Już niedługo święta, można więc zacząć planować wigilijne menu. Z pewnością w większości domów na stole pojawi się karp. Niektórzy za nim nie przepadają, ze względu na charakterystyczny smak. A czy wiesz, jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a w tym roku karp będzie smakował doskonale. Karp jest jedną z najpopularniejszych u nas ryb słodkowodnych. W zasadzie można go kupić przez cały rok, ale trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia. Choć jest smaczną rybą, to jednak czasami można w niej wyczuć mulasty posmak. Wpływ na to mają warunki hodowli. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się niechcianego smaczku.
Koniec listopada jest doskonałym czasem, by zacząć myśleć o świętach. Jeśli chcemy przygotować tradycyjne, wyśmienite potrawy powinniśmy zaplanować je już teraz. Dziś powiemy wam, jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony. Przepis Kuronia nie ma sobie równych, a jego autor zdradza, że zakwas najlepszy jest po 3 tygodniach. W sklepach bez problemu można kupić koncentrat czerwonego barszczu czy też barszczyk czerwony w butelce albo kartonie. Wiele osób sięga po nie, przygotowując świąteczny barszcz. Jednak barszcz z dodatkiem zakwasu jest naturalny i o wiele smaczniejszy. Oczywiście można też kupić gotowy zakwas na barszcz, jednak przygotowanie go domowym sposobem wcale nie jest trudne. Z podpowiedzią Jakuba Kuronia zrobicie go bez problemu.
Jeśli znudziła wam się już zupa pomidorowa i rosół, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami i kefirem. Jest doskonała na jesienny obiad, a do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wyszukanych składników. Zalewajka to wiejska, dość uboga zupa. Przygotowywało się ją z tego, co zwykle było pod ręką. Tak więc w garnku znajdował się boczek, cebula, czosnek i ziemniaki. Zupę doprawiano i zakwaszano np. zakwasem na żur, sokiem z kiszonej kapusty czy ogórków. Zalewajkę można też zabielić, np. kefirem czy zsiadłym mlekiem, tak jak to robi Jakub Kuroń. W czasie gotowania warto też dorzucić do niej kilka suszonych grzybów, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu.
Makaron można przygotować na wiele sposobów. Smakosze często dodają do niego sos na bazie szpinaku. Specjał warto wzbogacić o sery camembert. Dzięki nim danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu, któremu ciężko się oprzeć.Pyszny makaron ze szpinakiem znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy. Przygotujesz je nawet w 30 minut. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.
Gulasz jest fantastycznym daniem, bo jednocześnie rozwiązuje kwestię mięsa i sosu. A gdy dodamy do niego warzywa, obiadowy dodatek też może być zbędny. Tak więc wystarczy, że gulasz podasz do kaszy czy ziemniaków i posiłek gotowy. Dziś swój przepis na lekko orientalny, rozgrzewający gulasz zdradzi wam Ewa Wachowicz. Gulasz to potrawa, która zadowoli tych, dla których mięso bez sosu jest zbyt suche. Tutaj mamy mięso i sos. Sos nie jest zbyt kaloryczny, bo jego podstawą jest woda, smak zaś pochodzi z mięsa, dodanych warzyw i przypraw. Na dodatek przygotowanie gulaszu nie jest niczym trudnym, bo po obsmażeniu mięsa potrawa dalej robi się sama. Wachowicz poleca potrawę w orientalnym stylu, który nadaje jej dodatek aromatycznej przyprawy curry.
Jesienią i zimą częściej mamy ochotę na sycące potrawy. Do takich z pewnością należy golonka. Panowie lubią ją jeść w towarzystwie piwa. I tu też mamy dla nich dobrą wiadomość. Zobaczcie, jak przygotować golonkę po bawarsku według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda namacza przysmak w mieszance przypraw rozrobionej w ciemnym piwie.Najsmaczniejsza golonka charakteryzuje się miękkim mięsem i chrupiącą skórką. Taki efekt można uzyskać, najpierw gotując golonkę, a potem rumieniąc ją w piekarniku. Przed pieczeniem golonkę warto posmarować zaprawą. Zobaczcie, z jakich składników przygotowuje zaprawę Magda Gessler.
Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle gotujemy je w wodzie, czasami robimy z nich frytki. Dziś proponujemy wam jednak ziemniaki pieczone w jogurtowej marynacie. Są chrupiące z wierzchu i aksamitne w środku. Smakują lepiej niż ziemniaki gotowane i są o wiele mniej kaloryczne niż frytki.Potrawy z piekarnika mają wiele zalet. Apetycznie się przyrumieniają, mimo że dodaje się do nich niewiele tłuszczu. Poza tym są proste do przygotowania, bo danie robi się samo. Jeśli mowa o pieczonych ziemniakach można je przygotować na wiele sposobów. Po pierwsze można je piec w całości, krojone na połówki, w ćwiartki lub plasterki. Jeśli są w postaci ćwiartek lub większe, można je wcześniej podgotować. Dzięki temu skróci się czas ich pieczenia. Po drugie ziemniaki można przyprawić według własnych upodobań. My proponujemy też dodać do nich jogurt, dzięki któremu zyskają ciekawszy smak, aksamitną konsystencję i ładnie się przyrumienią.
Czosnek znany jest ze swoich właściwości wspomagających walkę z chorobami i skuteczności w podnoszeniu odporności. Popularna przyprawa będzie bardziej pomocna, jeśli spożyjemy ja na czczo.Świeży i dobrze przechowywany czosnek to prawdziwy skarb dla naszego organizmu. Jest cenny w profilaktyce wielu chorób układu krwionośnego, nowotworów oraz przeziębienia i grypy. Jedząc go regularnie, z pewnością odczujecie jego zbawienne działanie.
Żurek jest jedną z tych zup, którą możemy jeść o każdej porze roku i która nigdy się nam nie nudzi. Jest pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Dziś zapraszamy was na pyszny żurek według przepisu Kuronia. Żurek warto ugotować na wędzonce. To ona nadaje wywarowi pełnego smaku i aromatu. Dopełniają go warzywa, przyprawy, zakwas, a czasami też suszone grzyby. Zupa staje się zaś pożywna dzięki temu, że podajemy ją zazwyczaj z kiełbasą i gotowanymi jajkami.
Chcąc przedłużyć świeżość produktów, wkładamy je do lodówki. Zdarza się, że w ten sposób trafiają do niej rzeczy, które wcale nie powinny się tam znaleźć, bo w chłodzie jedynie tracą na wartości.
Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.
Czosnek ceniony jest za swoje walory smakowe i prozdrowotne. Kiełki, które wyrastają z niego, gdy jest zbyt długo przechowywany, powodują, są przyczyną, dla której wielu z nas wyrzuca to warzywo. Dowiedzcie się, czy takie postępowanie jest słuszne. Nasze babcie — a wraz z nimi także wielu popularnych kucharzy — sceptycznie podchodziły do puszczającego zielone pędy czosnku. W obiegowej opinii bowiem nie tylko psują one smak, ale też powodują, że czosnek staje się trujący.
Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do dań mięsnych, steków, schabu. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielny posiłek w towarzystwie boczku lub grillowanego oscypka. Ziemniaki pieczone są w mundurkach i tym samym zyskują wspaniały smak, jak z ogniska. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki z masłem czosnkowym.Ziemniaki pieczone w folii są niezwykle smaczne. Wyjątkowy aromat zawdzięczają pieczeniu w mundurkach z masłem czosnkowym i tymiankiem. Pieczone w folii aluminiowej są delikatne, miękkie w środku, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować. Do przygotowania ziemniaków pieczonych użyj ziemniaków mącznych, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie magazynują w sobie wody i są sypkie. Najlepszymi do dania ziemniakami będą ziemniaki typu C, między innymi: bryza, gracja, tajfun, jutrzenka. Ziemniaki często goszczą na moim stole, jednak ciągle przygotowuję z nich nowe potrawy. Jeśli również przejadły Ci się w tradycyjnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonałe pieczone ziemniaki Hasselback z salami i czosnkiem.
Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach. Nic dziwnego skoro wykorzystać go można do nadania smaku wielu różnym daniom. Jest przy tym bardzo zdrowy. Aby jednak w pełni wykorzystać jego właściwości, należy go poprawnie przechowywać. Dowiedźcie się czego unikać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zakwas buraczany często kupujemy z myślą wigilijnym barszczyku. Jednak warto po niego sięgać częściej niż raz w roku, bo jest bardzo zdrowy. I wcale nie trzeba go kupować, bo bez wysiłku można go zrobić. Oto przepis na domowy zakwas buraczany.Zakwas buraczany to płyn, który powstaje w czasie kiszenia buraków. Może nawet nie tak powstaje, co nabiera mocy. Kiszone buraki przygotowujemy podobnie jak ogórki, a więc zalewamy je zalewą. Po kilku dniach od nastawienia buraków w naczyniu zaczyna się fermentacja. Pod wpływem działalności bakterii kwasu mlekowego buraki i zalewa robią się kwaśne i nabierają dużej, zdrowotnej mocy.Zakwas możesz użyć do zakwaszenia barszczu, ale możesz go też pić. Jest zdrowy, bo zwiększa odporność organizmu i dobrze działa na przewód pokarmowy. Buraki z zakwasu warto dodać do sałatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wracając z targu z siatkami pełnymi warzyw, warto zastanowić się, jak je przechowywać. Chcemy w końcu cieszyć się nimi jak najdłużej. W lodówce należy wkładać je na sam dół, czyli tam, gdzie znajdują się szuflady - warto jednak zrezygnować z trzymania w niej pomidorów, ogórków czy czosnku. Warzywa potrafią zajmować bardzo dużo miejsca, w końcu niektóre z nich mają bardzo dużą objętość, jak sałata czy kapusta. Dlatego ważne jest znalezienie dla nich odpowiedniego sposobu przechowywania. Niektóre z nich lepiej znoszą trzymanie ich poza lodówką, w której duża wilgotność może sprzyjać psuciu. Większość jednak warto wkładać do szuflad umiejscowionych na dole lodówki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Purée ziemniaczane jest dla wielu najlepszym sposobem na podanie kartofli do obiadu. Magda Gessler nie przygotowuje go jednak w klasyczny sposób. Znana kucharka dodaje do niego czosnek, który znacznie zwiększa aromatyczność i intensyfikuje smak ziemniaków. Purée ziemniaczane króluje wśród ziemniaczanych dodatków głównie z powodu swojej kremowej faktury - oczywiście aby ją uzyskać, należy zrezygnować z tłuczka do ziemniaków, na rzecz praski. Dodawanie przez Magdę Gessler czosnku do rozgniecionych bulw sprawia, że te nabierają bardzo intensywnego smaku, doskonale komponującego się z kotletami, pieczonymi mięsami czy rybnymi filetami smażonymi w panierce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek jest częstym dodatkiem do dań wytrawnych, dzięki któremu te nabierają wyjątkowego smaku. Ząbki czosnku można także z łatwością zakisić w słoiku. Taki przysmak stanowi doskonały składnik sałatek czy wykwintnych kanapek - jest również uznawany za bardzo zdrowy.Kiszony czosnek ma bardzo delikatny i łagodny smak, więc z łatwością można zajadać się nim wprost ze słoika. Korzystnie działa na układ odpornościowy oraz trawienny. Sam proces kiszenia czosnku nie jest w żadnym wypadku skomplikowany, a nasza praca ogranicza się do sporządzenia zalewy oraz przygotowania wszystkich składników. Resztę wykonają bakterie kwasu mlekowego, które sfermentują czosnek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek jest jednym z moich ulubionych warzyw nadających niepowtarzalny smak i aromat zupom i głównym daniom. Obieranie czosnku nie należy jednak do najprzyjemniejszych czynności w kuchni. Sprawdź prosty trik, dzięki któremu obierzesz czosnek w 10 sekund.Czosnek jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Wzmacnia smak i sprawia, że potrawy pachną niesamowicie. Obieranie czosnku jest jednak dość nieprzyjemne, ze względu na czas i ostry zapach, jaki zostawia na skórze. Jest jednak sposób, dzięki któremu szybko obierzesz warzywo, bez brudzenia rąk.Warto wspomnieć również, że czosnek używany jest jako naturalny antybiotyk. Wzmacnia organizm i wspiera go w walce z grypą i przeziębieniem. Czosnek wykazuje ponadto silne działanie bakteriobójcze, zabija pasożyty, grzyby i inne szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje, dlatego też należy włączyć go do swojej codziennej diety.
