Lubisz naleśniki? A próbowałaś już zrobić ciasto z dodatkiem piwa? Jeśli nie, koniecznie musisz je przetestować. Dzięki temu niezwykłemu składnikowi naleśniki będą wyjątkowo puszyste i delikatne. A smak piwa, ani alkohol nie będą wyczuwalne. Takie naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, np. twarożkiem ze szczypiorkiem.Robiąc ciasto naleśnikowe zwykle dodajemy mleko lub wodę. Jeśli jednak przynajmniej część tego płynu zastąpimy piwem otrzymamy taki efekt, jakbyśmy dodali do ciasta drożdży. Takie piwne naleśniki możesz nadziać farszem mięsnym lub warzywnym. My polecamy jednak bływskawiczny, lekko pikantny farsz z twarożku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Puszyste, a jednocześnie wilgotne czyli lekkie, a zarazem ciężkie. Takie, zdaniem smakoszy, powinno być ciasto drożdżowe. Jak taki ideał osiągnąć? Z pewnością to kwestia składników, a dokładniej masła.Ciasto drożdżowe z solidnym dodatkiem masła jest o niebo lepsze od tego nadmiernie puchatego. Masło dodaje bowiem temu wypiekowi nie tylko smaku, ale też przyjemnej wilgotności. Doskonałym dopełnieniem takiego ciasta będą owoce, najlepiej sezonowe. Teraz możesz sięgnąć po śliwki czy jabłka, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, jagody czy truskawki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rafaello to wyborne ciasto o migdałowo-kokosowym smaku. Warstwy delikatnego biszkoptu przekładane aromatycznym kremem sprawiają, że ciasto jest niezwykle lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Zobaczcie jak proponuje je przygotować Siostra Anastazja. Ciasto rafaello można przygotować na wiele sposobów. Jednak jego charakterystycznymi cechami jest migdałowo-kokosowy smak, jasne ciasto oraz krem. Rafaello z przepisu Siostry Anastazji zawiera też dodatek ajerkoniaku, ale możecie zmniejszyć jego dodatek lub zastąpić go np. malibu. Ciasto jest idealne do kawy, zwłaszcza w deszczowe popołudnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Przepis na lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry AnastazjiBiszkopt:8 dużych jajek1 i 1/3 szklanki drobnego cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej4 łyżki oleju2 łyżki zimnej wody1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:500 ml mleka2 budynie śmietankowe bez cukru4 łyżki cukru2-3 łyżki ajerkoniaku (w oryginale 1 szklanka)100 g wiórków kokosowych100 g spłatkowanych migdałów300 g miękkiego masłaDodatkowo:100 g wiórków kokosowych1 łyżka masła1 łyżka cukru
Biszkopt nie zawsze udaje się upiec tak, jak byśmy chcieli. Najgorszą wpadką jest sytuacja, gdy biszkopt nie chce urosnąć podczas pieczenia. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie ciasta i uniknięcie kilku błędów. Po pierwsze należy odpowiednio odmierzyć składniki. Po drugie bardzo istotny jest rodzaj mąki - najlepsza to mąka pszenna. Nie wolno również przebić piany z białek. Bardzo ważne jest delikatne wprowadzenie jej do reszty składników. Jeśli zachowasz powyższe kryteria, biszkopt z pewnością ładnie wyrośnie podczas pieczenia. Przekonasz się również, że sam przepis jest banalnie prosty i nie potrzeba przy nim zbyt dużo pracy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Racuchy najczęściej przygotowujemy z pokrojonych jabłek, wrzuconych do ciasta. Jeśli zetrzesz owoce na tarce, uzyskasz znacznie gładszą i lepszą konsystencję. Podając takie placuszki do stołu, zachwycisz niejednego smakosza. Racuchy są daniem nostalgicznym, które to przed laty stanowiło nierzadko podstawowy deser po obiedzie. Dzisiaj smażąc je, możemy wrócić do naszego dzieciństwa i na chwilę się rozmarzyć. Jeśli gotując je, jabłka po prostu kroisz na mniejsze kawałki i wrzucasz do ciasta, spróbuj poniższej metody. Tarcie jabłek gwarantuje doskonałą konsystencję racuchów, większą chrupkość, a ich wnętrze staje się znacznie bardziej delikatne i kremowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gdy gotujesz omlet, najczęściej wychodzi ci zwykły płaski placek? Mamy doskonały sposób, aby to danie uzyskało niesamowitą puszystość. Wystarczy oddzielić żółtka od białek i ubić białka na puszystą pianę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Omlet kojarzy się głównie ze śniadaniem i nic dziwnego - jajeczne danie można podawać z najróżniejszymi dodatkami, jest sycące, a przy tym na tyle szybkie, że można z łatwością wykonać je przed pracą. Dla wielu osób może jednak stwarzać problem uzyskanie odpowiednio dużej puszystości. Niektórzy próbują nawet używać spulchniaczy, jak proszek do pieczenia, co często kończy się porażką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Aby cieszyć się delikatną, a zarazem dużą objętością, po prostu ubij pianę z białek i połącz je z resztą ciasta. Jedyne co pozostaje to zachować ostrożność podczas smażenia, a posiłek będzie idealny.
Proziaki wielu osobom kojarzą się z wakacjami u dziadków na wsi, gdzie były pieczone na piecu kaflowym w kuchni. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono. Klasyczne placki z sodą oczyszczoną są łatwe w przygotowaniu, o czym można przekonać się, korzystając z poniższej receptury. Nazwa proziaki wzięła się od głównego składnika, czyli "prozy" - tak nazywano sodę oczyszczoną na Podkarpaciu. Mimo iż największą popularność uzyskały w tej części kraju, znane są także w innych regionach Polski. Proziaki można urozmaicać wieloma dodatkami dorzucanymi bezpośrednio do ciasta. Do najbardziej typowych należy ser biały, który nadaje plackom specyficznej konsystencji. Jada się je zazwyczaj z masłem, marmoladą, konfiturami oraz mlekiem.
Pieczenie chleba może wydawać się skomplikowanym zajęciem, jednak mając prosty przepis, z łatwością można cieszyć się własnym bochenkiem. Smak takiego pieczywa jest znacznie lepszy niż ze sklepu. Niżej zdradzamy najprostszą recepturę. Mało kto mógł spodziewać się, że pieczenie własnego chleba może być tak proste. Wystarczy wykorzystać ten niezawodny przepis. Pieczywo jeszcze nigdy nie było tak pyszne i łatwo dostępne. Chleb według tego przepisu jest prosty i tani, a jego smak pozostaje na długo w pamięci. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, do ciasta dodaj suszone owoce, przyprawy lub orzechy czy nasiona. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sernik powinien być przyjemniej wilgotny, a zarazem puszysty jak chmurka. I taki właśnie wychodzi z tego przepisu. Zakochasz się w jego aksamitnym smaku - wystarczy jeden kęs, aby przekonać się samemu. Sernik bywa zmorą wszystkich początkujących kucharzy. Czasem trzeba nie lada umiejętności, aby wyszedł idealnie pyszny i wysoki. Wielu doświadczonych cukierników twierdzi, że zrobienie sernika to prawdziwa sztuka, jednak nie jest to prawda.Wystarczy mieć odpowiednio dobry przepis, a także odrobinę cierpliwości i uwagi, a sernik będzie puszysty jak chmurka. Kieruj się poniższymi zaleceniami, a deser będzie wręcz doskonały. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Galaretkowiec to popularne od lat ciasto bez pieczenia. Cieszy się ono ogromną popularnością zarówno wśród tych młodszych, jak i nieco starszych smakoszy. Zdradzamy krok po kroku, jak go zrobić.Galaretkowiec to prawdziwa klasyka gatunku jeśli chodzi o ciasta bez pieczenia. Wyborny deser nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Wymaga jedynie chęci oraz dobrego przepisu!Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Przepis na klasyczne ciasto bez pieczenia z galaretkąSkładniki:3 galaretki - najlepiej w różnych kolorach900 ml gorącej wody400 ml jogurtu greckiego400 ml śmietany kremówki 30%3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny1/3 szklanki zimnej wodyDodatkowo:1 paczka okrągłych biszkoptówowoce do dekoracjiSposób wykonania:Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, ostudź i włóż do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i zostaw aż napęcznieje. Chwilę podgrzewaj ją w mikrofalówce (nie doprowadzając do wrzenia) i zostaw do wystudzenia.Śmietanę kremówkę zmiksuj na gładką masę, a następnie delikatnie połącz ją z jogurtem. Dodaj do niej przesiany cukier puder i wlej żelatynę. Gotowe galaretki pokrój na większe kawałki, dodaj je do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wyłóż masę i wyrównaj wierzch. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Udekoruj je sezonowymi owocami. Smacznego!Na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe pomysły na ciasta bez pieczenia m.in. kultowe Raffaello oraz ekspresowe tiramisu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Obłędnie pyszne pierogi z kurkami Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami Ile czasu smażyć wątróbkę?Źródło: I Love BakeZapraszamy na nasz Instagram
Tiramisu to jeden z najlepszych deserów, jakie można zjeść po obiedzie. Kawowe ciasto bez pieczenia smakuje praktycznie każdemu. Niżej zdradzamy jak przygotować je w ekspresowym tempie. Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który zachwyca delikatnością faktury, a zarazem intensywnym kawowo-likierowym smakiem. Mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Ciasto to jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dzięki posypaniu go z wierzchu kakao dodajemy kolejną warstwę smaku. Ta receptura umożliwia wykonanie go w bardzo krótkim czasie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wykorzystać je i przygotować fantastyczne ciasto. Deser wyjdzie znacznie lepiej, jeśli zwieńczymy go przepyszną kruszonką. Efekt na długo pozostaje w pamięci.Ciasto ze śliwkami jest nie lada specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Tym razem postawimy na ciasto z bajecznie pyszną kruszonką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia to jeden z najlepszych sposobów na szybki deser, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Połączenie borówek oraz serca mascarpone doskonale ze sobą współgra. Samo przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko 15 minut. Pyszne ciasto bez pieczenia może być również planem awaryjnym na uroczysty obiad, gdy główny deser się nie udał. Poniższa receptura uratuje przyjęcie, ponieważ na pewno wyjdzie tak, jak chcemy. Z kolei składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Niewielki poziom trudności jest dodatkowym atutem, ponieważ praktycznie każdy może zabrać się za zrobienie tego pysznego ciasta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że smakosze uwielbiają ciastka. Dawniej kokosanki cieszyły się ogromną popularnością. Dziś są już nieco zapomniane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Kultowe ciastka będą gotowe nawet w 30 minut.Kokosanki dla licznego grona osób są niepowtarzalnym smakiem beztroskiego dzieciństwa. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będziemy mogli się nimi ponownie nacieszyć.
Sernik jest absolutnym szlagierem, jeśli mowa o propozycjach deserowych. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń i bezy. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.Pyszny sernik potrafi na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu deser w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis od Ewy Wachowicz. Gwiazda ponownie okazała się niezawodna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto drożdżowe ma status kultowego deseru. Wielu smakoszy z miłą chęcią przygotowuje je w domowym zaciszu. Niestety, wyrabianie ciasta jest męczącą czynnością. Okazuje się, że ugniatanie może być zbędne. Wystarczy wykorzystać odpowiedni przepis i ułożyć składniki warstwami.Bez wątpienia ciasto drożdżowe często gości na naszych stołach. Wszystko dzięki jego niepowtarzalnym walorom smakowym. Przeważnie ciasto drożdżowe nie może obejść się bez wyrabiania. Jednak nie zawsze jest ono konieczne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chleb bananowy jest wyjątkowo popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Nie należy mylić go jednak z tradycyjnym chlebem, jaki my znamy. Ta wersja jest słodka, wilgotna i zawiera dużo przypraw korzennych, wzmacniających jej smak. Chleb bananowy stanowi wspaniały przysmak, którym można zamienić zwykłe słodycze. Jeśli chcesz więc przestać kupować i jeść niezdrowe batony czy ciasteczka, sięgnij po ten słodki i pyszny przepis. Dużym atutem tej receptury jest możliwość wykorzystania starych, czarnych bananów, których normalnie wiele osób nie chce jeść. Takie banany zawierają w sobie także znacznie więcej cukru, dzięki czemu sam wypiek będzie słodszy i smaczniejszy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczenie jest jedną z najbardziej podstawowych form obróbki termicznej. Właśnie w taki sposób przygotowuje się rozmaite specjały. Ogromną popularnością cieszą się wszelkiej maści ciasta. Podczas ich pieczenia nietrudno o poważne błędy. Jednym z nich jest łączenie ze sobą zimnych składników.Dla wielu smakoszy pieczenie ciast jest formą relaksacyjnego zajęcia. Nie bez powodu to zajęcie cieszy się sporym zainteresowaniem. Niestety w trakcie pieczenia możemy kompletnie zrujnować nasze specjały. Jakich błędów lepiej unikać?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sernik bez pieczenia sam w sobie jest nie lada smakołykiem. Dziś wypróbujemy przepis na deser w czekoladowej odsłonie. Masa czekoladowa świetnie współgra z herbatnikowym spodem. Prośby o dokładki są pewne.Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu to ciasto cieszy się tak wielką popularnością. Okazuje się, że sernik można przygotować również w czekoladowej odsłonie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania i fantastycznym smakiem. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który smakuje niczym kultowe krówki. Jego sekret tkwi w wykorzystaniu krakersów. Dzięki nim ciasto będzie jeszcze bardziej obłędne.Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o autentyczny zachwyt. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na niepowtarzalny deser, który momentalnie znika z talerzy. Ciasto krówkowe podbije serca najbliższych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto ze śliwkami nie jest najłatwiejszym wypiekiem do wykonania. Mimo wszystko efekt, jaki można zobaczyć po wyjęciu go z piekarnika, przechodzi wszelkie oczekiwania. Kruszonka na powierzchni jedynie udoskonala całe doświadczenie. Ciasto ze śliwkami zachwyci każdego łasucha, który uwielbia słodkie wypieki. W tym przepisie prezentujemy ciasto drożdżowe, a więc potrzeba do niego odrobiny cierpliwości oraz pewnej ręki. Opanowując jednak odpowiednią technikę wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego, osiągnęło się najtrudniejsze. Jeśli chcesz, aby ciasto smakowało i wyglądało jeszcze ładniej, podaj je z bitą śmietaną czy lodami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach świeżo usmażonych, babcinych racuchów. Najczęściej puszyste placuszki swoją lekkość zawdzięczają drożdżom, ale dziś skusimy się na szybszą wersję bez ich dodatku. Zachwyt domowników gwarantowany.Trudno o bardziej przyjemny sposób na idealny początek dnia niż smakowite racuchy. Babcie wiedzą jak robić najlepsze na świecie - lekkie, puszyste i pełne jabłek. Szybka wersja ukochanego przysmaku nie ma sobie równych. Wystarczy kilka minut, a przed nami stanie pełny półmisek pyszności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jeśli uwielbiasz szybkie deser, z całą pewnością przypadnie ci do gustu przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, który znajdziesz tutaj.
Ciasto bez pieczenia samo w sobie kojarzy się z prostotą. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który przypomina kultowe batoniki Kinder Country. Domownicy momentalnie go spałaszują. Ciasto będzie gotowe w 10 minut.Smakowite ciasto bez pieczenia można przygotować na wiele sposobów. Z pewnością warto wypróbować przepis na specjał smakujący niczym Kinder Country. Mało kto spodziewałby się, że ciasto można przyrządzić tak szybko.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia można przygotować na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na truskawkowy specjał z truskawkową galaretką. Deser w tym wydaniu zachwyci domowników. Jego przygotowanie jest banalnie proste.Smakowite ciasto bez pieczenia jest nie lada pokusą dla wielbicieli łakoci. Z pewnością warto sięgnąć po smakołyk, w którym główną rolę gra truskawkowa galaretka. Fantastyczne ciasto momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szarlotka jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast. Obok takiego rarytasu nie sposób przejść obojętnie. Siostra Anastazja ponownie okazała się niezawodna. Szarlotka według jej przepisu powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wszystko dzięki nieco zapomnianej kwaśnej śmietanie, która dodaje cudownego smaku.Nie da się ukryć, że szarlotka jest wybornym ciastem, które cieszy się ogromną popularnością. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Warto wypróbować przepis siostry Anastazji. Ciasto według jej receptury pozostaje na długo w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie każde ciasto musi wymagać wielu godzin spędzonych na mieszaniu składników i czekaniu, aż skończy się pieczenie. Dlatego pokazujemy przepis na deser budyniowy bez pieczenia. Jest doskonale puszyste i kremowe. Ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki i prosty smakołyk. Wyśmienity deser jest prostszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli się mu oprzeć. Tym razem warto wypróbować niezawodni i prosty przepis na wyśmienity deser. Jego smak na długo pozostaje w pamięci, a połączenie chrupiących herbatników i puszystego kremu budyniowego jedynie wzmaga przyjemność. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: