Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ciasto

Jak długo smażyć pączki?
22.11.2021 01:00 Jak długo smażyć pączki?

Jak długo smażyć pączki? Jaki olej jest najlepszy do smażenia? To pytania, które zadaje sobie każdy miłośnik pączków, który postanowił przygotować je samodzielnie w domu. Pączki to delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem i polewą, doskonałe nie tylko w Tłusty Czwartek. Sekretem idealnych pączków jest odpowiednie przygotowanie. Sprawdź, jak długo i na czym smażyć pączki. Pączki, oponki i faworki to już tradycyjne słodkości przygotowywane na Tłusty Czwartek. Możesz je również przygotować samodzielnie w domu, kiedy tylko masz na nie ochotę, wykorzystując naprawdę podstawowe składniki. Pączki nadziejesz ulubioną konfiturą, czekoladą, budyniem, chałwą, posypiesz cukrem pudrem, orzeszkami, polejesz lukrem lub polewą. Każda wersja smakuje doskonale, kiedy pączki są odpowiednio usmażone i puszyste.Pączki smaż na oleju roślinnym, oleju kokosowym lub połączeniu oleju ze smalcem. Pączki smażone w tłuszczu roślinnym i smalcu w proporcji 2:1 moim zdaniem mają najlepszy smak. Jeśli smażysz pączki z nadzieniem, do zimnego jeszcze oleju koniecznie dodaj pół kieliszka octu, dzięki któremu pączki nie pękną podczas smażenia.

Projekt bez tytułu (9)
22.11.2021 01:00 Najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia z dodatkiem mascarpone

Ciasto bez pieczenia to doskonała alternatywa dla klasycznych ciast, które często wymagają sporej ilości czasu na przygotowania. Ciasto księżniczka jest wykonane z serka mascarpone na herbatnikach, który przełożony jest dżem porzeczkowym. Korzystając z poniższego przepisu, cała praca może zostać wykonana nawet w mniej niż 20 minut. Ciasto księżniczka jest delikatne jak chmurka i wręcz rozpływa się w ustach - wszystko dzięki użyciu serka mascarpone, który wymieszany z bitą śmietaną ma bardzo delikatną konsystencję. Tak dobre łakocie nie są nawet dostępne w największych sieciach sklepów. Najlepiej ciasto smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce, gdzie masa może odpowiednio stężeć. Jeśli jednak nie można wytrzymać i ochota choćby na jeden kawałek jest zbyt duża, można się skusić. Warto jednak pamiętać, że po schłodzeniu faktura deseru będzie o wiele lepsza.

Oponki serowe
21.11.2021 01:00 Doskonały przepis na kultowe serowe oponki

Oponki serowe są świetnym sposobem na pyszny i przepięknie wyglądający deser po obiedzie. Ich przygotowanie w żadnym wypadku nie jest skomplikowane, a piękny zapach rozchodzący się po całym domu szybko ściągnie głodnych domowników. Poniższy tekst zdradza, jak zrobić je ze składników, które każdy ma w domu. Oponki serowe w klasycznym wydaniu robione są podobnie do pączków, a więc do ciasta dodaje się drożdże, które pozwalają mu wyrosnąć. Można jednak zaoszczędzić sporo na czasie i zamiast nich skorzystać z sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Tego typu przekąski mają jedną bolączkę - często nasiąkają dużą ilością oleju, w którym się smażą. Aby tego uniknąć, należy podgrzać tłuszcz do wysokiej temperatury, a do ciasta wlać kieliszek spirytusu. Alkohol nie będzie wyczuwalny, lecz zapobiegnie zbyt dużemu wciąganiu oleju przez ciasto. Po smażeniu trzeba je także wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby odciekły.

Ciasto krówkowe
21.11.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia w 10 minut - krówkowy deser zachwyca smakiem

Ciasta bez pieczenia cieszą się popularnością. Nic dziwnego skoro często jesteśmy w stanie przyrządzić je bardzo szybko, a smakują obłędnie. Ciasto, które wam proponujemy, przekładane będzie delikatną masą na bazie serka mascarpone i śmietanki, którą uzupełnimy pysznym kremem krówkowym. Nikt się nie oprze tak wspaniałemu połączeniu smaków Nie każdemu pieczenie ciast przychodzi z łatwością. Ratunkiem dla takich osób są przepisy na desery bez pieczenia. Po cudownych smakołykach proponowanych przez Jakuba Kuronia czy siostrę Anastazję przyszedł czas na recepturę na ciasto krówkowe. Masa, którą przełożymy herbatniki, zawiera śmietankę i mascarpone. Będzie zatem delikatna i kremowa. Ciasto szybko zniknie, bo jest po prostu pyszne.

Pierniczki Ani Bardowskiej
21.11.2021 01:00 Błyskawiczny patent Ani Bardowskiej na miękkie i aromatyczne pierniczki

Ania Bardowska jest jedną z gwiazd programu "Rolnik szuka żony", która prowadzi popularnego Instagrama. Na swoje konto wrzuciła zdjęcie pysznie wyglądających pierniczków, które niestety szybko zostały zjedzone. Jej przepis, który prezentujemy niżej, pozwala cieszyć się nimi w błyskawicznym tempie, a ciasteczka są wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Ania Bardowska, jak wiele innych gospodyń, już teraz zaczęła przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia. Nieodzownym elementem tego wydarzenia są wszelkiej maści pierniki i pierniczki, które uwalniają obłędny wręcz zapach podczas pieczenia. Jej słodkości szybko jednak zniknęły pod naporem głodnej rodziny. - To najlepszy przepis na pierniczki, jaki przetestowałam. Nie zdążyły nawet poleżeć, rozeszły się w mig - przyznała Ania Bardowska w swoim wpisie na Instagramie. Jeśli też chcesz spróbować jej łakoci, nie musisz się niczego obawiać - receptura jest bowiem banalnie prosta.

Ciasto Rafaello
20.11.2021 01:00 Delikatne kokosowe ciasto Raffaello - gratka dla dużych i małych

Ciasto Raffaello zachwyci głównie tych, którzy uwielbiają połączenie delikatnej faktury oraz intensywnego kokosowego smaku. Wypiek składa się z prostego biszkoptu, przełożonego gładkim kremem kokosowym. Na wierzchu zwieńczone jest chrupiącą kruszonką, która podkreśla subtelną konsystencję reszty składników. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak je przygotować. Ciasto Raffaello jest pyszną wariacją popularnej słodkiej przekąski, złożonej z kruchego wafelka posypanego wiórkami kokosowymi, wypełnionego kokosowym kremem oraz całym migdałem. Jeśli jesteś fanem kokosa, ciasto z pewnością przypadnie ci do gustu. Choć receptura i ilość potrzebnych składników są całkiem długie, więc mogą przytłoczyć niewprawionego piekarza, w praktyce nie ma się czego obawiać. Sam proces przyrządzania jest zaskakująco prosty i intuicyjny. Co więcej, podczas pieczenia na cały dom rozchodzi się z piekarnika wspaniały zapach, który zachwyci każdego domownika.

Piernik
20.11.2021 01:00 Cudowny, aromatyczny piernik świętego Jakuba wg. przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Długo dojrzewający piernik świętego Jakuba jest ciastem, które warto zacząć przygotowywać już teraz. Aby wypiek wyszedł idealny, potrzeba około 4-5 tygodni na dojrzewanie, dzięki czemu nabiera niebywale intensywnego i charakterystycznego smaku. Przepis siostry Anastazji pozwala w prosty sposób sporządzić je tak, aby każdy mógł się cieszyć nim na święta. Klasyczny piernik można przygotować w mniej niż dwie godziny, jednak znacznie smaczniejszą opcją jest piernik świętego Jakuba. Ciasto to wymaga kilkutygodniowego dojrzewania, co pozwala uzyskać mu odpowiednią konsystencję, smak oraz aromat. Zachodzi w nim bowiem fermentacja, która dodaje znacznie więcej do profilu smakowego. Piernik świętego Jakuba w wydaniu siostry Anastazji polany jest polewą czekoladową, jednak ten etap można pominąć bezpośrednio po upieczeniu. Dobrym rozwiązaniem jest odstawienie piernika na kolejny tydzień i polanie go czekoladą zaraz przed podaniem - wtedy jest jeszcze smaczniejszy.

Ubijanie piany z białek
20.11.2021 01:00 Jak ubijać białko jajka na sztywno? Pamiętaj o kilku zasadach

Białka ubijamy, by nadać naszym ciasto puszystości i lekkości. Jeśli pianę ubijemy nieco lżej niż bardzo sztywno, nie zawsze będzie to błąd. Są jednak przepisy, które wymagają przyrządzenia piany idealnie sztywnej. Nie zapomnijcie, by jajka rozgrzać do temperatury pokojowej, a oddzielenie białka od żółtka będzie o wiele łatwiejsze. Szanse na poprawne ubicie piany również. Z jajek przygotowujemy wiele potraw. W omletach czy ciastach z bezami takich jak np. szarlotka odpowiednia ich obróbka jest kluczowa. Wspomniane wyżej przepisy wymagają ubicia białek. I o ile mniej puszysty omlet będzie nadal smaczny, gumowata i rozpływająca się beza już niekoniecznie. Zobaczcie co zrobić, aby uniknąć problemów w przyrządzaniu piany z białek.

Sernik z kulkami orzechowymi
20.11.2021 01:00 Sernik z kulkami orzechowymi - cudowny przepis na pyszne ciasto

Sernik z kulkami orzechowymi to pomysł na wyjątkowe ciasto, które skradnie Twoje serce już od pierwszego kęsa. Kakaowe biszkopty, masa serowa z kuleczkami orzechowymi i masa orzechowo-kawowa tworzą ciasto, które rozpływa się w ustach. Ciasto udekoruj polewą czekoladową. Poznaj przepis na pyszny sernik z kulkami orzechowymi.Sernik z kulkami orzechowymi to ciasto idealne na wizytę gości, rodzinną imprezę, święta lub jako doskonały wypiek do kawy. Mocno orzechowy smak rewelacyjnie współgra z kakaowymi biszkoptami i puszystym serem. Ciasto jest wysokie, wyrośnięte, wygląda i smakuje doskonale.W przepisie podane są składniki na jeden biszkopt, do przygotowania sernika są potrzebne dwa. Po upieczeniu biszkoptów i masy serowej z orzechami nie wyciągaj ich od razu z piekarnika, uchyl lekko drzwi i pozwól im ostygnąć w piecu. Jeśli za wcześnie wyciągniesz delikatne biszkopty i masę serową, opadną i zrobi się zakalec. Do przygotowania ciasta wykorzystałam orzechy włoskie, możesz jednak wykorzystać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i ziemnych. Ciasto udekoruj startą na grubych oczkach czekoladą lub zrób domową polewę do sernika. Szukasz ciekawego pomysłu na sernik? Upiecz czekoladowy sernik Izaura, doskonały do kawy i na święta.

Racuchy
19.11.2021 01:00 Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek

Racuchy z jabłkami nie wymagają przedstawienia - te proste danie zna każdy z uwagi na łatwość przygotowania i nieoceniony smak. Większość osób ciasto robi z dodatkiem jajka, które wiąże wszystkie składniki, lecz okazuje się, że wcale nie jest ono potrzebne. Zamiast niego można wlać do masy więcej mleka. W poniższej recepturze zawarta została również cytryna, która nadaje plackom zupełnie nowej świeżości. Racuchy z jabłkami to klasyka, którą ze szczególną nostalgią mogą wspominać osoby starsze, wychowane w czasach PRL-u lub transformacji systemowej. Wtedy bardzo często podawało się je na kolację lub jako deser po sutym obiedzie. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek lub twoja dieta wymaga znacznego ich ograniczenia, cały czas możesz cieszyć się pysznymi racuchami. Poniżej krok po kroku pokazujemy, jak sporządzić je bez jaj w taki sposób, aby nikt nie był w stanie wyczuć, że czegoś brakuje.

Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji przepis
19.11.2021 01:00 Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji - przepis krok po kroku

Ciasto Kopciuszek jest kilkuwarstwowym ciastem z masą budyniową, śmietanową i biszkoptem z makiem. Całe ciasto przełożone jest herbatnikami nasączonymi w rumie i polane deserową czekoladą. Połączenie tych wszystkich smaków jest tak pyszne, że ciasto zawsze błyskawicznie znika, a prośby o dokładkę są pewne. Poznaj przepis na ciasto Kopciuszek siostry Anastazji.Siostra Anastazja słynie między innymi z doskonałych wypieków. Proste ciasta z prostych składników w jej wykonaniu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasta siostry Anastazji znają i uwielbiają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto migdałowe bez pieczenia i tradycyjny makowiec to ciasta, których koniecznie musisz spróbować.Kopciuszek to ciasto, które powstało z połączenia biszkoptu z biszkoptem makowym, pysznym kremem budyniowym, słodką śmietanką z wyczuwalną, cytrynową nutą i polewą czekoladową, która zastygając, tworzy gęste, chrupiące wykończenie. Ciasto przełożone jest również herbatnikami nasączonymi w rumie, dzięki którym zyskuje doskonały smak. Jeśli chcesz, aby czekolada była plastyczna i nie kruszyła się podczas krojenia, przygotuj polewę z masłem i śmietanką.

Chałka
18.11.2021 01:00 Olśniewający, tradycyjny przepis na chałkę z kruszonką według babci Ewy

Chałka w tradycyjnym wydaniu zachwyca prostotą, delikatnością, puszystością oraz prawdopodobnie najważniejszym elementem - kruszonką. Korzystając z przepisu Babci Ewy, użytkowniczki serwisu przyslijprzepis.pl, można cieszyć się właśnie taką chałką. Recepturę na ten doskonały wypiek prezentujemy poniżej. Chałka z kruszonką to prawdopodobnie jedna z najlepszych możliwych propozycji na kolację, szczególnie gdy za oknem jest nieprzyjemna zimna aura, a ciasto podaje się ze szklanką świeżo podgrzanego mleka z odrobiną cukru czy miodu lub kakao. Chałka wywodzi się z tradycyjnej kuchni żydowskiej, w której wydaniu jest jednak bardziej wytrawnym rodzajem chleba. Polacy zaadaptowali ją na swoją modłę, dodając więcej cukru i obsypując ją z wierzchu słodką kruszonką. Największą pasją obdarzają ją zazwyczaj dzieci, które uwielbiają słodycz oraz delikatność wypieku.

Ciasto bez pieczenia
18.11.2021 01:00 Puszyste, piankowe ciasto bez pieczenia z 3 rodzajów czekolady

Ciasto czekoladowe zazwyczaj kojarzy się z koniecznością pieczenia, jednak poniższa receptura pokazuje, że bez piekarnika również można przygotować coś pysznego. Każdy, kto spróbuje tego deseru, natychmiast się w nim zakocha, gdyż składa się z aż 3 rodzajów czekolady pod postacią delikatnego musu. Jeśli więc chcesz zaimponować swoim gościom kulinarnymi umiejętnościami, ciężko o lepsze ciasto. Planujesz niedługo urządzić przyjęcie i chcesz podać swoim gościom na deser czekoladowe ciasto, jednak piekarnik odmówił posłuszeństwa i przestał działać? Na ratunek przychodzi banalnie prosty przepis, który prezentujemy niżej. Dzięki niemu zrobisz efektownie wyglądające ciasto o jeszcze lepszym smaku. Ciasto złożone z trzech rodzajów musu wyróżnia wyjątkowa gładkość i delikatność. Najlepszym kompanem tego ciasta jest mocno zaparzona kawa, która przełamuje słodycz i jeszcze bardziej zwiększa przyjemność z jedzenia. Dobrym pomysłem jest również wsypanie szczypty kawy rozpuszczalnej do musu, dzięki czemu smak czekolady będzie bardziej intensywny.

Ciasto drożdżowe
17.11.2021 01:00 Jak zrobić ekspresowe ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe, niezależnie od jego finalnego przeznaczenia, często wymaga sporej ilości pracy oraz czasu, zanim będzie można z niego korzystać. Jeśli nie masz tak wiele wolnego lub ochoty na długie ugniatanie, sprawdź poniższą recepturę. Dzięki niej faktyczna praca nad ciastem zajmie ci jedynie 5 minut - resztę wykona za ciebie lodówka oraz drożdże. Ciasto drożdżowe to podstawa najróżniejszych wypieków. Bez niego nie byłoby słodkich drożdżówek, spodu do pizzy czy najzwyklejszego chleba. Z tego powodu warto znać szybki przepis na nie, aby nie musieć spędzać w kuchni wielu godzin za każdym razem, gdy chce się je przygotować. Z pomocą przychodzi metoda, którą prezentujemy niżej. Normalnie ciasto drożdżowe zagniata się przynajmniej kilkanaście minut, zanim uzyska się odpowiednią konsystencję. Zamiast tego można jedynie połączyć ze sobą składniki i wstawić je do lodówki - drożdże podczas fermentacji same "wyrobią" ciasto, co pozwala znacznie zmniejszyć własną pracę.

Makowiec
17.11.2021 01:00 Najlepszy tradycyjny przepis siostry Anastazji na pyszny makowiec

Makowiec zachwyca wieloma aspektami, jednak najczęściej docenia się jego jedyny w swoim rodzaju smak oraz dużą wilgotność. Siostra Anastazja ma swój własny przepis na ten cudowny wypiek i dodaje do niego bakalie, a także ozdabia polewą czekoladową. Jeśli chcesz cieszyć się jego wybitnym smakiem, niżej zdradzamy przepis krok po kroku. Makowiec kojarzy się głównie ze świętami, kiedy to jego zapach podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu oraz najbliższej okolicy. Mało kto jest w stanie oprzeć się jego działaniu i wiele osób decyduje się jeść go jeszcze ciepłym. Siostra Anastazja, jako znawczyni klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, ma swoją własną recepturę na ciasto z makiem. Wyróżnia się ona przede wszystkim polewą czekoladową oraz zawartością najróżniejszych suszonych owoców i orzechów.

Krem do ciasta czekoladowego
16.11.2021 01:00 Jedwabiście puszysty krem do ciasta czekoladowego

Krem czekoladowo-orzechowy z mascarpone i śmietanką kremówką genialnie smakuje z puszystym ciastem czekoladowym. Krem ma wyraźną nutę Nutelli, jest słodki, kremowy i mocno czekoladowy. Poznaj przepis na najlepszy krem do przełożenia ciasta czekoladowego.Ciasto czekoladowe przełożone aksamitnym kremem orzechowo-czekoladowym z mascarpone i śmietanką smakuje obłędnie. Czekoladowy placek przełożony najlepszym kremem do ciasta będzie hitem na Twoim stole i każdy będzie prosił o dokładkę. Kremem przełożysz również brownie, a także możesz go wykorzystać do przygotowania czekoladowego sernika na zimno.Mocno orzechowy krem z wyczuwalną nutą czekolady podbije serca wszystkich łasuchów. Jeśli chcesz przygotować tort czekoladowy, pierwszy blat wysmaruj kwaśną konfiturą wiśniową, połóż drugi blat, następnie wysmaruj go kremem orzechowym. Do przygotowania kremu wykorzystaj mocno schłodzoną śmietankę oraz mascarpone. Ciepła śmietana skiśnie podczas ubijania. Jeśli szukasz pomysłu na krem do ciasta- tu poznasz przepis na genialny krem z masłem orzechowym.

Polewa czekoladowa na sernik
16.11.2021 01:00 Polewa czekoladowa na sernik

Puszysty, delikatny sernik jest uwielbianym przez wszystkich ciastem pieczonym na święta, większe uroczystości, a także jako pyszny deser do kawy. Polany mocno czekoladową, aksamitną polewą wprost rozpływa się w ustach i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na gęstą, plastyczną polewę czekoladową na sernik.Nie ma lepszego ciasta od pieczonego, puszystego sernika z polewą czekoladową. Delikatne ciasto oblane czekoladą jest tak genialne, że nigdy nie kończę na jednym kawałku. Polewa przygotowana z masła, śmietanki i tabliczki gorzkiej czekolady jest aksamitna i szybko zastyga na cieście, a dzięki plastycznym właściwościom nie kruszy się podczas krojenia. Polewa czekoladowa doskonale sprawdzi się również do sernika na zimno i babeczek serowych. Polewę przygotowuję z gorzkiej, deserowej czekolady o zawartości kakao minimum 70%. Jeśli jednak wolisz słodszą wersję, przygotuj polewę z połączenia gorzkiej i mlecznej czekolady. Zarówno śmietanka, jak i masło muszą mieć temperaturę pokojową, zimna śmietana może się zważyć i rozwarstwić polewę.Z puszystym sernikiem może konkurować jedynie szarlotka z kruszonką. Tu poznasz przepis na błyskawiczne, kruche ciasto z musem jabłkowym, doskonałe do kawy.

Piernik staropolski
16.11.2021 01:00 Jak przygotować ciasto na tradycyjny piernik staropolski?

Piernik jest jednym z tradycyjnych ciast serwowanych w polskich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Deser ten zachwyca słodyczą pochodzącą z miodu, mieszanką aromatycznych przypraw i słodko-kwaśnym dodatkiem powideł ze śliwek. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten doskonały i ceniony przez wielu smakoszy wypiek. W przepisie wykorzystamy pyszny marcepan. Ciasta korzenne, takie jak piernik czy makowy deser siostry Anastazji charakteryzuje dodatek niebagatelnych przypraw o wyjątkowym zapachu m.in. cynamonu, goździków czy kardamonu. Równie fantastyczne potrafią być owoce z ich dodatkiem np. jabłka. Tym razem skupimy się na przygotowaniu najbardziej klasycznego grudniowego wypieku.

pancakes-3926009 1920
16.11.2021 01:00 Nieziemsko pyszne i chrupiące naleśniki bez smażenia

Wielu z nas lubi jeść naleśniki, nie każdy już jednak lubi długie stanie przy patelni, jakie wiąże się często z ich smażeniem. Na tę bolączkę też jest sposób. Wystarczy naleśniki upiec. Albo raczej przygotować jednego wielkiego naleśnika. Sprawdźcie ten nietypowy przepis koniecznie. Naleśnik bez smażenia? Tak, to możliwe. Decydując się na przyrządzenie tego deseru, pominicie etap żmudnej pracy nad kolejnymi sztukami przysmaku. Pieczony naleśnik jest daniem, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto w kuchni nie lubi spędzać wiele czasu, ale ceni smak tradycyjnych dań. Wypróbujcie ten patent — jesteśmy pewni, że was zachwyci.

Jak zagęścić krem do ciasta?
16.11.2021 01:00 Jak zagęścić krem do ciasta?

Jak zagęścić krem do ciasta? To pytanie bardzo często pojawia się na kulinarnych forach. Jeśli podczas przygotowywania ciasta krem wyjdzie za rzadki, możemy go w prosty sposób ustabilizować. Poznaj sprawdzone sposoby na zagęszczenie kremu do ciasta i przygotuj wspaniały deser dla całej rodziny. Krem do ciasta i tortu musi mieć gęstą, zwartą konsystencję, aby nie rozpłynął się podczas krojenia. Rzadki krem nie trzyma ciasta i nie wygląda apetycznie. W zależności od rodzaju i składników kremu, możemy jednak w prosty sposób zagęścić masę, aby nie straciła smaku i spełniała swoją rolę.Najbardziej popularnymi stabilizatorami do kremów jest mąka, żelatyna, galaretka, czekolada i masło. W zależności od rodzaju kremu, możemy wykorzystać produkty zagęszczające i uratować rzadką masę. Dowiedz się również, jak zastąpić cukier w ciastach i przygotować zdrowsze i mniej kaloryczne wypieki dla całej rodziny.

Krem do ciasta ze śmietany 18
15.11.2021 01:00 Krem do ciasta ze śmietany 18%

Krem do ciasta ze śmietany 18, cukru i masła jest gęstym, aksamitnym kremem, którym przełożysz ulubione ciasto. Krem ma wyraźny, śmietanowy smak i doskonale łączy się z owocowymi deserami. Poznaj przepis na krem do ciasta ze śmietany 18.Krem do ciasta ze śmietany jest puszystym kremem, który świetnie łączy się z ciastami z owocami, biszkoptami, tortami. Kremem przełożysz każdy rodzaj ciasta, możesz wykorzystać go również do dekoracji deserów lodowych i owocowych. Po przełożeniu ciasta kremem ze śmietany, koniecznie wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto przechowuj w lodówce, aby śmietana nie skisła.Do przygotowania kremu wykorzystaj miękkie masło w temperaturze pokojowej i mocno schłodzoną śmietanę. Masło musi mieć 82% tłuszczu, margaryna czy równie popularny mix masła i margaryny nie nadaje się do kremu ze śmietanką 18. Krem ucieraj delikatnie, aby się nie zważył.Jeśli szukasz pomysłu na prosty i puszysty krem do ciasta- tu poznasz przepis na krem z jogurtu greckiego z galaretką, idealny do przekładania i dekoracji ciast.

Makowiec
15.11.2021 01:00 Co zrobić, żeby makowiec nie pękał?

Makowiec jest tradycyjnym świątecznym wypiekiem, który ceni wielu smakoszy. Jego przygotowanie jednak do łatwych nie należy, a błędy są kosztowne. Jeśli będziemy chcieli pójść na skróty, ciasto może pękać. Z naszymi radami jednak unikniecie tego problemu. Dowiedzcie się co zrobić, aby wyszło idealnie gładkie. Zawijana w drożdżowe ciasto masa z maku i bakalii ma wielu zwolenników. Do jej przyrządzenia potrzeba nieco wprawy i starannego podążania za przepisem. Najdrobniejsza modyfikacja może spowodować, że wypiek nie wyjdzie. Dziś podpowiadamy, co zrobić, by makowiec nie pękł przy pieczeniu.

Krem z jogurtu greckiego do ciasta
15.11.2021 01:00 Krem z jogurtu greckiego do ciasta

Krem z jogurtu greckiego jest pysznym i szybkim kremem do przełożenia ciasta lub tortu. Krem jest puszysty, delikatny i świetnie łączy się zarówno z ciastami biszkoptowymi, jak i ciemnymi spodami. Poznaj przepis na wyśmienity krem z jogurtu greckiego do ciasta.Krem z jogurtu greckiego jest gęsty, puszysty i doskonały do przekładania i dekoracji ciast. Krem świetnie pasuje do biszkoptu, czekoladowego spodu oraz ciast z owocami i konfiturami. Kremem przełóż również ciasto czekoladowe lub tort piernikowy i na nowo odkryj ich smak.Krem z jogurtu jest bardzo delikatną, kremową i puszystą masą, która nadaje wszystkim wypiekom świeżości i doskonałego smaku. Pamiętaj, aby śmietanka była mocno schłodzona, ponieważ ciepły produkt skiśnie lub zważy się podczas ubijania. Krem z jogurtu greckiego możesz również podać z owocami w pucharkach jako samodzielny deser. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i doskonały krem do ciasta- tu poznasz przepis na migdałowo-kokosowy krem do ciasta rafaello, wprost rozpływa się w ustach.

Ciasto chałwowe bez pieczenia
14.11.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia z chałwą - pyszne, szybkie i delikatne

Chałwa jest pysznym deserem, który zachwycił już niejednego smakosza. Dodana do kremu nada mu specyficznego smaku, który na długo zostanie w waszej pamięci. Skuście się na wyjątkowe ciasto bez pieczenia z chałwową masą, a wasi goście długo będą wspominali spotkanie, na którym go podacie. Desery bez pieczenia są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje ono 15 minut. Nie raz polecaliśmy wam już pyszne przepisy na tego typu słodkości. Wielu z was z pewnością spróbowało już szarlotki bez pieczenia czy ciasta migdałowego siostry Anastazji z pyszną masą krówkową w składzie. Tym razem proponujemy wam herbatniki przekładane pyszną masą z dodatkiem sezamowego smakołyku.

Projekt bez tytułu (23)
14.11.2021 01:00 Puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z kruszonką według Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe z kruszonką jest świetnym wypiekiem do kawy. Jest puszyste, delikatne i dobrze wyrośnięte. Skórka pomarańczowa i słodka kruszonka nadają mu świeży i doskonały smak. Poznaj przepis Ewy Wachowicz na słodkie, wyrośnięte i bardzo puszyste ciasto drożdżowe.Ciasto drożdżowe jest tradycyjnym, polskim wypiekiem, przygotowywanym głównie na święta. Uwielbiam jego delikatny smak, więc piekę go znacznie częściej, jako słodki deser do kawy dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe przepisu Ewy Wachowicz jest puszyste, delikatne, z pomarańczową nutą i otulone słodką kruszonką, która doskonale komponuje się z plackiem.Do przygotowania ciasta drożdżowego używaj wyłącznie składników w temperaturze pokojowej. Pamiętaj również, że drożdże należy rozpuścić w podgrzanym mleku, jednak nie może być gorące, ponieważ zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Ciasto drożdżowe ucieram ręką, aby było jak najbardziej puszyste i delikatne.Ciasto drożdżowe z kruszonką smakuje równie doskonale w towarzystwie śliwek. Tu znajdziesz przepis na wyśmienity drożdżowiec z węgierkami.

Ptysie
13.11.2021 01:00 Prosty przepis na wyborne ptysie - pokochasz ich smak

Ptysie są pysznym deserem z kremem, który uważany jest za wyjątkowo trudny do przygotowania. Często ze względu na to wyobrażenie rezygnujemy z jego przyrządzania w domu. Niesłusznie, gdyż przepis na ten smakołyk jest niezwykle prosty. Z pomocą naszej receptury zrobicie ptysie, które zachwycą smakiem i wyglądem. Desery parzone — takie jak karpatka — czy bazujące na cieście francuskim np. kremówki, uchodzą za wyjątkowo złożone i sprawiające kłopot w samodzielnym przygotowaniu. Nie musi tak wcale jednak być, jeśli zadbamy o to, by wykonać je zgodnie z instrukcją. Spróbujcie wykonać ptysie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo można wyczarować smaczny deser ze śmietaną.

Krem cappuccino do ciasta
12.11.2021 01:00 Krem cappuccino do ciasta - hit na rodzinnych przyjęciach

Krem cappuccino jest delikatnym, puszystym kremem z wyczuwalną, kawową nutą, doskonałym do dekoracji i przełożenia ciast i tortów. Krem jest słodki, aksamitny i wyjątkowo smaczny. Poznaj przepis na krem cappuccino, idealnym dla wszystkich miłośników kawy. Kremem cappuccino przekładam delikatne ciasta biszkoptowe, czekoladowe i bezy. Krem doskonale pasuje również do przekładania i dekoracji tortów z dodatkiem konfitur lub dżemów owocowych, świetnie przełamując smaki. Krem cappuccino, podobnie jak krem kawowy, możesz przygotować również jako samodzielny deser, wystarczy, że przełożysz je do filiżanek i dobrze schłodzisz. Bazę pod krem cappuccino z czekolady i śmietanki przygotuj dzień wcześniej i wstaw do lodówki na całą noc, aby stężała.

Sernik wiedeński
12.11.2021 01:00 Sernik wiedeński od siostry Anastazji - wychodzi idealnie za każdym razem

Szukacie prostego przepisu na sernik bez zbędnych dodatków? Sernik wiedeński będzie dla was idealny. Pieczony jest bez spodu, a charakteryzuje go wyjątkowo delikatna konsystencja — ser wprost rozpływa się w ustach. Zrobiony według przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje i nie opada. Musicie go wypróbować. Proponowaliśmy wam już sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji. Wielu z was z pewnością do gustu przypadł jej pyszny jabłecznik czy korzenny makowiec. Tym razem proponujemy powrót do tradycji i zdradzamy, jak siostra Anastazja przyrządza sernik wiedeński. Koniecznie spróbujcie tego lekkiego jak chmurka i wyśmienitego deseru.