Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę. Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.
Popularny na Litwie i wschodzie Polski sękacz, jest ciastem niezwykle smacznym i pożywnym. Tradycyjnie ciastem polewa się obracający się wałek i piecze się je nad otwartym ogniem. Dziś powiemy wam, jak zrobić tradycyjny sękacz w domowym zaciszu. Po najsmaczniejsze sękacze można się wybrać na Suwalszczyznę i Podlasie. Ciasto pieczone z dodatkiem dużej ilości jajek i masła jest bardzo smaczne i trwałe. Swą nazwę bierze od charakterystycznych, ciemniejszych pasków, które powstają w czasie etapowego wypieku ciasta. Podobny efekt możesz uzyskać, piekąc ciasto w formie.
Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Bazę stanowi zawsze kruche ciasto i jabłka. Ich przygotowanie, a także dodatki pozostają już w naszej gestii. Dziś zapraszamy was na przepyszną szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz.Na szarlotkę najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka, Bojken. Po starciu czy pokrojeniu w plasterki jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłka można dodać do ciasta surowe lub wcześniej trochę je podprażyć. Jedna i druga metoda ma swoje zalety.
Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków. Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.
Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik. Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.
Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem. Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.
Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.
Ach co to był za deser. Delikatny, nie za słodki i bardzo pożywny. Może i dziś, w dobie wielu fabrycznych słodkości warto do niego wrócić. Oto przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat. Kogel-mogel w czasach kryzysu był tą słodkością, którą zawsze można było przygotować. Oczywiście, jeśli pod ręką miało się jajka i cukier. A z ich zdobyciem też często było niełatwo. Za tym deserem zawsze przepadały dzieci, ale dorośli także chętnie dojadali resztki z miseczki. Do tego prostego deseru warto wrócić i dzisiaj. Dzięki zawartości żółtek jest bowiem bardzo pożywny. Poza tym nie zawiera żadnych sztucznych barwników, aromatów czy słodzików, co jest normą do produkowanych słodyczy. Czas więc wrócić do natury.
Świeże śliwki występują u nas sezonowo i chętnie przerabiamy je na ciasta, knedle czy powidła. Rzadko zastanawiamy się, czy są zdrowe, sięgamy po nie, bo nam smakują. A wiecie, dlaczego warto jadać śliwki? Argumentów jest kilka i to bardzo mocnych.Pierwsze śliwki pojawiają się już w lipcu, sezon zamykają zwykle węgierki, które są dostępne do późnej jesieni. Niezależnie od odmiany, wszystkie śliwki mają cenne właściwości. Niektóre tylko, jak np. te z różową czy fioletową skórką zawierają w niej więcej przeciwutleniających polifenoli.
Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki. Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.
Jarzębina nie tylko pięknie wygląda, ale też potrafi doskonale smakować. Warto sięgnąć po owoce rosnące w ogrodzie czy na bezdrożach i przygotować z nich przetwory. Proponujemy delikatną konfiturę z jarzębiny i jabłek. Będzie idealna do pieczywa, ale też do mięs.Przetwory z jarzębiny nie są dość popularne, mimo że drzewka jarzębinowe rosną dość powszechnie. A szkoda, bo są bogate w witaminy i inne, cenne składniki. Za ich sprawą jarzębina dobrze radzi sobie ze wzdęciami i zaparciami. Ma też właściwości moczopędne i pomaga przy kamicy nerkowej oraz nadciśnieniu.Owoce jarzębiny przeznaczone na przetwory wcześniej należy przemrozić. To dlatego, by zmniejszyć ich goryczkę, a także rozłożyć kwas parasorbowy. Kwas ten może wywoływać biegunki oraz wymioty, na szczęście jest unieszkodliwiany w czasie mrożenia i dalszego przetwarzania jarzębiny. Przed zamrożeniem owoce trzeba umyć, osuszyć i wsypać do foliowego woreczka. W zamrażarce najlepiej trzymać je co najmniej 3 dni. Można też zerwać owoce po przymrozkach, efekt będzie ten sam.
Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem. Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przygotowywanie przetworów z warzyw i owoców pozwala zachować ich smak na dłużej. Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na śliwki i zrobić kilka słoików pysznej konfitury. Podpowiadamy jakich przypraw użyć, by były naprawdę smaczne. Okazuje się, że dobrze w roli dodatku dobrze sprawdza się ziele angielskie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynia jest doskonała nie tylko na zupy i do pieczenia. Świetnie sprawdza się też w ciastach i deserach. Proponujemy wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Dzięki niemu poznacie zupełnie nowe oblicze dyni.Dżem z dyni jest gęsty i kremowy. Jego smak warto przełamać orzeźwiającą, cytrusową nutą. Taki dżem będzie doskonały do pieczywa, naleśników czy do przekładania ciast. Jest całkiem prosty do przygotowania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Choć w aptekach można kupić różne leki na przeziębienie, to nie ma jak domowe sposoby. Są o wiele tańsze od kupnych medykamentów i zwykle nie mają skutków ubocznych. Oto najlepszy domowy przepis na syrop z cebuli. Jesienią i zimą warto mieć go pod ręką. Nasze mamy i babcie często robiły syrop z cebuli, który skutecznie radził sobie z kaszlem. Czemu nie zrobić go dzisiaj? Jest to naprawdę proste, a syrop można stosować zarówno na kaszel mokry i suchy. Rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie, a tym samym ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych.Na syrop najlepiej jest przeznaczyć zwykłą, żółtą cebulę. Nie tylko dlatego, że jest najtańsza, ale też zawiera najwięcej cennych składników. Jest też soczysta, więc szybko robi się z niej syrop.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niektórzy uważają, że dzień bez kawy to dzień stracony. Z pewnością chodzi im o energię i koncentrację, których ten napój dodaje. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Powodów jest kilka i nie chodzi tylko o smak.Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. No oczywiście po wodzie, ale przed herbatą. Jest ceniona za smak, aromat, a także za właściwości pobudzające. Trudno bez niej rozpocząć dzień, ale przyjemnie ją też wypić po południu, aby dodać sobie energii. Większość osób kawę słodzi, ewentualnie wzbogaca mlekiem. Jednak warto też do niej dodać przyprawy. Zwłaszcza te korzenne, które doskonale harmonizują z jej smakiem. Oprócz niezwykłego aromatu, jaki pojawi się nad naparem, zyska on też przydatne właściwości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kto z was ma ochotę na słodkie co nieco? Dziś proponujemy wam lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Czyli dokładnie takie, jakie powinno być. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owoce, ale samo też smakuje doskonale. Zwłaszcza z zimnym mlekiem.Receptur na ciasto drożdżowe jest wiele. Oczywiście w jego składzie zawsze jest mąka i drożdże, a także jajka i cukier. To jednak jakich proporcji składników użyjemy i jakie będą kolejne kroki przygotowania ciasta, wpływają na jego ostateczny wygląd, smak i konsystencję.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smak owoców sezonowych może pozostać z nami na długo. Wystarczy, że przygotowujemy z nich pyszny dżem i poddamy go pasteryzacji. Zdradzamy jak utrwalić przetwory skutecznie i bez większego wysiłku.Pasteryzacja to metoda konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Jej istotą jest poddawanie zamkniętych w słoikach produktów działaniu wysokiej temperatury, która utrwala smak i wartości odżywcze wyrobów. Pozwala przy tym zniszczyć drobnoustroje, przedłużając trwałość produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mirabelki to owoce nieco zapomniane. Zazwyczaj dziko rosną, więc są traktowane trochę jak chwast. A tymczasem śliwki te są bardzo smaczne, aromatyczne i zdrowe. Oto co można zrobić z dojrzałych mirabelek. Drzewka mirabelkowe są zwykle niewielkie, często mają postać krzewów. Coraz rzadziej można je spotkać w sadach, za to bez problemu znajdziesz je w parku, na bezdrożach czy gdzieś na uboczu. Zwykle opadają na ziemię i pozostają niezauważone lub nawet zdeptane. Tymczasem jest to rarytas na wyciągnięcie ręki, za który nie trzeba płacić. Choć czasami mirabelki można też kupić na targu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chcecie przygotować szybkie, smaczne i lekkie ciasto, które możecie zjeść bez obaw o to, że przybierzecie na wadze? Dietetyczny sernik jest tym, czego szukacie. Przedstawiamy recepturę, która składnie wasze serca i kubki smakowe.Nie ma chyba smaczniejszego ciasta niż sernik. Ten tradycyjny — przygotowany według sprawdzonego przepisu — przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Co jednak gdy chcemy zachować smukłą sylwetkę? Wtedy możemy sięgnąć po smaczne, a przy tym niskokaloryczne desery takie jak zdrowe pączki czy bezcukrowy sernik bez glutenu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kogel-mogel królował na naszych stołach w latach 80-tych. Był przysmakiem dzieci, które nie miały tak jak dziś mnóstwa słodyczy na wyciągnięcie ręki. Ceniono go za słodki smak, puszystą konsystencję i pożywność. Zobacz jak zrobić kultowy kogel-mogel. Jajka i cukier. Oto dwa proste składniki, z których robi się ten pyszny deser. Podobny znany jest też we Włoszech pod nazwą zabajone. Najważniejsze, że aby przygotować kogel-mogel potrzeba tylko kilku minut.
Domowej roboty śliwki w occie biją na głowę te kupne. Zwykle nie zawierają tak dużo octu i w ogóle smakują tak, jak lubisz. Podajemy wam prosty przepis na śliwki o occie. Będą doskonałe na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy do sałatek. Idealne śliwki o occie powinny być twarde, chrupiące i mało octowe. Aby takie wyszły, musisz kupić twarde śliwki. Te zbyt dobrze dojrzałe i miękkie niestety nie nadają się na ten przetwór. Istotne jest też, by owoce były mięsiste, a nie zbyt soczyste. Chyba najlepiej do octu nadają się śliwki węgierki, bo dodatkowo dobrze odchodzą od pestki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Robienie przetworów na zimę nie jest tak popularne, jak kiedyś, bo wiele produktów można kupić. Jednak niektóre warto zrobić, bo nie znajdziesz ich w żadnym sklepie. Takie są na przykład buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Smakują naprawdę obłędnie. Buraki są dostępne w zasadzie przez cały rok. I wydaje się, że nie ma potrzeby zamykania ich w słoiku. Jednak jesienią buraki są najwartościowsze i o wiele smaczniejsze niż zimą czy wiosną. Poza tym sałatka w słoiku to gotowiec do obiadu. Teraz poświęcisz na nie trochę czasu, ale potem w każdej chwili będziesz mogła po nie sięgnąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji. Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pigwa sama w sobie nie jest zbyt smaczna, jednak po przetworzeniu jej na dżem, wyciąga się z niej wszystko, co dobre. Dżem jest łatwy i szybki w przygotowaniu. To również świetny sposób na dostarczanie dużej ilości witaminy C, z której słynie pigwa. Dżem z pigwy kojarzy się wielu osobom z jesienią, kiedy to najróżniejsze przetwory są z jej udziałem bardzo popularne. Nic dziwnego, w końcu ten owoc zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, a także magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo i miedź.Samo zrobienie dżemu jest banalnie prostym procesem, który wymaga jedynie chwili cierpliwości i uwagi - masa owocowa, z uwagi na dużą zawartość cukru, łatwo się przypala. Dlatego ważne jest ciągłe mieszanie masy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Powidła śliwkowe to klasyka domowych przetworów. Robi się je prosto i bez większego nakładu pracy, więc nie ma co sięgać po kupne. Zwłaszcza że te własnoręcznie przygotowane zawsze są naturalne. Przedstawiamy wam babciny przepis na pyszne, śliwkowe powidła. Powidła można robić z różnych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni. Jednak te śliwkowe są chyba najsmaczniejsze. Tradycyjne powidła przygotowuje się bez dodatku cukru, długo gotując owoce, tak aby odparować jak najwięcej wody. Jeśli jednak owoce nie są wystarczająco słodkie powidła można dosłodzić. Najpopularniejsze są powidła ze śliwek węgierek. Śliwki te charakteryzują się dość wyraźnym smakiem i małą zawartością wody. Są więc wprost stworzone do powideł. Do smażenia najlepsze są dobrze dojrzałe owoce, bo zawierają dużo cukru. Wybieraj te z pomarszczoną skórką przy ogonku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować. Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Znasz dereń? Rośnie w twoim ogrodzie lub gdzieś w pobliżu? Wiesz, jakie ma właściwości i jak wykorzystać w kuchni jego owoce? Podpowiemy ci co możesz przygotować z tych ciemno-czerwonych, niezwykle wartościowych owoców. Będzie zdrowo i smacznie. Owoce derenia mają niemal bordowy kolor i kształtem przypominają małe śliwki. Zaczynają dojrzewać w lipcu, ale z ich zerwaniem lepiej poczekać. Im bowiem bardziej dojrzałe, tym smaczniejsze. Najlepsze owoce to te miękkie, zebrane pod koniec lata. Charakteryzują się słodkawym, lekko cierpkim smakiem. Owoce derenia warto jednak przed przetworzeniem przemrozić lub zebrać je dopiero po pierwszych przymrozkach. Owoce derenia są wysoko cenione ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Zawierają dużo żelaza, dlatego stosuje się je w leczeniu anemii. Ale są też bogate w potas, magnez, fosfor, wapń i cynk. Poza tym obfitują w witaminę C, P i beta-karoten. Duże znaczenie dla zdrowia mają też flawonoidy — barwniki o silnym działaniu przeciwutleniającym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: