Ta przekąska świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Jest jarska, zdrowa i niezwykle lekka, więc można ją jeść bez wyrzutów sumienia. A do tego prezentuje się niezwykle wytwornie.
Świąteczna sałatka niejedno ma imię. Choć wielu nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej jarzynowej, warto czasem postawić na eksperymenty. Doskonałe rezultaty daje ten – warstwowa sałatka bogata w białko.
Szukasz ciekawych przepisów, które wiadomo, że przyniosą pyszny efekt? W takim razie książka Henryki Tuszyńskiej „Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz tam wielokrotnie wypróbowane przepisy dosłownie na każdą okazję.
Na wielkanocnym stole w moim domu, obok jajek musi znaleźć się ta babka z prodiża. Z tym przepisem zrobisz ją błyskawicznie. Smakuje obłędnie. Ja robię ją co roku. Ty też możesz. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis.
W moim domu na Wielkanoc piekło się mnóstwo mazurków. Jednak babcia dbała, by ten jeden zawsze się pojawił. Mazurek pomarańczowy Neli Rubinstein podbijał prostotą i smakiem eleganckie przyjęcia na świecie.
Dzień Kobiet może być niezwykle słodkim i pysznym świętem. Z tej okazji przygotuję ciastka, które wyglądają jak róże. Są niezwykle kruche i delikatne. Takie róże smakują, że palce lizać i co najważniejsze, zawsze się udają.
Kalafior, który wygląda jak schabowy, a w dodatku świetnie smakuje? Oczywiście, że tak. Zrób go według przepisu poniżej, a na pewno się nie zawiedziesz. Ten sposób na piątkowy obiad spodoba się także twojej rodzinie.
Mięciutkie ciasto jest właśnie tym, co chciałam uzyskać. Udało mi się to dzięki temu prostemu przepisowi. Puszysty i leciutki jak chmurka wypiek zrobiłam ze składnika, który być może masz w lodówce. Wykorzystaj go i upiecz to znakomite ciasto.
Zapomnij o klasycznej jarzynowej. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą sałatkę. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Idealnie pasuje na wielkanocny stół. Musisz jej spróbować.
Choć czasem trudno w to uwierzyć, przygotowanie ziemniaków na dziesiątki wymyślnych sposobów nie jest jedynie polską specjalnością. Ta uniwersalna bulwa świetnie odnajduje się w takim słynnym hiszpańskim omlecie, który pasuje do niemal każdej okazji.
Siostra Anastazja Pustelnik, najbardziej znana gotująca zakonnica w Polsce, jest ekspertką od kuchni świątecznej. Na Wielkanoc proponuje przygotowanie baranka z ciasta, który może zająć honorowe miejsce na stole i cieszyć oczy domowników i świątecznych gości.
W tym przepisie dwa spośród najbardziej wielkanocnych smaków – jajka i biała kiełbasa – łączą się w bardzo niecodzienny sposób. Tarta nie jest dla nas typowym daniem obiadowym. A szkoda. W tym wydaniu będzie niezwykłą potrawą na świątecznym stole.
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka ciasta, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz bajecznie wyglądający i do tego pyszny deser. Ciasto czaruje kolorami i orzeźwiającym smakiem. Jest w sam raz na nadchodzącą wiosnę!
Oprócz serników i mazurków, świąteczny stół potrzebuje kolorów, a być może także trochę zaskakujących składników. Takie czekoladowe gniazdka z kolorowymi jajeczkami zaspokajają tę potrzebę, a są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Nie kupuj wafelków, tylko zrób je w domu. Z tym przepisem wyjdą smaczniejsze i znacznie tańsze. Zrób je na poobiedni deser i zaskocz wszystkich domowników.
Dżem jest zawsze smacznym dodatkiem do pieczywa. O tej porze roku przyrządzam ten smakołyk z łatwo dostępnych owoców. Mają dobroczynne działanie dla zdrowia i smakują, że palce lizać.
Na twoim wielkanocnym stole muszą się znaleźć jajka faszerowane. Ja robię je na dwa sposoby i w obu przypadkach są smakowite. Zrób je według mojego przepisu, a na pewno zaskoczysz rodzinę na święta.
Jeżeli raz spróbujesz mięsa z tego przepisu, nigdy nie sięgniesz po sklepową konserwę. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą domową konserwę. Przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki nie są drogie. Zadowoli każdego smakosza.
W tym roku zaskocz wszystkich i podaj tę sałatkę na Dzień Kobiet. Przypomina tulipany, ale tak naprawdę są to warzywa. Smakują obłędnie, a wygląda jeszcze lepiej. Musisz zrobić ją chociaż raz.
Oto doskonały błyskawiczny przepis na tani, ale niezwykle efektowny obiad. Jego podstawą są udka kurczaka. Drób to chyba najchętniej jedzony rodzaj mięsa, dlatego taki przepis sprawdzi się świetnie jako posiłek choćby na Wielkanoc. Goście oszaleją z zachwytu na jego punkcie.
Choć kotlety mielone mogą mieć dziesiątki wariacji i magicznych składników, wychodzimy zawsze od klasycznego przepisu. Takim właśnie podzielił się kiedyś Maciej Kuroń, a przypomniał go jego syn Jakub. Jego danie nie potrzebowało żadnych sekretnych składników. Poniżej znajdziesz idealny przepis od prawdziwego mistrza.
Na Wielkanoc nigdy dość jajek – nawet jeśli po bliższym przyjrzeniu okazują się kruchymi ciasteczkami. Ta słodka przekąska będzie doskonałym towarzyszem kawy i herbaty przy świątecznym stole. Jest też wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
W tej sałatce tradycyjne smaki jarzynowej łączą się z sycącym kurczakiem, dając sycące danie bez nadmiaru węglowodanów. Do tego prezentuje się ona niesamowicie – jak przystało na sałatkę typu warstwowego, którą na stół podajemy niemal jak tort.
Pyszny obiad z tego przepisu zrobisz w mniej niż 30 minut. Wystarczy, że masz w domu makaron i parę niedrogich składników. Takie danie na pewno zasmakuje całej twojej rodzinie.
Myślałaś kiedyś, żeby połączyć gulasz z klopsikami? Nie ma nic prostszego, jak zrobić to z tym przepisem. Wyjdzie ci jednogankowe danie na obiad, które będzie smakowało całej twojej rodzinie. Nie zdziw się, kiedy usłyszysz ich pytania o dokładkę.
Ten niezwykle prosty i smakowity deser zrobisz w pół godziny. Wystarczy kilka tanich składników. Ten deser zachwyci każdego smakosza. Raz spróbujesz i na pewno zrobisz go ponownie.
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Obiad z tego przepisu robi się błyskawicznie. W dodatku składniki są tanie, a sam smak jest po prostu nieziemski. Wystarczy makaron, kiełbasa i kilka dodatków. Sprawdź, jak go zrobić i zaskocz rodzinę.