Banan to owoc, który znalazł niemal wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jego miłośnicy wrzucają go do przeróżnych dań. Niestety, uwielbiany owoc ma również wadę, która doprowadza smakoszy niemal do szewskiej pasji.Popularny owoc szybko czernieje, przez co traci swój apetyczny wygląd. Może to nieco zniechęcić wiele osób do zjedzenia tego przysmaku. Całe szczęście są proste sposoby na to, aby poradzić sobie z tym problemem!
Banany są niezwykle popularnym owocem. W Polsce jemy je na potęgę, mimo iż nie rosną w naszym kraju. Banany traktujemy nie tylko jako przekąskę czy dodatek do śniadań, ale również wykorzystujemy je do pieczenia ulubionych ciast czy dodajemy do koktajli.
Banany znajdziemy obecnie w praktycznie każdym sklepie, nawet niewielkim osiedlowym "spożywczaku". Ich niska cena, słodki smak i liczne wartości odżywcze sprawiają, że Polacy chętnie po nie sięgają. Niestety, mimo długiej obecności tych owoców na rynku, ich czarna końcówka ciągle wywołuje silne emocje. Internauci często wskazują, że w tej części banana rozwijają się tropikalne pająki lub robaki, które mogą być dla nas niebezpieczne. Inni z kolei twierdzą, że są w niej cysty ogoniastka jelitowego, pasożyta wywołującego chorobę lambliozę. Na szczęście żadna z tych teorii nie jest prawdziwa.
Smakowite banany uchodzą za zdrowy produkt spożywczy. W istocie można je zaliczyć do tego grona. Jednak nie oznacza to, że każdy może po nie sięgać bez obaw. Istotne jest również unikanie często popełnianego błędu.