Brukselka jest warzywem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie będzie przegotowana i niesmaczna. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze dosypują do wrzątku cukier, to skuteczny patent na pyszną brukselkę.Brukselka jest warzywem, z którego wiele osób rezygnuje właśnie przez mocny smak i nieprzyjemną goryczkę. Odpowiednio ugotowane warzywa są jednak delikatne, jędrne i pełne smaku, nie będą również gorzkie. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?Brukselkę wykorzystamy nie tylko do zupy jarzynowej. Możemy podać ją jako dodatek do dań głównych, możemy łączyć z innymi warzywami, polać ulubionym sosem lub masłem. Z brukselki przygotujemy również zdrowe przetwory na zimę, kiszona brukselka smakuje wyśmienicie.Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Oprócz cukru bardzo ważny jest czas i sposób gotowania. Brukselkę świeżą gotujemy do 6 minut, mrożoną natomiast do 8. Przegotowana brukselka traci smak i jędrność, dlatego warto jej pilnować.
Placki z dyni na słono są gwarancją doskonałego smaku. Z dodatkiem mielonego imbiru są bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Placki z dyni biją na głowę tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujesz i nie pożałujesz.Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Dynię zwykle pieczemy w piekarniku, gotujemy z niej zupy lub marynujemy w occie. Mało kto wie, że z dyni możemy przygotować o wiele więcej potraw, między innymi placki z dyni na słono, dżemy, a nawet ciasta. Wytrawne placki będą wyśmienitym daniem obiadowym dla całej rodziny.Placki z dyni na słono możemy podać z sosem pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego. Możemy również podać je z kwaśną śmietaną i oprószyć szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda wersja dania będzie smakować rewelacyjnie i placki błyskawicznie znikną z talerzy.Do placków z dyni na słono potrzebujemy około 500 g obranej i pokrojonej dyni, czyli około pół główki. Do placków koniecznie dodajmy mielony imbir. Orientalna przyprawa rewelacyjnie łączy się z resztą składników, a placki zyskują wspaniały smak. Imbir słynie z rozgrzewających właściwości, to idealna przyprawa na jesienną, kapryśną pogodę.
Poznajesz owoce ze zdjęcia? Oczywiście na fotografii widnieje pigwa. Można ją wykorzystać w przepyszny sposób. Domowa konfitura z pigwy z dodatkiem cynamonu i goździków jest gratką dla każdego smakosza. Przetwory są słodkie, aromatyczne i zdrowe. Konfitura smakuje wyśmienicie z grzankami, naleśnikami i świeżym pieczywem. Z pigwy możemy przygotować dżemy, konfitury, a także soki i domowe nalewki. Pigwa jest kwaśnym owocem bogatym między innymi w witaminę C, dlatego też jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym na wzmocnienie odporności.Konfitura z pigwy nie jest kwaśna, ponieważ dodajemy do niej cukier, który w naturalny sposób zagęści nasze przetwory. Konfitura będzie smakować rewelacyjnie, kiedy doprawimy ją cynamonem i goździkami. Korzenne przyprawy wzmocnią również zdrowotne właściwości pigwy.Do konfitury z pigwy wybierajmy wyłącznie zdrowe owoce. Nadgnita pigwa bardzo szybko zacznie się psuć, przez co przetwory będą do wyrzucenia. Konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, dzięki czemu będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu, nie zapomnijmy również o pasteryzacji.
Bigos dość często gości w wielu polskich domach. Magda Gessler zdradziła jaki składnik jej zdaniem sprawi, że danie nie będzie smaczne. Dodawany przez wiele osób koncentrat pomidorowy zdaniem celebrytki jest zbędny. Dobry bigos bowiem powinien bazować na kapuście, mięsach i aromatycznych przyprawach. Zgadzacie się? Przyrządzając bigos staropolski, nie używało się koncentratu pomidorowego. Tą regułą kieruje się także Magda Gessler, która uważa, że właściwie doprawiony i przyrządzony na dobrej jakości mięsie specjał z kapusty obroni się sam. Zerknijcie na jej recepturę — jest prosta, a efekty pozytywnie zaskakują.
Grochówka z kapustą kiszoną jest gęsta i pożywna. Swój wyjątkowy smak i aromat zupa zawdzięcza dodatkowi pysznej kiszonki. Zmienia ona charakter dania i sprawia, że nie tylko pięknie pachnie, ale też cudownie rozgrzewa. Kaszubska wersja grochówki z kapustą kiszoną spodoba się nie tylko amatorom kuchni regionalnej. Jest sycąca i niezwykle aromatyczna, a jej zrobienie wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Danie przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne dni. Spróbujecie?
Tradycyjne ciasto na naleśniki przygotowuje się z dodatkiem mleka. Co jednak począć, jeśli nie możemy mleka spożywać, lub zwyczajnie zabrakło go w lodówce? Z pomocą przychodzi nam przepis na naleśniki bez mleka- wystarczy odrobina wody gazowanej.Naleśniki bez mleka są alternatywą dla osób które nie mogą spożywać produktów mlecznych. Przy okazji stanowią też świeżą odmianę dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki bez mleka, dzięki swojej elastyczności doskonale się zawijają, co czyni z nich świetną bazę dla dań obiadowych lub naleśników serwowanych na słodko.
Kotlety warzywne mogą stanowić sycącą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Dziś proponujemy wam zastąpienie mięsa czerwoną soczewicą. Danie jest aromatyczne i zawiera dużo pożywnego białka. Jest też zdecydowanie lżejsze od oryginału. Spróbujecie?Lekkie, pięknie pachnące i wyjątkowo smaczne kotlety z soczewicy i pieczarek nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy ugotować ziarno, poddusić grzyby wraz z cebulką i wyrobić masę. Potem już tylko całość panierujemy i smażymy — tak samo, jak w przypadku klasycznych mielonych.
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie, kolację lub pożywny podwieczorek? Przygotuj pastę z makreli wędzonej. Podstawą jest oczywiście ryba, jednak dzięki dodatkom cała potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Pastę z wędzonej makreli przygotujesz w 15 minut.Domowe pasty kanapkowe są nie tylko smaczne i bardzo pożywne, ale również o wiele lżejsze i zdrowsze od gotowych produktów. W paście przygotowanej w domu nie znajdziemy środków, które mają przedłużyć jej świeżość. Pasta z makreli wędzonej to prawdziwy rarytas, który przygotujemy z kilku składników.Do pasty z makreli koniecznie dodajmy ogórki konserwowe, jajka, cebulę, czosnek i szczypiorek. To właśnie te produkty odpowiadają za rewelacyjny smak. W paście nie może zabraknąć również składników łączących resztę w jedno danie, czyli majonezu i musztardy.Zanim zaczniemy przygotowywać pastę z makreli wędzonej, dokładnie obierzmy mięso z ości. Makrela ma ich dużo, są również bardzo ostre, dlatego lepiej obrać ją naprawdę dobrze. Pasta z makreli będzie wybornym dodatkiem do pieczywa.
Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie. Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?
Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Zupa zawsze się uda, jeśli sięgniecie po sprawdzone, babcine metody. Najlepiej przyrządzać go na wiejskiej kurze w naprawdę dużym garnku. Powstrzyma was to przed dolewaniem wody i rozcieńczaniem wywaru. Taka praktyka, choć popularna powoduje, że rosół traci na smaku. Najlepsze kucharki wiedzą, że drobiowy wywar powinien być przygotowany na tłustej, wiejskiej kurze. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, lecz nie można również przesadzić z jego ilością. My proponujemy użycie połowy porcji i dużego, czyli co najmniej pięciolitrowego garnka. Efekty przyjemnie was zaskoczą.
