone według przepisu Marthy Stewart. Stewart do grzybów dorzuca kilka dodatków, dzięki którym danie nabiera niezwykłego aromatu.Grzyby duszone możemy podać z kromką świeżego pieczywa, ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub ulubionym mięsem pieczonym. Tak przygotowane grzyby zachwycają smakiem i aromatem. Warto więc skorzystać z ich obfitości i pokusić się o przygotowanie grzybów z patelni. Sekretem smaku grzybów duszonych według Marthy Stewart są dodatki i odpowiednia długość smażenia. Na początku Martha smaży grzyby wyłącznie na maśle i oliwie, aż się zarumienią. Następnie dodaje do nich pozostałe składniki. Na samym końcu wlewa słodką śmietanę, żeby sos stał się gęsty i kremowy.Grzyby leśne przygotujmy jeszcze tego samego dnia, w którym je zebraliśmy, wtedy będą najsmaczniejsze. Grzyby dokładnie oczyścimy z igieł, piasku i ziemi przy pomocy szczoteczki. Potem opłuczmy je w letniej wodzie z dodatkiem soli, osączmy i pokrójmy.

kotlety mielone z gruszką
20.10.2022 11:36 Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Jesienny dodatek bosko podkręci smak mięsa

Jeśli masz ochotę odrobinę zaszaleć w kuchni, mamy na to idealny sposób. Kotlety mielone z gruszką są odważną odsłoną tradycyjnego polskiego dania. Subtelna słodkawa nuta i wyjątkowa delikatność stanowią znaki rozpoznawcze naszych kotletów. Spróbuj raz, a będziesz do tego przepisu wracać wielokrotnie.Owocowy dodatek do mięsa może niektórych zniechęcać, jednak zapewniamy, że w tym przepisie gruszka absolutnie nie dominuje dania, za to ciekawie je uzupełnia. Kotlety mielone z gruszką zasmakują zarówno osobom otwartym na nowe połączenia, jak i tym, które twardo trzymają się tradycji. Smażenie czas zacząć.

Używasz w kuchni vegety? Zapomnij o jej kupowaniu. Domową wersję do słoików zrobisz łatwo i za grosze
19.10.2022 21:00 Używasz w kuchni wegety? Nie musisz jej kupować. Domową wersję zrobisz łatwo i za grosze

Domowa wegeta jest rewelacyjnym dodatkiem do zup, rosołu, sosów i dań mięsnych. Suszone warzywa w połączeniu z przyprawami tworzą aromatyczną mieszankę, która potrafi dodać smaku wielu potrawom. Zapomnij więc o gotowym produkcie, bo domową jarzynkę zrobisz łatwo i za nieduże pieniądze. I co najważniejsze - będzie zawierała tylko niezbędne składniki.Wiele osób korzysta z gotowych przypraw typu jarzynka, czy wegeta. Mało kto jednak wie, że przyprawę możemy zrobić samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób i na dodatek za grosze. Dania obiadowe będą smaczniejsze, kiedy doprawimy je domową wegetą przygotowaną ze świeżych warzyw.W składzie gotowych przypraw do zup, rosołu i dań głównych znajdziemy znikomą ilość suszonych warzyw, reszta składników to sól i ulepszacze. Domowa wegeta jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza, bo bardziej naturalna. Do przygotowania domowej wegety potrzebujemy świeżej włoszczyzny, natki pietruszki, suszonego lubczyku i kilku innych składników. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w suszarce spożywczej lub w piekarniku, koniecznie w niskiej temperaturze i przy uchylonych drzwiczkach.

Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
19.10.2022 17:51 Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej

Pierogi leniwe na słodko z cynamonem i cukrem są daniem w sam raz na lekki i szybki obiad, podwieczorek lub kolację. Delikatne kluski z twarogu podane z korzenną przyprawą i posypane cukrem błyskawicznie znikają z talerzy. Babcia Zosia leniwe robi wyłącznie z 4 składników i zawsze się udają. Wszyscy wiemy, że dania przygotowywane według babcinej receptury smakują najlepiej. Pierogi leniwe są jedną z ulubionych potraw z dzieciństwa. To szybkie kluski z twarogu, które podane na słodko z cukrem, masłem i korzenną przyprawą smakują obłędnie.Babcia Zosia pierogi leniwe przygotowuje wyłącznie z czterech składników: mąki, twarogu (koniecznie półtłustego lub tłustego), jajek i szczypty soli. Babcia oddziela żółtka od białek, z białek ubija pianę i dodaje pod sam koniec, kiedy reszta składników jest już połączona. Tak przygotowane pierogi leniwe są niezwykle delikatne i lekkie. Kluski możemy podać z klasycznym cukrem. Gorąco polecam jednak cukier brązowy lub waniliowy, które podkreślają smak mielonego cynamonu i samych pierogów.

kotlety mielone
19.10.2022 16:50 Kotlety mielone z jesiennym warzywem. Apetyczny wygląd i doskonały smak idą w parze

Kotlety mielone w naszych sercach zajmują szczególne miejsce. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego prostego, mięsnego dania. Kiedy następnym razem będziesz przygotowywać kotlety mielone, koniecznie dodaj do masy drobno pokrojoną, czerwoną paprykę. Dzięki niej kotlety nabiorą wyjątkowego smaku i soczystości. Zyskają też apetyczny wygląd. Czerwona papryka jest nie tylko warzywem soczystym i smacznym. Zawiera w sobie wiele witamin, a także solidną dawkę kwasu foliowego. Kotlety mielone z papryką to ciekawy i niebanalny sposób na przemycenie w tradycyjnym obiedzie dodatkowej porcji wartościowych składników odżywczych.

Wątróbka w sosie pomidorowym
19.10.2022 15:06 Niezwykle delikatna wątróbka w sosie pomidorowym. Proste i smaczne danie spodoba się całej rodzinie

Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym jest nietuzinkowym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dodatek aromatycznego warzywa sprawia, że podroby stają się delikatne i soczyste. Są o niebo lepsze niż smażone z jabłkami czy gruszką. Musicie ich spróbować.Wątróbkę drobiową zwykle podaje się ze smażoną cebulką, czasem urozmaicając danie poprzez dodanie słodkich owoców takich jak jabłko czy gruszka. Nieco innym, lecz niesamowicie smacznym rozwiązaniem jest przyrządzenie podrobów w pomidorowym sosie.Bogata w szereg cennych składników odżywczych wątróbka świetnie komponuje się z dojrzałymi i doprawionymi odrobiną ziół pomidorami. Warto wybrać malinowe, żółte czy bawole serce, lecz jeśli nie mamy do nich dostępu, domowy przecier będzie pasował.

Buraczki na zimę
19.10.2022 14:02 Dotarliśmy do najlepszego przepisu na buraczki do słoików. Ich sekret tkwi w kultowym dodatku

Buraczki do słoików na zimę będą idealne, gdy nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu. Przepis na przysmak z dodatkiem białej kapusty, do którego udało nam się dotrzeć, jest niezwykle prosty i nie wymaga zakupu drogim składników. Efekty zachwycają, więc warto spróbować.Jeśli marzą wam się smaczne buraczki, koniecznie skorzystajcie z fantastycznej receptury opracowanej przez doświadczony kucharki. Połączenie słodkiego warzywa z białą kapustą znakomicie komponuje się z prostą zalewą octową, dzięki której trwałość wyrobu jest znacznie wydłużona. Przysmak przetrwa całą zimę, cieszą was smakiem.

Risotto z leśnymi grzybami
19.10.2022 10:17 Nie wiesz co zrobić z zebranymi grzybami? Mamy najlepszy patent. W mig zrobisz wyżerkę

Nie wiecie co przygotować z zebranych grzybów? Połączenie ryżu, skarbów lasu i kilku przypraw, które wam dziś proponujemy, stanowi świetny pomysł na tani obiad, który cała rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?Grzyby leśne nie muszą lądować w ciężkim sosie na bazie śmietany. W towarzystwie ryżu i ziół również smakują fantastycznie, a są znacznie delikatniejsze. Warto zadbać o dobre doprawienie kompozycji, by w pełni wydobyć aromat dania. My proponujemy posypanie świeżą natką pietruszki, ale sprawdzi się tez tymianek, cząber i rozmaryn.

Zapomnij o racuchach na słodko. Z uwielbianym mięsem smakują jeszcze lepiej
18.10.2022 16:48 Zapomnij o racuchach na słodko. Z uwielbianym mięsem smakują jeszcze lepiej

Pomysł na błyskawiczny obiad? Wytrawne racuchy z kurczakiem. Placuszki z mięsa drobiowego, mąki, jajek, cebuli i aromatycznych przypraw dosłownie rozpływają się w ustach i pokocha je nawet największy niejadek.Racuchy zwykle przygotowujemy na słodko z jabłkami, śliwkami i ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem. Racuchy możemy również przygotować w wytrawnej formie z kurczakiem, cebulą i natką pietruszki. Racuchy są niezwykle puszyste, smaczne i delikatne.Do racuchów z kurczakiem nie dodajemy ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej. Sekretem puszystych placuszków jest piania z białek, która wymieszana z resztą składników doskonale spulchnia lekkie ciasto i łączy cebulę oraz mięso.Do racuchów z kurczakiem podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam ziemniaki pieczone lub lekkie puree z dyni lub kalafiora. Nie zapomnijmy również o warzywach- surówka z kapusty pekińskiej, mizeria, ogórek kiszony lub kapusta biała z octem ryżowym i marchewką doskonale uzupełnią smak potrawy.

Przepis na tani obiad z kiełbasą Tomasza Strzelczyka
18.10.2022 13:09 Masz w lodówce trochę kiełbasy? Zrób z niej obłędny obiad. Strzelczyk zdradził najlepszy patent

Szukacie pomysłu na tani obiad? Tomasz Strzelczyk zdradził jak przyrządzić niedrogie i pyszne danie. W recepturze wykorzystamy proste składniki takie jak ziemniaki, kiełbasę i cebulę. Posiłek będzie sycący i pełen aromatu. Musicie spróbować.Kiełbasa podsmażona z ziemniakami i cebulą jest prostym pomysłem na tani obiad. Sycącą kompozycję zaproponowaną przez Tomasza Strzelczyka przygotujecie niemalże ekspresowo, a bliscy będą nią zachwyceni.

Jak złagodzić smak cebuli? 3 proste i niezawodne sposoby
17.10.2022 20:20 Jak złagodzić smak cebuli? 3 proste i niezawodne sposoby

Chcesz dodać cebulę do konkretnego dania, ale ma bardzo ostry smak i intensywny zapach, który drażni Twoje oczy podczas krojenia? Oprósz cebulę cukrem lub zastosuj dwa pozostałe triki na złagodzenie smaku warzywa. Na łzawienie też mamy dobry sposób.Cebula jest niezbędnym dodatkiem do niemal każdego, wytrawnego dania, ponieważ wzmacnia jego smak i aromat. Cebula doskonale zagęszcza również sosy mięsne. Niestety warzywo jest dość ostre i intensywne w smaku, co nie wszystkim odpowiada. Na dodatek może podrażniać żołądek i powodować łzawienie oczu. Im młodsza cebula, tym jest mocniejsza w smaku i będzie bardziej podrażniać oczy podczas siekania. Za łzawienie odpowiedzialne są ulatniające się związki siarki, a łzy to naturalna reakcja alergiczna naszego organizmu. Zarówno smak cebuli, jak i uwalniające się związki siarki możemy bardzo łatwo zneutralizować. Cebula podczas smażenia często robi się twarda jak kamień, mimo długiego czasu obróbki termicznej. Na to również jest prosty trik - cebulę należy posolić, wtedy zmięknie błyskawicznie.

Czy można mrozić kotlety schabowe? Wiele osób jest w błędzie
17.10.2022 14:36 Czy można mrozić kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości

Wiele osób mrozi surowe mięso, jednak nie każdy wie, że kotlety schabowe i w panierce i po usmażeniu również możemy przechowywać w zamrażalniku. Kotlety po rozmrożeniu będą smaczne i soczyste, musimy zwrócić jedynie uwagę na termin ważności.Kotlety schabowe to kultowe danie, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych dań. Dobrze rozbite, doprawione kawałki schabu w chrupiącej panierce z jajek, mąki i bułki tartej są soczyste, delikatne i smakują rewelacyjnie. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kotlety schabowe. Okazuje się, że tak, możemy mrozić schab zarówno surowy, jak i usmażony w panierce. Musimy jednak zwrócić uwagę na datę- surowe mięso będzie świeże znacznie dłużej niż panierowane.Bardzo ważny jest również sposób rozmrażania kotletów schabowych. Schabowe z mikrofalówki stracą smak, to najgorszy z możliwych sposób na rozmrażanie mięsa i ryb. Schabowe po rozmrożeniu możemy podgrzać na patelni lub w piekarniku, będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Tani obiad Katarzyny Bosackiej
16.10.2022 20:10 Obiad we włoskim stylu za 5 złotych? Katarzyna Bosacka wyjawiła niesamowity patent

Szukacie pomysłu na tani obiad? Zerknijcie na prosty przepis Katarzyny Bosackiej. Gwiazda pokazała ostatnio jak zrobić pyszny posiłek dla całej rodziny. Jedna porcja kosztuje zaledwie 5 złotych, a danie jest smaczne i zdrowe.Pyszny i tani obiad zawsze będzie w cenie. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim patentem na danie, które nie rujnuje portfela. Postawiała na sycące kluski w stylu włoskim z ziemniaków i szpinaku. Zaserwowała je z delikatnym sosem na bazie śmietanki i sera. Nawet dzieci były zachwycone rozpływającym się w ustach rarytasem.

Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki
16.10.2022 18:44 Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki. Potrzebne są 3 rodzaje mięsa

Gołąbki z trzech rodzajów mięsa są pyszne. Zrobione na podstawienie sprawdzonej receptury Koła Gospodyń Wiejskich danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Jest proste w przygotowaniu. Spróbujecie?Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. Prosty przepis wprost od kucharek z Koła Gospodyń Wiejskich pozwoli wam przygotować pełne smaku i niezwykle sycące danie. Wymaga aż trzech rodzajów mięsa, ale rodzina na pewno będzie nim zachwycona.

buraczki
15.10.2022 21:26 Dodajesz do buraczków tartych na zimę ocet? Mamy niezwykle prosty przepis na zdrowszą wersję

Buraczki tarte na zimę należą do ulubionych warzywnych przetworów. Zwykle przygotowuje się je z dodatkiem octu, który jednak nie do końca jest zdrowy. Dlatego dziś proponujemy przepis na buraczki tarte do słoików bez dodatku octu. Tradycyjny zakwaszacz zastąpimy kwaśnymi jabłkami. Pełne smaku buraczki są idealnym dodatkiem do dań. Warto zaopatrzyć się w świeże, niezbyt duże i stosunkowo młode warzywa i przygotować je zawczasu. Z dodatkiem kwaśnych jabłek takich jak szara reneta czy antonówka będą wyśmienite.

makaron z sosem serowym
14.10.2022 18:39 Pyszny makaron z serowym sosem. Prosty i wyborny obiad

Makaron z sosem serowym to pyszne i proste danie. Kremowy sos wyśmienicie łączy się w nim z intensywnym aromatem sera pleśniowego. Makaron z sosem serowym przygotowuje się błyskawicznie. Możesz cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko najdzie Cię ochota.Do tego przepisu możesz użyć swojego ulubionego rodzaju makaronu. Ponadto danie możesz wzbogacać też o inne składniki, jak np. kurczak, brokuł, czosnek czy pomidorki cherry. Dzięki temu przepyszny makaron z sosem serowym za każdym poznasz w nowej ciekawej wersji.

placki ziemniaczane
14.10.2022 12:07 Placki ziemniaczane po węgiersku. Znakomity sos zamienia je w treściwe danie obiadowe

Placki ziemniaczane po węgiersku są niezwykle pożywnym daniem, które można zaserwować rodzinie na obiad. Chrupiące, złociste placki i aromatyczny sos z wieprzowiny i papryki dosłownie rozpływają się w ustach. Placki po węgiersku podajemy z kwaśną śmietaną, tak bowiem smakują najlepiej.Placki ziemniaczane po węgiersku to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Sos z karkówką, papryką i suszonym majerankiem doskonale łączy się z delikatnymi, chrupiącymi plackami. Do sosu wykorzystajmy bulion lub rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.Do przygotowania placków ziemniaczanych po węgiersku wykorzystajmy ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C, które są bogate w skrobię. Wodnista odmiana ziemniaków nie nadaje się do smażenia placków, ponieważ ciasto rozwarstwia się na patelni.Placki ziemniaczane po węgiersku smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli dolejemy zimny tłuszcz na patelnię, kiedy będą na niej placki, ziemniaczany przysmak stanie się bardzo tłusty, ciężki i również straci smak. Olej dolewamy zawsze przed położeniem masy ziemniaczanej na patelnię.

Wyśmienita surówka z pora
13.10.2022 22:59 Wyśmienita surówka z pora. Idealne połączenie smaków

Surówka z pora jest wyrazista i pełna smaku. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej z dodatkiem, ogórka konserwowego i jabłka, które doprawimy odrobiną majonezu. Musicie spróbować — będzie pysznie. Surówka z pora jest prostym i dobrze znanym wielu smakoszom dodatkiem do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, lekkich kotlecików z kaszy, czy tradycyjnych schabowych, a jej przygotowanie jest banalne. Zdradzamy niezawodną recepturę.

Kiszona kapusta duszona z kminkiem. Prosty, doskonały dodatek do obiadu
13.10.2022 15:09 Kiszona kapusta duszona z kminkiem. Prosty, doskonały dodatek do obiadu

Kapusta kiszona z kminkiem smakuje jak u babci i jest pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięs i dań wegetariańskich. Duszona kapusta ma delikatny smak, jednak kminek nadaje jej charakteru. Kapusta podsmażona z cebulką i marchewką posmakuje całej rodzinie.Duszona kapusta z kminkiem jest niezwykle aromatyczna. Doskonale pasuje do kotletów schabowych, polędwiczek, pieczonego mięsa oraz dań wegetariańskich, jak placki ziemniaczane, czy zapiekanki. Kapusta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, dlatego powinniśmy włączyć ją do naszej diety.Przed przygotowaniem kapusty kiszonej z kminkiem musimy dokładnie odsączyć i poszatkować kapustę. Dodajmy do niej również startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Duszona z odpowiednimi przyprawami nabierze fantastycznego smaku. Wisienką na torcie jest kminek przesmażony z cebulą na maśle. To doskonały dodatek do kapusty.Do przygotowania kapusty kiszonej z kminkiem potrzebujemy dobrej kiszonki. Zawsze sprawdzajmy etykiety na produktach, które chcemy kupić. Uwaga na kapustę kwaszoną, to produkt z dodatkiem octu. Nie smakuje jak kapusta kiszona i zepsuje nam całe danie. Osobiście polecam przygotowanie kiszonki w domu, wtedy będziemy mieć pewność, że jest świeża, smaczna i kwaśna, czyli taka, jaka powinna być.

Kotlety mielone Pożarskiego. Wychodzą nadzwyczaj soczyste i delikatne
13.10.2022 14:12 Kotlety mielone Pożarskiego. Żadne inne nie są tak delikatne i soczyste

Znudziły Ci się tradycyjne, ciężkie mielone? Przygotuj na obiad kotlety mielone Pożarskiego z mięsa drobiowego. Są delikatne, jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Kotlety z mięsa z indyka błyskawicznie znikają z talerzy i są mniej kaloryczne niż klasyczne. Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety Pożarskiego zrobione są z mięsa drobiowego, głównie z indyka, przez co są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych mielonych. Kotlety doprawiamy świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem. Najlepsze kotlety mielone otrzymamy, kiedy kupimy kawałek mięsa z indyka i zmielimy go samodzielnie w domu. Gotowe, paczkowane mięso mielone nie smakuje już tak dobrze, jak świeży kawałek. Mięso wystarczy zemleć raz, a następnie dokładnie wymieszać z resztą składników.Do kotletów mielonych podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam warzywa na parze, puree z kalafiora, ziemniaków, czy marchewki, a także surówki. Mizeria, buraki tarte, czy surówka z zasmażanej kapusty do kotletów pasują idealnie. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.