Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Grzyby

pasztet
07.04.2022 19:26 Prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej. Najbliżsi go pokochają

Prezentujemy prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej. Najbliżsi go pokochają, choć nie zawiera nawet grama mięsa. A może głównie dzięki temu, że jest jarski? Wszak w te święta mamy przesyt mięsa, a pasztet z kaszy gryczanej będzie wyrazisty w smaku, lekki i niezwykle pożywny.Polska kuchnia bazuje na mięsie zwłaszcza w święta wielkanocne. Niedzielne śniadanie nie obędzie się bez szynki, pieczonej białej kiełbasy, pieczonych mięs i pasztetu. Jeśli więc macie mięsny przesyt, urozmaićcie świąteczne menu jarskimi potrawami. Proponujemy przygotować pasztet z kaszy gryczanej, warzyw i pieczarek. Będzie on do złudzenia przypominał wyglądem klasyczny pasztet, ale będzie ciekawszy w smaku i o wiele zdrowszy. Z pewnością ucieszy też niejednego z waszych gości.

Pieczarki w chrupiącej serowej panierce
05.04.2022 14:30 Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk

Pieczarki w chrupiącej panierce są doskonałą przystawką, która podana z sosem skradnie serca waszych gości. Ciasto, w którym obtacza się grzyby, warto wzbogacić o ser. Rarytas wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczny i na długo pozostanie w waszej pamięci. Pieczarki doskonale sprawdzą się jako baza do przygotowania smakowitych przekąsek. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić je ze smacznym warzywnym farszem. Zdradzaliśmy też patent na grzyby w glazurze. Tym razem proponujemy usmażenie tego pysznego rarytasu w cieście z dodatkiem sera. Spróbujcie, a z pewnością pokochacie.

Jak uprawiać pieczarki we własnym ogródku
02.04.2022 21:06 Jak uprawiać pieczarki we własnym ogródku? Przedstawiamy najlepsze patenty

Uprawa pieczarek jest świetnym pomysłem na zapewnienie sobie stałego dostępu do tych pysznych grzybów. Jej prowadzenie w domowym ogródku jest naprawdę proste. Sprawdziliśmy, kiedy jest możliwa i co właściwie trzeba zrobić, aby uzyskać najlepsze okazy. Uprawa pieczarek stała się prosta dzięki wprowadzeniu na rynek specjalnych zestawów, których koszt jest niezwykle niski. Nie będą one oczywiście konieczne, ale mają tę zaletę, że dzięki nim grzyby możemy pozyskiwać przez cały rok.

Placki ziemniaczane
02.04.2022 13:56 Placki ziemniaczane z tartymi pieczarkami i serem. O niebo lepsze od tradycyjnych

Placki ziemniaczane wcale nie muszą przybierać tylko jednej, klasycznej formy - równie pyszne są ciekawe wariacje tego dania. Dzisiaj prezentujemy placki z tartymi pieczarkami i serem żółtym. Charakteryzują się pełnią smaku i aromatu, a także wyjątkową chrupkością i delikatnością w środku. Placki ziemniaczane to prosty, szybki i wygodny sposób na tani, a zarazem sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku, a rezultat smakuje praktycznie każdemu smakoszowi. Jeśli znudziły ci się tradycyjne placki, przetestuj poniższą wersję. Pieczarki wprowadzają więcej smaku, a ser żółty przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. Do podania warto wykorzystać kwaśną śmietanę oraz świeżo siekany szczypiorek.

pieczarki
30.03.2022 11:41 Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Pewnie nie raz zastanawialiście się, czy można jeść surowe pieczarki? Dlatego rozwiewamy dziś wszelkie wątpliwości. Ta informacja z pewnością zaskoczy wielu Polaków, bo pieczarki można jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej. Sprawdźcie, jednak na co zwrócić uwagę, by te grzyby były bezpieczne dla waszego zdrowia. Pieczarki to najpopularniejsze grzyby hodowlane. Często po nie sięgamy, bo są łatwo dostępne przez cały rok. Mają też niewygórowaną cenę. Pieczarki chętnie dusimy w śmietanie, dodajemy do zup, sosów i mięs. Robimy też z ich dodatkiem zapiekanki i nawet tutaj wiele osób ma obawy, czy na pewno są dopieczone. Na szczęście możemy was uspokoić — pieczarki można jeść na surowo. Wielu z was z pewnością będzie zaskoczonych tą informacją, bo przecież grzyby leśne trzeba wcześniej ugotować, udusić czy długo smażyć. Na czym więc polega różnica?

