Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Tarta

Tarta

tarta wielkanocna
06.03.2024 09:28 Biała kiełbasa i jajka w jednym daniu? Tym razem nie chodzi o żurek. Na Wielkanoc zrobię tartę i podam ją z majonezem

W tym przepisie dwa spośród najbardziej wielkanocnych smaków – jajka i biała kiełbasa – łączą się w bardzo niecodzienny sposób. Tarta nie jest dla nas typowym daniem obiadowym. A szkoda. W tym wydaniu będzie niezwykłą potrawą na świątecznym stole.

Jak przygotować ciasto na tartę
11.10.2021 02:00 Jak przygotować ciasto na tartę?

Tarta jest ciastem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Mocno kruche, delikatne w smaku, doskonale nadaje się zarówno jako spód do serników i innych wypieków oraz do zapiekanek i dań wytrawnych. Tarta pieczona jest w specjalnej formie, aby zachowała swój charakterystyczny, okrągły kształt i chrupiące, pyszne brzegi. Sprawdź, jak przygotować ciasto na tartę.Tartę możesz upiec na słodko, z owocami, czekoladą oraz na słono, z dodatkiem sezonowych warzyw, mięsa, serów. Jesienią szczególnie polecam tartę z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem. Wprost idealna na chłodne, deszczowe dni. Tarta jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie wybrzuszy się, powstanie zakalec lub straci swoją kruchość i smak.Tarta ma uniwersalny smak, więc doskonale sprawdzi się zarówno do pieczenia ciast, jak i wytrawnych dań. Do przygotowania tarty potrzebujesz specjalnej blachy, którą bez problemu dostaniesz w każdym markecie. Aby tarta nie wybrzuszyła się podczas pieczenia, musisz obciążyć ciasto białą fasolą.