Buraczki tarte od lat stanowią jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Trudno się temu dziwić, wszak idealnie pasują do wielu dań. Doskonale komponują się na przykład z kotletami mielonymi i duszonymi mięsami. Można je podać zasmażane lub w formie sałatki z ugotowanych buraków. Dziś zapraszamy na tę drugą wersję, która jest naprawdę znakomita.Buraczki tarte są świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Buraki to nie tylko rewelacyjny smak, to również źródło żelaza i cennych witamin. Dlatego też powinniśmy włączyć je do naszej diety. Sałatka z buraków wygląda bardzo apetycznie i ma piękny, czerwony kolor.Buraki do buraczków tartych gotujemy w skórce w wodzie z dodatkiem octu i cukru. To właśnie te przyprawy doskonale podkreślą smak warzywa i pozwolą zachować jego apetyczną barwę. Do sałatki koniecznie dorzucamy również jabłko i cebulę, dzięki którym dodatek obiadowy zyska niepowtarzalny aromat.Buraczki tarte przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości, następnie zetrzeć je na tarce i wymieszać z resztą składników. Buraki, które zostały z obiadu, możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.
Ciasto na naleśniki może bez problemu wykonać każdy, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Jest jednak jeden sekretny składnik, który powinien koniecznie znaleźć się w cieście na naleśniki. Chodzi o popularną śmietankę kremówkę. Koniecznie wypróbuj ten trik.Śmietanka kremówka jest słodkim wariantem śmietany, o wysokiej zawartości tłuszczu. Do przyrządzenia ciasta na naleśniki możesz użyć śmietanki 30% lub 36%. Dzięki takiemu dodatkowi naleśniki będą mięciutkie i delikatne.Dodatek śmietany kremówki do naleśników nada im lekko słodkiego posmaku. Dzięki temu naleśniki z tego przepisu będą idealną bazą pod wydania deserowe. Wspaniale skomponują się z ulubionym dżemem lub twarożkiem.
Flaczki są daniem, którego nie każdy spróbuje. Mateusz Gessler proponuje, by, zamiast podrobów, wykorzystać boczniaki. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, a efekt zachwyca. Koniecznie spróbujcie. Flaczki są jedną z tych potraw, która nie każdemu smakuje. Wegańska wersja dania ma szansę zmienić wasze spojrzenie na to danie. Zrobimy je z aromatycznych i pełnych cennego białka roślinnego boczniaków. Grzyby te dostępne są przez cały rok i doskonale imitują podroby. Warto choć raz skosztować.
Krupnik jest jedną ze smaczniejszych zup kuchni polskiej. Dawniej na naszych stołach gościł dość często. Warto choć raz go spróbować. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo sycący. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Jeśli o krupniku tylko słyszeliście, warto skusić się na jego przygotowanie. Receptura jest niezwykle prosta. Mając pod ręką rosół z poprzedniego dnia lub dowolny bulion, zrobimy ją w mniej niż pół godziny. Spróbujecie?
Czy wiesz, że ziemniaki, które smakują jak z ogniska możesz przygotować w swojej kuchni? Pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej i soli smakują dokładnie jak te, które pieczą się w żarze. Nie czekaj więc do następnego sezonu i już dziś odtwórz jeden z lepszych smaków lata i wakacji.Ziemniaki z ogniska są mocno przypieczone, mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są idealnie miękkie i delikatne. Ziemniaki z ogniska z odrobiną masła i soli smakują rewelacyjnie i za każdym razem znikają z talerzy błyskawicznie. Smak takich ziemniaków możemy łatwo odtworzyć.Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebujemy mieszanki soli i mąki pszennej. To kluczowe składniki, bez których nie otrzymamy doskonale spieczonej, chrupiącej skórki i smaku. Ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance i upiec w piekarniku, wszyscy będą zachwyceni.Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska, możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Tak przygotowane ziemniaki będą pasować do pieczonego i smażonego mięsa, a także do pieczonych ryb.
Kanie w cieście to pomysł na rewelacyjne danie dla całej rodziny. Grzyby będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je według babcinego przepisu. Sekretem doskonałych kotletów jest moczenie kani w mleku przez całą dobę.Kanie znajdziemy w naszych lasach od lipca do października, to już więc ostatni dzwonek na wyśmienitą przekąskę, kolację na ciepło lub jarski obiad. Kania smażona w smaku przypomina kotlety schabowe, jest jednak o wiele lżejsza od wieprzowego mięsa.Kotlety z kani przygotujemy w bardzo prosty sposób, kapelusze moczymy w mleku, następnego dnia obtaczamy je w delikatnym cieście i smażymy na złoty kolor. Nie są nam potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, wystarczy sól, pieprz, a otrzymamy wspaniały smak.Kotlety z kani możemy podać samodzielnie, możemy również ugotować do nich ziemniaki, puree z warzyw i podać z ulubioną surówką. Kanie to świetny zamiennik kotletów schabowych, doskonale sprawdzą się również na pożywny obiad dla najbliższych.
Zupa krem z dyni przepisu Maryli Rodowicz zachwyci każdego smakosza. Sekretnym dodatkiem jest łosoś wędzony, z którym podaje aromatyczny krem. Rodowicz do zupy dodaje również podsmażony boczek wędzony. To właśnie te składniki nadają daniu charakteru.Zupa krem z dyni to pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i doskonale rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na danie w chłodne, deszczowe, jesienne dni. Zupę ugotujmy na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, w ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.Krem z dyni możemy przygotować na wiele sposobów. Podajemy go również z wieloma składnikami, np. prażonymi pestkami, grzankami, groszkiem ptysiowym, ziołami, śmietaną. Maryla Rodowicz podaje zupę nieco inaczej, przez co danie jest treściwe i pełne smaku.Znana piosenkarka do zupy kremu podaje plastry wędzonego łososia oraz podsmażony boczek wędzony. Tak podana zupa smakuje fenomenalnie i jest bardzo pożywna. Rodowicz nie soli zupy, ponieważ ryba i wieprzowina są wystarczająco słone. Zupę doprawia czerwoną pastą curry i pieprzem.
Turecki dżem z pigwy zachwyca wyjątkowym smakiem, aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Jest pysznym dodatkiem do śniadania, podwieczorku lub obiadu na słodko w chłodne, deszczowe dni. Dżem wzmocni również naszą odporność.Pigwa jest kwaśnym owocem, który zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy. Dżemy i przetwory przygotowywane z pigwy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe, ponieważ naturalnie wzmacniają naszą odporność w okresie jesienno- zimowym.Dżem z pigwy w turecki wydaniu przygotowujemy z dodatkiem goździków i cynamonu. Możemy dodać do niego również szczyptę mielonego imbiru, który dodatkowo wzmocni rozgrzewające właściwości i wzmocni smak. Dżem możemy zblendować lub przygotować z większymi kawałkami owoców.Dżem z pigwy możemy podać na wiele sposobów. Możemy posmarować nim chleb lub grzanki, podać z omletem z bananem, naleśnikami, racuchami, goframi. Możemy również przełożyć nim ciasta lub upiec rogaliki z ciasta francuskiego. Dżem posmakuje wszystkim domownikom, jest słodki i bardzo aromatyczny.
W jaki sposób zwykle przyrządzacie ryby? Większość osób smaży je w panierce i ma z tym nieco problemów. Dlatego dziś zdradzimy Wam cztery kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać, a ryba wyjdzie smaczna i soczysta. Smażona ryba teoretycznie jest bardzo prosta w przygotowaniu. W praktyce jednak bardzo często rozpada się podczas smażenia, jest bardzo tłusta lub panierka odpada od mięsa. Filety rybne są bardzo delikatne, dlatego też należy przygotowywać je w odpowiedni sposób.Wiele osób popełnia kluczowy błąd już podczas rozmrażania ryby. To kluczowy etap i jeśli zostanie źle wykonany, smażona ryba nie będzie miała dobrego smaku. Bardzo ważne jest również osuszenie filetów oraz przygotowanie odpowiedniej panierki i smażenie.Smażoną rybę możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzą się frytki, ziemniaki opiekane, gotowane, a także warzywa na parze. Do smażonej ryby gorąco polecam również surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, a także kapustę pekińską.
Placuszki z dyni i banana to pomysł na pyszne, jesienne śniadanie dla każdego łasucha. Placki są słodkie, aromatyczne i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do placków możemy podać ulubione dodatki, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Z dyni przygotowujemy głównie zupy, dodajemy ją do sałatek i marynujemy do słoików na zimę. Mało kto wie, że dynia doskonale sprawdzi się również jako składnik słodkich dań, np. ciast i placków.Placuszki z dyni i banana są słodkie, pełne smaku i bardzo pożywne. Przygotujemy je bardzo szybko, wystarczy, że upieczemy dynię, wymieszamy ją z resztą składników i usmażymy. Do placków polecam dodać również bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki lub orzechy, które doskonale będą łączyć się z całym daniem.Aromatyczne placuszki z dyni możemy podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami sezonowymi lub konfiturą. Każda opcja podania będzie smakować rewelacyjnie. Takie placki są świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Są pożywne i wprawią nas w dobry nastrój z samego rana.
Jajko jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, które wykorzystujemy niemal do wszystkich potraw i ciast. Niekiedy jednak w jajku możemy znaleźć podwójne żółtko. Dowiedz się, dlaczego się pojawia i czy można je jeść. Jak sprawdzić świeżość jajek?Niektórzy uważają, że jajko z podwójnym żółtkiem nie nadaje się do jedzenia, ponieważ jest efektem karmienia kur antybiotykami. Nic bardziej mylnego, jajko z podwójnym żółtkiem jest zupełnie normalnym zjawiskiem, są osoby, które uważają, że takie jajko jest symbolem szczęścia.Z jajek przygotujemy rewelacyjne pasty kanapkowe, jajecznicę, dodamy je do kotletów, sałatek, zup. Bardzo często po przekrojeniu jajek ugotowanych na twardo możemy zauważyć szarą, ciemniejszą obwódkę okalającą żółtko. To również zupełnie normalne zjawisko, które jednak pojawia się wyłącznie z nieodpowiedniego gotowania jajek.Jak sprawdzić świeżość jajek? Surowe jajko włóż do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno na płasko, oznacza to, że jajko jest świeże i ma kilka dni. Jeśli opadnie, ale będzie pochylone- jajko jest już nieco starsze, ale również można je jeść. Takie jajko ma kilka tygodni. Jajko, które unosi się na powierzchni jest stare i należy je od razu wyrzucić.
Kluski leniwe lubi wielu smakoszy. Sycący rarytas na bazie twarogu będzie jeszcze lepszy, jeśli przygotujecie go z dodatkiem suszonych śliwek. Aromatyczny owoc doskonale pasuje do delikatnego ciasta i nadaje mu przyjemnej słodyczy. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa. Pysznym kluskom leniwym nikt się nie oprze. W wersji ze śliwką danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Owoce te znakomicie komponują się z delikatną serową masą, stanowiąc sycący i niezwykle smaczny posiłek. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub słodka kolacja. Spróbujecie?
Surówka z marchewki, jabłka i orzechów doskonale sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do dań głównych. Pasuje do potraw mięsnych, wegetariańskich, a także ryb. Jest szybka i łatwa do zrobienia, a wymieszana z aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy.Klasyczną surówkę z marchewki z jabłkiem i sokiem z cytryny znamy wszyscy. Jest ona kultowym dodatkiem do obiadu. Jesienią wzbogaćmy jednak potrawę o orzechy włoskie lub laskowe i polejmy ją sosem na bazie miodu i oliwy. Jesienna wersja surówki z marchewki jest absolutnym hitem.Sezon na orzechy zacznie się już za chwilę. Orzechy włoskie są bardzo smaczne i zdrowe, warto więc dodawać je nie tylko do ciast i deserów. Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów nabiera doskonałego smaku. Jest wyraźna, słodkawa i pasuje do wielu potraw.Przed zrobieniem surówki, przygotujmy sos. Startą marchewkę i jabłko od razu polejmy sosem z miodu i cytryny, dzięki czemu jabłko nie ściemnieje. Dopiero później dodajmy orzechy i doprawmy surówkę do smaku solą i pieprzem.
Barszcz ukraiński jest pełną aromatu, rozgrzewającą zupą. Danie nie wymaga żmudnych przygotowań, a dzięki dużej zawartości warzyw syci naprawdę na długo. Koniecznie ugotujcie go choć raz, a z pewnością będziecie do niego wracać. Rodzina z pewnością zje tę wersję barszczu z przyjemnością. Barszcz ukraiński przypadnie do gustu nie tylko amatorom buraczanych przysmaków. Pełna smaku i treści zupa przyjemnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Zaprezentowana przez nas wersja jest w pełni wegańska, o ile użyjecie warzywnego bulionu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać rosół lub inny mięsny wywar — też będzie smacznie.
Lubicie racuchy? Puszyste drożdżowe placki z jabłkiem należą do klasyki polskich deserów. Z proponowanym przepisem na pewno wam wyjdą. Wystarczy, że uzbroicie się w cierpliwość i pozwolicie dobrze wyrosnąć ciastu, a będą smakowały tak, jak w dzieciństwie. Macie dziś ochotę na racuchy?Racuchy drożdżowe są pyszne. Delikatne i puszyste ciasto, które uzyskamy po odpowiednio długim oczekiwaniu, doskonale komponuje się ze słodkimi i soczystymi jabłkami. Placki są wilgotne i lekkie jednocześnie. Zachwycą was smakiem.
Kapusta włoska faszerowana jest pyszną propozycją obiadową, która z powodzeniem zastąpi wam gołąbki. Przygotowanie jest nieco prostsze, a smak urzeka od pierwszego kęsa. Jeżeli szukacie urozmaicenia klasyki — ten przepis zdecydowanie wam się spodoba. Przygotowanie gołąbków wymaga czasu. Kapustę należy podzielić na liście, a potem każdy liść należy wypełnić odpowiednią ilością farszu i starannie zawinąć. A gdyby tak pominąć ten krok i obgotowaną główkę kapusty po prostu wypełnić smakowitym nadzieniem? Będzie równie pysznie.
Kluski buraczane są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne danie ze słodkiego warzywa zachwyci całą rodzinę. Koniecznie spróbujcie — wprost rozpływa się w ustach.Nie ma chyba smakosza, którego nie skusiłyby dobrze przyrządzone kluski kładzione. Danie zrobione na bazie buraka będzie równie pyszne co klasyczna, ziemniaczana wersja. Lekko słodki i aromatyczny rarytas możecie połączyć z wieloma dodatkami, za każdym razem uzyskując danie o nieco innym charakterze. Skusicie się?
Jeśli chcesz, aby przyrządzone przez Ciebie racuchy były wyjątkowo puszyste i pyszne, przygotuj je z ciasta na bazie maślanki. Placuszki z maślanką to błyskawiczny i prosty przepis. Gwarantujemy, że zakochasz się w ich smaku.Do przygotowania racuchów z maślanką nie musisz używać miksera. Wystarczy staranne wymieszanie wszystkich składników w misce. Zadbaj jedynie, by jajko i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pomieszczenia.Maślankę na racuchy możesz nawet nieco podgrzać przed przystąpieniem do mieszania. W tym celu nagrzej lekko piekarnik, do ok. 30 stopni. Następnie umieść w nim miskę z maślanką i od czasu do czasu mieszaj ją podczas podgrzewania.