Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Sushi

Sushi - tradycyjne danie kuchni azjatyckiej. Składa się z surowych ryb, ryżu, octu, warzyw i innych dodatków.

mizeria
09.05.2022 16:53 Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach

Co dziś podać do obiadu? A może zachwycającą mizerię po włosku? Zrób ją raz, a zapomnisz o innych surówkach. Jest prosta do zrobienia, a zachwyca smakiem. Miesza się w niej bowiem świeżość ogórka, ostrość cebuli, aromat czosnku i kwaśność octu. Tak przyrządzona mizeria będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb. Mizeria jest jednym z najprostszych dodatków do obiadu. Kojarzy się z wiosną i latem, lekkością i orzeźwiającym smakiem. W sumie można ją robić przez cały rok, bo świeże ogórki są cały czas w sprzedaży. Jednak najsmaczniejsza będzie, gdy zrobimy ją z ogórków gruntowych.Włoska mizeria różni się nieco od polskiej. Jej podstawą są ogórki, ale dodaje się też do niej cebulę i czosnek, a także ocet, majonez i kilka przypraw. Dzięki temu ma wyraźniejszy smak.

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
18.01.2022 01:00 Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi. Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi. Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori. Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj. Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem, idealny na orientalny obiad.

Sypki ryż podczas gotowania
16.12.2021 01:00 Jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki?

Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepszej jakości ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc warto na nich opierać dania z ryżem. Aby przygotować idealnie sypkie ziarenka, należy przede wszystkim dobrze je wypłukać ze skrobi - jeśli jest jej zbyt dużo, ryż zaczyna się do siebie lepić i tworzy zbitą masę. Ryż jest głównym źródłem węglowodanów większości ludzi na świecie, nic więc dziwnego, że sposobów na jego przygotowanie są setki. Stanowi doskonały dodatek do mnóstwa dań, a jego właściwości pozwalają na wchłonięcie praktycznie każdego smaku. Ryż w plastikowych torebkach jest wygodnym rozwiązaniem, jednak niepozbawionym wad. Pod wpływem temperatury wydziela się z plastiku bisfenol A. Substancja ta może negatywnie wpływać na pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością czy rozregulowaniem tarczycy.

pilne-1616323242
19.06.2021 02:00 Masowe zatrucie pokarmowe w Charkowie po zjedzeniu sushi

Masowe zatrucie pokarmowe w jednym z ukraińskich miast. Do szpitali w Charkowie trafiło aż pięćdziesiąt pięć osób, w tym również dzieci. Wszyscy są w stanie średnio ciężkim. Powodem zatrucia było najprawdopodobniej zjedzenie sushi. Choć wydawać by się mogło, że restauracje, ze względu na częste kontrole z urzędów, są miejscem, w którym najbezpieczniej zjeść, nie zawsze tak jest. Udowadnia to często Magda Gessler w programie "Kuchenne rewolucje", w których często obnaża ogromne zaniedbania w prowadzeniu lokalu, fatalną jakość produktów czy ich niezdatność do spożycia. Niestety obecnie zatruć można się nawet, kupując hermetycznie zapakowany produkt ze sklepu. Sanepid cały czas informuje o kolejnych przypadkach wycofywania produktów ze sklepów z powodu ich zakażenia różnymi bakteriami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: