Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych potraw przyrządzanych na Wigilię. Sekretem smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa i aromatyczne dodatki, między innymi miód, suszone morele i orzechy włoskie. Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Podczas przygotowywania uroczystej kolacji wigilijnej nie zapomnijmy o tradycyjnej potrawie na słodko, czyli kluskach z makiem. Ugotowany makaron wymieszany z masą makową z miodem, orzechami i bakaliami posmakuje każdemu.Do przygotowania klusek z makiem potrzebujemy suchego maku, orzechów włoskich, suszonych moreli, rodzynek, pomarańczowej skórki kandyzowanej, miodu i ekstraktu migdałowego. To najważniejsze składniki, dzięki którym masa makowa jest wilgotna i niezwykle smaczna.Mak do klusek z makiem najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a dopiero później gotujemy w mleku. Niektórzy ziarna gotują w wodzie, jednak to właśnie mleko wydobywa z maku najlepszy aromat i doskonale zmiękcza ziarna. Mak musimy również zmielić w maszynce. Odpowiednio przygotowane ziarna są sekretem doskonałych klusek z makiem, którym nikt się nie oprze.
Mariola Bojarska- Ferenc od lat inspiruje swoimi zdrowymi, a przy tym pysznymi pomysłami na posiłek. Tym razem podzieliła się sposobem na pożywny jesienny obiad. Jej bogaty w warzywne dodatki makaron otoczony aksamitnym sosem skusi niejednego amatora dobrego jedzenia. Ten smak wprost zachwyca.Makaron popularnej trenerki, dzięki dużej zawartości warzyw dostarcza do naszego organizmu błonnik, żelazo oraz witaminę C. Te składniki warto docenić zwłaszcza podczas obecnie panujących chłodów. Niezwykły aromat dania jest zaś zasługą przypraw, a także sera typu parmezan. Obok tego dania nie można przejść obojętnie.
Błyskawiczny sos do makaronu będzie idealny na obiad dla całej rodziny. Sycący i kremowy dodatek do klusek uzyskamy, łącząc pomidory z serkiem topionym. Doprawiony odrobiną ziół będzie smakował obłędnie. Pyszny posiłek sprawdzi się na obiad, a nawet jako ciepła kolacja. Prosty i smaczny sos do makaronu bez mięsa można przygotować w kilka chwil. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka topionego będzie aksamitny i aromatyczny, a przy okazji nasyci na bardzo długo. Warto skosztować.
Gotowanie makaronu pod przykryciem jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Przez jeden błąd makaron jest papkowaty i traci swoją strukturę i smak. Jak gotować makaron? Poznaj kilka przydatnych informacji.Makaron jest świetnym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy dodajemy go do warzyw, sosu, mięsa, czy do zupy, musimy go odpowiednio ugotować. W przeciwnym razie makaron będzie niesmaczny i będzie miał papkowatą konsystencję. Jak gotować makaron?Wiele osób popełnia podstawowy błąd podczas gotowania makaronu. Makaronu nie gotujemy pod przykryciem, ponieważ nie będzie smakował tak, jak powinien. Jak gotować makaron? Zrezygnujmy również z dodatku oleju lub oliwy. Nitki i kluski faktycznie się nie posklejają, jednak przygotowany przez nas sos nie będzie trzymał się makaronu.Gotowanie makaronu wymaga również odpowiedniego garnka i czasu. Nie przyspieszymy procesu gotowania, jeśli makaron będzie bulgotał na najwyższej mocy palnika. Garnek musi być dopasowany do ilości i rodzaju makaronu. Jeśli będzie zbyt mały, makaron nie ugotuje się tak, jak powinien.
Smak własnoręcznie przygotowanego makaronu jest nie do podrobienia. Choć jego przygotowanie nie należy do trudnych zadań, może wymagać odrobiny czasu. Końcowy produkt odwdzięczy się za to niebywałymi doznaniami kulinarnymi. Zachęcamy do przygotowania domowych łazanek według sprawdzonego, staropolskiego przepisu.Makaron na domowe łazanki jak za dawnych lat możesz przygotować z wyprzedzeniem, a następnie wysuszyć. Dzięki temu w gorącym, przedświątecznym okresie zaoszczędzisz sporo czasu. Suszenie makaronu zajmuje od 24 do 48 godzin. W celu przyspieszenia tego procesu gotowe ciasto możesz też podsuszać w piekarniku w temperaturze 50 st. C przez ok. 60 minut.
Macie w lodówce makaron i szukacie pomysłu na tani obiad? Danie z dodatkiem kiełbasy powinno was zainteresować. Prostą kombinację ze śmietanowym sosem wzbogaconym o aromatyczną kiełbasę przygotujecie w kilka chwil, a rodzina z pewnością zje ze smakiem. Do zrobienia pysznego obiadu na bazie makaronu potrzebować będziemy kawałka kiełbasy i pora, a także niewielkiej porcji sera żółtego i śmietanki. Skorzystamy więc z tanich składników, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Warto dodać jeszcze nieco czosnku i ziół prowansalskich, by danie nabrało niesamowite aromatu.
Zupa pomidorowa ma wiele odsłon. W zasadzie każda gospodyni wypracowała na tę klasyczną potrawę swój własny patent. O takim dodatku jednak prawdopodobnie jeszcze nie słyszeliście. Mowa o dodaniu do zupy garści suszonej żurawiny.Suszona żurawina jest produktem bogatym w antyoksydanty. Stanowi także dobre źródło błonnika. Zupa pomidorowa z dodatkiem tego owocu ma nieoczywisty intrygujący smak. Z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi dobrej kuchni.
Makaron z pieczarkami jest świetną propozycją obiadową, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Obiad z 3 składników zrobisz w zaledwie 20 minut. Makaron jest bardzo smacznym i pożywnym daniem, które posmakuje wszystkim domownikom.W tygodniu, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na większe zakupy i gotowanie, warto przygotować na obiad coś naprawdę szybkiego i sycącego. Makaron z pieczarkami to obiad z 3 składników, który przygotujemy błyskawicznie nawet w najbardziej zabiegany i pracowity dzień.Makaron z pieczarkami doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem lub natką pietruszki. Do makaronu możemy dodać również trochę startego sera typu gouda lub parmezan. Jednak nie jest to konieczne. Obiad z 3 składników jest prostym daniem pełnym aromatu.Do obiadu z 3 składników nie dodajemy śmietany. Doskonały sos uzyskamy, kiedy do podsmażonych na cebuli grzybów wlejemy szklankę wody po gotowaniu makaronu. Na patelnię dodajemy również makaron i smażymy przez kilka minut, aż woda odparuje i powstanie zawiesisty sos.
Makaron w sosie śmietanowym z wędzonym boczkiem jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Danie przygotujesz z kilku podstawowych składników w dosłownie 15 minut. Poznaj przepis na błyskawiczny posiłek, który zachwyca prostotą i smakiem.Dania z patelni z makaronem są prostymi daniami jednogarnkowymi, które przygotujesz w nawet najbardziej zabiegany dzień. Obiad będzie gotowy w 15 minut, nie musisz więc tracić czasu na długie gotowanie posiłku dla wszystkich domowników.Do przygotowania makaronu potrzebujesz boczku wędzonego, kawałka żółtego sera, kwaśnej śmietany. Całe danie doprawisz wyłącznie solą i pieprzem. Przed podaniem polecam oprószyć makaron posiekaną natką pietruszki, która wzmocni smak całej potrawy.Makaron koniecznie ugotuj al dente, przegotowane rurki stracą nie tylko odpowiednią strukturę, ale i cały smak. Nie polewaj makaronu sosem. Ugotowany makaron przesmaż na patelni z resztą składników. Przygotowane w ten sposób danie będzie niezwykle aromatyczne.
Domowa zupa pieczarkowa z makaronem jest prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna. Stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Świetnie nadaje się do odgrzewania, najlepiej smakuje podana z makaronem. Musisz ją ugotować. Domowe zupy są zawsze dobrą opcją obiadową. Doskonale rozgrzewają, są pożywne i zdrowe. Łatwo też je przygotować. Nigdy nie doprawiam zup kostką rosołową, ponieważ to sama sól i konserwanty. Wywar gotowany odpowiednio długo i z odpowiednimi przyprawami, będzie smakował o wiele lepiej, niż zupa z kostki.Zupę pieczarkową gotuję na bulionie lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w mojej kuchni się nie marnuje. Gdy wywar ma już smak i aromat, dodaję do niego podsmażone na maśle klarowanym pieczarki. Tak ugotowana zupa zachwyci każdego pełnym smakiem.Do zupy pieczarkowej gotuję makaron, najczęściej łazanki lub świderki. Makaron nie może być rozgotowany, ponieważ straci smak i apetyczny wygląd. Domową zupę pieczarkową posypuję posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i zabielam kwaśną śmietaną.
Do przygotowania smacznego posiłku nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Nasz pomysł na tani obiad w postaci zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i dynią to łatwy i szybki w przygotowaniu przepis. Dzięki dodatkowi sezonowego warzywa, zapiekanka nabiera pięknego pomarańczowego koloru oraz ma przyjemny, słodkawy posmak. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i dynią jest sycącą propozycja dzięki solidnemu dodatkowi wieprzowej łopatki. Świeżości dodają jej pomidory oraz cebula, z chrupiący wierzch z zapieczonego sera żółtego przyjemnie spaja całość. Niebanalna przyprawa curry dodaje daniu wyjątkowego charakteru. Aż ślinka cieknie.
Domowa krajanka do rosołu była nieodłącznym elementem obiadu u babci. Delikatny jajeczny makaron doskonale komponuje się z tradycyjną zupą. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Są potrzebne zaledwie cztery tanie składniki, a smakuje o niebo lepiej niż sklepowe odpowiedniki i nie rujnuje portfela. Spróbujecie? Jajeczny makaron krajanka świetnie pasuje do domowego rosołu. Jego samodzielne przygotowanie zdecydowanie się opłaca. Nie zajmuje ono wiele czasu, a makaron wychodzi tańszy niż kupny. Każdy sobie poradzi.
Makaron z sosem serowym to pyszne i proste danie. Kremowy sos wyśmienicie łączy się w nim z intensywnym aromatem sera pleśniowego. Makaron z sosem serowym przygotowuje się błyskawicznie. Możesz cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko najdzie Cię ochota.Do tego przepisu możesz użyć swojego ulubionego rodzaju makaronu. Ponadto danie możesz wzbogacać też o inne składniki, jak np. kurczak, brokuł, czosnek czy pomidorki cherry. Dzięki temu przepyszny makaron z sosem serowym za każdym poznasz w nowej ciekawej wersji.
Zapiekanki obiadowe są prostym i pożywnym daniem, które łatwo przygotować ze składników akurat zalegających nam w lodówce. Makaronową lub ziemniaczaną bazę zalewa się sosem i wstawia do piekarnika. Przedstawiamy uniwersalny przepis na serowy sos do zapiekanki. Jego kremowej konsystencji trudno się oprzeć.Nasz sos do zapiekanki powstaje na bazie mleka, mąki oraz żółtego sera. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i doprawić je do smaku. Ten serowy sos do zapiekanki to szybki i prosty sposób na wyśmienity obiad.
Makaron pełnoziarnisty może być zdrową bazą wielu dań. Wie o tym doskonale Kate Hudson, która podzieliła się swoim przepisem na pyszny mączny rarytas. Zawsze przyrządza go ze zdrowej mąki i podaje z prostym bazyliowym pesto. Spróbujecie? Zrobienie makaronu z maki pełnoziarnistej wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zdrowy mączny rarytas wymaga zaledwie 3 prostych składników. Receptura Kate Hudson jest niezawodna. Musicie spróbować.Kate Hudson jest wielką fanką makaronów. Wynika to między innymi z tego, że aktorka ma włoskie pochodzenie. Gwiazda stawia na znacznie zdrowszą wersję makaronu, w którym wykorzystuje pełnoziarnistą mąkę. Kate Hudson w jednym z wywiadów wyznała, że jej dzieci uwielbiają danie na bazie domowego makaronu.
Makaron z kurkami polecany przez Karola Okrasę jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Doskonale też smakuje, bo oprócz aromatycznych grzybów zawiera również posiekane pistacje. Efekt naprawdę jest powalający. Koniecznie musicie przetestować ten przepis, Nie tylko lato jest porą na pyszne warzywa i owoce sezonowe. Jesienią możemy cieszyć się smakiem aromatycznych grzybów, orzechów, dyń, śliwek i wielu innych produktów. Przygotujemy z nich wyśmienite dania i desery dla całej rodziny. Jednym z dań obiadowych, które musi znaleźć się w jesiennym menu, jest szybki makaron z kurkami z przepisu Karola Okrasy.Na stronie kuchnialidla.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów od znanych kucharzy, między innymi Karola Okrasy, którego przepis na makaron wykorzystany jest w tym artykule. Makaron przygotowany według jego receptury jest pomysłem na naprawdę szybki obiad, który wygląda jak z najlepszej restauracji. Aromatyczne grzyby, pistacje, kapary i ser grana padano tworzą naprawdę rewelacyjne danie.Do przygotowania makaronu z kurkami i pistacjami potrzebujemy dużej, głębszej patelni, ponieważ ugotowany makaron będziemy smażyć z resztą składników. W ten sposób doskonale przejdzie on aromatem kurek i pistacji. Makaron musimy ugotować al dente, w przeciwnym wypadku rozpadnie się na patelni podczas smażenia.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Zrobienie makaronu z kiełbasą i sosem pomidorowym nie zajmie wam wiele czasu, a danie z pewnością spodoba się domownikom. Jest sycące i niezwykle aromatyczne.Prosty i tani obiad na bazie makaronu nie może być złym pomysłem. Przysmak nie wymaga wielu składników, a zachwyca smakiem i robi się go niemalże ekspresowo. Warto spróbować, jeśli nie mamy ochoty na długie pitraszenie, a głodni domownicy czekają na posiłek. Będą zachwyceni.
Rosół z kaczki według przepisu Ewy Wachowicz jest nieco wykwintniejszą wersją tradycyjnego rosołu drobiowo-wołowego. Dzięki znaczącej zawartości tłuszczu, rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak, porównywany wręcz czasem do smaku pieczeni. Ewa Wachowicz krok po kroku przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania.Kacze mięso jest znacznie zdrowsze niż to pochodzące z kury. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, wobec czego rosół z kaczki poza samym smakiem, różni się od klasycznego także wartościami odżywczymi. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, poleca te pożywną zupę.
Makaron z serem jest doskonałym pomysłem na szybki i tani obiad. Wykonanie dania wymaga zaledwie pięciu składników i z pewnością macie je w kuchni. Przepis jest prosty, a smak zachwyca. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.Szybki i tani obiad na bazie makaronu zrobicie w zaledwie kwadrans. Podamy go z sosem, który przygotujemy z prostych składników. Każdy z nas ma w domu ser, masło, mleko, mąkę i przyprawy. Te produkty wystarczą, by wyczarować pyszne i sycące danie. Skusicie się?
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Ugotuj zupę pomidorową jak u mamy. Domowa zupa zachwyca wyraźnym smakiem i rozgrzewającymi właściwościami. Podana z ulubionym makaronem lub ryżem znika z talerzy w oka mgnieniu. Domowe zupy gotowane przez mamy i babcie zawsze smakowały najlepiej. Zupa pomidorowa jak u mamy to prosta zupa gotowana w tradycyjny sposób. Pomidorówkę podajemy z ryżem lub makaronem. Możemy również przygotować do niej kluski lane z jajka i mąki.Domową zupę pomidorową ugotujmy na mięsie drobiowym i warzywach rosołowych, dzięki którym danie będzie miało pełny smak i aromat. Przed dodaniem pomidorów do zupy, koniecznie przesmażmy je z czosnkiem na maśle lub oliwie. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze wyrazu.Zrezygnujmy z kostek rosołowych. Zupę pomidorową doprawmy solą, pieprzem, cukrem i natką pietruszki. Cukier jest niezbędny w daniach z pomidorami, ponieważ doskonale łagodzi kwaskowy smak warzywa. Zupę jak u mamy zabielamy śmietaną, tak smakuje najlepiej.
Szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad? Zainspiruj się włoską kuchnią i zaserwuj rodzinie makaron z wyśmienitym sosem. Podsmaż boczek, dodaj jajka i śmietanę i wymieszaj całość z ugotowanymi świderkami czy rurkami. Przekonasz się, że 30 minut w zupełności wystarczy, by móc zasiąść do stołu. Przepisów na szybkie obiady w 30 minut jest naprawdę wiele. Bez problemu znajdziemy receptury na zupy, zapiekanki, czy inne dania, których przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jednym z ciekawszych dań jest makaron z boczkiem inspirowany włoską kuchnią.Makaron z boczkiem, słodką śmietanką i parmezanem to idealne danie dla zabieganych. Przyrządzając go warto pamiętać, by makaron dodać do sosu i mieszając całość podgrzać. Dzięki temu makaron doskonale wchłonie wszystkie smaki i danie będzie naprawdę pyszne.
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest prostym i sycącym daniem obiadowym. Przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a składniki z pewnością macie w lodówce. Tani posiłek, który cała rodzina zje ze smakiem, jest na wyciągniecie ręki. Spróbujecie? Nie wiecie, co zrobić na obiad, a w lodówce macie szynkę, ser żółty i makron z poprzedniego dnia? Dodajcie do nich kilka innych składników i zapieczcie. Prosty i szybki obiad spodoba się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?
Babcia Janina w programie Masterchef Junior przygotowała ciasto na ravioli, czyli tradycyjne, włoskie pierożki. Ciasto na makaron jest niezwykle elastyczne, miękkie, a po ugotowaniu ravioli dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić makaron ravioli? Pani Janina jest jedną z finalistek czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Masterchef. W jednym z odcinków programu Matserchef Junior była również gościem specjalnym i pokazywała młodym uczestnikom, jak zrobić makaron ravioli. Michel Moran był pod wrażeniem jej domowej receptury.Babcia Janina makaron przygotowuje z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli przygotowane według jej przepisu jest niezwykle delikatne, ponieważ ciasto jest doskonale wyrobione, miękkie i elastyczne. Jak zrobić makaron ravioli? Zapomnij o gotowym produkcie, najlepszy makaron zrobisz w domu.Makaron ravioli przygotowywany jest z dowolnym farszem. Jednym z najbardziej popularnych jest szpinak z ricottą. Ravioli smakuje doskonale również z płynnym żółtkiem w środku, farszem grzybowym, szynką prosciutto. Każdy rodzaj farszu będzie smakował fenomenalnie, jeśli przygotujemy dobry makaron.
Zupa pomidorowa babci jest jednym z tych dań, które nierozerwalnie kojarzą nam się z dzieciństwem. Przygotowana na domowym bulionie, z dodatkiem pysznych pomidorów, po prostu nie ma sobie równych. Aby odtworzyć niezwykły smak babcinej pomidorówki, do gotującej się zupy pomidorowej dodaj odrobinę cukru. Rezultat Cię zachwyci.Aby przygotować pyszną pomidorową, ugotuj zawczasu mięsny lub warzywny bulion. Im lepsza baza, tym finalnie smaczniejsza wyjdzie nasza zupa pomidorowa. Kiedy masz już bulion, dalsze przygotowanie pysznej zupy pomidorowej pójdzie jak z płatka.
Zupa kalafiorowa z zacierkami jest świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a zarazem sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo łatwo i dość szybko ją ugotować. Dlatego doskonale sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegany dzień. Dobrze też nadaje się do odgrzewania.Zupa kalafiorowa z zacierkami to domowa, tradycyjna zupa, która smakuje jak u babci. Jest bardzo aromatyczna, prosta i pożywna. Zupę koniecznie ugotujmy na mięsnej wkładce i warzywach rosołowych, dzięki którym nabierze wspaniałego smaku.Zupę kalafiorową możemy ugotować z mrożonych lub świeżych różyczek kalafiora. Świeży kalafior sprawdzi się doskonale w sezonie, zimą natomiast możemy wykorzystać mrożonkę. Zupę doprawmy również świeżym lub mrożonym koperkiem i gałką muszkatołową.Zacierki w zupie kalafiorowej przygotujemy wyłącznie z jajka i mąki. To nic innego, jak malutkie, drobne kluseczki, które surowe wrzucamy pod koniec gotowania zupy i które doskonale zagęszczą całe danie.
Bryndzówka jest góralską zupą z bryndzy. Wyraźna w smaku, aromatyczna, pyszna. Zupę możemy w prosty sposób ugotować również w domowym zaciszu, cała rodzina będzie zachwycona. Bryndzówka jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad.Bryndza jest serem produkowanym z mleka owczego. Jest serem miękkim o intensywnym smaku. Jest lekko słony i pikantny, czasem może być również lekko kwaskowaty. Ze względu na konsystencję, bryndza wykorzystywana jest do wielu wyśmienitych potraw, w tym do bryndzówki.Zupę z bryndzy ugotujemy na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Bryndzówka jest zupą z dodatkiem makaronu zacierkowego i zasmażki, jest pożywna, gęsta i bardzo aromatyczna.Bryndzówkę podajmy z pumperniklem i szczypiorkiem, tak smakuje doskonale. Możemy również zgrillować bułkę lub przygotować grzanki, oprószyć ją posiekaną natką pietruszki lub podać samą. Każda wersja podania zniknie z talerzy błyskawicznie.
Co powiesz na sałatkę makaronową zamiast obiadu? Doskonale syci, a zrobisz ją zaledwie w 10 minut. Świetnie więc spisze się w ciepłe dni, kiedy apetyt nie jest zbyt duży. Jak ją zrobić? Wystarczy, że do ugotowanego makaronu dodasz kilka ulubionych warzyw i jeden pożywny składnik. Może nim być filet z piersi kurczaka — gotowany, pieczony albo wędzony. Latem szczególnie w ciepłe dni apetyty nam nie dopisują. Bardziej mamy ochotę na orzeźwiające napoje niż na sycące potrawy. Jednak wiadomo — jeść trzeba, by mieć siłę do pracy i by organizm dostał wszystkie składniki, których potrzebuje. Jakie potrawy najlepiej sprawdzają się w ciepłe dni? Z pewnością lekkie, niezbyt tłuste i szybkie do przygotowania. Nikt bowiem nie chce gotować się w kuchni ani tracić w niej zbyt dużo czasu. Dlatego doskonałym rozwiązaniem obiadowym będzie sałatka makaronowa. Makaron sam w sobie jest pożywny, a gdy jeszcze zestawicie go z kawałkami mięsa i warzyw zamieni się w pełnowartościowy posiłek.
Przyrządzaliście kiedyś carbonarę bez mięsa? Wegetariańska wersja dania z pysznie chrupiącą ciecierzycą w przyprawach z pewnością wam się spodoba. Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że niejeden mięsożerca jej się nie oprze. Spróbujecie? Carbonara bez mięsa swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi podpieczonej ciecierzycy wymieszanej z aromatyczną wędzoną papryką i odrobiną soli. Chrupiące warzywo strączkowe w połączeniu z kremowym jajecznym sosem sprawia, że makaron staje się obłędnie pyszny. W tej odsłonie danie jest smaczniejsze niż mięsny oryginał. Skusicie się?