Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami
13.10.2022 11:23 Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami. Obędzie się bez gotowania ziemniaków

Knedle ze śliwkami mają liczne grono wielbicieli. Są trochę pracochłonne, ale smak potrawy wynagradza. Na szczęście ciasto na knedle można przygotować, pomijając dodawanie ugotowanych ziemniaków. W naszym dzisiejszym przepisie zamiast warzywa wykorzystamy twaróg. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem tego jesiennego dania. Znudziły wam się tradycyjne knedle ze śliwkami? Spróbujcie ich w wersji bez ziemniaków. Twaróg z powodzeniem je zastąpi. Ciasto ma przyjemną konsystencję, a jego smak idealnie pasuje do słodkiej śliwki.

Wielkopolskie klopsy z kartofli i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa
10.10.2022 10:47 Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa

Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera są świetnym pomysłem na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jarskie kulki z popularnych warzyw i twarogu w środku są delikatne i bardzo aromatyczne. Z zewnątrz natomiast mają chrupiącą skórkę. Klopsy podajmy z ulubionym sosem, a będą przepyszne.Zimne nóżki, parowce, czy pyry z gzikiem to przykłady dań z Wielkopolski, które wszyscy doskonale znamy i z pewnością nie raz jedliśmy. Nie wszyscy jednak kojarzą klopsy z kartofli i sera, które również są tradycyjnym, wielkopolskim daniem. Wegetariańskie kulki obtoczone w mące i smażone na oleju są przepyszne i każdy powinien ich spróbować.Wielkopolskie, jarskie klopsy podaje się zwykle z sosem pomidorowym, szczawiowym lub z leśnych grzybów. Polecam również sos chrzanowy i koperkowy. Klopsy z kartofli i sera doprawione solą, pieprzem i szczypiorkiem są o wiele smaczniejsze i lżejsze od mięsnej wersji potrawy. Klopsy możemy zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia. W ten sposób maksymalnie wykorzystamy produkty spożywcze z naszej kuchni i nic nie wyrzucimy. Do przygotowania klopsów najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, typu C o wysokiej zawartości skrobi. Zbyt wodniste ziemniaki zepsują nam danie.

Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”
05.10.2022 17:00 Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

W latach 70. racuchy z sera były kultowym daniem. Puszyste, słodkie, delikatne, podane z cukrem pudrem i domową, babciną konfiturą były świetnym pomysłem na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na racuchy z sera, będą absolutnym hitem.Racuchy z serem są bardzo puszyste i wyrośnięte, a nie ma w nich grama proszku do pieczenia, sody oczyszczonej czy drożdży. Racuchy są słodkie z delikatną, waniliową nutą, dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem puszystych placków serowych jest piana z białek.Samo przygotowanie racuchów z serem jest niezwykle proste. Nie musimy ani trzeć jabłek na tarce, ani przygotowywać zaczynu drożdżowego. Musimy jedynie zmielić twaróg i wymieszać go z masłem, jajkami, mąką i cukrem waniliowym. Masę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Racuchy z serem możemy podać z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, owocami, konfiturą. Jesienią gorąco polecam domową konfiturę z żurawiny, powidła śliwkowe lub prażone jabłka z cynamonem. Latem natomiast postawmy na świeże owoce, np. truskawki i maliny. Racuchy posmakują całej rodzinie.

schabowy nadziewany serem
02.10.2022 11:47 Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem

Jeśli kochasz kotlety schabowe, a zarazem uwielbiasz pyszny ciągnący się ser, mamy przepis, który idealnie łączy obie te rzeczy. Kotlet schabowy po szwajcarsku, czyli nadziewany żółtym serem, jest nie tylko niezwykle smaczny, ale dzięki serowemu dodatkowi zawsze odpowiednio soczysty. Suche schabowe nigdy więcej nie będą więc stanowić problemu.Przesuszone mięso obiadowe jest zmartwieniem częstszym niż mogłoby się wydawać. Dzieje się tak, gdy wybrany kawałek ma zbyt mało tłuszczu lub jest smażony zbyt długo, przez co traci całą swoją wilgoć. Solidna porcja żółtego sera skutecznie likwiduje ten problem, dostarczając kotletom schabowym pożądanej soczystości i podkręcając ich walory smakowe.

Aromatyczna pasta serowa do pieczywa. Koniec z nudnymi kanapkami
29.09.2022 20:50 Aromatyczna pasta serowa do pieczywa. Koniec z nudnymi kanapkami

Masz już dość nudnych kanapek z tymi samymi dodatkami? Przygotuj błyskawiczną pastę serową z żółtego sera, świeżego czosnku, majonezu i jogurtu naturalnego. Pasta kanapkowa jest niezwykle kremowa i pyszna. Każdy będzie prosił o dokładkę.Wszyscy znamy pasty kanapkowe z jajek, tuńczyka, twarogu, soczewicy. Są pyszne, ale w pewnym momencie i one mogą się znudzić. Pieczywo możemy podawać naprawdę z przeróżnymi dodatkami, a pasta serowa jest tego najlepszym przykładem.Pasta serowa będzie świetnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie, podwieczorek lub kanapkę do szkoły lub pracy. Pastę możemy podać solo lub z ulubionymi warzywami, np. z pomidorem, papryką, czy ogórkiem zielonym. Możemy zaserwować ją również na domowych, ziołowych grzankach. Każda wersja podania będzie smakować rewelacyjnie w połączeniu z serem i czosnkiem. Pastę doprawmy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie zjemy jej od razu, wstawmy ją do lodówki pod przykryciem, żeby nie obeschła i zjedzmy najpóźniej następnego dnia.

Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne
29.09.2022 16:52 Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek

Placki ziemniaczane mają spore grono wielbicieli. Proste danie nabierze jeszcze więcej smaku, gdy do masy dodamy nieco twarogu. Nabiał sprawi, że placki staną się bardziej sycące, a przyrządzenie ich w piekarniku doda rarytasowi lekkości. Koniecznie spróbujcie, bo jesteśmy przekonani, że pokochacie je od pierwszego kęsa.Znudziły wam się klasyczne placki ziemniaczane? Dodajcie do tartych warzyw trochę twarogu, a uzyskacie smaczny posiłek, który nasyci was na długo. Przygotowanie jest bardzo proste — nawet dziecko sobie poradzi. Spróbujecie?

Ciasto bez pieczenia z owocami
29.09.2022 11:21 Wystarczą krakersy, galaretki i ser biały, aby zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego nie zjesz

Proste ciasto bez pieczenia można zrobić już z trzech produktów — sera, galaretki i krakersów. Przepis jest dziecinnie prosty, a przysmak można urozmaicać poprzez dodawanie ulubionych owoców. Za każdym razem smakołyk zachwyca lekką konsystencją i wyglądem. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Rozpuszczenie galaretek, połączenie ich z serem i przelanie na spód z ciasteczek — tak w skrócie mógłby wyglądać opis przygotowania prostego ciasta bez pieczenia, które dziś wam proponujemy. Lekki niczym chmurka deser nie jest skomplikowany, a mimo to jego smak urzeka. Skusicie się?

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia
23.09.2022 23:21 Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Placki twarogowe są doskonałą propozycją na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki zrobisz ekspresowo, będą puszyste i wyrośnięte. Co ciekawe nie zawierają jajek, ani proszku do pieczenia. Doskonale zastępuje te składniki banan. Śniadania i słodkie podwieczorki to dania, które uwielbiają nie tylko dzieci. Naleśniki, racuchy, omlety na słodko, owsianki i właśnie placki twarogowe to niektóre propozycje pysznych, słodkich potraw. Placki podane z owocami sezonowymi i cukrem pudrem dosłownie rozpływają się w ustach.Do przygotowania placków twarogowych na słodko nie potrzebujemy jajek, wystarczy dojrzały, słodki banan. Nie dość, że świetnie połączy resztę składników, to jeszcze doda słodyczy i wspaniałego smaku. Do placków dodajemy również cukier wanilinowy, dzięki któremu placki będą naprawdę pyszne.Placki twarogowe podajemy od razu po usmażeniu, ponieważ szybko twardnieją. Na początku przygotujmy więc wszystkie dodatki. Masę na placki zrobimy w dosłownie kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i uformować małe placki, które urosną na patelni.

