Sos z pieczarkami do obiadu to prosty pomysł na obiad w bardzo zabiegany dzień. Jest aromatyczny, kremowy i pyszny, a przygotujesz go w kilkanaście minut. Sos z pieczarkami, pietruszką, cebulką i śmietaną posmakuje wszystkim. Poznaj przepis na wyśmienity sos z pieczarkami do makaronu.Sos z pieczarek to świetny dodatek do obiadu. Smakuje wyśmienicie z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Makaron z sosem pieczarkowym to lekka, wegetariańska propozycja obiadowa, którą pokochają nawet największe niejadki. Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, są proste w przygotowaniu i smakują świetnie z wieloma daniami. Sos z natką pietruszki i śmietaną jest kremowy, gęsty i bardzo aromatyczny, sos podaj z ulubionym makaronem, a stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na danie z pieczarkami- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek, są przepyszne. Grzyby równie dobrze smakują z mięsem- tu dowiesz się, jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie z pieczarek i grzybów leśnych.
W polskich domach bez żadnych wątpliwości króluje tradycyjny rosół, którym zajadają się praktycznie wszyscy, lecz nawet tak klasyczne receptury można jeszcze ulepszyć. Zajął się tym Pascal Brodnicki, który zaprezentował swoją własną wersję rosołu w orientalnym wydaniu. Oszałamiający aromat uzyskuje się dzięki dodaniu goździków, cynamonu oraz imbiru. Rosół Pascala Brodnickiego nie jest zupą, jaką wszyscy doskonale znamy. Przyzwyczailiśmy się, że rosół jest raczej delikatnym daniem, którym zajadamy się w czasie choroby czy po zbyt intensywnym wyziębieniu organizmu, aby powróciły siły. Brodnicki swój bulion doprawia imbirem, goździkami oraz cynamonem, co nadaje wywarowi korzennego aromatu oraz jeszcze mocniejszych właściwości rozgrzewających. Niżej zdradzamy jak zrobić go krok po kroku.
Knedle kojarzymy głównie z charakterystycznego nadzienia, jakim są soczyste i słodkie śliwki. Dzisiaj pokazujemy jednak przepis na knedle z białym serem, które cudownie rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest wyjątkowo łatwe, a gotowe knedliczki są tak smaczne, że na zawsze zagoszczą w twoim jadłospisie. Knedle wywodzą się z cesarstwa austro-węgierskiego, skąd przybyły do wielu krajów leżących przy jego granicy. W oryginale oczywiście knedle nadziewane były śliwkami, bądź okazjonalnie morelami - te nadawały im delikatniejszego smaku. Knedle z białym serem są aksamitne i kremowe, a za aromat odpowiada głównie wanilia. Radzimy użyć esencji waniliowej lub domowego cukru waniliowego, aby knedle posiadały głęboki zapach.
Jeśli zastanawiacie się co szybko i tanio przygotować na dzisiejszy obiad, możecie skorzystać z podpowiedzi znanej dziennikarki. Prezentujemy przepis Katarzyny Bosackiej na pyszny obiad z 2,70 zł za porcję. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a domownicy z pewnością zachwycą się jego smakiem. Katarzyna Bosacka znana jest m.in. z programów „Wiem co jem" czy „MądrzeJEMY". Dziennikarka udziela w nich porad dotyczących zdrowego odżywiania. Udziela też wskazówek dotyczących dobrych wyborów w sklepach. Na YouTube prowadzi też swój kanał EkoBosacka, na którym przedstawiła ostatnio swój przepis na danie obiadowe za 2,70 zł. Tyle właśnie kosztuje porcja makaronu z sosem pesto rosso, na który zdradziła recepturę. Bosacka do jego przygotowania użyła produktów pochodzących z popularnej sieci handlowej. Są niedrogie, a dobrej jakości.Spójrzcie na kadr pochodzący z filmiku na kanale EkoBosacka na YouTube. To danie wygląda bardzo apetycznie, a jest błyskawiczne do zrobienia.
Rosół drobiowo- wołowy z lubczykiem, suszonym majerankiem i kurkumą to najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny rosół, jaki jadłam. Mocny, ciemny bulion z wołowiny, indyka i kurczaka gotowany z włoszczyzną i ziołami to doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Poznaj przepis na rosół drobiowo- wołowy.Rosół z kurczaka jest bardzo smaczny, jednak nie może równać się z rosołem gotowanym również z indykiem i wołowiną. Kilka rodzajów mięsa sprawia, że bulion ma wyraźny smak i jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Do dania koniecznie dodaj świeżą włoszczyznę i podsmażoną cebulę, oddaje wtedy więcej smaku.Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek i kurkumę. Lubczyk nadaje zupie ciekawego aromatu, ma smak lekko zbliżony do maggi. Majeranek suszony uwalnia z mięsa jeszcze więcej nut smakowych, a kurkuma nadaje lekkiej ostrości i pięknego koloru. Mięso i warzywa z rosołu wykorzystaj później do zrobienia pysznego pasztetu. Z samego mięsa przygotujesz również pyzy lub kotlety mielone. Jeśli zostanie Ci rosół, ugotuj na nim pomidorową z lanymi kluskami.
Sos ze szpinaku do makaronu z serem pleśniowym, śmietaną i pomidorkami koktajlowymi to prosty i bardzo aromatyczny sos, z którego przygotujesz pyszny obiad, kolację lub lunch. Poznaj przepis na sos z mrożonego szpinaku do makaronu.Uwielbiam sosy na bazie szpinaku, są zdrowe, sycące i bardzo smaczne. Jak szpinak mrożony, to koniecznie spora ilość czosnku i śmietana, które świetnie podkreślają smak całego sosu. Do całego dania dodaję pomidorki koktajlowe, które nadają lekkości i świeżości, a także kawałek sera pleśniowego.Ser dodatkowo wzmacnia smak i zagęszcza sos. Jeśli wolisz łagodniejsze sery, wybierz ser typu camembert, jest najdelikatniejszym serem pleśniowym. Smakoszom polecam natomiast ser typu lazur z błękitną pleśnią, jest intensywny i doskonale komponuje się z całym daniem.Dosu ugotuj swój ulubiony makaron, ważne jest jednak to, żeby ugotować go al dente. Rozgotowane nitki lub rurki tracą swój smak, a zamiast makaronu będzie posklejana klucha mąki. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wyłóż na talerze, polej aromatycznym sosem i od razu podaj. Z dodatkiem sera pleśniowego stworzysz wiele świetnych dań- tu poznasz przepis na roladki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym, są idealne na obiad dla całej rodziny.
Sos z pomidorów do makaronu na obiad to prosty przepis na wyśmienity posiłek w stylu włoskim. Aromatyczny sos z pomidorów z puszki i pomidorków koktajlowych z dodatkiem czosnku, oliwy, parmezanu i bazylii to świetna opcja na makaron w 20 minut. Poznaj przepis na sos z pomidorów do makaronu.Sos z pomidorów do makaronu to jeden z tych sosów, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzą. Sos jest gęsty i pełen smaku, a otulony startym parmezanem i listkami bazylii wygląda jak z włoskiej restauracji.Do sosu z pomidorów z puszki zawsze dodaję szczyptę cukru, który znacznie poprawia smak dania i pozbywa się cierpkiego smaku przecieru. Danie najczęściej podaję z makaronem penne, spaghetti lub tagliatelle, ponieważ nitki mają taki kształt, że sos dobrze do nich przylega.Sos jest daniem błyskawicznym, jest idealny, kiedy nie mam czasu na gotowanie- obiad jest gotowy w dosłownie 20 minut. Często jem go również jako lunch lub kolację, ponieważ uwielbiam posiłki na ciepło i włoską kuchnię. Jeśli masz ochotę na równie szybki i smaczny sos do makaronu, w tym artkule dowiesz się, jak zrobić sos z brokułów i bazylii. Włoskie dania to również tradycyjna carbonara- tu poznasz przepis na makaron carbonara, będzie gotowy w zaledwie kilka minut.
Makaron jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych w codziennej diecie milionów Polaków, dlatego warto wiedzieć, jak dobrze go ugotować. Podstawą są odpowiednie proporcje wody oraz soli. Na 1 litr płynu wrzuca się 1 łyżeczkę soli - dzięki temu smak makaronu staje się wystarczająco intensywny i pysznie łączy się z resztą dania.Makaron podaje się na tysiące różnych sposób, które zwykle różnią się jedynie drobnymi szczegółami. Zazwyczaj kluski zalewa się po prostu sosem, który przyjemnie je oblepia podczas mieszania. Choć makaron popularnością wygrywa z wieloma innymi podobnymi produktami, nie wszyscy wiedzą jak należy go przygotować. Najczęściej problemy pojawiają się już przed wlaniem wody do garnka, dlatego poniżej dokładnie tłumaczymy cały proces.
Sos z awokado do makaronu to lekki, świeży sos z wyczuwalną nutą czosnku i sosu sojowego. Sos przygotujesz w kilka minut, a makaron podsmażony z awokado na patelni zyska rewelacyjny smak. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos z awokado do makaronu.Awokado to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi obniżają poziom cholesterolu, dbają o nasze serce i wzrok. Awokado to również źródło wielu witamin, dlatego też, mimo, iż owoc jest dość kaloryczny (zawiera również białko i węglowodany), powinniśmy wprowadzić go na stałe do naszej diety. Awokado ma uniwersalny smak, dzięki któremu przygotujesz z niego wiele wyśmienitych i prostych dań, między innymi pyszną i pożywną jajecznicę na śniadanie, sałatkę z tuńczykiem na kolację, czy właśnie sos do makaronu na smaczny obiad. Sos do makaronu z awokado jest bardzo prosty w przygotowaniu, delikatne, miękkie awokado w połączeniu z aromatycznym czosnkiem, oliwą i sosem sojowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.Jeśli masz ochotę na wyjątkową sałatkę z awokado- tu poznasz przepis na sałatkę z pieczonych buraków, awokado, kolendrą, miętą i chili, jest pikantna i pyszna.
Zazwyczaj rosół przyrządza się z mięsa drobiowego oraz warzyw — marchewki, pietruszki, selera i pora. Niektórzy ten ostatni składnik zamieniają na kapustę włoską. Delikatne orzechowe nuty warzywa nadają zupie wyjątkowego charakteru. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego rosołu, koniecznie spróbujcie. Dodatek kapusty może być niewielki. Wystarczy kilka liści, by poczuć różnicę. Proponujemy wam jednak przygotowanie esencjonalnego wywaru z dodatkiem całej główki tego warzywa. Oprócz niezwykłego orzechowo-chrzanowego posmaku zupa zyska porcję witaminy C i K oraz kwasu foliowego. Zdecydowanie warto.
Sos z boczniaków do makaronu to pomysł na aromatyczne danie, jak z restauracji. Gęsty sos grzybowy doprawiony śmietaną, świeżym tymiankiem i parmezanem podany z makaronem to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienity sos z boczniaków do makaronu.Boczniaki są późnymi grzybami sezonowymi, które można spotkać w naszych lasach od końca października aż do początku lutego, jeśli zima nie będzie zbyt ostra. Boczniaki rosną na drzewach liściastych, głównie na pniach i przewróconych konarach.Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń i cynk. Grzyby są mało kaloryczne, a ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, mogą służyć za zamiennik mięsa. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać boczniaki w kuchni. Sos do makaronu z boczniaków jest więc nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Boczniaki podsmażone z cebulką, czosnkiem i tymiankiem na oliwie z oliwek mają doskonały smak. Danie oprósz startym parmezanem, a zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i aromatyczny sos do makaronu- tu poznasz przepis na sos z brokuła i świeżą bazylią, jest idealny na obiad w zarówno w zimowe, jak i upalne dni.
Sos z brokułów do makaronu to pomysł na prosty obiad włoskiej kuchni. Sos na bazie brokuła, świeżej bazylii, czosnku i parmezanu to niezwykle aromatyczny dodatek do makaronu. Poznaj przepis na sos z brokułów do makaronu, idealny na obiad, lunch i kolację.Sos brokułowy z parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią jest bezkonkurencyjnym, lekkim sosem do makaronu w włoskich stylu. Danie jest idealne zarówno w zimowe, pochmurne dni, jak i upalne popołudnia, jest świeży, aromatyczny, ziołowy, jest przepyszny.Sos do makaronu z brokułem ma również wyczuwalną nutę oliwy z oliwek i cytryny. Danie gotuję go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na błyskawiczny, ale pożywny i smaczny obiad, lunch lub kolację. Do sosu ugotuj swój ulubiony makaron, osobiście polecam penne lub paccheri, czyli grube, krótkie rurki, które doskonale łączą się z każdym sosem i wyglądają bardzo ładnie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji. Każdą porcję makaronu podsmażam z sosem na patelni, aby rurki były jeszcze smaczniejsze.Jeśli również jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i lubisz proste i szybkie dania- tu poznasz przepis na domowe pesto bazyliowe, idealne do makaronów, mięs i sałatek w prawdziwie włoskim stylu.
Pomidorowa jest zupą, która dość często gości na naszych stołach. Warto urozmaicić ten klasyk, wlewając do niego soku z kiszonych ogórków. Danie nabierze zupełnie nowego, głębszego smaku. Z pewnością go pokochacie. Sprawdźcie koniecznie. Smaczna pomidorowa przyjemnie otuli żołądek w chłodne dni. Proponowaliśmy wam już, by przygotować ją z dodatkiem ziół. Zachęcaliśmy też do sprawdzenia sycącej wersji z czerwoną soczewicą. Tym razem proponujemy nowy nietypowy dodatek, który doskonale wydobędzie smak pomidorów.
Sos z cukinii do słoików to świetny sposób na pyszny i lekki sos, który zachowa swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Sos z cukinii wykorzystasz między innymi do polania makaronu, ryżu. Sos świetnie łączy się również z kurczakiem i indykiem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z cukinii do słoików. Sos z cukinii to jeden z lepszych sosów do makaronu, ryżu i dań z drobiem. Cukinia duszona z papryką, czosnkiem, cebulą i passatą pomidorową tworzy rewelacyjny, gęsty i mocno warzywny sos, który posmakuje nawet największym mięsożercom.Sos z cukinii do słoików to duże ułatwienie w kuchni. Dzięki pasteryzacji i zalewie octowo-cukrowej, sos zachowuje swój smak i przede wszystkim świeżość przez wiele miesięcy. Sos jest wprost idealny na błyskawiczny obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż i sięgniesz do spiżarni po słoiczek. Przygotuj równie pyszny sos do słoików z czerwonej papryki, ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, podasz go z makaronem, ryżem, mięsem.Jeśli lubisz grzyby leśne- w tym artykule poznasz przepis na bajecznie pyszną pastę z grzybów leśnych, idealna na zimę.
Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem. Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym, idealny na pożywny i smaczny obiad.
Jesteście wielbicielami włoskiej kuchni? Już od czwartku włoskie specjały będzie można kupić w Biedronce. Dzięki tym produktom przyrządzone przez was dania będą smakować, jak oryginalne. Z całą pewnością za nie nie przepłacicie, bo dyskont oferuje je w dobrych cenach. Jeśli chcielibyście przygotować w domu potrawy rodem z Włoch lub z włoskiej restauracji, będziecie potrzebować odpowiednich produktów. Tylko one umożliwią wam odtworzenie oryginalnego smaku dania. Gdzie ich szukać? Zwykle możecie je znaleźć w supermarketach lub delikatesach, jednak nie są tanie. Tym razem możecie jednak kupić je w Biedronce, po naprawdę przystępnych cenach.
Sos z tuńczykiem to świetny dodatek do makaronu. Aromatyczny sos pomidorowy z oregano, czosnkiem, bazylią i oliwkami świetnie łączy się z delikatną rybą i makaronem do spaghetti, tworząc proste, szybkie i doskonałe danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na sos z tuńczykiem do makaronu w prawdziwie włoskim stylu.Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem to jedno z ekspresowych dań, które przygotujesz w najbardziej zabiegane dni. Sos jest bardzo aromatyczny, doprawiony suszonym oregano i świeżą bazylią, jest świeży, lekko słodki, a tuńczyk pasuje do niego idealnie.Tuńczyk jest chudą rybą, dlatego też powinniśmy częściej wprowadzać go do naszej diety. Mięso to przede wszystkim źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są absolutnie niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.Do dania przygotuj makaron spaghetti, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem i wygląda bardzo efektownie. Ugotowany makaron al dente podsmaż z sosem na patelni przed samym podaniem, aby nitki jeszcze lepiej naszły aromatem pomidorów, ryby i ziół.Nie masz pomysłu na danie z tuńczykiem? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić obłędną tartę z ciasta francuskiego, idealną na lekki i pożywny obiad. Na lunch lub kolację natomiast doskonale sprawdzi się sałatka makaronowa z tuńczykiem i pysznymi dodatkami.
Sos z serków topionych do makaronu to pomysł na szybki, ale przepyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, śmietanowy sos z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na najlepszy sos z serków topionych do makaronu.Jeśli masz ochotę na błyskawiczny obiad lub lunch do pracy, to sos z serków topionych jest właśnie dla Ciebie. Makaron w aksamitnym sosie z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem to rewelacyjne danie, które pokochasz już od pierwszego kęsa.Sos jest bardzo aromatyczny. Ma wyczuwalną nutę śmietankową, wyraźny smak oliwy, pomidorów suszonych, czosnku. Sam kurczak również ma świetny smak, a liście szpinaku nadają daniu lekkości i świeżości.Pomidory suszone kupuj zawsze w słoiku z oliwie z oliwek. Pomidory są o wiele smaczniejsze w towarzystwie oliwy, a samą oliwę wykorzystasz do smażenia kurczaka, warzyw, a nawet do polania sałatek, ponieważ jest o wiele bardziej aromatyczna od klasycznej.Jeśli masz ochotę na kremowy sos do makaronu- tu poznasz przepis na przepyszny sos z mascarpone i roszponką, idealny na obiad lub lunch.
Sos warzywny do makaronu z czerwoną soczewicą, cukinią i papryką to pomysł na wyśmienity, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Pożywny, aromatyczny sos doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu, tworząc pyszne danie. Poznaj przepis na sos warzywny do makaronu.Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy przygotujesz do niego sos mięsny, śmietanowy, czy warzywny, zawsze wyjdzie smacznie i zniknie z talerzy błyskawicznie. Sos warzywny z soczewicy, papryki i cukinii to mój kulinarny hit, każdy go chwali i prosi o przepis.Soczewica czerwona jest delikatniejsza od białej, ma mniejsze ziarna i ugotujesz ją w 15-20 minut. Czerwona soczewica nie posiada łupinek, przez co jest łatwo przyswajalna przez organizm, jest sycąca, ale nie powoduje wzdęć.Wszystkie warzywa do sosu podsmażam na oliwie z oliwek, następnie duszę w bulionie warzywnym, aby całe danie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Sos warzywny możesz również przygotować w większej ilości, włożyć do słoików i pasteryzować, aby następnym razem zrobić pyszny obiad w 5 minut.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity makaron z sosem- tu poznasz przepis na bosko kremowy sos z mascarpone i roszponką, idealny na lunch i obiad.
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej - wszystko zależy od rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Aby zupa ta była pyszna i zdrowa, zrezygnuj z kostek rosołowych na rzecz sosu sojowego. Przyprawa wypełniona jest smakiem umami i sprawdza się jako wzmacniacz aromatu, który nadaje bulionowi głębi i pięknego koloru. Rosół jada się na całym świecie i choć jest prawdopodobnie najpopularniejszą zupą świata, nie trudno o zaliczenie wpadki. Mdły smak, zły kolor, brak przejrzystości czy zbyt dużo soli są jedynie kilkoma problemami, które spotykają miłośników rosołu. Jedna przyprawa może rozwiązać je w kilka chwil. Mowa o sosie sojowym, którego słony smak umami sprawdza się w setkach dań kuchni azjatyckiej. Nie musisz obawiać się, że sos drastycznie zmieni aromat potrawy - wystarczy niewielka ilość, aby pozytywnie wpłynąć na rosół, jednocześnie bez ryzykowania, że wywar nagle smakować będzie nie tak, jak powinien.
