Jesienią częściej sięgamy po herbaty, by się rozgrzać. Są jednak takie napary, które warto spożywać regularnie przez cały rok. Należy do nich napój przyrządzany z kopru włoskiego. Ma on szereg korzystnych właściwości m.in. pomaga uporać się z gazami i nieprzyjemnym oddechem. Dowiedzcie się, w czym jeszcze nas wesprze. Wiele nietypowych naparów ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest tak m.in. w przypadku herbaty z liści jarzębiny czy naparu z łopianu. Koper włoski jest nieco popularniejszy, lecz nadal niedoceniany. Szkoda, gdyż jego rola jest niebagatelna.
Gotowanie na płycie gazowej lub elektrycznej generuje dużo kropel i pryśnięć, które osiadają na innych sprzętach. W efekcie po jakimś czasie czajnik zaczyna być brudny. Wystarczy użyć folii aluminiowej, aby odnowić go do zupełnej czystości. Z czajnika korzysta się na co dzień, a więc bardzo szybko zaczyna okazywać oznaki użytkowania. Wewnątrz pojawia się mineralny kamień, a na zewnątrz osiada osad z gazu. Jeśli nie wiesz, jak wyczyścić zabrudzony czajnik, przetestuj poniższą metodę. Z pewnością zachwycisz się łatwym w osiągnięciu efektem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Doskonale smakuje, i to w każdej sytuacji, i ma liczne walory zdrowotne. Zwykle dosmacza się ją cukrem, sokiem z cytryny, miodem czy imbirem. A wiecie, dlaczego warto dodać do herbaty pieprz? Zaraz to wyjaśnimy.Pieprz to z kolei jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych przypraw. Doprawia się nim przeróżne potrawy, po to by nabrały wyrazu. Charakterystycznej ostrości nadaje mu substancja piperyna. Ma ona działanie przeciwzapalne, pobudza też metabolizm i trawienie, dlatego pieprz może wspomóc odchudzanie. Poza tym piperyna ułatwia wchłanianie niektórych składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Syrop z mięty jest świetnym sposobem na zakonserwowanie dużych ilości tego pysznego zioła. Można przygotować z niego pyszne napoje, drinki czy desery. Niżej zdradzamy najprostszy sposób, aby przygotować go w domu. Sporządzenie syropu miętowego może wydawać się trudnym przetworem w wykonaniu, lecz prawda jest zupełnie inna. W praktyce potrzeba jedynie kilku składników i kroków, aby zakończyć pracę. Sam syrop jest z kolei wyjątkowo uniwersalnym produktem, którego wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Oczywiście najbardziej popularne jest aromatyzowanie napojów i drinków, lecz niektórzy dolewają go również do deserów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zielona herbata jest jednym z najzdrowszych naparów, jakie pije się na całym świecie. Wiele osób nie wie jednak jak parzyć ją w taki sposób, aby była smaczna i zachowała swoje właściwości. Przede wszystkim nie można korzystać z wrzącej wody - powinna mieć ona około 70-80 stopni Celsjusza. Zielona herbata wywodzi się z Chin, gdzie pierwsze udokumentowane użycie jej datowane jest na II wiek p.n.e. Od tego czasu napój ten rozsławiony został przez handlarzy i popularność zdobył na całym świecie. Najczęściej pita jest dla delikatnego, lekko trawiastego posmaku, lecz jej największą zaletą są jej właściwości prozdrowotne. Wspomaga odchudzanie, zapobiega miażdżycy, zawiera wiele przeciwutleniaczy, a także zwiększa odporność. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Według wielu ludzi miód stanowi doskonały zamiennik cukru, który jest zdrowszy. Okazuje się jednak, że zastąpienie zwykłego cukru tym słodkim przysmakiem, może wywołać znacznie bardziej negatywne skutki. Większa kaloryczność i delikatność miodu sprawiają, że nie jest tak wartościowy, jak większość sądzi. Miód stanowi bardzo ważną część naszej codziennej diety. Dodajemy go do herbaty, wypieków i wielu innych deserów - niekiedy wykorzystuje się go również podczas produkowania przetworów czy marynat do mięs. Niestety, jak wynika z opinii dietetyczki dr Hanny Stolińskiej, z którą rozmawiał portal gotowanie.onet.pl, jego dobroczynne działanie nie jest wcale tak duże, a zrezygnowanie ze zwykłego cukru na jego rzecz, nie należy do dobrych decyzji. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Rumianek często pijany jest na uspokojenie lub przy bólach brzucha. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że spożyty przed snem, ma zaskakujące działanie. Ułatwia on bowiem wyciszenie się i wspomaga zasypianie. To nie jedyna mikstura, która sprawdzi się tuż przed pójściem spać. Wiele naparów nazywamy potocznie herbatą, jednym z nich jest herbata rumiankowa. Wypita przed snem wspomaga nasze ciało w niesamowity sposób, pozwala na wyciszenie się i uspokojenie po dniu pełnym wrażeń. Podobne działanie ma kefir, który w obecnych czasach jest mocno zmarginalizowanym napojem. Wystarczy już szklanka, by odczuć niesamowite efekty. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
W czasie ogromnych upałów często sięgamy po zmrożone napoje, które dają chwilową ulgę. Okazuje się jednak, że ich wypicie, może zagrozić szokiem termicznym, krwotokiem z nosa, a nawet zawałem serca. Wszystko przez reakcje zachodzące wewnątrz organizmu po wypiciu czegoś zimnego. Chłodne napoje pomagają nam przetrwać największe upały - nie ma w końcu nic lepszego niż szklanka zimnego płynu, w którym obijają się o siebie radośnie kostki lodu. Warto jednak mieć na uwadze, że chwila przyjemności może się skończyć wręcz tragicznie. Oczywiście latem znacznie bardziej grozi nam odwodnienie, lecz aby temu zapobiegać, nie warto pić zimnych płynów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świcie. Wiele osób unika jednak picia tego ciepłego napoju w upały. Okazuje się, że za jej sprawą możemy o wiele lepiej znieść gorąc lejący się z nieba. Efekt utrzymuje się znacznie dłużej niż w przypadku zimnych napojów.Smakowita herbata często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy piją ją codziennie. W trakcie lata ciepła herbata przeważnie idzie w odstawkę. Mało kto spodziewałby się, że za jej sprawą upał nie będzie aż tak dotkliwy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Łopian potocznie nazywany jest "rzepem" z uwagi na jego charakterystyczne kwiaty, które zahaczają o ubrania czy włosy i przyczepiają się do nich. Po zakwitnięciu z rzepów wyłaniają się ładne, jaskrawe kwiaty, które przykuwają uwagę intensywnością koloru. Najwięcej właściwości leczniczych posiada korzeń łopianu i to on jest najczęściej wykorzystywany. Niektórzy zielarze stosują także liście i nasiona, jednak w korzeniu znajduje się największa kumulacja substancji leczniczych i pro zdrowotnych.
Choć w sezonie chętnie jemy owoce malin, to jednak ich liście niezbyt często figurują w naszym jadłospisie. Choć w tym roku już martwimy się o ceny tych owoców, na razie dopiero zaczynają one rosnąć i trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać, zanim pojawią się na bazarkach.
Lip już w czasach pogańskich był drzewem symbolizującym łagodność, płodność i pokój. To właśnie to drzewo obdarzało się największą czcią, a kiedy młoda para z sąsiedztwa brała ślub, sadzono właśnie ją, by zapewniła zgodę między rodzinami.
Opuchnięte nogi są problemem wielu ludzi. Ta dolegliwość nie tylko przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu, ale również może być dla naszego organizmu ważnym sygnałem ostrzegawczym. Warto zwrócić uwagę, jakie mogą być przyczyny Jakie mogą być przyczyny, które doprowadzają do tego, że nasze nogi puchną? Może to zależeć od takich czynników zewnętrznych jak upały, wilgoć lub nagłe zmiany temperatury. Jeśli w pracy zmuszeni jesteśmy do przebywania w pozycji stojącej.Jednak na tę dolegliwość mogą też wpływać niezdrowa dieta, nagły przyrost masy ciała czy słabe krążenie krwi. Na spuchnięte nogi często narzekają też kobiety w ciąży. Nadmierne gromadzenie płynów w naszym organizmie ku dołowi nie jest niczym przyjemnym i może mocno wpłynąć na nasze funkcjonowanie. Dlatego też warto zaopatrzyć się w herbatę, która może przynieść nam ulgę.
Mniszek lekarski to niepozorna roślina, która skrywa sobie naprawdę wielką moc. Warto ją wykorzystać i przygotować na jego bazie wyjątkowe mikstury. Jedną z nich jest herbata, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Jakie są jej zalety?Właściwości herbaty z mniszka lekarskiegoHerbata z mniszka lekarskiego ma szereg cennych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwzapalnie i przeczyszczająco. Napój jest szczególnie polecany przy kamicy żółciowej oraz w różnych dolegliwościach ze strony jelit.Roślina wspomaga również proces wypróżniania. Dlatego, zaleca się picie herbaty z mniszka lekarskiego wieczorem, ponieważ dzięki temu rano kondycja naszych jelit ulegnie znacznej poprawie.Mniszek lekarski skrywa także w sobie ogromne pokłady witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, obniża ciśnienie krwi oraz poziom "złego" cholesterolu. W jaki sposób przygotować napar z mniszka lekarskiego?Przepis na herbatę z mniszka lekarskiegoLista składnikówłyżka świeżych kwiatów mniszka lekarskiegoSposób wykonania:Zalej łyżkę świeżych kwiatów mniszka lekarskiego wrzątkiem i odstaw je na około 10 minut. Po tym czasie przecedź miksturę. Pij ją małymi łykami przed pójściem spać. Już następnego dnia poczujesz sporą różnicę w swoim samopoczuciu.Pamiętaj, aby mniszek lekarski zbierać tylko w sprawdzonych miejscach. Najlepiej na polach i łąkach, z dala od dróg szybkiego ruchu lub fabryk. Po zebraniu dokładnie oczyść kwiaty. Jakie są przeciwskazania do picia herbaty z mniszka lekarskiego?Mniszek lekarski nie jest zalecany przy chorobach nerek oraz kamicy dróg żółciowych. Nie powinny również po niego sięgać osoby, które cierpią na chorobę wrzodową oraz nadkwasotę. W razie wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.Niedawno podawaliśmy także przepis na ocet z mniszka lekarskiego. Znajdziecie go tutaj. Z mniszka zrobisz również prozdrowotny syrop. Sposób jego przygotowania obejrzysz na kanale Wiejskie Inspiracje na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykłe zastosowanie obierków z ogórkówSkonfiskowano partię napojów wysokoprocentowychPrzepis na zupę owocową z makaronemźródło: kto ma lek/ abc zywienieZapraszamy na nasz Instagram
Polacy piją herbatę prawie tak często jak kawę. Są to zdecydowanie napoje, które dominują w naszym jadłospisie. Warto zatem wiedzieć, który rodzaj jest najzdrowszy i najlepszy dla naszego organizmu. Na łamach Smakoszy wielokrotnie pisaliśmy o tym jak herbata może wpłynąć na nasze zdrowie. Wspominaliśmy o zaletach herbaty z korzeni pietruszki, czy mniej oczywistych wyborach, takich jak herbata czosnkowa czy dobroczynnych właściwościach herbaty z cebulą.
Korzeń pietruszki od lat słynie ze swoich licznych prozdrowotnych zalet. Warzywo najbardziej jest znane jako składnik włoszczyzny na bazie, której przygotowujemy wywar do różnych zup m.in. rosołu.Okazuje się, że może być on również składnikiem prozdrowotnych napojów. Korzyści robią ogromne wrażenie! Korzeń pietruszki może być naturalnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Pozwoli też oczyścić nerki i jelita z toksyn.
Herbata jest wyjątkowym napitkiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu sięga po niego tyle osób. Niektórzy wzbogacają herbatę o składniki takie jak mleko. Jednak najczęściej po prostu ją słodzimy. Kiedy należy to robić?
Nie da się ukryć, że czosnek jest wyjątkowo zdrową rośliną. Sięgamy po niego w celu wzmocnienia odporności oraz wówczas, gdy łapie nas przeziębienie lub inne infekcje. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie herbaty czosnkowej.
Imbir można bez problemów kupić we właściwie każdym sklepie, dlatego coraz chętniej korzystamy z jego ostrego smaku i cennych właściwości. Coraz więcej osób poznaje też jego zalety, dzięki czemu chętniej dorzucamy go do wody z cytryną czy wielu innych napojów.Poniżej chcemy pokazać wam, w jaki sposób można spożywać imbir, aby zachować zarówno jego walory smakowe, jak i właściwości lecznicze. Doskonałą metodą jest najprostsza herbata, która dodatkowo świetnie rozgrzewa - sama w sobie jest wszak gorąca. Źródło: artoxana z Pixabay
Praktycznie każdy z nas choć raz napił się kawy, herbaty, gorącej czekolady czy innych napojów z jednorazowych plastikowych opakowań. Ciepłe napoje w restauracjach i kawiarniach często są wydawane właśnie w takich kubeczkach z uwagi na wygodę. Jeśli więc jesteś do nich przyzwyczajony, mamy złe wieści. Planowane jest wprowadzenie opłaty za takie opakowania - jej wysokość wynieść może nawet 1 złotówkę za 1 sztukę opakowania. Celem wprowadzenia takich przepisów ma być zniechęcenie konsumentów do korzystania z jednorazowych opakowań.
Wiele niepozornych składników spożywczych skrywa sekrety. Korzeń pietruszki, również należy do tego grona. Warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze. Co możemy zyskać za sprawą naparu z korzenia pietruszki?
Bezsenność dotyka coraz więcej osób. Uporczywa dolegliwość potrafi mocno wpłynąć na nasze codzienne funkcjonowanie. Jeśli jednak borykamy się z tym problemem, to powinniśmy sięgać po naturalne metody walki z tym problemem. Jaką herbatę pić przed snem?Lawenda od lat słynie ze swojego wyjątkowego zapachu, ale również z kojącego działania. Napar z tego zioła relaksuje i koi nerwy. Nic dziwnego, że wielu ekspertów poleca właśnie herbatę z tego zioła przed snem.Możesz ją kupić w sklepach zielarskich lub przygotować samodzielnie. Przepis wcale nie należy do skomplikowanych!Przepis na domową herbatę z lawendy, wsparcie przy bezsenności Składniki:1 łyżka suszonych kwiatów lawendyszklanka wody Sposób wykonania:Zalej szklanką wrzątku jedną łyżkę kwiatów lawendy i zostaw pod przykryciem przez około 20 minut, a następnie je przecedź. Pij napój dwa razy dziennie po pół szklanki - ostatnią porcję przed snem. Jakie są inne zalety lawendy?Cenne właściwości lawendyLawenda ma ogrom wyjątkowych właściwości leczniczych. Jest polecana nie tylko w przypadku wspomnianej wyżej bezsenności, ale również przy bólach menstruacyjnych i pooperacyjnych oraz w stanach niepokoju.Ziele wykorzystywane jest również w medycynie naturalnej np. na kolkę niemowlęcą oraz infekcję ucha. Niektórzy stosują ją również w łagodzeniu objawów egzemy, a nawet leczeniu depresji.Lawenda jest również szeroko wykorzystywana w kuchni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów oraz mięs. Doskonale pasuje m.in. do drobiu. W okresie letnim niezwykle popularne są lemoniady z tego zioła.Zainteresował Cię powyższy artykuł? Polecamy nasz tekst na temat nieznanych zalet herbaty z melisy oraz domowego syropu z chrzanu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego trudno obrać niektóre jajka na twardo?Faszerowana papryka w przepysznej i prostej odsłonieCzy rosół powinno gotować się pod przykryciem, czy bez?źródło: lawendarium/wylecz.toZapraszamy na nasz Instagram
PRL był specyficznymi czasami, do których dzisiaj wiele starszych ludzi tęskni. Choć z powodu ciężkiej sytuacji gospodarczej i politycznej w Polsce panowała bieda i niezadowolenie społeczne, pewne symbole tych czasów do dzisiaj wywołują nostalgiczne uczucie.Jednym z nich są szklanki z cienkiego szkła w plastikowych lub metalowych koszyczkach z uchwytami. W Polsce, po przejęciu władzy przez komunistów, mieszkańcy zaczęli z nich korzystać, aby wprowadzić nieco luksusu do swoich kuchni i salonów.
Herbata jest, według danych statystycznych, najczęściej pitym napojem na świecie - udało jej się prześcignąć nawet kawę. Dzięki temu praktycznie każdy człowiek na ziemi zna jej aromat, smak oraz właściwości. Polacy również są jej ogromnymi fanami. Jak się okazuje, można wykorzystać ją nawet po zaparzeniu. Dlatego wyrzucane zużytych torebek jest błędem, ponieważ sprawdzą się one jako odświeżacze powietrza, surowiec do polerowania drewna, czy specyfik czyszczący, który znacznie ułatwia sprzątanie.
Herbata często gości na naszych stołach. Jej klasyczne odmiany nie powinny wzbudzać naszych obaw. Jednak obok nich możemy natknąć się na specyfiki, które w założeniu mają wspierać proces odchudzania. Lepiej na nie uważać.
Imbir już na stałe skradł serca Polaków. Dodajemy go na potęgę do wszelkiego rodzaju naparów, herbat, a także deserów. Miłośnicy orientalnej kuchni wiedzą także, że trudno bez niego wyobrazić sobie aromatyczne sosy takie jak curry. Cenimy imbir nie tylko za doskonały smak, ale także za wartości prozdrowotne, o których szerzej pisaliśmy tutaj. Jak się okazuje, korzeń imbiru działa także wyjątkowo odświeżająco na naszą jamę ustną. Podczas gdy, niemal 25% ludzi cierpi na problem nieświeżego oddechu, to właśnie umiejętne wykorzystanie imbiru przyniesie błyskawiczną ulgę.
Herbata z melisy znajduje się niemal w każdej kuchni. Smakosze raczą się nią z powodu uspokajających właściwości. Jej smak również jest godny uwagi. Jednak herbata z melisy ma znacznie więcej zalet. Warto o nich wiedzieć.