Ciasto bananowe Ewy Wachowicz zaskakuje swoim wyglądem, kremową konsystencją oraz puszystością. Wachowicz zaprezentowała deser nadający się do jedzenia latem, jak i zimniejszą porą. Gdy już zaczniesz go jeść, ciężko się oderwać. Ciasto bananowe jest stosunkowo prostym deserem, które nie wymaga żadnych większych umiejętności, ani specjalistycznych sprzętów. Dlatego każdy może się zabrać za jego przygotowanie. Fundamentem bananowca jest biszkopt, którego jednak nie należy się obawiać. Jeśli znasz temperatury w swoim piekarniku, biszkopt będzie delikatny, wilgotny i dobrze wyrośnięty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zarówno szarlotka, jak i sernik królują na polskich stołach w porze podwieczorku. A gdyby tak połączyć je w jednym cieście? Wypróbujcie nasz sernik z prażonymi jabłkami i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem. Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto Orzechowa Dama jest zaskakująco smacznym i szybkim deserem, który z łatwością można wykonać we własnej kuchni. Jest ono nieco inspirowane batonikiem 3 Bit. Wystarczy jeden kawałek, aby nie móc się od niego oderwać. Ciasto Orzechowa Dama charakteryzuje się bardzo delikatną konsystencją, złożoną z herbatników, masy kajmakowej, orzechów, budyniu oraz śmietany. Deser pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Poniższy przysmak to również świetna metoda, aby zachwycić swoich gości kunsztem cukierniczym bez odpalania piekarnika. Wystarczy skorzystać z pomocy lodówki, a podanie go do stołu zostanie przyjęte w akompaniamencie okrzyków zachwytu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto z truskawkami Magdy Gessler ma bardzo puszystą strukturę i jest zaskakująco proste do wykonania. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i praktycznie cała praca jest skończona. Deser warto podać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Magda Gessler jest jedną z najbardziej znanych osobistości kulinarnych w Polsce, dlatego jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Poniższy wypiek pokazuje, że każdy może zabrać się za gotowanie wraz z gwiazdą TVN-u. Po upieczeniu ciasto truskawkowe jest delikatne i lekkie jak chmurka, a owoce sprawiają, że jest ono wilgotne w środku. Przed wydaniem do stołu oprósz je z wierzchu cukrem pudrem, dodaj gałkę lodów śmietankowych, a z pewnością każdy zachwyci się twoim kunsztem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gruszka, choć niemal równie popularna, jak jabłko, o wiele rzadziej gości w naszych daniach i deserach. Warto po nią sięgnąć, by przygotować pyszny placek. Nasza propozycja z dodatkiem żurawiny z pewnością skradnie wasze serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pączki należą do jednych z najpopularniejszych ciastek. Można je kupić w cukierni, supermarkecie czy sklepie osiedlowym. Klasyczne mają lukier, ale niektóre są też polewaną czekoladą lub oprószane cukrem pudrem. A czy wiesz jak wybrać dobrego pączka?Smażenie na tłuszczu i lukier sprawiają, że pączek jest jednym z najbardziej kalorycznych ciastek. Jeden potrafi dostarczyć aż 450 kcal, lecz jest na tyle smaczny, że czasem trudno się na niego nie skusić. Nie przesadzaj jednak z ilością zjadanych pączków, a jak już sięgasz to po te najlepszej jakości.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia w cieście to jedna z moich ulubionych opcji na lunch lub kolację. Delikatna, smażona al dente w cieście naleśnikowym wprost rozpływa się w ustach. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy wszystkich. Cukinię podaj z ulubionym sosem, jogurtem lub śmietaną.Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele potraw. Pieczona, smażona, duszona zawsze smakuje wyśmienicie. Cukinia w cieście to pomysł na szybkie, wegetariańskie placuszki, bez tarkowania warzyw, bez długiego smażenia. Delikatne ciasto naleśnikowe szybko rumieni się na patelni, nadając cukinii ślicznego, złocistego koloru.Cukinia w cieście doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska, lunch, kolacja. Cukinię w cieście możesz przygotować również jako dodatek do ulubionego dania lub potraw z grilla. Cukinię podaj ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem. Osobiście polecam domowy sos tatarski lub czosnkowy, ponieważ doskonale komponują się z delikatnym smakiem smażonej cukinii, nadając jej mocniejszy, bardziej intensywny smak.
Naleśniki są pysznym daniem, które skusi chyba każdego. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli chcemy, by farsz nie wypadał, powinny być cienkie i elastyczne. Podpowiadamy jak to zrobić.Idealne ciasto naleśnikowe nie jest ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Dopasowanie jego konsystencji do docelowego farszu nie jest złym pomysłem. Staranne odmierzenie składników może nie wystarczyć, by przygotowane naleśniki się nie rozpadały.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Stefanka tradycyjne przygotowywana jest z dodatkiem miodu i składa się z 3 - 4 warstw kruchego ciasta przełożonego masą budyniową z kaszą manną. My prezentujemy wam wersję szybszą, niewymagająca pieczenia, wypełnioną po brzegi kremem serowym. Jest ona równie pyszna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto drożdżowe jest dość pracochłonne. Trzeba je długo wyrabiać i czekać, aż wyrośnie. Często też szybko wysycha, więc nie można go upiec z wyprzedzeniem. Zdradzimy ci sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Dzięki niemu twój trud zostanie wynagrodzony doskonałym wypiekiem. Idealne ciasto drożdżowe powinno być miękkie, przyjemnie wilgotne i pachnące. Nie raz jednak zdarza się, że nie wyrośnie, tak jak trzeba i nie jest puszyste. Często też jest dość suche i szybko robi się twarde. Na szczęście są na to proste rozwiązania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kochamy ciasta, ale też cukierniane ciastka. Wilgotne wuzetki, lukrowane pączki czy delikatne eklerki możesz kupić, ale bez trudu zrobić je też w domu. Dziś podamy wam prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. W przeciwnym wypadku zamiast eklerków wyjdzie nam kulinarna klapa.Eklerki, podobnie jak i ptysie, robi się z ciasta parzonego. Ma ono tę wspaniałą właściwość, że w czasie pieczenia mocno wyrasta pozostawiając puste w środku. Dzięki temu idealnie nadaje się do nadziewania. Kiedy napełnisz je bitą śmietaną czy kremem budyniowym, zamieni się w wyborny deser.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Piszinger to ciasto, znane również pod nazwą andrut czy kajmak, które osiągnęło status kultowego. Jeśli chcesz wrócić we wspomnieniach do czasów, kiedy mama podawała je do stołu, sprawdź poniższy przepis. Dzięki niemu jeszcze raz spróbujesz smaku tego pysznego deseru. Piszinger jest jednym z najprostszych ciast, jakie można zrobić w domowym zaciszu - potrzeba do niego jedynie kilku podstawowych składników, a sam proces przygotowania jest banalnie łatwy. Ten słodki przysmak sprawdza się również jako przekąska w szkole, pracy czy na wycieczce. Wystarczy każdy kawałek owinąć pergaminem, a jego struktura i smak zachowają się wręcz idealnie bez rozpadania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli macie ochotę na szybkie i smaczne ciasto mamy dla was propozycję. Przygotujcie obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami. Jest delikatny, puszysty i przyjemnie wilgotny. Warto go zrobić teraz, bo sezon na śliwki już długo nie potrwa. Owoce koniecznie oprósz mieszanką mąki ziemniaczanej, cynamonu i cukru pudru.Biszkopt jest ciastem delikatnym i lekkostrawnym. W jego składzie nie ma tłuszczu lub jest go niewiele. Dzięki czemu nie jest zbyt kaloryczny i mogą go jeść osoby o delikatnych żołądkach, a także cierpiące na niestrawność. Jednocześnie jest bardzo prosty do przygotowania. Może posłużyć za podstawę tortu, a wzbogacony owocami zamieni się w pyszny deser. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Podczas smażenia naleśników zauważyłeś, że bardzo przywierają do patelni? Posyp ją szczyptą soli, a ciasto nigdy więcej nie przywrze do rozgrzanego metalu. Dzięki temu każdy naleśnik wyjdzie idealny. Naleśniki to częsty wybór nie tylko w Polsce, lecz również na całym świecie - cienkie placki są bowiem doskonałym sposobem na przygotowanie mnóstwa dań na słodko, jak i na słono. Z powodu popularności naleśników mogłoby się wydawać, że są banalnie proste do zrobienia. Wystarczy jednak odrobina nieuwagi, aby cała partia placków wylądowała w koszu na śmieci. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłecznik Ewy Wachowicz jest wręcz idealnym ciastem do ugoszczenia każdego gościa. Słodki i aromatyczny farsz jabłkowy, otulony kruchym ciastem i lukrem z białek. Takie połączenie ciężko pobić innym deserem. Jabłecznik Ewy Wachowicz zachwyca nie tylko prostotą wykonania czy wspaniałym smakiem. Dzięki zrobieniu lukru z białek prezentuje się nad wyraz okazale. Jabłka w zależności od preferencji kucharza, warto albo zetrzeć na tarce, albo pokroić w kawałki. Druga opcja da farsz bardziej zbity, z kolei tarte jabłka utworzą pyszny mus. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealny sernik nie stawia oporu podczas jedzenia, jest delikatny i puszysty, jak chmurka. Aby uzyskać taki efekt, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik nierzadko króluje wśród deserów, uznawany, jako jeden z trudniejszych zadań do wykonania. W praktyce ciasto to jest banalnie proste, należy jedynie ściśle trzymać się przepisu. Dlatego tak istotna jest odpowiednia temperatura wszystkich składników, które dodaje się do ciasta. Jakiekolwiek wahania mogą sprawić, że sernik nie wyrośnie lub popęka podczas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, mamy dla was smaczną propozycję. Przygotujcie biszkopty, serek mascarpone, jajka, cukier, napar kawy, likier i ciemne kakao. Raz, dwa zamienicie je w bajecznie pyszne tiramisu bez pieczenia. Będzie idealne do osłodzenia popołudniowej kawy. Tiramisu to deser wywodzący się z Włoch. Jednak jego doskonały smak i prostota wykonania sprawiły, że jest on chętnie wykonywany w różnych częściach świata. Przepis występuje w kilku podstawowych wersjach. W jednej wykorzystuje się same żółtka, w innej same białka, w jeszcze innej całe jajka. Deser możesz przygotować w dużym naczyniu i porcjować go na talerzyki lub od razu zrobić go w pucharkach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Racuchy z jabłkami można sporządzić na wiele sposobów, jednak najlepszy z nich pochodzi od babć. To one dopracowały przepis w ciągu wielu lat. Delikatne placki o intensywnie jabłkowym smaku sprawdzają się doskonale jako deser. Do racuchów dodaje się jabłka głównie pod dwiema postaciami - tarte lub krojone w drobną kostkę. Niezależnie od twoich preferencji, obie metody sprawdzają się równie dobrze. Aby cieszyć się puszystymi plackami, pozwól drożdżom zacząć pracować, dlatego nie dodawaj ich od razu do ciasta, a zamiast tego daj im 15 minut od zalania mlekiem, aby zaczęły fermentować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Napoleonka lub jak kto woli kremówka, jest klasyką wśród kupowanych przez Polaków ciast w cukierniach. Niektórzy preferują jednak własne wypieki, które jak wiadomo, zawsze smakują najlepiej. Dla takich osób przygotowaliśmy słodki przepis z intensywnym w smaku kremem. Charakterystyczne ciasto, składające się z dwóch warstw listkującego ciasta, pomiędzy którymi znajduje się delikatny krem o silnym, budyniowym smaku. Zależnie od regionu używa się różnego nazewnictwa. W Małopolsce specjał określa się mianem kremówki. Natomiast w Wielkopolsce na ciasto mawia się napoleonka. Z kolei w niektórych regionach stosuje się obie nazwy.Wystarczy jeden kęs, aby nie móc się więcej oderwać od swojej porcji. Doskonale komponuje się z gorącą herbatą lub dobrze zaparzoną kawą z mlekiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kto z was ma ochotę na słodkie co nieco? Dziś proponujemy wam lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Czyli dokładnie takie, jakie powinno być. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owoce, ale samo też smakuje doskonale. Zwłaszcza z zimnym mlekiem.Receptur na ciasto drożdżowe jest wiele. Oczywiście w jego składzie zawsze jest mąka i drożdże, a także jajka i cukier. To jednak jakich proporcji składników użyjemy i jakie będą kolejne kroki przygotowania ciasta, wpływają na jego ostateczny wygląd, smak i konsystencję.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Któż z nas nie lubi prostych w przygotowaniu i smacznych deserów? Śmietankowe ciasto bez pieczenia zdecydowanie można zaliczyć do tej kategorii. Jest przy tym delikatne i wyjątkowo smaczne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cienkie i delikatne. Takie naleśniki lubimy najbardziej. Jednak tym, którzy w naleśnikach szukają też aksamitnego smaku, polecamy przepis na naleśniki maślankowe. Przekonaj się, jak mała modyfikacja receptury może zdziałać cuda.Naleśniki kochają mali i duzi. Gotujący cenią je za łatwość przygotowania, jedzący za ich doskonały smak. Wszystkim pasuje to, że ten sam naleśnik można posmarować wytrawnym farszem albo słodkim dżemem. Jeden i drugi będzie smakował doskonale. Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować z ciastem naleśnikowym, masz co najmniej kilka możliwości. Gdy marzą ci się bardziej puszyste naleśniki, dodaj do nich oddzielnie ubite białka. Jeśli chcesz, by były mniej kaloryczne mleko zastąp gazowaną wodą. Natomiast bardziej aksamitne naleśniki otrzymasz, zastępując mleko maślanką.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli chcesz na chwilę przenieść się w czasy dzieciństwa, mamy na to słodki sposób. Przygotuj ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Ich tradycyjny smak i charakterystyczny wygląd przywrócą ci fajne wspomnienia. Uprzyjemnią spotkanie z przyjaciółką i będą doskonałe do kawy. W czasach kiedy na sklepowych półkach stał tylko ocet, można było zapomnieć o słodkich zachciankach. Chyba że miało się kochaną mamę lub babcię, które na zawołanie z mąki, jajek i kilku innych składników wyczarowywały ciasteczka. Do ich przygotowania zawsze najlepsza była mąka typu 450. To ona sprawiała, że ciasteczka były delikatne i kruche.Choć ciasteczka były robione w domu, wyglądały trochę jak z taśmy produkcyjnej. Regularny kształt nadawała im bowiem maszynka do mięsa ze specjalną nakładką. Dla pań domu też było to ułatwienie, bo ciastka formowało się bardzo szybko i przyjemnie.
Brokuły w cieście naleśnikowym to szybka przekąska, która sprawi, że warzywo często będzie pojawiać się na Twoim stole. Delikatny brokuł w złocistej panierce może być również dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite brokuły w cieście.Brokuły często pomijane są w naszym menu. Jeśli nie lubisz smaku gotowanych brokułów, przygotuj je w delikatnym cieście naleśnikowym i panierce. Doskonale doprawione ciasto i krucha, złocista panierka sprawi, że przekonasz do brokułów nawet największego niejadka.Pamiętaj, że brokuły są źródłem wielu witamin i związków, które wzmacniają organizm i zapobiegają powstaniom nowotworów. Nie może ich więc zabraknąć w Twojej diecie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, ale szybki obiad - tu znajdziesz przepis na brokuły zapiekane z serem. Przygotowanie dania zajmie Ci kilkanaście minut.