Jeśli lubicie kiszonki, koniecznie musicie spróbować kiszonych pomidorów. Ten wschodni specjał jest smaczny i zdrowy i doskonale nadaje się na zakąskę. Dowiedzcie się jak zrobić kiszone pomidory.Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Są w pełni naturalne i nie tylko nie tracą w wyniku kiszenia witamin, ale też zyskują bakterie probiotyczne. Kiszenie następuje w wyniku fermentacji mlekowej, za którą odpowiadają bakterie kwasu mlekowego. Ich obecność w żywności jest dla nas bardzo zdrowa i pożądana. Korzystnie wpływa bowiem na przewód pokarmowy i odporność organizmu. Choć najczęściej kisimy ogórki i kapustę, do kiszenia świetnie nadają się też inne warzywa. Warto kisić np. buraki, kalafior, paprykę czy marchew. My dziś ukisimy zaś pomidory. Najlepsze do tego celu są pomidorki koktajlowe lub inne, nieco większe. Ważne by były twarde. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma chyba bardziej zdrowego składnika w kuchni niż czosnek. To warzywo o wyjątkowym smaku i wielu zastosowaniach. Podpowiemy wam jak najlepiej wydobyć jego cenne właściwości.Działanie przeciwbakteryjnie i niweluje stany zapalne. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, obniża jej ciśnienie i pomaga otrzymać właściwy poziom cholesterolu. Czosnek — bo o nim mowa — jest skuteczną bronią w walce o zdrowie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy łatwiej o przeziębienie czy grypę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Dowiedz się jak poprawnie przygotowywać czosnekTa popularna przyprawa kuchenna bogata jest w allinazę, czyli enzym odpowiadający za hydrolizę alliiny. Oba te związki, zawarte w ząbkach czosnku, są niezbędne do wytworzenia allicyny — przeciwutleniacza, który odpowiada za prozdrowotne właściwości tej byliny. Aby uaktywnić proces przekształcania alliiny, wystarczy zmiażdżyć, posiekać lub przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku. Korzystnie jest też odłożyć rozdrobniony czosnek na 5 do 10 minut. Allinaza bowiem — jak każdy enzym — ulega degradacji pod wpływem podwyższonej temperatury i podczas gotowania alliina nie będzie dalej rozkładana.Oprócz starannej obróbki czosnku warto też upewnić się, że korzystamy ze świeżego warzywa. Nasz wysiłek zda się na nic jeśli do potraw dodawać będziemy ząbki, które już dłuższy czas leżą w szafce. Dlatego też odradzamy wykorzystywanie sproszkowane czosnku lub kupowanie całych warkoczy złożonych z wielu jego główek. Czas działa tutaj zdecydowanie na naszą niekorzyść.Na naszej stronie znajdziesz też sprawdzone receptury, dzięki którym czosnek nabierze nowego charakteru. Sprawdź koniecznie przepis na marynowany czosnek ze słoika. Tu z kolei dowiesz się jak przygotować wzmacniający odporność syrop czosnkowy czosnekŹródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Nietypowy przepis na fasolkę po bretońskuPrzepis na słynne proziakiJak zrobić kiszone pomidory?źródło: gotowanie.onetZapraszamy na nasz Instagram
Jeśli macie ochotę na coś szczególnego, prostego w przygotowaniu i idealnego na chłodne dni dobrze trafiliście. Mamy dla was prosty przepis na rozgrzewające curry. Do jego przygotowania wystarczy filet z kurczaka, trochę warzyw i przypraw. Efekt jest przepyszny.Potrawy curry wywodzą się z kuchni indyjskiej. Tak naprawdę są to dania jednogarnkowe, tyle że z dodatkiem charakterystycznych przypraw. Curry zawiera warzywa, często też ma dodatek mięsa lub ryby. My dorzuciliśmy do niego szalotkę, która przyjemnie smakuje i chrupie. Zapraszamy na rozgrzewające i sycące curry.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek bez problemu kupisz w każdym sklepie. Jeśli jednak masz ogródek możesz pokusić się o własną hodowlę. Nie jest trudna, zwłaszcza że zdradzimy ci prosty sposób na uprawę zimowego czosnku. Czosnek traktowany jest w kuchni jak przyprawa. Podnosi bowiem smak wielu potraw, np. zup, mięs, sosów, past. Jest też ceniony ze względu na właściwości prozdrowotne. Mało który produkt poradzi sobie tak dobrze z przeziębieniem jak on. I to bez efektów ubocznych. Dlatego zawsze warto go mieć pod ręką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapraszamy na placki. Ziemniaczane, chrupiące, pyszne. Tym razem będą w wersji na ostro, a więc raczej nie podacie ich z cukrem. Zobaczcie jak najlepiej je przygotować i czym warto doprawić, żeby były smaczne i niepowtarzalne.Placki ziemniaczane to przysmak prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć. Tym razem skupimy się jednak na dodawanych składnikach. To właśnie one mają największy wpływ na placki, a szczególnie na placki w wersji na ostro.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Miłośników niezwykłych przetworów namawiamy do przygotowania oryginalnej przekąski. Będzie nią kiszony kalafior na zimę. Jest niezwykle prosty do zrobienia, a jego smak zachwyci nawet największych smakoszy. Kiszony kalafior sprawdzi się też w roli dodatku do obiadu. Kalafior to warzywo, które znacie głównie jako jarzynę. Podany ze zrumienioną bułeczką, często gości na wakacyjnych stołach. Jest też lubianym dodatkiem do zup. Jeśli zaś chodzi o przetwory, zwykle dodaje się go do marynowanych sałatek. Niestety ocet tłumi jego smak. My namawiamy do przygotowania kalafiorowej kiszonki, bo ma wiele zalet. Jest prosta do zrobienia, a smak kiszonego kalafiora nie ma sobie równych. Kiszonkę można przechowywać nawet rok, bez utraty jej najatrakcyjniejszych walorów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek można znaleźć w każdej kuchni, dlatego nikogo nie dziwi widok kiełkujących ząbków. Wiele osób uważa jednak, że jest on szkodliwy dla zdrowia. W praktyce jest on znacznie zdrowszy od zwykłego, ponieważ posiada mnóstwo przeciwutleniaczy. Czosnek często gości w ogromnej ilości wytrawnych potraw. Nadaje im doskonałego smaku oraz aromatu, a dodatkowo uważany jest za jeden z najzdrowszych składników naszej diety.Niektórzy obawiają się jednak, że gdy z ząbków zaczynają wyrastać zielone kiełki, nie wolno ich dłużej jeść - mogą być bowiem szkodliwe, niesmaczne czy nawet trujące. Czy tak jest naprawdę?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który naprawdę warto przygotować. Takich bowiem jak domowe nie kupicie nigdzie. Ich smak zależy od jakości samych ogórków, ale też od użytych dodatków. Zobaczcie, które składniki dodadzą im wyrazistego smaku.Jeśli planujecie nastawić kiszonkę zacznijcie od zakupu dobrej jakości ogórków. Za najlepsze uchodzą odmiany, które mają jaśniejszy czubek, np. śremskie. Ale jeszcze ważniejsze jest by ogórki były świeże i jędrne. Jeśli mają podwiędnięty koniec po ukiszeniu będą gąbczaste i niesmaczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fasolka szparagowa jest klasyką obiadowych dodatków, jednak bułka tarta z masłem dodaje jej wiele kalorii. Zamiast niej warto dodać czosnek, który świetnie komponuje się z nią swoim ostrym smakiem. W taki sposób można jeść zdrowiej, a zarazem smaczniej. Fasolka szparagowa najczęściej stanowi jeden ze składników obiadu - rzadko jemy ją samą. Poniższa receptura jest jednak tak pyszna i banalnie prosta w wykonaniu, że będziesz chciał jeść ją jako samodzielny posiłek. Co więcej, jest to przede wszystkim znacznie zdrowsze danie, które pozwala dostarczyć mnóstwo mikroelementów z fasolki, a także wiele błonnika. Dzięki niemu praca układu pokarmowego jest znacznie sprawniejsza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: