Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Biszkopt

Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz
13.04.2022 11:38 Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz. Sekretem smaku jest 1 składnik

Biszkopt stanowi podstawę wielu deserów przekładanych kremami. Ewa Wachowicz wzbogaca skład tego delikatnego ciasta o łyżkę oliwy z oliwek. Dzięki temu staje się ono puszyste i lekkie niczym chmurka. Taki specjał przełożony masą śmietanową skradnie serce każdego łasucha. Spróbujecie?Biszkopt występuje w wielu wariantach. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić orzeźwiającą cytrynową wersję i niezwykle smaczną kompozycję z galaretką. Tym razem proponujemy wam niezawodną recepturę Ewy Wachowicz na specjał nasączany amaretto, przełożony kawową masą śmietanową z dodatkiem dżemu malinowego. Skusicie się?

tiramisu
25.03.2022 22:52 Pyszny biszkopt kawowy i tiramisu. Dwa proste, obłędnie smaczne przepisy

Wszyscy kochają kawę! Najlepiej świeżo mielone włoskie espresso w przyjemnej scenerii. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków i aromatów – średnio palona, mocno, z Etiopii, z Kolumbii, latte, frappe, americano, czy cold brew. Kawa jest też składnikiem tiramisu, przepysznego włoskiego deseru z mascarpone na biszkopcie kawowym.Biszkopt to lekkie ciasto przyrządzane z mąki pszennej, jajek i cukru. Sprawdzi się jako spód wielu pysznych ciast i deserów. Można wypiec go samemu, lub kupić gotowy w cukierni. Biszkopt nasączony kawą łączy w sobie smak puszystego ciasta z mocą i aromatem espresso. Sprawdź jak w kilku prostych krokach przyrządzić pyszny biszkopt kawowy z kremem mascarpone i truskawkami.

Sprawdzony przepis na biszkopt z galaretką
25.02.2022 01:00 Sprawdzony przepis na biszkopt z galaretką

Nie ma chyba smaczniejszego deseru niż delikatny biszkopt przełożony smaczną i kremową pianką. Z naszego przepisu przyrządzicie niezwykle barwny i efektowny smakołyk z dodatkiem kolorowych galaretek, który zachwyci waszych gości. Koniecznie go wypróbujcie. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić biszkopt, by nie opadł i zdradzaliśmy niezawodny przepis na tę klasyczną bazę do deserów z dodatkiem soku z cytryny. Teraz czas na niezwykle smaczny i nieskomplikowany słodki rarytas, który z powodzeniem zastąpi piankowe czekoladki. Skusicie się?

Idealnie upieczone ciasto biszkoptowe
13.02.2022 01:00 Co zrobić z zakalcem w cieście według Ani Starmach?

Zakalec może przytrafić się dosłownie każdemu z nas, niezależnie od umiejętności kulinarnych - wystarczy jeden mały błąd i szanse na zakalec stają się ogromne. Według Ani Starmach nie należy się tym jednak przejmować - ciasto z czy bez zakalca smakuje, jak tłumaczy ekspertka, tak samo dobrze. Zakalec jest rzeczą stosunkowo częstą w przypadku ciast robionych przez amatorów. Nieznajomość sztuki pieczenia wynika najczęściej z braku doświadczenia, dlatego nie należy się poddawać.Warto także pamiętać, że istnieje ogromna grupa osób, które zakalec uwielbiają. Co ciekawe zalicza się do niej nawet sama Ania Starmach, która dała swoim fanom radę właśnie w kontekście cukiernictwa.

śmietanowiec
12.02.2022 01:00 Wyborny śmietanowiec z galaretką bez pieczenia

Zastanawiasz się jaki lekki deser przygotować na weekend? Może śmietanowiec z galaretką? Jest wyborny, a nie wymaga pieczenia. Zawiera niewiele tłuszczu, a więc nie jest zbyt kaloryczny. Kochają go dzieci, bo jest kolorowy, wilgotny i delikatny. Jednak dorośli też nie potrafią go sobie odmówić. Śmietanowiec to deser, który znamy z dawnych lat. Jednak czasem warto wrócić to tego, co było po prostu smaczne. Przy tym łakociu nie ma dużo pracy, trzeba jednak trochę poczekać, by dobrze stężał. Zrób więc go teraz, a za kilka godzin będzie gotowy do jedzenia.

biszkopt
11.02.2022 01:00 Nieziemski biszkopt cytrynowy - puszysty, lekki i wyrośnięty

Biszkopt jest podstawą tortów i różnego rodzaju ciast przekładanych. Do biszkoptu można też dorzucić owoce świeże lub mrożone i w ten sposób otrzymać lekkie ciasto. Dziś podamy wam przepis na nieziemski biszkopt cytrynowy — puszysty, lekki i wyrośnięty. Taki właśnie powinien być idealny biszkopt. Biszkopt jest delikatnym i lekkostrawnym ciastem, bo zwykle nie zawiera tłuszczu. Jest też dość suchy, dlatego lepiej smakuje nasączony ponczem i przełożony kremem. W smaku jest neutralny, dzięki czemu doskonale łączy się z różnymi dodatkami.Dziś jednak przygotujemy biszkopt cytrynowy, który ma piękny, żółtawy kolor, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat. Ten biszkopt też doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Koniecznie go przetestujcie.

Biszkopt
05.02.2022 01:00 Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia

Tradycyjny biszkopt wymaga dużych nakładów pracy podczas ubijania jajek, aby wtłoczyć w nie wystarczająco dużo powietrza. Wystarczy jednak dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, aby wyeliminować tę nieprzyjemną czynność. Taki biszkopt wyrośnie niczym góra i będzie stanowił idealną bazę do tortów i innych deserów. Smaczny i udany biszkopt powinien wyróżniać się dużą puszystością oraz wilgotnością. Nie ma bowiem nic gorszego niż suchy i niewyrośnięty biszkopt, którego nie da się zjeść bez popicia. Poniższy przepis zawsze daje doskonały efekt. W przypadku sporządzania biszkoptu bardzo ważne jest używanie składników o takiej samej pokojowej temperaturze. Dlatego na 30 minut przed mieszaniem ciasta wyjmij wszystkie produkty z lodówki, żeby mogły się równomiernie ocieplić.

Biszkopt cioci Koci — tylko trzy składniki
28.01.2022 01:00 Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał

Tradycyjne przepisy często pozwalają osiągnąć najlepsze efekty. Tak będzie również w przypadku tej przedwojennej receptury na biszkopt. Delikatne ciasto z prodiża zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jeżeli dysponujecie tym sprzętem, koniecznie sprawdźcie, jak smakuje. Zdradzaliśmy wam już, dlaczego warto użyć oleju do zrobienia biszkoptu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić ten specjał z trzech podstawowych składników. Tym razem na tapet bierzemy sprawdzony sposób na przyrządzenie klasycznego ciasta w prodiżu. Przedwojenna receptura zaowocuje wypiekiem, który nie opadnie i zbierze masę komplementów.

Projekt bez tytułu - 2022-01-14T162808.540
14.01.2022 01:00 Kiedy w 2022 roku wypada Tłusty Czwartek?

Trwa właśnie karnawał, czyli czas zabawy, który kojarzy się ze spotkaniami towarzyskimi, tańcami i dobrym jedzeniem. Niektórzy jednak już zastanawiają się, kiedy w 2022 roku wypada tłusty czwartek. Dzień ten obfituje w pączki i faworki, ale oznacza też, że karnawał dobiega końca.Karnawał rozpoczyna się zwykle w Trzech Króli, choć niektórzy za huczne rozpoczęcie karnawału uważają zabawę sylwestrową. Koniec karnawału obwieszcza natomiast Tłusty Czwartek. Dzień ten, kojarzony z pączkową obfitością, rozpoczyna czas najintensywniejszych imprez.

Przygotowanie ciasta na biszkopt
11.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?

Ciasta z kremem i torty wymagają przygotowania puszystego i lekkiego biszkoptu, który nie tylko nie opadnie, ale też będzie równy. Jednym ze sposobów gwarantujących sukces jest dodanie do masy łyżki octu. Ten prosty paten z powodzeniem stosowały nasze babcie, a ich biszkopty zachwycały gości. Spróbujcie i wy. Niedawno podpowiadaliśmy co zrobić, by uniknąć nasączania biszkoptu. Zdradzaliśmy też trik, który sprawi, że ciasto nie opadnie. Tym razem proponujemy nową recepturę z dodatkiem octu. Dodatek ten zwiększy szansę na to, że biszkopt wyjdzie puszty i nie oklapnie po wyjęciu z pieca. Sprawdźcie koniecznie.

Co warto dodać do biszkoptu?
09.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem. Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.

Biszkopt z trzech składników
05.01.2022 01:00 Idealny, obłędnie puszysty biszkopt z 3 składników

Biszkopt powinien wyjść lekki i puszysty. Tylko taki będzie dobrą bazą do przygotowania tortu. Jego zrobienie nie będzie trudne, jeśli zadbamy o odpowiednie składniki. Oryginalny przepis wykorzystuje tylko 3 produkty — mąkę, jaja i cukier. Sprawdźcie jak przemienić je w to klasyczne ciasto. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, aby biszkopt nie opadał i zdradzaliśmy przepis na pyszny tort migdałowo-czekoladowy z dodatkiem malin przygotowywany na bazie tego prostego ciasta. Tym razem przedstawiamy wam sposób na idealnie puszysty i lekki biszkopt, który zachwyci najbardziej wybrednych.

biszkopt
02.01.2022 01:00 Banalnie prosty 4-składnikowy biszkopt wg. przepisu siostry Anastazji

Jeśli chcesz przygotować tort, nie musisz kupować biszkoptu. Bez problemu zrobisz go w domu. Podajemy ci przepis siostry Anastazji na banalnie prosty, 4-składnikowy biszkopt. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, wystarczy je nasączyć i przełożyć kremem. Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortu. To dość suche ciasto można też łączyć z owocami, kremem budyniowym czy galaretką, dzięki czemu zyska na smaku i wilgotności. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników i dobre ubicie jaj lub białek. Zresztą sami zobaczcie.

ciasto Góra lodowa
09.11.2021 01:00 Imponujące ciasto "Góra lodowa" bez pieczenia

Jeśli masz ochotę na niezwykłe i słodkie co nieco, mamy dobry pomysł. Zrób imponujące ciasto „Góra lodowa" bez pieczenia. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest naprawdę apetyczny. Przygotuj herbatniki, biszkopty oraz budyń i do dzieła.Ciasta bez pieczenia robi się szybko, bo bazują na gotowych ciastkach. Można do nich użyć herbatników, biszkoptów, a nawet krakersów. Po przełożeniu słodką masą wszystko łączy się w całość, która przypomina nieco tort. Takie ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi kilka-kilkanaście godzin w lodówce. Zobaczcie, jak apetycznie wygląda to ciasto. Nasze zdjęcie jest screenem z kanału kuchniamagdy.pl znajdującego się na YouTube.

Projekt bez tytułu (15)
03.11.2021 01:00 Wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt - najlepszy przepis

Biszkopt stanowi podstawę tortu. Jednak wystarczy dodać do niego trochę owoców, by zamienić go w smaczne, codzienne ciasto. Dziś zdradzimy wam najlepszy przepis na wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt. Jest lekki i puszysty i ma ten cudowny, maślany zapach.Klasyczny biszkopt zazwyczaj przygotowuje się, oddzielnie ubijając białka i łącząc je z pozostałymi składnikami. Podstawą biszkoptu maślanego, czyli genueńskiego są jajka ubite z cukrem. Powinny stworzyć puszystą masę, która bez pomocy proszku do pieczenia utrzyma strukturę ciasta. Do biszkoptu genueńskiego dodaje się też stopione masło. To ono nadaje ciastu przyjemnego smaku i wilgotności.

makowiec
31.10.2021 02:00 Niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia

Makowiec jest ciastem, które smakuje zwłaszcza jesienią i zimą. Masa makowa jest bowiem dość ciężka, pełna suszonych owoców i orzechów, ale też smaku. Dziś podamy wam niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia. Możesz go przygotować nawet dzisiaj, dla nadjeżdżających gości. Ciasta z makiem kojarzą się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak jak ktoś lubi mak, można je robić o każdej porze roku. Zwłaszcza gdy są tak proste, jak nasze ciasto. Makowiec bez pieczenia nie wymaga dużo pracy. Do jego przygotowania użyj biszkoptów i mielonego maku. Dorzuć kilka dodatków i pełne smaku, eleganckie ciasto będzie gotowe.

Biszkopt
28.10.2021 02:00 Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Jasny biszkopt często jest bazą do pysznych ciast z kremami. Niełatwo jednak o błąd w jego przygotowaniu. Przedstawiamy wam przepis, dzięki któremu przygotujecie ciasto tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Do ciasta dodajemy oleju. Biszkopt wychodzi wtedy miękki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Jeśli nie lubicie nasączać tortów, ten patent jest idealny dla was. Zwłaszcza że ciasto również wysoko wyrośnie i jedna porcja wystarczy aż na trzy blaty.

Biszkopt ze śliwkami
04.10.2021 02:00 Obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami

Jeśli macie ochotę na szybkie i smaczne ciasto mamy dla was propozycję. Przygotujcie obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami. Jest delikatny, puszysty i przyjemnie wilgotny. Warto go zrobić teraz, bo sezon na śliwki już długo nie potrwa. Owoce koniecznie oprósz mieszanką mąki ziemniaczanej, cynamonu i cukru pudru.Biszkopt jest ciastem delikatnym i lekkostrawnym. W jego składzie nie ma tłuszczu lub jest go niewiele. Dzięki czemu nie jest zbyt kaloryczny i mogą go jeść osoby o delikatnych żołądkach, a także cierpiące na niestrawność. Jednocześnie jest bardzo prosty do przygotowania. Może posłużyć za podstawę tortu, a wzbogacony owocami zamieni się w pyszny deser. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

tiramisu
02.10.2021 02:00 Bajecznie pyszne tiramisu bez pieczenia

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, mamy dla was smaczną propozycję. Przygotujcie biszkopty, serek mascarpone, jajka, cukier, napar kawy, likier i ciemne kakao. Raz, dwa zamienicie je w bajecznie pyszne tiramisu bez pieczenia. Będzie idealne do osłodzenia popołudniowej kawy. Tiramisu to deser wywodzący się z Włoch. Jednak jego doskonały smak i prostota wykonania sprawiły, że jest on chętnie wykonywany w różnych częściach świata. Przepis występuje w kilku podstawowych wersjach. W jednej wykorzystuje się same żółtka, w innej same białka, w jeszcze innej całe jajka. Deser możesz przygotować w dużym naczyniu i porcjować go na talerzyki lub od razu zrobić go w pucharkach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biszkopt
21.09.2021 02:00 Jak upiec idealny biszkopt do tortu?

Wyrośnięty, idealnie upieczony biszkopt jest podstawą wszystkich tortów. Mimo, iż wykonany z podstawowych składników, jest jednym z bardziej wymagających ciast. Krótki czas pieczenia, czy nawet rodzaj mąki i sposób mieszania składników mogą sprawić, że w biszkopcie pojawią się dziury, pęknięcia, wybrzuszenia. Sprawdź, jak przygotować doskonale wyrośnięty i puszysty spód do tortu.Przygotowanie wyrośniętego biszkoptu zależy od wielu czynników. Ciasto wymaga od nas podjęcia konkretnych kroków, których pominięcie skutkować będzie zakalcem i koniecznością przygotowania kolejnego spodu do tortu. Jeśli jednak skorzystasz z porad i wskazówek dotyczących pieczenia, to przygotujesz idealne ciasto do przełożenia kremem, dżemem lub konfiturą.

Ekspresowy i puszysty biszkopt
16.08.2021 02:00 Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt jest swojego rodzaju fundamentem każdego tortu i wielu ciast, dlatego warto, żeby był jak najlepszy. Jeśli brakuje ci dobrego przepisu, przetestuj poniższy - kluczem jest taka sama temperatura wszystkich składników. W kilka chwil upieczesz najbardziej puszysty biszkopt. Klasyczny biszkopt wymaga odrobiny wiedzy ze strony cukiernika - odpowiednie mieszanie składników, a także upewnienie się, że mają taką samą temperaturę, jest kluczem do sukcesu. Bez biszkoptu ciężko byłoby przygotować dobry tort urodzinowy. Krem nie miałby się czego trzymać, a także ewentualne inne dodatki. Z biszkoptu można piec również inne ciasta, co czyni go bardzo uniwersalnym wypiekiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biszkopt bez proszku do pieczenia
15.07.2021 02:00 Jak zrobić biszkopt bez użycia proszku do pieczenia?

Smakowity biszkopt jest nie lada specjałem. Okazuje się, że bez większych problemów można przygotować go bez proszku do pieczenia. Wystarczy wykorzystać odpowiednie proporcje dwóch rodzajów mąki, cukru, jajek oraz soli.Bez wątpienia biszkopt jest kulinarną klasyką, na której bazuje wiele przepysznych deserów. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (6)
10.07.2021 02:00 Prosty sposób na nieziemsko puszysty biszkopt

Pieczenie biszkoptu może sprawiać problemy nawet najlepiej wyszkolonym cukiernikom. Z tego powodu poniżej prezentujemy przepis na najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i świetnie sprawdza się w najróżniejszych słodkich wypiekach.Tort bez biszkoptu nie może się udać- jest swojego rodzaju rusztowaniem, który trzyma całe ciasto w ryzach. Niestety, w domowych warunkach ciężko upiec go w dobry i smaczny sposób. Dlatego poniżej przedstawiamy sposób, aby przygotować go w najbardziej puszystym wydaniu. Pieczenie najróżniejszych ciast nie jest banalną sztuką - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe, z tego powodu receptura poniżej ułatwia otrzymanie doskonałego wyniku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Biszkopt
19.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby biszkopt wyrósł i nie opadł?

Biszkopt obecny jest w wielu ciastach z całego świata. Z pewnością najczęściej wykorzystuje się go przy składaniu tortów - przekładany słodkim kremem, staje się fundamentem wspaniale prezentującego się deseru. Bez niego, tort nie utrzymałby swojego kształtu. Wiele osób decyduje się jednak kupić gotowy biszkopt ze sklepu, gdyż obawiają się, że nie uda im się zrobić go w domu. Mamy dla takich osób doskonałą radę, która sprawi, że biszkopt nigdy nie opadnie i zawsze się uda.

Biszkopt wyjdzie idealnie
14.05.2021 02:00 Prosty sposób na puszysty biszkopt

Smakowity biszkopt wielokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze mogliby zajadać go bez końca. Mało kto spodziewałby się, że puszystość specjału w znacznej mierze zależy od tego, jakich jajek użyjemy podczas przygotowań.

  • 1
  • 2