Pierogi ruskie z tajnym składnikiem
23.09.2022 13:14 Pierogi ruskie z tajnym składnikiem. Lepszych nigdy nie jadłeś

Przepis na pierogi ruskie jest banalnie prosty. Gotowane ziemniaki, twaróg i cebulka, zawinięte w delikatne ciasto. Spróbuj jednak dodać do farszu świeżej mięty. Gwarantujemy, że smak takich pierogów ruskich jest oszałamiający.Mięta dodaje pierogom ruskim niebywałej rześkości, która przyjemnie równoważy pozostałe, nieco cięższe składniki farszu. Odpowiedni efekt zapewnią jedynie liście świeżej mięty. Takie liście, zwinięte i poszatkowane, uwolnią z siebie maksymalną ilość aromatu.

pierogi
19.09.2022 10:49 Pierogi razowe ze szpinakiem i twarogiem. Zachwycają oryginalnym smakiem

Pierogi są jednym z lubionych dań wielu smakoszy. Tradycyjną potrawę świetnie urozmaici dodanie mąki razowej do ciasta. Tym razem pierogi wypełnimy farszem przygotowanym ze szpinaku i twarogu. Będzie oryginalnie, pysznie i bardzo zdrowo. Zapraszamy do kuchni. Pierogi wykonane z ciasta z dodatkiem mąki razowej są nie tylko smaczne, ale też o wiele zdrowsze. Niezależnie od umieszczonego w nich farszu sycą na dłużej. Proponujemy przetestować wersję z serem białym i szpinakiem — odpowiednio doprawione są naprawdę wyśmienite. Jeśli wykorzystacie tofu, będą nawet wegańskie. Skusicie się?

Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
19.09.2022 08:49 Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca

Sernik Izaura stanowi doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i puszystej masy serowej. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ten kultowy deser, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u, wyróżnia się lekkością, przyjemną wilgotnością i pełnym smakiem. Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszysta masa serowa o delikatnej, waniliowej nucie dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli połączymy ją z równie puszystą masą czekoladową, otrzymamy rewelacyjne ciasto, które przygotujemy naprawdę szybko.Sernik Izaura to ciasto bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i wygląda nadzwyczaj apetycznie. Sernik dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewa i wiórki to przysłowiowa wisienka na torcie. Masę czekoladową i serową przekładamy na blachę naprzemiennie, następnie przy pomocy drewnianego patyczka rysujemy różne wzory na cieście, żeby masy połączyły się w ciekawy sposób. Po upieczeniu masy tworzą piękne wzory i każdy kawałek sernika jest naprawdę wyjątkowy.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie sernika będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie?Składniki na ciasto czekoladowe (forma o wymiarach 23 x 25 cm):200 g mąki pszennej250 g masła200 g cukru4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao50 ml wodySkładniki na masę serową:1 kg sera na sernik200 g cukruopakowanie cukru wanilinowego5 jajek2 budynie śmietankowe bez cukru100 g masłaDo dekoracji:wiórki kokosowe

Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę
16.09.2022 10:53 Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę

Nie masz pomysłu na obiad? Możesz szybko przygotować placki z cukinii. Są szybkie, smaczne i pożywne. My dodamy do nich trzy niezwykłe składniki, dzięki którym szybciej niż zwykle znikną z talerzy. Wzbogacimy je mianowicie serem feta, szczypiorkiem i przyprawą curry. Będzie pysznie.Placki z cukinii zwykle doprawiamy cebulą, czosnkiem, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, warto jednak spróbować nowych smaków i przyrządzić je nieco inaczej. Potrawa z fetą, szczypiorkiem i przyprawą curry będzie hitem na Twoim stole.Na placki z cukinii najlepsza będzie świeża, młoda cukinia. Młode warzywo zetrzyjmy całe. Jeśli jednak mamy w domu starszą cukinię, najpierw obierzmy ją z twardej skóry. Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego też po starciu oprószmy ją solą i odstawmy na 15-20 minut, a wtedy wypłynie z niej nadmiar soku. Odsączenie cukinii z nadmiaru wody to kluczowy etap podczas przygotowywania placków z cukinii. Jeśli nie odciśniemy jej dokładnie, ciasto rozwarstwi się na patelni. Bardzo ważne jest również tarcie cukinii — warzywo trzemy na małych oczkach, cukinia starta inaczej również niekorzystnie wpłynie na ciasto.

kremowy sernik
13.09.2022 23:04 Najlepszy, sprawdzony przepis szefów kuchnii na idealnie kremowy sernik. Zakochasz się w jego smaku

Dziś przedstawiamy Wam przepis na sernik. Wydawać by się mogło, że to receptura jedna z wielu, jednak nic bardziej mylnego. Nasz sernik jest idealnie kremowy, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Nie jest upieczony z tradycyjnego twarogu, a z odpowiednio dobranych proporcji ricotty, mascarpone oraz serka kremowego, co czyni z niego wyjątkowy deser.Sernik kremowy piecze się na spodzie z ciasteczek wymieszanych roztopionym masłem. Na tę bazę możecie wybrać słodkie herbatniki, lub lekko słonawe ciasteczka owsiane. Na cokolwiek się zdecydujecie, Wasz sernik będzie smakował wprost nieziemsko.Wszystkie składniki na kremowy sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Zadbaj więc, aby wyjąć je z lodówki na 2-3 godziny przez przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Nie podgrzewaj jajek ani serków na kuchence, ale pozwól im naturalnie nabrać odpowiedniej temperatury.

pierogi leniwe
13.09.2022 23:02 Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu

Kluski leniwe lubi wielu smakoszy. Sycący rarytas na bazie twarogu będzie jeszcze lepszy, jeśli przygotujecie go z dodatkiem suszonych śliwek. Aromatyczny owoc doskonale pasuje do delikatnego ciasta i nadaje mu przyjemnej słodyczy. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa. Pysznym kluskom leniwym nikt się nie oprze. W wersji ze śliwką danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Owoce te znakomicie komponują się z delikatną serową masą, stanowiąc sycący i niezwykle smaczny posiłek. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub słodka kolacja. Spróbujecie?

Puszyste domowe drożdżówki z serem
12.09.2022 10:52 Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni

Domowe drożdżówki z serem posmakują nie tylko dzieciom. Prosty przepis, który wam proponujemy, pozwoli wam przygotować pełen smaku, świeżutki przysmak. Będzie lepszy niż z niejednej cukierni, a koszty jego zrobienia nie zrujnują portfela. Serdecznie zapraszamy do kuchni. Domowe wypieki często są o niebo lepsze niż dostępne w cukierniach. Drożdżówki z serem nie będą wyjątkiem. Lekkie niczym chmurka ciasto wypełnione słodkim twarogiem z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. I co ważne, przygotowanie bułeczek wcale nie jest trudne.

Naleśniki zapiekane z twarogiem i owocami
01.09.2022 19:02 Naleśniki zapiekane z twarogiem i owocami. Pomysł na wyborną kolację

Szukasz pomysłu na słodką kolację dla dzieci? Naleśniki zapiekane z twarogiem i owocami na pewno im się spodobają. Pysznemu połączeniu delikatnego ciasta, świeżych sezonowych smakołyków i lekkiego twarożku o smaku wanilii nie można się oprzeć.Naleśniki na słodko często podaje się z serem lub dżemem. Tym razem proponujemy zapieczenie rarytasu z dodatkiem twarożku i świeżych owoców pod pierzynką z pysznej śmietanki. Przysmak będzie sycący i przyjemnie kremowy. Skusicie się?

Lekki i puszysty sernik z ryżu
28.08.2022 17:36 Lekki i puszysty sernik z ryżu. Doskonały deser na specjalne okazje, znika z talerzy w kilka sekund

Sernik z ryżu jest niecodziennym pomysłem na smaczny deser. Wypiek zachwyca puszystością. Dzięki lekkiej, rozpływającej się w ustach konsystencji ciasta jedzenie jest niezwykle przyjemne. Goście będą zachwyceni. Spróbujecie? Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić sernik z ryżu, koniecznie ją znajdźcie. Lekki niczym piórko deser spodoba się nawet amatorom tradycyjnych przysmaków. Dodatek ryżu nadaje mu niebagatelnego charakteru i ciekawie urozmaica dobrze znane ciasto.

Puszysty sernik na wodzie
23.08.2022 14:43 Obłędnie puszysty sernik pieczony na wodzie. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Sernik pieczony na wodzie to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Puszyste, doskonale wyrośnięte ciasto na spodzie z herbatników i z dodatkiem skórki cytrynowej posmakuje każdemu łasuchowi, a Ty przygotujesz go błyskawicznie. Najlepsze kucharki pieką sernik w kąpieli wodnej. To prosty trik, dzięki któremu ciasto jest doskonałe. Przede wszystkim nie opada i nie pęka, jest również bardzo puszyste i wyrośnięte. Sernik wychodzi za każdym razem, jest lekki, a podany z konfiturą owocową będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Do przygotowania sernika pieczonego na wodzie potrzebujesz dużej blachy, do której wlejesz wodę, a także blachy o wymiarach 24 na 24 cm. Na początku przygotuj spód z maślanych herbatników i masła, następnie nastaw piekarnik, ponieważ masę serową przygotujesz błyskawicznie.Sekretem doskonałego sernika w kąpieli wodnej jest długie pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze. Na początku sernik piecz w 160 stopniach, następnie po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni. W ten sposób ciasto będzie idealnie upieczone i puszyste.Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Sernik pieczony na wodzie musi chwilę ostygnąć w urządzeniu. Uchyl jedynie lekko drzwi i zostaw ciasto na 15- 20 minut, następnie wyjmij je i ostudzić na blacie kuchennym.

Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
21.08.2022 18:11 Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat

Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami, salami i papryką są absolutnym hitem na imprezy lub szybki podwieczorek dla najbliższych. Chrupiącą bagietkę à la pizzę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Poznaj najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami.Zapiekanki są już kultowym posiłkiem. Nic dziwnego, są szybkie, tanie i pożywne. Zapiekanki przygotujesz z kilku ulubionych składników, a jedną z moich ulubionych wersji jest zapiekanka z serem, pieczarkami i salami. Danie jest świetną opcją zarówno na imprezy, niezapowiedziane wizyty gości, a także na szybki podwieczorek lub kolację. Do bagietki dodaję również kawałek żółtej papryki i cebulkę. Każdą porcję bagietki smaruję również odrobiną ketchupu, aby nadać zapiekankom lekko pomidorowej nuty, która wzmacnia walory smakowe całego dania. Zapiekanki możesz dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi, szczypiorkiem, możesz podać je z ketchupem, sosem czosnkowym, ziołowym, domowym pesto bazyliowym, sosem musztardowym lub ostrym sosem chilli do dań mięsnych i kanapek. Każdy dodatek sprawi, że zapiekanki będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy.

Brokuły w serowej panierce. Prosty przepis na szybką i zdrową przekąskę
20.08.2022 21:39 Brokuły w serowej panierce. Prosty przepis na szybką i zdrową przekąskę

Brokuły w serowej panierce są szybką, tanią i zdrową przekąską dla całej rodziny. Różyczki kalafiora moczone w jajku, mleku i przyprawach, następnie panierowane w serze i bułce tartej smakują fenomenalnie. Do brokułów przygotuj sos na bazie sera islandzkiego, wszyscy będą zachwyceni.Brokuły w serowej panierce to jedna z lepszych przekąsek, jakie jadłam. Po upieczeniu są lekko chrupiące i przepyszne. Danie uzupełniam sosem na bazie sera skyr z odrobiną jogurtu naturalnego. Sos doprawiam czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Tak podana przekąską znika w mgnieniu oka.W sezonie gorąco polecam wykorzystać świeże warzywo, zimą możemy ratować się mrożonką, jednak wcześniej musimy rozmrozić brokuła w temperaturze pokojowej i dokładnie go osuszyć. Brokuły w serowej panierce są tanią przekąską, wykorzystamy do niej wiele składników, które z pewnością są w domu.Brokuły w serowej panierce podane z sosem są doskonale doprawione, sycące, ale i zdrowe. Zarówno brokuły, jak i skyr zawierają wiele cennych dla naszego organizmu związków. Brokuły to źródło antyoksydantów i witamin, natomiast ser typu islandzkiego jest bogatym źródłem białka.

