Fasolka szparagowa zaczęła już pojawiać się na straganach. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i zamknąć ją w słoikach. Jesienią czy zimą — gdy trudniej będzie znaleźć świeże warzywa i owoce — będzie idealna. Spróbujecie?Fasolkę szparagową w słoikach przyrządza się niemalże błyskawicznie. Smakowite sezonowe warzywo nie wymaga wielu przypraw — sól i cukier wystarczą, by ją zabezpieczyć i móc cieszyć się jej smakiem jeszcze przez długi czas od przygotowania przetworów. Skusicie się na ten rarytas?
Jeśli macie przesyt mięsa, mamy dla was tani pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Dzięki temu dodatkowi całość nabiera kremowej konsystencji, a ser przyjemnie się ciągnie. Potrawie nie brak smaku, bo ma wiele aromatycznych dodatków.Dania z piekarnika są proste do przygotowania. Zwykle nie trzeba przy nich dużo pracować tylko pokroić i wymieszać kilka składników, a reszta robi się sama. Najwięcej czasu zajmuje bowiem pieczenie, co na szczęście nas nie obciąża. W tym czasie możemy zrobić np. surówkę do obiadu lub posprzątać w kuchni. Zatem do dzieła.
Kiszenie młodej kapusty wcale nie jest trudne. Specjał przygotujecie bez problemu, jeśli zaopatrzycie się w odpowiednią sól. Najlepsza do tego typu wyrobów będzie pozbawiona dodatków sól kamienna niejodowana. Używając innej, ryzykujecie, że wyrób się zepsuje. Kiszenie młodej kapusty jest doskonałą metodą na nadanie warzywu chrupkości i smaku. Kiszonki są bardzo zdrowe i warto przyrządzać je w domu. Mamy wtedy pewność, że używamy jakościowych produktów. Sprawdźcie nasze wskazówki, a wszystko się uda.
Zastanawialiście się kiedyś ile czasu gotować kukurydzę zakupioną na targu? Jeśli brak tej wiedzy powstrzymywał was przed spróbowaniem warzywa w sezonie, tym razem będziecie mogli się na nią skusić. Najczęstszym błędem w jej przyrządzaniu jest bowiem zbyt długie podgrzewanie warzywa. Gotowane maksymalnie przez kwadrans ziarna będą miękkie i smaczne. Ile czasu gotować kukurydzę? To pytanie z pewnością zadawał sobie każdy smakosz, który choć raz chciał spróbować świeżego warzywa, zamiast sięgać po to z puszki. Dobrze przyrządzenie tego smakołyku wcale nie jest proste. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Sezon na bób jest idealną okazją, by spróbować tego zdrowego warzywa. Pani Dorota zdradziła proste triki, które pomogą wam go przygotować tak, by jego spożycie nie wiązało się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Przepis nie jest skomplikowany, a smak zachwyci wszystkich domowników. Koniecznie spróbujcie. Bób zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. kwas foliowy czy potas. Jest także świetnym źródłem białka w diecie roślinnej. Dziś podpowiemy wam jak go przygotowuje go Pani Dorota. Nie będzie wzdymał i posmakuje całej rodzinie. Skusicie się?
Zastanawialiście się, czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Lepiej wiedzieć, bo łatwo popełnić błąd. Powyższe produkty nie nadają się niestety do mrożenia. Pod wpływem niskiej temperatury tracą swoje walory i smak. Lepiej więc wybrać inną metodę ich utrwalania. Mrożenie jest doskonałą metodą konserwowania żywności. Zamrożone produkty zazwyczaj dobrze zachowują kształt, kolor, smak, a także cenne składniki. Na dodatek jest to bardzo prosta metoda utrwalania żywności. Niestety, nie sprawdza się ona w przypadku takich produktów, jak na przykład ogórki. Dlaczego?
Rzodkiewka jest kolorowym warzywem o wyjątkowym i wyrazistym smaku. Jest wiele powodów, dla których warto po nią sięgać. Jednym z nich jest znaczna zawartość błonnika — składnika istotnego w regulacji trawienia i poczucia sytości. Sprawdźcie jak skutecznie włączyć rzodkiewkę do swojego jadłospisu. Rzodkiewka ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych warto jednak dać jej kolejną szansę. Twarożek kanapkowy z dodatkiem tego smakołyku to nie jedyna opcja, by zaserwować warzywo. Znamy inne równie smaczne metody na skorzystanie z dobroczynnego działania warzywa.
Poznajcie pięć największych błędów, jakie popełniamy podczas przygotowywania i pieczenia ciasta. Potrafią na tyle skutecznie popsuć smak wypieku, że aż odechciewa się go jeść. Wiele z nich prowadzi bowiem do zakalca. A sami przyznacie, że twarde, zbite ciasto nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też jest niesmaczne. Wielbiciele ciast najchętniej wybierają domowe wypieki. Te bowiem smakują najlepiej. Jednak pieczenie ciast nie zawsze kończy się sukcesem. Czasami ciasto wychodzi z zakalcem i trudno znaleźć na nie amatora. Nic dziwnego, taki wypiek nie wygląda zachęcająco, a jeszcze gorzej smakuje. Jak więc ustrzec się przed błędami w czasie pieczenia ciast?
Świeża mięta jest niezwykle aromatyczna. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i przygotować smaczny, a przede wszystkim zdrowy syropu. Przepis jest niezwykle prosty, a dodatek sprawdza się jako orzeźwiający element chłodnych napojów czy herbaty. Koniecznie spróbujecie — będziecie zachwyceni tym smakiem. Miętę kojarzymy przede wszystkim jako remedium na dolegliwości układu pokarmowego. Tymczasem przygotowany ze świeżych listków syrop pomoże nam także w wielu innych sytuacjach. Bogaty w liczne witaminy i minerały wyrób będzie miał działanie uspokajające i antybakteryjne. Wesprze nas również w dolegliwościach bólowych. O zaletach regularnego spożywania naparu z mięty już wspominaliśmy. Radziliśmy też, by dodać ją do zupy pomidorowej. Dziś zachęcamy do przygotowania wyśmienitego w smaku syropu. Poddajcie go pasteryzacji, a wyjątkowym smakiem będziecie mogli się delektować do kolejnej wiosny. Spróbujecie?
Rabarbar jest idealny do przygotowania smacznych przetworów na zimę. Gęsty syrop z tego warzywa będzie świetnym — i zdrowszym niż kupiony w sklepie — dodatkiem do herbaty czy różnych deserów. Przygotowanie nie jest wcale takie trudne — warto spróbować. Rabarbar jest sezonowym lekko kwaśnym warzywem, z którego zrobić można pyszne desery takie jak szarlotka czy racuchy. Przygotowanie domowego syropu jest doskonałym sposobem na zachowanie tego smaku na dłużej. Rarytas sprawdzi się m.in. jako dodatek do naleśników czy herbaty. Spróbujecie?
Czereśnie są owocami, na które długo czekamy i możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Jak jednak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe? Nie ulega bowiem wątpliwości, że lokatorzy tych owoców skutecznie potrafią nam odebrać apetyt. Na szczęście mamy najlepszy patent, na rozpoznanie robaczywych czereśni. Czereśnie to jedne z bardziej lubianych owoców lata. Są słodkie i soczyste, co sprawia, że możemy jeść je kilogramami. Zwykle jednak nasza chęć na dalsze jedzenie kończy się, gdy zauważymy w nich robaka. Fakt, że znaleźliśmy w czereśniach robaka, z jednej strony jest dla nas pozytywny. Świadczy bowiem o tym, że owoce nie były pryskane, więc nie ma w nich chemii. Jednak mało kto potrafi tak bez sprawdzania i zastanawiania się po prostu zjadać czereśnię za czereśnią. Zwłaszcza te ciemne.
Czy waszym zdaniem arbuz jest owocem, czy warzywem? Choć większość osób zalicza go do owoców, odpowiedź wcale nie jest oczywista. Poznajcie więc za i przeciw temu twierdzeniu. Jednak niezależnie od tej informacji, dalej możecie gasić pragnienie, jedząc soczystego arbuza. W ciepłe dni chętnie sięgamy po sezonowe owoce i warzywa. Są lekkie i soczyste, więc doskonale gaszą pragnienie, a przy tym nie obciążają zbytnio żołądka. Dostarczamy więc energii, ale nie czujemy się przejedzeni. Latem dużą popularnością cieszą się arbuzy. Nic dziwnego, mało co, tak jak one potrafi orzeźwić, a przy tym są w pełni naturalne. Jemy je więc bez ograniczeń, na ile mamy ochotę. Czasami tylko zastanawiamy się, czy arbuz, który rośnie podobnie jak dynia, to owoc, czy jednak warzywo. Pomożemy wam rozwikłać tę zagadkę.
Jedzenie jest coraz droższe. Przy tak wysokiej inflacji, jak obecnie warto zastanowić się jak można zaoszczędzić na codziennych zakupach spożywczych. Podajemy sprawdzone metody na jeszcze lepsze kontrolowanie domowego budżetu. Wasze posiłki pozostaną smaczne, a wy odzyskacie spokój.Dobrej jakości jedzenie jest nam niezbędne, by zachować zdrowie. Nasze propozycje nie będą dotyczyły kupowania tańszych zamienników czy rezygnacji z sięgania po żywność. Skoncentrujemy się na prostych trikach, które w większej skali będą miały pozytywny wpływ na nasz budżet.
Lodówka jest nieoceniona w utrzymywaniu świeżości produktów spożywczych. Aby jednak dobrze spełniała swoją funkcję, należy kierować się kilkoma prostymi zasadami. Jedną z nich jest nieumieszczanie w niej ciepłych dań, które potrafią podnieść temperaturę w urządzeniu. Pamięta o tym niemal każdy. Jednak równie istotne jest odpowiednie rozmieszczenie produktów spożywczych. Sprawdźcie, na co warto zwrócić uwagę. W lodówce przechowujemy niemalże wszystko — od świeżych warzyw i owoców, przez wędliny i nabiał, po przygotowane dania obiadowe. Właściwe ułożenie i zadbanie o detale może przyczynić się do wydłużenia czasu przydatności do spożycia umieszczonego tam jedzenia. Z naszymi wskazówkami nic wam się nie zepsuje.
Lubicie chodzić na grzybobranie? A wiecie, jakie grzyby rosną w czerwcu i gdzie je można znaleźć? Odpowiadamy na wasze pytania, które pojawiły się po ostatnich opadach deszczu. Rzeczywiście nawet teraz można liczyć na zbiory i cieszyć się aromatycznymi potrawami. Porą roku kojarzoną ze zbiorami grzybów jest jesień. Jednak nawet wiosną i latem, można spotkać w lesie pierwsze, aromatyczne okazy. Wszystko uzależnione jest od pogody, a ta w ostatnich dniach jest jak najbardziej grzybowa. Grzyby lubią bowiem, gdy temperatura w dzień wynosi 18-24 st. C, a w nocy nie spada poniżej 10-12 st. C. Do tego istotne są opady deszczu, które właśnie przechodzą nad Polską. Można więc udać się do lasu na spacer i a nuż przynieść z niego grzyby. Sprawdźcie, jakich grzybów można się teraz spodziewać i gdzie najlepiej ich szukać.
Zastanawiasz się, jak najłatwiej rozmrozić zamrażarkę? Prezentujemy poradnik krok po kroku, dzięki któremu szybko i skutecznie pozbędziesz się lodowej skorupy. Pamiętaj, że oczyszczony sprzęt nie tylko cieszy oko, ale też sprawniej działa. Przeprowadzaj więc rozmrażanie dwa razy do roku. Zamrażarka jest niezwykle przydatnym sprzętem kuchennym. Dzięki niej możemy zrobić zakupy na zapas i nie biegać co chwilę do sklepu. A gdy tylko najdzie nas ochota na mięso czy owoce, wyjmujemy je z zamrażarki i przyrządzamy. Niestety zamrażarka podobnie, jak i inne używane urządzenia wymaga co jakiś czas oczyszczenia. W tym celu trzeba ją wcześniej rozmrozić, co od razu zniechęca wiele osób, bo całość zajmuje sporo czasu. Dlatego powiemy wam, jak najszybciej i prawidłowo rozmrozić zamrażarkę.
Cukinia powoli zaczyna pojawiać się na targowisku. Warto kupić jej nieco więcej i przygotować wyjątkowo smaczną wersję marynowaną. Zachwyci was lekkim kwaskowym smakiem i przyjemną — delikatną, lecz chrupiąca — konsystencją. Jeżeli lubicie kiszonki i warzywa z octu, musicie spróbować. Z cukinią można przygotować wiele smakowitych dań m.in. leczo. Warzywo doskonale smakuje też na surowo i jest niezwykle smaczną alternatywą ogórka w obiadowej mizerii. Marynowany specjał, który wam dziś proponujemy stanowi prosty i smakowity sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Spróbujecie?
Lawenda pięknie pachnie. Nie wszyscy o tym wiedzą, a charakterystyczna fioletowa roślina może być z powodzeniem stosowana w kulinariach. Co więcej, sprawi, że potrawy nie tylko nabiorą niezwykłego aromatu, ale też staną się lżejsze dla naszego układu pokarmowego. Zdradzamy sprawdzone sposoby włączenia jej do diety. Lawenda posiada szereg dobroczynnych właściwości m.in. pobudza trawienie, łagodzi kolki i wzdęcia czy niestrawność. Przyniesie także ulgę w zapaleniu gardła, oskrzeli czy zatok. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, usprawniają mikrokrążenie oraz pozytywnie wpływają na wzrok. Warto wykorzystać liczne zalety tej pięknej rośliny. Podpowiadamy jak.
Robisz kanapki i nie możesz rozsmarować masła na pieczywie? A może przygotowujesz ciasto ucierane, a masło jest twarde? Powiemy ci, jak szybko zmiękczyć masło. Mamy na to niezawodne patenty, w tym jeden wyjątkowy z użyciem papieru do pieczenia i wałka. Poznaj też inne, sprytne sposoby na zmiękczenie kostki tłuszczu.Mało który tłuszcz smakuje tak dobrze, jak prawdziwe masło. Wysoka zawartość tłuszczu pochodzenia mlecznego sprawia, że w czasie jego jedzenia czujemy na języku przyjemny chłodek i doskonały smak. Minusem masła jest niestety fakt, że przechowywane w lodówce mocno twardnieje. By uzyskało smarowną konsystencję, potrzebuje doprowadzenia do temperatury pokojowej. Jak przyspieszyć ten proces, by nie tracić zbyt dużo czasu? Oto kilka prostych rozwiązań.
Wiadomość z ostatniej chwili — Sanepid informuje o wycofaniu ze sklepów uwielbianych czekoladek. Chodzi o popularne słodycze, którymi są lentilki, czyli draże czekoladowe w cukrowej polewie. Produkt wbrew informacji na etykiecie zawiera gluten.Główny Inspektorat Sanitarny stoi na straży naszego bezpieczeństwa, na przykład, jeśli chodzi o żywność. Gdy tylko zostaną w niej wykryte niepożądane składniki, wydaje ostrzeżenie publiczne, by jak najwięcej osób mogło się uchronić przed ewentualnym zagrożeniem.
Kiszone szparagi stanowią nietypowy, choć wyjątkowo smaczny rarytas, na który warto się skusić. Można go podać zarówno do sałatek czy kanapek, jak i do obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak jest jeszcze lepszy niż w przypadku kiszonych ogórków. Skusicie się? Szparagi są sezonowym warzywem, które smakuje doskonale pod wieloma postaciami. Proponowaliśmy wam już ich smaczną wersję z grilla, a także podpowiadaliśmy, że obłędnie smakują z jajkiem sadzonym. Dziś pokażemy wam jak zamknąć ten pyszny smak w słoiku.
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu. Jak przygotować fasolkę szparagową? Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? Wszystko zależy od dwóch szczegółów, czyli rodzaju fasolki i świeżości strączków.Zarówno fasolka zielona, jak i żółta są rewelacyjnym dodatkiem do dań obiadowych i zup. Przygotujemy z nich również błyskawiczną przekąskę- wystarczy, że ugotujemy strączki i podamy je prosto z wody lub polejemy np. masełkiem i bułką tartą.Doskonałą alternatywą dla bułki tartej są łuskane nasiona konopi, które wzmacniają smak i sprawiają, że strączki są jeszcze zdrowsze- tu poznasz przepis na fit fasolkę szparagową. Strączki możemy również przygotować do słoików na zimę i możemy je spokojnie mrozić, aby poza sezonem cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.Fasolkę szparagową po usunięciu końcówek i ewentualnym obraniu, wrzućmy na gorącą, osoloną wodę z dodatkiem cukru. Proporcje są następujące: na 1 kg fasolki potrzebujemy 1 l wrzącej wody, jedną łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę cukru.Fasolka żółta będzie gotowa po około 10-15 minutach, zielona natomiast musi gotować się nieco dłużej, około 15-20 minut. Strączki podajmy z ulubionym mięsem, rybą lub daniem wegetariańskim. Gotowana fasolka zawsze smakuje obłędnie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne przetwory na zimę- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w słoiku. Będzie świeża i pyszna aż do następnego sezonu.
Parówki są częstym składnikiem śniadania. Mięsny wyrób nie zawsze jednak wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Aby nie pękał podczas gotowania, należy wyjąć go z lodówki na pół godziny przed planowanym przyrządzeniem. Podpowiadamy, co jeszcze warto zrobić, by rarytas był pełen smaku. Parówki — obok kiełbasy czy kabanosów — są jednym z popularniejszych mięsnych produktów. Ich przygotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wielu z nas wkłada je do wrzątku i podgrzewa przez kilka do nawet kilkunastu minut. Tymczasem gotowanie wyrobu powinno odbywać się zupełnie inaczej.
Palniki kuchenki gazowej są tym elementem, o którego wyczyszczeniu najczęściej zapominamy. Dla własnego bezpieczeństwa warto dbać o ich stan. Zwłaszcza że istnieją proste domowe sposoby na utrzymanie ich w dobrym stanie. Sprawdźcie nasze wskazówki koniecznie. Palniki kuchenne — podobnie jak płytę czy piekarnik — należy regularnie czyścić. Do ich pielęgnacji nie są jednak potrzebne drogie, specjalistyczne środki. O prawidłowy stan i brak zabrudzeń z powodzeniem zadbamy przy pomocy środków, które mamy w kuchni. Podpowiadamy jak to zrobić skutecznie.
Świeży ananas jest świetnym dodatkiem do deserów, ciast i dań wytrawnych. Samodzielnie jest lekką i pyszną przekąską, idealną w upalne dni. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy kupowaniu świeżego ananasa. Jak wybrać dojrzały i najsmaczniejszy ananas?Świeży ananas jest doskonałym dodatkiem do dań głównych, sałatek, deserów i ciast. Jest słodki, smaczny i dostarcza nam sporej dawki witaminy C i witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Sałatka owocowa z dojrzałym, świeżym ananasem smakuje wybornie i jest doskonałym pomysłem na lekki i zdrowy podwieczorek. Ananas jest również świetnym dodatkiem do gofrów, naleśników, ciast. Ananas jest bardzo uniwersalnym i smacznym owocem.Ananas równie dobrze komponuje się z daniami wytrawnymi. Przygotujesz z niego pyszne curry z kurczakiem, karkówkę pieczoną, pieczony schab, kotlety schabowe z serem. Ananasa możesz również podać jako pyszny dodatek do grilla.
Mięso, które kupujecie ma w opakowaniu podkładkę? Nie ma się czego obawiać. Oznacza to tylko, że producent zadbał o zabezpieczenie produktu przed zepsuciem i dodał materiał, który zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii. Jak dokładnie działa taka wkładka? Wyjaśniamy tajemnicę plastikowego dodatku. Z mięsa można przygotować wiele smacznych dań m.in. pyszne schabowe czy doskonały gulasz. Aby jednak gotowanie zakończyło się sukcesem, ważne jest odpowiednie przechowywanie składników. To właśnie dlatego producenci wyrobów pakowanych dołączają do nich tajemnicze podkładki.
Sezon na truskawki trwa. Polskie owoce właśnie trafiły na targowiska, a my przychodzimy do was ze smakowitą odsłoną, w której prawdopodobnie ich jeszcze nie znacie. Kiszone owoce są kwaśno-słone, a przez doskonale jako dodatek mięs, serów, sałatek czy kanapek. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci. Truskawki zazwyczaj trafiają do deserów. Sernik na zimno czy delikatny kompot z pewnością pojawią się w niejednym domu. Mało kto jednak jest świadom, że słodki owoc nadaje się do kiszenia. Warto wypróbować, bo receptura na ten rarytas jest bardzo prosta, a smak niezapomniany. Skusicie się?
Chleb jest jednym z podstawowych produktów w kuchni. Większość z nas stara się kupować go tylko tyle, ile będziemy w stanie zjeść. Niestety nawet przy takim podejściu zdarza się, że pleśnieje. Część z nas wyrzuca wtedy fragmenty wypieku z widocznymi oznakami zepsucia i zjada pozostałą porcję. To ogromny błąd. Wyjaśniamy, dlaczego lepiej tak nie robić.Chleb pozwala nam przygotować niezwykle smaczne kanapki w wielu wariantach. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzać smakowite pasty takiej jak np. jajeczny miks z suszonymi pomidorami czy smalec roślinny. Dziś wyjaśniamy jak uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia błędu związanego z podawaniem pieczywa.