W sezonie letnio-jesiennym chętnie wybieramy się do lasu na grzybobranie. Cenne znaleziska możemy wykorzystać od razu, jednak dużą część z nich przeznaczamy do suszenia. Jak suszyć grzyby, ale zachowały swój cenny smak i aromat? Wszystkiego dowiecie się z poniższego tekstu.Zebranie odpowiedniej ilości grzybów pochłania niejednokrotnie dużo czasu i energii. Warto więc posiąść wiedzę na temat tego, jak suszyć grzyby, aby cały nasz wysiłek nie poszedł na marne. Dobrze ususzone grzyby zachowają niezwykły zapach lasu, którym będziemy mogli cieszyć się jeszcze przez długie miesiące.
Grzyby na zimę zwykliśmy suszyć lub marynować. Te metody są dobrze znane, a także przetestowane na wszelkie możliwe sposoby. Jakub Kuroń przypomina jednak o nieco zapomnianym, ale niezwykle prostym systemie przygotowania grzybowych zapasów. Zapraszamy na krótki przewodnik po kiszeniu grzybów na zimę.Grzyby na zimę zakonserwowane przez kiszenie są niezwykle proste do wykonania. Są smaczne, nieco pikantne, a przy tym nie tracą składników mineralnych, w przeciwieństwie do innych metod obróbki. Naczynia z kiszonymi grzybami wymagają przechowywania w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli masz do dyspozycji piwnicę, spiżarnię, lub sporą lodówkę, to te grzyby na zimę są właśnie dla Ciebie.
Czy można suszyć maślaki? To pytanie często pojawia się na różnych forach kulinarnych. Okazuje się, że maślaki, mimo tego, że pokryte są warstwą śluzu i są wilgotne, możemy suszyć samodzielnie w domu. Bardzo ważna jest jednak odpowiednia temperatura i samo przygotowanie grzybów do suszenia. Jesień to idealny czas na grzybobranie. O tej porze roku w lasach znajdziemy wiele wyśmienitych gatunków grzybów, z których ugotujemy zupę, aromatyczny sos, czy przygotujemy zimowe przetwory. Świetnym sposobem na zachowanie smaku grzybów, jest suszenie. Suszone grzyby dodamy między innymi do bigosu i farszu na pierogi.Wiele osób zastanawia się jednak, czy można suszyć maślaki. Grzyby te są przepyszne, ale pokryte warstwą śluzu, przez co są wilgotne. Maślaki, podobnie jak inne gatunki grzybów jadalnych, możemy suszyć w domu, jednak nie ususzymy ich na grzejniku czy na sznurku, ponieważ potrzebują odpowiedniej temperatury.Maślaki musimy suszyć w piekarniku lub suszarce, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiernej wilgoci. Maślaki wymagają również odpowiedniego przygotowania i czyszczenia przed suszeniem. Suszone grzyby znacznie poprawiają walory smakowe każdego dania i doskonale komponują się z mięsem i warzywami. Czy można suszyć maślaki?
Zupa kalafiorowa po belwedersku doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna kompozycja białego warzywa i aromatycznych pieczarek z pewnością spodoba się domownikom. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie? Prosta i wyjątkowo smaczna kalafiorowa z dodatkiem smażonych pieczarek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a z odpowiednimi dodatkami syci na długo. Warto się skusić.
Jajecznica z leśnymi grzybami jest smacznym, aromatycznym daniem doskonałym na jesień. Właśnie wtedy można bowiem znaleźć świeże, leśne grzyby i przyrządzić na ich bazie niemal klasyczne śniadanie. Przygotowując je, pamiętajcie jednak, by grzyby nie tylko podsmażyć, ale też poddusić.Jesień to bogactwo sezonowych warzyw i owoców, a także grzybów. Warto więc wykorzystać ten czas jak najlepiej i przygotować wiele wyśmienitych dań, między innymi śniadanie w jesiennej wersji, czyli jajecznicę z grzybami leśnymi.Jajecznica z grzybami jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Przesmażone i podduszone z cebulą grzyby są miękkie i pełne smaku. Jajecznicę możemy dodatkowo posypać delikatnie posiekaną natką pietruszki, która podkreśli aromat całego śniadania. Do jajecznicy podajemy świeże pieczywo.Przed przygotowaniem jajecznicy musimy dokładnie oczyścić grzyby, najlepiej przy pomocy szczoteczki i nożyka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby możemy również szybko opłukać, a potem dobrze osączyć. Po długim płukaniu nie będą smaczne.
Suszenie grzybów jest najlepszym sposobem na zachowanie ich wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Okazuje się, że do suszenia grzybów nie potrzebujesz wymyślnych dedykowanych do tego urządzeń. Z powodzeniem możesz wykorzystać do tego arkusz papieru do pieczenia, a nawet zwykłą gazetę. Poniżej wyjaśniamy jak zabrać się do suszenia grzybów.Wysuszone grzyby możesz przechowywać przez długi czas i wykorzystywać w swojej kuchni, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. Wiedziały o tym już nasze babcie, które opracowały prosty i skuteczny sposób suszenia grzybów na gazecie. Możemy go stosować również dzisiaj, jeśli nie mamy dostępu do innych metod. Suszenie na gazecie to także proces najbardziej naturalny.
Gołąbki, któż ich nie uwielbia? Dobrze znaną faszerowaną kapustę zawijamy najczęściej z mięsem mielonym i ryżem. Od klasyki warto czasem odpocząć i spróbować czegoś nowego. Prezentujemy aromatyczny farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Dodaj do tego utarte ziemniaki ze skrobią, a efekt wbije Cię w krzesło.Skrobię ziemniaczaną do farszu na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami możesz bardzo łatwo uzyskać samodzielnie w domu. Wystarczy, że surowe ziemniaki zetrzesz i odsączysz z płynu do osobnej miseczki. Po ok. 15 minutach na dnie naczynie zbierze się skrobia z ziemniaków. Pozostałą na wierzchu wodę wylej, natomiast skrobię zachowaj do farszu.
Wyprawa na grzybobranie jest popularną jesienną aktywnością. Udane zbiory gwarantują dostatek grzybów, które możemy wykorzystać potem w naszej kuchni. Aby wszystkie grzyby były bezpieczne do spożycia, należy wiedzieć, jak je właściwie przyrządzić. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek odnośnie gotowania grzybów.Czas niezbędny do prawidłowego ugotowania grzybów zależy od kilku czynników. Inaczej będziemy gotować grzyby suszone, a inaczej świeże grzyby leśne. Czas gotowania zależy też od wielkości grzyba, a nawet od jego gatunku. Zapraszamy do lektury.
Jesień jest tą porą roku, kiedy zaczynamy gromadzić grzybowe zapasy. Nadchodzące święta kojarzą się nam z aromatyczną zupą grzybową czy też bezmięsnymi pierogami, dlatego każdy znaleziony zawczasu grzyb jest na wagę złota. Poniżej podpowiadamy, jak sprawić, by suszenie grzybów przebiegło bezproblemowo. Nie każde znalezisko nadaje się do suszenia grzybów. Niektóre gatunki są wręcz do tego stworzone, inne zaś zdecydowanie tracą na jakości a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Nie bez znaczenia jest też przechowywanie po suszeniu grzybów.
Zebraliście sporo grzybów i zastanawiacie się co z nimi zrobić? Zamiast suszyć skarby lasu, skorzystajcie ze świetnego patentu Tomasza Strzelczyka na smakowite grzybki w słoikach. Kucharza zamyka je wraz z solanką uzupełnioną o proste przyprawy. Wykonanie jest banalne, a smakują obłędnie. Grzyby zrobione według receptury Tomasza Strzelczyka są wyśmienite. Sekretem ich smaku jest prosta solanka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, która podkreśla naturalny aromat skarbów lasu. Taki rarytas można wykorzystać do zrobienia wielu dań. Spróbujecie?
Kotlety mielone z grzybami leśnymi są znakomite. Pełen aromatu produkt dodany do masy przygotowanej z mięsa, namoczonej w mleku bułki, cebuli i jaj świetnie uzupełnia smak. Jednocześnie nadaje mielonym soczystości i sprawia, że kotlety wprost rozpływają się w ustach. Musicie spróbować. Soczyste kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Mięso w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami będzie jeszcze lepsze. Danie robi się bardzo podobnie, a smak na długo zapada w pamięć. Nie tylko amatorzy skarbów lasu będą zachwyceni.
Kotlety warzywne mogą stanowić sycącą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Dziś proponujemy wam zastąpienie mięsa czerwoną soczewicą. Danie jest aromatyczne i zawiera dużo pożywnego białka. Jest też zdecydowanie lżejsze od oryginału. Spróbujecie?Lekkie, pięknie pachnące i wyjątkowo smaczne kotlety z soczewicy i pieczarek nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy ugotować ziarno, poddusić grzyby wraz z cebulką i wyrobić masę. Potem już tylko całość panierujemy i smażymy — tak samo, jak w przypadku klasycznych mielonych.
Zebraliście maślaki i zastanawiacie się jak je przygotować? Nie wiecie, czy grzyby umyć, czy też może raczej obrać ze skórki? Wiemy, jak właściwe zabrać się do oczyszczania. Koniecznie sprawdźcie, czy należy obierać maślaki, nim przystąpicie do działań. Maślaki są wyjątkowo smacznymi grzybami, które pasują do wielu dań. Świetnie smakują również po zamarynowaniu. Ich dobre przyrządzenie wymaga jednak nieco pracy. Kluczowe jest poprawne oczyszczenie.
Flaczki są daniem, którego nie każdy spróbuje. Mateusz Gessler proponuje, by, zamiast podrobów, wykorzystać boczniaki. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, a efekt zachwyca. Koniecznie spróbujcie. Flaczki są jedną z tych potraw, która nie każdemu smakuje. Wegańska wersja dania ma szansę zmienić wasze spojrzenie na to danie. Zrobimy je z aromatycznych i pełnych cennego białka roślinnego boczniaków. Grzyby te dostępne są przez cały rok i doskonale imitują podroby. Warto choć raz skosztować.
Kanie w cieście to pomysł na rewelacyjne danie dla całej rodziny. Grzyby będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je według babcinego przepisu. Sekretem doskonałych kotletów jest moczenie kani w mleku przez całą dobę.Kanie znajdziemy w naszych lasach od lipca do października, to już więc ostatni dzwonek na wyśmienitą przekąskę, kolację na ciepło lub jarski obiad. Kania smażona w smaku przypomina kotlety schabowe, jest jednak o wiele lżejsza od wieprzowego mięsa.Kotlety z kani przygotujemy w bardzo prosty sposób, kapelusze moczymy w mleku, następnego dnia obtaczamy je w delikatnym cieście i smażymy na złoty kolor. Nie są nam potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, wystarczy sól, pieprz, a otrzymamy wspaniały smak.Kotlety z kani możemy podać samodzielnie, możemy również ugotować do nich ziemniaki, puree z warzyw i podać z ulubioną surówką. Kanie to świetny zamiennik kotletów schabowych, doskonale sprawdzą się również na pożywny obiad dla najbliższych.
Do suszenia grzybów wcale nie potrzebujesz specjalnego urządzenia. Możesz je suszyć w piekarniku. Musisz tylko pamiętać o utrzymaniu niezbyt wysokiej temperatury i lekko uchylonych drzwiczkach. Ostatni szczegół jest bardzo ważny i znacznie przyspiesza cały proces. Suszone grzyby są wyśmienitym dodatek do sosów, bigosu, dań mięsnych. To dzięki nim zupa grzybowa, żurek i zalewajka mają pełniejszy smak. Suszone grzyby kupimy w każdym sklepie spożywczym, jednak możemy również przygotować je samodzielnie. Jak suszyć grzyby w piekarniku?Zanim zaczniemy suszyć grzyby w piekarniku, wszystkie musimy dokładnie oczyścić, najlepiej przy pomocy pędzelka. Grzyby pokrójmy na mniejsze kawałki, rozłóżmy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawmy do piekarnika. Po ususzeniu grzybów musimy je wystudzić, a następnie przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej w słoikach. Jeśli grzyby będą dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane, zachowają smak i świeżość nawet do 2 lat.
Sos ze świeżych grzybów jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Wystarczy aromatyczny miks leśnych specjałów i nabiału podać z dowolnym makaronem lub kluskami. Zrobienie dania nie zajmie więcej niż pół godziny, a rodzina będzie zachwycona. Grzyby leśne mają wielu amatorów. Wczesną jesienią, gdy w lasach nietrudno znaleźć podgrzybki czy borowiki, makaron z sosem na ich bazie można wyczarować w zaledwie kilka chwil. Jego smak bije na głowę dania podawane w niejednej restauracji. Skusicie się?
Nadchodząca jesień sprzyja pojawieniu się w naszych lasach grzybowego bogactwa. Zebrane łupy zazwyczaj marynujemy lub używamy do zup lub sosów. Niektóre grzyby jednak można spożywać na surowo. Są to popularne pieczarki, wykwintne trufle, czy nasze leśne prawdziwki.Najczęściej spotykanym grzybem, który można jeść na surowo, jest pieczarka. Można ją kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Nieco trudniej spotkać trufle, które są grzybami dość kosztownymi. Kojarzymy je z kuchnią włoską, jednak niektóre ich odmiany rosną też u nas.W polskich lasach z całą pewnością możemy natknąć się na prawdziwki. Niewiele osób jednak wie, że ten gatunek grzybów również możemy jeść na surowo. Poniżej przedstawimy pomysł na jego podanie.
Sos z kurek ze śmietaną i natką pietruszki sprawdzi się w roli aromatycznego dodatku do obiadu. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny i uniwersalny. Możesz go zaserwować w miejsce jarzynki, polać nim ziemniaki, kaszę lub makaron. Koniecznie sięgnij po ten sezonowy specjał. Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też wykorzystajmy go maksymalnie. Z kurek przygotujemy wiele świetnych dań, między innymi zupy, sosy, pierogi, jajka faszerowane, jajecznicę. Sos z kurek jest bardzo uniwersalny i wykorzystamy go do przygotowania rewelacyjnych dań.Kurki w śmietanie warto podać do pieczonego schabu, polędwiczek wieprzowych, kotletów schabowych. Możemy polać nim placki ziemniaczane, ugotować do niego ryż, makaron, kaszę. Sos z kurek doskonale pasuje również do ziemniaków i jajka sadzonego. Każde danie polane aromatycznym sosem zyskuje wspaniały smak.Sos z kurek przygotujemy z kilku podstawowych składników. Kurki koniecznie smażmy na maśle, ponieważ w ten sposób otrzymamy najlepszy smak. Bardzo ważna jest również świeża natka pietruszki, która rewelacyjnie łączy się z delikatnymi grzybami.
Pasztet z pieczarek i jaj jest pyszną jarską odsłoną popularnego dodatku do pieczywa. Przepis, który dziś wam zdradzamy, pozwoli wam sprawnie przygotować smakołyk o bogatej teksturze i niezwykłym aromacie. Spróbujecie? Sycący jarski pasztet z pieczarek i jaj spodoba się nawet amatorom mięsnych rarytasów. Jest kremowy, a smak grzybów i kurzego nabiału doskonale łączy się z aromatycznym koperkiem i roztopionym serem żółtym. Musicie go skosztować.
Lubicie marynowane prawdziwki? Lekkie i pełne aromatu grzyby zatopione w pysznej zalewie są doskonałą przekąską. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Skorzystajcie ze sprawdzonego babcinego przepisu, a wyjdą obłędnie pyszne. Marynowane prawdziwki kusza niebagatelnym smakiem. Pełen aromatu wyrób z octu będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Babciną recepturę można wzbogacić o inne ulubione przysmaki np. kapary czy ostrą papryczkę. Smak zyska na głębi.
Próbowaliście już pieczarek w glazurze? Pełne aromatu grzybki w lepkim sosie przygotowanym z octu balsamicznego i miodu smakują znakomicie. Będą pysznie smakowały z niejednym daniem obiadowym. Koniecznie spróbujecie — zachwycą was od pierwszego kęsa.Pieczarki w glazurze pasują zarówno do dań z mięsem, jak i warzywnych kotletów czy makaronów. Są też świetne w prostej wersji ze świeżym chlebem. Wyrazisty sos doprawiony tymiankiem i ostrą papryką o słodko-kwaśnym smaku spodoba się nawet najbardziej wymagającym amatorom grzybów. Skusicie się?
Zapraszamy na szybki bigos idealny na ciepłe dni. Robi się go bez dodatku kiszonej kapusty, dzięki czemu jest delikatniejszy w smaku. Miejsce suszonych grzybów zajmą w nim pieczarki, a mięsa — kiełbasa. Nasz bigos nie wymaga długiego gotowania, a wychodzi naprawdę smaczny. Bigos jest tradycyjną, polską potrawą kojarzoną głównie z porą jesienno-zimową. Nie obędą się bez niego Święta Bożego Narodzenia ani sylwestrowa impreza. Jego podstawą jest zwykle kiszona kapusta i duży dodatek mięs. Dzięki temu danie to jest sycące i bardzo smaczne. Jeśli jednak macie ochotę na bigos teraz, latem, możecie go przygotować w nieco lżejszej wersji. Oczywiście kupicie bez problemu kapustę kiszoną — świeżą lub jeszcze z poprzedniego sezonu. Jednak jeśli chcecie ugotować bigos szybciej i w lżejszej wersji, postawcie na zwykłą, słodką białą kapustę.
Jajecznica z kurkami skusi niejednego smakosza. Dodatek sezonowych grzybów sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne, a przyrządzanie jej z mlekiem to prosty sposób na nadanie jej kremowej i delikatnej konsystencji. Prosta i smaczna potrawa jest idealna na śniadanie. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.Jeśli jeszcze nie jedliście jajecznicy po lubelsku z kurkami — musicie jej spróbować. Delikatne i pełne aromatu grzyby z jajkami komponują się doskonale. Przygotujcie kremową, lubelską wersję specjału, a z pewnością jeszcze nie raz po nią sięgniecie. Jest lekka, ciekawa i pełna smaków. Po prostu pyszna.
Kurki są grzybami, po które chętnie sięgamy na przełomie lata i jesieni. Wiele osób jednak myje grzyby pod zimną, bieżącą wodą, przez co kurki tracą cały smak, a nawet stają się gorzkawe. Najlepszym sposobem mycia jest zalanie grzybów wrzątkiem.Sezon na kurki trwa w najlepsze. Wiele osób zamiast kupować, wybiera się do lasu, aby je zebrać i przy okazji spędzić miło czas. Masa Polaków popełnia jednak fatalny błąd podczas czyszczenia i mycia tych pysznych i delikatnych grzybów, płucząc je pod bieżącą wodą. Jak oczyścić kurki?Kurki, podobnie jak inne grzyby leśne, należy czyścić na sucho przy pomocy pędzelka. Jeśli są jednak mocno ubrudzone mchem, piaskiem, ziemią, należy potraktować je niewielką ilością soli i zalać wrzątkiem. To najskuteczniejsza metoda na dokładne oczyszczenie grzybów.Z kurek przygotujemy wiele pysznych dań. Musimy pamiętać jednak o odpowiednim przechowywaniu grzybów. Jeśli zostawimy je w foliowym worku lub reklamówce i wstawimy do lodówki, niemal od razu zaczną się psuć.
Gołąbki po łemkowsku są smakowitym i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się amatorom polskiej kuchni regionalnej. Przygotowuje się je z kiszonej w całości kapusty, a farsz stanowi lekkie mięso jagnięce, aromatyczne grzyby i kasza. Koniecznie spróbujcie — danie smakuje obłędnie i szybko znika z talerzy. Kiszona w całości kapusta jest produktem, który nieczęsto pojawia się w kuchni. Jako baza do gołąbków jest jednak znakomita, doskonale łącząc się z sycącym farszem z jagnięciny i dwóch pysznych kasz — jęczmiennej i gryczanej. Całości dopełnia dodatek aromatycznych prawdziwków i podgrzybków. Skusicie się?
Pieczarki są popularnymi grzybami, które często goszczą w naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do leśnych, można je spożyć na surowo. Trzeba jednak zachować pewną dozę ostrożności oraz być świadomym, że w tej formie są mniej wartościowe. Wyjaśniamy dlaczego.
Czy wiecie, jak przechowywać grzyby? Część z nas mrozi je, inni suszą, a jeszcze inni po prostu wkładają je do lodówki. Każdą z tych metod jest dobra, wszystkie mają pewne ograniczenia. Najkorzystniejsze jest suszenie skarbów lasu — w takiej formie można je przechowywać bardzo długo.Grzyby lubi wielu smakoszy. Odpowiednie przechowywanie rarytasu przedłuży czas, w jakim będzie zdatny do spożycia i uchroni nasze zdrowie. Wiemy, że nie należy zbierać wątpliwych egzemplarzy, ale czy jesteśmy świadomi, jak niebezpieczne może być trzymanie grzybów w niewłaściwych warunkach?