Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Obiad

Jak wybrać odpowiedni rodzaj ziemniaków? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
05.10.2022 15:50 Jak wybrać odpowiedni rodzaj ziemniaków? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Zamierzasz kupić ziemniaki na zimę? Dowiedz się, jaki typ kulinarny ziemniaków wybrać do konkretnego dania i jak wybrać ziemniaki, żeby były smaczne i świeże aż do następnych zbiorów. Bardzo ważne jest również przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach, wtedy się nie zepsują.Ziemniaki są bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu i przygotujemy z nich wiele pysznych potraw, między innymi pyzy, placki ziemniaczane, czy kluski śląskie. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze potrawy uzyskamy, kiedy przygotujemy je z odpowiednego typu kulinarnego ziemniaków. Jeśli więc ziemniaki na kluski są wodniste i zrobiła się z nich miazga, wybrałeś zły typ.Ziemniaki na zimę kupujemy w dużych ilościach. Nie każdy jednak zwraca uwagę to, czy są pakowane w foliowym, czy parcianym worku, a sposób przechowywania ma ogromny wpływ na jakość warzyw. Jak wybrać ziemniaki? Przed kupieniem ziemniaków zawsze zwracajmy uwagę na ich strukturę, jędrność i kolor skórki.Ziemniaki muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, w przeciwnym razie bardzo szybko zgniją. Temperatura pomieszczenia powinna wynosić od 5 do 7 stopni C, pomieszczenie musi być suche. Jeśli do ziemniaków dostanie się woda, duża ilość promieni słonecznych lub minusowa temperatura, błyskawicznie pojawi się na nich pleśń.

Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze proporcje
04.10.2022 20:34 Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje

Jak zrobić idealne naleśniki? Magda Gessler zdradziła swój patent na doskonałe ciasto, najważniejsze są składniki i odpowiednie proporcje. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko dla całej rodziny, podamy je z ulubionymi dodatkami.W jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego Masterchef, Magda Gessler pokazała uczestnikom, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki. Ciasto ma idealną konsystencję, nie jest ani za rzadkie, ani za gęste, a naleśniki wychodzą rewelacyjnie.Jurorka stwierdziła również, że wiele osób robi naleśniki "na oko", przez co ciasto nie zawsze jest idealne. Naleśniki musimy przygotowywać według ściśle określonych proporcji, wtedy będą cienkie i niezwykle delikatne. Gessler do naleśników nie dodaje wody gazowanej, dodaje natomiast zimą wodę i to pod sam koniec przygotowywania masy.Naleśniki możemy podać z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą gorąco polecam domowe dżemy i konfitury, latem natomiast owoce sezonowe. Naleśniki z owocami i przetworami możemy połączyć również z serkiem waniliowym lub twarogiem, w ten sposób stworzymy wyśmienity obiad na słodko.

Aromatyczne kotlety mielone z lubczykiem
04.10.2022 10:10 Dodajesz do mielonych bułkę w mleku, jajko i cebulę? Wzbogać je o aromatyczny składnik. Znasz go dobrze z rosołu

Kotlety mielone z lubczykiem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Danie z dodatkiem dobrze znanej amatorom rosołu przyprawy zachwyci cudownym aromatem i delikatnością smaku. Musicie spróbować — szybko zniknie z talerzy.Jeśli nie wiecie jak urozmaicić kotlety mielone, dodajcie do mięsa posiekany lubczyk. Aromatyczna przyprawa świetnie podkreśli smak dania. Tak pysznego obiadu dawno nie przygotowaliście. Skusicie się?

gołąbki pieczone w żurku
03.10.2022 21:51 Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej

Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach
03.10.2022 14:47 Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Kasza gryczana jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Niestety zwykle kasza skleja się już podczas gotowania, a my zamiast ziaren, dostajemy zlepioną bryłę. Mamy na to jednak sprawdzony sposób. Przeczytaj, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko.Klejące się ziarna kaszy to zmora każdego kucharza. Jeśli jednak ugotujemy kaszę według określonych proporcji, kasza będzie sypka i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Zasada jest następująca: szklankę kaszy gotujemy w dwóch szklankach wody.Do gotowania kaszy potrzebujemy też oleju i soli. Tu również trzymajmy się określonej zasady: na szklankę kaszy przypada łyżeczka soli i dwie łyżki oleju. Bardzo ważny jest także sam proces gotowania. Na początku kaszę gotujemy 15 minut, następnie zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 12 minut.Gorąca kasza wchłonie wtedy resztkę wody, stanie się miękka i delikatna. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i odstawiamy kaszę na kolejne 2-3 minuty, żeby lekko przestygła i odparowała. Tak przygotowana kasza będzie świetnym dodatkiem do mięs i grzybów.

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad
03.10.2022 13:53 Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą. Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak. Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi, np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.

Zamiast jabłek wsyp inny uwielbiany składnik. Racuchy wyjdą smaczne jak nigdy
03.10.2022 11:55 Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Jaki składnik zwykle dodajesz do racuchów? Większość osób sięga po jabłka, my jednak zrobimy dziś pieguski, czyli racuchy z makiem. Są puszyste i delikatne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Racuchy przygotujemy błyskawicznie, będą idealne na podwieczorek czy kolację. Racuchy da się zrobić na wiele sposób. Możemy przygotować je klasycznie z jabłkami, na drożdżach, dodać ulubione owoce i bakalie. Mało kto zna jednak racuchy z makiem mielonym, który dodaje im niepowtarzalnego smaku. Racuchy z makiem przygotujemy na jogurcie naturalnym. Koniecznie dodajmy również cukier waniliowy, który doda aromatu. Masę na racuchy robimy oczywiście z mąki, jajek i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia.Racuchy z makiem podajemy z cukrem pudrem, śmietaną lub domowymi przetworami. Gorąco polecam domowe dżemy, konfitury i powidła. Gruszka, śliwka, pigwa, a nawet dynia będzie rewelacyjnie łączyć się ze słodkimi placuszkami z dodatkiem maku.

Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?
02.10.2022 20:47 Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.

kotlety mielone
02.10.2022 14:47 Jak należy smażyć kotlety mielone? Celem jest soczyste wnętrze i chrupiąca skórka

Kotlety mielone po usmażeniu są surowe w środku? Wiemy, jak uniknąć takiej wpadki. Dłuższe smażenie na niewielkim ogniu pozwoli Wam uzyskać soczysty i pełen smaku rarytas. Większy ogień warto wykorzystać na koniec, by zrumienić skórkę kotleta. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się uzyskać piękne rumiane mielone, które w środku były surowe, najprawdopodobniej smażyliście je na zbyt dużym ogniu. Taka taktyka sprawdza się niestety tylko wtedy, gdy już przyrządzone kotlety chcemy mocniej zrumienić.

schabowy nadziewany serem
02.10.2022 11:47 Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem

Jeśli kochasz kotlety schabowe, a zarazem uwielbiasz pyszny ciągnący się ser, mamy przepis, który idealnie łączy obie te rzeczy. Kotlet schabowy po szwajcarsku, czyli nadziewany żółtym serem, jest nie tylko niezwykle smaczny, ale dzięki serowemu dodatkowi zawsze odpowiednio soczysty. Suche schabowe nigdy więcej nie będą więc stanowić problemu.Przesuszone mięso obiadowe jest zmartwieniem częstszym niż mogłoby się wydawać. Dzieje się tak, gdy wybrany kawałek ma zbyt mało tłuszczu lub jest smażony zbyt długo, przez co traci całą swoją wilgoć. Solidna porcja żółtego sera skutecznie likwiduje ten problem, dostarczając kotletom schabowym pożądanej soczystości i podkręcając ich walory smakowe.

kotlety mielone
01.10.2022 19:50 Puszyste kotlety mielone bez dodatku jajek. Zastąpisz je kremowym składnikiem

Udane kotlety mielone to takie, które nie rozpadają się podczas smażenia. Zazwyczaj dodajemy do nich w tym celu jajko, stanowiące swego rodzaju spoinę dla mięsa. Możemy jednak z powodzeniem usmażyć kotlety mielone bez jajek, dzięki zastąpieniu ich majonezem. Dzięki temu patentowi, mięso zyskuje także na delikatności.Kotlety mielone bez jajek, za to z dodatkiem majonezu są niezwykle soczyste. Dodatek tłuszczu zawartego w sosie jest też świetnym nośnikiem smaku i sprawia, że kotlety wychodzą zaskakująco dobre. Dla jeszcze lepszego efektu, warto do mięsa dodać startego surowego ziemniaka. Gwarantujemy, że już nigdy nie wrócisz do klasycznego przepisu.

Kotlety schabowe w kefirze
01.10.2022 10:48 Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki

Masz ochotę na niecodzienny przepis? Przedstawiamy niezwykłe kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. Kiedy wszyscy inni namaczają schab w mleku, babcia Marysia idzie o krok dalej. Te schabowe to istna rewolucja na talerzu.Moczenie schabu w kefirze jest idealnym babcinym sposobem na jego zmiękczenie. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu mlekowego, który rozbija tkanki z mięsie. Kotlety schabowe w kefirze i musztardzie są soczyste, chrupiące i aromatyczne.

Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów
30.09.2022 20:50 Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów

Grzyby leśne możemy suszyć, marynować lub mrozić. Nie każdy wie jednak, jak prawidłowo mrozić grzyby, żeby nie były gorzkie i nie zepsuły się po kilku miesiącach. Nie każdy grzyb nadaje się też do takiego utrwalania. Jak przygotować grzyby do mrożenia? Jak je mrozić i jak rozmrażać? Oto garść cennych informacji. Mrożenie grzybów jest dobrym sposobem na zachowanie ich świeżości i niepowtarzalnego smaku. Do mrożenia wybierajmy jednak grzyby o elastycznej, zwartej strukturze, np. kurki, rydze, podgrzybki i prawdziwki. Zrezygnujmy z mrożenia maślaków. To grzyby wilgotne o dużej ilości śluzu, więc nie nadają się do mrożenia.Grzyby mrożone często stają się gorzkie. Wystarczy jednak zblanszować je przez włożeniem do zamrażalnika, by nie mieć takiego problemu. Blanszowane grzyby będą świeże przez 1,5 roku, bez blanszowania natomiast zaczną się psuć już po 6 miesiącach. Z mrożonych grzybów możemy ugotować aromatyczną zupę, zrobić z nich doskonały sos do placków ziemniaczanych, kopytek, mięsa i ryb. Pieczona ryba lub polędwiczki wieprzowe doskonale łączą się z niepowtarzalnym aromatem leśnych przysmaków.

Ekspresowe krokiety bez zawijania. W roli głównej uwielbiany, aromatyczny składnik
30.09.2022 16:14 Ekspresowe krokiety bez zawijania. W roli głównej uwielbiany, aromatyczny składnik

Krokiety bez zawijania możesz podać na obiad lub kolację. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a krokiety z pieczarek i jajek posmakują z pewnością nawet miłośnikom mięsnych dań. Z zewnątrz są chrupiące, w środku natomiast delikatne i idealnie doprawione.Klasyczne krokiety naleśnikowe to pyszne danie, jednak dość czasochłonne. Najpierw musimy przygotować ciasto, później farsz, usmażyć naleśniki, zawinąć w nie nadzienie, następnie panierować i smażyć w panierce. Alternatywą są wyśmienite krokiety bez zawijania, które przygotujemy błyskawicznie. Nie trzeba smażyć naleśników, ani ich nadziewać i zwijać. Na krokiety bez zawijania wystarczy przygotować prostą masę. Odpowiednio ją uformować, obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć. Masę na krokiety bez zawijania doprawmy solą, pieprzem i posiekaną zielenią. Najlepiej sprawdzi się natka pietruszki i szczypiorek. Zioła doskonale wzmacniają smak i aromat jajek oraz pieczarek. Krokiety bez zawijania możemy podać z klasycznymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką. Doskonale pasuje też do nich barszcz czerwony. Każda wersja podania będzie smakować wyśmienicie.

