Poznajcie niezawodny przepis siostry Anastazji na cukinię à la ananas. Otrzymacie w ten sposób pyszny smakołyk, którym z powodzeniem zastąpicie ananas na przykład w cieście, deserze czy sałatce. Ten przetwór na zimę z pewnością was zaskoczy smakiem i oryginalnością. Lubicie ananas z puszki lub świeży? Wiecie, że w niektórych potrawach można go zastąpić cukinią? Jednak nie tą świeżą, ale taką ze słoika, przygotowaną podobnie, jak ananas. Swój niezawodny przepis na cukinię à la ananas zdradziła właśnie siostra Anastazja. Z pewnością warto go wypróbować, zwłaszcza jeśli w waszych ogródkach obrodzi w tym roku cukinia.
Sok z czereśni do słoików to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Domowy sok jest bardzo aromatyczny i smaczny. Z soku przygotujemy herbatę zimową, kompot, a nawet kisiel i galaretkę, wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem.Sezon na czereśnie potrwa do końca lipca, wykorzystajmy więc ten czas jak najlepiej i przygotujmy wyśmienity sok z czereśni do słoików. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w chłodne, zimowe dni.Sok z czereśni, oprócz doskonałego smaku, jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim dostarcza nam witaminy C, która niezbędna jest w okresie zimowym, ponieważ wzmacnia organizm i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą.Gotowy sok koniecznie musimy pasteryzować, aby do słoików nie dostało się powietrze i żeby nie zaczął się proces fermentacji, który zniszczy słodkie przetwory. Słoiki z sokiem odstawmy do spiżarni lub w inne suche i chłodne miejsce. Sok będzie świeży i pyszny aż do następnego sezonu.
Lato tuż za pasem. Mamy coraz cieplejsze dni i wielu z nas z utęsknieniem oczekuje gorących, upalnych wręcz dni. Gdy żar leje się z nieba, musimy szczególnie zwrócić uwagę na odpowiednie nawadnianie naszego organizmu. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na upał, jest picie gorącej herbaty.W upalne dni zwykle sięgamy po mocno schłodzone napoje, jednak dają nam wyłącznie złudne odczucie orzeźwienia i ochłodzenia. Picie zimnych napojów podczas upału, uruchamia w naszym organizmie proces termoregulacji.Polega on na tym, że ciało wytwarza więcej ciepła, aby wyrównać temperaturę po gwałtownym oziębieniu schłodzonym napojem. Dodatkowym powodem, dla których nie powinniśmy pić zimnych soków lub wody podczas upału, jest większe ryzyko zachorowania na zapalenie krtani lub anginę.Co więc możemy pić w upalne dni? Napoje w temperaturze pokojowej w naprawdę sporych ilościach, najlepiej wodę lub domową lemoniadę. Powinniśmy pić 1 l wody więcej niż zazwyczaj. Na upał doskonale sprawdzi się również gorąca herbata.
Jeśli masz ochotę na herbatę w niezwykłym wydaniu, koniecznie przygotuj herbatę po turecku. Tradycyjnie parzona, mocna esencja smakuje wyśmienicie, jest orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie. Jak zrobić w domu prawdziwą herbatę po turecku?Parzenie i picie herbaty w Turcji to prawdziwy rytuał. Herbaty muszą być najwyższej jakości, koniecznie liściaste, można mieszać z sobą kilka gatunków, dodać do nich również cynamon, kardamon, wanilię. Przyprawy sprawiają, że esencja nabiera lekko korzennego aromatu.Do przygotowania herbaty po turecku potrzebujesz specjalnego, podwójnego czajnika. Çaydanlık składa się z dwóch mniejszych czajniczków. Do jednego wsypujesz herbatę, do drugiego wlewasz wodę. Cały proces parzenia trwa około 30-40 minut i po tym czasie otrzymasz doskonałą w smaku, mocna herbatę.Oprócz specjalnego czajnika warto zaopatrzyć się również w szklane filiżanki, które mają charakterystyczne zwężenia w połowie ich wysokości. Forma szklanek do picia herbaty po turecku nie jest przypadkowa- dzięki zwężeniu uwalnia się niezwykły aromat.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, tureckie danie- tu poznasz przepis na lekkie jajka po grecku na jogurcie, są idealne na śniadanie lub kolację
Cukier należy do składników, których w diecie nie powinno być zbyt dużo. Część z nas jednak lubi posłodzić kawę czy herbatę. Na szczęście istnieją inne produkty — takie jak np. syrop z agawy — których użycie nie ma aż tak ogromnego wpływu na nasz dobrostan. Cukier jest jednym z ważniejszych składników w deserach. Dodaje się go do szarlotki czy sernika. O ile jednak na takie smakołyki pozwalamy sobie od czasu do czasu, to herbatę czy kawę pijemy zdecydowanie niemalże codziennie. Sięganie przy tej okazji po alternatywę dla białego słodziku może być więc dobrym pomysłem. Sprawdźcie nasz krótki przewodnik.
Herbata części smakoszy kojarzy się z ciepłym, lekko pobudzającym naparem. Okazuje się jednak, że wystarczy wydłużyć czas parzenia, by uzyskać zupełnie inne właściwości. Jeśli zależy nam na delikatnym orzeźwieniu bez sięgania po kawę, na przygotowanie susz nie powinien pozostawać w gorącej wodzie zbyt długo. Sprawdźcie jaki czas będzie optymalny. Herbata, zwłaszcza ta czarna, przez wielu uważana jest za słabszy odpowiednik kawy. Jeden prosty błąd — wydłużenie parzenia — może jednak potencjalnie pobudzający napój przemienić w nadal smaczną, lecz uspokajającą miksturę. Dowiedzcie się jak zaparzyć susz, by pomógł nam rozpocząć dzień.
Wiecie, jak zrobić oryginalną bawarkę? Przygotujcie ją według naszych zaleceń, a przekonacie się, że herbata z mlekiem nigdy nie była smaczniejsza. W zasadzie wystarczy wlać do intensywnego naparu podgrzane mleko. Sprawdźcie jednak, na co warto zwrócić uwagę.Bawarka to napój, o którym z pewnością słyszały wszystkie młode matki. Mamy i babcie zalecały im bowiem zawsze, by piły herbatę z mlekiem w okresie karmienia dziecka. Napój ten miał zwiększyć laktację. Jak się jednak okazuje, mlekotwórcze działanie bawarki nie zostało udowodnione naukowo. Co nie przeszkadza piciu herbaty z mlekiem ze względów smakowych. Za ojczyznę bawarki uznaje się Francję, jednak największą popularnością napój ten cieszy się dziś w Anglii. Pija się go głównie ze względów smakowych, dodając do mleka herbatę lub odwrotnie.
Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil. Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe. Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.
Herbaty ziołowe mają wiele cennych właściwości. Wczesną wiosną w wielu miejscach kwitnie forsycja. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jej młode pędy nie tylko są jadalne, ale też pełne istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdźcie czas, by zebrać trochę świeżych gałązek forsycji i przygotujcie z niej pyszną herbatę. Będziecie zachwyceni.Herbata z forsycji jest nietypową propozycją, która zwłaszcza teraz, gdy roślina kwitnie, jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wyjątkowy napar zawiera szereg istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Warto nazbierać trochę tej cennej rośliny podczas spaceru i przyrządzić ten ziołowy specjał. Spróbujecie?
Fusy po herbacie najczęściej po prostu wyrzucamy. Tymczasem ten organiczny odpad może stanowić bazę do przygotowania domowych zapachów, czyściwa czy peelingu. Korzystając z fusów w ten sposób, zaoszczędzicie sporo pieniędzy. Zdradzamy jak zmienić odpad w wartościowych specyfik.Fusy po herbacie, podobnie jak resztki po zaparzeniu kawy, znajdą jeszcze zastosowanie w naszej kuchni czy łazience. Zanim je wyrzucicie, sprawdźcie proste patenty, które sprawią, że oszczędzicie na zakupie specjalistycznej chemii. Zastosowań jest więcej niż można by się spodziewać.
Napoje energetyczne wydają się dobrym pomysłem na pobudzenie, gdy mamy dużo pracy. Jednak, zamiast sięgać po gotowy, pełny niekoniecznie zdrowych dodatków, energetyk ze sklepu, warto przyrządzić go samodzielnie. Wystarczy zaparzyć zieloną herbatę i zmieszać ją z utartymi z cukrem i sokiem z cytryny listkami mięty. Kombinacja dostarczy wam energii i doskonale orzeźwi. Spróbujecie?Napoje z dodatkiem mięty przyjemnie orzeźwiają, a nawet, pomagają złagodzić bóle głowy. Łącząc tę pyszną roślinę z energetyzującą i bogatą w antyoksydanty zieloną herbatą uzyskamy wyśmienity, a przede wszystkim zdrowy, płyn o właściwościach pobudzających.Zawarta w zielonej herbacie kofeina da nam zastrzyk energii, a sok z cytryny dostarczy wzmacniającej dawki witaminy C. Pyszny napój pomoże nam więc skoncentrować się i sprawnie uporać ze stojącymi przed nami zadaniami. Jest przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu.
W ostatnim czasie GIS wycofał z obrotu partie mięsa, zup i herbat. Z naszego materiału dowiecie się, o jakie konkretnie produkty chodzi. Sprawdźcie uważnie, czy nie macie ich w domu. A jeśli tak, pod żadnym pozorem ich nie jedzcie. Główny Inspektorat Sanitarny na bieżąco przekazuje ostrzeżenia publiczne dotyczące m.in. zanieczyszczeń wykrytych w żywności. Ważne jest, by dotarły one, jak najszybciej i do jak najszerszego grona konsumentów. Dzięki temu bowiem maleje ryzyko ich zjedzenia i wystąpienia groźnych objawów.
Zalewanie liści herbaty i ziaren kawy wodą z czajnika, który od środka ma grubą warstwę kamiennego osadu, nie jest przyjemne. Kamień negatywnie wpływa na smak obu naparów, dlatego warto się go pozbyć. Niżej pokazujemy, jak przy użyciu wody z octem skutecznie usunąć nawet największy kamień. Kamień odkładający się w czajniku nie jest w żadnym stopniu szkodliwy czy niebezpieczny dla człowieka. To po prostu wapń i magnez, które pod wpływem temperatury wytrącają się z wody i gromadzą na ściankach czajnika. Oczywiście mineralne chrupanie i trzaskanie w zębach podczas picia kubka ciepłej herbaty nie dodaje doświadczeniu żadnych pozytywnych cech. Na szczęście w łatwy sposób można tego uniknąć, korzystając z produktów dostępnych pod ręką.
Znudziła wam się klasyczna czarna herbata? Spróbujcie ją przygotować z dodatkami. Cukier czy cytryna to nie jedyne składniki, które możecie wykorzystać. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pasowało. Gdy za oknem brzydka pogoda, szukamy czegoś, co nas rozgrzeje. Często jest to czarna herbata. Napar warto urozmaicić, by zwiększyć jego zalety — zarówno te smakowe, jak i prozdrowotne. Cukier czy cytryna są naturalnym wyborem, ale istnieje wiele innych, bardzo dobrych opcji.
Często pijecie czarną herbatę i nie wiecie co zrobić ze zużytymi torebkami? Zanim je wyrzucicie, wykorzystajcie niezwykłe właściwości zaparzanego suszu. Będzie przydatny m.in. przy czyszczeniu naczyń z tłuszczu. Dowiedzcie się jak jeszcze może wam pomoc. Pisaliśmy już jak zabrać się do czyszczenia kuchennych szafek. Podpowiadaliśmy też jak skutecznie umyć mikrofalówkę. W większości przypadków stosowaliśmy ocet lub sodę oczyszczoną, lecz na zabrudzone tłuszczem garnki jest jeszcze jeden sposób.
Już dzisiaj w Lidlu odbywa się wielka premiera. Słynny duet muzyczny Quebonafide i Forxst wypuszcza wyjątkowy napój. Na razie nie kupicie go nigdzie indziej, więc jeśli macie ochotę spróbować delikatnego pobudzenia w wyjątkowo zdrowej wersji, udajcie się do popularnego dyskontu. W sklepach sieci Lidl można kupić dobre i poszukiwane produkty w dobrych cenach. Do takich produktów z pewnością od dziś będą należały napoje, które dzisiaj debiutują na polskim rynku właśnie w sklepach Lidl. Ich smak i skład z pewnością przypadną wam do gustu. I mamy dla was dobrą wiadomość — będą na stałe w ofercie Lidla.
Kawa z mlekiem ma liczne grono wielbicieli. A czy próbowaliście już herbaty z dodatkiem mleka? Choć połączenie to nie brzmi zbyt apetycznie, jednak napój ten zaleca się zazwyczaj kobietom karmiącym piersią. Czy jednak warto pić herbatę z mlekiem?Herbata z mlekiem zwana popularnie bawarką to nic innego jak herbata z dodatkiem mleka lub gorące mleko, do którego dolano napar herbaty. Efekt jest ten sam — powstaje beżowa mikstura, która niektórym smakuje, a innych odpycha. Jednak do prawdziwej bawarki można też dodać cynamon, miód czy aromatyczny alkohol. Dzięki temu powstanie o wiele smaczniejszy napój. Czy jednak połączenie herbaty z mlekiem daje nam jakieś korzyści?
Zima częściej niż w innych momentach roku zdarza się nam przeziębić. W tym czasie warto sięgnąć po ciepłe napary, które nie tylko rozgrzeją, ale też wspomogą nasza osłabioną odporność. Napar z liści laurowych i goździków sprawdzi się w tej sytuacji doskonale. Dowiedzcie się jak go przygotować. Już nasze babcie przygotowywały ten niezwykły napój, który nie tylko podnosi odporność, ale też pomaga w uśmierzaniu bólu i wspomaga pracę układu pokarmowego. Także stosowanie go na skórę pozytywnie wpływa na jej stan, łagodząc stany zapalne i zmniejszając trądzik. Wszystko dlatego, że herbata z goździków i liści laurowych ma silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przynosząc ulgę w dolegliwościach układu oddechowego. Koniecznie ją wypróbujcie.
Miód jest produktem, który warto włączyć do swojej diety ze względu na szereg właściwości korzystnie wpływających na nasz organizm. Lepiej jednak nie dodawać go do gorących płynów czy gotowania. Pod wpływem ciepła bowiem nie tylko straci swoje działanie, ale też może stać się szkodliwy. Wielu z nas wie, że miód w podwyższonej temperaturze traci swoje dobroczynne właściwości. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że jego podgrzewanie może prowadzić do powstawania potencjalnie szkodliwych dla zdrowia substancji. Jakie reakcje zachodzą w ogrzewanym miodzie?
Indyjska kuchnia pełna jest aromatycznych przypraw, więc nic dziwnego, że to właśnie stamtąd pochodzi rozgrzewająca herbata z korzennymi przyprawami. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu wspaniale łączy się ze smakiem kawy. Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami. Indyjska herbata jest słodka, zawiesista i esencjonalna. Choć niektórych może niepokoić obecność mleka, to właśnie dzięki niemu uzyskuje się wspaniałą kremowość i piękny kolor. Dodatkowym uspokojeniem z pewnością jest fakt, że ten napój wcale nie smakuje, jak znienawidzona przez wielu klasyczna bawarka.Owa herbata nieźle sprawdza się podczas relaksowania przy serialu, ponieważ wykazuje właściwości rozluźniające. Zalecana jest także po całym dniu obfitego jedzenia, gdyż poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
W czasie zimy wiele osób odczuwa nieprzyjemny chłód, który negatywnie wpływa na odporność i samopoczucie. Aby temu zaradzić, można sporządzić prosty napar na bazie herbaty, imbiru oraz goździków. Taki napój ma piękny aromat, skutecznie rozgrzewa ciało, a także poprawia pracę układu odpornościowego, co ułatwia pozbycie się kataru i bólu gardła. Napar herbaciany już sam w sobie stanowi świetną pomoc dla osób wychłodzonych, które marzą o czymś ciepłym do picia. Niektórzy chcą wzmocnić rozgrzewające właściwości herbaty, co można osiągnąć, dodając do niej odpowiednie dodatki. Pamiętaj, żeby nie dodawać do gorącej herbaty miodu, jeśli chce się zachować jego prozdrowotne działanie. Wysoka temperatura neutralizuje właściwości miodu i ten sprawdza się wtedy tylko jako dodatek smakowy. Poczekaj kilka minut, aż płyn trochę ostygnie i dopiero wtedy umieść w nim miód.
Silne uczucie łupania w głowie, suche usta czy mdłości to typowe oznaki kaca, czyli lekkiego zatrucia alkoholowego. Jednym z najlepszych sposobów na walkę z kacem jest dobre nawodnienie. Co jest jednak najlepszym napojem w takiej sytuacji? Eksperci tłumaczą, że najlepszym lekarstwem jest zwykła woda mineralna. Najgorzej sprawdzają się kawa i napoje z kofeiną.Kac jest połączeniem wielu czynników, wynikających z procesów zachodzących w organizmie po spożyciu alkoholu. Jednym z objawów spożycia jest odwodnienie, które najczęściej odpowiada za ból głowy. Alkohol sprawia, że zaburzona zostaje gospodarka wodna w ciele, przez co wydalane jest zbyt dużo płynów. Człowiek traci wodę, a przy okazji nie dostarcza jej wystarczająco dużo, aby ją uzupełnić. Efekt jest większości doskonale znany.
W święta zdarza się, że zjemy zbyt dużo. Po sutym posiłku często doskwierają nam różne dolegliwości, które złagodzić mogą ziołowe herbatki. Sprawdźcie, po co warto sięgnąć, by uczta dłużej o sobie nie przypominała. Czasami, by wyeliminować niedogodności, wystarczy zwykła czarna herbata, którą z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Prosty napar obfituje w składniki, które mogą wspomóc opróżnianie żołądka i złagodzić niestrawność. Gdyby to jednak było za mało, są inne zioła, które mogą być pomocne.
Do świątecznej kolacji trzeba coś wypić. Proponujemy sięgnąć po pachnącą owocami i korzennymi przyprawami herbatę, która nie tylko rozpieści zmysły, ale tez cudownie rozgrzeje. Podpowiadamy jak ją przyrządzić. Kardamonowy kompot śliwkowy czy tradycyjny napój z suszu odejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tej pysznej i aromatycznej herbaty. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się wymarzonym, przyjemnie rozgrzewającym napojem.
Zima łatwo o wyziębienie organizmu i w takiej sytuacji nie ma nic lepszego niż kubek pełen rozgrzewającej i pysznej herbaty. Poniżej prezentujemy wersje na herbatę z pieprzem cytrynowym, która stymuluje procesy trawienne, a także zmniejsza produkcje gazów w jelitach. Co więcej, przyczynia się do zrzucania zbędnych kilogramów, o które w trakcie Wigilii zaskakująco łatwo. Rozgrzewająca herbata jest jednym z najlepszych napojów do wypicia po długim spacerze zimowym wieczorem. Padający śnieg oraz chłodny wiatr wychładzają organizm, który domaga się dodatkowej dawki ciepła z zewnątrz. Wsypanie do niej odrobiny cytrynowego pieprzu jedynie wzmocni jej właściwości. Pieprz cytrynowy pozytywnie wpływa na działanie całego układu pokarmowego, ponieważ zawiera piperynę. Substancja ta zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego, a także może zmniejszać ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.
Zimą łatwo o wychłodzenie spowodowane silnym wiatrem, deszczem czy śniegiem - na takie problemy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata. Dodając do niej liczne przyprawy korzenne, jak imbir, cynamon, goździki czy pomarańcze, uzyskuje się esencjonalny i pyszny napar. Poniżej prezentujemy najlepszy sposób na jej przygotowanie. Herbata znana jest na całym świecie i stanowi najczęściej pity napój, który bije w kategorii ilości nawet kawę. Sposobów na jej zaparzenie jest wyjątkowo dużo i praktycznie każdy region ma swój własny. Zimą najlepiej sprawdza się jednak jeden typ. Herbata z korzennymi przyprawami rozgrzewa i rozpala zmysły intensywnymi oraz wyjątkowo bogatymi zapachami. Jako słodzik warto użyć do niej miodu, który podkreśli smak wszystkich składników, a także poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego - znany jest wszak ze swoich właściwości bakteriobójczych.
Zaraz za cukrem cytryna lub sok z cytryny jest najczęstszym dodatkiem, jakim aromatyzujemy nasz ulubiony napój. Okazuje się, że choć ma właściwości pomagające się rozgrzać czy wspomóc układ odpornościowy, napar nie zawsze jest wskazany. Nie należy dodawać cytryny do herbaty, w której znajdują się jeszcze fusy. Inaczej przyswaja się cytrynian glinu, który może przyczyniać się do powstawania Alzheimera. Herbata jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Pija się ją głównie na ciepło, choć ogromną sławą cieszą się również mrożone herbaty, doskonale gaszące pragnienie. Kwaśna cytryna wspaniale komponuje się ze smakiem naparu, jednak dodając ją, trzeba zachować pewną ostrożność. W liściach herbaty naturalnie znajduje się aluminium, które przechodzi do niej z gleby wraz z wartościami odżywczymi. Na szczęście metal ten nie przedostaje się w zagrażających ilościach do napoju. Wszystko zmienia się jednak gdy doda się do niej sok z cytryny.