Piłkarskim zmaganiom towarzyszą wielkie emocje. Zamiast zagryzać paznokcie, lepiej uraczyć się smakowitą przekąską. Takie właśnie są nasze cebulowe mini pizze. Chrupiące placuszki z aromatycznymi dodatkami bez wątpienia umilą towarzyskie spotkanie kibiców.Mini pizze z cebulą przygotowuje się na cieście drożdżowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak wymaga odpowiedniego zapasu czasu do wyrośnięcia. Potem wystarczy zaledwie 10-15 minut w piekarniku. Mini pizze z cebulą to iście mistrzowski pomysł na pyszną przekąskę.
Karp jest jedną z pozycji obowiązkowych na świątecznym stole. Nierzadko jednak smak potrawy popsuty jest przez charakterystyczny dla tej ryby zapach mułu. Dzięki leżakowaniu mięsa w odpowiednich produktach możemy łatwo temu zapobiec. W poniższym tekście przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.Świąteczny karp pojawia się w rozmaitych postaciach. Smażony, pieczony lub w galarecie- możliwości jest wiele. Niezależnie od wybranego przepisu, rybie mięso warto zawczasu odpowiednio przygotować. Dzięki temu błotny smak odejdzie w zapomnienie.
Wigilijna kapusta z grochem jest pozycją obowiązkową podczas uroczystej wieczerzy. Potrawa, mimo że niezwykle prosta, zachwyca swoim smakiem. Magda Gessler w swojej wersji tego przepisu nie żałuje cebuli oraz majeranku. Dzięki poniższym wskazówkom możesz przygotować kapustę z grochem tak, jak znana restauratorka.Do przygotowania smakowitej kapusty z grochem potrzebne są zaledwie trzy składniki i kilka przypraw. Te proste produkty wystarczą, aby stworzyć wyjątkowo apetyczne danie. Wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler i ciesz się świąteczną potrawą pyszną, jak nigdy wcześniej.
Jajka po szkocku są jedną z bardziej popularnych potraw na wyspach. Ta obiadowa wersja jajek jest cenioną przekąską na wycieczkę lub piknik. Ich zjedzenie zapewnia solidną porcję białka oraz długotrwałe uczucie sytości.Tradycyjne jajka po szkocku przygotowuje się w otoczce z mięsa mielonego. Przy coraz większej popularności diety wegetariańskiej, równie łatwo obecnie spotkać wersję, gdzie mięso zastąpione jest cieciorką. Sprawdźcie sami, jak proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne mogą być wegetariańskie jajka po szkocku.
Zastanawiacie się jak pokroić cebulę i nie uronić ani łzy? Wystarczy, że pozbędziecie się korzenia warzywa, a o przykrym doświadczeniu możecie zapomnieć. Warzywo rozdrobnicie sprawnie, a żadne okulary nie będą potrzebne. Spróbujecie?Cebula jest niezbędna do przygotowania wielu dań, a konieczność jej obierania i krojenia mało kogo wprawia w dobry humor. Na szczęście szefowie kuchni podzielili się znakomitym patentem na szybkie i pozbawione nieprzyjemnych doznań rozdrobnienie warzywa.
Uszka z kapustą i grzybami są jedną z 12 tradycyjnych potraw świątecznych. Jeśli jednak nie zadbaliście wcześniej o zapas suszonych grzybów, lub zwyczajnie nie przepadacie za ich smakiem, mamy bardzo prostą radę. Apetyczne nadzienie do uszek bez trudu przygotujecie z łatwo dostępnych pieczarek. Do przygotowania smakowitego farszu do uszek potrzebujecie dosłownie kilku składników. Jego przyrządzenie jest przy tym niesamowicie proste. Farsz z pieczarkami to danie postne i jako takie śmiało może znaleźć się na świątecznym stole. Domownicy będą pozytywnie zaskoczeni.
Krążki cebulowe są prostą i pyszną przekąską, którą zrobisz szybko w domowym zaciszu. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest chrupiąca i o wiele ciekawsza w smaku, niż tradycyjne chipsy. Nie zawiera też zbędnych dodatków, więc jest zdrowsza. Dużą zaletą cebulowej przekąski jest jej niski koszt. Cebulowe krążki umilą oglądanie mundialowych meczów i spotkania w gronie znajomych. Mistrzostwa świata w piłce nożnej zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli planujesz oglądać to ważne wydarzenie sportowe z rodziną lub przyjaciółmi, warto zadbać również o odpowiednie przekąski. Zrezygnuj z gotowych produktów. Domowe przekąski, jak krążki cebuli smażone w cieście, frytki, czy quesadillę zrobisz samodzielnie i za grosze. Domowe przekąski są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Są również szybkie w przygotowaniu i tanie. Krążki cebuli smażone w cieście zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w swoim domu.Krążki z cebuli w cieście naleśnikowym to przekąska nie tylko dla kibiców. To świetna przegryzka na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, na imprezę, a także wtedy, kiedy mamy ochotę coś przekąsić. Ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić np. o suszone oregano, paprykę słodką lub inną ulubioną przyprawę.
Duszona kapusta idealnie komponuje się z daniami na bazie mięsa, lub w chłopskim kociołku z dodatkiem ziemniaków. Jest tak pyszna, że warto przygotować cały jej zapas do spiżarni. Nasz przepis na zimową duszoną kapustę z jabłkiem jest banalnie prosty, a przy tym niedrogi. Wypróbuj go koniecznie.Duszoną kapustę z jabłkiem możesz pałaszować od razu lub zawekować ją do słoików. Takie przetwory mogą spędzić na półce nawet kilkanaście miesięcy. Dzięki starannie dobranym przyprawom, smak kapusty będzie cieszył Cię za każdym razem, kiedy po nią sięgniesz. Grzech przejść obok niej obojętnie.
Problem gorzkiego posmaku w przygotowanych śledziach z cebulką spotkał niejednego amatora gotowania. Zimna rybna przystawka, zamiast cieszyć podniebienie, powoduje jedynie grymas na twarzach biesiadników. Jeśli chcesz, aby Twoje śledzie zawsze wychodziły idealne, poznaj tajniki właściwego przygotowania cebuli. To właśnie to warzywo może być sprawcą gorzkiej nuty w potrawie.Różne osoby mogą preferować różnie przyrządzone śledzie. Niektórym zupełnie nie przeszkadza mocny cebulowy posmak. Przez innych niestety to samo warzywo będzie odbierane jako coś gorzkiego i niepożądanego.. Podpowiadamy zatem, jak pozbyć się gorzkiej nuty z cebuli.
Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, pełną aromatu. Zupa gotowana na bulionie z dodatkiem wytrawnego wina, żółtego sera i tymianku zachwyca prostotą i wspaniałym, pełnym smakiem. Jesienią i zimą postaw na tradycyjną zupę z wkładką mięsną, nie ma lepszego obiadu na chłody.Zupę cebulową ugotuj na domowym bulionie. Zrezygnuj z bulionu z kostki, ma bardzo intensywny smak, dużo soli i konserwantów. Do zupy doskonale sprawdzi się aromatyczny bulion wołowy, drobiowy i warzywny. Możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, żeby w kuchni nic się nie zmarnowało.Zupa cebulowa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy cebulę po usmażeniu poddusisz z białym, koniecznie wytrawnym winem. Pod wpływem wysokiej temperatury alkohol wyparuje, jednak aromat wina zostanie i doda potrawie charakteru. Zupę dopraw suszonym tymiankiem, zioło doskonale podkreśli jej smak.Zupę cebulową z kurczakiem przygotuj etapami. Na początku podsmaż mięso, później przygotuj cebulę i dopiero połącz składniki. Zupę oprósz startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczona zupa z mięsną wkładką zachwyci smakiem całą rodzinę.
Śledzie są w Polsce bardzo popularną rybą, którą można podawać na rozmaite sposoby. A gdyby tak zaserwować je na pikantnym sosie z dodatkiem bryndzy? Gwarantujemy, że przepis na śledzie po góralsku zrobi prawdziwą furorę wśród domowników i nie tylko. Bryndza jest miękkim serem wytwarzanym z mleka owczego. Charakteryzuje się dość intensywnym, słonym smakiem. Nic dziwnego, że na południu kraju postanowiono połączyć go z popularną rybą. Specyficzny smak sera komponuje się ze śledziami wprost idealnie.
Podczas walki z jesiennym przeziębieniem coraz chętniej i częściej sięgamy po domowe sposoby. Sprawdzoną i niezwykle skuteczną miksturą stworzoną do tego celu jest oxymel. Ten znany od lat ziołowy preparat zyskuje coraz większą popularność także w naszym kraju.Domowy oxymel ma działanie wzmacniające dla naszego organizmu. Pozwala uporać się z suchością gardła, kaszlem a nawet problemami trawiennymi. Przez swoje silne właściwości rozgrzewające znany jest również pod nazwą ognistego cydru. Przygotuj go raz i sięgaj zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba.
Z tym, że kotlety schabowe przyrządzamy ze schabu nie należy dyskutować. Niekiedy jednak zapominamy, że popularny schab środkowy to nie jedyny rodzaj tego mięsa. Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne kotlety z karkówki. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu w maślance z cebulą, usmażony specjał wprost rozpływa się w ustach.Kotlety schabowe z karkówki są niebywale apetyczne przez smakowitą zawartość tłuszczyku w tej części tuszy. Dodatkowa kąpiel w maślance powoduje, że mięso jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Marynowanie w nabiale powinno trwać przynajmniej 3-4 godziny. Przyrządzenie tych obłędnych kotletów schabowych zaplanuj sobie wobec tego z odpowiednim wyprzedzeniem.
Uwierzycie, jeśli powiemy, że można przygotować placki ziemniaczane w 10 minut? Znamy prosty patent, który sprawi, że złocistą przekąskę przyrządzisz szybko i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jedynym, czego potrzebujesz, jest blender kielichowy. Wystarczy zmielić w nim składniki i ciasto na placki ziemniaczane gotowe.Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są prawdziwym zbawieniem dla wielu kucharzy. Dzięki tej metodzie możesz oszczędzić mnóstwo czasu, który zazwyczaj wymagany jest do starcia warzyw. Po prostu przygotuj wszystkie produkty, a urządzenie kuchenne zrobi resztę za Ciebie.
Placki ziemniaczane uwielbiamy wszyscy, ale niewiele osób lubi zadawać sobie trud z ich przygotowaniem. Rozwiązaniem tego problemu są placki smażone z ugotowanych ziemniaków. W ten sposób nie tylko zapobiegniesz marnowaniu pozostałych po obiedzie warzyw, ale także przyrządzisz zupełnie nowe, apetyczne danie.Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połączyć kilka składników i obiad niemal gotowy. Jeśli nie masz ziemniaczanych pozostałości z poprzedniego dnia, możesz oczywiście ugotować ziemniaki specjalnie na potrzeby tego dania.
Żołądki drobiowe w sosie curry są aromatyczną i smaczną propozycją na obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku niedrogich produktów. Jeśli masz więc ochotę na sycące i pomysłowe danie, które nie zrujnuje kieszeni, ten przepis jest jak znalazł dla Ciebie.Żołądki drobiowe, podobnie jak wszystkie podroby, są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ich niska cena sprawia, że tym bardziej warto włączyć je do swojego jadłospisu. Wyśmienite żołądki w sosie curry są na tyle smaczne, że gdy raz ich spróbujecie, będziecie do nich wracać.
Prezentujemy niecodzienny przepis na faszerowane pomidory. W tym wariancie do nadzienia nie używamy ryżu, a jedynie soczystego sycącego mięsa mielonego. Smakowite wnętrze przykryte jest aromatyczną cebulką z dodatkiem ziół oraz czosnku. Czy oprzesz się takiej pokusie?Aby pomidory podczas pieczenia nie rozpadły się, wystarczy użyć prostej sztuczki. Na dno każdego wydrążonego pomidora włóż kilka ziarenek suchego ryżu. Ten niepozorny dodatek wchłonie nadmiar wody wydzielonej podczas obróbki termicznej. Dzięki temu pomidory pozostaną jędrne i apetyczne.
Surówka z białej kapusty jest lekkim i smacznym dodatkiem do obiadu. Gdy dodamy do niej zielony ogórek, zyska na świeżości, a posiekana cebula nada jej słodko-ostrej nuty. Kropkę nad "i" w tej pysznej kombinacji stawiają chrupiące pestki słonecznika o nieco orzechowym posmaku. Palce lizać.Surówkę z białej kapusty można przygotować błyskawicznie. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, doprawić je oraz polać całość kapką oliwy. Ta propozycja na surówkę nie tylko smakuje wyśmienicie, jest również bardzo zdrowa, za sprawą zawartej w kapuście dawki witamin.
Kiszona kapusta zasmażana od lat stanowi nieodłączny dodatek do dań obiadowych. Stale towarzyszy chociażby klasycznym kotletom schabowym. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na tę smakowitą potrawę. Jest tak pyszna, że będziesz podjadać ją przy każdej okazji.Nasza kapusta zasmażana stanowi nie tylko wyśmienite uzupełnienie drugiego dania. Wystarczy kromka chleba, aby w asyście kapusty stworzyć prostą przekąskę na różne pory dnia. Swój wyrazisty i intensywny smak zawdzięcza podsmażonej cebulce oraz starannie dobranym przyprawom.
Marynowanie grzybów jest popularną metodą na zagospodarowanie tych leśnych zbiorów. Najbardziej znana jest marynata na bazie octu, której smak jednak nie każdemu musi pasować. Z tego względu przedstawiamy sprawdzony przepis na marynowane grzyby bez octu. Prosta marynata na bazie wody i soli, z dodatkiem smakowitych warzyw to strzał w dziesiątkę.Ocet charakteryzuje się nie tylko ostrym, nieco nieprzyjemnym smakiem. Nie jest też zbyt korzystny dla naszego zdrowia. Spożywanie octu w nadmiarze może podrażniać żołądek, zaburzać skład krwi a nawet odwapniać kości. Marynowane grzyby bez octu są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowsze, niż te tradycyjne.
Smak gyrosu zawładnął sercami Polaków. Grecki specjał spożywamy w pieczywie, jako danie obiadowe, a nawet w formie sałatki. My w ramach smakowej rewolucji przedstawiamy przepis na zupę gyros. Rozgrzewające, lekko pikantne danie idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.Zupa gyros, poza dodatkiem chrupiących warzyw oraz aromatycznych przypraw, zawiera w sobie mięso z kurczaka. Przed przystąpieniem do gotowania zaplanuj sobie ok. 2 godzin na jego zamarynowanie. Finalny smak będzie wart każdej sekundy oczekiwania.
Wyrzucacie łupiny cebuli? To spory błąd, bo obierkę można wykorzystać. Wystarczy oczyścić ją i wysuszyć, by uzyskać świetny dodatek do dań. Jest bogaty w cenne składniki odżywcze i nada niezwykłego aromatu. Warto spróbować.Cebula jest często wykorzystywana w daniach kuchni polskiej. Obierając ją, łupiny zazwyczaj po prostu wyrzucamy. Tracimy tym samym cenny produkt bogaty w kwertycynę, witaminy A, C i E oraz liczne sole mineralne m.in. żelazo, wapń, potas czy siarkę. Następnym razem zachowajmy je i zróbmy dodatek do dań.
Sałatkę jarzynową często przygotowuje się w większych ilościach, więc jej nadmiar trzeba odpowiednio przechowywać. Aby sałatka dłużej pozostała świeża, lepiej unikać dodawania do niej szybko psujących się składników. Należy do nich na przykład majonez, ale nie tylko. Co jeszcze może przyspieszyć psucie się sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa często uświetnia świąteczny stół. Potem zazwyczaj zostaje spora jej ilość, którą je się przez kilka kolejnych dni. Warto dowiedzieć się, które składniki sałatki odpowiadają za jej szybsze zepsucie, po to, by dodać je w ostatniej chwili.
Wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a równocześnie przepyszny. Taki właśnie jest nasz selerowy pasztet. Jeśli dodasz do niego leśne grzyby, uzyskasz wyjątkowo aromatyczną, jesienną przekąskę. Pasztet z grzybami będzie doskonałym dodatkiem do kanapek oraz elegancką, zimną przystawką.Warzywny pasztet z grzybami jest potrawą bezglutenową. Dodatkowo zawiera dużo mniej tłuszczu, niż jego mięsny odpowiednik. Wegetariański pasztet z grzybami jest daniem, które przypasuje każdemu smakoszowi.
