Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kapusta

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
10.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - perfekcyjna zimowa przekąska

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku placki z kapustą z marchewką i kminkiem smakują wybornie i dodatkowo wzmacniają nasz organizm i dodają energii. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.Do przygotowania placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, najlepiej typu B lub C, czyli typu mącznego, ponieważ zawierają mniej wody, dzięki czemu placki będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia. Przykładowymi ziemniakami mącznymi są: Irys, Sante, Orlik.Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj, aby dobrze połączyła się z masą ziemniaczaną. Do kapusty zawsze dodaję startą marchewkę i kminek, aby dodatkowo podbić jej smak. Ze względu na dużą zawartość wody w kapuście, do ziemniaków dodaję również mąkę ziemniaczaną, aby masa była zwarta.Kapusta kiszona działa zbawiennie na cały nasz organizm. Wzmacnia naszą odporność, dodaje energii, działa detoksykująco i przyspiesza regenerację flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii. Kapusta jest jednak dość ciężka, jeśli natomiast dodasz do niej kminek, unikniesz wzdęć i innych problemów trawiennych.Przygotuj również doskonały i zdrowy dodatek do kotletów schabowych- tu poznasz przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z kminkiem.

Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty
08.12.2021 01:00 Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Zazwyczaj do obiadu podajemy buraczki, marchewkę czy białą kapustę. O istnieniu czerwonej odmiany tego ostatniego warzywa często zapominamy. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pysznej surówki z dodatkiem czosnku. Zimowy przysmak obiadowy zachwyci każdego smakosza. Kapusta czerwona zawiera znaczne ilości witaminy A i C, a przy tym obfituje w żelazo i potas. Z tego warzywa przygotujemy znacznie więcej potraw niż tylko tradycyjny dodatek śląski — kapustę modrą. Najłatwiej będzie wykorzystać ją w surówce. Dodajcie czosnek ocet oraz olej i doprawcie. Ten przyjemny smak i chrupkość spodobają się każdemu.

Kapusta z grochem i grzybami
07.12.2021 01:00 Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Znacie z pewnością kapustę z grzybami, a także kapustę z grochem. A czy przygotowywaliście już kapustę z grochem i grzybami? Podajemy wam prosty przepis na to wigilijne i nie tylko wigilijne danie. Przekonacie się, że te trzy składniki dobrze ze sobą harmonizują, dając potrawę o doskonałym smaku. Kiszona kapusta jest podstawą tego dania, dlatego to właśnie jej trzeba użyć najwięcej. Gęstości i ciekawego smaku dodaje potrawie groch. Suszone, leśne grzyby stanowią zaś o jej niebywałym aromacie, dodają też potrawie ciemniejszej barwy.

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego
06.12.2021 01:00 Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy. W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.

Paszteciki Tomasza Strzelczyka
05.12.2021 01:00 Paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasz Strzelczyka

Paszteciki z kapustą i grzybami zazwyczaj przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale poszedł o krok dalej i postanowił farsz zawijać w tak zwane "ciasto topione". Jest to rodzaj ciasta, które wyrasta w misce z wodą. Jego przepis prezentowany przez nas nie ma sobie równych i doskonale smakuje z czerwonym barszczem podczas Świąt. Paszteciki z kapustą i grzybami są klasyką, którą można kupić w praktycznie każdej piekarni. Warto przy tym pamiętać, że zrobione własnoręcznie będą znacznie smaczniejsze, a także doskonale wiadomo, co zostało do nich dodane. Tak eliminuje się obecność niechcianych dodatków, jak konserwanty czy wzmacniacze smaku. Paszteciki Tomasza Strzelczyka różnią się od tradycyjnej wersji jedynie ciastem. Strzelczyk wkłada je do zimnej wody, co ułatwia określenie dokładnego momentu wyrośnięcia ciasta - to po prostu wypływa na powierzchnie i unosi się na niej, gdy jest gotowe.

Kapusta kiszona z grzybami i ziemniakami
05.12.2021 01:00 Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji

Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę. Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak, który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie, którego z pewnością warto spróbować.

gołąbki
04.12.2021 01:00 Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Gołąbki na wigilijnym stole? Czemu nie, jeśli nie zawierają mięsa i mają dodatek pożądanych tego dnia grzybów. Oto przepis na pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem. Są delikatne, choć bardzo pożywne. Możesz przygotować je 1-2 dni wcześniej.Gołąbki z kapusty są pyszne, niezależnie od tego czym je się nadzieje. Kapusta wraz z bulionem, w którym gotują się gołąbki, dodaje bowiem całości doskonałego smaku. A gołąbki z ryżem i pieczarkami wychodzą bardzo aromatyczne.

Surówka z kapusty i ogórka
04.12.2021 01:00 Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak

Najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Tak jest również w przypadku tej surówki. Łączymy ze sobą jedynie dwa warzywa — białą kapustę i ogórka — lecz duet ten zaskakuje niebanalnym smakiem podkreślonym smakiem soli, pieprzu i świeżego koperku. Prościej się nie da, a mimo to urzeka. Spróbujcie koniecznie. Chrupiąca kapusta i orzeźwiający ogórek z pewnością skradną serca wielu smakoszy. Spośród wielu surówek, które możemy podać do mielonych czy kotleta schabowego, to połączenie wyróżnia kontrast.Delikatność szklarniowego ogórka spotyka się tutaj z chrupiącą i słodką kapustą. Całość przyjemnie dopełnia aromatyczny koperek. Sięgnijcie po tę surówkę przy najbliższym obiedzie, a będziecie się zastanawiali kto jeszcze podaje do niego colesław.

stół wigilijny
04.12.2021 01:00 Jakie potrawy podaje się na Wigilię?

Już niedługo czeka nas najważniejsza kolacja w roku — wieczerza wigilijna. Jest to niezwykle uroczysty dzień, do którego przygotowujemy się od dłuższego czasu. Z dużą pieczołowitością przyrządzamy też tradycyjne dania. A wiesz, jakie potrawy podaje się na Wigilię? Niektórzy mają problem z wymienieniem 12 dań, a o jednym notorycznie zapominają.Jak mówi tradycja, jaka jest Wigilia, taki i cały nadchodzący rok. Dlatego w większości domów dbamy o to, by ten dzień był najpiękniejszym w roku. Ważnym jego punktem jest kolacja wigilijna. Na nakrytym białym obrusem stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego tyle? Ta liczba nawiązuje do 12 apostołów, a także do 12 miesięcy w roku.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
03.12.2021 01:00 Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem to uniwersalna sałatka obiadowa. Jest lekka, pożywna, bardzo aromatyczna i przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Surówka jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu, niezależnie od rodzaju mięsa, czy też ryb. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem.Kapusta, szczególnie młoda, jest bogactwem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak witamina C,K,A, żelazo, potas i wiele innych. Kapusta to również niezwykle cenne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i chronią między innymi przed nowotworami. Surówka z młodej kapusty z koperkiem jest uniwersalną surówką do każdego obiadu. Doskonale smakuje zarówno z mięsem, rybami, jak i daniami wegetariańskimi, np. kotletami z kalafiora. Surówka jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle aromatyczna. Surówkę przygotujesz w kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Jeśli szukasz pomysłu na prosty, ale pyszny obiad- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na najlepsze kotlety schabowe, które również z surówką z kapusty z koperkiem smakują fenomenalnie.

Wigilijna kolacja
03.12.2021 01:00 Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?

Przygotowanie świątecznych potraw potrafi pochłonąć mnóstwo czasu i energii. Aby nie siadać do wigilijnej kolacji zmęczonym, warto przyrządzanie tradycyjnych specjałów podzielić na etapy i zacząć wcześniej. Dzięki takiemu podejściu ze wszystkim zdążymy i będziemy mieli siłę do świętowania. Sprawdźcie jakie dania możecie przyrządzić z wyprzedzeniem i zacznijcie już teraz. Pierwszym elementem dobrze zaplanowanego wigilijnego gotowania są zakupy. Wybierzcie się na nie już w ten weekend i zaopatrzcie się w produkty potrzebne do zrobienia potraw, które wymagają więcej czasu, by zachwycić smakiem podczas świątecznej kolacji.

Bigos w garnku z chlebem
03.12.2021 01:00 Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby

Bez bigosu dla wielu z nas nie ma świąt. Przyrządzenie tego dania wymaga cierpliwości, a sekretem jego smaku jest powolne gotowanie i odpowiednio dobrane składniki. Czasami, mimo starań, potrawa przypala się, wychodzi za słona lub zbyt kwaśna. Są sposoby, by te potknięcia naprawić. Nawet najlepszym kucharzom zdarza się chwila nieuwagi. Dodajemy wtedy zbyt dużo soli, wrzucamy za kwaśną kapustę czy podgrzewamy potrawę na ogniu tak mocnym, że się przypala. W takich sytuacjach pomocne będą sprawdzone triki, które są w stanie wyprowadzić smak dania na prostą.

Gołąbki z orzechami włoskimi
02.12.2021 01:00 Gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów

Gołąbki na obiad? Czemu nie, są pożywne, bardzo smaczne i mogą zastąpić cały posiłek. Dziś prezentujemy wam przepis na gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów. Są delikatne, lekko orzechowe w smaku, z przyjemnie chrupiącymi kawałkami. Jesteśmy przekonani, że ta wersja gołąbków przypadnie ci do gustu. Gołąbki można robić z kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Pierwsze są nieco trudniejsze do zrobienia na etapie przygotowania liści. Główki kapusty białej i czerwonej o tej porze roku, są bowiem mocno zwarte i trudniej oddzielać z nich pojedyncze liście. Kapusta włoska ma luźniej ułożone liście, dzięki czemu łatwiej je ściągać. Szybciej też je się sparza i są delikatniejsze. Orzechy włoskie są dodatkiem kojarzonym raczej z ciastami i deserami. Jednak ich smak doskonale harmonizuje też z potrawami wytrawnymi. Wnoszą do potraw przyjemny smak i chrupkość. Poza tym wzbogacają danie w cenne oleje i witaminy.

Kapusta z grochem
02.12.2021 01:00 Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki

Już grudzień. Czas więc zaplanować wigilijne menu. Zapewne na waszych stołach znajdą się tradycyjne potrawy, przygotowywane od pokoleń według tej samej receptury. My podamy wam dziś babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Być może posmakuje wam bardziej niż ta z rodzinnych przepisów. Kapusta z grochem czy też groch z kapustą należy do klasyki wigilijnych potraw. To proste, postne danie, mimo zaskakującego połączenia smakuje naprawdę doskonale. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Niektórzy np. zagęszczają tę potrawę zasmażką z mąki. My jednak mamy swój sposób, by nawet bez tego dodatku danie było odpowiednio gęste.

Surówka z sałaty lodowej do obiadu
01.12.2021 01:00 Surówka z sałaty lodowej do obiadu

Surówka z sałaty lodowej jest smacznym i błyskawicznym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno mięsnych, ryb, jak i potraw wegetariańskich. Surówkę przygotuj z porem i szczypiorkiem, aby wzmocnić jej doskonały smak. Poznaj przepis na prostą surówkę z sałaty lodowej do obiad.Sałata lodowa, mimo tego, że złożona w 90% z wody, zawiera wiele niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. Sałata to przede wszystkim źródło witaminy D,A ,beta-karotenu i kwasu foliowego, dlatego też warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Sałata lodowa jest mało kaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny. Surówka z sałaty lodowej jest świetnym dodatkiem do obiadu. Grillowany kurczak, pieczony schab, czy bitki wieprzowe smakują rewelacyjnie z surówką otuloną sosem majonezowym. Surówka równie dobrze sprawdzi się również jako dodatek do dań wegetariańskich, np. placuszków z cukinii. Szukasz pomysłu na prostą i szybką surówkę? Tu poznasz przepis na surówkę z białej kapusty, jak w restauracji.

Surówka słodko-kwaśna z białej kapusty
01.12.2021 01:00 Kwaśna i wyrazista niczym w restauracji surówka z kapusty

Surówka z kapusty jest smaczna i doskonale sprawdza się do wielu dań. Odpowiednio przyrządzony sos sprawi, że będzie taka, jak ta, którą znacie z azjatyckich restauracji. Spróbujcie koniecznie — chrupiące warzywa w słodko-kwaśnej zalewie smakują obłędnie.Przepis jest prosty, a surówkę przygotujecie sprawnie. Zachwyci was łagodnym smakiem i przyjemnie chrupiącymi warzywami, których smak podkreśli wyjątkowy słodko-kwaśny sos z dodatkiem odrobiny czosnku. To miła odmiana od klasycznego colesława czy surówki z jabłkiem. Wypróbujcie koniecznie.

Surówka z czerwonej kapusty
29.11.2021 01:00 Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty, lepsza niż z restauracji

Surówka z czerwonej kapusty jest często podawana w restauracjach wraz z ziemniakami i smażonym mięsem. Jeśli chcesz cieszyć się jeszcze lepszym smakiem niż w lokalu, przedstawiamy poniższą recepturę. Korzystając z niej i stosując wymienione w niej kroki, można przygotować w kilka chwil pyszną i pięknie wyglądającą surówkę. Surówka z czerwonej kapusty to przepis zaskakująco banalny, który od gotującego wymaga jedynie podstawowej umiejętności obsługi noża - chyba, że kapustę szatkuje się mandoliną do warzyw, wtedy nawet nóż nie jest konieczny. Podając taką surówkę do obiadu, natychmiast usłyszysz głośne zachwyty. Aby skontrować ogólnie słodki profil smaku surówki, dodaje się do niej odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Na początku warto wlać tylko odrobinę i z czasem dostosować ilość kwasu. Zawsze można bowiem dodać więcej.

Żeberka w kapuście
28.11.2021 01:00 Soczyste żeberka w kiszonej kapuście - syte danie na jesienne chłody

Po całym dniu pracy jesienią, gdy za oknem ciemno robi się bardzo wcześnie i panują nieprzyjemne chłody, żeberka pieczone w kapuście kiszonej będą idealne. Łatwe w przygotowaniu danie smakuje wybornie i doskonale rozgrzewa zziębnięte ciało. Mięso samo odchodzi od kości, a kwaśność kapusty równoważona jest słodkimi suszonymi śliwkami. Pieczone żeberka są jednym z najsmaczniejszych sposobów na obiad, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań. Mięso samo dochodzi w piekarniku i wystarczy podać je z kilkoma kromkami świeżego chleba, aby cieszyć się sycącym oraz rozgrzewającym posiłkiem. Żeberka zawdzięczają swoją soczystość głównie dzięki dużej zawartości tłuszczu, który podczas pieczenia wytapia się i nawilża mięso. Kość także przyczynia się do poprawy smaku i delikatności mięsa dzięki temu, że równomiernie rozprowadza temperaturę do każdego zakamarka żeberek.

Gołąbki Ewy Wachowicz
28.11.2021 01:00 Przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku

Gołąbki mają zazwyczaj stosunkowo delikatny smak, jednak Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. W jej przepisie na gołąbki zawarty został bowiem żur, który nadaje im intensywnie kwaśnego smaku, a także tworzy gęsty sos. Receptura na jej wersję gołąbków jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności gotowania - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami. Gołąbki klasycznie gotowane są w pomidorowym sosie, który jest raczej słodki w smaku. Farsz oraz kapusta również nie mają wyjątkowo intensywnego smaku, dlatego Ewa Wachowicz wprowadziła dużą rewolucję do tej potrawy. Jej gołąbki są jedyne w swoim rodzaju.

Kapusta modra jest pyszna
26.11.2021 01:00 Tradycyjna modra kapusta - przepis krok po kroku

Kapusta modra jest popularnym dodatkiem obiadowym na Śląsku. Idealnie pasuje nie tylko do charakterystycznej dla tego regionu rolady, ale też do gęsi, schabowego czy kaczki pieczonej. Jeśli dodamy do niej odrobinę podsmażonego boczku, będzie przyjemnie chrupiąca i soczysta. Wypróbujcie nasz pyszny patent. Zdradzaliśmy wam już wcześniej kilka przepisów na pyszne dodatki do schabowego z czerwonej kapusty m.in. pysznego colesława i surówkę z dodatkiem rodzynek. Tym razem przybliżymy wam jak zrobić z niej popularną na Śląsku kapustę modrą. Do dania dodamy boczku, by było jeszcze smaczniejsze. Dajcie się skusić

gołąbki
25.11.2021 01:00 Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej

Gołąbki są pyszne, jednak jest przy nich trochę pracy. Niektórych zniechęca samo sparzenie kapusty. I tu mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej. Jej główka bez problemu da się podzielić na pojedyncze liście, wystarczy je chwilę sparzyć i już można zawijać w nie farsz. Przygotowanie gołąbków składa się z kilku etapów. Pierwszym jest parzenie liści kapusty, tak by stały się elastyczne i dało się w niej zawijać farsz. Drugim jest przygotowanie samego farszu, trzecim formowanie gołąbków, ostatnim ich gotowanie lub pieczenie. Pierwszy etap robienia gołąbków zwykle jest najtrudniejszy i najbardziej zniechęcający. Główkę kapusty trzeba bowiem kilkakrotnie sparzać i ściągać z niej elastyczne liście. Tu niestety łatwo się oparzyć, a czynność zajmuje trochę czasu. Jeśli zaś sięgniesz po kapustę pekińską, ominą cię największe wyzwania przy robieniu gołąbków. A potrawa wyjdzie tak samo smaczna.

Zupa gołąbkowa przepis
25.11.2021 01:00 Zupa gołąbkowa przepis

Zupa gołąbkowa jest świetnym pomysłem na pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa smakuje jak gołąbki zawijane, jest w niej mięso, kapusta, ryż i wszystkie składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na zupę gołąbkową.Zupa gołąbkowa jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Smakuje niemal identycznie, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zawijanie i robienie farszu. Zupa gołąbkowa jest wyraźną w smaku, mięsną zupą, którą pokochają wszyscy miłośnicy gołąbków. Zupa gołąbkowa, dzięki zawartości mięsa, ryżu i dużej ilości kapusty jest bardzo pożywnym daniem. Zupę ugotuj na wieprzowinie, najlepiej na łopatce, uzyskasz w ten sposób najlepszy smak. Wszystkie warzywa przed gotowaniem podsmaż na oliwie, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny- tu znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami.

Kapuśniaczki siostry Anastazji
25.11.2021 01:00 Kapuśniaczki siostry Anastazji - w sam raz do barszczu czerwonego

Kapuśniaczki siostry Anastazji, czyli ciasto drożdżowe z grzybami i kapustą, to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kapuśniaczki doskonale sprawdzą się również jako ciepła płyta podczas większych uroczystości i świąt. Poznaj przepis na obłędne kapuśniaczki siostry Anastazji.Kapuśniaczki to zapieczone ciasto drożdżowe z farszem z kapustą i pieczarkami. Ciasto drożdżowe odpowiednio przygotowane jest puszyste i bardzo delikatne. Posmarowanie kapuśniaczków przed pieczeniem sprawi, że danie będzie ładnie przyrumienione i lekko chrupiące. Kapuśniaczki możesz również posypać z wierzchu kminkiem. Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego wymaga kilku zasad: wszystkie składniki do wyrobienia ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Dodanie zimnej margaryny lub śmietany sprawi, że ciasto nie urośnie. Przed przygotowaniem ciasta zalej pokruszone drożdże ciepłym, nie gorącym mlekiem. Gorące mleko zabije drożdże.Kapuśniaczki siostry Anastazji koniecznie przygotuj z barszczem czerwonym. Tu poznasz przepis na domowy barszcz z pieczonych buraków bez zakwasu. Szybki i doskonały w smaku.

Groch z kapustą
24.11.2021 01:00 Idealny na Święta, wigilijny groch z kapustą

Groch z kapustą jednoznacznie utożsamiany jest ze świętami Bożego Narodzenia, w końcu gości na każdym wigilijnym stole. Kremowa konsystencja, lekko słodki smak oraz ogromna puszystość sprawiają, że ciężko poprzestać tylko na jednej porcji. Przepis przez nas opisywany nie jest w żadnym wypadku trudny i stosunkowo szybko się wykonuje. Groch z kapustą swoją kremowość zawdzięcza delikatnemu rozgotowanej fasoli, która łatwo rozpada się pod najmniejszym uciskiem. Masło również ułatwia ugotowania puszystej potrawy, gdyż duża ilość tłuszczu pozwala lepiej napowietrzyć całą potrawę. Do grochu warto dodać kilka przypraw poprawiających trawienie, przynajmniej na samym początku gotowania grochu. Można użyć kminku, liścia laurowego czy ziela angielskiego. Jeśli nie chcesz przypraw w daniu, włóż je do lnianego woreczka i wyłów przed końcem gotowania grochu.

Szybki bigos z pieczarkami
23.11.2021 01:00 Szybki, prosty i pyszny bigos bez suszonych grzybów

Bigos jest jedną z często jadanych potraw na bazie kapusty. Popularne danie kuchni polskiej nabiera aromatu dzięki grzybom. Jednak nie zawsze mamy je pod ręką. Zastępując suszone skarby lasu pieczarkami, uzyskamy równie smaczną potrawę. Przekonajcie się sami, jak wyśmienita jest kapusta z ich dodatkiem. Szybko zniknie z talerzy. Receptury na bigos bywają różne. Niektórzy smakosze rezygnują z mięsa na rzecz soczewicy czy kabaczka, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie tego dania bez dodatku aromatycznej kiełbasy i mięsa wieprzowego. Mięsna wersja będzie wyśmienita z dodatkiem pieczarek. Są łatwiej dostępne niż grzyby leśne, a ich przygotowanie jest błyskawiczne. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
23.11.2021 01:00 Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej jest prostą i smaczną surówką obiadową, która świetnie pasuje do każdego dania, zarówno do mięsa, ryb, jak i potraw wegetariańskich. Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna, ale z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka, słodkiej marchewki i ostrej cebulki. Jest przepyszna. Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu.Surówka z kapusty pekińskiej, cebulki, marchewki i jabłka to prawdziwa bomba witaminowa, którą możesz podać do każdego obiadu. Kapusta zawiera duże ilości witamin i minerałów, marchewka beta karoten, jabłko to silny przeciwutleniacz, cebula natomiast działa jak naturalny antybiotyk. Surówka jest też świetnym pomysłem na sycącą kolację lub zdrowy lunch.Surówka z kapusty pekińskiej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest delikatna, ale jednocześnie lekko kwaśna, słodka i ostra. Do surówki dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, aby dobrze połączyć wszystkie składniki i smaki. Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje np. do gotowanego schabu na ciepło lub dorsza pieczonego z cytryną i rozmarynem.

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
22.11.2021 01:00 Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Surówka z kapusty pekińskiej i pora to pomysł na szybką i bardzo smaczną surówkę obiadową, która posmakuje wszystkim domownikom. Słodka marchewka, kwaśne jabłko, ostry por i delikatna kapusta to połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak przygotować prostą, ale pyszną surówkę z kapusty pekińskiej i pora.Surówka z kapusty pekińskiej to pomysł na smaczną i zdrową surówkę do obiadu. Kapusta pekińska jest bogata w błonnik, białko, a także w witaminy A, C oraz K. Spożywanie kapusty pekińskiej wzmacnia układ odpornościowy, uszczelnia żyły, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, a także wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu próchnicy. Przed przygotowaniem surówki namocz pora w gorącej wodzie, aby był delikatniejszy w smaku i miękki. Por nadaje surówce lekkiej ostrości, cała surówka jest natomiast lekko słodka z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka. Surówka pasuje doskonale do dań mięsnych i ryb, takich jak pieczona karkówka lub pieczony dorsz.

Fuczki
20.11.2021 01:00 Niezawodny przepis na bieszczadzkie fuczki, czyli niezwykłe placki ziemniaczane

Dla tych, którym znudziły się klasyczne placki ziemniaczane, prezentujemy przepis na pyszne bieszczadzkie fuczki. Pod tajemniczą nazwą kryje się nic innego jak placki przygotowane z kiszonej kapusty. Są doskonałą alternatywą dla dobrze znanych placków z kartofli, a ich lekko kwaśny smak świetnie komponuje się ze śmietaną czy mięsnymi sosami. Jak przygotować ten lokalny przysmak?Placki z kiszonej kapusty o nazwie fuczki mogą sprawiać wrażenie stosunkowo wyjątkowej potrawy, co w praktyce nie jest dalekie od prawdy - większość osób spoza Bieszczad nigdy o nich nie słyszała. Dlatego pokazujemy je, jak zrobić je krok po kroku. Co ważne, receptura na te placki jest banalnie prosta. Fuczki charakteryzują się dużą chrupkością i lekkostrawnością. Wszystko dzięki temu, że nie zawierają pełnych węglowodanów ziemniaków. W taki sposób można zjeść smakowitą potrawę, której kaloryczność nie jest tak duża, a wpływ na organizm bardziej pozytywny.