Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Cebula

babciny sposób na kalafiora
23.10.2023 19:15 Tego pysznego przepisu nauczyła mnie babcia. Wystarczy mieć pod ręką kalafiora i boczek

Moja babcia jest najlepszą kucharką w rodzinie. Niemal ze wszystkiego potrafi wyczarować obłędne danie. Od kiedy pamiętam, uwielbiam jej przepis na kalafiora z dodatkiem boczku. Z tych prostych składników powstaje wyjątkowy szybki obiad.

syrop
23.10.2023 10:16 Kroję cebulę i czosnek, wkładam do słoika i wlewam zalewę. Nie wyobrażam sobie nie mieć jesienią tej mikstury w lodówce

Jesienią szczególnie dbam o zdrowie moje i moich bliskich. Robię miksturę z cebuli, czosnku i miodu. Ta mieszanka sprawia, że wzmacniamy naszą odporność i nie chorujemy. Polecam wszystkim ten znakomity patent na zdrowie i na uporczywy kaszel.

krojenie cebuli
06.10.2023 17:00 Babcia zawsze dawała do mielonych 2 rodzaje cebuli. Smak jej kotletów pamiętam do dziś

Czy lubicie jeść kotlety mielone? U mnie w domu często one goszczą. Korzystam z przepisu babci na te lubiane danie obiadowe. Do mięsa dodaję dwa rodzaje cebuli. Dzięki temu kotlety mielone są wyjątkowo soczyste i smaczne. 

szybki obiad
02.10.2023 12:11 Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację

Mamy pyszną propozycję dla smakoszy jajek i cebuli. Z tych dwóch produktów warto przyrządzić szybki obiad lub smaczną kolację. Weźcie nóż, wydrążcie cebulę i wbijcie jajko. Kulinarny efekt was zaskoczy.

Siekanie cebuli może być proste
12.09.2023 09:15 Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło. 

przepis na sałatkę ziemniaczaną
21.08.2023 17:08 Ciocia Hania robi obłędną sałatkę papieską. Jest bardzo smaczna i pasuje do wszystkiego. Zawsze proszę o dokładkę

Od cioci dostałam przepis na pyszną sałatkę. Jest to przyrządzona na bazie ziemniaków sałatka papieska. Stanowi idealny dodatek do mięs, grilla, a także może być jedzona jako samodzielny posiłek, na przykład na kolację. Dobór składników jest idealny, a smak powala na łopatki.

przygotowanie taniego obiadu z ziemniaków
08.08.2023 11:25 Ten szybki i tani obiad z ziemniaków nie raz przyszedł mi z pomocą. Docenią go nie tylko osoby zabiegane

Poniżej chcę się z Wami podzielić bardzo przydatnym przepisem. Nie raz, kiedy brakło pomysłu, czasu lub składników, sięgałam po ten tani obiad z ziemniaków. Dzięki aromatycznym dodatkom zachwyca smakiem, a robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Potem wystarczy poczekać, aż potrawa sama zrobi się w piekarniku.

przygotowanie ogórków po koreańsku
05.08.2023 19:25 Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiące

Ostatnio jadłam u córki niezwykle smaczne ogórki. Jej odpowiedź, po pytaniu o przepis, bardzo mnie zaskoczyła. Okazuje się, że te warzywa nie są kiszone, a jedynie zalewane aromatyczną mieszanką przypraw. Tak właśnie powstają wybitne ogórki po koreańsku.

prażona cebula
01.08.2023 17:37 Posiekała cebulę i zrobiła ją na chrupko. Ta posypka pasuje nie tylko do hot-dogów

Prażona cebula może być smacznym dodatkiem do wielu potraw. Pasuje do hot-dogów, kebabów, kanapek, wzbogaci też smak pierogów. Jednak jak ją przyrządzić, by była chrupka i pyszna? Polecamy błyskawiczny i niezwykle prosty sposób na prażoną cebulę. Będzie smaczniejsza i zdrowsza niż kupna.

przepis na paprykę konserwową
01.08.2023 09:23 Ten przepis na paprykę konserwową dostałam od kochanej babci. Prosto i bez pasteryzowania

Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.

najlepsza surówka z ogórka
26.07.2023 20:36 Moja ciocia podała dziś do obiadu tę surówkę z ogórków. Jej smak bije na głowę nudną mizerię, od razu poprosiłam o przepis

Byłam dziś zaproszona do mojej cioci na niezobowiązujący obiad. Jak zawsze posiłek spod jej ręki wyszedł doskonały w smaku. Tym jednak, co wzbudziło mój szczególny zachwyt, była doskonała surówka z ogórków. Klasyczna mizeria zupełnie nie ma do niej startu.

pomysłowy tani obiad
26.07.2023 15:40 Ryż, kiełbasa i jedna patelnia. Ten tani obiad od Strzelczyka starczy nawet na kilka dni

Smaczny posiłek nie musi kosztować fortuny. Najlepszym dowodem na to jest propozycja taniego obiadu od Tomasza Strzelczyka. Kilka prostych składników i aromatyczne przyprawy gwarantują pyszną potrawę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w swoim domu.

sposób na jajecznicę Tomasza Strzelczyka
27.05.2023 08:09 Jajecznica zawijana od Strzelczyka. Idealna na śniadanie lub kolację

Nie podawaj kolejny dzień z rzędu zwykłej jajecznicy, bo to nudne. Zobacz, jak łatwo tę potrawę możesz urozmaicić. Wystarczy, że zawiniesz ją w tortillę i całość podsmażysz na patelni. Wnętrze tak przygotowanego placka będzie się po prostu rozpływać w ustach.

surówka z młodej kapusty
24.05.2023 21:58 Babcia robi najlepsza surówkę z młodej kapusty. Nic jej nie dorówna

Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie. 

własnoręcznie wyhodowany szczypiorek
18.04.2023 20:35 Bez ziemi i doniczki. Jest o wiele łatwiejszy sposób na domowy szczypiorek

Chcesz mieć stały dostęp do świeżego szczypioru? Wyhoduj go samodzielnie. Nie potrzebujesz ogródka, ani nawet doniczki z ziemią. Wystarczy Ci słoik z wodą i dorodna cebula.

różne sposoby na faszerowane jajka
30.03.2023 14:38 Żadne pieczarki. Ten farsz do jajek bije je na głowę

Już za chwilę w naszych domach zagości Wielkanoc. Obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jeśli nie macie pomysłu jak je przyrządzić spieszymy z pomocą. Podajemy przepis na prosty, szybki i niezwykle smaczny farsz do jajek. 

wstaw cebulę do lodówki, a nie podrażni oczu podczas krojenia
02.03.2023 18:55 Dlaczego warto wstawić cebulę do lodówki? Dietetyk podał ważny powód

Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.

tani obiad z makaronu
17.02.2023 15:08 Masz makaron? Zrób z niego szybki i tani obiad, wystarczą 3 składniki

Masz w domu makaron, cebulę i serek wiejski? W mig przygotujesz z nich smaczny, tani i bardzo sycący obiad. Danie będzie gotowe w dosłownie kilka minut, a do jego przyrządzenia potrzebujesz wyłącznie 3 składników.

zapiekanka z mięsem mielonym
14.02.2023 22:30 Najtańsza i najlepsza zapiekanka z mięsem mielonym. Idealnym obiad dla całej rodziny

Zdradzamy sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jest nim oczywiście zapiekanka makaronowa. Niewątpliwą zaletą tego typu przepisach jest fakt, że robią się praktycznie same. Użycie niedrogich składników sprawia, że ten obiad jest w dodatku bardzo przyjazny dla naszego portfela.We wnętrzu zapiekanki makaronowej znajdziecie sycące mielone mięso. Jego smak wzbogaca podsmażona cebulka i apetyczny zielony szpinak. Całość zapieczona jest oczywiście pod serową kołderką. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.

Weź 3 ziemniaki, cebulę i ser. Pyszny obiad zrobisz w 10 minut
09.02.2023 19:20 Weź 3 ziemniaki, cebulę i ser. Pyszny obiad zrobisz w 10 minut

Masz w domu ziemniaki, cebulę i kawałek żółtego sera? W kilka chwil przygotujesz z nich wyśmienity obiad dla całej rodziny. Warstwowa zapiekanka z patelni zachwyca smakiem i jest bardzo pożywna.Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Nie jest czasochłonny, a do przygotowania dania potrzebujesz produktów, które z pewnością znajdą się w Twojej kuchni.W przepisie na szybki obiad został wykorzystany żółty ser w kostce. Danie możesz urozmaicić np. o parmezan lub cheddar. Wszystko zależy od tego, jaki ser akurat masz w lodówce. Zapiekankę koniecznie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przyprawa doskonale podkreśla smak całej potrawy.Warstwowa zapiekanka z ziemniaków jest naprawdę błyskawiczna. Żeby danie było gotowe w krótkim czasie, koniecznie pokrój warzywa bardzo cienko. Im grubsze plastry ziemniaków, tym zapiekanka będzie potrzebować więcej czasu.

sałatka
08.02.2023 19:11 Żadna jarzynowa. Oryginalną sałatkę zrobisz z cebuli, jajek i sera

Jeśli masz w swojej lodówce kilka podstawowych składników, możesz wyczarować z nich obłędną sałatkę. Bazę stanowi cebula, ugotowane na twardo jajka oraz tarty żółty ser. Do tego kilka prostych dodatków i intrygujący, nieco ostry w smaku sos. Potrawa sprawdzi się na domowy posiłek oraz na spotkanie w gronie przyjaciół.Wykonanie sałatki jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, a następnie wymieszać je. Danie możesz podawać od razu po przygotowaniu. Czy dasz się skusić?

surówka z cukinii
04.02.2023 21:30 Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Absolutny hit

Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.

surówka z czerwonej kapusty
02.02.2023 21:42 Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis

Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.

boczek
29.01.2023 19:25 Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.

Strzelczyk zdradził przepis na szybki obiad z patelni. Jest tani i pyszny
20.01.2023 15:55 Szybki obiad z patelni według Strzelczyka. W roli głównej ziemniaki

Szukasz pomysłu na szybkie danie? Przygotuj pyszny obiad z patelni według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz najpierw podsmaża ziemniaki, potem dodaje pokrojoną kiełbasę i cebulę. Po podduszeniu całość zamienia się w wyśmienitą, sycącą potrawę.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie. Zdradza również triki kulinarne, które warto stosować podczas gotowania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis na obiad z patelni, który został wykorzystany w artykule.Obiad z patelni z przepisu Strzelczyka jest daniem, które przygotujemy w dosłownie kilka minut. Jednogarnkowa potrawa z kiełbasy, ziemniaków i cebuli jest niezwykle aromatyczna i doskonale doprawiona. Znany kucharz dodaje do niej liście laurowe, ząbki czosnku i domowy bulion.Strzelczyk radzi, by kiełbasę ponacinać przed smażeniem. To świetny sposób, dzięki któremu wędlina ładnie się przyrumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi się pod wpływem wysokiej temperatury. Ziemniaki również podsmażamy, nie gotujemy. Wtedy będą miały złocistą, chrupiącą skórkę.

śledzie po grecku
05.01.2023 20:29 Wachowicz robi obłędne śledzie po grecku. Biją na głowę te w śmietanie

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim nietuzinkowym przepisem na śledzie. Zapomnij o przygotowywaniu ich w śmietanie. Znana dziennikarka swoje śledzie przyrządza na wzór ryby po grecku. Musimy przyznać, że to rewelacyjny pomysł.Do przygotowania śledzi po grecku Ewy Wachowicz potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Takie śledzie z pewnością pozytywnie zaskoczą niejednego gościa. Ewa Wachowicz słynie z doskonałego wyczucia smaku.

surówka Tomasz Strzelczyk
04.01.2023 18:41 Strzelczyk pokazał, jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków. Idealny miks smaków

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na surówkę idealną. Jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań obiadowych. Możesz przyrządzić ją o każdej porze roku, a koszt niezbędnych produktów jest niewygórowany. Czyż można oczekiwać od surówki czegoś więcej?Surówka Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, przygotowana jest na bazie kiszonych ogórków. Ich kwaskowaty smak równoważy słodka biała kapusta. Do tego nieco czerwonej cebuli i oszałamiający sos. Będziecie totalnie zaskoczeni tym smakiem.

Jak należy smażyć wątróbkę, by nie była twarda? Wystrzegaj się częstych błędów
04.01.2023 13:45 Jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda? Wystrzegaj się częstych błędów

Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Żeby jednak smakowała, jak należy, trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Dziś powiemy Wam, jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda. Warto poznać najważniejsze zasady jej przyrządzania.Wątróbkę zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu i bez dodatku soli. To właśnie ta przyprawa sprawia, że mięso staje się twarde. Wątróbkę dopraw solą i pieprzem po wyłożeniu na talerz. Jeśli nie lubisz charakterystycznej goryczki, możesz się jej pozbyć. Wystarczy, że mięso namoczysz wcześniej w maślance lub mleku.Aby wątróbka była soczysta i doskonale usmażona, musisz pokroić ją na kawałki podobnej wielkości. To bardzo ważne, ponieważ mięso powinno być poddane obróbce termicznej nie dłużej niż 5 minut na stronę. Jak smażyć wątróbkę? Jeśli kawałki wątróbki nie będą podobnej wielkości, niektóre będą przesmażone i twarde, a inne jeszcze krwiste w środku.Przed smażeniem wątróbki, zeszklij na oleju posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki jabłko. Solidnie oprósz majerankiem i przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Gdy już będzie gotowa, dodaj cebulę z jabłkiem, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Całość oprósz solą i pieprzem.