Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kuchnia

wiśnie w słoikach
11.07.2024 17:54 Ten sposób na przechowywanie wiśni mam po mojej babci. Do owoców nie dodaję ani grama cukru

Sezon na wiśnie jeszcze trwa. To dobry moment, aby dowiedzieć się, jak zachować smak owoców na dłużej. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie przechowasz ich inaczej. 

sklep dino
11.07.2024 12:04 Czynny 24/7 i bez żadnych kolejek. Pierwszy taki sklep Dino w Polsce

Wygląda na to, że Dino to jedna z najbardziej innowacyjnych firm w polskim handlu detalicznym. Na Śląsku sieć otworzyła właśnie nietypowy sklep. W jego opracowaniu brali udział inżynierowie z Politechniki Śląskiej.

koperek
10.07.2024 15:19 Przechowuję koperek metodą „odwróconego słoika”. Jest świeży aż przez 4 tygodnie

Koperek jest znakomitym dodatkiem nie tylko do ziemniaków, ale i wielu innych dań. Dlatego poznaj metodę, dzięki której jego świeżość zachowasz na bardzo długo. Nie uwierzysz, jakie to proste i skuteczne. Kiedy poznasz ten sposób, już nigdy nie przechowasz go inaczej. 

napój
21.06.2024 06:00 Nie znam lepszego napoju na upały. Składniki do jego zrobienia i tak mam zawsze w domu

Nadchodzi fala upałów, a z nią pragnienie, które musimy ugasić. Jaki jest najlepszy napój na upały? Prosty i pyszny! Do tego zrobisz go samodzielnie w domu z korzyścią dla swojego zdrowia. 

lara gessler
20.06.2024 17:19 Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"

Lara Gessler, córka sławnej Magdy, powiedziała, co myśli o nawykach żywieniowych Polaków. Potraktowani zbiorowo, oberwaliśmy od niej po uszach. Padły mocne słowa, a wręcz diagnozy.

Andrea Camastra
20.06.2024 15:42 Włoch po raz drugi zdobywa gwiazdkę Michelin dla stolicy Polski

NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra, z gracją wirtuoza zachwycił anonimowych inspektorów już po raz drugi. A nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji słynny czerwony przewodnik pozbawił jednej lub więcej gwiazdek aż 31 lokali. Restauracja niedawno zajęła także pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR. Czemu zawdzięcza swój gigantyczny sukces i kim jest człowiek, który za nim stoi?  

bemary i logo PIS
17.06.2024 13:51 Zbiorowe zatrucie pokarmowe w nadmorskim ośrodku. Sanepid ostrzega, poszkodowanych może być więcej

Choć służby sanitarne dwoją się i troją, nie udaje się wyeliminować wszystkich ognisk zatruć pokarmowych. W jednym z nadmorskich ośrodków grupa osób dotkniętych tą przypadłością przechodzi izolacje w swoich pokojach.

mrożone maliny
17.06.2024 12:34 Jak mrozić maliny, żeby się nie sklejały? Sposób jest banalnie prosty

Sezon na maliny trwa już na dobre. A to doskonały powód, aby poznać metodę mrożenia, dzięki której owoce się nie posklejają. Patent jest bardzo prosty, a co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie zamrozisz malin w inny sposób. 

mrożone czereśnie
16.06.2024 20:13 Lepiej mrozić czereśnie z pestkami, czy bez? Warto być świadomym konsekwencji

Mrożenie owoców to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. O ile jednak w wypadku np. truskawek jest to bardzo łatwe, o tyle mrożenie czereśni może nasuwać wątpliwości: czy można mrozić czereśnie z pestkami?

Dominika Ostałowska
14.06.2024 11:03 Stosowała „dietę jaskiniowców" i schudła aż 10 kg. Tak jadła Ostałowska

Diety gwiazd rozpalają wyobraźnię tłumów, zwłaszcza jeśli wiążą się z zauważalną przemianą. Jedną z takich metamorfoz przeszła znana z serialu „M jak Miłość” Dominika Ostałowska, która zawdzięcza powrót do formy nietypowemu planowi żywieniowemu, znanemu jako dieta jaskiniowców.

Grzegorz Skalmowski
07.06.2024 16:18 Są zdrowe jak ryby, pełne białka i tłuszczów nienasyconych. Śimaki powoli wpełzają na polski stół

Ślimaki zniknęły z naszych stołów, choć są tradycyjnym polskim produktem. Warto choć raz ich spróbować – przekonuje Grzegorz Skalmowski, cukiernik, restaurator i hodowca ślimaków.

grzyby
31.05.2024 14:50 Sezon na grzyby wystartował, w lasach są już kurki i borowiki. Warto iść na grzybobranie

Grzyby w maju? Jak najbardziej! Już teraz w niektórych regionach Polski można zbierać borowiki i kurki. Sezon na grzyby zapowiada się obiecująco, a grzybiarze zacierają ręce. 

lodówka Sharp
31.05.2024 11:22 Zupełnie nowa linia innowacyjnych lodówek Sharp

Do bogatej i cenionej przez fachowców oraz klientów indywidualnych oferty lodówek Sharp trafił kolejny model. Za jego dystrybucję w Polsce odpowiedzialna jest firma Vestel. Zastosowane rozwiązania z pewnością zostaną docenione przez użytkowników. 

kolorowe porzeczki
30.05.2024 21:55 Biała, czarna czy czerwona? Wiemy, która porzeczka jest najzdrowsza

Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.

El Califa de Leon
26.05.2024 15:33 Uliczna budka dostała prestiżowe wyróżnienie. Znalazła się w gronie najlepszych restauracji świata

O tym, że tacosy mają na świecie miliony fanów, wiadomo od dawna. Pewnym zaskoczeniem może być jednak, że znaleźli się wśród nich krytycy kulinarni. A jednak – ta budka z meksykańskim przysmakiem jest oficjalnie gwiazdkową restauracją.

mięso
25.05.2024 08:07 W ten sposób rozmrozisz mięso w 5 minut. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Musisz szybko rozmrozić mięso? W ten sposób zrobisz to bez problemu. Skorzystaj z przydatnej sztuczki, która ułatwia pracę w kuchni. Teraz rozmrażanie mięsa stanie się dużo szybsze i prostsze. 

ziemniaki na targu
24.05.2024 15:54 „Brygady tygrysa” wzięły się za kontrole w całym kraju. Rumuńskie ziemniaki sprzedawano jako polskie

Kiedy polska przyroda – nie tylko dzika przecież, ale także pola uprawne – budzi się z zimowego snu, rosną nasze apetyty na młode, lokalne produkty. Słowo „polski” potrafi wtedy usprawiedliwić wyższą cenę i zachęcić klientów. Okazuje się jednak, że jest nadużywane.

ogórki małosolne
22.05.2024 19:04 Tak ogórki małosolne robiła moja babcia. Z tym przepisem wychodzą pyszne i chrupiące

Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto. 

ogórki kiszone
21.05.2024 22:26 Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent

Ogórki kiszone są nie lada rarytasem. Przepadamy za ich smakiem i chętnie je jadamy. Jednak, co zrobić, by ogórki nie pleśniały w słoiku? Warto poznać ten patent. Dzięki niemu już nigdy nie spotka nas niemiła niespodzianka po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi. 

kiszony agrest
19.05.2024 08:48 Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada

Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.

Bartek Kieżun i dorada
17.05.2024 20:35 Upiecz rybę jak w Neapolu i zaskocz gości. Ten prosty przepis zdradza znany podróżnik kulinarny

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, autor książek kucharskich, fotograf i badacz historii kuchni, zabiera nas w kolejną podróż. Zwiedzimy z nim Neapol, a zatem także słynne starożytne Pompeje i krater Wezuwiusza. A przede wszystkim objemy się pizzą, makaronem i rybami.

botwinka w słoiku
15.05.2024 16:13 Posiekaj botwinkę, zagotuj i poupychaj w słoikach. Każdy powinien tego spróbować

Konserwacja owoców i warzyw to najlepszy sposób, by cieszyć się nimi przez cały rok. Oto prosty sposób, by zakonserwować botwinkę. Młode buraki będą jak znalazł zimą.

knedliki i Dino
10.05.2024 20:07 Do Dino właśnie trafiły knedliki śliwkowe. Możesz zjeść na obiad, możesz zjeść na deser

W sieci Dino, jednej z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce sieci sklepów, pojawia się kolejny produkt, na który warto zwrócić uwagę. Knedliki śliwkowe to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek w zabieganym dniu.

Agnieszka Kręglicka i program festiwalu
10.05.2024 16:12 Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego wina

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o polskim winie, ale boicie się zapytać, zostanie wyjaśnione przez Agnieszkę Kręglicką i jej współpracowników. To już nie jest amatorska produkcja. 50 najciekawszych rodzimych winiarzy opowie, wyjaśni, poczęstuje. 

restauracja
05.05.2024 18:57 Wybrano 100 najlepszych restauracji w Polsce. To już XIII edycja prestiżowej gali

W ramach XIII edycji gali Poland 100 Best Restaurants wybrano najlepsze restauracje w naszym kraju. Dowiedz się, na czym polega konkurs oraz co jest nagrodą. Wiele z restauracji znajduje się tuż obok ciebie.

obieranie czosnku
05.05.2024 15:14 Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.

garnek rosołu
05.05.2024 13:52 Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób

Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?

ciasto
02.05.2024 19:47 Henia zachwyciła przepisem na ciasto „Szmaragd”. W tym roku podam je na 3 maja

Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja.