Klasyczne naleśniki zna prawdopodobnie każdy, jednak istnieje znacznie więcej wariantów tego pysznego dania. Dzisiaj prezentujemy sposób na naleśniki z kawą, które wyjątkowo smakują. Po wypełnieniu puszystym kremem, naleśniki sprawdzają się jako drugie śniadanie oraz zwykła przekąska. Naleśniki z kawą to idealny sposób, aby połączyć ulubiony napar milionów Polaków z tradycyjną potrawą polskiej kuchni. Ich przygotowanie jest banalnie proste, lecz wykwintny smak wskazuje na coś zupełnie odwrotnego.
Sałatka wielkanocna z kurczakiem to prawdziwa wiosna na talerzu. Delikatne mięso drobiowe, świeża roszponka, feta warzywa i aksamitny sos winegret to uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na pożywną sałatkę wielkanocną z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.Sałatka wielkanocna z kurczakiem to sałatka lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Danie jest bardzo wiosenne i doskonale sprawdzi się jako kolacja, a nawet zdrowy obiad na wielkanocnym stole. Sałatkę podaj z sosem winegret na bazie miodu i musztardy, a zniknie z talerzy błyskawicznie.Sałatkę możesz przygotować na osobne talerze, wtedy będzie wyglądać jak z restauracji. Możesz również wszystkie składniki wymieszać w większej misce- będzie równie pysznie, kolorowo i świeżo. Sałatka jest doskonałym pomysłem także dla osób będących na diecie.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty na świąteczny stół- tu poznasz przepis na szybką sałatkę z pora i kukurydzy, jest świetna do wędlin i domowego pasztetu.
Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowe śniadanie, nie tylko na Wielkanoc. Jajka z tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i czerwoną cebulką to świetny smak i doskonałe źródło energii. Poznaj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami.Tuńczyk z pomidorami suszonymi, oliwkami, jajkami i cebulką to świetne połączenie, z którego przygotujesz sałatkę, pastę kanapkową lub właśnie jajka faszerowane. Jajka wyglądają zjawiskowo, sprawdzą się więc zarówno na pożywne śniadanie, jak i na wielkanocny stół.Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odchodzą od białek, a ugotowane jajka wyglądają bardzo estetycznie. Jajka gotuj przez 8- 10 minut od momentu wrzenia, wtedy będą idealnie ścięte.Do farszu najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ponieważ nie jest tak tłusty i intensywny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej oliwę z suszonych pomidorów, która jest bardzo aromatyczna i ma doskonały smak.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie, które doda Ci energii z rana- tu poznasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem.
Makaron, który pozostał po ostatnim obiedzie, nie musi się zmarnować. Wystarczy kilka dodatków, by przyrządzić z niego smaczne kotlety. Sprawdzony patent na resztkowe danie spodoba się każdemu. Sprawdźcie koniecznie. Kotlety z makaronu są doskonałym daniem, które pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce kawałki warzyw i wędlin. Przyrządzicie je bardzo szybko, a smak pozytywnie was zaskoczy. Już nigdy nic się nie zmarnuje.
Święta wielkanocne coraz bliżej. Sprawdź, kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc i już dziś zaplanuj menu. Dzięki temu unikniesz nadmiaru obowiązków w ostatnich dniach i bez przemęczenie zasiądziesz do stołu razem z najbliższymi. Będzie mniej stresu, a więcej radości z obchodzonych Świąt. Dla wielu osób Święta nie oznaczają przyjemności i radości, a kojarzą się jedynie z ogromem pracy i zmęczeniem. Dlatego warto coś z tym zrobić i wprowadzić w życie kilka zmian, które pozwolą bez stresu przejść okres przedświąteczny i cieszyć się rodzinnymi Świętami. Z pewnością warto wcześniej przygotować plan wiosennych porządków, a także zaplanować menu. Dzięki temu będzie możliwe rozłożenie prac w czasie, a także wcześniejsze zrobienie potrzebnych zakupów. Na ostatnią chwilę warto zostawić tylko to, czego nie da się zrobić wcześniej.
Sałatka z pora i kukurydzy z dodatkiem jajek i majonezu to pomysł na pyszną sałatkę na lunch, kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, np. deski wędlin lub serów. Sałatka zachwyci smakiem wszystkich gości, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z pora i kukurydzy.Sałatka z pora i kukurydzy to świetny pomysł na sałatkę, kiedy rodzina lub przyjaciele wpadną z wizytą, jest błyskawiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku podstawowych składników: jajek, pora, pieczarek, kukurydzy, natki pietruszki.Do sałatki dodaj gęsty jogurt naturalny i majonez. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, możesz przygotować domowy majonez bez oleju, będzie równie smaczny, a znacznie lżejszy. Sałatka ma złożony smak- jest lekko słodka, ostra i bardzo aromatyczna.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z żurawiną, podaj go razem z sałatką z pora i kukurydzy, a goście będą zachwyceni.
Brakuje ci pomysłu na obiad? Przygotuj prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem, a przy okazji zaoszczędź trochę czasu. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem.Mięso mielone jest szybkie do przygotowania. To dlatego, że jest rozdrobnione, nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Doskonale nadaje się na kotlety mielone, klopsy i pulpety. Jednak można z niego też przyrządzić smaczny gulasz. Jak to zrobić, powie wam Ewa Wachowicz.
Naleśniki są dobrym pomysłem na śniadanie. Przygotujcie je z dodatkiem kefiru, a będą smakowały wyjątkowo dobrze. Ciasto wychodzi delikatne i niezwykle elastyczne — wprost idealne do nadziewania. Przekonajcie się sami. Te naleśniki polubią zarówno amatorzy słodkości — dla których nie ma nic lepszego niż rarytas podany z serem — jak i fani wytrawnych dań, których z pewnością skusiło już przyrządzenie naleśników z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Kefir sprawi, że będą rozpływały się w ustach i nie rozpadną się niezależnie od użytego farszu. Spróbujecie?
Zupa fasolowa z makaronem to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa jest idealna na obiad w chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i dostarcza cennych witamin. Poznaj przepis na pyszną zupę fasolową z makaronem.Fasola biała typu Jaś to fasola, która wymaga odpowiedniego przygotowania przed gotowaniem zupy. Strączki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby fasola zmiękła. Do strączków koniecznie dodaj kminek i majeranek. Zioła skutecznie radzą sobie z enzymami, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości, więc fasola będzie lekkostrawna.Zupę fasolową podaj z ulubionym makaronem, dobrze sprawdzą się łazanki, świderki, kokardki, muszelki lub drobny makaron grysikowy. Danie dopraw do smaku papryką mieloną, majerankiem i ziołami prowansalskimi, które dodadzą zupie świeżości i niezwykłego aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale i pożywną zupę- tu poznasz przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz, jest idealna na obiad dla całej rodziny.
Zupa cukiniowa z ziemniakami to pomysł na prosty i pyszny obiad, idealny w tygodniu. Błyskawiczna, gęsta zupa z kwaśną śmietaną i grzankami to zupa, którą pokochają wszyscy. Poznaj przepis na zupę cukiniową z ziemniakami.Zupa cukiniowa z ziemniakami to gęsta, pożywna zupa w formie kremu. Jest smaczna i zdrowa- warzywa i natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która doda wszystkim energii na wiele godzin. Cukinia to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także potasu, żelaza, wapnia i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe.Zupę dopraw gałką muszkatołową, do wywaru dodaj korzeń pietruszki, którego smak podkreśli aromat potrawy. Zupę podaj z kwaśną śmietaną i grzankami z pieczywa. Grzanki możesz szybko zgrillować na patelni grillowej zupełnie same lub z dodatkiem masła i czosnku granulowanego. Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity krem- tu poznasz przepis na gęstą zupę z marchewki z dodatkiem imbiru, jest bardzo pożywna i mocno rozgrzewa.
Po placki ziemniaczane sięgamy dość często. Warto od czasu do czasu spróbować nieco innej wersji klasyki. Zastępując jajko i mąkę łyżką śmietany, uzyskamy delikatną masę, która po usmażeniu będzie niezwykle chrupiąca. Sprawdźcie je już dziś. Placki ziemniaczane przygotowywaliśmy już w wielu smacznych wariantach. Z pewnością próbowaliście już specjału z serem i pieczarkami lub z kiełbasą. Tym razem do podstawowego przepisu podejdziemy dość niestandardowo. Dwa popularne składniki, czyli mąkę oraz jajko, zastąpimy jednym — śmietaną. Nabiał doskonale zespoi warzywo, a jednocześnie nada plackom niepowtarzalnego smaku. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Nawet najlepszym szefom kuchni czasem zdarzają się wpadki przy gotowaniu zupy pomidorowej. Najczęstszym problemem jest zbyt duża kwaśność pomidorówki, co psuje przyjemność z jedzenia. Właśnie wtedy z pomocą przychodzi soda oczyszczona. Pół łyżeczki sody wyrówna smaki całego garnka. Zupa pomidorowa nie jest skomplikowanym daniem, dlatego tak ochoczo przygotowujemy ją przez cały rok. Niska cena i łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych składników są kolejnymi zaletami. Niestety nawet osoby z ogromnym kulinarnym doświadczeniem mogą popełnić prosty błąd w kuchni. W przypadku pomidorowej jest to zwykle kwaśność, która pochodzi od pomidorów. Co zrobić w takiej sytuacji?
Ryba jest jednym ze zdrowszych wyborów w naszej diecie. Świeże mięso wysokiej jakości łatwo zepsuć, dodając przyprawy w nieodpowiednim momencie. Solenie ryby powinno odbywać się na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem. Tylko ten sposób zagwarantuje nam soczystość mięsa. Po ryby warto regularnie sięgać. Podpowiadaliśmy wam już jakie gatunki wybierać, by zapewnić sobie maksimum korzyści. Radziliśmy też jakie surówki będą do rybnych dań najlepsze. Teraz czas na garść wskazówek dotyczących przyprawiania.
Pogoda za oknem nie pozwala jeszcze na wygodne grillowanie, jednak jeśli tęsknisz za smakiem potraw z rusztu, mamy idealną propozycję. Poniższy przepis pozwala zrobić karkówkę pieczoną w plastrach, która smakuje jak z grilla. Za kruchość i soczystość odpowiada charakterystyczna marynata zrobiona na bazie miodu, musztardy i ketchupu. Karkówka pieczona w plastrach, w porównaniu do klasycznej karkówki pieczonej w całości, ma znacznie intensywniejszy smak. Marynata może w końcu o wiele łatwiej przeniknąć do cieńszych kawałków mięsa. Aby efekt był jak najlepszy, pamiętaj o odpowiednio długim marynowaniu. Optymalnym wyjściem jest pozostawić karkówkę w marynacie przez 24 godziny. Jeśli nie masz tyle czasu, poświęć minimum 3 godziny na marynowanie.
Kotlety mielone są jednym z prostszych do przygotowania dań obiadowych. Mięsny klasyk warto urozmaicić o dodatek ziemniaków. Starte warzywa po prostu wrzućcie do masy, a po usmażeniu nabierze delikatności i będzie naprawdę soczysta. Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Kotlety mielone można doprawiać na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już dodatek czosnku czy majonezu. Teraz czas na ziemniaka. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak doskonale zgrają się z mielonym mięsem wieprzowym, tworząc kompozycję, którą zapamiętacie na długo.
Zupa chrzanowa z ziemniakami pieczonymi hasselback to pomysł na tradycyjne danie w zupełnie nowej odsłonie. Zupa jest bardzo aromatyczna, gotowana na boczku, doprawiona majerankiem. Pieczone ziemniaki po szwedzku z rozmarynem idealnie uzupełniają danie. Poznaj przepis na oryginalną zupę chrzanową z ziemniakami pieczonymi.Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym, tartą pietruszką, chrzanem i śmietaną jest pyszną i bardzo aromatyczną zupą. Danie koniecznie ugotuj na bulionie warzywnym, który dodatkowo wzmocni walory smakowe potrawy. Zupę chrzanową można podać na wiele sposobów- z grzankami, z chipsami z boczku, w formie kremu, jeśli dodasz do wywaru więcej warzyw. Każda zupa ma genialny smak i jest rewelacyjną zupą np. na Wielkanoc. Zupa z ziemniakami hasselback to zupełnie nowa odsłona zupy, koniecznie musisz jej spróbować.Ziemniaki hasselback to chyba najsmaczniejszy sposób podania ziemniaków, który w dodatku cieszy również oczy. Krojone w plastry ziemniaki, przekładane czosnkiem, skropione oliwą i pieczone z gałązkami rozmarynu smakują fenomenalnie i wyglądają bardzo zjawiskowo.Jeśli szukasz pomysłu na ziemniaki po szwedzku- tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z boczkiem i szczypiorkiem, są idealne na tani i pyszny obiad.
Pasztet wielkanocny z jajkiem przygotowany z wieprzowiny, wołowiny i wątróbek wieprzowych z dodatkiem warzyw korzeniowych, to idealny dodatek do zimnej płyty na świątecznym stole. Sprawdź, jak zrobić pasztet wielkanocny z jajkiem.Pasztet wielkanocny z jakiem ugotowanym na twardo wygląda bardzo wiosennie i smakuje rewelacyjnie. Jajka gotuj 8-10 minut, żeby były idealnie ścięte. Pasztet przed pieczeniem wyłóż plastrami słoniny, która zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Pasztet wielkanocny jest bardzo wyraźny w smaku. Przygotowany jest z łopatki wieprzowej, udźca wołowego, wątróbek drobiowych i wielu warzyw rosołowych, które dodają niezwykłego aromatu. Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek, kurkumę. Zioła doskonale wzmocnią smak wywaru.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny z żurawiną, podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.
Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał. Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową. Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?
Babka ziemniaczana bywa nazywana kartoflakiem, kartoflarzem oraz tarciuchem. Specjał świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy sycąca kolacja. Ziemniaczane ciasto przyrządzone z dodatkiem pieczarek zachwyci was swoim aromatem i bogatą konsystencją. Konieczne je wypróbujcie. Babka ziemniaczana jest świetną alternatywą dla placków. Starte na tarce surowe ziemniaki będą równie pyszne, a przyrządzimy je z dużo mniejszą ilością tłuszczu. Podpowiadaliśmy wam już, jak przygotować ten specjał z boczkiem i kiełbasą. Tym razem proponujemy, by dodać pieczarki. Danie będzie wyjątkowo aromatyczne i delikatne.
Po ugotowaniu esencjonalnego rosołu zawsze zostają warzywa oraz mięso, z którymi wiele osób nie wie co można zrobić. Zamiast wyrzucać je do śmieci, można ugotować z nich pyszną potrawkę. Pływające w gęstym i aksamitnym maślanym sosie kawałki kurczaka, marchewki i groszku są na tyle pyszne, że można zajadać się nimi codziennie. Mięso i warzywa po rosole nie jawią się przeciętnemu Polakowi jako surowiec, który można jeszcze w smaczny sposób wykorzystać. Poniższa potrawka jest jednak wystarczającym dowodem, że nawet wygotowane mięso i warzywa kryją w sobie jeszcze wiele dobrego. Do podania polecamy wybrać zwykły ryż ugotowany na sypko lub makaron świderki. Gęsty sos przyjemnie oblepia pojedyncze kluski i ziarenka, co jeszcze bardziej zwiększa przyjemność z jedzenia.
Krokiety ziemniaczane są pysznym sposobem na szybki i sycący obiad. Jeżeli tylko macie pod ręką ugotowane ziemniaki, przygotowanie dania zajmie wam dosłownie kwadrans i nie będzie wymagało zawijania. Spróbujecie? Krokiety są kolejnym po kopytkach czy cepelinach pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Tym razem zrezygnujemy z klasycznej metody przyrządzania tego specjału polegającej na zawijaniu farszu w ciasto i po prostu opanierujemy ziemniaczaną masę. Będzie naprawdę smacznie.
Kotlety z piersi z kurczaka są szybkim i smacznym pomysłem na niedzielny obiad. Nasmarujcie mięso musztardą, a będzie przyjemnie pikantne i wyjątkowo kruche. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Kotlety z piersi kurczaka przyrządza się na tyle prosto, że warto skusić się na urozmaicenie potrawy. Musztarda sprawdzała się jako dodatek do schabowych i mielonych. Warto ją przetestować w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym. Ten smak z pewnością was zachwyci.
Trudno znaleźć mniej wymagający przepis niż jednogarnkowa zupa gulaszowa, którą można wykonać bez większych problemów. Dzisiaj prezentujemy wersję drobiową, na bazie fileta z piersi kurczaka. Taka zupa jest znacznie delikatniejsza od wariantu z wieprzowiną i może przypaść do gustu osobom preferującym łagodne smaki. Zupa gulaszowa należy do kategorii dań jednogarnkowych, których głównym założeniem jest prostota oraz możliwość gotowania tylko w jednym naczyniu. W taki sposób ogranicza się ilość sprzątania, a także koniecznej pracy. Zwykle gulaszowa przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego - w tym wypadku głównym składnikiem jest mięso drobiowe. Jego niewielka cena oraz delikatność tworzą idealne połączenie.
Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Delikatne i soczyste mięso możecie urozmaicić, dodając do niego wędzonego boczku oraz pokrojonych w paseczki ogórków kiszonych. Danie nabierze charakteru i zachwyci każdego, kto skusi się choćby na kęs. Kotlety mielone można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już uzupełnienie masy o czosnek czy majonez. Teraz przedstawiamy przepis na bogate w smaki i tekstury mielone z aromatycznym boczkiem wędzonym i kiszonym ogórkiem. Skusicie się?
Zapiekanka jest tanim i prostym w przygotowaniu obiadem, który możemy podać całej rodzinie. Jest przy tym wyjątkowo smaczna i sycąca. Sprawdźcie nową propozycję na przyrządzenie tego dania z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami. Zachwyci każdego, kto go spróbuje. Oczywiście oprócz kiełbasy możesz wykorzystać również inne wędliny, które znajdziesz w lodówce. Zapiekanka jest jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie zalegających w lodówce produktów. Prezentowaliśmy wam już niezawodne przepisy na zapiekankę z sosem beszamelowym i specjał przyrządzony z soczewicą i aromatycznym ryżem. Tym razem proponujemy doskonałe połączenie pieczarek, kiełbasy i ziemniaka. Skusicie się?
Nikt nie lubi łykowatego i twardego jak podeszwa mięsa, które dodatkowo jest suche i mdłe. Aby zawsze mieć pewność, że pieczeń czy kotlety będą delikatne, wrzuć mięso do marynaty na bazie czarnej herbaty. Mocny herbaciany napar sprawi, że każdy, nawet najtwardszy kawałek mięsa, będzie miękki i pyszny. Marynowanie mięsa w herbacie nie jest z pewnością dla wielu smakoszy czymś powszechnym - większość z nas marynuje je w przyprawach i oleju. Po wypróbowaniu poniższego pomysłu nie pożałujesz. Jak się okazuje, herbata może zostać wykorzystana nie tylko do zrobienia smacznego naparu, lecz również do sporządzania marynat. Czego można się spodziewać po trzymaniu w takiej zalewie mięsa przez kilka godzin?
Zupy takie jak rosół czy pomidorowa, często doprawiane są przyprawą Maggi w płynie, która bazuje na smaku lubczyku. Warto jednak zrezygnować z kupnych dodatków do zup, ponieważ pełne są niezdrowej chemii. Niżej zdradzamy jak przygotować pastę z lubczyku, która podkręci smak każdej zupy. Lubczyk pasuje smakowo i aromatycznie do wielu różnych zup, choć najczęściej dodaje się go do rosołu. To właśnie to zioło stanowiło niegdyś podstawę Maggi - dzisiaj producent wytwarza znaną przyprawę przy użyciu substytutów i chemii. Domowa pasta z lubczyku doskonale wzmocni smak rosołu i każdej innej zupy, do której się ją doda. Jeśli chcesz przechowywać ją nawet rok, pokryj ją w słoiku olejem. Warstwa tłuszczu stworzy barierę, która uchroni przed psuciem.
Dobrej grochówce mało kto się oprze. Aromatyczna i sycąca zupa jest idealna zwłaszcza zimą, gdy dni są chłodne. Zalanie nasion grochu wrzątkiem sprawi, że przyrządzenie dania będzie szybsze niż zazwyczaj. Sprawdźcie, co jeszcze trzeba zrobić. Grochówka jest jedną z popularniejszych polskich zup. Przyrządzenie jej w tradycyjnej wersji wymaga czasu. Groch przed gotowaniem dobrze jest moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest lżej strawny. W przeciwnym wypadku samo przyrządzanie grochówki ulegnie wydłużeniu. Istnieje jednak patent, który znacznie ułatwi sprawne ugotowanie ulubionego dania. Dzięki niemu będzie ono gotowe nawet w godzinę.