ciasto bez pieczenia cytrynowiec
20.08.2022 12:53 Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato

Jeśli macie ochotę na lekki, pyszny deser, zapraszamy na cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia jest w sam raz na lato. Składa się z kilku prostych, smacznych warstw, które dosłownie rozpływają się w ustach. Przygotujcie je raz, a z pewnością do niego wrócicie. Ciasta bez pieczenia są szczególnie chętnie robione latem. Fakt, że do ich przygotowania nie trzeba uruchamiać piekarnika, jest bardzo istotny, gdy w kuchni i tak jest już gorąco. Inna zaleta ciast bez pieczenia to fakt, że nie mogą nie wyjść. Może czasami jakaś masa wyjdzie za rzadka albo za twarda, ale nigdy nie ujrzysz w nich zakalca. Dziś przygotujemy ciasto bez pieczenia cytrynowiec. Sami przyznacie, że na myśl o kwaśnym smaku cytryny i jej aromacie robi się wam jakoś bardziej rześko? Rzeczywiście warto sięgnąć po ten owoc właśnie latem, bo jego kwaśny smak doskonale gasi pragnienie i świetnie orzeźwia. Spójrzcie na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale, a przekonacie się, jak apetycznie wygląda to ciasto. Nasze zdjęcie jest screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Tam również można znaleźć podobny przepis na wyśmienity deser.

naleśniki ze szpinakiem
10.08.2022 15:51 Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Co dziś przygotować na obiad? A może sycące naleśniki ze szpinakiem? Nie zawierają ani grama mięsa, a są pożywne i smaczne. Idealne na główny posiłek w przyjemny, letni dzień. Możesz je obsmażyć na patelni lub zapiec w pysznym sosie. Doskonale nadają się do odgrzewania. Lato to prawdziwa feeria smaków. Mamy do wyboru wiele sezonowych warzyw, które, aż proszą się, by wykorzystać je w kuchni. Można z nich robić nie tylko surówki i sałatki, ale też wyborne dania. Dziś namawiamy was do przygotowania obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Będą to obiadowe naleśniki nadziewane szpinakowym farszem. Lekkie, smaczne i niedrogie.

knedle z morelami
08.08.2022 18:27 Wyborne knedle z morelami. Nie potrzebujesz ziemniaków, inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej

Masz ochotę na typowo letni obiad? Zapraszamy na wyborne knedle z morelami. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ziemniaków, bo inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej. Jest nim twaróg, który wystarczy zagnieść z kilkoma dodatkami i powstałym ciastem otulić owoce. Pyszne danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Knedle są rodzajem klusek gotowanych w wodzie. Klusek, a w zasadzie sporych kluchów, które kryją w sobie nadzienie. W naszej kuchni najpopularniejsze są knedle nadziewane owocami, ale można je też faszerować mięsem czy szpinakiem. Ciasto na knedle zwykle robi się dodatkiem ziemniaków, ale można też bazować na twarogu. I właśnie takie knedle bez ziemniaków, a z twarogiem proponujemy wam dzisiaj przygotować. Nadziejemy je pysznymi, sezonowymi owocami, tak jak to robią Austriacy i Czesi. Zapraszamy na knedle z morelami.

Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik
06.08.2022 15:33 Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik

Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu to pomysł na obiad lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Puszyste, serowe placuszki pokocha każdy łasuch i fan serników. Placki są proste w przygotowaniu i błyskawicznie znikają z talerzy.Placki z twarogu w krakowskim wydaniu to świetna przekąska dla dorosłych i dzieci. Lekkie, puszyste placki będą gotowe po kilkunastu minutach. Do przygotowania dania potrzebujemy twarogu, cukru wanilinowego, jajek i mąki, praktycznie wszystkie składniki zwykle mamy w domu. Placki z twarogu możemy podać na wiele sposób: z bitą śmietaną, miodem, cukrem pudrem, owocami sezonowymi, ulubioną konfiturą. Każda wersja podania będzie smakować fantastycznie. Placki smażmy na oleju lub maśle klarowanym, koniecznie na patelni teflonowej, żeby zminimalizować ilość tłuszczu.Podczas smażenia placków z twarogu pamiętajmy o jednej, bardzo ważnej zasadzie- nigdy nie dolewajmy tłuszczu na patelnię, kiedy placki się na niej smażą. Zimny olej i masło błyskawicznie wchłaniane są przez placki, przez co małdrzyki wyjdą tłuste i ciężkie.

zapiekanki z serem i pieczarkami
05.08.2022 22:37 Zapiekanki z pieczarkami. 3 składniki i posiłek gotowy

Zastanawiasz się, co przygotować na kolację? A może zapiekanki z serem i pieczarkami? Prosty przysmak z dawnych lat zrobisz błyskawicznie z trzech składników. Ciepła kolacja w postaci chrupiących bułek z dodatkami zachwyci młodszych i starszych. Gorąco polecamy. Wiele osób na kolację zjada po prostu kanapki. Jednak niewiele więcej wysiłku wymaga przygotowanie zapiekanek z pieczarkami. Zresztą do ich przygotowania nie trzeba też wiele czasu, bo rumienią się błyskawicznie. A w sumie chodzi tylko o to, by bułki się podgrzały, a znajdujący się na nich ser rozpuścił się i przyrumienił.Bułki zapiekane z pieczarkami i serem były prawdziwym hitem PRL-u. Zachwyciły nas chrupkością, ciągnącym serem i pikantnym ketchupem. I świetnie smakują nawet dzisiaj. Jeśli więc brakuje wam pomysłu na apetyczną kolację, przygotujcie takie chrupiące, ciepłe bułki z dodatkami.

pierogi leniwe
05.08.2022 15:43 Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku

Poznajcie przepis na najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku, a mianowicie w twarogu, który powinien być tłusty lub półtłusty. Wystarczy go rozgnieść, dodać trzy składniki, zagnieść i ugotować. Spróbuj, bo jesteśmy pewni, że tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś. Choć wyglądają jak kluski, to prawidłowa ich nazwa to pierogi leniwe. Dlaczego? W sumie składają się z tych samych składników, co pierogi nadziewane słodkim twarogiem, jednak robi się je dużo szybciej. Ot, taka wersja pierogów dla leniwych, którym nie chce się oddzielnie zagniatać ciasta i robić farszu, a potem jeszcze lepić z tego pierogów. Jeśli więc nie chcesz marnować zbyt dużo czasu na gotowanie, ale masz ochotę na coś pysznego, dobrze trafiłeś. Pierogi leniwe szybko zagoszczą na twoim talerzu, a potem równie szybko z niego znikną. Skorzystaj tylko z przepisu babci Julci.

Budyniowe naleśniki z serem
05.08.2022 07:59 Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego

Próbowaliście może budyniowych naleśników z serem? Lekki i aromatyczne ciasto zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sekretem jest dodanie proszku budyniowego. Sprawia on, że masa pięknie pachnie, a po usmażeniu jest delikatna i nie rwie się. Z łatwością więc wypełnimy ją słodkim nadzieniem. Spróbujecie?Budyniowe naleśniki z serem można podać zarówno na śniadanie, jak i na deser. Delikatne ciasto o cudownym zapachu doskonale łączy się ze słodkim serowym farszem. Całość jest lekka i obłędnie pyszna. Jednocześnie syci na bardzo długo i jest prosta w przygotowaniu.

pasztet z cukinii
31.07.2022 15:36 Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba

Poznajcie przepis na rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Będzie doskonały do chleba, na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Nie ma w nim ani grama mięsa, lecz jeszcze kilka innych warzyw, trochę sera, jajek i przypraw. Jest pyszny i pożywny. Pasztet większości osób kojarzy się z mięsną potrawą przyrządzaną głównie na święta. Jednak na wzór klasycznego pasztetu można przygotować pasztet z warzyw. Wystarczy tylko zastąpić mięso na przykład cukinią, a powstanie jarski pasztet z cukinii. Będziecie pozytywnie zaskoczeni jego smakiem i lekkością.