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek
30.09.2022 11:29 Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są proste w przygotowaniu sycące i niezwykle aromatyczne. Nie zawierają ani grama mięsa, wiec będą idealne na piątkowy, postny obiad. Zrobicie je sprawnie i bez większego wysiłku, a rodzina zje ze smakiem. Kotlety mielone bez mięsa i jajek smakują obłędnie. Jeśli szukacie smacznej, bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, przepis na specjał z kaszy jaglanej i pieczarek powinien przypaść wam do gustu. Kotleciki są lekkie i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Mało kto zdaje sobie sprawę, jak jest cenna
29.09.2022 21:51 Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Mało kto zdaje sobie sprawę, jak jest cenna

Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Jest nią amarantus. Przez wiele lat w Europie był uważany jedynie za roślinę ozdobną. Dziś już wiemy, że amarantus należy do grona najzdrowszych produktów spożywczych. Pod względem zawartości minerałów bije na głowę szpinak, soję, czy mleko.Amarantus jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Do Europy trafił w XVI wieku i bardzo długo pełnił wyłącznie funkcję dekoracyjną. Lata później odkryto, że amarantus to nie tylko element wystroju, ale przede wszystkim źródło cennych wartości odżywczych.Amarantus zaliczany jest do tzw. super food, czyli naturalnej i wyjątkowo zdrowej żywności. Z amarantusa produkowana jest mąka, płatki, kasza i popping, czyli amarantus eksapndowany. Ziarna poppingu są bardzo neutralne w smaku, dzięki czemu możemy dodawać je do wypieków, owsianki i wytrawnych dań.Mąkę z amarantusa możemy stosować zamiast klasycznej mąki pszennej. Amarantus doskonale sprawdzi się do pieczenia chleba, ciast, bułek, a także do gofrów, naleśników, racuchów i innych dań, dostarczając nam wielu wartości odżywczych.

Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem
29.09.2022 18:52 Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem

Zapraszamy na puszyste racuchy, które są o wiele prostsze w przygotowaniu od tradycyjnych, robionych na zaczynie. Nasze racuchy nie zawierają też proszku do pieczenia i będą gotowe w zaledwie kilka chwil. Ich delikatność jest zasługą dodanej piany z białek, a aksamitny smak zawdzięczają śmietanie. Każda babcia ciasto na racuchy robiła z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia. Puszyste racuchy możemy przygotować jednak też z dodatkiem piany z białek. My pokusiliśmy się też o zamianę mleka na śmietanę, dzięki czemu racuchy zyskały aksamitny smak. Ubite na pianę białka momentalnie spulchniają całe ciasto na racuchy. Do białek dodaj szczyptę soli, piana ubije się szybciej. Śmietana 22% to śmietana gęsta, kremowa, która do racuchów sprawdzi się doskonale. Produkt możemy wykorzystać również do zup i sosów. Racuchy możemy przygotować z owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą, śmietaną, jogurtem. Latem najczęściej sięgamy po świeże truskawki, maliny i czereśnie. Jesienią i zimą natomiast postawmy na konfitury ze śliwek, gruszek, pigwy, a także prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i cukrem waniliowym.

Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad
29.09.2022 11:24 Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad

Kotlety z wątróbki drobiowej są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Wątróbka panierowana w jajku i bułce tartej jest soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Panierka z dodatkiem suszonego majeranku nadaje wątróbce doskonałego smaku i aromatu.Kotlety z wątróbki drobiowej to pomysł na pyszny obiad dla każdego miłośnika podrobów. Kotlety są soczyste, delikatne i pełne smaku, możemy podać je z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym. Do kotletów możemy podać również lekką surówkę, np. z jabłka i marchewki lub z kapusty pekińskiej.Przed przygotowaniem kotletów z wątróbki musimy dokładnie oczyść mięso, zalać je zimnym mlekiem i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. To sprawdzony trik na niezwykle soczyste mięso pozbawione goryczki. Kotlety doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, czyli podstawowymi przyprawami dla wątróbki.Kotlety z wątróbki drobiowej panierujemy dwa razy w bułce, dzięki czemu panierka jest chrupiąca i lepiej trzyma się mięsa. Wątróbki panierowane smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Kotlety przewracajmy na patelni przy pomocy szczypiec kuchennych, żeby się nie poparzyć.

Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Konsekwencje mogą być poważne
28.09.2022 19:56 Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Konsekwencje mogą być poważne

Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Popełniacie duży błąd i ryzykujecie utratą zdrowia. Na surowym mięsie, zwłaszcza na mięsie drobiowym znajduje się wiele groźnych bakterii. Mycie może ułatwić ich rozprzestrzenienie się po całej kuchni. Kurczak jest najbardziej popularnym gatunkiem mięsa. Kupimy go w przeróżnej formie i przyrządzimy na wiele sposobów. Podczas obróbki surowego mięsa kurczaka zachowaj jednak szczególne środki ostrożności, żeby nie rozprzestrzenić bakterii po całej kuchni. Wiele osób myje surowe mięso kurczaka pod bieżącą wodą. Woda nie ma właściwości bakteriobójczych, a więc nie zabija bakterii, które mogą znajdować się na filecie, udku, czy pałce z kurczaka. Mycie surowego mięsa niesie ze sobą ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii po blacie kuchennym, zlewie, akcesoriach kuchennych i Twoich rękach.Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować mięso kurczaka do obróbki termicznej, jak i czym wyczyścić deskę, nóż i inne akcesoria, które miały kontakt z produktem. Dzięki stosowaniu kilku prostych zasad, Twoja kuchnia zawsze będzie czysta i pozbawiona bakterii.

carbonara
28.09.2022 16:05 Pyszny obiad we włoskim stylu zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz 5 niewyszukanych składników

Szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad? Zainspiruj się włoską kuchnią i zaserwuj rodzinie makaron z wyśmienitym sosem. Podsmaż boczek, dodaj jajka i śmietanę i wymieszaj całość z ugotowanymi świderkami czy rurkami. Przekonasz się, że 30 minut w zupełności wystarczy, by móc zasiąść do stołu. Przepisów na szybkie obiady w 30 minut jest naprawdę wiele. Bez problemu znajdziemy receptury na zupy, zapiekanki, czy inne dania, których przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jednym z ciekawszych dań jest makaron z boczkiem inspirowany włoską kuchnią.Makaron z boczkiem, słodką śmietanką i parmezanem to idealne danie dla zabieganych. Przyrządzając go warto pamiętać, by makaron dodać do sosu i mieszając całość podgrzać. Dzięki temu makaron doskonale wchłonie wszystkie smaki i danie będzie naprawdę pyszne.

placki dyniowe
28.09.2022 13:06 Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Przedstawiamy smakowitą alternatywę dla placków ziemniaczanych. Pyszne placki z dyni w wytrawnej odsłonie są doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Danie jest kwintesencją jesieni. Placki z dyni smakują wspaniale serwowane same lub z ulubionym sosem czy dipem.Jesienne placki z dyni są bardzo łatwe do przygotowania. Starta dynia, przyprawy oraz dodatek pysznego żółtego ser sprawiają, że placuszki są bardzo aromatyczne oraz sycące. Wprost nie można się im oprzeć.

