Masło osiąga zawrotne kwoty, a wielu konsumentów zamiast tego produktu kupuje margarynę. Czy ich wybór jest słuszny i korzystny dla zdrowia? Wszelkie wątpliwości w tej sprawie rozwiała dr Karolina Kowalczyk.
Gwiazda betlejemska jest kwiatem, bez którego nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Roślina będzie wyglądać zjawiskowo jeszcze wiele tygodni po świętach. Wystarczy, że przygotujemy domową odżywkę z produktów, które mamy w kuchennej szafce.
Niedziele handlowe w grudniu być może się zmienią. Wszystko przez parlamentarzystów, którzy złożyli propozycję zmieniającą oblicze świątecznych zakupów. Wyjaśniamy, co to oznacza dla każdego z nas.
Użytkowniczka Facebooka przypomniała sposób na szczelne zamykanie słoików bez pasteryzacji. Choć nie jest dokładnym zamiennikiem gotowania słoików z zawartością, warto pamiętać o nim zwłaszcza przy niektórych zadaniach w kuchni. Taka pasteryzacja bez użycia wysokiej temperatury jest szczególnie wskazana przy niektórych rodzajach przetworów. Jakie to przetwory i jaki jest powód takiego stanu rzeczy? Wyjaśniamy poniżej.
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Nadchodzi sezon zimowy, a wraz z nimi wysyp owoców cytrusowych. Mandarynki kupione w sklepie bywają słodkie i soczyste, ale zdarzają się też mdłe i suche. Nauczmy się je rozróżniać.
W Internecie pojawił się nowy trend na niebezpieczny gatunek grzybów. Polacy dzielą się przepisami na przygotowywane z nich dania. Mają posiadać niezwykłe prozdrowotne właściwości, co tylko napędza popyt. W sprawie głos zabrał także GIS, który planuje zakazać sprzedaży szkodliwych grzybów.
Polscy hodowcy zwierząt protestują przeciwko zasadom, na jakich rząd chce dopuścić do obrotu mięso. Podkreślają, że godzi to nie tylko w interesy polskiego rolnictwa, lecz także konsumentów. Chcą spotkać się z premierem i ustalić wspólny plan. Jeśli nie uda się tego zrobić, skutki mogą być opłakane.
Próbowałaś doczyścić piekarnik, ale żadne środki chemiczne nie dają sobie rady z zabrudzeniami? Wypróbuj domowy sposób na czyszczenie piekarnika, a będzie lśnił jak nowy. Wykorzystasz do tego produkt, który na pewno masz w swoje kuchni. A o tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Choć i dziś na brak parówek w sklepach nie narzekamy, niektórzy wspominają te PRL-owskie jako niezwykłe. Coś w tym jest. Spróbujmy więc w domu odtworzyć ich smak.
Co warto kupić w Dino? Tym razem nie chodzi o produkty w atrakcyjnych cenach, ale te o jak najlepszym składzie. Dietetyczka wyjaśnia, jakie artykuły spożywcze są najbardziej wartościowe w tej popularnej sieci sklepów.
Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo chleba lub musimy zrobić większy zapas, na przykład na przedłużony weekend. Pieczywo z czasem wysycha i nie jest już takie smaczne. Jednak jest też na to dobra rada. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni i ustrzec się przed marnowaniem żywności.
Biedronka wkracza do wirtualnego świata. Teraz miłośnicy gier komputerowych mogą się sprawdzić tam, jako pracownicy, ale też klienci wirtualnego sklepu. Praca w wirtualnej Biedronce przypomina doświadczenie survivalowe, które na długo zostaje w pamięci.
Placki ziemniaczane nie wychodzą tak, jak trzeba? Ich konsystencja sprawi, że się rozpadają? w takim razie należy zrobić jedno. Ten produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą idealne i przyjemnie chrupiące.
Youtuber Książulo przekazał niepokojące wieści. Trafił do szpitala, a tam na stół operacyjny. Nie było czasu do stracenia. Czy Książulo wróci do swojej aktywności w sieci? Youtuber ujawnił, co go czeka.
Choć Polska jesienią jest rajem dla grzybiarzy, nie jest dzikim zachodem, gdzie wszystko wolno. Warto pamiętać o kilku zasadach prawnych związanych ze zbiorem grzybów. Ich łamanie może słono kosztować.
Posiadacze kart Moja Biedronka mogą dziś skorzystać z całkiem dobrych okazji. Warto pamiętać o okazaniu jej przy kasie lub podaniu numeru telefonu. Choćby jajka w tak dobrej cenie nie zdarzają się codziennie.
Kluski kładzione, zwane też lanymi, to najłatwiejszy dodatek do zup i wielu innych potraw, jaki można sobie wymyślić. Proste ciasto przygotowujemy w kilku ruchach, a ugotowane są doskonałą bazą obiadu i nie tylko.
Jeszcze nie jest za późno, by w ten weekend przygotować naprawdę tanio pyszny sernik do niedzielnego obiadu. Warto też pomyśleć o zapasach produktów do ciast. W Lidlu to możliwe jeszcze w sobotę.
Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły.
Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.
Temperatura wody do parzenia herbaty to jedna z kości niezgody wśród miłośników kuchennej pedanterii. Rzeczywiście różne rodzaje naparu wychodzą najlepiej przy różnych temperaturach wrzątku. Jest jednak sekret, o którym czasem zapominamy.
Kapusta kiszona to nie lada rarytas. Chętnie stosujemy ja w kuchni i doceniamy wartości dla naszego zdrowia. Niestety, kapusta kiszona może się też zepsuć. Podpowiadamy, w jaki sposób można to sprawdzić.
Lubię kawę, ale zwykle po wypiciu filiżanki pojawia się pytanie. Co zrobić z fusami po kawie? Można przygotować nawóz, a także środek, dzięki któremu usuniemy spaleniznę z garnków.
Zlew ma to do siebie, że lubi się zatykać. Jednak teraz jest skuteczne rozwiązanie na ten uciążliwy problem. Odtykanie zlewu pójdzie sprawnie dzięki produktowi, który każdy z nas ma w swojej kuchni.
Liście laurowe i sodę oczyszczoną ma chyba w kuchni każdy z nas. Dlatego warto tę popularną przyprawę włożyć do sody. Ten trik będzie pomocny w wielu domach. Dzięki niemu pozbędziesz się pewnego problemu.
Zaczęła się jesień i wielu z nas rusza do lasu na grzybobranie. Gdzie zbierać grzyby, by zapełnić kosze po brzegi? Podpowiedź znajdziecie w naszym artykule. Są bowiem miejsca w naszym kraju, gdzie grzybów jest pod dostatkiem.
Warto ruszyć czym prędzej na grzyby. W polskich lasach mamy szansę znaleźć okaz, który jest najdroższy na świecie. Płacą za niego krocie. Wyjaśniamy, skąd cena tego niezwykłego grzyba i jak na niego trafić.