Masz ochotę na szybkie ciasto? Wystarczy, że ułożysz kilka składników warstwami i gotowe. Prezentujemy przepis na najszybszą szarlotkę na herbatnikach bez pieczenia. Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec, skraca mniej więcej o godzinę czas oczekiwania na coś słodkiego. Pieczenie to w sumie nie nasza praca. Wkładamy ciasto do piekarnika, a po godzinie wyjmujemy już gotowe. Jednak często już w trakcie pieczenia leci nam ślinka. Gdy więc przygotujesz ciasto bez pieczenia, twoja rodzina szybciej będzie mogła cieszyć się jego smakiem. Poza tym po ostatnich podwyżkach prądu i gazu nie można powiedzieć, że pieczenie nie kosztuje nas wiele. Jeśli jesteśmy łasuchami, możemy sporo zaoszczędzić na niepieczeniu ciast. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szarlotki bez pieczenia pochodzącej z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube. Prawda, że wygląda apetycznie?
Sałatka z pieczarkami marynowanymi i seler to pomysł na pyszne i wyraźne danie, zarówno na lunch, kolację, jak i spotkania w większym gronie. Sałatka z jabłkiem, papryką, jajkami otulona majonezem smakuje doskonale i z pewnością każdy poprosi Cię o przepis. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem.Sałatka warzywna z dodatkiem marynowanych pieczarek i selerem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, słodka, a majonez rewelacyjnie łączy się ze wszystkimi składnikami, sprawiając, że sałatka znika jeszcze tego samego dnia.Marynowane pieczarki są pysznym dodatkiem do sałatek. Są miękkie, dobrze przyprawione, lekko octowe i świetnie łączą się z innymi warzywami. Aby przełamać ostry smak, dodaj również słodką kukurydzę i kwaśne jabłko, a sałatka będzie hitem na Twoim stole. Na imprezy i przyjęcia w większym gronie doskonale sprawdzi się również prosta, ale pyszna sałatka z kurczakiem i selerem naciowym.
Jeśli marzycie o śledziu w śmietanie, ale jest dla was zbyt kaloryczny, mamy dobre rozwiązanie. Przygotujcie lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie. W ten sposób zaoszczędzicie nieco kalorii, a danie stanie się lżejsze dla żołądka. Śledzie tak naprawdę nie stracą nic na smaku.Śledź to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jedni lubią śledzia z cebulą w oleju, inni wolą w korzennych przyprawach. Niektórzy zaś uwielbiają połączenie śledzi ze śmietaną. Jednak ten zestaw jest dość kaloryczny, bo i śledź należy do tłustych ryb i śmietana zawiera sporo tłuszczu. Na szczęście śmietanę można zastąpić o wiele chudszym jogurtem naturalnym.
Zbliżają się Święta. Czas więc pomyśleć nie tylko o potrawach wigilijnych, ale też świątecznych. Warto zaplanować je wcześniej, zwłaszcza jeśli spodziewasz się gości. Na świąteczny obiad idealna będzie pieczona kaczka z dodatkiem jabłek. Nie jest trudna w przygotowaniu, a dosłownie rozpływa się w ustach.Drób pieczony w całości jest jak najbardziej godny świątecznego stołu. Doskonale smakuje, ale też świetnie prezentuje się podany na półmisku. Szczególnie gdy obłożysz go owocami. Doskonałym, równie odświętnym dodatkiem do tego dania, będą pieczone ziemniaki. Smak pieczonej kaczki doskonale harmonizuje z buraczkami. Przygotuj je w wersji zasmażanej lub w postaci sałatki.
W wielu domach nie ma Wigilii bez czerwonego barszczu. Wiele osób ma jednak problem z dosmaczeniem tej postnej zupy. Ważnym jej składnikiem jest zakwas buraczany i suszone grzyby. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy? Dzięki niemu twój barszcz będzie wyjątkowy.Sposobów przyrządzenia czerwonego, wigilijnego barszczu jest wiele. Niewątpliwie jego podstawą jest wywar warzywny. Wiadomo, w Wigilię serwujemy raczej postne potrawy, nie ma więc mowy o zupie na mięsie. Mimo to barszcz czerwony potrafi być pełen smaku i aromatu.
Sernik smażony jest świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Kruche ciasto przekładane gotowaną masą serową i jabłkami to ciasto, którego musisz spróbować. Sernik oblany jest domową polewą czekoladową. Poznaj przepis na wyśmienity sernik smażony.Sernik smażony to ciasto warstwowe, a przełamanie smaku sera, jabłek i czekolady sprawi, że pokochają go wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto po przełożeniu jest wysokie i bardzo ładnie się prezentuje, dlatego też jest jednym z moich ulubionych ciast pieczonych na większe uroczystości, czy spotkania w najbliższych gronie.Masę serową łatwo przypalić, dlatego tez gotuj ją na wolnym ogniu i stale mieszaj. Przypalony ser zmieni smak i ciasto nie będzie już smaczne. Do masy jabłkowej wykorzystaj kwaśne, twarde jabłka, aby przełamać słodki smak ciasta, sera i czekolady. Jeśli masz słodką odmianę, zmniejsz ilość cukru, aby nie przesłodzić jabłek.Masa serowa świetnie łączy się również z makiem- tu poznasz łatwy przepis na ciasto serowo-makowe, idealne do kawy i na większe okazje.
Święta są doskonałą okazją, by uraczyć się kultową potrawą polską — sałatką jarzynową. Zaskoczcie swoich bliskich specjałem z dodatkiem jabłkowego purée, który nada mu przyjemnie słodkiego posmaku i sprawi, że będzie rozpływać się w ustach. Koniecznie przetestujcie ten patent. Z marynowanymi grzybami, ryżem czy porem — wersji jarzynowej jest wiele, a nadal są smakosze, którzy nie przepadają za tą potrawą. Zróbcie sałatkę z dodatkiem jabłkowego purée, a być może uda wam się przekonać sceptyków. Dodatek ten sprawia, że wychodzi przyjemnie słodka, a przy tym pozostaje chrupiąca.
Szarlotka jest wyśmienitym ciastem owocowym, które tradycyjnie podaje się przy okazji świąt. Jej przygotowanie zazwyczaj zajmuje sporo czasu, ale proces ten możecie znacznie skrócić, sięgając po gotowe jabłka prażone. Posypcie je migdałami, a będzie delikatnie chrupiąca. Z kolei mieszanka kardamonu i cynamonu sprawi, że wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Babcine sposoby pieczenia ciast są najlepsze. Tak jest też w przypadku szarlotki. Czasem jednak deser potrzebujemy przyrządzić nieco szybciej. Wtedy z pomocą przychodzą gotowe musy, takie jak prażone jabłka. Ich dodawanie wcale nie ujmuje wypiekowi smaku. Do gotowych jabłek dodajcie migdałów, a ciasto nabierze wyjątkowego aromatu.
Makowiec zwyczajnie musi zostać podany jako deser w okresie Bożego Narodzenia - jego smak i zapach jednoznacznie kojarzy się ze świętami. Aby nadzienie z nasion maku nie było suche, wystarczy zetrzeć do niego jedno starte słodkie jabłko. Owoc doda ciastu wilgoci oraz nieco słodyczy, co z pewnością zostanie docenione przez amatorów słodkości. Więcej porad zamieściliśmy poniżej. Makowiec jest tradycyjnym wypiekiem, który nieodłącznie wiąże się z Bożym Narodzeniem. Nic bowiem nie smakuje tak dobrze, jak duży kawałek wilgotnego makowca z kubkiem świeżo zaparzonej herbaty czy kompotu z suszu owocowego. Przygotowanie go własnoręcznie pozwala uzyskać jakość znacznie lepszą, niż kupując gotowego makowca w cukierni.Czasem zdarza się, że nawet przy najlepszych chęciach ciasto jest zapychające, kruszące się i suche. Jeśli za każdym razem wychodzi ci taki makowiec, nie masz powodu do irytacji. Wystarczy drobna modyfikacja w recepturze, aby każda następna próba pieczenia udawała się w 100%.
Czas na śniadanie. Może usmażysz najbliższym coś pysznego? Na przykład racuchy na bazie jogurtu naturalnego? Są delikatne, a zarazem wyrośnięte. Jabłka dodają im orzeźwiającego smaku i wilgotności. Te racuchy smakują na ciepło i zimno, możesz je też przygotować na podwieczorek. Puszyste racuchy kuszą swoim widokiem. Doskonale wyrosną, jeśli ciasto nie będzie zbyt rzadkie i usmażysz je na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego oleju. Pamiętaj, żeby po zdjęciu z patelni osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystarczającym ich dopełnieniem będzie cukier puder, który możesz wymieszać z cukrem waniliowym. To będzie doskonała uczta.
Szarlotka jest popularnym ciastem goszczącym na świątecznych stołach. Smak jabłek idealnie komponuje się z przyprawami korzennymi i bakaliami. Dodatki te sprawią, że ciasto nabierze niezwykłego aromatu, który zachwyci domowników i stworzy wigilijną atmosferę.Przepisy na szarlotkę są różne. Niektórzy do jabłek dodają inne owoce np. śliwki, podczas gdy inni potrafią przyrządzić to ciasto nawet bez pieczenia. W świątecznej wersji szarlotki skorzystamy z charakterystycznych dla świątecznego piernika przypraw korzennych, rodzynek i orzechów. Jeśli więc chcecie upiec jedno ciasto, a wybieracie między tą dwójką, nie musicie dłużej się zastanawiać — ten przepis jest właśnie dla was.
Pieczone udka z kurczaka są pysznym i niewymagającym skomplikowanego przygotowania daniem, które przyrządzicie niemalże bez wysiłku. Przepis na ten specjał z dodatkiem jabłek pomija marynowanie mięsa — zamiast niego po prostu nacieramy udka przyprawami i pieczemy dodatkiem aromatycznych ziół. Wychodzą tak obłędne, że musicie spróbować.Po kurczaka najczęściej sięgamy, gdy chcemy przyrządzić rosół lub duszone filety. Mięso z kurzych udek jest jednak równie pysznym pomysłem na smaczny niedzielny obiad. Podane z sezonowymi owocami — jabłkami — skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.
Świeży chleb posmarowany aromatycznym smalcem, obłożony plasterkami kiszonego ogórka. Masz na niego ochotę? Jeśli tak, powiemy ci, jak przyrządzić aksamitny domowy smalec. Jego przygotowanie nie jest trudne, a kluczem do puszystości jest odrobina mleka. Smalec z pewnością nie jest zdrowy, za to jaki smaczny. Czasami ma się po prostu na niego ochotę. A jeśli je się go sporadycznie, z całą pewnością nie zaszkodzi. W ostatnich latach smalec przeżywa swoiste odrodzenie. Kiedyś uznawany był za tanią omastę do chleba, dziś uchodzi za oryginalne smarowidło. Często jest serwowany w najlepszych restauracjach jako czekadełko. Dziś takie wyborne smarowidło możecie przygotować sami. A więc do dzieła.
Wątróbka drobiowa potrafi doskonale smakować. Kto jadł, ten dobrze o tym wie. A czy robiliście już duszoną wątróbkę z jabłkiem? Wychodzi obłędnie soczysta, lekko słodkawa i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Sekret tkwi w duszeniu w bulionie.Wątróbkę można lubić lub nie. Jednak ten kto jej spróbował, z pewnością zachwycił się delikatnym smakiem i kremową konsystencją wątróbki. Z wątróbką doskonale komponują się słodkawe dodatki. Właśnie taka staje się podsmażona cebulka i takiego smaku dodaje jej jabłko. Smak całości dopełnią przyprawy, np. majeranek, oregano.
Ciasta z owocami zachęcają orzeźwiającym smakiem i przyjemną wilgotnością. A my będziemy was dziś kusić obłędną szarlotką z dodatkiem budyniu. Pokażemy wam krok po kroku jak ją przygotować, dzięki czemu z pewnością się uda. Niech smakuje i cieszy podniebienia wszystkich domowników. Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Nic dziwnego, że jabłka przeróżnych odmian cieszą nas swoim smakiem przez cały rok. Jabłko dobrze jest schrupać na przekąskę, ale też świetnie nadaje się do celów kulinarnych. Jabłka można faszerować, zapiekać, dodawać do pieczonych mięs czy smażonej wątróbki. Doskonale smakują w słodkiej wersji, np. zapiekane z ryżem, dodane do deseru czy ciasta. Dziś połączymy je z budyniem i upieczemy w otulinie kruchego ciasta. Zapraszamy na szarlotkę.
Sałatka jarzynowa należy do klasyki polskiej kuchni. Jest smaczna, zdrowa i tania. Można ją przygotować nawet z warzyw po rosole. Dziś przedstawiamy wam przepis na sałatkę jarzynową z koperkiem. Jest cudownie lekka, orzeźwiająca i przepyszna. W przygotowaniu sałatki jarzynowej najwięcej czasu zajmuje ugotowanie warzyw korzeniowych, a potem ich posiekanie. Gdy jednak rozłożymy te czynności w czasie, bez większego wysiłku przygotujemy tę pyszną sałatkę. Do przyrządzenia sałatki jarzynowej można też wykorzystać warzywa, na których został ugotowany rosół. Wprawdzie brakuje tam ziemniaka, ale czasami nawet można go pominąć. Pozostałe warzywa są jednak niezwykle smaczne, bo nasączone esencjonalnym bulionem. Jeśli zaś chodzi o krojenie warzyw, tu można sobie pomóc specjalną kratką przeznaczoną właśnie do warzyw. Z miękkimi warzywami dobrze też poradzi sobie krajalnica do gotowanych jajek.
Jeśli brakuje ci już pomysłów na surówki do obiadu, przychodzimy z pomocą. Dziś możesz przygotować pikantną surówkę z pora i jabłka. Ten jesienny skarb doskonale pasuje do dań mięsnych, a także smażonych i pieczonych ryb. Jest prosta do zrobienia, pełna smaku i witamin.Dopiero co zebrane warzywa są teraz pełne smaku i witamin. Dają nam duże pole do popisu, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju surówki. Możemy sięgnąć po pyszną marchewkę, słodkawy seler, wyrazistego buraka, chrupiącą kapustę czy ostrawego pora. Warto połączyć je np. z owocami czy zieleniną dla zbalansowania smaku. I oczywiście na koniec koniecznie trzeba dodać trochę tłuszczu, dla lepszego przyswajania witamin. Może to być oliwa, olej, majonez, śmietana czy sos przygotowany na ich bazie.
Przekąska może być smaczna i zdrowa. Dowodem na to są, chociażby śledzie. Zobaczcie jak zrobić śledziki z porem i jabłkiem i zachwyćcie się nimi tak, jak my. Są delikatnie pikantne, pożywne i pyszne. Zawierają też dużo wartościowego białka i dawkę zdrowego tłuszczu. W dobie mnóstwa niezdrowych przekąsek warto wiedzieć, która jest naprawdę wartościowa. Przekąska ma bowiem za zadanie, by między posiłkami zaspokoić pojawiający się głód. Dobrze by jednak było, aby przy okazji nasz organizm otrzymał też trochę przydatnych składników. Do takich wartościowych przekąsek z pewnością można zaliczyć, te przygotowane z ryb. Może to być pasta z wędzonej makreli zjedzona na chrupkim pieczywie czy sałatka z wędzonym łososiem. My sięgnęliśmy jednak po popularnego i łatwo dostępnego śledzika.
Racuchy są doskonałe na podwieczorek, ale są też tacy, co mogą je jeść na obiad, śniadanie i kolację. Trudno się dziwić, smakują wybornie, a robi się je bardzo szybko. Dziś zapraszamy was na racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Są lekkie, wyrośnięte i kuszą wyglądem.Dużą zaletą racuchów jest fakt, że robi się je z prostych, podstawowych składników. Wystarczy mąka, jajko i mleko. By były puszyste, trzeba też do nich dodać drożdże lub proszek do pieczenia. Można też sodę oczyszczoną, której dziś właśnie użyjemy. Do ciasta warto też dorzucić pokrojone owoce, np. jabłko, śliwki lub rodzynki. Dzięki nim racuchy nabiorą ciekawszego smaku i przyjemniejszej konsystencji. Gotowe racuchy warto oprószyć cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem waniliowym, dzięki czemu nabiorą przyjemnej nuty smakowej.
Zupy są pożywne, rozgrzewające i smaczne. No, chyba że zdarzy nam się potrawę mniej lub bardziej przesolić. Wtedy potrafi stać się nawet niezjadliwa. Na szczęście, nie wszystko stracone, bo nadmiar soli da się usunąć. Zobacz, jak uratować przesoloną zupę. Nasze życie mija w ciągłym pośpiechu. Zwykle robimy kilka rzeczy naraz. Nie trudno wtedy o pomyłkę i niedopatrzenie. Czasami zdarzy nam się na przykład dwa razy posolić zupę albo po prostu sypnie nam się za dużo soli. Zamiast się denerwować, lepiej znaleźć wyjście z tej sytuacji. I właśnie podajemy kilka możliwości ratowania przesolonej zupy. One naprawdę działają.
Śledź jest doskonały na przekąskę. W oleju, w śmietanie, każdy. Śledzie w śmietanie zwykle łączy się z cebulą i jabłkiem. My mamy dla was jednak smaczniejszą propozycję. Przygotujcie śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek. Smakują o wiele ciekawiej niż z dodatkiem klasycznych jabłek. Na przekąski zwykle przeznaczamy matiasy, czyli solone filety śledziowe. Są dość uniwersalne w zastosowaniu, jednak ich słony smak jest zawsze mniej lub bardziej wyczuwalny. Oczywiście zależy to od tego, jak długo je moczyliśmy i z jakim dodatkami je zestawimy. Słony smak warto przełamać czymś słodkawym. Te smaki wzajemnie się wydobywają i podkreślają. Dlatego idealnym dodatkiem do śledzi są gotowane buraki, jabłko czy właśnie gruszka. Zresztą sami spróbujcie.
Macie ochotę na coś słodkiego? A co powiecie na połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu? Brzmi nieźle, a jeszcze lepiej smakuje. Oto przepis na szarlotkę z budyniem, która jest wilgotna, a jednocześnie lekka jak chmurka. Kropkę nad i w tym łakociu stanowi zaś kruche, chrupiące ciasto. Szarlotka jest jednym z najsmaczniejszych ciast. Nic dziwnego, łączy bowiem w sobie kruche ciasto i wilgotne jabłka, a więc smak słodki z kwaskowym. Czegóż chcieć więcej? A no można pomyśleć o wzbogaceniu tego ciasta w budyń. Dzięki niemu wypiek stanie się lekki, jeszcze bardziej wilgotny i nabierze mlecznej nuty. Naprawdę warto go spróbować.
Konfitura jabłkowa znakomicie sprawdza się w roli dodatków do kanapek, naleśników i deserów. Oczywiście najlepiej smakuje taka, którą przygotujemy samodzielnie. Tym razem wzbogacimy ją o imbir. Dzięki temu konfitura będzie jeszcze pyszniejsza i wyrazista.Konfitury i jabłka od dawien dawna idą ze sobą w parze. W każdym domostwie specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy stawiają na dodatek cynamonu. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po mniej oczywisty składnik.
Surówki są niezwykle wartościowe, bo zawierają dużo witamin. Dlatego warto o nich pamiętać przy okazji obiadu. Dziś polecamy wam wyjątkową surówkę siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem. Jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Prawdziwa surówka, tak jak nazwa wskazuje, powinna zawierać surowe warzywa i owoce. W takiej postaci są one najwartościowsze, bo zawierają najwięcej witamin i innych, cennych składników. Każda obróbka termiczna, w zależności od jej czasu, niszczy mniej lub więcej witamin. Dlatego staraj się jeść jak najwięcej surowych warzyw i przygotowanych z nich surówek.
Ciasta lubi chyba każdy. Jabłecznik często gości na naszych stołach, choć jego przygotowanie bywa dość czasochłonne. Jeśli macie mniej czasu, zdecydujcie się na ciasto ucierane z jabłkami. Delikatny biszkopt doskonale komponuje się ze słodyczą tego owocu, a jabłka wystarczy obierać, pokroić i ułożyć na wierzchu. Przepis siostry Anastazji nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci gości. Desery siostry Anastazji są wyjątkowo pyszne. Przedstawialiśmy wam już jej sposób na korzenny makowiec, a także recepturę na pyszne rogaliki drożdżowe. Tym razem proponujemy wam wyjątkowy jabłecznik z dodatkiem marmolady, oblane pyszną czekoladą. Ta kompozycja trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Elegancka sałatka z cykorii to świetny dodatek do obiadu, a także na święta i większe uroczystości. Delikatny smak cykorii przełamany słodkim jabłkiem, orzechami i sosem na bazie jogurtu i musztardy z pewnością zachwyci wszystkich gości. Poznaj przepis na elegancką sałatkę z cykorii -doskonałą do mięsa, ryb i dań wegetariańskich.Cykoria jest warzywem sezonowym, dostępnym w sklepach w okresie zimowym. Kształtem i smakiem przypomina kapustę pekińską, jednak jej liście są bardziej zaokrąglone i znacznie większe. Cykoria bogata jest w magnez, potas, żelazo, witaminę C i witaminy z grupy B. Warto więc wykorzystać sezon i wzmocnić cały organizm, szczególnie w chłodne dni, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i spadek odporności.Sałatka z cykorii jest delikatna, lekka, świeża. Oprószona orzechami włoskimi jest prawdziwą bombą witaminową, która świetnie łączy się z białym mięsem, rybami i warzywami. Cykoria doskonale komponuje się z gorzkawym smakiem. Przygotuj więc do niej sos jogurtowy z musztardą i odkryj jej genialny smak. Doskonałym pomysłem na elegancki i smaczny obiad jest łosoś w sosie cytrynowym z sałatką z cykorii i ryżem.
Racuchy są pysznym deserem, po który sięga wielu smakoszy. Zwykle przygotowujemy je, używając świeżych drożdży. Sprawiają one, że ciasto na patelni pięknie rośnie i staje się lekkie jak chmurka. Tym razem proponujemy wam recepturę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczą dwie łyżeczki, by osiągnąć zamierzony efekt. Delikatne placuszki z jabłkiem będą wyśmienite, gdy dodamy do nich jabłek, które nie zawierają zbyt wiele soku. Dzięki temu unikniemy rozpadania się ciasta, a proszek do pieczenia bez trudu wykona swoją pracę.
Domowy dżem z dyni i jabłkiem jest jednym z podstawowych przetworów na zimę. Dżem jest gęsty, słodki i z wyczuwalną nutą jabłek i imbiru. Dżem z dyni i jabłek jest doskonały z kromką świeżego chleba, a także jako dodatek do ciast, deserów, naleśników na słodko. Poznaj przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek.Dżem z dyni i jabłek z imbirem ma wyraźny smak i rozgrzewające właściwości. Domowy dżem jest o wiele zdrowszy od kupionego w sklepie, ponieważ nie zawiera sztucznych wspomagaczy smaku i konserwantów. Dżem przygotowany jest według tradycyjnej receptury, jak od babci.Dżem z dyni i jabłek jest doskonałym nadzieniem do naleśników na słodko oraz strucli. Dżem możesz wykorzystać również do przygotowania kruchego ciasta pod kruszonką. Dżem jest bardzo aromatyczny i świetnie doprawiony. Zarówno dynia, jak i jabłka podczas gotowania z cukrem zgęstnieją, tworząc konsystencję dżemu i dlatego też nie wymagają dodania dodatkowych zagęszczaczy.