Pasta jajeczna jest znanym wielu smakoszom dodatkiem do pieczywa. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z prostymi dodatkami smakują znakomicie, zwłaszcza ze świeżym, chrupiącym chlebem. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Jeśli nie wiecie, jakie kanapki przygotować, spróbujecie prostej pasty jajecznej. Pełne smaku, sycące smarowidło spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Zrobienie go zajmuje kilka chwil, a przyjemnie urozmaici wspólne śniadanie.
Podczas nadchodzących świąt wiele z potraw przygotowywać będziemy z użyciem suszonych grzybów. Aby grzyby nadawały się do kulinarnych zmagań, należy zawczasu namoczyć je w letniej wodzie. To jednak nie koniec przygotowań w tym zakresie. Więcej na temat moczenia suszonych grzybów dowiesz się z poniższego tekstu.Moczenie suszonych grzybów nie jest złożoną czynnością. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Odpowiednia temperatura wody to nie jedyna kwestia. Równie ważny jest czas moczenia, a także dalsze prawidłowe postępowanie z produktem.
Gulasz wieprzowy jest prostym w przygotowaniu daniem. Duszone mięso zachwyca miękkością i delikatnością. Jeśli zwykle podlewasz je jedynie gorącą wodą, tym razem dolej do rondla też trochę piwa. Alkohol odparuje podczas gotowania, ale danie zyska na smaku, bo pozostaną w nim przyjemne, słodowe nuty. Pyszny i sycący obiad czasem warto przygotować nieco inaczej. Gulasz wieprzowy, który wam dziś proponujemy, jest wyrazisty w smaku i niesamowicie aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanej do duszenia szklanki jasnego piwa. Prościej i smaczniej się chyba nie da.
Wytrawne tosty francuskie skuszą niejednego smakosza. Prosty i kultowy rarytas śniadaniowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil, wykorzystując chleb, który zalega Wam w szafce oraz produkty, które znajdziecie w lodówce. Koniecznie spróbujcie — posmakują wam od pierwszego kęsa. Tosty francuskie często podaje się na słodko, w jajecznej masie smażąc chałkę lub bułkę paryską czy wrocławską. Danie można jednak przygotować w wersji wytrawnej, w wykorzystując niekoniecznie już świeże pieczywo lub chleb tostowy. Będzie smaczne i doda energii niezbędnej, by dobrze rozpocząć dzień.
Chrupiące chipsy na mundial możecie zrobić w piekarniku. Zamiast kupować przekąskę w sklepie zaopatrzcie się w dwa sezonowe warzywa — buraki i jarmuż. Po upieczeniu smakują obłędnie i z pewnością umilą wam oglądanie sportowego widowiska. Spróbujecie? Macie ochotę na lekkie chipsy? Sycące ziemniaki zastąpcie jarmużem i burakiem i przygotujcie je w piekarniku. Oba warzywa obfitują w szereg cennych składników odżywczych, a pieczenie nie spowoduje ich utraty. Z odrobiną przypraw i zdrowego oleju rzepakowego będą znakomite.
Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest zaskakująco smaczna. Z twardszych kawałków pieczywa, sera i kilku warzyw w zaledwie 20 minut możecie przygotować świetną kolację dla całej rodziny. Przepis jest niesamowicie prosty. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Sycąca i szybka zapiekanka z kilku składników będzie idealną propozycją na ciepłą kolację. Spód przygotujemy z pieczywa z poprzednich dni, które po dodaniu oliwy zmięknie i znów będzie smaczne. Z warzywami duszonymi na patelni i serem skomponuje się doskonale.
Skórki mandarynki zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Tymczasem odrobina wysiłku wystarczy, by przygotować z nich doskonały syrop, który pomoże w walce z objawami przeziębienia. Oprócz owocowego odpadu potrzebne będą tylko 3 inne produkty, które na pewno macie w kuchni. Spróbujecie?Syrop przygotowany ze skórek owocu ma korzystny wpływ na drogi oddechowe. Pomoże zwalczyć kaszel i uśmierzy towarzyszący mu ból. Domowy lek jest prosty w przygotowaniu, a sięganie po łyżeczkę przez kilka dni szybko poprawi wasz stan. Warto spróbować.
Sałatka bankietowa jest prosta i pełna smaku. Chrupiąca i dobrze skomponowana przystawka zaproponowana przez Jakuba Kuronia będzie idealna na andrzejkowe spotkanie. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a goście zjedzą ze smakiem. Spróbujecie? Zrobienie sycącej i smacznej sałatki na andrzejkowe spotkanie nie musi zająć wiele czasu. Czasem wystarczy pokroić przygotowane wcześniej składniki i wymieszać je z sosem. Prosta kompozycja Jakuba Kuronia bazująca na ryżu z pewnością spodoba się waszym gościom.
