Kurczak wyjątkowo często stanowi podstawowy składnik obiadu. Niska zawartość tłuszczu i proporcjonalnie duża ilość białka sprawiają, że mięso to wspaniale nadaje się zarówno dla ludzi na diecie, jak i tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową. Obecność białych prążków, które widać pomiędzy włóknami mięsa, nie są oznaką antybiotyków, konserwantów ani żadnej innej chemii. To normalny efekt, który najczęściej pojawia się u kur otyłych, których poziom tkanki tłuszczowej był zbyt duży.
Grzyby są produktem, który nierzadko wywołuje wiele kontrowersji, głównie wokół doniesień o licznych zatruciach spowodowanych błędną identyfikacją grzyba. Okazuje się, że toksyczne mogą być również gatunki całkowicie jadalne, lecz poddane złej obróbce. Grzyby smakują tak pysznie z uwagi na dużą ilość piątego smaku nazywanego umami. Po początku XX wieku odkryli go Japończycy i znajduje się między innymi w mięsie, pomidorach, wodorostach, grzybach, serze, kukurydzy czy groszku konserwowym. Jeśli uwielbiasz jeść grzyby, dla bezpieczeństwa podgrzewaj je jedynie raz.
Kapusta jest szeroko dostępnym produktem, który kupić można praktycznie przez cały rok. Jeśli odpowiednio się ją przygotuje i połączy z udkami z kurczaka, można sporządzić doskonały obiad, który znika ze stołu w mniej niż ułamek sekundy. Jeśli jesteś na diecie, zamień kurze udka na indycze - mięso z indyka zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowsze. Nie dodawaj także wtedy oleju, który niepotrzebnie zwiększy kaloryczność całego posiłku.
Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia. Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.
Czy mięso z polskich hodowli stanowi zagrożenie? Okazuje się, że istnieje takie ryzyko. W produktach z kurczaka sprzedawanych w Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę. Można było je dostać w największych z tamtejszych supermarketów.
Widelec jest przede wszystkim narzędziem, którym większość z nas spożywa jedzenie. Choć w wielu kulturach używa się gołych dłoni lub pałeczek, widelec zakorzenił się w naszej europejskiej kulturze. Okazuje się, że można przygotować dzięki niemu znacznie więcej. Naturalnym sposobem wykorzystania widelca, jest najzwyklejsze jedzenie. Łatwo nabija się kęsy posiłku na ostrza tego metalowego sztućca. Przy ich pomocy można również oczyścić kurczaka z białych nitek.
Nietrudno znaleźć smakoszy, dla których kurczak jest jednym z ulubionych mięs. Niektórzy mogliby zajadać go niemal codziennie. Warto wiedzieć, na jakie niebezpieczeństwo możemy się narazić poprzez mycie go przed rozpoczęciem gotowania.
Kurczak może sprawiać początkującym kucharzom sporo kłopotów. Pierś z kurczaka tylko w teorii łatwo przegotować. W efekcie jednak często otrzymujemy suche i żylaste kęsy, które w żadnym wypadku nie są ani przyjemne, ani wygodne w jedzeniu. To nie jest jednak jedyny problem z tym mięsem. Często można na nim znaleźć białe ścięgna, które nie wyglądają apetycznie. Co gorsza, jeśli nie pozbędziemy się ich przed gotowaniem, w trakcie jedzenia będą utykać w gardle, a ich żucie trwać może wieczność. Dlatego pokazujemy jak sobie z nimi poradzić.