Kotlety schabowe w swojej naturalnej postaci są pyszne, jednak istnieje wersja, która pozwala uzyskać znacznie lepszy efekt. Mowa o kotletach po kowalsku marynowanym w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekanym z cebulą, serem oraz ketchupem. Takie połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków. Kotlet schabowy po kowalsku to idealny sposób na powiew świeżości dla ludzi, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. Jeśli należysz do tej grupy, poniższa receptura jest wręcz stworzona dla ciebie. Kluczowym krokiem, dzięki któremu schab nabiera tak dużo smaku i soczystości, jest marynowanie. Musztarda zmiękcza nieco mięso i kumuluje w nim soki, a miód dodaje mu lekko słodkiego aromatu, który wspaniale komponuje się z resztą składników.
Kotlety schabowe uwielbia wielu smakoszy. Najlepsze wyjdą nam wtedy, gdy do ich przyrządzenia wybierzemy świeże mięso dobrej jakości. Dzięki temu będzie nie tylko smacznie, ale też możliwie zdrowo. Dowiedzcie się, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę. Dobre schabowe muszą byś soczyste, a ich panierka nie może odpadać. Stosując się do kilku prostych zasad, właśnie takie kotlety uzyskacie. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, niektóre szczegóły potrafią zaważyć o fiasku dania.
Szukacie nowego pomysłu na kotlety schabowe? Wymieszajcie miód i musztardę i obtoczcie w nich mięso. Smak będzie delikatnie słodki i bardzo przyjemny. Zachwyćcie swoich bliskich już dziś. Tradycyjny schabowy warto od czasu do czasu urozmaicić. Dziś mamy dla was przepis niewymagający jajka. Z pewnością przyda się, gdy w waszej lodówce zabraknie tego składnika. Bez obaw — bułka tarta przyklei się dzięki dodatkowi miodu. Sprawdźcie to pyszne połączenie.
Panierka od schabowych znowu odpadła? Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniliście któregoś z podstawowych błędów. Przyrządzenie tych kotletów wcale nie jest tak prostą czynnością, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście są triki, które pomogą wam uzyskać panierkę idealną. Należy również wystrzegać się błędów. Jednym z nich jest panierowanie kotletów na długo przed rozpoczęciem smażenia. Przyczyną odpadania panieru jest nadmierna wilgoć. Bułka tarta doskonale wchłania płyny. Wciągnie więc zarówno wodę, która pozostanie na kotlecie po umyciu mięsa, jak i tę zawartą w marynacie. O tym, że mięsa lepiej jest nie myć, już wspominaliśmy. Jak jednak uchronić je przed zgromadzeniem wilgoci z innych źródeł?
Kotlet schabowy po zbójnicku to pomysł na schabowego w nowej odsłonie. Chrupiące kotlety w złocistej panierce utulone farszem z pieczarek, papryki ogórków kiszonych, zapieczone pod serową chmurką smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny kotlet schabowy po zbójnicku.Schabowy po zbójnicku to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety w panierce z mąki, jajka i bułki tartej podpieczone z warzywami i serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Schabowe za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Mąka pszenna jest bardzo ważnym składnikiem panierki. Dzięki niej panierka nie odkleja się od kotletów podczas smażenia i zabezpiecza dodatkowo mięso, aby się nie przypaliło i było soczyste. Farsz do schabowych po zbójnicku zrobisz z pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Warzywa doskonale łączą się z mięsem wieprzowym.Schabowe po zbójnicku podaj z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami tłuczonymi z koperkiem lub puree ziemniaczanym. Do kotletów przygotuj również lekką sałatkę, np. z roszponką, aby dodać potrawie lekkości.Jeśli szukasz pomysłu na kotlety schabowe- tu poznasz przepis na schab w panierce z pieczarkami, podany z kapustą zasmażaną i ziemniakami.
Marzą ci się schabowe w nowej wersji? Niby takie same, ale jednak odmienione? Przygotuj kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki i zamarynujesz w nich schab. Kotlety wyjdą soczyste i delikatne jak nigdy dotąd.Klasyczne kotlety schabowe po rozbiciu jedynie oprósza się solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak ten, kto nie spróbował trochę pokombinować z ich przygotowaniem, nie wie, co traci. Jeśli wcześniej zamarynujesz mięso, odwdzięczy ci się niepowtarzalną kruchością i smakiem.
Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panieruje się w bułce tartej, mące, jajku oraz ewentualnych przyprawach. Okazuje się, że można całkowicie wykluczyć bułkę tartą z przepisu i wymienić ją na dwa rodzaje mąk. Najlepiej sprawdza się mieszanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej - dzięki nim schabowe stają się idealnie chrupiące. Kotlety schabowe z chrupiącą panierką i soczystym mięsem pełnym aromatu to prawdziwy rarytas, którego wielu Polaków nie może sobie odmówić. Nie trzeba jednak ograniczać się do pojedynczej receptury - to w końcu prosta droga do znudzenia. Dlatego mamy doskonałe rozwiązanie, aby łatwo urozmaicić sobie kolejny obiad. Polega ono na zrezygnowaniu z bułki tartej jako składnika panierki. Zamiast niej sporządza się mieszankę mąki kukurydzianej i pszennej, w której panieruje się rozbity schab podwójnie. Tak osiąga się grubą warstwę mąki, która w kontakcie z rozgrzanym olejem stanie się chrupiąca i pyszna.
Chcesz ulepszyć smak klasycznego schabowego? Chyba nie ma łatwiejszego sposobu niż nasz. Proponujemy przygotowanie soczystych i delikatnych kotletów schabowych w majonezie. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach, a wystarczy je obtoczyć w kilku łyżkach tego sosu. Trudno wyobrazić sobie tydzień, a zwłaszcza weekend bez schabowego. Te kotlety na dobre wpisały się w polską tradycję, bo są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Dziś zdradzimy wam trick na to, by za każdym razem wychodziły soczyste i delikatne.
Dobrze przygotowany kotlet ma chrupiącą i przywierającą do mięsa panierkę, a w środku jest soczysty i delikatny. Jeśli pomimo twoich największych starań te cały czas nie wychodzą, zastosuj banalnie prosty trik. Polega na obtoczeniu mięsa panierką w torebkach strunowych, co zapewnia lepszą przyczepność i pewność, że nie odpadnie w kontakcie z gorącym olejem. Dodatkowo pamiętaj o myciu rąk po każdym dotknięciu mięsa - suche palce dają trwalszą panierkę. Kotlety stanowią w Polsce duży ułamek obiadów - wszechobecne są w końcu schabowe czy panierowane piersi z kurczaka. Większość z nas zazwyczaj obtacza je w panierce na talerzach, lecz dzisiaj prezentujemy znacznie sprawniejszą metodę. Zamiast rozsypywania mąki i bułki na naczyniach, wsyp je do plastikowych woreczków strunowych, a następnie wrzucaj do nich kotlety. Tak uchronisz się przed ubrudzeniem, a także będziesz mieć pewność, że składniki panierki dobrze przylgnęły do całej powierzchni mięsa i nie odpadną podczas smażenia.
Mimo iż spożycie mięsa z roku na rok staje się coraz mniejsze, cały czas spożywa się go duże ilości, dlatego warto znać skuteczną metodę, na sprawdzenie jego świeżości. Jedną z najlepszych, jeśli nie można otworzyć opakowania z mięsem, jest prosty test palca. Po naciśnięciu jego powierzchni powinno szybko powrócić na swoje miejsce - w innym wypadku nie jest już świeże. Już po kilku godzinach poza lodówką mięso zaczyna być dosłownie pożerane przez bakterie i grzyby, które doprowadzają do jego zepsucia. Nieodpowiednie przechowywanie na pierwszy rzut oka nie jest łatwo rozpoznawalne - z tego powodu polecamy stosowanie poniższego triku. Trzeba mieć na uwadze, że nawet delikatnie nadpsute mięso, które po ugotowaniu nie wykazuje oznak gnicia, może doprowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych. Szczególnie w przypadku osób o obniżonej odporności, które na takie czynniki są wyjątkowo czułe.
Soczyste, lekko zrumienione i rozpływające się w ustach kotlety schabowe są marzeniem każdego jedzącego mięso smakosza. Zamarynowanie ich w kefirze sprawi, że właśnie takie będą — nieziemsko pyszne i wyjątkowo delikatne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zdradzaliśmy wam już wiele receptur pozwalających przyrządzić ten mięsny klasyk. Wystarczy wspomnieć wyjątkowe schabowe po gdańsku czy kotlety marynowane w piwie. Marynata na bazie kefiru także pomoże wam uzyskać smaczne, a przede wszystkim niezwykle soczyste mięso. Jej przygotowanie jest przy tym bardzo proste. Skusicie się?
Kotlety schabowe są wręcz dobrem narodowym Polaków - co tydzień w całej Polsce dochodzą z mieszkań i domów dźwięki rozbijania schabowych. Aby uzyskać mięso o odpowiedniej miękkości, należy zastosować się do poniższych. Warto także zakrywać kotlety przed uderzaniem folią spożywczą, co zapobiegnie rozpryskom kawałków mięsa. Kotlety schabowe są dobrze znanym i lubianym daniem, które na polskich stołach pojawiają się nad wyraz często. Chrupiąca panierka skrywa w sobie delikatne i soczyste mięso, a tak pyszny efekt idealnie pasuje na obiad z ziemniakami i mizerią. Wiele osób do dzisiaj nie zna jednak technik, dzięki którym ubijanie mięsa jest nie tylko prostsze, lecz również bezpieczniejsze. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ta prosta czynność może doprowadzić do poważnego zatrucia, jeśli nie zachowa się zasad bezpieczeństwa.
Kotlety schabowe często goszczą na stołach smakoszy. Amatorom polskiej tradycyjnej kuchni polecamy nową smaczną marynatę ziołową na bazie jasnego piwa. Mięso skąpane w tym płynie będzie niezwykle delikatne i aromatyczne. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już sposób na wyborne schabowe w marynacie majonezowo- cytrynowej i kruche mięso moczone w occie winnym. Tym razem proponujemy, by plastry schabu zanurzyć w piwie. Złoty trunek doda mięsu wyjątkowego aromatu i sprawi, że będzie soczyste. Skusicie się?
Nawet jeśli jesteście wielbicielami schabowych, takich jeszcze z pewnością nie jedliście. Dziś proponujemy kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie. Wychodzą nieziemsko soczyste i są tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie je przetestujcie.Odpowiednie doprawienie potraw często nie jest łatwe. Wymaga nieraz bowiem użycia wielu produktów. My rozwiązaliśmy ten problem, sięgając po keczup. Jak wiadomo, jego podstawą jest przecier pomidorowy, który został doprawiony m.in. octem, przyprawami i ziołami. Dzięki temu nasze kotlety od razu zyskały konkretną nutę smakową.Keczup, a w zasadzie zawarty w nim ocet przyspiesza mięknięcie mięsa. Dzięki temu nie wymaga ono długiej obróbki kulinarnej i większym stopniu zachowuje soczystość. Efekt keczupu wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem coli. Napój ten słynie z różnych cudownych działań, ale nie można mu odmówić ciekawego smaku. Zobaczcie, jaki da efekt w kotletach.
Kotlety schabowe często goszczą na twoim stole, ale wciąż robisz je w ten sam sposób? Czas to zmienić. Dziś przygotuj schabowe w chrupiącej, obłędnie serowej panierce. Zachwycą doskonałym smakiem i chrupkością. Rodzina będzie pozytywnie zaskoczona.Podstawowa wersja schabowych to rozbite płaty mięsa, oprószone solą i pieprzem, panierowane w mące, jajku i tartej bułce i usmażone na patelni. Jednak smak tych kotletów łatwo jest odmienić. Wystarczy oprószyć je np. ziołami czy wędzoną papryką, a do panierki dodać ciekawy składnik. Sprawdźcie, jak będą smakować schabowe w panierce z sera.Jaki ser dodać do panierki? Tak naprawdę, to zależy od twoich preferencji. Jeśli chcesz, by kotlety miały wyraźny smak, użyj startego parmezanu. Jeśli wolisz łagodny smak, sięgnij po mozzarellę. Możesz też oczywiście zetrzeć na tarce każdy żółty ser, jaki masz właśnie w lodówce.
Smak kotletów schabowych można odmienić na wiele sposobów. Wystarczy oprószyć je niecodzienną przyprawą lub zamarynować w ciekawej mieszance. Dziś proponujemy ten drugi sposób. Dzięki niemu otrzymacie soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy. Najprostszym sposobem przygotowania kotletów schabowych, jest oprószenie rozbitych płatów mięsa pieprzem i solą. Potem wystarczy je panierować i usmażyć. Jeśli jednak chcesz odkryć schabowe w nowej wersji, możesz je wcześniej zamarynować. W czym? Możliwości jest wiele. Do marynowania plastrów schabu można użyć składników mniej lub bardziej płynnych. Warto jednak postawić na te o kwaśnym smaku, bo kwas doskonale kruszy mięso. Dzięki temu po usmażeniu kotlety będą delikatne i soczyste. Dobrze jest dodać składnik o wyrazistym smaku, taki jak na przykład musztarda.
Kotlet schabowy z pieczarkami i serem z piekarnika to pyszne i proste danie, które przygotujesz na obiad w niecałą godzinę. Kotlety w chrupiącej panierce zapieczone z pieczarkami i żółtym serem to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na kotlet schabowy z pieczarkami i serem.Kotlet schabowy zapieczony z pieczarkami i serem w piekarniku to świetny pomysł na podanie tradycyjnych kotletów w nieco inny sposób. Mięso w panierce smażone na złocisty kolor, następnie pieczone razem z farszem pieczarkowym i plastrami sera jest jeszcze bardziej aromatyczny i sycący.Danie przygotowuję zarówno na szybki obiad, jak i wizytę gości, czy święta, ponieważ schabowe podane z pieczarkami pod serową chmurką smakują świetnie i wyglądają bardzo apetycznie. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów podanych z ziemniakami i ogórkiem.Do schabowych z pieczarkami i serem podaj ziemniaki tłuczone, puree lub ziemniaki pieczone z ziołami w piekarniku, lekka surówka obiadowa z pomidorów doskonale uzupełni całą potrawę.Jeśli masz ochotę na schab w lekkim wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienitą pieczeń ze schabu z suszonymi morelami, mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na kanapki z chrzanem i żurawiną.
Niezależnie czy smaży się wieprzowinę, ryby czy drób, chrupiąca panierka zawsze jest ich bardzo ważną częścią. Można sporządzić ją na wiele sposobów, w zależności do czego ma się zamiar ją wykorzystać. Podstawą jest panierowanie mięsa tuż przed smażeniem, co pozwala uzyskać chrupiącą teksturę, a także zapobiega się jej odpadaniu. Idealna panierka nie jest wcale tak prosta do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Nie wystarczy jedynie obtoczyć w niej kawałek mięsa czy warzywa. Wyjątkowo istotne są zabiegi, jakimi poddano produkt przed panierowaniem. Źle sporządzona panierka z łatwością odkleja się podczas smażenia w oleju, szybko nasiąka tłuszczem, a w najgorszym przypadku ulega błyskawicznemu spaleniu, co niszczy smak potrawy. Niżej zdradzamy, co należy zrobić, aby uniknąć takich wpadek.
Surówka z pora jest prostym w przygotowaniu i niebagatelnym dodatkiem do każdego obiadu. Podajcie to pyszne warzywo z odrobiną majonezu, a będzie rozpływało się w ustach. Ostrość pora zbalansuje dodatek jabłka i kapusty. Będzie naprawdę pysznie. Pory przydają się nie tylko do przygotowania bulionu. To pyszne warzywo z powodzeniem sprawdzi się jako składnik smacznej zupy czy podstawa wybornej surówki. Dodajcie do niego jabłka, kapustę i odrobinę majonezu, a zachwyci was smakiem. Najlepiej, gdy sięgniecie po domowy sos jajeczny. Jeśli użyjecie wariantu roślinnego, surówka będzie wegańska.
Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Decyduje o tym ich smak i łatwość przygotowania. Każdy z pewnością ma na nie swój domowy przepis, jednak zawsze można go ulepszyć. Jeśli więc chcesz przygotować wyjątkowo kruche i delikatne kotlety schabowe, zamarynuj je w musztardzie i majonezie. Od dziś już zawsze będziesz, tak je przyrządzać.Uwielbiamy kotlety schabowe, bo jakże ich nie kochać. Kruche i soczyste, pokryte chrupiącą panierką, szybko znikają z talerzy dorosłych i dzieci. A wiadomo, że każdej gospodyni zależy nie na tym, żeby się napracować, ale żeby smakowało i żeby wszyscy się najedli. I schabowe doskonale wpisują się w te oczekiwania. Dziś przedstawimy wam nieco inne oblicze schaboszczaków. Zamiast tylko oprószyć je solą i pieprzem, zamarynujemy je w mieszance musztardy, majonezu i innych dodatków. Dzięki temu po usmażeniu będą niezwykle kruche i delikatne.
Kruche, a zarazem soczyste kotlety schabowe są marzeniem niejednej gospodyni, lecz uzyskanie takiego efektu wcale nie jest proste. Na szczęście istnieje metoda, dzięki której każdy plaster schabu będzie delikatny. Przed smażeniem należy wymoczyć je przez noc w mieszance mleka i czosnku, a kawałki schabu staną się idealnie soczyste i rozpływające w ustach. Kotlety schabowe są każdemu z nas doskonale znane, w końcu Polacy jadają je bardzo regularnie. Popularność nie oznacza jednak, że wszyscy zdają sobie sprawę, jak robić je najlepiej - w praktyce wiele osób cały czas nie zna sposobów na kruche i soczyste mięso po usmażeniu. Najlepszą metodą zmiękczania schabowych jest wymoczenie ich w mleku z dodatkiem czosnku. Niektórzy dodają również cebulę lub zamieniają na nią czosnek całkowicie. Mleko dzięki enzymom powoduje kruszenie mięsa, a czosnek lub cebula aromatyzują je, nadając wspaniały smak.
Kotlety schabowe zna i lubi chyba każdy. Większość osób z pewnością po rozbiciu plastrów mięsa oprósza je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak jeśli chcecie otrzymać obłędnie soczyste i delikatne kotlety schabowe, wcześniej zamarynujcie mięso w maślance. Ten zabieg sprawi, że schabowe wyjdą pyszne jak nigdy. Pewnie niektórym schabowe już się nieco znudziły i przejadły. Jednak co by nie mówić, jest to danie niezawodne, szybkie i smaczne. Świeżo usmażone smakują doskonale — mają chrupiącą panierkę, a w środku skrywają delikatne, soczyste mięso. Podaj je z ziemniakami, ryżem lub kaszą, a także dużą porcją surówki. Wszyscy zjedzą obiad ze smakiem. Mięso na kotlety schabowe warto wcześniej zamarynować. Do tego celu można użyć różnych produktów. Do najlepszych należą mleczne napoje fermentowane. Nie wpływają one na zmianę smaku kotletów, a jednocześnie dzięki zawartości kwasu mlekowego, w naturalny sposób zmiękczają mięso.
Święta, święta i po świętach. Jeśli przygotowaliście za dużo jedzenia, zastanówcie się co z nim zrobić, by nic się nie zmarnowało. Dobrą metodą utrwalania żywności jest jej mrożenie. Tym sposobem można przechowywać wiele produktów spożywczych i potraw. A wiecie jak zamrozić schabowe i mielone, by po odgrzaniu smakowały jak świeżo zrobione?Większość potraw najsmaczniejsza jest oczywiście zaraz po przygotowaniu. Jeśli jednak zrobiliście za dużo kotletów, nie pozwólcie im się zmarnować. Nie zwlekajcie też zbyt długo z decyzją, co z nimi zrobić. Najlepiej jak tylko znudzi się wam już ich jedzenie, przeznaczcie je do zamrożenia. Za kilka dni, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie obiadu, będą jak znalazł. Wystarczy je tylko odgrzać.
Kotlety schabowe to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Kotlety wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby były soczyste, miękkie, a panierka chrupiąca i nie odklejała się od mięsa. Jak przygotować schabowe? Na czym i ile smażyć schabowego, aby był najsmaczniejszy?Kotlety schabowe teoretycznie są proste w przygotowaniu, jednak jeśli nie zastosujesz poniższych zasad, kotlety będą suche, twarde, a panierka odklei się od mięsa lub będzie spalona. Na kotlety wybieraj schab najwyższej jakości, pokrój go na kawałki i każdy z nich mocno rozbij tłuczkiem do mięsa. Dobrze rozbite kotlety wyjdą za każdym razem.Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem, następnie włóż do miski, dodaj pół posiekanej cebuli i zalej mlekiem. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 2 godziny przed smażeniem, a schabowe będą idealnie doprawione i niezwykle soczyste w środku.Kotlety przed smażeniem panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nie pomijaj mąki, ponieważ tworzy dodatkową warstwę ochronną mięsa i dzięki niej kotlety również się nie wysuszą, a panierka będzie o wiele lepiej trzymać się schabu.Kotlety schabowe z tłuczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną to propozycja na tradycyjny polski obiad. Do schabowych możesz upiec również frytki i podać z ulubioną surówką, każda wersja z delikatnym i soczystym mięsem będzie smakować wszystkim.
Kotlet schabowy inaczej to pomysł na tradycyjne schabowe w nowej odsłonie. Kotlety mają niezwykle delikatną panierkę, są soczyste i wyraźne. Obtocz kotlety w musztardzie i dodaj śmietanę do jajek podczas panierowania, a odkryjesz ich wyjątkowy smak i aromat. Poznaj przepis na kotlet schabowy inaczej.Kotlety schabowe z musztardą to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych przygotowywanych z solą i pieprzem. Musztarda nadaje kotletom charakterystycznego smaku z lekką goryczką i świetnie zmiękcza mięso, zapobiegając tym samym przesuszeniu podczas smażenia.Do kotletów schabowych inaczej przygotuj równie niecodzienną panierkę. Nie doprawiaj solą mięsa, sól dodaj do jajek i roztrzep je razem z łyżką śmietany, która doskonale spulchni panierkę. Dzięki mące natomiast panierka będzie dobrze trzymać się kotletów i nie odklei się podczas smażenia.Kotlety schabowe smaż na smalcu lub maśle klarowanym, takie są najsmaczniejsze. Przygotuj do nich domowe frytki lub ziemniaki pieczone, surówkę lub sos grzybowy i ciesz się ich wyjątkowym smakiem z całą rodziną.
Kotlety schabowe prawdopodobnie nigdy nie znudzą się fanom polskiej kuchni, jednak warto zadbać o odrobinę różnorodności. Schabowe po góralsku są wyjątkowo soczyste i chrupiące, a za smak odpowiada pokaźna ilość wędzonego sera. Podając obiad wedle poniższego przepisu, nie będziesz mógł odpędzić się od proszących o dokładkę domowników. Kotlety schabowe po góralsku nie są w żadnym wypadku przepisem wymagającym czy skomplikowanym i od klasycznych schabowych niewiele je różni. Trzeba mimo wszystko przyznać, że nawet niewielka zmiana receptury sprawia, że kotlety stają się czymś rewolucyjnym. Wędzony ser oraz dobrze zrumieniona kiełbasa są trzonem smaku poniższych schabowych. Aby danie było odpowiednio dobre, wybierz kiełbasę najlepszej jakości. Odpowiednie są kiełbasy wędzone i podsuszane, które zawierają w sobie najwięcej aromatu.
Szukacie sposobu na soczyste i smaczne schabowe? Wymoczcie je w marynacie z majonezu i soku z cytryny. Dzięki temu staną się kruche i delikatne jak nigdy wcześniej. Koniecznie wypróbujcie ten patent — kotlety będą rozpływać się w ustach i szybko znikną z talerzy. Na dobrze przyrządzone schabowe składa się kilka czynników. Wysokiej jakości mięso, poprawne jego rozbicie i coś, co wielu domowych kucharzy pomija, czyli marynata. Namaczanie kotletów sprawia, że stają się one bardziej soczyste. Nabierają one także przyjemnej konsystencji, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie sami.
Choć uwielbienie Polaków do kotletów schabowych nie słabnie, warto przygotować je od czasu do czasu w inny sposób. Dzisiaj prezentujemy schabowe marynowane w ketchupie, który zmiękcza je i nadaje intensywnego smaku. Po usmażeniu każdy kęs będzie się wręcz rozpływał w ustach, doskonale komponując się z chrupiącą panierką. Kotlety schabowe zazwyczaj gotuje się w taki sam sposób, jak od lat - zwykły rozbity kawałek schabu jest panierowany i smażony. Niektórzy oczekują czegoś więcej, dlatego prezentujemy poniżej prosty i pyszny przepis na marynowane schabowe w ketchupie. Mało kto będzie mógł powstrzymać się przed przynajmniej jedną dokładką. Ketchup zawiera w sobie całkiem dużo octu, który można wykorzystać jako środek zmiękczający strukturę mięsa. Kwaśne pH delikatnie ścina białko w schabie, blokując soczystość wewnątrz mięsa. Tak oprawione kotlety nigdy nie wyjdą suche albo żylaste.