Jeśli szukacie pomysłu na szybki i tani obiad, właśnie go znaleźliście. Przedstawiamy przepis Strzelczyka na specjał polskiej kuchni sprzed lat. Jest to makaron z twarogiem i boczkiem. Prosty w przygotowaniu, a doskonale sycący i bardzo aromatyczny.Dobry obiad powinien być smaczny i pożywny. Miło też, gdy można go zrobić w pół godziny, nie wydając zbyt dużo na składniki. Takie danie zawsze znajdzie chętnych do przygotowania i do zjedzenia. A makron po polsku, czyli z twarogiem i boczkiem z pewnością należy do takich potraw. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie tej potrawy pochodzące z kanału Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube. Prawda, że od razu chce się to danie zjeść?
Sos z pieczarek do makaronu to prosty sos, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, danie jest więc pomysłem na ekspresowy obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Sos z pieczarek na śmietanie, podany z natką pietruszki i startym parmezanem smakuje wyśmienicie i za każdym razem każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos z pieczarek do makaronu.Pieczarki to grzyby hodowlane, które są dostępne w sklepach prze cały rok. Mim tego, iż niektórzy uważają, że pieczarki składają się głównie z wody, grzyby te do świetne źródło witamin z grupy B, w tym tiaminy i kwasu foliowego. Z pieczarek przygotujesz wiele smacznych potraw. Sosy na ich bazie są bardzo aromatyczne, pyszne i zdrowie. Sos pieczarkowy to świetny dodatek do makaronów, placków ziemniaczanych i pieczonych mięs, np. do polędwiczek wieprzowych i schabu.Do sosu pieczarkowego ugotuj swój ulubiony makaron, zwykle gotuję penne lub tagliatelle, ponieważ te dwa rodzaje makaronu doskonale łączą się z każdym sosem, który przywiera do grubych nitek i rurek, nadając im smak.Z pieczarek ugotujesz również doskonałą w smaku, sycącą zupę- tu poznasz przepis na obłędną pieczarkową, jak u babci.
Zupa udon z wołowiną to danie w prawdziwie chińskim stylu. Tradycyjna, mięsna zupa z aromatycznym, skarmelizowanym cukrem, szalotką i gotowana na bulionie dashi posmakuje każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę udon z wołowiną.Zupa udon z wołowiną to chiński przysmak, który możesz również przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczna zupa z długim, grubym makaronem i podsmażoną z szalotką wołowiną sprawi, że danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Zupę ugotuj na bulionie dashi, możesz ugotować go samodzielnie, możesz kupić również gotowy koncentrat do bulionu i wymieszać go z wodą, będzie dużo prościej, a równie smacznie. W zupie nie może zabraknąć przyprawy mirin, czyli winna przyprawa, która powstaje z fermentacji wina. Mirin jest jedną z podstawowych przypraw kuchni chińskiej.Przygotuj również wyśmienity ryż smażony po chińsku, z jajkiem, grzybami mun i kurczakiem, idealny na lekką i pyszną kolację lub lunch.
W sklepach wybór kupna makaronu może przytłoczyć, ponieważ marek oraz gatunków tego produktu jest mnóstwo. Siostra Anastazja ma własny przepis na najlepszy makaron, który pysznie smakuje z aromatycznymi sosami czy zwykłymi zupami. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku tajniki jej receptury. Makaron ze sklepu może zawierać składniki niechciane, takie jak niepotrzebne barwniki, konserwanty czy ulepszacze smaku. Produkując go od podstaw we własnym domu, doskonale wiemy co dodaliśmy do ciasta, więc nie ryzykujemy spożywania niezdrowej chemii. Siostra Anastazja swój makaron robi tylko z 4 składników, co jest kolejną ogromną zaletą. Z pewnością większość z nas ma je pod ręką w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. To oszczędza nam dużo czasu, a także wydatków.
Sos z mascarpone do makaronu to prosty sos, dzięki któremu przygotujesz danie jak z włoskiej restauracji. Delikatny, aksamitny sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką i roszponką to pomysł na wyśmienity lunch lub obiad. Poznaj przepis na sos z mascarpone do makaronu.Mascarpone to włoski serek produkowany wyłącznie ze słodkiej śmietanki, stąd jego delikatny, słodkawy smak. Mascarpone to świetny dodatek do sosów, zup, deserów i ciast. Tradycyjne, włoskie tiramisu z mascarpone smakuje obłędnie.Makaron z serkiem śmietanowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką to proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Makaron w aksamitnym sosie podaj z roszponką i świeżo mielonym pieprzem, a każdy będzie prosił o dokładkę.Nie wylewaj oliwy z suszonych pomidorów, jest idealnym nośnikiem smaku. Na niej podsmażysz czosnek i cebulę, warzywa, a nawet mięso, które zyskają doskonały aromat i smak. Oliwę wykorzystasz np. do przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Makaron z brokułem, papryką i pomidorkami koktajlowymi w gęstym sosie na bazie śmietany i camemberta to pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie doprawione gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na sos śmietanowo- serowy do makaronu.Sos śmietanowo- serowy z camembertem to sos w zupełnie nowej odsłonie, jest gęsty i bardziej aromatyczny i wyraźny od sosu z serków topionych, czy goudy. Camembert jest również najdelikatniejszym serem pleśniowym, nie jest więc za ciężki i pachnie bardzo ładnie.Makaron z sosem to również warzywa. Danie najlepiej smakuje z papryką czerwoną, pomidorkami koktajlowymi i brokułem. Czosnek, cebula, ser, gałka muszkatołowa i pieprz doskonale się uzupełniają i idealnie doprawiają całą potrawę.Do sosu śmietanowo- serowo ugotuj makaron do spaghetti lub tagliatelle, czyli długie, prasowane nitki, do których sos przywiera jeszcze lepiej. Makaron penne równie dobrze sprawdzi się w całym daniu, ponieważ sos wejdzie do środka rurek, nadając im wspaniałego smaku.Jeśli szukasz pomysłu na makaron z sosem- tu poznasz przepis na pyszny makaron z sosem grzybowym, parmezanem i pietruszką, idealny na obiad i pożywny lunch do pracy.
Zastanawiasz się, co zrobić na obiad? Mamy przepis na proste i tanie danie, a mianowicie na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Będzie to pyszny i niedrogi obiad, który zrobisz z zaledwie kilku składników. A z pewnością zachwyci się nim cała twoja rodzina. Co ważne, danie to doskonale nadaje się do odgrzewania.Mielone mięso i makaron to produkty, których nie powinno zabraknąć w kuchni osób zabieganych. Można bowiem z nich przygotować szybkie i pożywne danie. I co istotne, można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest właśnie prosta zapiekanka.
Lekki, świeży, aromatyczny- taki właśnie jest makaron podany z sosem jogurtowym. Jogurt, oliwa z oliwek, czosnek i natka pietruszki to pyszne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na sos z jogurtu naturalnego do makaronu, czyli proste i szybkie danie. Makaron z sosem jogurtowym to błyskawiczny posiłek, idealny na pożywny i lekki lunch, obiad i kolację. Sos z dodatkiem czosnku, pietruszki i oliwy jest bardzo aromatyczny, świeży, a sam makaron z jogurtem bardzo pożywny. Do sosu z jogurtu najlepiej będzie pasować makaron do spaghetti. Długie, cienkie nitki świetnie łączą się z każdym sosem, sprawiając, że danie będzie genialne w smaku. Makaronem o podobnych właściwościach jest jest penne, czyli klasyczne, włoskie rurki.Sos jogurtowy do makaronu możesz wzbogacić nie tylko pietruszką. Dodaj do niego rukolę, liście szpinaku, czarne oliwki lub pomidory suszone. Delikatny sos jogurtowy świetnie łączy się z delikatnymi, ale i aromatycznymi dodatkami, nadając całemu daniu wyjątkowego smaku.Makaron świetnie łączy się również z sosami warzywnymi- tu poznasz przepis na wyśmienity sos paprykowy do słoików, idealny na szybki obiad lub kolację.