Gołąbki są typową potrawą dla mięsożerców, jednak można przygotować je w wersji dla wegetarian. Dlatego prezentujemy gołąbki z kaszą gryczaną i białym serem. Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z produktów odzwierzęcych, zamiast sera użyj tofu. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem są pysznym daniem obiadowym, jednak nie każdy może lub chce jeść mięso. Z tego powodu warto mieć w zanadrzu recepturę, którą będzie mógł skosztować każdy. Co więcej, gołąbki dla wegetarian nie różnią się w procesie gotowania od zwykłych praktycznie niczym - nie ma więc problemu, jeśli obawiasz się je ugotować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki z soczewicą to pyszna wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy polskiej. Dzięki dodatkowi ziemniaków i fety, w smaku przypominają pierogi ruskie. To danie z pewnością skradnie serce każdego smakosza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki z kapusty to danie idealne na obiad. Zwykle nadziewa się je farszem mięsno-ryżowym, jednak dzisiaj podamy wam przepis na kresową wersję gołąbków. Nie ma w nich mięsa, ale farsz jest i tak pyszny i pożywny. Przekonajcie się sami.Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, choć wykorzystuje dość proste składniki. Takie, jak chociażby kapusta, ziemniaki i cebula. Właśnie na nich będą bazować nasze gołąbki. W tym jarskim, ziemniaczanym farszu duże znaczenie ma cebula. Powinno być jej sporo i powinna być lekko przyrumieniona. Wtedy farsz, jak i cała potrawa zyskają pełny smak.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki są tak popularne, że zazwyczaj przygotowuje się je w taki sam sposób, co może niektórych nudzić. Aby urozmaicić sobie to danie, warto farsz zawijać w kapustę pekińską. Po ugotowaniu ma ona inną fakturę niż zwykła kapusta, gdyż jest znacznie delikatniejsza. Gołąbki z kapusty pekińskiej mają jeszcze jeden atut, którego brak w ich tradycyjnej wersji. Zamiast ryżu dodawana jest kasza jaglana, która nadaje całemu daniu zupełnie nowego sznytu. Farsz jest dzięki niej kremowy i rozpływający w ustach. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmodyfikować przepis, zamiast wieprzowiny możesz użyć mielonego indyka czy kurczaka. Takie gołąbki będą znacznie lżejsze i mniej kaloryczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni polskiej, które doczekało się już wielu interpretacji. Tym razem prezentujemy wam recepturę Jakuba Kuronia, który pyszny mięsno-ryżowy farsz zawinął w liście kapusty włoskiej. Kapusta sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw. Z pewnością zasmakują ci też nasze kotlety ziemniaczane z dodatkiem kapusty. Warte uwagi są również pyszne pierogi z kapustą i serem, które przygotujesz według tego przepisu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki z przepisu Magdy Gessler różnią się od klasycznej receptury jednym, wyjątkowo ważnym szczegółem. Gwiazda TVN-u nie dodaje do nich bowiem ani grama mięsa. Zamiast niego w kapustę zawija się farsz, w którym główną rolę grają ziemniaki. Wyjątkowa receptura gołąbków Magdy Gessler nie kończy się jednak jedynie na zamianie mięsa z ziemniakami. Są one duszone w sosie złożonym ze śmietany, bulionu i soku po kiszeniu kapusty. W taki sposób Gessler uzyskuje kremowy sos o intensywnym smaku, a farsz gołąbków jest wyjątkowo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Poniższa receptura została użyta w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" mającym miejsce w Jaśle - miejscowości, w której takie gołąbki są bardzo popularne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zanim zacznie się zawijać gołąbki, pierwszym krokiem zawsze jest sparzenie liści kapusty. Zamiast wrzucania całej główki do wrzątku, można ją, chociażby przemrozić w zamrażalniku. Wystarczy zostawić ją tam na 24 godziny, a liście będą miękkie i plastyczne. Parzenie kapusty na gołąbki to jeden z najbardziej żmudnych i irytujących procesów podczas przyrządzania tego dania. Dlatego ten etap warto sobie ułatwić sprytnymi trikami. Jednym z tych sposobów jest całkowite zrezygnowanie z wrzątku i wsadzania do niego całej główki kapusty. Zamiast garnka można użyć zwykłego zamrażalnika - tak oprawiona kapusta będzie równie dobra do użytku przy gołąbkach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki zazwyczaj składają się z dwóch głównych składników: ryżu oraz mielonego mięsa. Istnieje jednak sposób, aby wyeliminować z przepisu ryż. Zamiast niego do farszu można dodać marchewki oraz bataty - takie danie ma odrobinę inny smak, a także fakturę. Gołąbki przygotowuje się w najróżniejszych postaciach, jednak najbardziej popularną jest faszerowana mięsem i ryżem kapusta. Okazuje się jednak, że ryż świetnie zamieniany jest innymi produktami. Nie każdy lubi smak ryżu, więc dla takich osób świetnie sprawdza się poniższa receptura. Wykonanie takich gołąbków jest banalnie proste i nie zajmuje więcej czasu czy pracy, od ich klasycznej wersji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Od czasu do czasu warto wprowadzać urozmaicenia do swojej kuchni, takie jak dodanie do gołąbków z mielonym mięsem kolorowej papryki. Warzywo nadaje daniu koloru, chrupkości, a także dodatkowego smaku. Potrawa po rozkrojeniu na pół będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Gołąbki są tak ogromną klasyką, że żadnemu Polakowi nie trzeba ich przedstawiać. Ma to jednak swoje minusy, ponieważ przygotowywanie ich od lat w taki sam sposób, może wywołać u niektórych silne znużenie. Aby temu zaradzić, wcale nie trzeba decydować się na całkowitą zmianę przepisu - wystarczy jedynie dodać do farszu słodką czerwoną paprykę, a odbiór posiłku będzie wyjątkowo udany. Takie gołąbki są smakowite, a także zachęcają swoim wyglądem do zjedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki możemy przyrządzać na dziesiątki sposobów. Jedyne co nas ogranicza to nasza kreatywność. Nic jednak nie może się równać z babciną recepturą. Smak tradycji nie ma sobie równych i dziś pokażemy jak zrobić klasyczne gołąbki według babci Reginy.Sekret gołąbków babci Reginy tkwi w wyjątkowym sposobie przygotowania. Gotowe gołąbki są zapiekane nie w zwykłym piekarniku, ale w kultowym prodiżu. To właśnie niepozorny, elektryczny piekarnik sprawia, że nabierają smaku, którego nie sposób z niczym porównać.Oczywiście, gołąbki można przygotować także w garnku, albo w zwykłym piekarniku. Ale jeśli macie w domu cud techniki, jakim jest prodiż - koniecznie go wyciągnijcie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lubicie gołabki? Tak. A czemu robicie je tak rzadko? Jeśli uważacie, że dużo przy nich pracy, mamy dla was doskonałą alternatywę. Możecie przygotować szybkie gołąbki niewymagające zmiękczania kapusty. Wyglądem bardziej przypominają klopsy, ale smak jest ten sam — wybornie gołąbkowy.Mielone mięso, ryż i kapusta. Oto podstawowe składniki gołąbków. Tych tradycyjnych, ale też w uproszczonej wersji. Czym się te wersje różnią? Ano tym, że w tych szybkich nie ma całej zabawy z kapustą. Nie trzeba wykrawać głąba, obgotowywać główki i ostrożnie ściągać liści, Kapustę wystarczy bowiem posiekać, wymieszać z mięsem i ryżem i prawie gotowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gdy myślimy o klasycznej polskiej kuchni, jedną z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą nam do głowy, są gołąbki. Niżej zdradzamy, w jaki sposób wykonuje je siostra Anastazja. Jej receptura posmakuje każdemu. Gołąbki, choć nie są najprostszym daniem w polskiej kuchni, zdecydowanie warto przygotowywać jak najczęściej. Wyjątkowo smaczne i nadzwyczaj sycące jedzenie, które daje energię na cały dzień. Wiele osób błędnie uważa, że są zbyt pracochłonne i nie warto poświęcić dodatkowego czasu na ich przygotowanie. Dlatego przepis siostry Anastazji jest tak dobry - nie wymaga bowiem zanadto wiele pracy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Klasyczna wersja gołąbków z kapusty ma mięsno-ryżowy farsz. Jeśli jednak nie macie dziś ochoty na mięso, bez problemu możecie je zastąpić soczewicą. Gołąbki wyjdą równie pożywne i smaczne, a z pewnością zdrowsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki to tradycyjna potrawa, bez której ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Ważną czynnością podczas jej przyrządzania jest odpowiednie sparzenia kapusty. Okazuje się, że można to zrobić zupełnie inaczej niż nasze babcie, które wsadzały głąb kapusty do garnka z wodą.Gołąbki to danie, które z pewnością powoduje szybsze bicie serca u niejednego smakosza. Niestety, jest ono dość pracochłonne, dlatego zdradzamy, co zrobić, aby przygotować je nieco szybciej. Z pewnością dzięki prostym trickom możemy przyśpieszyć jedną z kluczowych czynności - sparzenie kapusty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?Klasyczny sposób to nabicie główki kapusty na widelec i włożenie go do garnka z gorącą wodą. Można jednak to zrobić w zupełnie inny sposób. Warto wykorzystać do tego piekarnik!Wytnij głąb kapusty i włóż go do rękawa do pieczenia. Dokładnie zawiąż rękaw z obu stron i włóż do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz kapustę przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij kapustę z rękawa. Jej liście powinny odchodzić same! Co ciekawe podobny efekt uzyskamy ... bez użycia ciepła! Szczegóły poniżej.Jak sparzyć kapustę na gołąbki w zamrażarce?Innym dość zaskakującym sposobem na "sparzenie" liści kapusty jest włożenie tego warzywa do zamrażarki. Powinno być tam przechowywane przez 24 godziny. Po tym czasie wyjmij kapustę, połóż na kuchennym blacie i poczekaj aż się całkowicie rozmrozi. Warzywo będzie idealnie miękkie, a jej liście będą łatwo odchodziły. Być może nie jest to najszybszy sposób na sparzenie kapusty, ale z pewnością warto go znać! Na naszej stronie znajdziesz wiele wyśmienitych przepisów na gołąbki. Od tych tradycyjnych siostry Anastazji po nietypową grecką wersję tego przysmaku.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak długo można przechowywać w lodowce wędzoną rybę?Cudowne owocowe ciasto bez pieczeniaProsta i pyszna surówka z ogórków kiszonych na słodkoźródło: newsy gotujmyZapraszamy na nasz Instagram
Gołąbki są jednym z najlepszych dań polskiej kuchni. Z pewnością cieszą się one sporym zainteresowaniem ze strony smakoszy. Tym razem wypróbujemy przepis od samej Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do gołąbków szklankę żuru. Dzięki niemu specjał smakuje jeszcze lepiej.Gołąbki z dodatkiem żuru sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Danie jest proste w przygotowaniu. Ewa Wachowicz ponownie okazała się niezawodna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Podstawowymi składnikami tradycyjnych gołąbków jest kapusta, mięso i ryż. Ale jak się okazuje ryż bez problemu można zastąpić innym składnikiem, dzięki czemu klasyczne gołąbki zyskają pełniejszy smak. Zobacz jak przygotować bezryżowe, przepyszne gołąbki.Gołąbki kochamy za ich pożywność i bogaty smak. Jednak tak naprawdę ryż jest tutaj najbardziej neutralnym w smaku składnikiem. Gdy zastąpimy go bardziej wyrazistą kaszą jęczmienną lub gryczaną ta potrawa zyska prawdziwą głębię smaku. Dlatego zachęcamy do wypróbowania bezryżowych gołąbków.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Do gołąbków z kaszą warto też dodać trochę zrumienionego boczku albo suszonych grzybów. Te dwa dodatki doskonale harmonizują z kaszą i nie kłócą się z mięsem, ani kapustą.
Gołąbki najczęściej faszerujemy mieszanką mięsa i ryżu, jednak Magda Gessler zdecydowała się zaprezentować coś zupełnie innego. Gołąbki z ziemniakami są regionalną potrawą z Jasła i zostały pokazane w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Próbując tego dania, odkryjesz zupełnie nowy smak. Gołąbki z ziemniakami duszone są w śmietanie i soku z kiszonej kapusty - dzięki temu powstały sos jest zawiesisty i lekko kwaśny, co doskonale komponuje się ze smakiem delikatnego farszu. Poniższa receptura została użyta w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", w którym Magda Gessler odwiedziła miejscowość Jasło, gdzie takie danie było często obecne na stołach jeszcze kilkanaście lat temu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chcesz sporządzić gołąbki, lecz w sklepie zabrakło ładnej główki kapusty? Nie martw się, ponieważ z poniższym przepisem zrobisz je bez konieczności dodawania tego warzywa. Co więcej, jest on znacznie łatwiejszy od receptury na klasyczne gołąbki. Gołąbki bez kapusty mogą wydawać się kulinarnym purystom czymś niesłychanym, jednak wystarczy spróbować tej potrawy, aby zupełnie zmienić swoje zdanie. Z pewnością domownicy także będą zachwyceni. Jeśli nie chcesz przygotowywać potrawy z mięsem, zamień je na szklankę soczewicy i dopraw sos odrobiną wędzonej papryki w proszku. Taki substytut jest praktycznie niezauważalny w smaku od zwykłego mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki Karola Okrasy nie mają sobie równych głównie dzięki charakterystycznemu sosowi. Wykonany jest bowiem na bazie musztardy, co znacznie wzmacnia smak samych gołąbków. Podając je swojej rodzinie, usłyszysz okrzyki zachwytu. Gołąbki wcale nie muszą być podawane jedynie w sosie z pomidorów. Karol Okrasa lubi bawić się kuchnią i pokazywać, jak połączyć stare przepisy z nowymi rozwiązaniami. Poniższa receptura jest dowodem na to, że mieszanie staropolskich rozwiązań ze współczesnymi smakami może okazać się sukcesem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki to absolutny szlagier, który często gości na naszych stołach. Niestety, to danie jest dosyć pracochłonne. Co zrobić, aby cieszyć się nim jak najdłużej? Jedną z możliwości, jest przygotowanie większej liczby gołąbków ich późniejsze zamrożenie. Warto jednak podejść do tej czynności w odpowiedni sposób, ponieważ nawet drobny błąd może sporo kosztować.Pyszne gołąbki to danie, które zazwyczaj powoduje szybsze bicie serca u niejednego smakosza. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego warto skorzystać z prostego sposobu i je zamrozić. Zdradzamy, jak do tego się zabrać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Prosty patent na mrożenie gołąbkówMożemy zamrozić ugotowane gołąbki. Wystarczy, że przełożymy gotowe sakiewki z farszem do specjalnych woreczków do mrożenia i zamrozimy osobno po każdym z nich. Pracochłonne? Być może, ale takie rozwiązanie ma sporo korzyści.Dzięki temu, gołąbki się nie posklejają, a tuż po rozmrożeniu kapusta się nie rozpadnie. Porcje sosu najlepiej zamrozić w niewielkich pojemnikach. Przed mrożeniem gołąbków warto jednak sprawdzić pewien istotny szczegół.O czym należy pamiętać przed mrożeniem gołąbków?Już w trakcie gotowania gołąbków, powinniśmy wyłowić tę część sakiewek, które będziemy chcieli przeznaczyć do mrożenia, zanim staną się one miękkie.Taki trick zagwarantuje, że tuż po rozmrożeniu potrawa zachowa swój wyjątkowy smak oraz kształt i konsystencję. Szczególnie warto o tym pamiętać, gdy chcemy zamrozić gołąbki z farszem na bazie kaszy.Na naszej stronie znajdziecie doskonałe przepisy na to pyszne danie m.in. klasyczną recepturę siostry Anastazji oraz nietypowe gołąbki w greckim stylu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak uprawiać borowiki w doniczce? Prosta metoda robi furoręPrzepis na domowy syrop do herbaty z owoców czarnego bzuCudowna mizeria na zimę do słoików z przepisu niezawodnej siostry Anastazjiźródło: kuchnia wpZapraszamy na nasz Instagram
Gołąbki bez zawijania są nie lada specjałem. Z pewnością są o wiele prostsze w przygotowaniu od klasycznej wersji specjału. Jednak w niczym od niej nie odstają pod względem walorów smakowych. Domownicy momentalnie je spałaszują.Smakowite gołąbki są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym zawijanie jest zupełnie zbędne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki cieszą się wśród Polaków niesłabnącą popularnością, lecz sprawiają sporo kłopotów podczas zawijania. Wystarczy poznać jednak prostą technikę, która znacznie ułatwia ten proces. Dzięki niej już więcej nie będziesz musiał się męczyć z wypadającym farszem czy długim czasem spędzonym w kuchni. Gołąbki są przepysznym daniem, uwielbianym szczególnie przez starszych Polaków, którym długi czas zawijania nie przeszkadza. Niektórzy nie mają jednak możliwości spędzenia całego popołudnia w kuchni. Z tego powodu istnieje metoda szybkiego zawijania, która znacznie usprawnia i ułatwia gotowanie. Przy jej pomocy każdy będzie mógł bez większego wysiłku cieszyć się smakiem domowych gołąbków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapiekanka à la lasagne złożona z mięsa mielonego i liści kapusty jest doskonałym sposobem na zrobienie gołąbków w łatwy sposób. Nie ma bowiem konieczności zawijania ich każdego osobno. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak to danie wykonać. Gołąbkowa lasagne będzie smakować szczególnie tym, którzy lubują się w klasycznej wersji tej potrawy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje owa zapiekanka, ten przepis jest jednym z najprostszych i najszybszych. Aby proces pichcenia się udał, należy koniecznie pamiętać o posmarowaniu naczynia żaroodpornego tłuszczem. W innym wypadku zapiekanka przypiecze się do szkła i nie uda się jej ładnie podać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Podstawą gołąbków jest bez wątpienia kapusta - bez niej mięsny farsz rozpadłby się, a samo danie nie miałoby takiego samego smaku. Jaka kapusta nadaje się do nich najlepiej? Zdecydowanie najbardziej pasuje do nich klasyczna biała odmiana. Gołąbki jadane są przez nas praktycznie na okrągło. W niektórych domach nierzadko podaje się je przynajmniej raz na tydzień, co czyni z nich potrawę tak popularną, jak schabowe czy mielone. Mimo ogromnej popularności wielu kucharzy amatorów nie do końca wie, jaką kapustę wybrać. Ciężko się zdecydować, gdy możemy przebierać w najróżniejszych gatunkach tego warzywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Idealny specjał powinien się charakteryzować soczystym farszem. Za sprawą prostej sztuczki osiągnięcie tego efektu nie będzie problemem. Wystarczy wzbogacić mięso o odrobinę bulionu.Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce wśród klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zajadają je regularnie. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by farsz nie wyszedł nazbyt suchy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że gołąbki są kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Uwielbiają je niemal wszyscy smakosze. Kapusta na gołąbki będzie bardziej miękka, jeśli podczas jej obgotowywania do wody dodamy cukier. Właśnie z takiej metody korzystały nasze babcie.Idealne gołąbki kojarzą nam się głównie z tymi, które przygotowywały babcie. Nie od dziś wiadomo, że korzystały one ze sprawdzonych sposobów, które dziś są nieco zapomniane. Dziś sięgniemy po babciny przepis na gołąbki z miękką kapustą.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: