Przed nami majówka, a wraz z nią grillowanie. Nasza ulubiona aktywność na świeżym powietrzu może jednak okazać się w tym roku wyjątkowo kosztowna. Za rzeczy na grilla zapłacisz naprawdę słono, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób można nieco zaoszczędzić.
Zacznijmy od chęci i prostego przepisu. Nie trzeba nic więcej, by zostać domowy piekarzem z prawdziwego zdarzenia – przekonuje Piotr Kucharski, piekarz i kucharz znany z Dzień Dobry TVN czy kanału Kuchnia+. Właśnie wydał nową książkę „Piekarnia Kucharskiego”, w której opowieścią o pieczywie przeplata dziesiątki przepisów na rozmaite chleby, ciasta i inspirowane pieczywem przysmaki.
25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak również poznać z bliska najnowocześniejsze technologie w urządzeniach AGD Samsung. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić to miejsce?
Andrea Camastra, włoski szef kuchni od lat mieszkający w Polsce, jest współwłaścicielem restauracji Nuta nagrodzonej gwiazdką przewodnika Michelin. Właśnie otrzymał kolejne wyróżnienie – tym razem nie jako kucharz a jako restaurator. Uważa, że nagrodzono jego przywiązanie do polskiej kuchni i polskiego wina.
Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.
Sieci handlowe przygotowują się do przyszłorocznej zmiany w prawie. Każda firma testuje rozwiązania, które spełniają wymogi nadchodzącego systemu kaucyjnego. Lidl sprawdza możliwości swoich automatów, ale wywołuje to zastrzeżenia klientów.
Przez dziesiątki lat konserwy mięsne były czymś, co wytwarzano w domach na własne potrzeby. Ten przepis wraca do tamtych czasów i metod. Warto go wypróbować, bo domowa wędlina lepsza jest od każdej kupnej wersji.
Ceniony przez miliony Polaków autorytet kulinarny - Robert Makłowicz - zabrał głos i wskazał nasz największy błąd podczas gotowania. Może on zaskoczyć niemal każdego miłośnika kuchni.
Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama.
Nie kupuj szczypioru, wyhoduj go we własnym domu. Z metodą mojego wujka to możliwe. Taki szczypior smakuje zupełnie inaczej, a ty w dodatku masz satysfakcję, że wyhodowałaś go sama. Możesz tego dokonać nawet w niewielkim mieszkaniu..
Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik.
Biedronka ponownie zaskakuje. Najpopularniejsza wśród Polaków sieć handlowa podjęła śmiałą decyzję finansową. Często krytykowana za swoją politykę cenową, postanowiła w kwietniu radykalnie ją zmienić. Efekty odczujemy w portfelu.
Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.
Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.
Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.
Konsumenci mają wyśrubowane i bardzo sprecyzowane oczekiwania. Restauracje próbują im sprostać i wielu się to udaje. Właśnie takie lokale gastronomiczne zostały nagrodzone przez użytkowników platformy pyszne.pl. Czy restauracja z twojego miasta też została doceniona?
Gotowanie może być przyjemnością, ale i wyzwaniem. Bywa też pełne kulinarnych pułapek. Wie o tym doskonale Magda Gessler, która zwraca uwagę na błędy, które Polacy popełniają podczas gotowania. Czy ty też robisz takie błędy w kuchni?
Znamy go jako kucharza z popularnego „Pytania na śniadanie”. Tomasz Królikowski przez wiele lat gotował w szacownych instytucjach w Wielkiej Brytanii, po powrocie był szefem kuchni w bistro Słony Magdy Gessler. Smakoszom opowiada, jak się gotuje w programach na żywo,co przygotuje na Wielkanoc we własnym domu i jak zrobić proste i genialne ciasto do żurku.
Organizacje pozarządowe w Lesznie przygotowały paczki żywnościowe. Mają one przed świętami trafić do potrzebujących z miasta i okolic. Poszukiwane są teraz osoby, które dostarczą przesyłki do adresatów. Ma się to odbyć na zasadzie wolontariatu.
Post w Wielki Piątek to oczywistość, a jak to wygląda w Wielką Sobotę? Wielu wiernych wciąż nie zna jednoznacznej odpowiedzi. Kościół ma w tej kwestii jasno ustalone zasady. Na czym one polegają?
Tej ćwikły nie może zabraknąć na twoim stole. Jest idealnie słodka i ostra. A w dodatku obi się ją błyskawicznie. Podaj ją na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jest zdecydowanie lepsza nić ta ze sklepu.
Sos tatarski, niezastąpiony towarzysz jajek, powinien wreszcie iść na dietę. Święta to w końcu i tak okazja raczej do wchłonięcia nadmiaru niż niedomiaru kalorii. Dlatego w tym roku na stołach niech zagości sos tatarski bez majonezu.
Warto wypróbować ten unowocześniony przepis na ciasto, którym zajadano się w połowie XIX wieku. Zarówno urodą, jak i smakiem, takie ciastko doskonale odnajdzie się na współczesnym stole, np. jako deser po niedzielnym obiedzie lub w święta.
Ten przepis nie wykrada może tajemnicy jedenastu sekretnych ziół i przypraw dodawanych do panierki w KFC, ale pozwala przyrządzić co najmniej równie pyszne skrzydełka kurczaka w domu. Dodatki, w tym cola, sprawiają, że mięsne kawałki są niezwykle chrupiące i złociste. To świetny pomysł na obiad.
Czy zgadzacie się, że tam, gdzie jest dobry chleb, nie trzeba więcej do szczęścia? Jeśli tak, ten przepis jest w sam raz dla was. Oto chleb stworzony, by jeść go jak ciasto. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Kontrola na granicy okazała się skuteczna. Ponad 3 tony miodu z Ukrainy nie wjechało do Polski. Powodem okazał się niewłaściwy skład miodu. Decyzję o zakazie wjazdu wydano od razu.
Chyba już wszyscy wiedzą, że drogie kupne odkamieniacze zamienić można na tańsze alternatywy – ocet czy kwasek cytrynowy. Ale ten przepis i tak może zaskakiwać. Jest jeszcze tańszy i jeszcze bardziej bezpieczny dla osób, które będą piły wodę z tak wyczyszczonego czajnika.
Największe polskie sieci dyskontów zaczynają ponosić konsekwencje zamieszania, jakie panuje w cenach produktów na ich półkach. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów poinformował, że przygląda się niektórym działaniom promocyjnym Biedronki i Lidla. Oberwać może się też innym markom.