Pierogi z makiem będą świetną alternatywą wigilijnego drożdżowego placka. Delikatne ciasto z dodatkiem aromatycznej esencji wypełnimy domową masą makową, pełną chrupiących orzechów i słodkich owoców suszonych. Takiej kombinacji nikt się nie oprze. Słodkie pierogi przyjemniej urozmaicą wigilijne menu. Makowy farsz — który z powodzeniem możecie wykorzystać do przygotowania tradycyjnej drożdżowej rolady — doskonale smakuje z mięciutkim ciastem na bazie mąki i wody. Rarytas jest prosty w przygotowaniu, a spodoba się nawet wybrednym. Spróbujecie?
Czekolada na gorąco jest idealna na chłodne dni. Kremową i niezwykle delikatna w smaku słodycz z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy zaledwie pięć składników i chwila wolnego, by móc cieszyć się jej niesamowitym smakiem. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, lecz nie dysponujecie dużą ilością wolnego czasu, czekolada na gorąco będzie w sam raz. Jest prosta w przygotowaniu, a z powodzeniem umili wam czas w jesienno-zimowe popołudnia. By ją wyczarować wystarczy kilka dobrze wam znanych produktów.
Fasola z suszonymi śliwkami jest wyśmienita. Sycące i zdrowe ziarno przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest idealnym przysmakiem na świąteczną kolację. Słodkie śliwki i kremowe warzywo podkreślimy prostą zasmażką dla pełniejszego smaku.Szukacie alternatywy dla kapusty z grochem? Fasola z suszonymi śliwkami od Ewy Wachowicz ma szansę wam się spodobać. Kremowe ziarno w połączeniu ze słodką i delikatną śliwką smakuje znakomicie. Jest przy tym niesamowicie sycące. Spróbujecie?
Śledzie przed przyrządzeniem zazwyczaj moczy się w wodzie lub w mleku. Korzystając z maślanki, można jednak uzyskać znacznie lepsze efekty. Nabiał świetnie zastąpi ocet w marynacie i nada śledziom przyjemnej kruchości. Musicie spróbować — ten smak jest niezapomniany. Jeśli szukacie patentu na lekką, a jednocześnie lekko kwaśną marynatę do śledzi, maślanka będzie pomocna. Nabiał wystarczy połączyć z kilkoma przyprawami, by całość nabrała niesamowitego aromatu. Tak delikatnego przysmaku dawno nie jedliście. Skusicie się?
Dzień Ciasta jest idealną okazją, by upiec prosty, a zarazem smakowity placek ucierany z owocami. Zrobienie deseru z dodatkiem jabłek nie zajmie wiele czasu, a produkty znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.Ciasta w historii kulinariów pojawiły się już dawno, bo ponad 5 tysięcy lat temu. Po raz pierwszy świętowany w Stanach Zjednoczonych Dzień Ciasta, który przypada 26 listopada, może być pretekstem do umilenia sobie popołudnia słodkim wypiekiem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie prostego jabłkowego rarytasu.
Przekąski na mundial mogą być jednocześnie smaczne, sycące i zdrowe. Pieczone ziemniaki z serem i przyprawami są proste w przygotowaniu, a zachwycą was bardziej niż niejeden burger czy kupione w sklepie chipsy. Spróbujecie? Jeśli zastanawiacie się, po co sięgnąć przed meczem, aromatyczne ziemniaczane łódeczki będą dobrym wyborem. Chrupiąca, ciepła i wyjątkowo smaczna przekąska bije na głowę frytki czy chipsy, a z dodatkiem odrobiny ketchupu czy majonezu smakuje znakomicie. Skusicie się?
Czy wiecie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki? Kluczowe są proporcje składników, które umożliwią uzyskanie masy o konsystencji płynnej śmietany. Receptura, którą wam dziś prezentujemy, pozwoli na zrobienie niezwykle elastycznych i delikatnych naleśników. Wykorzystacie je do wielu dań. Przyrządzanie ciasta na naleśniki jest sztuką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub zbyt rzadka, podczas smażenia placki rozpadną się i nie uda się ich wypełnić nadzieniem. Konsystencję warto na bieżąco kontrolować, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie smażenia. Wsypanie mielonego siemienia lnianego pomoże nam zagęścić zbyt lejącą się masę. Wlanie wody lub mleka — spowoduje rozrzedzenie ciasta. Jeśli jednak skorzystacie z naszej receptury, wspomniane sztuczki najprawdopodobniej nie będą konieczne.
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej są bardzo prostą, a zarazem smaczną przekąską nie tylko na mundial. Do ich przygotowania nie potrzeba wyszukanych produktów, a cały proces zajmuje mniej niż pół godziny. Warto spróbować — podane z sosem będą idealne do chrupania podczas meczu. Przekąski na mundial nie muszą ograniczać się do kupowania gotowych chipsów czy paluszków solonych. Aromatyczne i chrupiące paluchy serowe, które wam dziś proponujemy, będą o niebo lepsze niż przysmaki, które znajdziecie w sklepach spożywczych. Ich zrobienie jest dziecinnie proste. Bazą do ich przyrządzenia będzie kasza kukurydziana, która obfituje w szereg cennych składników odżywczych m.in. witaminy A i E, fosfor, potas czy magnez. Jest ona także niezłym źródłem białka. W połączeniu z serem smakuje doskonale, a my przy okazji dostarczymy sobie tłuszczu niezbędnego do przyswajania dobroczynnych składników.
Wczorajsze ziemniaki mogą być naprawdę smaczne. Wytłuczone, wymieszane z kilkoma składnikami i zapieczone zamienią się w wyborny dodatek do obiadu. Nic się nie zmarnuje i nikt nawet nie zorientuje się, że ziemniaki były gotowane poprzedniego dnia. Gorąco polecamy poniższy przepis. Gotowanie w stylu zero waste jest naprawdę proste. Ziemniaki, które zostały wam z poprzedniego obiadu, można łatwo przerobić na znakomite, zapiekane purée. Będzie idealne zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich kotletów.
Kotlety siekane z kurczaka są doskonałą alternatywą dla schabowych i mielonych. Robi się je łatwo i szybko, a zachwycają soczystością i delikatnością. Dziś ich smak podkreślimy dodatkiem pieczarek i aromatycznych przypraw. Wyjdą przepyszne, musicie ich spróbować. Pokrojony w kosteczkę kurczak wymieszany ze startymi pieczarkami i żółtym serem to zapowiedź pysznego obiadu. Składniki wystarczy wzbogacić kilkoma dodatkami, by powstała masa na doskonałe kotlety.
Słodkie kotleciki z kaszy manny będą fantastycznym pomysłem na tani i pożywny deser. Dawny przepis, do którego dotarliśmy, jest dziecinnie prosty. Przygotowany z obłędnym musem dyniowo-jabłkowym specjał świetnie zastąpi mniej zdrowe przysmaki, a spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie? Kasza manna, nazywana również grysikiem, jest produktem, który w kuchni nie zyskał ogromnej popularności. Ziarno warto jednak włączyć do diety, gdyż jest lekkostrawne i pełne cennych składników odżywczych. Wśród nich wymienić można m.in. żelazo, potas witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Proponujemy wam przygotowanie słodkich kotlecików z kaszki w formie niewielkich kuleczek. Podamy je ze słodkim i aromatycznym musem dyniowo-jabłkowym i bitą śmietaną. Kompozycja spodoba się nie tylko dzieciom.
Puszyste kotlety mielone będą idealne na rodziny obiad. Dodając nieco wody podczas wyrabiania masy, sprawimy, że wyjdzie lekka i niemalże aksamitna w odbiorze. Warto spróbować — babciny trik nie ma sobie równych.Mielone są klasykiem kuchni polskiej. Najprostszy sposób ich przygotowania będzie najlepszy. Odrobina zimnej wody, dodana do wyrabianej masy, sprawdzi się o wiele lepiej niż wyszukane produkty poprawiające jej konsystencję. Tak delikatnych i rozpływających się w ustach kotletów dawno nie jedliście.
Nie wiecie, co zrobić z ziemniakami po obiedzie? Będę świetnym materiałem do przygotowania placków. Prosty przepis na przysmak z gotowanych bulw z dodatkiem sera żółtego pomoże wam w smaczny sposób wykorzystać nadmiar produktów. Spróbujecie?Ugotowane ziemniaki, które zostały wam z drugiego dania, w prosty sposób można przekształcić w kolejny smakowity posiłek. Wystarczy do ziemniaczanego purée dodać kilka smakowitych produktów m.in. żółty ser, który nada im niezwykłego aromatu. Prosty patent nie ma sobie równych.
Staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler jest fantastyczny. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznej zupy z buraków, koniecznie zerknijcie na ten przepis. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak i aromat zachwycą każdego, kto spróbuje przysmaku. Podstawią esencjonalnej i bogatej zupy, zaproponowanej przez gwiazdę Kuchennych Rewolucji, są suszone grzyby zebrane w sezonie. Pyszne i klarowne danie o pięknym brązowym kolorze uzyskamy, gdy będziemy je wolno gotować, a borowiki wymieszamy z prawdziwkami. Przygotujcie duży garnek i spróbujcie — z pewnością wam się spodoba.
Proste ciasto bez pieczenia Flipsiak zaskoczy was smakiem. Do jego zrobienia potrzebne są zaledwie cztery składniki, a dwa z nich stanowią kultowe kukurydziane chrupki oraz krówki. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Przygotowania zajmują zaledwie 15 minut. Spróbujecie?Jeśli szukacie pomysłu na smaczny dodatek do popołudniowej kawy, ciasto bez pieczenia Flipsiak powinno was zainteresować. Deser prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Kadr pochodzi z filmu na kanale YouTube agatabodkuchni, gdzie znajdziecie przepis na podobny przysmak. Przysmak zrobisz w 15 minut, jednak oprócz należy jeszcze doliczyć czas stygnięcia w lodówce.
Przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem kiełbasy i sera żółtego spodoba się wszystkim kibicom. Zrobienie ciepłej, chrupiącej i niesamowicie smacznej kompozycji z zaledwie trzech składników nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować — goście zjedzą ekspresowo.Ciasto francuskie wykorzystać można na wiele sposobów. Jedną ze smaczniejszych wytrawnych opcji jest zapieczenie go z dodatkiem sera żółtego i kiełbasy. Prostą, ciepłą przekąskę na mundial przygotujecie w kilka chwil, a składniki znajdziecie w każdym sklepie.
Puszyste racuchy z jabłkami są nie lada przysmakiem. Słodkie placki przygotujemy o niebo szybciej, jeśli zetrzemy jabłko na tarce. Prosty patent babci Wiesi pozwoli wam przygotować bardziej delikatną i pełna smaku wersję dobrze znanego deseru z patelni. Spróbujecie?Racuchy jak u babci będą idealne na chłodne popołudnie. Słodkie placuszki z dodatkiem tartego jabłka są proste w przygotowaniu, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Warto się skusić.
Barszcz czerwony jest jedną z popularniejszych wigilijnych potraw. Tym razem proponujemy wam smaczną odsłonę zupy zakwaszaną sokiem jabłkowym. Jej zrobienie jest niezwykle proste, a zaserwowana z dodatkiem grzybowych uszek jest wyśmienita. Waszej rodzinie na pewno się spodoba.Zakwaszany sokiem jabłkowym barszcz czerwony nie jest typowym daniem, lecz sezonowe polskie owoce pasują do niego nadzwyczaj dobrze. Jeżeli lubicie kulinarne przygody, możecie nie tylko wlać do zupy małą szklankę soku, ale też podać ja z dodatkiem grillowanych plastrów owocu. Wybierzcie tylko te bardziej kwaśne odmiany np. szarą renetę czy antonówkę.
Przepisów na pierniczki jest wiele. Receptura Anny Lewandowskiej jest jednak wyjątkowa. Celebrytka wykorzystuje mąkę owsianą i gryczaną, dzięki czemu smak rarytasu jest niepowtarzalny, a po słodycz może sięgnąć nawet osoba uczulona na gluten. Spróbujecie? Wielu smakoszy nie wyobraża sobie świąt bez pierniczków. Anna Lewandowska zaproponowała smakowitą wersję tych aromatycznych ciasteczek przyrządzoną z mąk bezglutenowych. Zrobienie nie zajmuje wiele czasu, a z pewnością zachwycone będą nie tylko dzieci.
Pierogi ruskie skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przysmak przygotowuje jego babcia. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych produktów — jedynie nieco cierpliwości. Serwowane ze smażoną śmietaną danie zachwyci waszą rodzinę. Spróbujecie? W recepturze babci Tomasza Strzelczyka znajdziemy jedynie niezbędne składniki. Ciasto przygotowane jest z mąki wody i odrobiny oleju będzie skrywało w sobie ziemniaki z twarogiem i odrobiną złocistej cebulki. Całość podano z okrasą ze smażonej śmietany. Babcia Tomasza Strzelczyka poleca sięganie po wiejski nabiał — bez zbędnych dodatków. Z nią pierogi smakują najlepiej.