Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Banan

Banany
21.04.2021 02:00 Co zrobić, aby banany nie sczerniały?

Banan to owoc, który znalazł niemal wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jego miłośnicy wrzucają go do przeróżnych dań. Niestety, uwielbiany owoc ma również wadę, która doprowadza smakoszy niemal do szewskiej pasji.Popularny owoc szybko czernieje, przez co traci swój apetyczny wygląd. Może to nieco zniechęcić wiele osób do zjedzenia tego przysmaku. Całe szczęście są proste sposoby na to, aby poradzić sobie z tym problemem!

Banany - czy można jeść nitki?
08.04.2021 02:00 Czy można jeść nitki z bananów?

Banany są niezwykle popularnym owocem. W Polsce jemy je na potęgę, mimo iż nie rosną w naszym kraju. Banany traktujemy nie tylko jako przekąskę czy dodatek do śniadań, ale również wykorzystujemy je do pieczenia ulubionych ciast czy dodajemy do koktajli.

Czarna końcówka bananów jest groźna dla zdrowia?
29.03.2021 02:00 Czy należy usuwać końcówkę banana?

Banany znajdziemy obecnie w praktycznie każdym sklepie, nawet niewielkim osiedlowym "spożywczaku". Ich niska cena, słodki smak i liczne wartości odżywcze sprawiają, że Polacy chętnie po nie sięgają. Niestety, mimo długiej obecności tych owoców na rynku, ich czarna końcówka ciągle wywołuje silne emocje. Internauci często wskazują, że w tej części banana rozwijają się tropikalne pająki lub robaki, które mogą być dla nas niebezpieczne. Inni z kolei twierdzą, że są w niej cysty ogoniastka jelitowego, pasożyta wywołującego chorobę lambliozę. Na szczęście żadna z tych teorii nie jest prawdziwa.

Banany powinno się jadać w odpowiedni sposób
27.03.2021 01:00 O czym należy pamiętać przed zjedzeniem banana?

Smakowite banany uchodzą za zdrowy produkt spożywczy. W istocie można je zaliczyć do tego grona. Jednak nie oznacza to, że każdy może po nie sięgać bez obaw. Istotne jest również unikanie często popełnianego błędu.