gotowanie ziemniaków
28.09.2022 11:22 Jak szybko ugotować ziemniaki? Oprócz soli dodaj do wrzątku 1 łyżkę podstawowego produktu

Znamy niezawodne sposoby, jak ugotować szybko ziemniaki. Twój obiad nigdy już nie będzie opóźniony przez zbyt długo gotujące się bulwy. Sztuczka z dodaniem do garnka masła nie tylko przyspieszy gotowanie, ale tez nada warzywom fantastycznego posmaku. A to nie wszystko, co mamy w zanadrzu.Gotowane ziemniaki to jeden z bardziej popularnych obiadowych dodatków, przez co czas niezbędny na ich ugotowanie nierzadko determinuje porę podania całego posiłku. Podpowiadamy jak szybko ugotować ziemniaki, aby obiad zawsze trafiał na stół bez zbędnych opóźnień.

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis
27.09.2022 18:37 2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Kotlety schabowe po lubelsku to gratka dla każdego smakosza. Kotlety panierowane w mące gryczanej mają lekko orzechowy posmak, są soczyste i delikatne. Kotlety podane z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych to danie, które posmakuje każdemu.Kotlety schabowe podajemy głównie z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub ogórkami kiszonymi. To taki klasyczny zestaw, który smakuje wyśmienicie. Kotlety schabowe po lubelsku to zupełnie nowa odsłona kultowego dania, ich sekretem są dwa składniki: mąka i kasza gryczana.Kotlety schabowe po lubelsku panierujemy w jajku i mące gryczanej. Nie dodajemy do nich ani mąki, ani bułki tartej. Kotlety smażone na rozgrzanym maśle, oleju lub smalcu mają niezwykły smak z lekką, orzechową nutą. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.Do kotletów schabowych po lubelsku podajmy ugotowaną kaszę gryczaną i ulubione dodatki. Osobiście gorąco polecam sos z grzybów leśnych, taki zestaw jest idealny na jesienny obiad. Kotlety w panierce z mąki gryczanej dosłownie rozpływają się w ustach.

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie
27.09.2022 15:38 Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Rosół drobiowy to pomysł na aromatyczny i pożywny obiad, który zachwyci smakiem każdego. Rosół gotowany na udkach kurczaka jest prostym, smacznym i ekonomicznym daniem dla całej rodziny. Rosół podaj z makaronem, grysikiem z kaszy manny lub lanymi kluskami.Rosół możemy ugotować również w wersji ekonomicznej, czyli na samych udkach kurczaka. Mięso drobiowe z kością doskonale nadaje się do ugotowania aromatycznego rosołu o doskonałym smaku. Sól do rosołu dodajemy pod sam koniec gotowania, nigdy wcześniej, ponieważ wywar straci smak.Nigdy nie doprawiajmy rosołu kostką rosołową, ponieważ kostka to sama sól i konserwanty. Do rosołu dodajmy świeży lub suszony lubczyk, sól, pieprz i szczyptę kurkumy pod koniec gotowania. Orientalna przyprawa wzmocni aromat i kolor bulionu z kurczaka. Najlepsi kucharze doprawiają rosół wyłącznie naturalnymi produktami.Rosół drobiowy możemy podać z ugotowanym makaronem jajecznym, grysikiem z kaszy manny lub kluskami lanymi z jajka i mąki. Każdy sposób podania zachwyci domowników rewelacyjnym smakiem. Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować makaron do rosołu, jest prosty i pyszny.

Kotlety mielone ze śliwką
27.09.2022 10:00 Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Kotlety mielone są klasykiem kuchni polskiej. Jesienią warto skusić się na nietypową odsłonę z dodatkiem śliwek. Przepis babci Reginy jest niezwykle prosty, a danie zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie koniecznie — tak dobrego obiadu dawno nie jedliście. Dodanie do mielonych lekko słodkiej i wilgotnej śliwki zmienia danie nie do poznania. Kotlety są soczyste, lekkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Spróbujecie?

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
26.09.2022 20:49 Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Panierkę do kotletów schabowych przyrządzamy z jajek, bułki tartej i mąki. Jajka są jednak zupełnie zbędne, ponieważ z łatwością zastąpimy je innym produktem. Kotlety schabowe z panierką bez jajek są soczyste i delikatne w środku, a z zewnątrz mają chrupiącą, złocistą skórkę.Kotlety schabowe tradycyjnie przygotowujemy z wieprzowiny i panierki z mąki pszennej, jajek i bułki tartej, następnie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu. Mało kto wie, że panierkę do kotletów schabowych możemy przyrządzić bez jajek. Kotlety z taką panierką smakują wyśmienicie. Jak panierka do kotletów schabowych trzyma się mięsa bez jajek? Sekretem jest zawiesina z wody i mąki pszennej, która ma konsystencję śmietany, przez co szybko obtoczymy w niej kotlety, a bułka tarta nie odklei się od mięsa podczas smażenia. Panierka bez jajek jest równie chrupiąca i ma apetyczny, złoty kolor.Kotlety schabowe podajmy z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub ulubionych warzyw, a także surówki i kiszonki. Jesienią schabowe możemy polać również aromatycznym sosem przyrządzonym z grzybów leśnych, tak podane kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem
26.09.2022 18:16 Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem

Gołąbki Wachowicz to tradycyjne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Farsz z ziemniaków, podsmażonej na maśle cebuli i suszonego majeranku jest bardzo aromatyczny. Jarska wersja pieczonych gołąbków to pomysł na pyszny, rodzinny obiad.Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na wiele wyśmienitych potraw, w tym aromatyczne zupy, dania główne, a także ciasta i desery. Wachowicz zdradziła niedawno przepis na gołąbki z ziemniaczanym farszem, które posmakują największym miłośnikom mięsa. Przepis na gołąbki Wachowicz wykorzystany został w artykule.Gołąbki Wachowicz zachwycają delikatnym farszem i miękką kapustą. Gołąbki pieczemy w piekarniku, danie zabezpieczamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dzięki czemu nic się nie przypali. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.Jesienią postawmy na sos z grzybów leśnych, będzie bardzo aromatyczny. Zimą, wiosną i latem możemy przyrządzić sos z suszonych grzybów, pieczarek lub kurek. Gołąbki Wachowicz podane z domowym sosem smakują rewelacyjnie.

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek
26.09.2022 16:12 Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czy można suszyć maślaki? To pytanie często pojawia się na różnych forach kulinarnych. Okazuje się, że maślaki, mimo tego, że pokryte są warstwą śluzu i są wilgotne, możemy suszyć samodzielnie w domu. Bardzo ważna jest jednak odpowiednia temperatura i samo przygotowanie grzybów do suszenia. Jesień to idealny czas na grzybobranie. O tej porze roku w lasach znajdziemy wiele wyśmienitych gatunków grzybów, z których ugotujemy zupę, aromatyczny sos, czy przygotujemy zimowe przetwory. Świetnym sposobem na zachowanie smaku grzybów, jest suszenie. Suszone grzyby dodamy między innymi do bigosu i farszu na pierogi.Wiele osób zastanawia się jednak, czy można suszyć maślaki. Grzyby te są przepyszne, ale pokryte warstwą śluzu, przez co są wilgotne. Maślaki, podobnie jak inne gatunki grzybów jadalnych, możemy suszyć w domu, jednak nie ususzymy ich na grzejniku czy na sznurku, ponieważ potrzebują odpowiedniej temperatury.Maślaki musimy suszyć w piekarniku lub suszarce, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiernej wilgoci. Maślaki wymagają również odpowiedniego przygotowania i czyszczenia przed suszeniem. Suszone grzyby znacznie poprawiają walory smakowe każdego dania i doskonale komponują się z mięsem i warzywami. Czy można suszyć maślaki?