Co zrobić z maślaków? Istnieje wiele opcji. Znamy doskonały przepis na wykorzystanie znalezionych na spacerze maślaków. W prosty i szybki sposób wyczarujesz z nich aromatyczną zupę. Wystarczy zaledwie garść tych grzybów, aby uraczyć domowników rozgrzewającym jesiennym daniem. Do tego kilka prostych składników i zupa z maślaków jest gotowa.Maślaki kojarzą się przede wszystkim z grzybami do marynowania. Okazuje się jednak, że to nie jedyna metoda na ich zagospodarowanie. Co zrobić z maślaków? Najlepszym wyjściem będzie aromatyczna i pełna smaku zupa. Pamiętaj jedynie, aby obrać grzyby przed włożeniem ich do garnka. Aromatu zupy z maślaków nie zapomnisz przez długi czas.
Myśleliście, że kotlety mielone nie mogą już niczym zadziwić? Soczyste nadzienie z podsmażonych pieczarek z pewnością pozytywnie zaskoczy niejednego amatora klasycznej kuchni. To tylko kilka minut więcej spędzonych na przygotowaniu obiadu. Zapewniamy, że efekt końcowy wart jest każdej z nich.Kotlety mielone z pieczarkami to kotlety faszerowane. Porcję smakowitego nadzienia wystarczy zamknąć w dobrze przyprawionym mięsie, a następnie usmażyć tak, jak zazwyczaj. To prosty sposób na niezwykłe danie.
Chcesz dodać cebulę do konkretnego dania, ale ma bardzo ostry smak i intensywny zapach, który drażni Twoje oczy podczas krojenia? Oprósz cebulę cukrem lub zastosuj dwa pozostałe triki na złagodzenie smaku warzywa. Na łzawienie też mamy dobry sposób.Cebula jest niezbędnym dodatkiem do niemal każdego, wytrawnego dania, ponieważ wzmacnia jego smak i aromat. Cebula doskonale zagęszcza również sosy mięsne. Niestety warzywo jest dość ostre i intensywne w smaku, co nie wszystkim odpowiada. Na dodatek może podrażniać żołądek i powodować łzawienie oczu. Im młodsza cebula, tym jest mocniejsza w smaku i będzie bardziej podrażniać oczy podczas siekania. Za łzawienie odpowiedzialne są ulatniające się związki siarki, a łzy to naturalna reakcja alergiczna naszego organizmu. Zarówno smak cebuli, jak i uwalniające się związki siarki możemy bardzo łatwo zneutralizować. Cebula podczas smażenia często robi się twarda jak kamień, mimo długiego czasu obróbki termicznej. Na to również jest prosty trik - cebulę należy posolić, wtedy zmięknie błyskawicznie.
Kiełbasa smażona z cebulą jest prostym, smacznym daniem, które zwykle robimy na kolację. Będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy doprawimy ją koncentratem pomidorowym i mieloną, ostrą papryką. Kiełbasa smażona podana z kromką świeżego chleba szybko nasyci nawet najbardziej głodnych. Kiełbasę smażoną z cebulą na oleju zna chyba każdy mięsożerca. To proste i bardzo pożywne danie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gdy do kiełbasy dodamy również paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, otrzymamy gęsty sos, który podkreśli smak popularnej potrawy.Koncentrat pomidorowy musimy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, maksymalnie pół szklanki, żeby nie stracić smaku pomidorów. Koncentrat jest dość cierpki, dlatego też polecam wsypać na patelnię szczyptę cukru, który złagodzi jego smak. Cebula również będzie nieco łagodniejsza.Kiełbasę smażoną z cebulą po przygotowaniu oprószmy solidnie natką pietruszki. Możemy doprawić ją również pieprzem lub większą ilością ostrej papryki, jeśli lubimy pikantne dania. Zrezygnujmy jednak z soli, ponieważ w kiełbasie jest jej naprawdę sporo.