Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz. Pamiętaj tylko o chrupiącym dodatku
20.10.2022 15:53 Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz

Zupa z pora według przepisu Jakuba Kuronia zachwyci wszystkich zabieganych. Danie jest proste w przygotowaniu, tanie i smakuje rewelacyjnie. Zupę podajmy z domowymi grzankami czosnkowymi. Możecie być pewni, że wszyscy poproszą o dokładkę.Zupy-krem są niezwykle pożywnymi i zdrowymi zupami. Jesienią postawmy na dania rozgrzewające i wzmacniające odporność, np. zupę z dyni, czosnku, czy właśnie zupę z pora. Zupa z przepisu Jakuba Kuronia wychodzi niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i świeżej zieleniny. Na stronie kuron.com.pl Jakub Kuroń publikuje wiele ciekawych przepisów na dania główne, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na zupę z pora wykorzystany w artykule. Zupa krem z pora jest gotowa dosłownie po 30 minutach, a jej smak zachwyci każdego domownika.Do ugotowania zupy z pora potrzebujemy również kilku ziemniaków, masła, śmietany, bulionu i przypraw. Zamiast bulionu możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną zieleniną. Wtedy smakuje najlepiej.

Co można przygotować z jarmużu? Krewny kapusty jest niezwykle wartościowy
19.10.2022 22:00 Co można przygotować z jarmużu? Krewny kapusty jest niezwykle wartościowy

Jesienią możemy jeść wspaniałe śliwki, gruszki, jabłka, grzyby i dynie. W tym okresie rozpoczyna się również sezon na jarmuż. Krewny kapusty ceniony jest nie tylko za walory smakowe, ale również za nieocenione właściwości zdrowotne.Wiele osób zastanawia się, co można przygotować z jarmużu. Jarmuż, podobnie jak liście szpinaku, wykorzystamy praktycznie do każdego dania. Możemy zrobić z nim omlet, czy jajecznicę, dodać do ulubionej zupy, sosu do makaronu, a nawet przygotować z niego pesto.Jarmuż w każdej odsłonie smakuje rewelacyjnie, ponieważ dobrze łączy się z wieloma dodatkami. Jarmuż sprawi również, że każda potrawa będzie o wiele zdrowsza. Sprawdź, dlaczego warto włączyć jarmuż do diety.Jak przygotować jarmuż? Jarmuż powinniśmy gotować w gorącej, osolonej wodzie przez 3-6 minut. Jeśli chcemy przyrządzić warzywo do sosu lub wytrawnego dania, warto gotować go 1-2 minuty, a później podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z czosnkiem. Dzięki temu zyska wyraźny smak.

Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
19.10.2022 17:51 Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej

Pierogi leniwe na słodko z cynamonem i cukrem są daniem w sam raz na lekki i szybki obiad, podwieczorek lub kolację. Delikatne kluski z twarogu podane z korzenną przyprawą i posypane cukrem błyskawicznie znikają z talerzy. Babcia Zosia leniwe robi wyłącznie z 4 składników i zawsze się udają. Wszyscy wiemy, że dania przygotowywane według babcinej receptury smakują najlepiej. Pierogi leniwe są jedną z ulubionych potraw z dzieciństwa. To szybkie kluski z twarogu, które podane na słodko z cukrem, masłem i korzenną przyprawą smakują obłędnie.Babcia Zosia pierogi leniwe przygotowuje wyłącznie z czterech składników: mąki, twarogu (koniecznie półtłustego lub tłustego), jajek i szczypty soli. Babcia oddziela żółtka od białek, z białek ubija pianę i dodaje pod sam koniec, kiedy reszta składników jest już połączona. Tak przygotowane pierogi leniwe są niezwykle delikatne i lekkie. Kluski możemy podać z klasycznym cukrem. Gorąco polecam jednak cukier brązowy lub waniliowy, które podkreślają smak mielonego cynamonu i samych pierogów.

