Sezon na wiśnie jeszcze trwa. To dobry moment, aby dowiedzieć się, jak zachować smak owoców na dłużej. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie przechowasz ich inaczej.
Wygląda na to, że Dino to jedna z najbardziej innowacyjnych firm w polskim handlu detalicznym. Na Śląsku sieć otworzyła właśnie nietypowy sklep. W jego opracowaniu brali udział inżynierowie z Politechniki Śląskiej.
Koperek jest znakomitym dodatkiem nie tylko do ziemniaków, ale i wielu innych dań. Dlatego poznaj metodę, dzięki której jego świeżość zachowasz na bardzo długo. Nie uwierzysz, jakie to proste i skuteczne. Kiedy poznasz ten sposób, już nigdy nie przechowasz go inaczej.
Nadchodzi fala upałów, a z nią pragnienie, które musimy ugasić. Jaki jest najlepszy napój na upały? Prosty i pyszny! Do tego zrobisz go samodzielnie w domu z korzyścią dla swojego zdrowia.
Lara Gessler, córka sławnej Magdy, powiedziała, co myśli o nawykach żywieniowych Polaków. Potraktowani zbiorowo, oberwaliśmy od niej po uszach. Padły mocne słowa, a wręcz diagnozy.
NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra, z gracją wirtuoza zachwycił anonimowych inspektorów już po raz drugi. A nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji słynny czerwony przewodnik pozbawił jednej lub więcej gwiazdek aż 31 lokali. Restauracja niedawno zajęła także pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR. Czemu zawdzięcza swój gigantyczny sukces i kim jest człowiek, który za nim stoi?
Choć służby sanitarne dwoją się i troją, nie udaje się wyeliminować wszystkich ognisk zatruć pokarmowych. W jednym z nadmorskich ośrodków grupa osób dotkniętych tą przypadłością przechodzi izolacje w swoich pokojach.
Sezon na maliny trwa już na dobre. A to doskonały powód, aby poznać metodę mrożenia, dzięki której owoce się nie posklejają. Patent jest bardzo prosty, a co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie zamrozisz malin w inny sposób.
Mrożenie owoców to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. O ile jednak w wypadku np. truskawek jest to bardzo łatwe, o tyle mrożenie czereśni może nasuwać wątpliwości: czy można mrozić czereśnie z pestkami?
Diety gwiazd rozpalają wyobraźnię tłumów, zwłaszcza jeśli wiążą się z zauważalną przemianą. Jedną z takich metamorfoz przeszła znana z serialu „M jak Miłość” Dominika Ostałowska, która zawdzięcza powrót do formy nietypowemu planowi żywieniowemu, znanemu jako dieta jaskiniowców.
Ślimaki zniknęły z naszych stołów, choć są tradycyjnym polskim produktem. Warto choć raz ich spróbować – przekonuje Grzegorz Skalmowski, cukiernik, restaurator i hodowca ślimaków.
Grzyby w maju? Jak najbardziej! Już teraz w niektórych regionach Polski można zbierać borowiki i kurki. Sezon na grzyby zapowiada się obiecująco, a grzybiarze zacierają ręce.
Do bogatej i cenionej przez fachowców oraz klientów indywidualnych oferty lodówek Sharp trafił kolejny model. Za jego dystrybucję w Polsce odpowiedzialna jest firma Vestel. Zastosowane rozwiązania z pewnością zostaną docenione przez użytkowników.
Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.
O tym, że tacosy mają na świecie miliony fanów, wiadomo od dawna. Pewnym zaskoczeniem może być jednak, że znaleźli się wśród nich krytycy kulinarni. A jednak – ta budka z meksykańskim przysmakiem jest oficjalnie gwiazdkową restauracją.
Musisz szybko rozmrozić mięso? W ten sposób zrobisz to bez problemu. Skorzystaj z przydatnej sztuczki, która ułatwia pracę w kuchni. Teraz rozmrażanie mięsa stanie się dużo szybsze i prostsze.
Kiedy polska przyroda – nie tylko dzika przecież, ale także pola uprawne – budzi się z zimowego snu, rosną nasze apetyty na młode, lokalne produkty. Słowo „polski” potrafi wtedy usprawiedliwić wyższą cenę i zachęcić klientów. Okazuje się jednak, że jest nadużywane.
Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto.
Ogórki kiszone są nie lada rarytasem. Przepadamy za ich smakiem i chętnie je jadamy. Jednak, co zrobić, by ogórki nie pleśniały w słoiku? Warto poznać ten patent. Dzięki niemu już nigdy nie spotka nas niemiła niespodzianka po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi.
Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.
Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, autor książek kucharskich, fotograf i badacz historii kuchni, zabiera nas w kolejną podróż. Zwiedzimy z nim Neapol, a zatem także słynne starożytne Pompeje i krater Wezuwiusza. A przede wszystkim objemy się pizzą, makaronem i rybami.
Konserwacja owoców i warzyw to najlepszy sposób, by cieszyć się nimi przez cały rok. Oto prosty sposób, by zakonserwować botwinkę. Młode buraki będą jak znalazł zimą.
W sieci Dino, jednej z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce sieci sklepów, pojawia się kolejny produkt, na który warto zwrócić uwagę. Knedliki śliwkowe to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek w zabieganym dniu.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o polskim winie, ale boicie się zapytać, zostanie wyjaśnione przez Agnieszkę Kręglicką i jej współpracowników. To już nie jest amatorska produkcja. 50 najciekawszych rodzimych winiarzy opowie, wyjaśni, poczęstuje.
W ramach XIII edycji gali Poland 100 Best Restaurants wybrano najlepsze restauracje w naszym kraju. Dowiedz się, na czym polega konkurs oraz co jest nagrodą. Wiele z restauracji znajduje się tuż obok ciebie.
Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.
Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?
Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja.