Zapraszamy was na lody. Jednak nie na śmietankowe, jogurtowe, czy sorbetowe. Dziś proponujemy wam najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Ich jedzenie to czysta rozkosz, która wychodzi nam na zdrowie. W lodach tych nie ma bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego ani cukru. Poznajcie ten prosty przepis.Lody bananowe robi się z dobrze dojrzałych bananów. Mają one odpowiednią, kremową konsystencję i są na tyle słodkie, że nie trzeba do nich dodawać cukru. Można za to wzbogacić je przyprawami lub orzechami.Lody zrobione z bananów są lekkie i puszyste, choć nie zawierają jaj, śmietany, ani mleka. Mają za to wysoką wartość odżywczą, ponieważ banany stanowią doskonałe źródło potasu i błonnika. Poza tym dostarczają też sporo energii. Warto więc po nie sięgnąć nie tylko dla ochłody, ale też po to, by dostarczyć organizmowi zastrzyku energii.
Dieta nie musi wykluczać sięgania po ulubione produkty. W Międzynarodowy Dzień Bez Diety zachęcamy was do spróbowania wybornych domowych lodów śmietankowych. Przygotujecie je bez trudu, a odrobina słodyczy umili wam dzień. Spróbujecie? Dieta przez wiele osób uznawana jest za synonim procesu mającego na celu obniżenie masy ciała. Tymczasem według definicji jest to po prostu sposób odżywiania. Niezależnie zatem od tego, po jakie produkty sięgamy, cały czas jesteśmy na diecie. A skoro tak, to lody również mogą być dietetyczne. Jak wszystko, co spożywamy z umiarem. Nasz sprawdzony przepis na przygotowany w domu rarytas ze śmietanki z pewnością spodoba się osobom, które lubią bazujące na niej desery bez pieczenia takie jak Milky Way czy śmietanowiec. Smakołyk nie wymaga dużego nakładu pracy, a zachwyci każdego, kto go spróbuje. Skusicie się?
Już niedługo, gdy za oknem słońce będzie niemiłosiernie prażyć, większość z nas będzie myślała o chłodnym napoju z wieloma kostkami lodu. Niestety uzyskanie w domu idealnej przejrzystości lodu wcale nie jest proste. Dlatego prezentujemy skuteczny trick, który na zawsze rozwiązuje ten problem. Chodzi o powolne mrożenie wody w temperaturze -1 Celsjusza.Praktycznie każda lodówka wyposażona jest w zamrażalnik, w którym można przygotować domowe kostki lodu. Te pomimo największych starań, zwykle wychodzą mętne, ze zgromadzonym w środku powietrzem. W sklepach można znaleźć specjalne urządzenia do robienia przejrzystego lodu, lecz istnieje znacznie łatwiejszy i, przede wszystkim, tańszy sposób. Co więcej, nie wymaga on żadnych dodatkowych kosztów.
Tort i wiele ciast bez bitej śmietany nie jest tym samym, dlatego ten, wydawać by się mogło, banalny składnik jest wyjątkowo ważny. Niekiedy podczas ubijania śmietana może się zważyć - na szczęście nie jest to całkowity koniec. Jednym ze sposobów na jej uratowanie jest dodanie kilku łyżek twarogu sernikowego w proporcji 1:1 do śmietany. Bita śmietana jest pyszna sama w sobie, a jej delikatna i puszysta konsystencja podkreśla smak mnóstwa ciast i deserów. Z tego powodu zwarzenie jej podczas końcowych etapów przygotowania tortu może być bardzo frustrujące, gdyż cała praca idzie na marne. Opracowano więc kilka metod, dzięki którym przywrócenie jej do "żywych" nie powinno sprawić nikomu problemu. Gdy tylko zauważysz, że śmietana przestaje być gładka, a na jej powierzchni pojawia się specyficzna kryształkowa struktura, szybko zastosuj jeden z poniższych sposobów - są to bowiem oznaki początku zwarzenia.
Szukasz pomysłu na szybką polewę do ulubionego ciasta, deseru, naleśników? przygotuj polewę z masła orzechowego z wyczuwalną nutą kakao. Polewa świetnie komponuje się ze wszystkimi słodkościami, nadając im wyraźny, doskonały i mocno orzechowy smak. Poznaj przepis na szybką polewę z masła orzechowego.Masło orzechowe produkowane jest z orzechów ziemnych i tłuszczu, jaki się z nich wytrąca podczas obróbki. Masło zawiera duże ilości białka, błonnika i tłuszczy, bogate jest w magnez, potas i wapń oraz witaminy z gruby B. Związki te regulują pracę układu nerwowego, serca, a także wzmacniają pamięć, koncentrację i kości.Polewa z masła orzechowego jest słona i słodka jednocześnie, jest doskonała i bardzo uniwersalna. Możesz polać nią naleśniki, ulubiony deser, sernik i wiele innych wypieków. Ciasta na zimno, takie jak sernik i snikers również doskonale komponują się z mocno orzechową polewą. Ciasta możesz dodatkowo posypać orzechami i ulubionymi bakaliami.
Włoskie desery nie mają sobie równych. Jednym z prawdziwych południowych przysmaków jest Affogato al Cafe. Kawa z lodami jest prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w roli poobiedniego łakocia. Affogato al Cafe dosłownie oznacza „utonąć w kawie”. Nazwa tego deseru pochodzi od dodatku, który jest tu stosowany — kulki lodów. W procesie przygotowania jest ona bowiem zalewana świeżo zaparzoną kawą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS wydał nowe ostrzeżenie na temat popularnego produktu. Chodzi o partie lodów, które są sprzedawane w sieci sklepów Biedronka. Są wycofywane ze względu na użycie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Biedronka jest codziennie odwiedzana przez wielu smakoszy. Niestety, czasami może dojść do pewnych niedopatrzeń. Informacje przekazane przez urzędników GIS-u nie napawają niestety optymizmem.Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega polskich konsumentów, zarówno na swojej oficjalnej stronie rządowej, jak i na profilu na Twitterze, przed kupowaniem kilku partii lodów w sieci Biedronka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS kolejny raz udostępnił publiczne ostrzeżenie dotyczące popularnych produktów spożywczych. Najnowsze ogłoszenie dotyczy wycofywania określonych lodów ze sprzedaży. Powodem takiej decyzji jest zanieczyszczenie pojedynczych partii tlenkiem etylenu. GIS często wydaje ostrzeżenia dotyczące produktów spożywczych lub przyborów kuchennych, z którymi Polacy mogą mieć kontakt. Najczęściej są one zanieczyszczone lub zakażone szkodliwymi dla zdrowia substancjami. Obecnie Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wycofywaniu wielu popularnych lodów ze sprzedaży, z uwagi na obecność w jednym ze składników substancji zabronionej przez UE. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lody marki Milka zostały wycofane przez producenta, firmę Froneri, z uwagi na zawieranie groźnej substancji. W próbkach lodów wykryto bowiem obecność tlenku etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia. Podobne problemy miały miejsce w 16 innych krajach UE.Latem często sięgamy po zmrożone lody, aby schłodzić swoje ciało w czasie największych upałów. Niestety, nie każdy produkt na rynku może być bezpieczny dla zdrowia. Lody marki Milka firmy Froneri zostały wycofane ze sprzedaży przez tę samą firmę. Powodem takiej decyzji jest wykrycie obecności tlenku etylenu w jednej z substancji stabilizujących. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lody z automatów są klasyką wakacyjnego wyjazdu, a spacer po starym rynku danego miasta nie może się bez nich obejść. Najnowsze wyniki kontroli przeprowadzone przez sanepid pokazują, że ich jedzenie może wywołać dolegliwości żołądkowe. Badanie próbek wykazało, że w lodach znajdują się bakterie świadczące o niezachowaniu należytej higieny. Lody włoskie nie sprawiają wrażenie niebezpiecznych - jadamy je na okrągło, będąc podczas urlopu i równie często kupujemy je swoim dzieciom. Niestety wystarczy mieć niewielkiego pecha, aby się zatruć. Sanepid przeprowadził wyrywkowe kontrole obiektów oferujących lody z automatu usytuowanych w miejscowościach turystycznych, gdzie każdego sezonu przebywa mnóstwo turystów. W wielu próbkach wykryto bakterie świadczące o niezachowaniu należytej higieny. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Nic tak dobrze nie sprawdza się w gorące dni, jak smakowite lody. Lukas Podolski stał się twarzą zimnych deserów marki Ice Cream United. Od 12 lipca można je dostać w supermarketach Lidl. Koszt opakowania o pojemności 500 ml wynosi 14,99 zł.Lody są jednym z najpopularniejszych letnich deserów. Niejednokrotnie byliśmy świadkami, jak reklamowały je rozmaite sławy. Tym razem do sklepów trafiły lody Lucasa Podolskiego. Mało kto spodziewałby się, że przysmak od znanego piłkarza może tyle kosztować.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
W trakcie upalnych dni smakosze z miłą chęcią sięgają po lody. Okazuje się, że niektóre z nich nie są najlepszym wyborem. Mowa przede wszystkim o produktach, których jakość pozostawia wiele do życzenia. W ich składzie można znaleźć między innymi gumę guar, sztuczne barwniki oraz utwardzone tłuszcze. Jedzenie takich lodów w dużych ilości może nam zaszkodzić.Nie da się ukryć, że latem lody cieszą się ogromną popularnością. W sklepach możemy natknąć się na rozmaite produkty. Na pierwszy rzut oka nie wzbudzają one u nas większych podejrzeń. Jednak warto zwrócić uwagę na ich skład.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Wyjeżdżając na wakacje, warto uzbroić się w cierpliwość - aby móc kupić kilka lodów dla swojej rodziny, klienci czekają nawet 40 minut w kolejkach przed lodziarniami. Według właściciela marki LodyBonano, który rozmawiał z portalem money.pl, zakaz handlu w niedzielę pomaga uzyskać klientów. Tego dnia kolejki są nawet po 100 osób. Długie kolejki do najlepszych lokali nie są niczym nadzwyczajnym. W trakcie tłustego czwartku dziesiątki głodnych konsumentów ustawiają się w długich kolejkach przed ulubionymi cukierniami, aby móc kupić kilka pączków. Niektórzy z nich potrafią wystać naprawdę sporo czasu, co zaskakuje nawet właścicieli. Niewielu z nich jest przygotowanych na tak duże zainteresowanie swoimi produktami. Co ciekawe, spory wpływ na taką sytuację ma zakaz handlu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Lody są jednym z tych deserów, które cieszą się sporą popularnością. Najchętniej sięgamy po nie, wówczas gdy z nieba leje się żar. Niektóre warianty smakowe mogą przyprawić nas o nie lada konsternację. Właściciel marki LodyBonano przyznał, że jego firma jest otwarta na różnego rodzaju eksperymenty. Jednym z niedawnych wynalazków są lody o smaku śledzi.Smakowite lody idealnie sprawdzają się w takcie upałów. Chłodny deser nie tylko przynosi ukojenie. Zazwyczaj najbardziej zachęcającym atutem lodów jest ich smak. Okazuje się, że czasami producenci wpadają na dosyć kontrowersyjne pomysły.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Gdy pojawiły się w sklepach, nikt nie mógł przypuszczać, jakie poruszenie wywołają. Tymczasem lody od Ekipy Friza cieszyły się takim zainteresowaniem, że praktycznie po kilku minutach wyprzedawały się w sklepach.
Smakowite lody niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. W sklepach można dostać rozmaite wersje takich łakoci. Jedna z nich bije ostatnio rekordy sprzedaży. Lody Ekipa wywołały prawdziwą burzę wśród miłośników słodyczy.
Wchodząc we współpracę z jednymi z ekipą najpopularniejszych obecnie youtuberów w Polsce, firma Koral zapewne spodziewała się sporego zainteresowania produktem. Jednak nie mogli przypuszczać, że zimna przekąska od Ekipy Friza stanie się towarem aż tak pożądanym przez nastolatków.
Lody są jednym z najbardziej popularnych przysmaków na świecie. Ciężkie upały wymuszają na ludziach szukanie sposobów na ochłodzenie się, aby nie cierpieć z przegrzania czy udaru słonecznego. Dlatego zimne lody znajdują swoich fanów najczęściej latem. Niestety, wielu włoskich producentów przemysłowych podczas produkcji lodów na dużą skalę praktykuje wtłaczanie dodatkowego powietrza do masy, aby zwiększyć jej objętość. To pozwala sprzedawać mniejszą ilość faktycznego produktu, za większe pieniądze.
Nie da się ukryć, że lody należą do grona uwielbianych deserów. W sklepach można się natknąć na rozmaite rodzaje tych specjałów. Niedawno do grona lodów firmy Koral dołączył produkt sygnowany przez Ekipę Friza.
Główny Inspektorat Sanitarny jest wyjątkowo ważną instytucją, która jest szczególnie istotna dla klientów. To dzięki niej konsumenci mogą bezpiecznie robić zakupy, nie zastanawiając się, czy dany produkt stanowi zagrożenie dla ich zdrowia, a niekiedy nawet życia. Z tego powodu GIS zdecydował o wycofaniu z obrotu popularnych lodów firmy Mars Polska Sp. z o.o. Decyzja dotyczy trzech partii, na opakowaniach, których nie zostały umieszczone informacje na temat alergenów w języku polskim, co może doprowadzić do groźnej pomyłki.
Ryby w naszej diecie powinny pojawiać się regularnie. Bogactwo kwasów omega oraz niska kaloryczność sprawiają, że nie sposób znaleźć dla nich zastępstwo w naszej diecie. Najwygodniejszą formą spożywania ryb są mrożone filety, które znajdziemy w każdym markecie.Najpopularniejsze z nich to panga oraz mintaj, jednak jakością zdecydowanie przewyższa je miruna - ryba o białym mięsie, przypominająca w smaku dorsza i jedynie kilka złotych droższa niż wcześniej wymienione pospolite gatunki. Gdy już mamy zapas mrożonej ryby warto wiedzieć jak błyskawicznie rozmrozić nawet najbardziej uparte kawałki. Okazuje się, że wcale nie musimy wkładać ich do wody, a w sprytny sposób użyć mleka, które przyniesie nam aż dwie, wymierne korzyści.