Trudno sobie wyobrazić sernik równie szybki w przygotowaniu. A jednak to ciasto bez pieczenia w pełni zasługuje na tę nazwę. Jeśli jako spodu użyjemy gotowych biszkoptów, otrzymamy deser, który bez wahania można nazwać ciastem w pięć minut.
Jeśli marzy ci się ciasto bez pieczenia, to koniecznie sięgnij po ten przepis. Prosty i pyszny zachwyci każdego łasucha. Wystarczy, że połączysz biszkopty z mlekiem skondensowanym, a w wyjdzie deser, że palce lizać.
Czy przygotowanie biszkoptu bez użycia piekarnika jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. Takie ciasto nic nie traci ze swojego charakteru – dalej jest puszyste, lekkie i pyszne.
Oto przepis na jedno z tych ciast, które idą na skróty, ale dają zarazem mnóstwo satysfakcji z tego, jak efektownie wyglądają. A także z tego, jak zajada się nimi rodzina i goście, chwaląc kunszt kulinarny, którego ten prosty przepis wcale nie wymaga.
„To już 15. sezon teleturnieju milionerzy. W programie o niezwykłej dramaturgii i wysokich stawkach padło w 726 wydaniu pytanie: „Co upamiętnia ciastko z ciemnego biszkoptu przełożone bitą śmietaną i ozdobione śmietanowym kleksem na czekoladowej pomadzie?” Czy znasz odpowiedź wartą ćwierć miliona złotych? (Bo my nie do końca).
To ekspresowe ciasto bez pieczenia ukazuje owocową masę na tle puszystego waniliowego budyniu. Przygotowuje się je niezwykle szybko ze składników, które łatwo kupić o każdej porze roku i trzymać w pogotowiu.
Deser w postaci ciasta to ukoronowanie dobrego obiadu i dlatego od pokoleń właśnie to on wieńczy kulinarne dzieło. Niestety, dzisiejsze szybkie czasy sprawiają, że nie zawsze możemy poświęcić na pieczenie tyle czasu, ile byśmy chciały. Ten sernik bez pieczenia z połówkami brzoskwiń sprawia jednak, że nie jest to żaden problem.
Jeśli marzy wam się puszysty i wysoki biszkopt, to mam coś dla was. Polecam przepis na najlepszy biszkopt, który zrobicie bez użycia piekarnika. Zawsze się udaje, jest wilgotny i bardzo delikatny.
Biszkopt można przygotować nawet bez piekarnika. Potrzebna będzie odrobina sprytu, ale lista składników nie jest długa. Wychodzi tak lekki, jak nigdy wcześniej.
Ciasto Wenus jest deserem, który skradnie niejedno serce. Delikatne serowe wnętrze zamknięte w puszystym biszkopcie sprawi, że nie skończycie jedzenia po jednym kawałku. Musicie spróbować.
Ciasto na biszkopcie można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy wam prosty przepis na deser Słoneczny Brzeg, który łączy w sobie puszysty biszkopt, wiśnie i kakao. Całość zwieńcza pyszny krem budyniowy. Smakołykowi mało kto się oprze. Słoneczny Brzeg jest pysznym ciastem na biszkopcie, które z pewnością przypadnie do gustu amatorom słodkości z owocami. Kwaskowe wiśnie (mogą być mrożone lub z konfitury) i kakao doskonale pasują do lekkiego, jajecznego wypieku i mlecznego budyniu. Musicie spróbować.
Biszkopt jest klasykiem wśród wypieków. Do jego zrobienia wystarczą zaledwie 3 składniki i odrobina cierpliwości. Nasz prosty przepis pomoże wam przygotować znakomitą bazę do wielu deserów w niecałą godzinę. Spróbujecie? Przygotowanie biszkoptu wymaga nieco cierpliwości i precyzji. Jajka trzeba bowiem starannie ubić z cukrem, a potem ostrożnie połączyć je z mąką. Już upieczone ciasto należy także bardzo ostrożnie studzić. W przeciwnym wypadku na skutek gwałtownej zmiany temperatury może opaść.
Ciasto przekładaniec orzechowy jest znakomitym deserem, idealnym na rodzinne spotkanie. Siostra Anastazja do biszkoptu dodaje wiórki kokosowe, a masę budyniową wzbogaca o słodkiego ananasa z puszki. Całość jest kremowa i przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować. Proste i smaczne ciasto przekładaniec orzechowy łączy w sobie dwa lekkie i aromatyczne biszkopty oraz delikatny krem z dodatkiem słodkiego ananasa. Deser siostry Anastazji z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Skusicie się?
Próbowaliście kiedyś przygotować biszkopt bez pieczenia? Jeden z klasycznych wypieków można w prosty sposób zrobić także nie posiadając piekarnika. Wystarczy wstawić tortownicę z ciastem na patelnię i podgrzewać pod przykryciem. Prosta sztuczka jest niezwykle skuteczna. Spróbujecie?Biszkopt jest pysznym ciastem i baza do wielu smakowitych deserów. Choć przygotowanie go bez piekarnika mogłoby wydawać się niemożliwe, kilka kuchennych akcesoriów wystarczy, by poradzić sobie z zadaniem. Przysmak jest lekki i rozpływa się ustach - tak samo, jak pieczony.
Ciasto wenus jest prostym przepisem na deser, które skradnie serce niejednemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt przełożony kremem przypadnie do gustu każdemu. Wierzch ciasta wenus pokrywa pyszny prażony kokos. Po prostu niebo w gębie.Mimo, że ciasto wenus nie jest trudnym przepisem, to jego wykonanie wymaga nieco czasu. Zaplanuj sobie odpowiedni zapas niezbędny do upieczenia biszkoptu oraz stężenia galaretki. Gwarantujemy, że gotowe ciasto wenus jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.
Biszkopt opada po upieczeniu i nie da się go przełożyć kremem? Jedna prosta sztuczka sprawi, że ciasto zachowa swój kształt. Upuszczony z niewielkiej wysokości wypiek pozostanie lekki wysoki i puszysty. Dowiedzcie się, co jeszcze będzie pomocne w uzyskaniu doskonałego deseru. Piekąc, biszkopt warto trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki nim masa, którą przygotujemy, będzie ładnie wyrastała w piekarniku, a gotowy wyrób zachwyci zarówno konsystencją, jak i wyglądem. Nie można jednak zapomnieć o jednym szczególe.
Wydaje wam się, że biszkopt bez jajek nie wyjdzie? A jednak — przy odpowiednim doborze składników — jest to możliwe. Roślinna receptura oparta jest o jedną prostą sztuczkę, dzięki której ciasto pięknie wyrasta i do złudzenia przypomina jajeczny oryginał. Chodzi o łączenie mokrych składników ze sobą i osobne wymieszanie produktów suchych. Dopiero na koniec miksuje się obie masy. Trzymajcie się tej zasady, a deser zawsze wam wyjdzie. Chcąc upiec biszkopt bez jajek, podobnie jak w przypadku klasycznej receptury, należy ściśle trzymać się proporcji i nie zamieniać swobodnie ilości dodanych składników. Pewne pole manewru mamy jedynie w przypadku octu — oba wspomniane w przepisie będą równie dobre. Należy w tym miejscu jeszcze zaznaczyć, że biszkopt w wersji wegańskiej powinien być wykonany na napoju sojowym. Ma on najwięcej białka ze wszystkich roślinnych alternatyw mleka, a to odegra istotną rolę w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji smakołyku.
Szukacie prostego przepisu na puszysty biszkopt? Receptura Tomasza Strzelczyka pozwoli wam przygotować ciasto szybko i bez zbędnych dodatków. Sekretem są odpowiednio dobrane proporcje składników. Spróbujcie koniecznie — wypiek zachwyci was lekkością. Puszysty biszkopt jest idealną bazą do tortów czy letnich deserów z owocami. Tomasz Strzelczyk zdradził prostą, a zarazem skuteczną recepturę, która nie wymaga ubijania białka, dodawania proszku do pieczenia czy używania drobnego cukru. Ciasto robi się niemalże samo.
Biszkopt jest lekkim i pełnym smaku ciastem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Przepis Ani pomoże wam przygotować pyszną czekoladową wersję tego rarytasu. Wystarczy wsypać trzy łyżki kakao, by odmienić ten prosty deser. Spróbujecie?Biszkopt czekoladowy, podobnie jak klasyczny, może stanowić bazę do przyrządzania tortów. Podany solo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną też będzie smaczny. Przekonajcie się sami, jak proste i satysfakcjonujące jest to ciasto.
Poznajcie recepturę na przepyszny i puszysty biszkopt bez dodatku jajek. By taki wyszedł, wystarczy użyć jednego banalnego tricku, a mianowicie zalewy z ciecierzycy. Zachwyty nad ciastem są gwarantowane, tak samo jak i to, że nikt się nie zorientuje, z jakich składników przygotowaliście biszkopt. Kiedy jest potrzeba przygotowania biszkoptu bez jajek? Ano wtedy, gdy zaplanowaliście sobie przygotowanie biszkoptu, ale zapomnieliście kupić jajka. Albo wtedy, gdy z powodów zdrowotnych, np. alergii, nie możecie jeść jajek lub z racji na swoje przekonania, nie spożywacie produktów pochodzenia zwierzęcego. Gdy więc znajdziecie się w takiej sytuacji, sprawdźcie, czy w waszych zapasach nie ma ciecierzycy w puszce lub słoiku. Jeśli tak, jesteście uratowani. Możecie bowiem użyć zalewy z ciecierzycy, podobnie jak białek. Jak smakuje biszkopt zrobiony bez jajek, lecz z dodatkiem ich zamiennika, czyli aquafaby? Aquafaba ma posmak ciecierzycy, jednak gdy upieczemy z jej dodatkiem ciasto, jego intensywność zmaleje. A wziąwszy pod uwagę fakt, że do biszkoptu dodamy np. trochę cukru wanilinowego, a tort poprzekładamy różnymi masami, smak ten zostanie niemal zupełnie zneutralizowany.
Galaretka urozmaici niejedno ciasto. Kolorowe owocowe kostki będą idealnie komponować się z delikatnym kremem śmietanowym, którym przełożymy niezwykle wilgotny i lekki biszkopt. Jeśli marzy się wam bogaty w smaki i tekstury deser — ten przepis jest dla was. Galaretka jest prostym w przygotowaniu deserem, który często wykorzystujemy jako składnik ciast bez pieczenia takich jak np. śmietanowiec czy niezwykle pyszny specjał z bananami. Tym razem kolorowe kostki rarytasu dodamy do kremu, którym przełożymy puszysty biszkopt. Skusicie się?
Przedstawiamy wam najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad jego wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja. Jej łakoć składa się z biszkoptu, kremu budyniowego i masy truskawkowej. Łączy więc w sobie trzy warstwy, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją, ale doskonale ze sobą współgrają. Truskawki są owocami, które świetnie smakują jedzone bezpośrednio, ale też doskonale nadają się do ciast i deserów. Wykorzystajcie więc kończący się na nie sezon i przygotujcie wyborne i niepowtarzalne ciasto z truskawkami. Przepis na to wyśmienite ciasto z truskawkami zdradziła nam sama siostra Anastazja. Słynie ona z ze swoich kulinarnych zdolności i z niezawodnych przepisów. Przyrządzone przez nią potrawy i ciasta zawsze wszystkim smakują, choć często wymagają nieco czasu na przygotowanie.
Puszysty biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzenia wielu smakowitych deserów. Najprostszy i zarazem najlepszy przepis wymaga zaledwie czterech składników, które z pewnością macie w domu. Z naszymi wskazówkami na pewno wam się uda. Biszkopt jest jednym z ciast, które wydają się trudne w przyrządzeniu, ale przy odrobinie cierpliwości okazuje się, że pożądane efekty wcale nie są tak trudne do uzyskania. Dziś zdradzamy wam najprostszą recepturę na ten smakołyk. Wykorzystamy zaledwie cztery składniki — dwa rodzaje mąk, jaja i cukier. Spróbujecie?
Biszkopt to delikatne i puszyste ciasto na bazie jajek, które swoją konsystencją potrafi zachwycić niejednego smakosza. Przygotowane z pyszną masą śmietanową i zatopionymi w galaretce truskawkami będzie idealne na niejedno spotkanie. Koniecznie je wypróbujcie. Biszkopt z truskawkami jest kolejną po kultowym serniku na zimno orzeźwiającą propozycją na ciasto z sezonowym owocem. Pozornie skomplikowany smakołyk z naszą instrukcją przyrządzicie bez problemu. Nie możecie tego przegapić - deser zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Podajemy przepis na kultowy sernik na zimno z truskawkami. Jest lekki, doskonale smakuje i orzeźwia. Jest wymarzonym deserem na Dzień Matki. Przygotuj go najlepiej dzień wcześniej, żeby zdążył odpowiednio stężeć. Będzie się nim zajadać cała rodzina.Serniki na zimno największe wzięcie mają w ciepłe dni. Wtedy lubimy zimne, lekkie desery. Można się nimi schłodzić, orzeźwić, a przy tym nie obciążyć zbytnio żołądka. Do ich przygotowania warto wykorzystać sezonowe owoce. Najlepiej nadają się miękkie owoce jagodowe, np. truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki. Z ich dodatkiem przysmak momentalnie nabierze wiosenno-letniego charakteru.
Biszkopt jest wyśmienitym ciastem beztłuszczowym, które może stanowić bazę wielu deserów. Sekretem puszystości specjału jest zastosowanie schłodzonych jajek. Z ich białek z łatwością ubijemy sztywną i wyjątkowo puszystą pianę, która sprawi, że biszkopt będzie lekki niczym chmurka, a po upieczeniu nie opadnie. Koniecznie sprawdźcie nasz sposób — jest niezawodny. Biszkopt można przyrządzić na różne sposoby. Zdradzaliśmy wam, jak na wypiek wpływa dodatek octu. Przedstawialiśmy też recepturę, w której cukier zastąpiliśmy miodem. Tym razem wrócimy do klasyki i podpowiemy, jak przy pomocy prostego patentu zagwarantować sobie niezwykle delikatny wypiek, który nie opadnie. Spróbujecie? Użycie schłodzonych, wyjętych z lodówki bezpośrednio przed przyrządzeniem ciasta jajek sprawi, że ubijana piana będzie niezwykle sztywna. W efekcie nasz biszkopt nie tylko dobrze urośnie, ale też pozostanie wysoki i puszysty również po wyjęciu z pieca.
Dekoracje w ciastach są niezwykle ważnym elementem, sprawiają, że każde z nich wygląda niezwykle, oryginalnie i niezwykle apetycznie. Babka wielkanocna jest ciastem, które udekorujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci wszystkich. Sprawdź, jak ozdobić babkę wielkanocną. Babka wielkanocna to jedno z tych ciast, które możesz udekorować na wiele sposobów, sprawiając, że ciasto będzie nie tylko wyśmienite, ale i będzie cieszyć nasze oczy. Dekoracje możesz dowolnie łączyć i stworzyć wyjątkowe ciasto, które swoim wiosennym i świątecznym wyglądem zachwyci wszystkich.Samo ciasto również przygotujesz na wiele sposobów- babka tradycyjna, marmurkowa, czekoladowa, cytrynowa, ajerkoniakowa to tylko niektóre z propozycji. Każda z nich ma wyjątkowy smak, jest puszysta i świetnie wyrośnięta. Babkę na Wielkanoc zawsze piecz w specjalnej formie z kominem, który nada jej idealny kształt. Jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z tego wyśmienitego, świątecznego wypieku- tu poznasz przepis na babkę wielkanocną bez cukru. Babkę przygotujesz również w wersji bezglutenowej, jest równie pyszna i znacznie lżejsza.
Babka wielkanocna cytrynowa to wyśmienite, świeże ciasto, które zniknie błyskawicznie. Baba jest puszysta, lekka i mocno cytrynowa, jest idealna. Polej ją domowym lukrem, a będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Poznaj przepis na babkę wielkanocną cytrynową.Babka wielkanocna cytrynowa to pyszne, tradycyjne ciasto, które wyróżnia świeży, cytrusowy posmak. Ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Babka cytrynowa upieczona w specjalnej formie i oblana domowym lukrem cieszy również oczy- wygląda bardzo świątecznie i wiosennie.Babkę cytrynową robię w nieco inny sposób, niż tradycyjne babki- oddzielam żółtka od białek, białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, kiedy połączę resztę składników, dzięki czemu babka jest wilgotna i puszysta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną wersję tradycyjnej babki- tu poznasz przepis na drożdżową babkę wielkanocną z owocami kandyzowanymi, smakuje wyśmienicie.