Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Grzyby

Maślaki
26.08.2021 02:00 Czy można jeść maślaki bez obierania?

Maślaki są łatwymi do znalezienia grzybami w polskich lasach, dlatego wielu decyduje się na ich zebranie. Czy można jeść je jednak bez obierania? Okazuje się, że niestety trzeba obrać je ze skórki - jest kwaśna i wytwarza śluz nie do strawienia przez człowieka. Maślaki nie są wybierane jednak jako pierwszy - najczęściej wkłada się je do koszyka wtedy, kiedy zabraknie w lesie lepszych gatunków. Mnóstwo innych grzybów jest po prostu smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce od nich.Głównym powodem, dla którego ludzie nie chcą obierać maślaków, jest żmudna praca, jaką się wtedy wykonuje. Skórka jest lepka i przykleja się w niewygodny sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

marynowane pieczarki
26.08.2021 02:00 Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku

Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

krokiety
25.08.2021 02:00 Szybkie, beztłuszczowe krokiety z piekarnika w orzechowej panierce

Krokiety są smaczne, ale można zarzucić im dużą zawartość tłuszczu, a przez to kaloryczność. Dlatego proponujemy je upiec zamiast smażyć. By zaś jeszcze bardziej je odmienić do panierowania użyjcie nie tartej bułki lecz zmielonych orzechów. Efekt będzie rewelacyjny. Jeśli macie ochotę na pyszne, wegetariańskie krokiety polecamy wam te z grzybowym farszem. Doskonałe będą grzyby leśne, jednak pieczarki w zupełności wystarczą. Idealnym uzupełnieniem potrawy będą orzechy włoskie użyte do panierowania. Po upieczeniu krokietów zyskają jeszcze wyraźniejszy smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

1024px-Calvatia gigantea DK19 (3)
25.08.2021 02:00 Nietypowe grzyby w polskich lasach

Sezon na grzybobrania trwa. W polskich lasach można spotkać wiele wspaniałych okazów od borowików, przed podgrzybki, czy maślaki. Niedawno jedno z Nadleśnictw opublikowało na swoim profilu na Facebooku zdjęcie zupełnie innego zaskakującego grzyba. Domyślacie się, o jaki gatunek chodzi?Nadleśnictwo Baligród opublikowało na swoim profilu na Facebooku zdjęcie niezwykłych grzybów. Na komentarze internautów nie trzeba było długo czekać! Wiele osób porównywało nietypowe znalezisko do wielkich kul mozzarelli! Jak nazywają się nietypowe grzyby? Czy są jadalne? Odpowiedź w dalszej części tekstu!Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Zaskakujące grzyby w polskich lasachNietypowy grzyb to czasznica olbrzymia. Swoim wyglądem przypomina ogromną gradową kulę i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Dawniej grzyby były pod ochroną, ale dziś już można śmiało je zbierać.źródło: wikipedia/maerianCo ciekawe jest on jadalny o można z niego przygotować m.in. pyszne kotlety a'la schabowe. Warto jednak pamiętać, aby zrywać tylko i wyłącznie białe i młode okazy grzybów, ponieważ te starsze, już pożółkłe nie nadają się do jedzenia. Jak możemy wykorzystać je w kuchni?Jak wykorzystać w kuchni czasznice olbrzymie?Czasznice olbrzymie są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Nie należy spędzać zbyt wielu godzin na ich przebieraniu oraz oczyszczaniu. Można je przygotować w formie kotletów podobnie jak słynne kanie (przepis znajdziecie w w tym artykule).Ciekawą propozycją jest również przygotowanie pizzy na czasznicy. Grzyba należy pokroić w kilkucentymetrowe plastry, posmarować warstwą oleju i usmażyć. Gotowy spód doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na niego nasze ulubione składniki np. pomidory i świeże zioła, a następnie krótko zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!Na naszej stronie znajdziesz inne ciekawe potrawy z grzybami w roli głównej np. nuggetsy z żółciaka siarkowego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zapiekanka rodem z PRL-u, mamy sprawdzony przepisWyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonieKiedy powinno się solić mizerię? Łatwo o duży błądźródło: newsy gotujmy/ hapsZapraszamy na nasz Instagram

Pierogi z kurkami
24.08.2021 02:00 Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami są świetnym sposobem na wykorzystanie zebranych podczas grzybobrania grzybów. Kolorowy farsz, który zachwyca smakiem, świetnie komponuje się z ciastem pierogowym. Niżej pokazujemy jak wykonać je krok po kroku. Pierogi z kurkami nie mają sobie równych - klasyczne pierogi z grzybami, które najczęściej robione są z pieczarek, nie dostarczają aż tak wielkiej przyjemności podczas jedzenia. Jeśli wróciłeś niedawno ze zbierania grzybów i zabierasz się za oporządzenie ogromnych ilości kurek, poniższa potrawa doskonale sprawdzi się w ich wykorzystaniu. Pierogi możesz zamrozić i odgrzać w każdej chwili. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa
24.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

Sałatka jarzynowa to standardowe danie świąteczne, bez którego wiele uroczystości nie byłoby takich samych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się nią w zwykły dzień. Tym razem prezentujemy wersję z marynowanymi grzybkami. Dodatek ten nadaje jej ciekawego, lekko ostrego i kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników. Ciężko znaleźć prostsze danie niż sałatka jarzynowa, która wymaga jedynie pokrojenia i połączenia wszystkich składników. Jej amatorzy jedzą ją od dziesiątek lat w praktycznie niezmiennej formie. Z tego też powodu warto wprowadzić niewielką modyfikację do klasycznego przepisu i dodać do niego kilka marynowanych grzybów. Jeśli masz ich zapas w swojej spiżarce, sięgnij po ulubiony rodzaj, a nie będziesz zawiedziony końcowym smakiem sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-22T193558.672
22.08.2021 02:00 Najlepszy przepis na marynowane borowiki

Marynowane borowiki, podobnie jak inne grzyby poddane marynowaniu, są pysznym dodatkiem do posiłku. Szczególnie dużo emocji wywołują podane do stołu podczas imprezy. Zdradzamy jak wykonać je w najlepszy sposób. Marynowane borowiki są produktem, który już niedługo będzie zajmował większą część spiżarni w domach wielu z nas. Piklowanie grzybów stanowi bowiem jeden z najlepszych sposobów ich konserwacji. Lekko ostry smak oraz delikatna faktura powodują, że takie grzybki świetnie komponują się w sałatkach, czy jako składnik przystawek. Można jeść je oczywiście jako samodzielny produkt, który orzeźwia i dodaje apetytu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-21T220914.802
21.08.2021 02:00 Doskonały przepis na wyborne marynowane grzyby

Sezon na grzybobrania trwa! Nie zwlekaj - korzystaj z darów lasu, a potem zamarynuj je w słoikach na zimę. Nic tak nie cieszy w chłodne dni, jak wspomnienia ciepłego lata i cudownych leśnych spacerów. Podajemy najlepszy przepis na pyszne marynowane leśne grzyby!Marynowane grzyby są jednym z klasyków, które warto mieć w swojej spiżarni. Nie wszyscy wiedzą jednak jak je zrobić. Podajemy prosty przepis na ten wielki przysmak! Można je później wykorzystać m.in. do sosu tatarskiego (przepis znajdziecie tutaj.)

Suszone grzyby
15.08.2021 02:00 Jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały?

Grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zbierają je samodzielnie. Warto wiedzieć, jak ususzyć grzyby w prawidłowy sposób. Dzięki temu unikniemy kulinarnego rozczarowania. Wykorzystamy między innymi piekarnik i słońce.Smakowite grzyby są jednym z najlepszych specjałów, na który można natknąć się w lesie. Każdy, kto uwielbia ściółkowe rarytasy, doskonale wie, że trzeba je odpowiednio ususzyć. Na szczęście istnieją sprawdzone metody, dzięki którym sprostamy temu zadaniu bez najmniejszych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzyby zagościły w naszych lasach
09.08.2021 02:00 Grzyby przypominające rydze mogą poważnie zaszkodzić

W polskich lasach już można natknąć się na smakowite rydze. Przepyszne grzyby łatwo pomylić z gatunkami, które z pewnością nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Mleczaj wełnianka i olszówka mogą do złudzenia przypominać rydze. Niestety wspomniane gatunki są trujące.Bez wątpienia grzyby są bliskie sercom wielu smakoszy. Nie bez powodu tak liczne grono wielbicieli kulinariów udaje się na wyprawy do lasów, w celu znalezienia tamtejszych smakołyków. Wraz z początkiem sierpnia podczas grzybobrania możemy natknąć się na pierwsze rydze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z papryki i pieczarek
08.08.2021 02:00 Cudowna sałatka paprykowo-pieczarkowa w słoikach na zimę

Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kurki
31.07.2021 02:00 Jakiej jakości są grzyby jedzone latem?

Lato w pełni, a w polskich lasach ponownie zaroiło się od apetycznych grzybów. Miłośnicy grzybobrania chwalą się pełnymi koszami. Niestety, po przyniesieniu grzybów do domu napotyka ich niemiła niespodzianka - większość egzemplarzy jest robaczywa.Grzybobranie kojarzy się przede wszystkim z jesienią. Jednak już w lipcu można z powodzeniem napełnić koszyki pysznymi kurkami czy borowikami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: W tym roku, podobnie jak w poprzednim, pogoda sprzyja grzybiarzom - częste opady nawadniają ściółkę, dzięki czemu ma szansę pięknie obrodzić. Niestety, wypełniony koszyk szybko może stać się utrapieniem. Wszystko przez robaki, które wyjątkowo chętnie obecnie w nich goszczą.

Grzyb
31.07.2021 02:00 Dlaczego latem grzyby są często robaczywe?

Sezon letni na grzyby jest w pełni, dlatego często wybieramy się do lasu na wczesne poranne spacery. Dlaczego jednak grzyby zebrane latem są tak często robaczywe? Chodzi o temperaturę - im wyższa, tym większa aktywność owadów, chcących posilić się owocnikami. Na dorodne okazy należy poczekać aż do jesieni. Grzyby stanowią wyjątkowo istotną część naszej kulinarnej kultury. Tradycyjna kuchnia polska często wykorzystuje je w najróżniejszy sposób, a współcześnie dodajemy je głównie do zup czy sosów. Niestety zbieranie ich latem nie należy do najprostszych zajęć. Nawet najlepiej wyglądające okazy często okazują się robaczywe po otwarciu. Okazuje się, że jedynym sposobem na uniknięcie tego, jest zbieranie jesienią. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczarki w przepysznej odsłonie
30.07.2021 02:00 Prosty sposób na smażone kapelusze pieczarek

Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów. Dodajemy je do rozmaitych dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć całe kapelusze. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli dodatku, jak i głównego dania. Przepis jest banalnie prosty.Wyśmienite pieczarki potrafią wprawiać kubki smakowe w stan ekstazy. Nie bez powodu właśnie te grzyby cieszą się taką popularnością. Dziś sięgniemy po recepturę na smażone kapelusze pieczarek. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak poprawnie smażyć kurki?
29.07.2021 02:00 Jak smażyć kurki, by najlepiej smakowały?

Sezon na kurki trwa! Warto korzystać z niego w pełni i sięgać właśnie po te grzyby. Aby jednak odpowiednio je przyrządzić, trzeba zastosować parę zasad, dzięki którym nie stracą swego oryginalnego smaku. Podczas ich smażenia można popełnić błąd, przez który staną się wodniste i gąbkowate. Sekret ich smaku tkwi w kolejności przyprawiania. Kurki wydają się dość łatwe do przyrządzania. Można wyczarować z nich nie tylko smakowity sos, ale również pokusić się o ich zamarynowanie. Wiele osób decyduje się jednak na najprostszy sposób ich podania, czyli przysmażenie i serwowanie ich jako dodatku do obiadu. Wybierając jednak tę drogę, warto zapoznać się z paroma trikami, które sprawią, że te popularne grzyby nie stracą na smaku. Okazuje się, że błąd można popełnić już na początku ich smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Maślak w lesie
28.07.2021 02:00 Czy można jeść maślaki bez obierania?

Maślaki są bardzo często znajdowane podczas grzybobrania i z braku prawdziwków czy podgrzybków, lądują w naszych koszyczkach. Wiele osób jednak nie lubi obierania ich ze skórki przed gotowaniem. Niestety, jeśli tego nie zrobimy, potrawa może wyjść gorzka. Maślaki nie są pierwszym wyborem dla większości osób zbierających grzyby. Mnóstwo innych grzybów jest po prostu smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce od nich. W sytuacji, w której nie możemy natrafić na inne smaczniejsze gatunki, musimy posiłkować się tym, co akurat jest pod ręką. Kolejnym mankamentem maślaków jest ich obieranie - czy faktycznie trzeba to robić?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kurki w przepysznej odsłonie
28.07.2021 02:00 Przepis na marynowane kurki w słodko-kwaśnej zalewie

Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wyśmienite grzyby często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.Kurki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Każdy, kto uwielbia kurki, powinien spróbować grzybów w niecodziennej odsłonie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Suszone grzyby
24.07.2021 02:00 Czy grzyby suszone ze sklepu są bezpieczne dla zdrowia?

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przebadali grzyby suszone dostępne na sklepowych półkach. Okazało się, że zawierają one rtęć, ołów oraz kadm. Według nich spożycie niektórych suszonych grzybów może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Suszone grzyby stanowią istotną część diety wielu Polaków - ich skoncentrowany smak wykorzystywany jest podczas gotowania sosów, zup oraz gulaszy. Dlatego są tak popularnym produktem, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Niestety wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie ich nie jest pozbawione ryzyka wystąpienia komplikacji zdrowotnych. W badaniu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku stwierdzono w nich obecność metali ciężkich. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, by kurki nie straciły smaku?
21.07.2021 02:00 Co zrobić, by kurki nie straciły smaku?

Kurki można przyrządzić na wiele sposobów. Niestety, wystarczy jeden błąd, by zepsuć ich delikatny, charakterystyczny smak. Aby temu zapobiec, warto uprzednio odpowiednio je przygotować. Gwarantujemy, że przy odpowiedniej obróbce grzyby będą pyszne.Kurki rosną zwykle w dużych grupach, dlatego jeśli szukamy ich w lesie, od razu można zaopatrzyć się w sporą ich ilość. Zbierać możemy je zazwyczaj od początku lata, a największe zbiory zauważymy w czasie suchej pogody. Jedną z największych zalet kurek jest odporność na robaki, dzięki czemu rzadko kiedy znajdujemy robaczywe okazy. Pomimo tak wielkiej popularności "złotych" grzybów, wiele osób nie potrafi odpowiednio ich oczyścić czy sobie z nimi poradzić podczas gotowania. Przed właściwą obróbką należy je odpowiednio przygotować.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Marynowane grzyby
21.07.2021 02:00 Co dodać do grzybków marynowanych?

Marynowane grzyby są nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy przyrządza je samodzielnie. Przeważnie wśród dodatków goszczą gorczyca, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Wcześniej grzyby należy obgotować, wówczas nie możemy zapomnieć o posoleniu wody. Jeśli dodamy zbyt mało soli, nasze przetwory wyjdą niesmaczne.Nie da się ukryć, że marynowane grzyby są jedną z klasycznych przekąsek naszej rodzimej kuchni. Ich fantastyczny smak potrafi zachęcić do beztroskiego zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Pożądany efekt uzyskamy za sprawą odpowiedniego doprawienia.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Zupa kurkowa
20.07.2021 02:00 Zupa kurkowa wg przepisu Magdy Gessler

Zupa kurkowa według przepisu Magdy Gessler stanowi doskonały sposób, aby spożytkować zebrane podczas grzybobrania kurki. Intensywny smak oraz aromat grzybów wypełnia całą kuchnię, gdy tylko zabierze się do gotowania tej potrawy. Dużą zaletą jest jej prostota, w końcu do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników. Zupa kurkowa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy - trzeba jednak spełnić jedno wymaganie. Grzyby muszą być dokładnie oczyszczone, aby w zębach nie zgrzytał piach, a wywar nie smakował podejrzanie. W przypadku kurek czyszczenie nie jest łatwe, ponieważ są małe i delikatne. Dlatego należy wrzucić je do garnka lub miski, zalać wodą i delikatnie przepłukać. Aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wyczyszczone, powtórz czynność przynajmniej 3 razy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kurki są przepyszne
19.07.2021 02:00 Jak błyskawicznie oczyścić kurki z piasku?

Kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Na ich bazie możemy przyrządzić rozmaite specjały. Przed rozpoczęciem przygotowań kurki należy oczyścić. Najlepiej sprawdza się w tym zadaniu pędzelek zamoczony we wrzątku z solą lub oleju.Smakowite kurki to bez wątpienia jedne z najlepszych grzybów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Warto wiedzieć, jak w prosty sposób wyczyścić pyszne grzyby.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na marynowane grzyby
13.07.2021 02:00 Marynowane grzyby wg przepisu Koła Gospodyń Wiejskich

Grzyby bardzo często zamykamy w słoikach, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że przetwory zawsze się udadzą, jeśli skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Dzielimy się recepturą stosowaną od lat przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.Grzyby marynowane są cudownym przysmakiem, który chętnie podajemy do wędlin i mięs. Grzybiarze już cieszą się z obecnego dość deszczowego lata, bo lasy obsypało cudownymi okazami.Wystarczy tylko wiedzieć, jak je przyrządzić, by smak kani czy kurek zachwycał. Najwięksi miłośnicy leśnych skarbów wiedzą, że podgrzybki (które niedługo zmienią swoją nazwę) i prawdziwki to prawdziwe rarytasy. Dlatego warto je zamarynować i spożywać, kiedy tylko mamy na to ochotę. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kurki łatwo pomylić z innymi grzybami
02.07.2021 02:00 Niebezpieczny sobowtór kurek w polskich lasach

Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu są one tak bardzo pożądane przez smakoszy. Uwielbiane grzyby bardzo łatwo pomylić z innym gatunkiem, który uznawany jest za niejadalny. Mowa o lisówce pomarańczowej. Na powyższym zdjęciu znajduje się po lewej stronie.Kurki uchodzą za przepyszne grzyby. Wykorzystujemy je w rozmaitych potrawach. Okazuje się, że podczas grzybobrania możemy się natknąć na bardzo podobne grzyby. Wywołują one przykre dolegliwości gastryczne, których lepiej uniknąć.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

1280px-Lactarius torminosus G2
29.06.2021 02:00 Dlaczego nie powinno się zbierać mleczaja wełnianki?

Grzyb o nazwie mleczaj wełnianka bardzo przypomina rydza, czyli okaz, który jest uwielbiany przez fanów grzybów. Niestety, wełnianka jest zaliczana do grzybów trujących. Po zjedzeniu wywołuje mdłości oraz biegunkę. Grzyby podczas zbierania wywołują w nas wiele radości, jednak jeszcze większą przyjemność można odczuć, gdy w końcu zjada się owoce swojej pracy. Dobrze przygotowane grzyby podkreślają smak dań i wynagradzają pracę podczas zbierania. Niestety ogromnym mankamentem grzybów jest ryzyko, jakie towarzyszy ich jedzeniu. Mnóstwo gatunków wygląda do siebie bardzo podobnie i część z nich może okazać się trująca - tak jak jest w przypadku rydza i mleczaja wełnianki. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Nietypowe grzyby
23.06.2021 02:00 Grzyb wyglądający jak wiśnie w śmietanie

W lasach możemy natknąć się na rozmaite grzyby. Niektóre z nich potrafią przyprawić o nie lada konsternację. Okazuje się, że istnieje grzyb, który przypomina wiśnie w śmietanie. Określa się go mianem kolczakówki piekącej. Każdy, kto się na niego natknie, ma sporo szczęścia, ponieważ tego typu znalezisko jest niezwykle rzadkie.Grzyby niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Przeważnie dzieje się to za sprawą ich walorów smakowych. Jednak część gatunków może nas zadziwić swoim wyglądem. Mało kto spodziewałby się, że grzyby mogą przypominać wiśnie w śmietanie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kurki będą jeszcze lepsze
18.06.2021 02:00 Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?

Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Uwielbiane grzyby czasami mogą być gorzkie. Gorycz z pewnością nie jest pożądana przez smakoszy. Możemy się jej pozbyć za sprawą prostego triku. Kurki wystarczy namoczyć w mleku. Dzięki takiemu zabiegowi grzyby będą jeszcze pyszniejsze.Nie da się ukryć, że gorzkie kurki są jednym z najgorszych kulinarnych rozczarowań. Wielbiciele grzybów znają różne sztuczki, które pozwalają uniknąć takiego scenariusza. Kurki już nigdy nie zaskoczą nas goryczą.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Grzyby o odpychającej goryczy
18.06.2021 02:00 Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

W lasach można natknąć się na rozmaite grzyby. Przeważnie jak ognia unikamy trujących gatunków. Czasami lepiej mieć się na baczności również, wtedy gdy w grę wchodzą jadalne odmiany. Goryczak żółciowy jest omijany przez wielu grzybiarzy, ponieważ charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem i może kompletnie popsuć nawet najlepsze danie. Grzyby cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że niektóre grzyby pomimo tego, że są jadalne, nie powinny znaleźć się w naszych koszykach.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem: