Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Cebula

łupiny z cebuli
16.11.2021 01:00 Sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli

W kuchni zużywa się dużo cebuli, po obraniu której pozostają łuski. Zwykle lądują w koszu, ale czas to zmienić. Cebulowe łupiny kryją bowiem w sobie prawdziwe moce. Dlatego przedstawimy wam dzisiaj sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli. Łupiny z cebuli kojarzą nam się ze świętami Wielkiej Nocy, przed którymi to przygotowujemy pisanki. Skorupki jajek gotowanych wraz z łuskami cebuli zabarwiają się na naturalne, piękne kolory. W zależności od koloru łupin i czasu ich gotowania mogą być herbaciane, czerwone lub brązowe. Jednak w łupinach cebuli kryją się nie tylko barwniki. Zawierają one także wiele cennych składników, które sprawiają, że nie powinniśmy ich tak zwyczajnie wyrzucać.

lepienie pierogów
13.11.2021 01:00 Babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów

Kochamy pierogi. Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem, po prostu każde. Choć kosztują trochę pracy, każdy zawsze chętnie zje je na obiad. Dziś przedstawimy wam babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów. Jak zawsze, tajemnica tkwi w małym szczególe.Pierogi z mięsem należą do klasyki pierogów. Zwykle robi się je z mięsa gotowanego, do którego dodaje się cebulkę, jajko i przyprawy. Czasami jednak farsz potrafi wyjść zbyt suchy i zwarty. Na szczęście babcie mają na to swój sposób. Dodają do niego namoczoną bułkę. Dzięki niej mięsna masa nabiera delikatniejszej struktury i jest bardzo soczysta.

cynaderki duszone
13.11.2021 01:00 Przepis na kultowe, delikatne cynaderki w śmietanie

Choć w sklepach mamy do wyboru przeróżne mięsa, czasami mamy ochotę na odmianę. Chcemy spróbować czegoś nowego albo wrócić smakami do lat dzieciństwa. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na delikatne cynaderki w śmietanie. Z pewnością warto raz na jakiś czas zaserwować to kultowe danie. Cynaderki należą do podrobów. Są to nerki, zwykle wieprzowe lub cielęce. Najpopularniejsze cynaderki wieprzowe są większe, o jednolitej strukturze i dość wyraźnym smaku. Z kolei cynaderki cielęce są trochę mniejsze, składają się z kilku części i mają delikatniejszy smak. Przygotowanie smacznych cynaderek jest nieco trudniejsze niż wątróbki. Stąd może ich mniejsza popularność. Ogólnie podroby nie cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak zjedzone od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzą, a poznacie chociaż, jak wybornie mogą smakować.

zalewajka
13.11.2021 01:00 Rozgrzewające zalewajka z ziemniakami i kefirem - stworzona na jesienny obiad

Jeśli znudziła wam się już zupa pomidorowa i rosół, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami i kefirem. Jest doskonała na jesienny obiad, a do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wyszukanych składników. Zalewajka to wiejska, dość uboga zupa. Przygotowywało się ją z tego, co zwykle było pod ręką. Tak więc w garnku znajdował się boczek, cebula, czosnek i ziemniaki. Zupę doprawiano i zakwaszano np. zakwasem na żur, sokiem z kiszonej kapusty czy ogórków. Zalewajkę można też zabielić, np. kefirem czy zsiadłym mlekiem, tak jak to robi Jakub Kuroń. W czasie gotowania warto też dorzucić do niej kilka suszonych grzybów, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu.

Ewa Wachowicz, gulasz
10.11.2021 01:00 Lekko orientalny, rozgrzewający gulasz Ewy Wachowicz

Gulasz jest fantastycznym daniem, bo jednocześnie rozwiązuje kwestię mięsa i sosu. A gdy dodamy do niego warzywa, obiadowy dodatek też może być zbędny. Tak więc wystarczy, że gulasz podasz do kaszy czy ziemniaków i posiłek gotowy. Dziś swój przepis na lekko orientalny, rozgrzewający gulasz zdradzi wam Ewa Wachowicz. Gulasz to potrawa, która zadowoli tych, dla których mięso bez sosu jest zbyt suche. Tutaj mamy mięso i sos. Sos nie jest zbyt kaloryczny, bo jego podstawą jest woda, smak zaś pochodzi z mięsa, dodanych warzyw i przypraw. Na dodatek przygotowanie gulaszu nie jest niczym trudnym, bo po obsmażeniu mięsa potrawa dalej robi się sama. Wachowicz poleca potrawę w orientalnym stylu, który nadaje jej dodatek aromatycznej przyprawy curry.

kotlety mielone
10.11.2021 01:00 Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami

Jeśli lubicie kotlety mielone, te z pewnością pokochacie. Oto prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami. Są pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie zajmie wam niewiele więcej czasu niż zwykle. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Kotlety mielone stwarzają przygotowującym duże pole do popisu. Ich smak można bowiem modyfikować na wiele sposobów. Po pierwsze wybierając rodzaj mięsa, po drugie przyprawy, po trzecie dodatki. Wybór tych ostatnich jest naprawdę duży. Masę mięsną można bowiem wzbogacić serem, warzywami, zieleniną czy grzybami. Jakub Kuroń proponuje właśnie dodać do mięsa podsmażone pieczarki.

Magda Gessler, śledź w oleju
09.11.2021 01:00 Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju

Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy. Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.

kotlety siekane
08.11.2021 01:00 Kotlety siekane z kurczakiem i serem - lepsze niż tradycyjne mielone

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować z filetów kurczaka na dzisiejszy obiad, mamy świetny pomysł. Zrób kotlety siekane z kurczakiem i serem. Będą lepsze niż tradycyjne mielone, bo są delikatne i soczyste. Zobaczysz, że rodzina będzie pozytywnie zaskoczona nową potrawą. Filety z kurczaka są wdzięcznym produktem obiadowym. Delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej, a smakuje dorosłym i dzieciom. Można je przygotować na wiele sposobów, np. upiec, ugotować na parze czy usmażyć. Dziś przedstawimy wam pomysł na danie z patelni.

śledzie w śmietanie
07.11.2021 01:00 Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek

Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki. Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia. W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.

sałatka śledziowa
04.11.2021 01:00 Wyrazista w smaku sałatka śledziowa z burakami

Sałatka śledziowa dobra jest na przekąskę, śniadanie, a nawet kolację. Zwłaszcza jeśli w swym składzie ma wiele pożywnych dodatków. Nasza sałatka śledziowa zawiera między innymi buraki, ziemniaki i jajka. Dzięki temu jest naprawdę pyszna i można się nią nasycić.Śledzie, choć są tak pospolite, należą do najzdrowszych ryb. Do takich bowiem zalicza się tłuste ryby morskie. To, co w nich najcenniejsze, to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy i sole mineralne. Są to naprawdę istotne powody, dla których warto je jeść.

jajecznica
04.11.2021 01:00 Wyjątkowo pożywna jajecznica z żółtym serem

Jeśli musisz szybko zjeść sycące śniadanie przed pracą, wybór jest chyba oczywisty. Przygotuj jajecznicę, a najlepiej wyjątkowo pożywną jajecznicę z żółtym serem. Dzięki niej zyskasz energię i siły na początek dnia. Przygotowanie tego ciepłego dania zajmie ci nie więcej niż 5 minut.Jajecznica jest niezwykle prostym, pożywnym i smacznym daniem. Doczekała się już wielu wersji, bo zmieniać jej smak jest bardzo łatwo. Jajka tak naprawdę doskonale komponują się z przeróżnymi składnikami — wytrawnymi, a nawet słodkimi. W jajecznicy doskonałe jest też to, że ona nie może się nie udać. Oczywiście może być mniej lub bardziej smaczna, ale tak czy siak, doskonale cię nasyci. Dziś proponujemy dodać do smażących się jajek trochę żółtego sera. Dodadzą one potrawie smaku i przyjemnej ciągliwości.

dział z warzywami
04.11.2021 01:00 Wysokie ceny warzyw

Idąc do supermarketu, zapłacimy dziś dużo więcej za te same zakupy, niż rok temu, a nawet kilka miesięcy temu. Niestety wszystko gwałtownie drożeje. Po podwyżkach oleju, nabiału i mięsa, wysokie ceny można też zauważyć, kupując warzywa. Niestety, prognozy nie są dobre — jest drogo, a będzie jeszcze drożej.Wzrost cen paliw, energii i gazu, ma niewątpliwy wpływ na ceny wszystkich produktów. Z tego powodu, od kilku miesięcy obserwujemy gwałtowne podwyżki m.in. produktów spożywczych. Wzrost cen coraz bardziej można też zauważyć na sklepowych działach warzywnych. Niestety z dnia na dzień musimy coraz mocniej trzymać się za kieszenie.

placki z kiszonej kapusty
26.10.2021 02:00 Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

Jeśli lubicie wytrawne placki, te z pewnością pokochacie. Mowa o fuczkach, czyli plackach z kiszonej kapusty. Ich kwaśny smak warto przełamać sporą ilością czosnku i kminku. Tak radzi nam Jan Kuroń, według którego przepisu przygotujemy dziś fuczki. Choć na polskich stołach królują placki ziemniaczane, to równie smaczne placki można przygotować też z innych warzyw. Doskonale do tego celu nadaje się cukinia, dynia, kalafior, a nawet kiszona kapusta. Takie warzywne danie jest pożywne, tanie i szybkie do zrobienia.

placki ziemniaczane
25.10.2021 02:00 Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Placki ziemniaczane są prostą alternatywą dla skomplikowanego obiadu. Jeśli nie masz za dużo czasu na pichcenie, a chcesz zjeść coś pożywnego, ścierasz ziemniaki, mieszasz je z kilkoma składnikami, smażysz i gotowe. Dziś prezentujemy wam przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Można je zastąpić odrobiną śmietany.Robiąc placki ziemniaczane, do startych ziemniaków zwykle dodajemy mąkę i jajka. Dzięki nim masa nabiera zwartej konsystencji i staje się jeszcze bardziej pożywna. Jednak, jak się okazuje, nie są to obowiązkowe składniki placków ziemniaczanych. I bez ich dodatku można przygotować smaczne placki. Z powodzeniem zastąpisz je śmietaną.

śledzie
24.10.2021 02:00 Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami

Śledzie wystarczy zestawić z 2-3 składnikami, aby zamienić je w smaczną przekąskę. Jeśli zaś podasz je w efektowny sposób, będą też idealne na przystawkę. Zobacz jak przygotować pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami. Solone filety śledziowe doskonale komponują się z wieloma składnikami. Możesz je przygotować w wersji na ostro, a także na słodką nutę. Wcześniej warto je namoczyć w wodzie lub mleku, by usunąć z nich nadmiar soli. Zbyt słony smak może bowiem przyćmić pozostałe składniki i nie będzie przyjemny dla naszych kubków smakowych.

wątróbka smażona
23.10.2021 02:00 Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę

Ci, co raz spróbowali wątróbki, wiedzą jak potrafi być smaczna. Miękka i kremowa wprost rozpływa się w ustach. Podajemy wam najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę. Będzie szybkim i tanim daniem obiadowym. Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy przepadają za jej kremowym smakiem, chętnie przygotowują z niej dania obiadowe, dodają ją też do pasztetów. Innym nie odpowiada smak podrobów i nie wyobrażają sobie ich jedzenia. Wątróbka ma jednak wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, więc jest wskazana przy skłonnościach do anemii. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Jest też bogata w witaminę A, co jest jej zaletą i wadą jednocześnie. To dlatego, że zawiera jej na tyle dużo, że jedząc zbyt często wątróbkę, możemy tę witaminę przedawkować. A nadmiar witaminy A w organizmie obciąża wątrobę. Wątróbki nie zaleca się więc jeść zbyt dużo ani zbyt często. Także dlatego, że należy do podrobów, a więc zawiera sporo cholesterolu i jest ciężkostrawna. Jednak raz na jakiś czas warto podelektować się jej smakiem.

golonka pieczona
22.10.2021 02:00 Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę. Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.

Zimne nóżki
20.10.2021 02:00 Jak zrobić klarowne zimne nóżki na Wszystkich Świętych?

Zimne nóżki można serwować na przystawkę lub zakąskę. Doskonale sprawdza się w roli specjału na Wszystkich Świętych. Są smaczne i sycące. By jednak miały też apetyczny wygląd, trzeba je odpowiednio przygotować. Zobacz, jak zrobić klarowne zimne nóżki. Zimne nóżki przygotowuje się zwykle z tylnych lub przednich nóg wieprzowych. Warto też dodać golonkę, by nóżki były bardziej mięsne. Przygotowanie nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Tylko wtedy będą smaczne i zetną się bez dodatku żelatyny. Jednak takie długie gotowanie często powoduje też, że wywar traci klarowność i robi się mniej apetyczny. Podczas Wszystkich świętych warto postawić na specjały, które prezentują się nienagannie.

Cepeliny
19.10.2021 02:00 Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Cepeliny są litewskim daniem, którego nazwa pochodzi od Ferdinanda von Zeppelina - twórcy najsłynniejszych sterowców. Są to kluski ziemniaczane faszerowane mięsem lub innymi składnikami. Na Podlasiu podobne danie nazywane jest kartaczami.Cepeliny podaje się najczęściej z kwaśną śmietaną, karmelizowaną na maśle cebulą, lub ze zwykłymi skwarkami. Takie połączenie jest najbardziej tradycyjne. Nadzienie wcale nie musi ograniczać się jedynie do mięsa wieprzowego. Często wypełnia się je przyprawionym ostro twarogiem, kapustą i grzybami, czy nawet śledziami.

Miód
19.10.2021 02:00 Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Chcąc przedłużyć świeżość produktów, wkładamy je do lodówki. Zdarza się, że w ten sposób trafiają do niej rzeczy, które wcale nie powinny się tam znaleźć, bo w chłodzie jedynie tracą na wartości.

Francuska zupa cebulowa
19.10.2021 02:00 Przepis na francuską zupę cebulową

Francuska zupa cebulowa nie ma sobie równych, gdy chodzi o rozgrzewający posiłek. Sycąca, gęsta i przepyszna zupa zachwyci twoich domowników, którym ją podałeś. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis, który składa się tylko z kilku składników. Zupa cebulowa wymaga kilku godzin gotowania, jednak zdecydowanie warto poświęcić na nią ten czas. Zapach rozchodzący się po całym domu oraz jej smak są wystarczającą nagrodą za ciężką pracę w kuchni. Aby cebula nie drażniła tak bardzo oczu, należy ją bardzo mocno schłodzić w lodówce przed krojeniem i używać ostrego noża. Dobrym pomysłem jest również włączenie wyciągu kuchennego, który będzie wciągał opary wywołujące łzawienie.

Obierki na bulion
18.10.2021 02:00 Bulion z obierek po włoszczyźnie

Czy macie czasami wyrzuty sumienia, że marnujecie żywność? Że wyrzucacie np. czerstwe pieczywo czy obierki z warzyw? Niemarnowanie jedzenie jest nie tylko modne, ale i mocno uzasadnione. Dlatego dzisiaj podamy wam przepis na bulion z obierek po włoszczyźnie. Niemarnowanie żywności wpisuje się w ruch zero waste, czyli dążenie do ograniczenia strat i odpadów do minimum. Jest to działanie proekologiczne, które jest też korzystne dla naszej kieszeni. Dziś pokażemy wam, jak można wykorzystać obierki po włoszczyźnie. By jednak można było przygotować z nich potrawę, warzywa przed obraniem muszą być dokładnie oczyszczone. Możecie je wyszorować szczoteczką i opłukać, ale wcześniej warto je namoczyć w roztworze wody i octu (do 2 l wody wystarczy wlać niepełną szklankę octu). Z myślą o przygotowaniu bulionu na obierkach, gromadźcie więc usunięte z warzyw skórki. Wkładajcie je do foliowej torebki, a potem do zamrażarki. Gdy uzbiera się ich sporo, możecie ugotować bulion. Będzie smaczny i bardzo wartościowy, bo w skórkach warzyw znajduje się najwięcej cennych składników.

Bitki wieprzowe
18.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe

Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.

Cebula
17.10.2021 02:00 Która cebula jest najzdrowsza?

Cebula jest jednym z najczęściej używanych przez nas warzyw. Dodajemy ją do zup, dań mięsnych, sałatek, surówek, marynat. Wzbogaca ich smak, ale też wartość odżywczą. Dowiedz się, która cebula jest najzdrowsza. W sprzedaży dostępnych jest kilka podstawowych rodzajów cebuli. Cebula zwyczajna, zwana też żółtą o złocistej łusce, czerwona o fioletowym kolorze oraz biała zwana cukrową lub czosnkową. Jak się okazuje, różnią się one nie tylko kolorem łuski, ale też smakiem i wartością odżywczą.

sałatka z buraków
13.10.2021 02:00 Surówka z buraków, jabłka i cebuli

Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Z buraków można też przygotować pyszną surówkę, która również będzie idealnie pasować do dań mięsnych. Zobacz jak zrobić surówkę z buraków, jabłka i cebuli. Buraki mają mnóstwo zalet. Są smaczne, zdrowe i tanie. Z tego powodu dość często pojawiają się w naszym jadłospisie. Najpopularniejsze są klasyczne, starte buraczki. Jednak z ugotowanych lub upieczonych buraków można też przygotować wyrazistą w smaku sałatkę. Buraki lepiej jest upiec niż ugotować, bo w większym stopniu zachowają walory zdrowotne, a także smak i aromat. Najpierw trzeba je dokładnie wyszorować, potem zawinąć w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka i piec ok. 1,5 godziny w 200 st. C.

Kaszanka
11.10.2021 02:00 Łatwy sposób na kaszankę z patelni

Kaszanka może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów, lecz dzisiaj zajmiemy się wersją z patelni. Taka kaszanka jest chrupiąca, a z dodatkiem skarmelizowanej cebulki nabiera zupełnie nowego smaku. Całość stanowi idealną kolację. Kaszanka wywołuje mieszane emocje wśród smakoszy. Niektórzy nie tolerują faktu, że jest wykonana z krwi i podrobów - innym fakt ten zupełnie nie przeszkadza i zajadają się nią bez problemu. Kaszankę warto podać z pieczywem, a także świeżymi warzywami, aby uzupełnić źródło witamin i minerałów. Jedna porcja pozwala na ukojenie uczucia głodu przez wiele następnych godzin.

grochówka
11.10.2021 02:00 Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową

Jesienią wraca nam ochota na sycące dania. Chłód sprawia, że szukamy potraw, które dodadzą nam energii i rozgrzeją. Dlatego podajemy wam przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową. Jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania.Grochówka, podobnie jak i inne zupy z dodatkiem warzyw strączkowych, należy do bardzo pożywnych dań. Dostarcza wartościowego białka, a że zawiera też ziemniaki, doskonale potrafi nasycić. Obowiązkowym dodatkiem do grochówki jest wędzonka. Idealnie komponuje się ze smakiem grochu i sprawia, że danie staje się po prostu pyszne.

surówka Coleslaw
11.10.2021 02:00 Najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław

Surówka Colesław jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu. Pasuje do przeróżnych dań z mięs, drobiu i ryb. Jest prosta do przygotowania i tania. Oto najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław.Podstawą surówki Colesław jest biała kapusta. Należy ona do jednych z najtańszych warzyw. A zważywszy, że z jednej średniej wielkości główki możesz przygotować 3-4 razy surówkę dla całej rodziny jest to dodatek bardzo ekonomiczny. Główkę kapusty, z której odkroiłaś kawałek na surówkę, zabezpiecz tylko w miejscu przecięcia folią spożywczą i trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Do surówki Colesław dodaje się też trochę marchewki — nadaje surówce słodkości, a także cebuli — dodaje całości wyrazu i przyjemnej ostrości. Uzupełnieniem Colesława jest majonez, warto też dodać trochę zieleniny.