Zaskakujące pierogi z bigosem
26.03.2022 14:04 Zaskakujące pierogi z bigosem. Ich smak Cię zachwyci

Pierogi lubi wielu smakoszy. Tradycyjny rarytas można podać na wiele równych sposobów. Często przyrządza się je z kapustą i grzybami. Tym razem proponujemy wam roślinną wersję klasyku i nadzianie delikatnego ciasta aromatycznym bigosem. Zaskoczcie domowników nietypowym obiadem, a zachwytom nie będzie końca. Pierogi ruskie czy z kaszą i twarogiem z pewnością już mieliście okazję przetestować. Tym razem proponujemy wam smaczne danie w duchu less waste. Bigos, który pozostał z obiadu, zamkniemy w niezwykle elastycznym, przygotowanym z dodatkiem oliwy cieście, tworząc wyjątkowo smaczny posiłek. Spróbujecie?

zupa grzybowa
25.03.2022 22:52 Zupa grzybowa według Magdy Gessler - przepis

Grzybowa to elastyczne danie. Można ugotować ją z wielu gatunków grzybów suszonych lub świeżych. Doskonale pasują do niej pieczarki, borowiki czy kurki. Potrawa jest wyjątkowo często spotykana na wigilijnych stołach, ale świetnie sprawdzi się także jako pyszny, codzienny obiad.

paszteciki z grzybami i kapustą
25.03.2022 22:52 Paszteciki z kapustą i grzybami - tradycyjny, pyszny przepis na święta i nie tylko

Tradycja pieczenia pasztecików z kapustą i grzybami w Polsce sięga lat 50. XX wieku. Wyrabiano je często z wykorzystaniem własnoręcznie ukiszonej kapusty i suszonych grzybów zbieranych przez cały rok. Do tej pory najczęściej zajadamy się nimi w okresie świątecznym – wielu ludzi nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tego dania, podanego najlepiej obok pysznego czerwonego barszczu.

Paszteciki z kapustą i grzybami
25.03.2022 22:52 Pieczone paszteciki z kapustą i grzybami, prosty przepis na każdą okazję

Paszteciki można nadziewać praktycznie każdym farszem. Najpopularniejsze się te z kapustą i grzybami, ale równie dużą popularnością cieszą się paszteciki mięsne, nadziewane mieszanką wołowiny i wieprzowiny oraz z serem i pieczarkami. Oprócz tego można spotkać również farsz wykonany ze szpinaku i sera białego lub farsz typowo pierogowy. Tradycja i historia pasztecika są bardzo mocno związane ze Szczecinem. To właśnie tam powstał pierwszy bar produkujący na masową skalę i sprzedający smakowite paszteciki.

pyszny sos kurkowy
25.03.2022 22:52 Wyśmienity sos kurkowy bez goryczki - smakowity przepis

Do sosu najlepiej wykorzystać świeże kurki – zebrane własnoręcznie albo kupione w sklepie czy na straganie. Zimą można ratować się produktami mrożonymi – może nie smakują tak dobrze, ale uratują nas wtedy, gdy zamarzy nam się przepyszny sos, a nie będziemy mieli dostępu do grzybów prosto z lasu.

Czy należy obierać pieczarki?
25.03.2022 01:00 Czy należy obierać pieczarki? Mnóstwo osób jest w błędzie

Pieczarki są grzybami, którymi możemy się cieszyć przez cały rok. Choć są nieco mniej aromatyczne niż leśne okazy, ich obróbka jest zdecydowanie łatwiejsza. Okazuje się bowiem, że nie zawsze musimy je obierać. Dowiedzcie się, dlaczego i kiedy możemy pominąć tę nielubianą czynność. Pieczarki pasują do wielu dań. Doskonale podkreślą smak porannej jajecznicy. Będą też idealne jako farsz do ziemniaków czy pierogów. Ich dobre przyrządzenie nie zawsze jednak będzie uciążliwe. Są bowiem sytuacje, gdy z usuwania skórki możemy zrezygnować. Wyjaśniamy dlaczego.

Smażenie pieczarek
15.03.2022 01:00 Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Pomoże prosty patent

Podczas smażenia pieczarek na patelni szybko można zauważyć, jak te zaczynają ciemnieć. Nieapetycznie wyglądające grzyby przeszkadzają w czerpaniu przyjemności z jedzenia. Skutecznym rozwiązaniem tego problemu jest skropienie kawałków pieczarek sokiem z cytryny. Zawarta w nim witamina C zapobiegnie odbarwianiu grzybów. Pieczarki stanowią częsty dodatek do obiadu pod postacią podsmażonych plasterków czy ćwiartek. Tak przygotowane grzyby mają intensywny smak i, jeśli wszystko przebiegło poprawnie, piękny kolor. Niestety wysoka temperatura odbarwia pieczarki, co kończy się nieładnym wyglądem. Sposobem na usunięcie ryzyka, jest skropienie pieczarek świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

siostra Anastazja, sos tatarski
14.03.2022 01:00 Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie

Jesteście wielbicielami sosów majonezowych? Jeśli tak, poznajcie przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. Jeden jego składnik może budzić zdziwienie. Jednak całość doskonale ze sobą harmonizuje, w wyniku czego powstaje pyszny, apetyczny sos. Idealny do jaj gotowanych na twardo i wędlin.Sos tatarski jest jednym z najpopularniejszych sosów robionych na bazie majonezu. Dzięki wyraźnym w smaku składnikom zamienia się w pełen wyrazu dodatek do wielu potraw. Zwykle dodaje się do niego kiszone ogórki i marynowane grzybki. Jednak siostra Anastazja pokusiła się też o groszek, dzięki czemu, sos nabrał ciekawej konsystencji i apetycznego koloru.

siekanie kurczaka
10.03.2022 01:00 Soczyste, lekkie i proste kotlety siekane z kurczaka. Mielone i schabowe im nie dosięgają do pięt

Co dziś na obiad? Zapraszamy na soczyste, lekkie i proste kotlety siekane z kurczaka. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że mielone i schabowe nie dosięgają im do pięt. Nasze kotlety są bowiem bardzo delikatne, lekkostawne i wprost rozpływają się w ustach. Filet z kurczaka ma wiele zalet. Jest mięsem chudym i niezwykle delikatnym. Jest delikatny w smaku, ale też dla naszego żołądka. Można go przygotować na wiele sposobów — upiec, ugotować lub usmażyć. Pod każdą postacią jest naprawdę pyszny. Dziś proponujemy zrobić z fileta z piersi kurczaka kotlety. Jednak nie takie zwykłe, a siekane. Dzięki temu po wymieszaniu z kilkoma składnikami nabiorą wyraźniejszego smaku i staną się bardziej pożywne.

Pyzy
09.03.2022 01:00 Obłędne pyzy ziemniaczane z kapustą i grzybami. Zdradzamy niezawodny przepis

Choć typowo pyzy przyrządza się z farszem mięsnym, równie smaczne są z kapustą i grzybami. Jeśli chcesz mieć pewność, że przepis, z którego będziesz korzystać podczas ich przygotowania, jest dobry, sprawdź poniższą propozycję. Dzięki niej z łatwością zrobisz pyzy o oszałamiającym smaku. Pyzy z kapustą i grzybami są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Trudno też im się dziwić, wszak konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre. Co prawda nie są tak popularne, jak te z mięsem, lecz wystarczy znać dobry przepis, aby wszystkich niedowiarków do nich przekonać. Pamiętaj, aby farsz doprawić dużą ilością czarnego pieprzu, gdyż powinien być pikantny.

Bigos w garnku z chlebem
09.03.2022 01:00 Najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu. Wychodzi niesmaczny

Bigos jest naszą najpopularniejszą potrawą narodową. A wiecie, jaki jest najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu? Przez niego danie wychodzi niesmaczne. Koniecznie dowiedz się, czego unikać, by ta potrawa była pyszna i aromatyczna.Podstawą bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę, suszone grzyby, a także bakalie. Przygotowanie tej potrawy jest dosyć proste, bo do garnka wrzuca się kolejno poszczególne składniki. Jednak kolejność i moment ich wrzucenia, ma wpływ na smak bigosu.

Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka
06.03.2022 01:00 Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka. Zaskoczy was dobrze znanym smakiem

Omlet jest smacznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się o poranku. Jajeczny specjał z łatwością przygotujecie w wersji roślinnej. Pomoże wam w tym mąka z ciecierzycy i czarna sól, które idealnie odtworzą smak i konsystencję klasycznego omletu z kurzych jaj. Omlet jest sycącym daniem, które pozwoli wam dobrze rozpocząć dzień. Jeżeli więc znudziły wam się już owsianki czy kanapki, ten przepis jest dla was. Spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznego dania na bazie mąki z ciecierzycy. Będziecie w szoku, jak bardzo przypomina oryginał.

Wyśmienity przepis Strzelczyka na pieczarki w glazurze
05.03.2022 01:00 Wyśmienity przepis Strzelczyka na pieczarki w glazurze. Wymarzony dodatek do dań

Pieczarki w glazurze będą doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu. Słodki smak bazującej na occie miodowej glazury, proponowanej przez Strzelczyka, zachwyci wielu smakoszy. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis. Z pieczarek często przygotowuje się aromatyczną zupę. Doskonale smakują też przyrządzone z warzywnym farszem. Tomasz Strzelczyk proponuje, by podać je do obiadu w pysznym miodowym sosie na bazie octu balsamicznego. Jego delikatny smak doskonale pasuje do grzybów.

smażenie pieczarek
05.03.2022 01:00 Jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda?

Grzyby warto podsmażyć, przed dodaniem do potrawy. A jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda? Ma to znaczenie, gdy zależy nam na pieczarkach chrupiących, pełnych aromatu i smaku. Jak się okazuje, istotny jest moment, w którym dodajemy do nich sól.Nic tak nie wydobywa z grzybów smaku i aromatu, jak smażenie. Dlatego podsmażamy je przed dodaniem do zupy, sosu czy farszu. Zdradzimy wam dziś sposób na to, jak smażyć pieczarki, by nie wyciekała z nich woda. Dzięki temu będą nieocenionym dodatkiem do potraw.

pieczarki faszerowane
03.03.2022 01:00 Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem

Masz ochotę na pyszną przekąskę? A co powiesz na pieczarki faszerowane serem? Mamy na nie niezawodny sposób — kapelusze grzybów wystarczy wypełnić żółtym serem i zapiec. Ta prosta i szybka przekąska z pewnością podbije wszystkie podniebienia. Pieczarki to grzyby hodowlane, które mają wiele zalet. Są dostępne przez cały rok, mają przystępną cenę i są lżejstrawne, niż grzyby leśne. A ponad wszystko zachwycają swoim smakiem i aromatem.Grzyby te można dusić i podawać do dań obiadowych, stanowią też świetny dodatek do zup i zapiekanek. Można z nich też uczynić podstawę dania — napełnić je prostym farszem i zapiec. Będą smakowały naprawdę wybornie.

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler
01.03.2022 01:00 Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler - sprawdzony przepis

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler to pomysł na wyjątkowe danie dla wszystkich. Krokiety są świetnym pomysłem na imprezę, spotkane w większym gronie, a także na zwykły obiad. Naleśniki w panierce z pieczarkowym farszem z pietruszką, cebulką i żółtym serem rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak zrobić krokiety z pieczarkami Magdy Gessler.Krokiety to tradycyjne już danie, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety robię jednak znacznie częściej, ponieważ uwielbiam ich smak, a kiedy ugotuję do nich również barszcz czerwony, mogłabym je jeść codziennie.Przed zawijaniem naleśników, wykładam farsz z pieczarek i obsypuję go startym serem, dzięki czemu farsz lepiej przykleja się do ciasta. Roztopiony ser w połączeniu z grzybami i lekkimi naleśnikami smakuje wyśmienicie.Zawinięte krokiety obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na złoty kolor, dzięki czemu skórka jest złota, chrupiąca, a środek wypełniają grzyby i ciągnący się ser. Przepis na krokiety z pieczarkami Magdy Gessler jest prosty, szybki, a danie zawsze wychodzi perfekcyjnie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z serem feta, siekaną miętą i pietruszką, czyli tradycyjne pierogi w nieco innej odsłonie.

Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce
01.03.2022 01:00 Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce

Szukacie pomysłu na smaczną przekąskę? Usmażcie pieczarki w cieście. Zanurzone w serowej otoczce grzyby będą rozpływać się w ustach. Specjał przyrządzicie bardzo szybko, a z talerzy zniknie w okamgnieniu. Spróbujecie? Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów wykorzystujących pieczarki. Wystarczy wspomnieć oryginalne soczewiaki czy wyśmienite pieczarki faszerowane warzywami. Tym razem podpowiadamy jak te smaczne grzyby opanierować. Do ciasta, w którym je usmażymy, dodamy sera, by było jeszcze apetyczniej.

Jak długo smażyć boczniaki
28.02.2022 01:00 Jak długo smażyć boczniaki? Rozwiewamy wątpliwości

Boczniaki smażone na patelni grillowej to pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Grzyby smakują najlepiej, kiedy przygotujesz do nich aromatyczną marynatę. Jak przygotować boczniaki? Jaka marynata do boczniaków? Jak długo smażyć boczniaki?Boczniaki są coraz bardziej popularne w polskiej kuchni. Są doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, boczniaki są więc dobrym zamiennikiem mięsa, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.Boczniaki grillowane smakują wyśmienicie. Ładne, zarumienione, lekko chrupiące wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj do nich marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i soku z cytryny- wyjdą doskonale. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne boczniaki- tu poznasz przepis na boczniaki panierowane, idealne na obiad.

Zupa grzybowa przepis z ziemniakami
28.02.2022 01:00 Zupa grzybowa przepis z ziemniakami. Pyszna i rozgrzewająca

Zupa grzybowa z suszonych i świeżych grzybów leśnych z ziemniakami to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Zupa jest wyraźna, aromatyczna i mocno rozgrzewa- jest idealna na jesienny i zimowy obiad. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową przepis z ziemniakami.Jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się wyśmienitym smakiem grzybów leśnych, śliwek, jabłek, gruszek. Świeże grzyby dostaniemy w każdym sklepie, każdym warzywniaku i bazarze- są pełne smaku i aromatu i przygotujesz z nich wiele wyśmienitych dań, w tym właśnie zupę grzybową z ziemniakami.Po sezonie zupę ugotuj na grzybach leśnych mrożonych. Do zupy zawsze dodaj również garść suszonych grzybów leśnych, dzięki którym wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Najlepszy smak uzyskasz, kiedy przed gotowaniem warzywa podsmażysz na maśle z dodatkiem tymianku. Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i solidnie oprósz natką pietruszki- będzie perfekcyjna. Zupę przygotuj z włoszczyzny, dzięki czemu wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny i będzie bardzo mocno rozgrzewał.Jeśli szukasz pomysłu na danie główne w towarzystwie grzybów leśnych- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, palce lizać.