Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

deser na Dzień Mamy
21.05.2021 02:00 OBŁĘDNIE PYSZNE I ZDROWE NALEŚNIKI NA DZIEŃ MAMY

Dzień Mamy to wspaniała okazja na wspólne spędzenie spokojnych i szczęśliwych chwil, na przykład w kuchni. Eksperymenty kulinarne uwielbiają zarówno dzieci, jak ich mamy. Przygotowaliśmy dla was sprawdzony, szybki i prosty przepis na pyszne naleśniki.Zdrowe zielone naleśniki z naszego przepisu pasują idealnie na rodzinne śniadanie lub deser z okazji Dnia Mamy. Na poniższym filmiku w kilku prostych krokach pokazaliśmy jak wykonać to smakowite danie. Wspólne gotowanie może być doskonałą zabawą, która pozostanie w pamięci jako jedno z najmilszych wspomnień. Materiał video zawiera lokowanie produktu

Fasolka szparagowa
21.05.2021 02:00 Prosty sposób na pyszną fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa to nieodzowny element polskiej sztuki kulinarnej - bez niej nie można sobie wyobrazić większości obiadów serwowanych w naszych domach. Okazuje się jednak, że klasyczny przepis na ten dodatek, może zostać jeszcze bardziej usprawniony. W fasolce znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, które potrzebne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jeśli chcesz raczyć się delikatniejszą fasolką, wybierz jej żółty kolor. Zielona fasolka jest z kolei intensywniejsza w smaku.

Domowe frytki
21.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na domowe frytki

Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób. Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia.

Fasolka szparagowa w słoiku
21.05.2021 02:00 Przepis na przepyszną marynowaną fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa jest nie lada pokusą dla smakoszy, którzy gustują w warzywnych specjałach. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nią z miłą chęcią. Fasolka szparagowa będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli ją zamarynujesz. Efekt zachwyci domowników.Smakowita fasolka szparagowa wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą jej wyjątkowych walorów smakowych. Dziś wypróbujemy przepis, dzięki któremu fasolka szparagowa stanie się jeszcze pyszniejsza. Wszystko za sprawą wyjątkowej marynaty.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pierogi z serem
19.05.2021 02:00 Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem

Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych. Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej.

Ogórki małosolne na sucho
19.05.2021 02:00 Sprytny patent Strzelczyka na ogórki małosolne "na sucho"

Ogórki małosolne zazwyczaj przygotowujemy tak, jak kiszone - jedyną różnicą jest jednak czas fermentacji, który w przypadku małosolnych musi być znacznie krótszy. Inaczej bakterie kwasu mlekowego zbyt mocno zmienią smak i strukturę warzywa. W mieście Perm w centralnej Rosji praktykuje się robienie małosolnych bez zalewy, co dla Polaków może wydawać się dziwnym sposobem. Rosjanie dzięki temu mogą cieszyć się smakiem takich ogórków już po kilkunastu godzinach od zamarynowania ich w suchej mieszańce.

Sałatka jarzynowa
18.05.2021 02:00 Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Sałatka jarzynowa ma bardzo ciekawą historię. Prawdopodobnie wywodzi się z przepisu Luciena Olivera, który był właścicielem restauracji Hermitage w Moskwie. Choć jego receptura zawierała wiele oryginalnych składników, takich jak ozory i kapary, dzisiaj została mocno zmieniona. Na przestrzeni lat dostosowano ją do realiów krajów, do których dotarła. Przepis wywędrował z Rosji wraz z emigrantami uciekającymi przed zmianami ustrojowymi, które zostały wprowadzone na początku XX wieku.

Surówka z pora i selera
16.05.2021 02:00 Prozdrowotna surówka z selera i pora

Surówka z pora i selera najlepiej pasuje do wyrazistych dań mięsnych, w których smak pieczeni czy kotleta jest bardzo intensywny i należy go czymś skontrować. Dodatek, który pokazujemy niżej, sprawdza się w takim połączeniu idealnie, gdyż sam ma silny smak. Mieszanka pora i selera jest prawdziwą witaminową bombą, która znacznie poprawia funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W porze obecna jest, chociażby, allicyna - substancja, która znajduje się również w czosnku, a jej przeciwnowotworowe działanie jest bardzo duże.

Zapiekanka gołąbkowa
16.05.2021 02:00 Prosta i szybka zapiekanka a la gołąbki

Gołąbki są klasycznym polskim daniem, które każdemu z nas przypomina czasy dzieciństwa. Wtedy nasze mamy lub babcie miały możliwość wielogodzinnego gotowania dla całej rodziny, lecz dzisiaj mało kto może sobie pozwolić na taki luksus. Dlatego warto rozważyć rozwiązania znacznie ułatwiające cieszenie się ich smakiem. Leniwe gołąbki to tak naprawdę mięsna zapiekanka z kapustą, do której nie potrzeba zbyt wielu czasu ani pracy. Większość roboty wykona za kucharza piekarnik, w którym będzie piekło się pyszne danie. Najważniejszym zadaniem gotującego jest równomierne ułożenie wszystkich składników.

Zupa z młodej kapusty
16.05.2021 02:00 Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Młoda kapusta jest nie tylko smacznym i wdzięcznym warzywem - jej wnętrze skrywa wiele witamin i minerałów, które są bardzo istotne dla ludzkiego organizmu. Dodatkowym atutem jest mnóstwo błonnika ułatwiającego wypróżnianie i wydłużającego uczucie sytości po posiłku. Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, więc warto jeść ją każdego dnia. Witamina C nie jest bowiem magazynowana w naszym ciele i musi być dostarczana regularnie, aby układ odpornościowy czy wygląd skóry nie pogorszyły się.

Cebulowe kule z mięsem
15.05.2021 02:00 Przepis na zapiekaną cebulę z mięsem mielonym

Cebula towarzyszy nam od tysięcy lat, gdyż jej uprawa i przechowywanie są wyjątkowo łatwe. W kuchniach całego świata warzywo to gra wielką rolę, ponieważ jej smak i duża ilość witaminy C sprawiają, że stanowi cenny składnik codziennej diety. Dodatkowym atutem jest spora ilość cukru, który podczas smażenia czy pieczenia karmelizuje się. To nadaje potrawom lekko słodkiego smaku, a w połączeniu z solą, którą dodajemy wszędzie, tworzy wspaniałą kompozycję. Poniższa receptura jest jednak trochę inna.

Kotlety schabowe inaczej
14.05.2021 02:00 Panierka do kotletów schabowych bez bułki tartej

Kotlety schabowe nie wymagają żadnej prezentacji, w końcu każdy Polak doskonale je zna. Nie każdy jednak pała do nich sympatią, co może być spowodowane, chociażby, słabej jakości panierką z bułki tartej. Jeśli chcesz spróbować ich w innym stylu, wykonaj poniższe receptury, a przekonasz się, jak smaczne mogą być schabowe. Warto przy tym pamiętać, że schab można przygotować na setki innych sposobów. Niektóre pomysły szefów kuchni z całego świata potrafią wywołać zawroty głowy, lecz te przepisy nie są tak skomplikowane i z łatwością zrobisz je samodzielnie.

Truskawki z makaronem
12.05.2021 02:00 Przepis na makaron z truskawkami i serem

Makaron i truskawki wywołują często mieszane uczucia. Choć nie brakuje prawdziwych fanów tej potrawy, część ludzi na sam widok od razu krzywi się i odwraca wzrok. Jeśli należysz do miłośników tego letniego posiłku, przetestuj poniższe banalnie proste receptury. Taki posiłek pozwala zachować energię na cały dzień pracy w ogrodzie, a przy okazji gotujący nie musi męczyć się przez wiele godzin podczas przyrządzania jedzenia. Polskie truskawki nie mają sobie równych i warto wykorzystać je na wszystkie możliwe sposoby - wszak sezon niedługo znowu się skończy, a my będziemy tęsknić do ich smaku.

Brukselka
11.05.2021 02:00 Jak ugotować brukselkę, żeby nie wyszła gorzka?

Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach, który dla większości jest nieprzyjemny. Niestety, tym samym niejadki wiele tracą, ponieważ w tych małych kulkach wyglądających jak niewielka kapusta, drzemie wielka moc witamin i minerałów. Jej powstanie było możliwe dzięki połączeniu jarmużu oraz kapusty głowiastej, co miało miejsce w Brukseli, skąd pochodzi także jej nazwa. Brukselka wykazuje właściwości antynowotworowe oraz poprawiające zdolności rozrodcze. Bardzo ważna jest także dla kobiet w ciąży.

Placki ziemniaczane
11.05.2021 02:00 Przepis na tanie i szybkie placki z cebuli

Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.

Kluski śląskie
11.05.2021 02:00 Jak prawidłowo mrozić kluski śląskie?

Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu spróbował kluski śląskie. Te charakterystyczne kluski z dziurką w środku są typowym dodatkiem w kuchni śląskiej, która obfituje w gęste sosy i mięsa. We wnętrzu wgłębienia gromadzi się sos, przez co każdy kęs jest doskonały. Niestety, sporym problemem nawet najlepszych kucharzy, jest zrobienie dużej ilości klusek za jednym razem, a następnie ich mrożenie. Ciężko wszak zdecydować się na sposób zamrażania - lepsze jest włożenie surowych klusek do zamrażalnika, czy już ugotowanych?

Kolacja dla dziecka na szpitalnym oddziale covidowym
11.05.2021 02:00 Zasmucający posiłek dla dziecka w szpitalu

W szpitalach odpowiednie odżywianie gra wyjątkowo ważna rolę - dostarczanie wartości odżywczych do chorego organizmu pozwala na szybszą kurację i pełny powrót do zdrowia. Niestety, w polskich szpitalach często nie można liczyć nawet na porządny posiłek. Gdy mowa o małych pacjentach, jedzenie jest dla nich podwójnie ważne. Dzieci rosną i rozwijają się, więc ewentualne niedożywienie, nawet trwające tylko trochę, może doprowadzić do nieodwracalnych zmian. Dlatego rodzice swoich pociech są oburzeni stanem, w jakim znajduje się żywienie szpitalne. Jedzenie dla rocznego dziecka w szpitalu. Źródło: Facebook.com

Flaki
08.05.2021 02:00 Czym najlepiej zagęścić flaczki?

Flaczki to zupa, która wywołuje ogromne emocje wśród wielu Polaków. Jedni uwielbiają ostry smak i konsystencję tego dania, z kolei drudzy nie są w stanie przemóc się do zjedzenia potrawy, ponieważ nie podoba im się jej główny składnik. Mimo wszystko ma ona wielu zwolenników. Jeśli uwielbiasz gotować ją w domowym zaciszu, z pewnością zastanawiasz się jaki dodatek najlepiej sprawdzi się jako zagęszczacz - nikt w końcu nie chce jeść rzadkich flaczków. Poniżej pokazujemy 3 najlepsze metody, które działają ze 100% skutecznością.

Kotlety po francusku
08.05.2021 02:00 Wielka konkurencja dla mielonych i schabowych - kotlety po francusku

Kotlety po francusku są szczególnie uwielbiane przez dzieci, którym silne smaki schabowych i mielonych nie zawsze pasują. Poniższy przepis pozwala przekonać najmłodszych do wyczyszczenia talerza, gdyż obiad za każdym razem jest iście przepyszny. Kotlety z kurczaka to kochana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane są jednak wciąż w ten sam sposób, dlatego łatwo mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Ich francuska wariacja wprowadza powiew świeżości do kuchni i na nowo pozwala odczuć radość z jedzenia.

Jedzenie w szpitalach i więzieniach
08.05.2021 02:00 Porównanie posiłków pacjentów i skazańców

Jedzenie w szpitalach i więzieniach wcale nie musi się od siebie tak różnić. Dostęp do dobrej jakości potraw mogłoby wydawać się absolutną podstawą. Niestety prawda jest zgoła odmienna. Warto przyjrzeć się posiłkom, które otrzymują pacjenci i więźniowie.

Rosół z kluskami z kaszy manny
08.05.2021 02:00 Przepis na kluski z kaszy manny

Kluski z kaszy manny charakteryzuje lekkostrawność, która pozwala zjeść delikatny i mało kaloryczny posiłek, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałego smaku oraz konsystencji. Jeśli zwykły makaron już ci się znudził, kluski są świetną alternatywą. Rosół sam w sobie jest daniem, na które przygotowanie należy poświęcić sporo czasu. Wygotowanie smaku i wartości odżywczych z warzyw oraz mięsa wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego warto podać do niego coś zupełnie innego, co wywoła zachwyt i zaskoczenie u domowników.

Jedzenie w szpitalu może wywołać nie lada konsternację
07.05.2021 02:00 Jak wyglądają posiłki w niemieckich szpitalach?

Jedzenie w szpitalach jest obiektem sporych kontrowersji. Niejednokrotnie mogliśmy się zetknąć ze zdjęciami, które ukazują posiłki wydawane pacjentom w Polsce. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. W innych krajach Unii Europejskiej sytuacja prezentuje się zgoła odmienne.

Gołąbki bez zawijania
06.05.2021 02:00 Przepis na gołąbki z młodej kapusty bez zawijania

Gołąbki w tradycyjnej recepturze wymagają sporej dozy pracy i czasu - obgotowanie całej główki kapusty, przygotowanie farszu, zawijanie go w liście i długie duszenie nie jest najszybsze. Na szczęście istnieją sposoby, aby znacznie przyspieszyć gotowanie. Przygotowanie szybkiego obiadu pozwala zaoszczędzić sporo godzin, które można przeznaczyć na inne ważne zajęcia. Co więcej, gołąbki bez zawijania są przepyszne i każdy fan ich klasycznej wersji będzie zachwycony, gdy tylko spróbuje poniższej.

Larwy dopuszczone przez Unię Europejską
05.05.2021 02:00 Unia Europejska uznała larwy za "nową żywność"

Nie da się ukryć, że w Polsce larwy przeważnie kojarzą się z czymś, co nie powinno znaleźć się na naszym talerzu. Mało kto spodziewałby się, że Unia Europejska mianuje je mianem „nowej żywności”. Jakie korzyści przynosi jedzenie owadów?

GIS ostrzega konsumentów
02.05.2021 02:00 Produkty wycofane przez GIS

GIS opublikował na rządowej stronie ostrzeżenia dla konsumentów. Dotyczą one parówek i pesto. Ich zjedzenie może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Każdy powinien wiedzieć, które produkty stwarzają zagrożenie.

Grillowanie może nam zaszkodzić?
01.05.2021 02:00 Jakich produktów nie łączyć ze sobą podczas grillowania?

Coraz więcej osób decyduje się już na grillowanie. Z całą pewnością jest to zajęcie, które dobrze łączy zamiłowanie do smakowitych dań i spędzania czasu w gronie najbliższych. Okazuje się, że kiełbasa i uwielbiany napój mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Lepiej na to uważać.

Kasza manna z syropem
01.05.2021 02:00 Kasza manna z sokiem malinowym - śniadanie rodem z PRL-u

Kasza manna dawniej cieszyła się ogromną popularnością. Przeminęła ona wraz z czasami PRL-u. Jednak nie oznacza to, że nie ma już miłośników tego niecodziennego specjału. Wiele osób z miłą chęcią spałaszowałoby kaszę manną jak za dawnych lat.

Cynaderki
29.04.2021 02:00 Przepis na pyszne cynaderki

Cynaderki to ładna nazwa na nerki. Dzisiaj wiele osób krzywi się na myśl o jedzeniu podrobów, ponieważ uważają, że są one odpadkami. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które ciężko znaleźć gdzie indziej. Co więcej, cynaderki nie potrzebują aż tyle pracy co wątróbka, dlatego mogą stanowić świetny początek przygody z gotowaniem podrobów. Tym razem zajmiemy się nerkami wieprzowymi, które są duże, mają jednolitą strukturę oraz stosunkowo mocny smak.