Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Błonnik

Cykoria
15.12.2021 01:00 Dlaczego warto jadać cykorię zimą?

Cykoria nie jest zbytnio popularnym warzywem w Polsce, lecz warto się nad nią pochylić choć na chwilę - ma bowiem ogromną ilość pozytywnych i korzystnych właściwości. W smaku jest orzeźwiająca i lekko gorzka, świetnie sprawdza się na kanapkach czy w sałatkach. Jednym z najczęściej kupowanych produktów z cykorii jest proszek, który sprawdza się jako zamiennik kawy. Cykoria przez wiele wieków była zapomnianym warzywem. W starożytności znali ją Arabowie oraz Żydzi. W Europie pojawiła się szeroko dopiero w XIX wieku, kiedy zaczęła być uprawiana przez Belgów - to oni odpowiadają za jej rozpropagowanie. Cykoria jest typowo zimowym warzywem, dostępnym w sklepach pomiędzy listopadem a kwietniem. Jej charakterystyczny wygląd wynika ze sposobu uprawy. Hoduje się ją bez dostępu do światła, a liście związuje się sznurkiem.

Kutia
29.11.2021 01:00 Jak zrobić wigilijną kutię?

Kutia, uznawana za jedną z dwunastu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, dla wielu osób jest koniecznością. Nie każdy wie jednak jak przygotować to specyficznie brzmiące danie. Poniżej pokazujemy najprostszy i najszybszy sposób, dzięki któremu w mniej więcej godzinę można przygotować pyszną i słodką kutię. Kutia wywodzi się z tradycyjnej kuchni kresowej, a obecnie jest najczęściej przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie oraz w przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego. Jest połączeniem pszenicy, maku, bakalii oraz miodu. Nazwa "kutia" pochodzi z języka ukraińskiego "kókkos", co oznacza pestkę lub ziarno. Trzeba pamiętać, że kutia jest bardzo kalorycznym daniem, składającym się głównie z cukru - jej smak jest jednak na tylko smaczny, że ciężko powstrzymać się przed kolejnymi dokładkami

placki ziemniaczane
13.11.2021 01:00 Cudowne, idealne na śniadanie placki ziemniaczane ze słodkim wnętrzem

Jeśli myślisz o smacznym, niezwykłym posiłku, wykorzystaj nasz przepis. Proponujemy przygotować placki ziemniaczane ze słodkim wnętrzem. Są idealne na śniadanie, na przekąskę, a nawet na obiad. Możesz je też zabrać na drugie śniadanie do pracy.Placki ziemniaczane zwykle przyrządzamy na wytrawnie, lecz często podajemy posypane cukrem. Rzeczywiście, ten smakowy balans bardzo dobrze się sprawdza. Dlatego pokusiliśmy się o słodki dodatek do ciasta ziemniaczanego. Wsypujemy do niego rodzynki, które nadają plackom bardziej śniadaniowego charakteru. Nasze placki robimy z ugotowanych ziemniaków. Możesz tu więc wykorzystać ziemniaki, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli nie wytłukłaś ich od razu, teraz wstaw je do mikrofalówki lub podgrzej krótko w garnku. Dzięki temu łatwiej będzie je rozgnieść.

Kotlety z kalafiora
04.11.2021 01:00 Smażony kalafior w fantastycznej panierce

Kalafior doskonale smakuje ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś proponujemy wam jednak inny sposób przyrządzenia tego warzywa. Zdradzimy wam przepis na kalafiora smażonego w panierce. Przekonajcie się, jaki jest pyszny.Kalafior jest smaczny i zdrowy. Często dodajemy go do zupy jarzynowej czy podajemy ugotowanego. Jednak doskonale nadaje się też do smażenia. Nie polecamy jednak smażenia różyczek kalafiora, chyba że na głębokim tłuszczu. Inaczej trudno jest je równomiernie zrumienić, a najlepiej wcześniej je obgotować. Najlepiej kalafior pokrójcie wcześniej w grube plastry, po usmażeniu będą smakować jak kotlety.

ryż gotowany na mleku
26.10.2021 02:00 Deser dzieciństwa - niezapomniany ryż na mleku

Jeśli macie ochotę na słodkie i niezbyt kaloryczne co nieco, zapraszamy na deser dzieciństwa. Będzie to niezapomniany ryż na mleku, który robi się właściwie sam. Wystarczy wrzucić go na mleko z przyprawami i ugotować. Ryż na mleku można też podać na śniadanie lub kolację. Do przygotowania ryżu na mleku można w zasadzie użyć każdego rodzaju ryżu. W sumie zależy to od waszych upodobań. Chyba najbardziej neutralny w smaku będzie ryż długoziarnisty, a także ryż krótkoziarnisty, taki jak do sushi. Oczywiście, jeśli chcecie uzyskać zdrowszą wersję ryżu, możecie ugotować ryż brązowy. Jego gotowanie jednak trwa dłużej i mleko trzeba co jakiś czas uzupełniać.

Suszone śliwki
17.10.2021 02:00 Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem. Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.

śliwki
13.10.2021 02:00 Dlaczego warto jadać śliwki?

Świeże śliwki występują u nas sezonowo i chętnie przerabiamy je na ciasta, knedle czy powidła. Rzadko zastanawiamy się, czy są zdrowe, sięgamy po nie, bo nam smakują. A wiecie, dlaczego warto jadać śliwki? Argumentów jest kilka i to bardzo mocnych.Pierwsze śliwki pojawiają się już w lipcu, sezon zamykają zwykle węgierki, które są dostępne do późnej jesieni. Niezależnie od odmiany, wszystkie śliwki mają cenne właściwości. Niektóre tylko, jak np. te z różową czy fioletową skórką zawierają w niej więcej przeciwutleniających polifenoli.

awokado
07.10.2021 02:00 Jak wykorzystać pestkę z awokado?

Pestka z awokado jest nadzwyczajna. Bardzo duża i w odróżnieniu od większości pestek jadalna. Dowiedz się jak wykorzystać pestkę z awokado i już nigdy jej nie wyrzucaj.Awokado to bardzo zdrowy owoc. Od większości owoców różni go to, że wcale nie jest słodki, ani soczysty. Ma natomiast kremowy miąższ, który jest bogaty w zdrowe tłuszcze. Poza tym awokado zawiera też wiele witamin i soli mineralnych. Podobnie wartościowa jest pestka z awokado, którą zazwyczaj wyrzucamy. Okazuje się, że pestka zawiera 70 proc. wszystkich aminokwasów występujących w awokado. Jest też bogata w błonnik, który usprawnia przemianę materii, a także w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok pomidorowy
27.09.2021 02:00 Dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy?

Sok pomidorowy nie jest napojem pierwszego wyboru dla większości z nas. Warto jednak pochylić się nad tym produktem trochę dłużej, ponieważ zalety picia go są ogromne. Już jedna szklanka dostarcza wiele potrzebnych witamin i minerałów, a także może poprawiać samopoczucie. Sok pomidorowy został spopularyzowany dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku w Stanach Zjednoczonych przez profesjonalnych kucharzy. Od tego czasu stał się dostępny praktycznie na całym świecie. Ograniczona dostępność smacznych i zdrowych pomidorów sprawia, że warto sięgać po inne formy pomidorów. Sok z pomidorów, z uwagi na liczne witaminy i minerały, które zawiera, powinien być pity przez cały rok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-21T162923.449
21.09.2021 02:00 GIS wycofuje partię sezamu

Uważajcie na sezam firmy Kresto. Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie, że niektóre jego partie zawierają Salmonellę. Bakteria ta jest szkodliwa dla zdrowia. Pałeczki Salmonelli zostały wykryte w jednej z pięciu pobranych do badania próbek sezamu. GIS zaleca nie spożywać zanieczyszczonego produktu, ponieważ może to prowadzić do zatrucia pokarmowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-20T202048.411
20.09.2021 02:00 Pyszne racuchy ze śliwkami

Jeśli słowo racuchy do tej pory kojarzyło wam się z jabłkami, to od dzisiaj będzie się też kojarzyć ze śliwkami. Podamy wam bowiem przepis na pyszne racuchy ze śliwkami. Tak, tak, te owoce też świetnie nadają się do smażenia w cieście. Racuchy to nieduże, puszyste placuszki smażone na patelni. Zwykle dodaje się do nich jabłka, ale doskonale nadają się też inne owoce. Idealne są mięsiste, pełne smaku śliwki. Mogą być węgierki, lecz sprawdzą się też inne, mało soczyste śliwki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?
14.08.2021 02:00 Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Kalarepa jest dość niedocenionym warzywem, choć pełna jest dobroczynnych substancji i właściwości. Picie jej soku jest jeszcze łatwiejszym sposobem na dostarczanie ich do organizmu. Pomaga poprawić trawienie, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Kalarepa to odmiana kapusty - została specjalnie wyhodowana jako gatunek mający mieć większą wytrzymałość na trudne warunki atmosferyczne oraz rosnący w surowych klimatach.Jej kulinarne zastosowania zna praktycznie cały świat - często można znaleźć ją jako składnik zup, sałatek, kanapek czy surówek. Jeśli nie przepadasz za jej twardością, sięgnij po pyszny i zdrowy sok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T074800.847
02.07.2021 02:00 Cudowne zalety jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka jest doskonałym sposobem na uprawę krzewów w twoim ogrodzie. Jej owoce przypominają borówkę amerykańską i można z nich robić napary, konfitury i nalewki. Pomagają na choroby układu krążenia, cukrzycy oraz zakażeniach. Jagoda kamczacka nie ma kształtu jak klasyczne borówki amerykańskie - są one podłużne i niekiedy większe. Mimo to ich smak jest bardzo podobny do borówki, a właściwości prozdrowotne są jeszcze większe. Borówki amerykańskie uwielbia praktycznie każdy z nas, w końcu można jeść je zarówno jako słodką przekąskę, czy dodatek do deserów. Jagoda kamczacka zawiera jednak wiele innych wartości odżywczych, przez co warto hodować ją w swoim ogrodzie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

  • 1
  • 2