Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad
03.10.2022 13:53 Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą. Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak. Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi, np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.

Zamiast jabłek wsyp inny uwielbiany składnik. Racuchy wyjdą smaczne jak nigdy
03.10.2022 11:55 Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Jaki składnik zwykle dodajesz do racuchów? Większość osób sięga po jabłka, my jednak zrobimy dziś pieguski, czyli racuchy z makiem. Są puszyste i delikatne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Racuchy przygotujemy błyskawicznie, będą idealne na podwieczorek czy kolację. Racuchy da się zrobić na wiele sposób. Możemy przygotować je klasycznie z jabłkami, na drożdżach, dodać ulubione owoce i bakalie. Mało kto zna jednak racuchy z makiem mielonym, który dodaje im niepowtarzalnego smaku. Racuchy z makiem przygotujemy na jogurcie naturalnym. Koniecznie dodajmy również cukier waniliowy, który doda aromatu. Masę na racuchy robimy oczywiście z mąki, jajek i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia.Racuchy z makiem podajemy z cukrem pudrem, śmietaną lub domowymi przetworami. Gorąco polecam domowe dżemy, konfitury i powidła. Gruszka, śliwka, pigwa, a nawet dynia będzie rewelacyjnie łączyć się ze słodkimi placuszkami z dodatkiem maku.

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę
03.10.2022 07:50 Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Zostały Ci warzywa i mięso po gotowaniu rosołu? Nie wyrzucaj ich, tylko zrób z nich wyśmienity pasztet. Dzięki temu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Domowy pasztet smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt ze sklepu i jest pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków.Warzywa i mięso po rosole da się wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Możemy zrobić z nich pyzy z mięsem, farsz do pierogów, czy pasztet. Mięso możemy podsmażyć z cebulą na patelni i posypać nim kopytka lub kluski śląskie. Warzywa możemy pokroić i dodać do ugotowanej zupy lub sosu na drugi dzień. W ten sposób w pełni wykorzystamy każdy produkt.Domowy pasztet z mięsa i warzyw po rosole nie ma sobie równych. Pasztet jest bardzo delikatny i pełen smaku. Doprawiony świeżą natką pietruszki, majerankiem i gałką muszkatołową dosłownie rozpływa się w ustach. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, wystarczy zmielić składniki, doprawić je i upiec w foremce na keks.Do masy z mięsa i warzyw dodajmy również odrobinę rosołu, dzięki któremu upieczony pasztet nie będzie suchy. Rosół dolewajmy stopniowo, stale mieszając, żeby za bardzo nie rozrzedzić masy. Przed pieczeniem wierzch pasztetu z mięsa i warzyw po rosole obkładamy liśćmi laurowymi, które nadają aromatu i dodatkowo zabezpieczą potrawę przed wysuszeniem.

Naleśniki bez mleka są świetne
02.10.2022 19:52 Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Naleśniki bez mleka też będą smaczne. Dziś proponujemy wam patent na delikatne i lekkie ciasto z dodatkiem jogurtu, które świetnie sprawdzi się zarówno z prostymi dodatkami, jak i w krokietach. Zrobienie go jest niemalże ekspresowe, a efekty zachwycają. Spróbujecie?Niezwykle elastyczne naleśniki bez mleka mogą stanowić zarówno smakowity deser, jak i bazę do dań wytrawnych. Prosty pomysł polegający na dodaniu do ciasta rozrobionego z wodą jogurtu sprawia, że ciasto wychodzi nieco gęstsze, ale też i bardziej miękkie. Warto się skusić.

kotlety mielone
02.10.2022 14:47 Jak należy smażyć kotlety mielone? Celem jest soczyste wnętrze i chrupiąca skórka

Kotlety mielone po usmażeniu są surowe w środku? Wiemy, jak uniknąć takiej wpadki. Dłuższe smażenie na niewielkim ogniu pozwoli Wam uzyskać soczysty i pełen smaku rarytas. Większy ogień warto wykorzystać na koniec, by zrumienić skórkę kotleta. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się uzyskać piękne rumiane mielone, które w środku były surowe, najprawdopodobniej smażyliście je na zbyt dużym ogniu. Taka taktyka sprawdza się niestety tylko wtedy, gdy już przyrządzone kotlety chcemy mocniej zrumienić.

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby
30.09.2022 22:44 Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

Orzechy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Aby się do nich dostać, musimy pozbyć się łupinek. Warto jednak usunąć też z orzechów gorzkawą skórkę, bo psuje smak jesiennego rarytasu. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się skórki z orzechów.Orzechy wykorzystamy nie tylko do ciast i deserów. Stanowią one również wyborny dodatek do sałatek, past kanapkowych i dań głównych. Orzechy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, ponieważ dość dobrze zachowują swój smak i świeżość.Do pysznych orzechów jednak musimy się najpierw dostać. Na początku musimy rozłupać łupinkę, a następnie pozbyć się skórki. Skórka z orzechów jest dość gorzka i psuje ich słodkawy smak. Są na to jednak skuteczne patenty.Orzechy wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. To trzy sprawdzone sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów. Mamy również sprawdzony patent na obieranie orzechów z łupinek.

Makaron z serem żółtym - szybki i tani obiad
30.09.2022 15:36 Wystarczy 15 minut i 5 niedrogich składników. Obiad dla całej rodziny zrobisz za grosze. Nie musisz nawet iść do sklepu

Makaron z serem jest doskonałym pomysłem na szybki i tani obiad. Wykonanie dania wymaga zaledwie pięciu składników i z pewnością macie je w kuchni. Przepis jest prosty, a smak zachwyca. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.Szybki i tani obiad na bazie makaronu zrobicie w zaledwie kwadrans. Podamy go z sosem, który przygotujemy z prostych składników. Każdy z nas ma w domu ser, masło, mleko, mąkę i przyprawy. Te produkty wystarczą, by wyczarować pyszne i sycące danie. Skusicie się?

Wątróbka z grzybami leśnymi
30.09.2022 14:03 Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa

Wątróbka z grzybami leśnymi jest pyszna. Seretem rarytasu jest moczenie podrobów w mleku. Nabiał sprawia, że stają się delikatne. Znika też nieprzyjemna goryczka. Koniecznie sprawdźcie przepis babci Stasi. Danie zachwyci was od pierwszego kęsa. Miękka i pełna smaku wątróbka z leśnymi grzybami spodoba się całej rodzinie. Namaczając ją przed przyrządzeniem w mleku, uzyskamy podroby tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Patent babci Stasi nie ma sobie równych. Spróbujecie?

Zupa wodzionka Tomasza Strzelczyka
30.09.2022 13:21 Strzelczyk przygotował śląski specjał. Podczas degustacji miał nietęgą minę. Ogromne rozczarowanie

Zupa wodzionka jest śląskim daniem, po które sięgano, by nie zmarnować chleba. Tomasz Strzelczyk postanowił sprawdzić, jak smakuje. Wybrał sprawdzoną recepturę, lecz smak potrawy go zawiódł. Dał temu wyraz w wideo, które opublikował na swoim kanale na YouTube.Wodzionkę przygotowuje się z czerstwego chleba. Dawniej zupa była ciepłym posiłkiem, który serwowano, gdy już niewiele innych przysmaków pozostało w kuchni. Jak zdradzili internauci komentujący wideo Tomasza Strzelczyk, była potrawą, którą przyrządzano, by nie zmarnować trudu włożonego w pieczenie chleba. Jak smakowała kucharzowi?

Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Mało kto zdaje sobie sprawę, jak jest cenna
29.09.2022 21:51 Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Mało kto zdaje sobie sprawę, jak jest cenna

Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Jest nią amarantus. Przez wiele lat w Europie był uważany jedynie za roślinę ozdobną. Dziś już wiemy, że amarantus należy do grona najzdrowszych produktów spożywczych. Pod względem zawartości minerałów bije na głowę szpinak, soję, czy mleko.Amarantus jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Do Europy trafił w XVI wieku i bardzo długo pełnił wyłącznie funkcję dekoracyjną. Lata później odkryto, że amarantus to nie tylko element wystroju, ale przede wszystkim źródło cennych wartości odżywczych.Amarantus zaliczany jest do tzw. super food, czyli naturalnej i wyjątkowo zdrowej żywności. Z amarantusa produkowana jest mąka, płatki, kasza i popping, czyli amarantus eksapndowany. Ziarna poppingu są bardzo neutralne w smaku, dzięki czemu możemy dodawać je do wypieków, owsianki i wytrawnych dań.Mąkę z amarantusa możemy stosować zamiast klasycznej mąki pszennej. Amarantus doskonale sprawdzi się do pieczenia chleba, ciast, bułek, a także do gofrów, naleśników, racuchów i innych dań, dostarczając nam wielu wartości odżywczych.

Leczo z cukinią i kiełbasą - prosty przepis
29.09.2022 15:52 Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne

Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.

placki dyniowe
28.09.2022 13:06 Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Przedstawiamy smakowitą alternatywę dla placków ziemniaczanych. Pyszne placki z dyni w wytrawnej odsłonie są doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Danie jest kwintesencją jesieni. Placki z dyni smakują wspaniale serwowane same lub z ulubionym sosem czy dipem.Jesienne placki z dyni są bardzo łatwe do przygotowania. Starta dynia, przyprawy oraz dodatek pysznego żółtego ser sprawiają, że placuszki są bardzo aromatyczne oraz sycące. Wprost nie można się im oprzeć.

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody
27.09.2022 22:33 Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Konfitura z pigwy jest jednym z tych przetworów, które powinny pojawić się w każdej spiżarni. Konfitura jest słodka i pyszna, a dodatkowo rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. To bezcenne wsparcie na jesienne chłody.Konfitura z pigwy jest prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy podać ją z wieloma innymi produktami. Kromka chleba, gofry, naleśniki czy omlet podany z konfiturą rozgrzewającą smakują rewelacyjnie. Przetwory możemy dodać również do herbaty zimowej.Do rozgrzewającej konfitury z pigwy dodajmy cynamon i cukier waniliowy. Konfitura będzie słodka i niezwykle aromatyczna. Cynamon wzmacnia również jej zdrowotne właściwości. Pigwa jest niezwykle zdrowym owocem, który dzięki witaminie C wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Korzenna przyprawa natomiast działa przeciwzapalnie.Konfiturę z pigwy musimy pasteryzować, aby zachowała smak i świeżość przez wiele miesięcy. Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików zanim przełożymy do nich owoce. W przeciwnym razie konfitura z pigwy szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń.

Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka
27.09.2022 11:24 Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Obiady jednogarnkowe są świetne. Tomasz Strzelczyk zdradził, jaki jest jego ulubiony patent na smaczne i sycące danie. Potrzebujecie jedynie kilku prostych składników, by je przygotować. Receptura jest dziecinnie prosta. Spróbujecie?Obiad jednogarnkowy sprawdzi się doskonale, gdy trzeba przyrządzić posiłek dla większej liczby osób. Zapiekane polędwiczki Tomasza Strzelczyka sprawdzą się doskonale. Dodamy do nich paprykę, korniszony, pieczarki oraz prosty sos pomidorowy z odrobiną musztardy. Będzie pysznie.

Waniliowe naleśniki na maślance
27.09.2022 09:08 Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.

Czy warto jeść jajka na śniadanie? Dietetycy w końcu powiedzieli, jaka jest prawda
26.09.2022 22:44 Czy warto jeść jajka na śniadanie? Dietetycy w końcu powiedzieli, jaka jest prawda

Jest wiele opinii na temat spożywania jajek. Niektórzy uważają, że jajka przyczyniają się do wysokiego poziomu złego cholesterolu i chorób naczyniowych. Inni natomiast twierdzą, że dieta bogata w jajka nie szkodzi naszemu zdrowiu. Znamy najnowsze wyniki badań dietetyków.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, po które chętnie sięgamy na śniadanie lub obiad. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko, czy pasty jajeczne to tylko niektóre propozycje podania. Wiele wątpliwości budzi jednak cholesterol, który znajduje się w jajkach.Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich dietetyków, poziom złego cholesterolu nie podnosi się po zjedzeniu jajek. To właśnie cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych. Jajka powinniśmy jednak jeść z umiarem i bez tłustych i ciężkich dodatków, które zawierają tłuszcze nasycone, to one są groźne dla naszego zdrowia.Dietetycy uważają również, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu również nie muszą rezygnować z jedzenia jajek. Powinny natomiast je ograniczyć i przede wszystkim jeść je z odpowiednimi dodatkami, np. z awokado. Produkty takie jak wieprzowina, tłuszcze, śmietana, majonez nie są wskazane przy chorobach naczyniowych.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni
26.09.2022 14:49 Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszne danie z patelni

Szukacie pomysłu na danie z patelni? Możecie przygotować kaszotto z kurczakiem i warzywami. Danie jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też smaczne i bardzo wartościowe. Jego podstawowym składnikiem jest kasza pęczak, którą wzbogacimy mięsem drobiowym i warzywami. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania. Kasza pęczak jest bogatym źródłem błonnika, białka oraz wielu witamin i minerałów. Kasza ta między innymi wspomaga metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Kaszotto z jej dodatkiem będzie więc nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.Do kaszotto z kurczakiem doskonale pasuje papryka czerwona, żółta i cukinia. Nie zapominajmy również o cebuli i czosnku, dzięki którym danie nabierze wyrazu. Kaszotto doprawmy papryką mieloną i świeżą natką pietruszki, będzie przepyszne.Kaszotto gotujemy na wywarze warzywnym lub rosole z poprzednia dnia, dzięki któremu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania dania na wodzie lub na bulionie z kostki rosołowej, postawmy na smak i zdrowie.

zupa kalafiorowa
25.09.2022 22:43 Zupa kalafiorowa po belwedersku zachwyca smakiem. Idealna potrawa na obiad

Zupa kalafiorowa po belwedersku doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna kompozycja białego warzywa i aromatycznych pieczarek z pewnością spodoba się domownikom. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie? Prosta i wyjątkowo smaczna kalafiorowa z dodatkiem smażonych pieczarek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a z odpowiednimi dodatkami syci na długo. Warto się skusić.

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis
25.09.2022 19:34 Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Racuchów nie odmówi sobie niejeden smakosz. Dziś przedstawiamy wam prosty przepis na wyjątkową odsłonę bieszczadzką. Do ciasta zamiast jabłek dodaje się startą na tarce dynię. Dzięki niej masa jest delikatna i przyjemnie słodka po usmażeniu. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie? Racuchy w wersji bieszczadzkiej wprost rozpływają się w ustach. Słodkie placki przyrządzane z dodatkiem tartej dyni są przyjemnie słodkie, a przy tym nieziemsko pachną. Musicie ich skosztować.

Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste
25.09.2022 08:49 Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Marzą wam się naleśniki wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach? Przygotujcie je według prostej receptury Michela Roux. Francuski mistrz kuchni dodaje do masy śmietanę kremówkę, która nadaje ciastu fantastycznej konsystencji. Tak smacznych naleśników dawno nie jedliście. Spróbujecie? Naleśniki Michela Roux będą smaczne zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ciasto jest świetnie zbalansowane i smaży się je bez większych trudności. Szef kuchni stosuje masło klarowane, które dodatkowo nadaje rarytasowi przyjemnego aromatu.

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni
24.09.2022 22:00 Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Babciny przepis na dynię w occie jest niezwykle prosty. Sekretem smaku jest zalewa z dodatkiem aromatycznych goździków, octu, cukru i ziela angielskiego. Przetwory z dyni są tak smaczne, że znikają błyskawicznie z każdej spiżarni.Sezon na dynię już się rozpoczął i potrwa mniej więcej do końca października, czyli do pierwszych przymrozków. Z dyni przygotujemy wiele pyszności, między innymi zupy, sałatki, a także ciasta i przetwory na zimę, w tym właśnie dynię w occie, która oczaruje smakiem każdego.Dynia w occie przygotowana według tradycyjnej, babcinej receptury jest idealna jako przekąska lub dodatek do zimnej płyty. Dynia jest słodko- kwaśna z wyczuwalną nutą goździków, jest przepyszna. Dynię przed wkładaniem do słoików musimy zblanszować, wtedy będzie idealnie miękka.Przed przygotowywaniem dyni w occie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Muszą być sterylnie czyste, żeby na przetworach nie pojawiła się pleśń. Zblanszowaną dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Przetworów nie pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i czekamy, aż powoli ostygną, a zakrętki będą wklęsłe.

Pierogi z karmelizowaną cebulą
24.09.2022 20:21 1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Szukacie przepisu na znakomite pierogi? Wypełnijcie je ziemniaczanym farszem i podajcie z karmelizowaną cebulą. Tak przyrządzone warzywo doskonale wzbogaci dobrze znane danie. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładki. Spróbujecie?Pierogi z farszem ziemniaczanym znakomicie smakują w towarzystwie delikatnie słodkiej, karmelizowanej cebuli. Proste danie jest sycące i aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto się skusić — danie spodoba się najbardziej wybrednym domownikom.

Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis
24.09.2022 19:12 Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany przysmak warto przygotować w lekkiej i zdrowej wersji. Proponujemy zrobienie ciasta na bazie kaszy jaglanej, które smakuje wyśmienicie. Przyrządza się je niemalże ekspresowo, a zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Naleśniki z kaszy jaglanej sprawdzą się jako baza wielu smakowitych dań. Bezglutenowe i niezwykle lekkie wegańskie ciasto możecie wypełnić zarówno ulubionym dżemem, jak i wybranym wytrawnym farszem. Będzie wyśmienite. Skusicie się?

kaszanka
23.09.2022 18:53 Przepis babci Jadzi na kaszankę z patelni. Wychodzi chrupiąca i pełna smaku

Kaszanka z patelni jest szybkim daniem, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika podrobów. Kaszankę możemy przygotować na wiele sposobów, jednak właśnie dzięki smażeniu zyskuje ona chrupiącą skórkę i wspaniały smak. Dopełnia go cebula i majeranek. Babcia Jadzia robi kaszankę z patelni według starego, sprawdzonego przepisu. Kaszankę smaży razem z cebulą i suszonym majerankiem, które dodają daniu aromatu i charakteru. Podczas smażenia kaszanka przechodzi smakiem dodatków i zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę.Kaszanka z patelni będzie gotowa w kilka minut. Możemy podać ją z kromką pieczywa lub z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Babcia Jadzia radzi, żeby osobno smażyć cebulę i kaszankę, dopiero później składniki wymieszać na patelni.Babcia Jadzia do smażenia cebuli dodaje również szczyptę cukru, dzięki któremu cebula karmelizuje się o wiele szybciej i ma łagodniejszy smak. Kaszanka z patelni zaraz po usmażeniu powinna odpocząć kilka minut pod przykryciem. Gdy już ją podamy, będzie smakować obłędnie.

Knedle ze śliwkami Ani Starmach
23.09.2022 17:52 Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

Knedle ze śliwkami skuszą niejednego smakosza. Ania Starmach zna niezawodny sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które doskonale komponuje się z jesiennymi owocami. Koniecznie spróbujcie proponowanego przysmaku, a będziecie zachwyceni.Prosty patent na knedle ze śliwkami może być na wagę złota. Jeśli jeszcze nie udało wam się osiągnąć przysmaku, który jest miękki i delikatny, a jednocześnie nie rozpada się po ugotowaniu, dajcie szansę tej recepturze. Przyjemnie was zaskoczy.

Puszyste naleśniki na kefirze
23.09.2022 07:58 Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Słodki przysmak będzie niezwykle lekki i puszysty, jeśli przygotujemy go na kefirze. Z niezawodnym przepisem babci Stasi smażenie będzie proste, a efekty przyjemnie zaskoczą. Koniecznie spróbujcie — tak delikatnych naleśników dawno nie jedliście.Dobre naleśniki powinny być miękkie, elastyczne i puszyste. Bardzo smaczne i aksamitne ciasto uzyskamy, korzystając z kefiru. Babcia Stasia dodatkowo dodaje nieco sody, co sprawia, że całość staje się jeszcze lżejsza. Ze słodkimi dodatkami smakuje znakomicie.

Zupa fasolowa Ojców Bonifratrów
22.09.2022 11:53 Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie? Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
22.09.2022 10:49 Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże

Śliwki w cukrze na zimę zachwycają konsystencją i doskonałym smakiem. Są słodkie i jędrne, niemal jak zerwane z drzewa. Czuć w nich nuty korzennych przypraw, co wyjątkowo dobrze pasuje do tych owoców. Tak przygotowane śliwki można zjeść na podwieczorek, dodawać do deserów i ciast. Śliwki w cukrze na zimę są tak smaczne, że będziemy je wyjadać prosto ze słoików. Z przetworów możemy również ugotować domowy kompot lub upiec z ich dodatkiem ciasto. Osączone owoce można też ułożyć na naleśnikach, gofrach czy bezie. Śliwki do słoików na zimę nie wymagają gotowania, przecierania, robienia zalewy. Jedyne, czego potrzebujemy, to cukier, goździki i cynamon. Śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilkanaście godzin, by puściły sok. Tak przygotowane owoce przekładamy do słoików.Słoiki musimy dokładnie umyć i wyparzyć, w przeciwnym razie śliwki szybko się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Pasteryzacja również jest niezbędna. Dzięki niej śliwki nie zaczną fermentować i zachowają smak oraz świeżość, aż do następnego sezonu.