Przechowujesz chleb w plastikowych torbach lub folii? Bardzo duży błąd. Przez niego pieczywo błyskawicznie się psuje i nie będzie nadawało się do jedzenia. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Najlepszy jest lniany lub parciany worek i chlebak.Kupiłaś świeży chleb, który jeszcze tego samego dnia stracił smak, nie jest już chrupiący lub co gorsza, pojawiła się na nim pleśń? Prawdopodobnie przechowujesz pieczywo w foliowych lub plastikowych opakowaniach, które znacznie przyspieszają psucie. Jak prawidłowo przechowywać chleb?Chleb musi być przechowywany w odpowiedni sposób, w przeciwnym wypadku szybko wyschnie lub pojawi się na nim szkodliwa pleśń. Pieczywo zawinięte w odpowiedni materiał należy włożyć do chlebaka. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Chlebak zapobiega nie tylko wysuszeniu i powstawaniu pleśni, ale chroni również przed wilgocią.Sam chlebak również wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Co kilka tygodni przetrzyj go w środku gąbką nasączoną octem i odstaw, żeby zupełnie wysechł, a przykry zapach się ulotnił. Ocet jest domowym sposobem na zabicie bakterii i innych drobnoustrojów, które mogły pojawić się w pojemniku.
Ryż z podgrzybkami jest pysznym daniem. Pełną aromatu potrawę inspirowaną kuchnią włoską przygotujecie szybko, a nasyci na długo. Ma niezwykle kremową konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, co czyni ją idealną na jesienne chłody. Spróbujecie?Risotto grzybowe skusi każdego, kto z chęcią sięga po skarby lasu. Kremowe i rozpływające się w ustach danie kuchni włoskiej można przygotować w domowym zaciszu, wybierając ulubione składniki.Zamiast podgrzybków, do dania trafić mogą pieczarki czy przesmażone borowiki. Oryginalnie na koniec dodaje się parmezan, ale nieco tańsze, twarde sery też się sprawdzą. Najważniejsze bowiem jest odpowiednio długie, wolne gotowanie i smakowity bulion, który stanowi bazę dania.
Deser winogronowy z kaszy manny jest świetnym pomysłem na pożywny podwieczorek dla całej rodziny. Posiłek jest pełen smaku i zachęca swoim wyglądem. Poznaj kaszę mannę w zupełnie nowym wydaniu. Zachwyty są gwarantowane.Deser winogronowy zrobimy z kilku prostych składników. Wystarczy dosłownie chwila w kuchni, a przygotujemy rewelacyjny podwieczorek. Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają go od pierwszego kęsa.Przed przygotowywaniem deseru winogronowego, kaszę mannę zalej sokiem winogronowym i mlekiem, następnie odstaw na godzinę, żeby napęczniała. To sekret delikatnego, puszystego deseru. Kasza manna gotowana z cukrem wanilinowym nabierze doskonałego smaku. Przysłowiową wisienką na torcie będzie dodatek słodkiej śmietanki i soku z cytryny. Tak przygotowany deser jest słodki, ale nie mdły. Doskonale też syci.
Czosnek jest składnikiem, który z upodobaniem dodajemy do rozmaitych potraw ze względu na jego wyborny smak i aromat. Poza swoimi niezaprzeczalnymi zaletami produkt ten ma jednak jedną wadę - każdy ząbek przed użyciem należy obrać. Okazuje się, że znacznie ułatwisz sobie ten proces, zwyczajnie zgniatając czosnek płaską częścią noża. Czosnek warto spożywać nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Jest on również niebywale zdrowy i działa korzystnie na nasz organizm. Jak obrać czosnek w łatwy i szybki sposób, aby jeszcze częściej cieszyć się jego niezwykłymi właściwościami?
Przygotowanie jajecznicy wydaje się bardzo proste. Kilka szczegółów może jednak sprawić, że smak lub konsystencja dania nie będą najlepsze. Trzy błędy popełniamy nadzwyczaj często. Podpowiadamy jak się ich wystrzegać. Jajecznica powinna być puszysta i delikatna. Jeśli nie chcemy uzyskać dania przypominającego bezsmakową galaretę, powinniśmy zadbać o z pozoru oczywiste kwestie, o których jednak dość często zapominamy.
Krokiety z kaszy gryczanej są pomysłem na pyszny i pożywny obiad, bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania i bez grama mięsa. Do krokietów potrzebujemy świeżych lub mrożonych grzybów, żółtego sera, cebuli i kilku podstawowych składników.Zwykle krokiety przygotowujemy z kapustą lub mięsem. Farsz zawijamy w upieczone, wytrawne naleśniki, obtaczamy w jajkach, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Krokiety z kaszy gryczanej to krokiety, które przygotujemy o wiele szybciej, a ich smak zachwyci całą rodzinę.Do krokietów z kaszy gryczanej wykorzystajmy świeże lub mrożone grzyby leśne. Mrożonkę wyjmijmy wcześniej z zamrażalnika, żeby rozmroziła się w temperaturze pokojowej. Do przygotowania krokietów możemy ewentualnie wykorzystać pieczarki, jednak wtedy danie nie będzie tak aromatyczne.Grzyby do krokietów z kaszy gryczanej nie przesmażamy od razu z cebulą i czosnkiem. Na początku gotujemy je w całości, dopiero później siekamy i chwilę obsmażamy. Nie wylewamy wody z grzybów- w tej samej wodzie ugotujemy kaszę.
Wiele osób mrozi pieczywo, żeby zachowało świeżość i smak. Nie każdy zna jednak prosty patent na błyskawiczne rozmrażanie pieczywa bez wykorzystania piekarnika i mikrofali. Ważne jest również odpowiedne przygotowanie chleba do mrożenia. Jak rozmrozić chleb? Mrożenie chleba jest świetnym pomysłem na zatrzymanie jego świeżość i walorów smakowych na dłużej. Pieczywo w zamrażalniku może być przechowywane do 3 miesięcy, po tym czasie należy je wyrzucić. Jak rozmrozić chleb, żeby był smaczny i chrupiący?Wiele osób rozmraża chleb w piekarniku lub mikrofalówce. Rozmrażanie pieczywa w piekarniku ma jednak minuty- jest dość czasochłonne i mało oszczędne, patrząc na ceny prądu. Pieczywo rozmrażanie w mikrofali natomiast jest gumowate i traci smak. Jak rozmrozić chleb? W sezonie jesienno- zimowym wykorzystaj gorące kaloryfery do rozmrożenia chleba. To stary, sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące pieczywo. Chleb przed mrożeniem pokrój na cienkie kromki, wtedy rozmrozisz je błyskawicznie bez piekarnika i bez mikrofali.
Szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad jednogarnkowy? Koniecznie wypróbuj przepis na niezwykły bigos cygański. Aromatyczny sos warzywny i mięsne klopsy łączą się w pyszną całość, która na dodatek doskonale nadaje się do odgrzewania. Danie jest wprost wymarzone na chłodne, jesienne dni. Bigos zwykle przygotowujemy z kapusty białej, kiszonej, mięsa i grzybów suszonych. Dodajemy również suszone śliwki, a nawet rodzynki. Bigos cygański jest daniem, które z pewnością zachwyci każdego. Danie przygotujemy bez grama kapusty i suszonych grzybów. Za to z klopsami z mięsa mielonego i z mnóstwem warzyw. Do bigosu cygańskiego dodamy pieczarki, pomidory, paprykę i sporo aromatycznych przypraw. Gęsty sos duszony z mięsnymi klopsikami posmakuje wszystkim domownikom. Całe danie przygotujemy w niecałą godzinę.Bigos cygański to danie jednogarnkowe, szybkie i bardzo sycące. Z podanego przepisu w prosty sposób zrobimy obiad na kilka dni dla całej rodziny. Do przygotowania klopsów wykorzystajmy mięso wołowe i wieprzowe, które następnie zmielimy w maszynce. Takie klopsy będą o wiele smaczniejsze, niż z gotowego mięsa mielonego.
Najbardziej popularną odsłoną barszczu czerwonego jest ten z uszkami, dobrze znany ze świątecznego stołu. Nie mniej lubiany jest barszcz ukraiński, gotowany z mnóstwem warzyw. My przypominamy dziś kolejny, nieco zapomniany sposób na tę zupę. Barszcz czerwony z ziemniakami w formie puree jest niezwykle pyszny, a przy tym tani i prosty do przyrządzenia.Barszcz czerwony z ziemniakami serwuje się dodatkowo w towarzystwie skwarek. Dzięki temu zupa jest bardzo aromatyczna i sycąca. Taki barszcz niektórzy pamiętają ze swojego rodzinnego domu. Warto po ten przepis sięgnąć także dziś.
Nie wiesz, co zrobić z obierkami z ziemniaków? Przenigdy ich nie wyrzucaj, wykorzystaj je do przygotowania przepysznej przekąski dla całej rodziny. Domowe chipsy zrobisz w kilka minut, potrzebujesz jedynie ząbka czosnku, ulubionych, suszonych ziół i oliwy z oliwek.Jestem zwolennikiem ruchu zero waste, który polega na maksymalnym wykorzystywaniu produktów spożywczych w kuchni. Nie lubię wyrzucać jedzenia, nawet produktów, które pozornie nie nadają się do dalszej obróbki. Mało kto wie, że z obierków z warzyw możemy ugotować aromatyczny bulion do sosu, a z obierków z ziemniaków zrobić rewelacyjną przekąskę.Obierki z ziemniaków doskonale sprawdzą się w roli domowych, zdrowych chipsów. Resztki warzyw mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonymi ziołami i oliwą z oliwek. Całość pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku. Chipsy są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim lżejsze i mniej kaloryczne od gotowego produktu.Jeśli chcemy zrobić chipsy z ziemniaków, przed obieraniem warzyw dokładnie oczyśćmy skórkę, najlepiej przy pomocy gąbki lub szczotki. Do chipsów zdecydowanie najlepsze będą młode ziemniaki z delikatną skórką. Przekąskę z obierków z ziemniaków możemy podać również z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym i pomidorowym.
Przygotowałaś mięso na obiad, jednak po długim pieczeniu, smażeniu lub duszeniu w dalszym ciągu jest twarde jak podeszwa? Poznaj kilka prostych sztuczek, dzięki którym mięso będzie soczyste i miękkie za każdym razem. Sprawdź, co można zrobić, by mięso szybciej zmiękło.Mięso wołowe i wieprzowe potrzebuje sporo czasu, żeby było miękkie. Niekiedy nawet po odpowiedniej obróbce w dalszym ciągu jest twarde, przez co jest niesmaczne. Co zrobić, by mięso szybciej zmiękło? Twarde włókna wieprzowiny i wołowiny rozmiękczysz w naprawdę prosty sposób.Jeśli przygotowujesz mięso dzień wcześniej, zawsze dodaj do marynaty musztardę, ocet lub sok z cytryny. Te produkty naturalnie zmiękczają włókna, a mięso po obróbce termicznej będzie smaczne i soczyste. By mięso szybciej zmiękło zastosuj również mniej popularne triki, które są równie skuteczne i nie wymagają marynowania mięsa przez całą noc.Przed przygotowaniem każdego rodzaju mięsa sprawdź, czy wieprzowina, wołowina lub drób są świeże. Świeże, surowe mięso nie ma wyraźnego zapachu. Jeśli więc poczujesz nieprzyjemną woń, zrezygnuj z zakupu lub przyrządzania takiego mięsa.
Flaczki po zamojsku są jednym z dań, do których często wracamy. Delikatne i miękkie mięso, aromatyczny bulion i solidna porcja przypraw są sekretem wspaniałego smaku. Flaki po zamojsku mają jeszcze jeden specjalny składnik - koncentrat pomidorowy, który dodaje im wyrazistości.Flaki to jedno z kultowych dań czasów PRL-u. Flaki gotujemy zwykle na święta, ważne uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie. Flaczki po zamojsku doprawione koncentratem pomidorowym, imbirem, papryką mieloną, gałką muszkatołową i majerankiem są jeszcze smaczniejsze od klasycznej wersji potrawy.Do przygotowania flaczków po zamojsku potrzebujemy aromatycznego wywaru mięsno- warzywnego. Wywar gotujemy na drobiu i wołowinie z dodatkiem warzyw rosołowych i przypraw, w tym mielonej kurkumy, która wzmocni smak i kolor bulionu. Same flaki wołowe dokładnie czyścimy, moczymy w zimnej wodzie i dwukrotnie obgotowujemy. Dopiero później wkładamy je do ugotowanego wywaru i gotujemy półtorej godziny. Tak przygotowane flaczki po zamojsku, zachwycają delikatnością i smakiem.
Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, co zrobić, żeby placki ziemniaczane chłonęły mniej tłuszczu, przychodzimy z podpowiedzią. Istnieje prosty sposób na przygotowanie ich w lekkiej wersji. Trik, który z powodzeniem stosują doświadczone kucharki, polega na wlaniu do masy ziemniaczanej odrobiny wysokoprocentowego alkoholu. Dzięki niemu o ociekających tłuszczem plackach można zapomnieć. Tłuste placki ziemniaczane nikomu nie będą smakowały. Jak zatem je usmażyć, by uchronić warzywną masę przed wchłanianiem oleju? Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne i wystarczy dodać jeden składnik, by rezultaty były zadowalające.
Rosół o głębokim, złocistym kolorze jest marzeniem wielu smakoszy. Łącząc ze sobą różne kawałki mięs, uzyskamy zachwycający wizualnie posiłek o bogatym i pełnym niuansów smaku. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie sprawdźcie przepis — nawet receptura Magdy Gessler nie jest tak zachwycająca. Jedna z internetowych twórczyń zaprezentowała wyjątkowo smakowity patent na rosół. Przyrządziła go na kilku rodzajach mięs, uzyskując zupę o pięknej złotej barwie. Podana z kluseczkami potrawa prezentowała się znakomicie. Podpowiadamy, jak możecie odtworzyć ją w domowym zaciszu.
Racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi będą znakomitym deserem. Chrupiące orzechy przyjemnie kontrastują z miękkim i słodkim słodyczą jabłkiem, nadając plackom niepowtarzalnego charakteru. Musicie ich spróbować.Słodkie placki z patelni skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam dodanie do nich orzechów włoskich. Ponieważ zdrowy produkt znakomicie komponuje się z jabłkami, uzyskamy przyjemnie chrupiący i niesamowicie aromatyczny przysmak. Mało kto mu się oprze. Skusicie się?
Najbardziej popularnym sposobem na obranie orzechów włoskich jest dziadek do orzechów. Jeśli jednak nie posiadamy urządzenia, możemy poradzić sobie inaczej, stosując sztuczkę, która podbiła strony internetowe. Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Jak pozbyć się gorzkiej skórki?Orzechy włoskie to jedne z jesiennych przysmaków, które wykorzystujemy do pieczenia ciast, przygotowywania deserów, sałatek i innych dań. Orzechy możemy dodać również do mięsa, np. do kotletów mielonych, czy pieczonego schabu, klasyczne dania w nowej odsłonie posmakują każdemu. Przed dodaniem orzechów do konkretnej potrawy lub ciasta musimy je obrać i pozbyć się gorzkiej skórki, która psuje smak. Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Orzechy rozłupiemy błyskawicznie przy pomocy nożyka. Możemy wykorzystać również tłuczek do mięsa lub młotek.Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Nie każdy nóż nadaje się do rozłupania twardych łupinek. Wykorzystajmy niewielki nóż o zaostrzonej końcówce, którą podważymy skorupkę. Jeśli natomiast chcemy użyć młotka lub tłuczka, przed obieraniem włóżmy orzechy do wrzątku na kilka minut.
Kotlety mielone bez jajek też będą udane. Zamiast nabiału do masy wrzucimy posiekane pieczarki, które sprawią, że danie nabierze przyjemnego zapachu. Mięso będzie tak delikatne i soczyste, że mało kto mu się oprze. Jeśli macie ochotę na lekkie i aromatyczne mielone, przysmak z pieczarkami może wam się spodobać. Dzięki długiemu wyrabianiu masy danie wyjdzie bardzo soczyste i miękkie, a piękny zapach będzie rozchodził się po domu już podczas smażenia. Musicie spróbować.
Barszcz ukraiński jest pysznym i rozgrzewającym daniem, które idealnie sprawdzi się na chłodne jesienne dni. Danuta Martyniuk zdradziła niedawno swój przepis na ten przysmak. Gwiazda gotuje go na bulionie drobiowo-wołowym, dzięki czemu wychodzi niezwykle aromatyczny i treściwy. Spróbujecie?Dobrze przyrządzony barszcz ukraiński skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni. Zaproponowana przez Danutę Martyniuk receptura jest bardzo prosta i obejmuje przygotowanie esencjonalnego wywaru wołowo-drobiowego. Dzięki niemu danie ma bogaty smak i syci na długo.
Owsianka jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Dodanie do niej kawy sprawi, że posiłek będzie również pobudzający. Pełna smaku i niezwykle aromatyczna propozycja skusi nie tylko amatorów małej czarnej.O poranku przyda nam się posiłek, który pobudzi nas do działania i doda energii na długi czas. Owsianka kawowa będzie idealna. W naszej propozycji łączymy pyszny smak owoców i orzechów z aromatem i moc kawy. Całość smakuje obłędnie. Spróbujecie?
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Kochamy je, za to, że szybko się je robi, a ich smak można urozmaicać na wiele sposobów. Dziś proponujemy Wam wersję z dodatkiem marchewki. Mielone wychodzą znakomite, bo warzywo dodaje im soczystości, lekkości i przyjemnego smaku. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Lekkie i aromatyczne kotlety mielone uzyskać można na wiele sposobów. Dziś proponujemy wam dodanie do nich startej marchewki. Zdrowe warzywo sprawi, że danie wyjdzie soczyste i bardzo smaczne. Nawet wybredni domownicy zjedzą ze smakiem.
Zupa ogórkowa świetnie smakuje w chłodniejsze dni. Głęboki smak i aromat dania uzyskamy, stosując patent babci Zosi polegający na podsmażeniu kiszonki na maśle. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni efektem.Kwaśny i pełen głębi smak zupy ogórkowej skusi nawet najbardziej wybrednych. Dzięki babcinemu trikowi bogate w cenne wartości odżywcze danie będzie jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Zrobicie je w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem.
Próbowaliście naleśników z bananem? Dodanie owocu do ciasta sprawia, że jest ono przyjemnie kremowe i słodkie. Tak skomponowana masa dobrze się też smaży i nie przywiera. Sprawdźcie prosty patent na niebanalny deser czy śniadanie.Dobre naleśniki na słodko spodobają się każdemu amatorowi słodkich ciepłych przysmaków. Proste w przygotowaniu ciasto, które podczas smażenia nie rwie się, tym razem przygotujemy z wykorzystaniem bananów. Jeśli macie dojrzałe owoce pod ręką, spróbujcie. Będzie pysznie.
Warzywa zwykle gotujemy w wodzie lub na parze. Często smażymy je również na maśle, oliwie lub dusimy pod przykryciem. Nie każdy jednak wie, że niektóre warzywa możemy przygotować poddając je blanszowaniu. Procesem tym warto też poprzedzić zamrażanie niektórych produktów. Sprawdźcie, na czym polega blanszowanie.Blanszowanie jest jedną z technik przygotowywania warzyw, która stosowana jest przez najlepszych kucharzy. Blanszowane warzywa zachowują smak, kolor, chrupkość, a przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze. Dlatego też blanszowanie uważane jest za najlepszą formę obróbki termicznej.Blanszowanie to nie tylko sposób przygotowywania warzyw. To również prosty i skuteczny trik poprzedzający mrożenie produktów spożywczych. Dzięki niemu zachowują smak i świeżość przez wiele miesięcy. Blanszować możemy również produkty mączne, jak kluski i pierogi, a nawet grzyby, które chcemy zamrozić.Dzięki blanszowaniu warzywa i inne produkty spożywcze smakują rewelacyjnie, nawet po długim mrożeniu. Możemy więc przygotować domowe mrożonki, które wykorzystamy do ugotowania wyśmienitych potraw dla całej rodziny.
Szukasz pomysłu na tani, pożywny obiad na dwa dni? Ugotuj fasolkę po bretońsku z kiełbasą, wędzonym boczkiem i pomidorami. Nie zapomnij też odpowiednio jej przyprawić, dzięki czemu danie stanie się smaczniejsze i lżejsze dla żołądka. Do potrawy doskonale pasuje majeranek i kminek, możesz też użyć nieco ostrej papryki.Do fasolki po bretońsku wykorzystaj suchą fasolę białą. Namocz ją w zimnej wodzie dzień wcześniej, żeby zmiękła. Do wody dodaj kminek i suszony majeranek. Zioła zneutralizują enzymy odpowiedzialne za wzdęcia, dzięki czemu fasolka nie będzie ciężkostrawna. Tymi samymi ziołami warto też doprawić gotującą się potrawę. W fasolce po bretońsku bardzo ważne są dodatki: kiełbasa, boczek, pomidory i aromatyczne przyprawy. Pomidory koniecznie oprósz cukrem, to prosty trik na pozbycie się cierpkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj trochę koncentratu pomidorowego, żeby wzmocnić smak.Fasolki po bretońsku nie zagęszczaj mąką. Długo gotowana fasola naturalnie zagęści cały sos. Danie gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie ziarna fasoli będą idealnie miękkie i delikatne, a sos zredukowany i gęsty. Fasolkę dopraw do smaku kminkiem, suszonym majerankiem i papryką mieloną.