Wątróbka w sosie pomidorowym
19.10.2022 15:06 Niezwykle delikatna wątróbka w sosie pomidorowym. Proste i smaczne danie spodoba się całej rodzinie

Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym jest nietuzinkowym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dodatek aromatycznego warzywa sprawia, że podroby stają się delikatne i soczyste. Są o niebo lepsze niż smażone z jabłkami czy gruszką. Musicie ich spróbować.Wątróbkę drobiową zwykle podaje się ze smażoną cebulką, czasem urozmaicając danie poprzez dodanie słodkich owoców takich jak jabłko czy gruszka. Nieco innym, lecz niesamowicie smacznym rozwiązaniem jest przyrządzenie podrobów w pomidorowym sosie.Bogata w szereg cennych składników odżywczych wątróbka świetnie komponuje się z dojrzałymi i doprawionymi odrobiną ziół pomidorami. Warto wybrać malinowe, żółte czy bawole serce, lecz jeśli nie mamy do nich dostępu, domowy przecier będzie pasował.

Rosół na kurze i kaczce Ewy Wachowicz
19.10.2022 12:45 Ewa Wachowicz gotuje rosół na 2 rodzajach mięsa. Nie uwierzysz co dodaje zamiast makaronu

Rosół na kurze i kaczce smakuje wyśmienicie. Prosty przepis Ewy Wachowicz na rozgrzewającą i pełną aromatu zupę będzie w sam raz na chłodniejsze dni. Miss Polski podaje go z ziemniakami, ale z makaronem też będzie fantastyczny. Spróbujecie?Rosół z ziemniakami nie każdego przekona, lecz esencjonalna, pełna smaku zupa przygotowana na dwóch rodzajach pysznego mięsa z pewnością spodoba się niejednemu amatorowi kuchni polskiej.Kurczak i kaczka świetnie do siebie pasują, a ich smak uzupełnia dodatek delikatnych drobiowych podrobów. Ziemniaki także w tej kompozycji się odnajdą. Może skusicie się na nietypową wersję tradycyjnej zupy?

Jesienny bigos ze śliwką
19.10.2022 11:11 Jesienią babcia Danusia zawsze dodaje do bigosu wyjątkowy składnik. Każdy błaga ją o przepis

Jesienny bigos ze śliwką jest pełen smaku. Zaproponowany przez babcię Danusie dodatek sezonowego owocu świetnie wzbogaca danie, sprawiając, że nabiera ono jeszcze więcej aromatu. Warto spróbować, bo mało kto mu się oprze.Dobry bigos skusi niejednego smakosza. Aromatyczny i sycący przysmak przyrządzony według receptury babci Danusi zachwyci was słodyczą, zapachem ziół i bogatą teksturą. Jest przy tym prosty w przygotowaniu. Musicie go skosztować.

jak przechowywać suszone grzyby
18.10.2022 22:04 Jak przechowywać suszone grzyby? Koniecznie pamiętaj o ważnej czynności

Jak przechowywać suszone grzyby, aby długo cieszyć się ich niezwykłym aromatem? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, jak się wydaje. przechowywanie grzybów rządzi się określonymi zasadami, a ich zignorowanie może doprowadzić do zmarnowania naszych zbiorów. Warto zdobyć odpowiednią wiedzę na ten temat.Suszenie grzybów jest najbardziej popularną metodą ich konserwowania. Zdecydowanie wyprzedza mrożenie grzybów i deklasuje przetwory w słoikach. Jak przechowywać suszone grzyby w prawidłowy sposób?

Kotlety mielone po kaszubsku
18.10.2022 11:13 Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza

Kotlety mielone po kaszubsku są regionalnym przysmakiem łączącym delikatne mięso ryby z boczkiem. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a podane z lekką surówką i ziemniakami zachwyca od pierwszego kęsa. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Musicie spróbować.Jeśli macie ochotę przyrządzić mielone inaczej niż zwykle, postawcie na dorsza. Łączący pyszną rybę i boczek kaszubski rarytas jest soczysty i niezwykle aromatyczny. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a bliscy zjedzą obiad ze smakiem. Spróbujecie?

Rewelacyjne, ekspresowe śledzie z kiszoną kapustą. Doskonała przekąska na jesienne dni
17.10.2022 21:52 Rewelacyjne śledzie z kiszoną kapustą. Doskonała przekąska na jesienne dni

Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę? Może tym razem przygotujesz śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym? Kiszonka rewelacyjnie łączy się ze smakiem ryb, jabłka i reszty składników, tworząc pyszne danie dla całej rodziny. Koniecznie przetestuj ten przepis. Śledzie najczęściej przygotowujemy w śmietanie lub oleju i dodajemy różne warzywa, np. cebulę, buraki, pomidory. Śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym to niezwykłe połączenie o zniewalającym smaku. Spraw najbliższym pyszną niespodziankę idealną na jesienne dni. Śledzie z nadzieniem z kiszonej kapusty zawijaj w rulony i zepnij wykałaczką. Tak przygotowana przekąska wygląda bardzo apetycznie i jest tak smaczna, że nikt nie może się jej oprzeć. Do śledzi możesz wykorzystać wyłącznie majonez lub wymieszać go z jogurtem naturalnym, jak w przepisie. Do śledzi wybieraj wyłącznie kapustę kiszoną, najlepiej przygotowaną samodzielnie lub kupioną z drewnianej beczki. Jeśli chcesz kupić kapustę w wiaderku lub woreczku, zawsze dokładnie czytaj skład. Kapusta, która zawiera ocet, jest kapustą kwaszoną i zepsuje nam całe danie.

kiełbasa z patelni
17.10.2022 19:01 Wyśmienita kiełbasa smażona z cebulą. 2 niecodzienne dodatki wzbogacają jej smak

Kiełbasa smażona z cebulą jest prostym, smacznym daniem, które zwykle robimy na kolację. Będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy doprawimy ją koncentratem pomidorowym i mieloną, ostrą papryką. Kiełbasa smażona podana z kromką świeżego chleba szybko nasyci nawet najbardziej głodnych. Kiełbasę smażoną z cebulą na oleju zna chyba każdy mięsożerca. To proste i bardzo pożywne danie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gdy do kiełbasy dodamy również paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, otrzymamy gęsty sos, który podkreśli smak popularnej potrawy.Koncentrat pomidorowy musimy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, maksymalnie pół szklanki, żeby nie stracić smaku pomidorów. Koncentrat jest dość cierpki, dlatego też polecam wsypać na patelnię szczyptę cukru, który złagodzi jego smak. Cebula również będzie nieco łagodniejsza.Kiełbasę smażoną z cebulą po przygotowaniu oprószmy solidnie natką pietruszki. Możemy doprawić ją również pieprzem lub większą ilością ostrej papryki, jeśli lubimy pikantne dania. Zrezygnujmy jednak z soli, ponieważ w kiełbasie jest jej naprawdę sporo.

Jak najszybciej pozbyć się robaków z grzybów? Mamy najlepsze patenty
17.10.2022 11:42 Jak najszybciej pozbyć się robaków z grzybów? Mamy najlepsze patenty

Leśne grzyby często są robaczywe, musimy je więc dokładnie umyć i oczyścić. Najlepszym sposobem na pozbycie się robaków jest moczenie grzybów w wodzie z solą. Dowiedz się również, jak długo można przechowywać zerwane grzyby leśne, żeby nie spleśniały.Jesienią, kiedy dni są jeszcze ciepłe i słoneczne, warto wybrać się na dłuższy spacer do lasu w poszukiwaniu grzybów. Kozaki, maślaki, rydze, kanie, borowiki i inne gatunki są dosłownie na wyciągnięcie ręki i przygotujemy z nich wiele wyśmienitych potraw. Wiele zerwanych grzybów jest jednak robaczywa. Nie musimy wyrzucać takich okazów, wystarczy, że potraktujemy je wodą z solą, a robaki same wyjdą z kapeluszy. Grzyby, które przygotujemy w ten sposób wykorzystamy do ugotowania aromatycznej zupy, sosu do makaronu i mięs, a także omletów, jajecznicy i innych potraw.Bardzo ważne jest również samo przechowywanie grzybów po grzybobraniu. Musimy przygotować je tego samego dnia, najpóźniej dzień po zerwaniu, wtedy będą jeszcze smaczne i pełne aromatu. Grzyby przechowywane dłużej, nawet w lodówce, zepsują się i spleśnieją.

Siostra Anastazja robi obłędne ciasteczka z 5 składników. Łatwiej się nie da
17.10.2022 09:45 Siostra Anastazja robi obłędne ciasteczka z 5 składników. Łatwiej się nie da

Kukutki, czyli ciasteczka z mąki i jajek podane z miodem i makiem są pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry Anastazji zachwycają prostotą i smakiem. Siostra Anastazja w jednej ze swoich książek kucharskich pt. ,,Siostra Anastazja - życie pełne smaku" zdradziła prosty przepis na domowe ciasteczka z pięciu składników. Ciastka przygotowane z mąki, jajek i letniej wody gotowane w osolonej wodzie są chrupiące i delikatne.Do kruchych ciasteczek siostra Anastazja podaje mak i płynny miód. Zmielony mak wymieszany z miodem i ugotowanymi i odcedzonymi ciasteczkami smakuje rewelacyjnie. Ciastka błyskawicznie znikają z talerzy. Przepis na ciasteczka z pięciu składników jest przepisem podstawowym. Mak możemy zmielić dodatkowo z rodzynkami, orzechami i ulubionymi bakaliami, żeby podbić jego smak. Ciastka gotujemy w wodzie przez kilka minut, do miękkości i mieszamy z podstawowymi składnikami.Szybkie ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry AnastazjiSkładniki na ciasto:250 g mąki pszennej125 ml letniej wody3 żółtkaDodatkowo:200 g zmielonego makupłynny miód

Strogonow bez grama mięsa
16.10.2022 17:24 Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem

Strogonow jest daniem mięsnym podawanym w formie gulaszu. Smakowitą i dużo tańszą wersję potrawy można przygotować, korzystając z kotletów sojowych. Przepis jest niezwykle prosty, a smak do złudzenia przypomina oryginał. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet największym sceptykom.Strogonow zwykle przyrządza się z krojonej w paseczki polędwicy wołowej. Przesmażone z cebulką i pieczarkami mięso w sosie z dodatkiem pomidorów jest pyszne, ale do najtańszych nie należy. Z tego powodu często z niego rezygnujemy.Dziś prezentujemy wam równie smaczną i dużo bardziej przystępną cenowo wersję roślinną. Mięso zastąpimy paczką kotletów sojowych. Nie kosztują wiele, a obfitują w białko i bardzo dobrze wchłaniają wszelkie marynaty. Wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw, by nabrały niesamowitego smaku.

Jesienne naleśniki korzenne
15.10.2022 23:35 Jesienna wersja naleśników. Wystarczą 2 łyżki aromatycznej przyprawy

Naleśniki są przysmakiem, którego mało który smakosz sobie odmówi. Dziś proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem domowej przyprawy korzennej. Spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Ciasto na naleśniki korzenne przyrządza się prawie tak samo, jak klasyczne. Jedyną różnicę stanowi przyjemnie pachnący miks przypraw, który wsypiemy, by wzbogacić smak dania. Smakuje świetnie z wieloma dodatkami. Musicie skosztować.

Rosół na żołądkach
15.10.2022 12:08 Na jakim mięsie gotujesz rosół? Niemal wszyscy zapomnieli o 1 rodzaju. Nie ma lepszego

Rosół na żołądkach jest już nieco zapomniany. Warto sięgnąć po sprawdzoną recepturę na specjał z dodatkiem kurzych podrobów i spróbować. Zupa jest delikatna i aromatyczna, a jej zrobienie nie jest skomplikowane. Podana najprościej — z makaronem i świeżą natką pietruszki — będzie doskonała. Sposobów na przyrządzenie rosołu jest bardzo dużo. Część smakoszy pamięta jeszcze czasy, gdy do tradycyjnej niedzielnej zupy dodawało się drobiowe żołądki. Dziś przypominamy recepturę na ten rarytas. Wcale nie jest skomplikowana. Skusicie się?

Puchate naleśniki na słodko
15.10.2022 09:59 Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto

Puszyste naleśniki skuszą niejednego amatora słodyczy z patelni. Dodana do ciasta woda gazowana sprawi, że będzie miało ono lekką i przyjemną konsystencję, która po usmażeniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbujecie?Puszyste i delikatne naleśniki skuszą każdego. Dziś proponujemy podanie ich z dodatkiem słodkiego serka, czekolady i owoców, lecz lekkie ciasto z dodatkiem wody gazowanej bez dodatku cukru świetnie komponuje się z wytrawnymi wersjami farszu. Wybierzcie swoją ulubioną. Będzie pysznie.

Prosta zupa z dyni Ani Starmach
14.10.2022 17:28 Starmach pokazała, jak zrobić pyszną zupę z dyni. Wystarczy 5 składników i 20 minut

Zupa z dyni jest świetna na chłodne jesienne dni. Ania Starmach zaproponowała prosty przepis, który pozwala przyrządzić smaczne danie w zaledwie 20 minut. Wykorzystała tylko 5 produktów. Znajdziecie je w każdym supermarkecie. Spróbujecie? Aromatyczną zupę z dyni uzyskamy odpowiednio ją doprawiając. Prosty przepis Ani Starmach zakłada wykorzystanie czerwonej pasty curry, którą znajdziecie w dobrze zaopatrzonym supermarkecie lub z łatwością zastąpicie kilkom innymi produktami. Podpowiemy jakimi, lecz zacznijmy od receptury.

Wieprzowina duszona z warzywami
14.10.2022 14:55 Pełna smaku wieprzowina duszona z warzywami. Pomysł na sycący obiad na 2 dni

Dziś polecamy danie obiadowe, które można przygotować od razu na dwa dni. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. Daniem tym jest wieprzowina duszona z warzywami z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso najlepiej smakuje podane z ryżem lub kaszą. Koniecznie spróbujecie — wasi bliscy je pokochają. Jeśli nigdy nie próbowaliście przyrządzać wieprzowiny w sosie z warzyw i przypraw orientalnych, polecamy spróbować. Mięso duszone z ich dodatkiem wychodzi miękkie i soczyste, a przyjemny zapach będzie jeszcze długo obecny w waszych domach. Danie jest idealne na chłodne dni, bo rozgrzewa i syci. Skusicie się?

kotlety mielone
14.10.2022 14:09 Aromatyczne kotlety mielone z grzybów. Sezonowy przysmak nie ma sobie równych

Lubicie kotlety mielone? A wiecie, że można je przygotować nie tylko z mięsa? Dziś proponujemy kotlety mielone z grzybów, które skuszą nawet mięsożerców. Lekkie, soczyste i pełne aromatu danie zrobicie w mniej niż godzinę, a bliscy zjedzą je ze smakiem. Koniecznie spróbujcie — świetnie smakują z wieloma dodatkami.Wegetariańskie kotlety mielone z grzybów smakują doskonale. Podsmażone z cebulką skarby lasu wymieszamy z namoczoną bułką i opanierujemy. Po podsmażeniu uzyskamy chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku rarytas, któremu nikt się nie oprze.

grochówka
14.10.2022 13:10 Namaczasz groch na grochówkę? Pożywną zupę możesz przygotować o wiele szybciej

Grochówka jest sycąca i wyjątkowo smaczna. Korzystając z połówek wyłuskanego grochu, przyrządzimy ją dużo szybciej, niż klasyczną wersję. Takie ziarno nie wymaga namaczania i można je dodać do zupy bez wstępnej obróbki. Sprawdźcie prosty przepis cioci Asi. Z pewnością wam się spodoba. Gotowanie grochówki potrafi zająć sporo czasu. Niewyłuskane ziarna należy dobrze namoczyć, a doprowadzenie ich do miękkości i tak wymagać będzie czasu. Można jednak zdecydować się na zrobienie zupy na bazie wyłuskanych połówek grochu. Dorzucenie do przyrządzonego na żeberkach bulionu oczyszczonych z łupin, przepołowionych ziaren grochu skróci czas gotowania grochówki, nie wpływając na jej walory smakowe. Aromatyczna zupa posmakuje nawet wybrednym.

mączka grzybowa
14.10.2022 08:54 Jak zrobić mączkę grzybową? Aromatyczny dodatek podniesie smak wielu potraw

Suszone grzyby są popularnym składnikiem, po który możemy sięgać w dogodnym momencie przez cały rok. Czy wiesz jednak, że istnieje tez dużo wygodniejszy sposób na zachowanie grzybowego aromatu? W młynku do kawy przygotuj prosto i szybko mączkę grzybową. Ta forma przechowywania ma wiele zalet.Mączka grzybowa to nic innego jak ususzone i zmielone grzyby. Jaka jest więc różnica między proszkiem, a grzybami zachowanymi w dużych kawałkach? Mączkę łatwiej się przechowuje i jest dużo prostsza do zastosowania. To również ratunek dla grzybów suszonych, które z jakiegoś powodu uległy uszkodzeniom mechanicznym lub sposób na wykorzystanie grzybów słabszej jakości.

Kotlety mielone Pożarskiego. Wychodzą nadzwyczaj soczyste i delikatne
13.10.2022 14:12 Kotlety mielone Pożarskiego. Żadne inne nie są tak delikatne i soczyste

Znudziły Ci się tradycyjne, ciężkie mielone? Przygotuj na obiad kotlety mielone Pożarskiego z mięsa drobiowego. Są delikatne, jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Kotlety z mięsa z indyka błyskawicznie znikają z talerzy i są mniej kaloryczne niż klasyczne. Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety Pożarskiego zrobione są z mięsa drobiowego, głównie z indyka, przez co są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych mielonych. Kotlety doprawiamy świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem. Najlepsze kotlety mielone otrzymamy, kiedy kupimy kawałek mięsa z indyka i zmielimy go samodzielnie w domu. Gotowe, paczkowane mięso mielone nie smakuje już tak dobrze, jak świeży kawałek. Mięso wystarczy zemleć raz, a następnie dokładnie wymieszać z resztą składników.Do kotletów mielonych podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam warzywa na parze, puree z kalafiora, ziemniaków, czy marchewki, a także surówki. Mizeria, buraki tarte, czy surówka z zasmażanej kapusty do kotletów pasują idealnie. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.

Tradycyjny żur łemkowski. Zupa zachwyca smakiem, prostotą i konsystencją, a zrobisz ją za grosze
13.10.2022 13:33 Tradycyjny żur łemkowski. Zachwyca smakiem, prostotą i konsystencją

Tradycyjny żur łemkowski z Dolnego Beskidu zachwyci smakiem każdego. Żurek jest bardzo prostą, bezmięsną zupą o niezwykłym aromacie. Żur gotowany na zakwasie z mąki owsianej, doprawiony kminkiem i majerankiem warto przygotować na obiad. Będzie doskonałą odmianą od rosołu i pomidorowej. Podstawowymi składnikami kuchni łemkowskiej była mąka owsiana i żytnia, a także warzywa i owoce sezonowe. Mięso jadano wyłącznie w święta. Żurek według tradycyjnej receptury Łemków gotowany jest więc na warzywach, a sekretem wspaniałego aromatu jest domowy zakwas i przyprawy.Zakwas na żur z mąki owsianej jest prostym zakwasem, do przygotowania którego użyjemy też wody, czosnku i liści laurowych. Nie dodajemy tutaj ani grama drożdży, ani kromki chleba razowego. Zaczyn będzie gotowy po 3-4 dniach. Zachwyci kwaskowatym smakiem i pełnym aromatem. Tradycyjny, łemkowski żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami. Możemy zaserwować go również z jajkiem na twardo lub kawałkiem przesmażonego boczku. Żurek doprawmy kminkiem i suszonym majerankiem, będzie przepyszny.

Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami
13.10.2022 11:23 Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami. Obędzie się bez gotowania ziemniaków

Knedle ze śliwkami mają liczne grono wielbicieli. Są trochę pracochłonne, ale smak potrawy wynagradza. Na szczęście ciasto na knedle można przygotować, pomijając dodawanie ugotowanych ziemniaków. W naszym dzisiejszym przepisie zamiast warzywa wykorzystamy twaróg. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem tego jesiennego dania. Znudziły wam się tradycyjne knedle ze śliwkami? Spróbujcie ich w wersji bez ziemniaków. Twaróg z powodzeniem je zastąpi. Ciasto ma przyjemną konsystencję, a jego smak idealnie pasuje do słodkiej śliwki.

Kopytka z bryndzy Tomasza Jakubiaka
12.10.2022 12:47 Jakubiak nie robi kopytek z ziemniaków. Używa niezwykle aromatycznego składnika

Delikatne kopytka skuszą niejednego smakosza. Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie ich z bryndzy. Smakowitego sera używa nie w charakterze dodatku, lecz zamiast ziemniaków. Kluski wychodzą kremowe i smakowite. Spróbujecie?Proste i wyjątkowo smaczne kopytka z bryndzy będą idealnym dodatkiem do niejednego obiadu. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielne danie w towarzystwie warzyw czy grzybów. Receptura Jakubiaka jest prosta — z pewnością was zachwyci.

Buraki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie
12.10.2022 11:49 Buraczki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie

Buraczki na ciepło przygotujesz w kilka minut, a ich niepowtarzalny smak bije na głowę klasyczne dodatki obiadowe. Buraczki przesmażone z jabłkiem i czerwoną cebulą będą wyśmienitym uzupełnieniem mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Jesienią i zimą do obiadów zwykle przygotowuję surówki z kiszonek lub warzywa na ciepło, żeby wzmocnić odporność i rozgrzać organizm. Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu są buraczki na ciepło z jabłkiem. Sezonowy owoc rewelacyjnie podkreśla smak warzywa.Buraki na ciepło podaję do dań mięsnych i wegetariańskich. Smakują rewelacyjnie z kotletami mielonymi, schabowymi i pieczonym drobiem. Buraczki gorąco polecam również do kopytek i pyz z mięsem, a także do placków warzywnych.Przed przygotowaniem buraków z jabłkiem warzywa myję i gotuję w skórkach, wtedy buraki mają jeszcze lepszy smak. Warzywa po ugotowaniu studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie smażę z resztą składników. Buraki doprawiam do smaku nie tylko solą i pieprzem, dodaję do nich również ocet jabłkowy i cukier.

Owsianka na herbacie
11.10.2022 21:15 Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój

Robicie owsiankę na mleku lub wodzie? Spróbujcie przyrządzić przysmak na herbacie, a uzyskacie głębszy smak i wzbogacicie poranny posiłek o cenne składniki odżywcze. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Przepisów na smaczną owsiankę jest wiele. Przygotowanie jej z dodatkiem herbaty sprawi, że będzie pobudzająca i nabierze głębokiego smaku. Spodoba się nawet najbardziej sceptycznym domownikom.

Zapiekanka ziemniaczana od Ewy Wachowicz
11.10.2022 14:39 Z kilku podstawowych składników zrobisz obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz zdradziła swój patent

Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim pomysłem na ten przysmak. Miss Polski wykorzystuje ugotowane bulwy, które łączy z mięsnym sosem pomidorowym i beszamelem. Całość smakuje znakomicie. Spróbujecie?Zapiekanka ziemniaczana z sosem inspirowanym włoskim bolognese przykryta pyszną pierzynką z sosu beszamelowego spodoba się niejednemu łasuchowi. Danie jest nieskomplikowane, a smakuje nieziemsko. Nikt mu się nie oprze. Warto się skusić.