Zimne nóżki z golonką są jednym z dań z czasów PRL-u, po które do tej pory często sięgamy. Wytrawna galareta jest smaczną i pożywną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty. Podana z octem lub cytryną błyskawicznie znika z talerzy.Jeszcze 30-40 lat temu zimne nóżki były obowiązkowym daniem podczas spotkań w większym gronie, świąt, wesel i przyjęć. Mięsna, wytrawna galareta z marchewką i groszkiem podana z octem lub cytryną była serwowana jako zimna przystawka. Kultowe danie możemy przygotować w bardzo prosty sposób. Zimne nóżki to nic innego, jak galareta z mięsno-warzywnego wywaru. Do zimnych nóżek dodajemy golonkę wieprzową i warzywa rosołowe, niektórzy dodają również jajka ugotowane na twardo.Sekretem doskonałych zimnych nóżek jest długie gotowanie mięsa na bardzo małym ogniu. Golonka i nogi muszą gotować się przez nawet 5 godzin, dzięki czemu mięso będzie tak miękkie, że aż zaczyna się rozpadać i odchodzić od kości.
Kotlety z dyni i kaszy jaglanej są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Lekkie, zdrowe i pełne smaku danie z powodzeniem zastąpi tradycyjne mielone. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a sycą na bardzo długo. Spróbujecie?Jeśli szukacie pomysłu na jarskie kotlety z sezonowych warzyw — ten przepis jest dla Was. Wyraziste kotlety z dyni i kaszy jaglanej mogą z powodzeniem zastąpić mięsne mielone. Ziarno zawiera dużo białka i podobnie jak dynia, jest skarbnicą witamin. Całość syci i przyjemnie rozgrzewa, a zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil. Nie sposób sobie odmówić.
Zwykle zagęszczasz sosy mąką? Zamień ją na inne produkty, a będzie smaczniej i zdrowiej. Poznaj trzy składniki, dzięki którym zagęścisz sos, a nawet zupę. Danie nie zmieni smaku, nie przypali się, a w sosie nie będzie grudek. Fasola, chleb razowy i ugotowany ziemniak spiszą się w tej roli znakomicie. Sosy mięsne przeważnie zagęszczamy zwykłą mąką. Musimy jednak dobrze ją rozmieszać z wodą, a następnie pilnować, żeby nie powstały nieapetyczne grudki. Zagęszczanie sosu będzie o wiele prostsze, kiedy zamienimy mąkę na inne składniki. Do zagęszczania sosu wybierzmy fasolę białą lub czerwoną, ziemniaki albo razowe pieczywo. Składniki błyskawicznie zagęszczają całe danie, a sos staje się aksamitny. Fasola i ziemniaki są doskonałym zamiennikiem mąki, gdy musimy uważać na gluten. Chleb potrafi też dodać potrawie smaku.Fasola, chleb razowy i ziemniaki nadaje się nie tylko do zagęszczania sosu. Produktami możemy równie dobrze zagęścić każdą zupę. Pamiętajmy, że sosy i zupy z dodatkiem mąki są ciężkostrawne i bardziej kaloryczne. Wybierajmy więc jej zdrowsze zamienniki.
Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej smakują obłędnie z pieczywem, naleśnikami, racuchami czy goframi. Powidłami możemy również przekładać ciasta. Jesteśmy pewni, że słodkie przetwory na zimę ze śliwek, kakao i czekolady pokocha cała rodzina.Jesień to ostatni dzwonek na przygotowanie przetworów na zimę. Oprócz marynowanych warzyw i grzybów zróbmy również dżemy i powidła ze śliwek, gruszek i jabłek. Do słodkich przetworów możemy dodać miód, cynamon, imbir, goździki i czekoladę. Czekoladowe powidła ze śliwek, kakao i czekolady według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej zachwycą każdego łasucha. Piosenkarka do powideł wybiera wyłącznie słodkie, dojrzałe owoce, dzięki czemu do przetworów nie dodaje już grama cukru. Przed przygotowaniem czekoladowych powideł musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki. Słoiki muszą być sterylnie czyste, żeby powidła się nie zepsuły. Gotowe, gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i studzimy, nie pasteryzujemy. Słoiki przechowujemy w spiżarni lub w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu będą smaczne i świeże przez całą zimę.