Polewa czekoladowa z masła, cukru, kakao i mleka jest idealna do dekoracji domowych ciast i deserów. Odznacza się pełnym smakiem, doskonałą gęstością i plastycznością. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie przepłacaj więc za gotowy produkt. Polewę czekoladową możemy przygotować w przeróżny sposób. Możemy zrobić ją z czekolady z dodatkiem śmietany, masła, mleka. Możemy zamiast masła wykorzystać margarynę. Najlepszą polewę zrobimy jednak z oryginalnego kakao. Polewa będzie miała pełny, czekoladowy smak.Aby polewa czekoladowa wyszła gładka, cukier puder i kakao przesiej przez gęste sito, żeby pozbyć się grudek. Polewa dzięki sporej zawartości masła i odrobiny mleka jest plastyczna, szybko zastyga i nie kruszy się podczas krojenia ciasta. Domowa polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do ciast czekoladowych, z orzechami, owocami, przyprawami korzennymi. Sernik, piernik, makowiec i inne wypieki również będą wyglądać i smakować obłędnie, jeśli polejemy je masą z kakao. Polewa sprawdzi się także do dekoracji deserów, naleśników i gofrów.
Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.
Kruche ciasto jest bardzo uniwersalne i przygotujemy z niego między innymi tarty, spody do domowych wypieków, ciastka. Niezależnie od tego, czy robimy ciastka do kawy, czy ciasto z owocami lub kremem, kruche ciasto musimy odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie będzie twarde. Warto też upiec je 2-3 dni wcześniej, bo wtedy będzie jeszcze smaczniejsze. Kruche ciasto przygotujemy z mąki, jajek, zimnego masła i cukru. Mąkę, masło i cukier dodajemy w proporcji 3:2:1, czyli na 300 g mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. To idealne proporcje. Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków lub cukier puder.Niektórzy do kruchego ciasta dodają całe jajko, inni wyłącznie żółtko. Do ciasta zawsze jednak warto dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto z dodatkiem łyżki produktu wyrobimy szybciej, będzie również bardziej zwarte i nie będzie się tak kruszyć.Kruche ciasto wymaga odpowiedniego wyrabiania i schłodzenia. Zbyt długie wyrabianie i zbyt krótki czas chłodzenia zepsują wypiek. Stanie się on twardy i zdeformowany po upieczeniu. Kruche ciasto upieczmy 2-3 dni przed planowanym podaniem, a będzie smaczniejsze.
Przestawiamy rewelacyjny przepis na ciasto bez pieczenia. Pomiędzy chrupiącymi herbatnikami zamykamy masę budyniową oraz kajmakową, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Ten słodki deser z pewnością skradnie serca dzieci, ale również dorośli docenią jego niezwykły smak. Ciasto 3 bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga przed podaniem spędzenia nieco czasu w lodówce. Z tego względu jego przygotowanie najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej. Jeśli jednak potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę, 2-3 godziny chłodzenia również będą wystarczające.
Nie ma świecie kucharza, któremu nie zdarzyło się nigdy przesolenie ziemniaków. Ta mała kuchenna katastrofa może spotkać każdego, niezależnie od stopnia jego kulinarnego zaawansowania. Jeśli nieszczęście trafi na nas, warto wiedzieć jak uratować przesolone ziemniaki. Zrobienie z nich puree jest pomysłem tyleż prostym, co genialnym.Przesolone ziemniaki to nie koniec świata. Zbyt słone warzywa nie są powodem, dla którego cały ich garnek mamy spisać na straty. Z naszego poradnika dowiesz się nie tylko tego, jak uratować przesolone ziemniaki, ale także jak gotować ziemniaki i ustrzec się przed podstawowymi kuchennymi błędami.
Znamy sposób na idealnie kremową jajecznicę. Aksamitna jajecznica po francusku swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza sporemu dodatkowi masła. Wystarczy, że tuż przed smażeniem wymieszasz starannie jajka z dwoma łyżeczkami tego tłuszczu. Trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na śniadanie.Aksamitną jajecznicę po francusku można usmażyć tradycyjnie na patelni, jednak lepiej sprawdzi się w tej sytuacji niewielki garnek. Umożliwi on dokładne i energiczne mieszanie jajek, co nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy tego dania. Na koniec wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby cieszyć się jajecznicą w zupełnie nowej odsłonie.Sekret aksamitnej jajecznicy po francusku to nie tylko dodatek masła. Nie bez znaczenia jest tez sam sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Z przyjemnością przedstawiamy instrukcję krok po kroku.
Jak często macie rano problem z posmarowaniem pieczywa? Spieszycie się do pracy, robicie kanapki do szkoły, ale zapomnieliście wyjąć wcześniej masło z lodówki. Jest twarde i prędzej zrobi dziurę w chlebie, niż ładnie go pokryje. Mamy dla Was kilka sposobów na szybkie zmiękczenie masła. Warto je sobie zapamiętać. Margaryna może być zamiennikiem masła do kanapek, jednak mimo łatwego rozsmarowywania jej smak nie każdemu odpowiada. Z tego też względu często wybieramy nierówną walkę z twardym masłem zamiast jego niezbyt smacznej, choć wygodniejszej alternatywy. Jak więc szybko zmiękczyć masło, aby móc się cieszyć nim na kanapce bez zbędnego czasu oczekiwania?
Zupa z pora według przepisu Jakuba Kuronia zachwyci wszystkich zabieganych. Danie jest proste w przygotowaniu, tanie i smakuje rewelacyjnie. Zupę podajmy z domowymi grzankami czosnkowymi. Możecie być pewni, że wszyscy poproszą o dokładkę.Zupy-krem są niezwykle pożywnymi i zdrowymi zupami. Jesienią postawmy na dania rozgrzewające i wzmacniające odporność, np. zupę z dyni, czosnku, czy właśnie zupę z pora. Zupa z przepisu Jakuba Kuronia wychodzi niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i świeżej zieleniny. Na stronie kuron.com.pl Jakub Kuroń publikuje wiele ciekawych przepisów na dania główne, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na zupę z pora wykorzystany w artykule. Zupa krem z pora jest gotowa dosłownie po 30 minutach, a jej smak zachwyci każdego domownika.Do ugotowania zupy z pora potrzebujemy również kilku ziemniaków, masła, śmietany, bulionu i przypraw. Zamiast bulionu możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną zieleniną. Wtedy smakuje najlepiej.
Wafle przekładane kajmakiem są prostym przepisem, który w przeszłości niejednokrotnie zaspokajał apetyt na słodycze. Podstawowe składniki oraz łatwe przygotowanie sprawiają, przekąska ta jest dobrym pomysłem również dzisiaj. Wafle przekładane kajmakiem biją na głowę niejeden kupny deser.Do przygotowania wafli przekładanych kajmakiem najlepiej przygotować własną masę z gotowanego skondensowanego mleka. Jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć kupnej masy krówkowej, jednak końcowy efekt nie będzie z pewnością tak smakowity. Odrobina cierpliwości przy przygotowaniu wafli odpłaci się nam z nawiązką.
Od kubka czy filiżanki świeżo zaparzonej kawy zaczynają swój dzień tysiące ludzi na całym świecie. Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywa tzw. kawa kuloodporna. Na czym polega fenomen gorącego napoju z dodatkiem tłuszczu?Kawa kuloodporna (po angielsku bulletproof coffe) jest napojem, który wspomaga odchudzanie. Wpisuje się w założenia coraz bardziej powszechnej diety ketogenicznej, czyli takiej, gdzie energie czerpiemy z tłuszczów, a nie z węglowodanów. Do kawy kuloodpornej nie dodajemy zatem cukru, a jedynie masło klarowane i olej kokosowy.
Znaleźliśmy dla Was idealną recepturę ciasta na pierogi. Ten przepis sprzed ponad stu lat zdecydowanie przetrwał próbę czasu. Ciasto na pierogi wykonanie według niego jest doskonałe zarówno do wersji słodkich jaki wytrawnych. To prosty sposób na kapitalne danie.Prezentowany przez nas patent na ciasto na pierogi ma szerokie zastosowanie. Zazwyczaj warto mieć osobny przepis na wersje słodkie i słone, ale nie w tym przypadku. To miękkie i elastyczne ciasto na pierogi równie dobrze pasuje do pierogów z owocami, jak i np. ruskich czy faszerowanych mięsem. Pierogowi smakosze tracą dla niego głowę.
Kremowa jajecznica będzie idealna na śniadanie. Uzyskanie przyjemnej w odbiorze konsystencji potrawy możliwe jest dzięki powolnemu smażeniu na niewielkim ogniu. Technika jest dobrze znana szefom kuchni. Z pewnością efekty jej zastosowania zachwycą także domowników, którzy jeszcze nie raz poproszą o ten przysmak. Nie ma chyba smaczniejszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż sięgnięcie po lekką i rozpływającą się w ustach jajecznicę. Uzyskanie dania o delikatnej konsystencji wymaga nieco cierpliwości, ale warto podjąć ten wysiłek. Odpowiednio długo smażone jajka są przepyszne.
Domowe masło ziołowe jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa, mięs i ryb. Świeża kromka chleba, grzanka, czy zapiekana bagietka będą smakować doskonale, kiedy posmarujemy je domowym masełkiem. Ziołowy przysmak doskonale sprawdzi się również jako dodatek do steków, pieczonych ryb i warzyw.Masło ziołowe jest jednym z tych produktów, które przygotowane w domu smakują o wiele lepiej niż gotowy produkt. Zrobienie pysznego smarowidła do chleba zajmuje dosłownie kilka minut. Gotowe masełko owijam folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki, żeby stwardniało.Do masła ziołowego dodaję posiekaną natkę pietruszki, oregano i tymianek. Świetnie sprawdzi się również szczypiorek, koperek, bazylia, majeranek. Przygotuj swoją ulubioną mieszankę świeżych ziół, a masło będzie smakować rewelacyjnie. Do domowego masła polecam dodać również czosnek i sól, masło jest wtedy jeszcze lepsze.Do przygotowania masła ziołowego wykorzystuję wyłącznie prawdziwe masło. Margaryna, czy mix maślany o zawartości tłuszczu mniej niż 82% nie nadaje się do domowego przysmaku. Składniki dobrze się nie połączą i smak już nie będzie taki sam, a Ty stracisz czas i pieniądze wydane na produkty.
Znamy niezawodne sposoby, jak ugotować szybko ziemniaki. Twój obiad nigdy już nie będzie opóźniony przez zbyt długo gotujące się bulwy. Sztuczka z dodaniem do garnka masła nie tylko przyspieszy gotowanie, ale tez nada warzywom fantastycznego posmaku. A to nie wszystko, co mamy w zanadrzu.Gotowane ziemniaki to jeden z bardziej popularnych obiadowych dodatków, przez co czas niezbędny na ich ugotowanie nierzadko determinuje porę podania całego posiłku. Podpowiadamy jak szybko ugotować ziemniaki, aby obiad zawsze trafiał na stół bez zbędnych opóźnień.
Jajecznica z leśnymi grzybami jest smacznym, aromatycznym daniem doskonałym na jesień. Właśnie wtedy można bowiem znaleźć świeże, leśne grzyby i przyrządzić na ich bazie niemal klasyczne śniadanie. Przygotowując je, pamiętajcie jednak, by grzyby nie tylko podsmażyć, ale też poddusić.Jesień to bogactwo sezonowych warzyw i owoców, a także grzybów. Warto więc wykorzystać ten czas jak najlepiej i przygotować wiele wyśmienitych dań, między innymi śniadanie w jesiennej wersji, czyli jajecznicę z grzybami leśnymi.Jajecznica z grzybami jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Przesmażone i podduszone z cebulą grzyby są miękkie i pełne smaku. Jajecznicę możemy dodatkowo posypać delikatnie posiekaną natką pietruszki, która podkreśli aromat całego śniadania. Do jajecznicy podajemy świeże pieczywo.Przed przygotowaniem jajecznicy musimy dokładnie oczyścić grzyby, najlepiej przy pomocy szczoteczki i nożyka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby możemy również szybko opłukać, a potem dobrze osączyć. Po długim płukaniu nie będą smaczne.
Kluski francuskie są rodzajem klusek kładzionych. Robi się je z mąki pszennej, masła i jajek. Kluski są proste w przygotowaniu, delikatne i uniwersalne w zastosowaniu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup i sosów, dobrze też smakują w wersji na słodko. Podajmy je zamiast klasycznego makaronu, a cała rodzina będzie zachwycona.Kluski francuskie wyglądem i smakiem przypominają kluski lane, jednak są bardziej puszyste. Lane kluski to mąka wymieszana z żółtkiem. Natomiast kluseczki francuskie mają maślany smak i są lżejsze dzięki dodatkowi piany z białek. Kluski francuskie to świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu czy ziemniaków. Podamy je z ulubioną zupą albo sosem. Kluski smakują rewelacyjnie w zupie pomidorowej i rosole. Doskonale łączą się również z sosami mięsnymi, grzybowymi, serowymi, warzywnymi, a także z owocami, rukolą, kiełkami.Kluski francuskie podajmy z gulaszem, sosem z kurek lub domowym sosem serowym z dodatkiem gruszek i orzechów. Taki obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Kluski będą gotowe po 3 minutach gotowania.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie klusek francuskich będące screenem z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube. Prawda, że wyglądają bardzo apetycznie?
Próbowaliście maślanych ziemniaków? Prezentujemy posty sposób przygotowania uwielbianego warzywa. Polega on na upieczeniu ziemniaków z przyprawami oraz solidną porcją mlecznego tłuszczu. Potrawa doskonale smakuje sama, a także jako dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła i aromatycznych ziół skradną niejedno serce. Zrobienie rarytasu jest dziecinnie proste, a koszty niewielkie. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Skusicie się?
Pierogi leniwe, zwane też czasem leniwymi kluskami, są klasyką polskiej kuchni. Aby zawsze wychodziły mięciutkie i smakowite, warto dodać do nich nieco masła. Dzięki temu pierogi leniwe po ugotowaniu wychodzą aksamitne i wręcz rozpływają się w ustach.Nazwa pierogów leniwych wzięła się z niezwykłej łatwości ich przygotowania. Podstawowym składnikiem niezbędnym do przygotowania pierogów leniwych jest dobrej jakości, tłusty twaróg. Do tego dodatek mąki, jaj, masła, szczypta soli i szybkie, przepyszne danie jest już niemal gotowe. Masło do pierogów leniwych warto dodać zwłaszcza wtedy, gdy pod ręką nie mamy tłustego twarogu. Maślany tłuszcz wzbogaci półtłusty twaróg, dzięki czemu kluski wyjdą podobnie smaczne, jak z pełnego twarogu.
Idealnie zagniecione ciasto na pierogi powinno być delikatne, a zarazem elastyczne. Takie właśnie jest ciasto z dodatkiem odrobiny masła. Dzięki temu składnikowi będzie ono miało przyjemną, maślaną nutę, a przy tym nie zdominuje smaku wybranego farszu.Maślane ciasto na pierogi sprawdzi się idealnie zwłaszcza przy pierogach ze słodkim owocowym nadzieniem. Takie pierogi, wypełnione słodkim serkiem, z dodatkiem truskawek czy jagód, to po prostu niebo w gębie. Wypróbuj tę prostą sztuczkę już dziś.
Pieczone ziemniaki po szwedzku są efektownym sposobem podania tych warzyw. Charakterystycznie ponacinanie, smakowicie przypieczone na rumiano, urozmaicą każdy posiłek. Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, lub samodzielną ciepłą przekąską.Przyprawy do pieczonych ziemniaków możesz modyfikować według własnego uznania oraz zmieniać. Dzięki temu ich smak nigdy Ci się nie znudzi. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Do pieczonych ziemniaków po szwedzku staraj się wybierać warzywa podłużne, porównywalnej wielkości.
Ciasto śliwkowe to idealny deser do kawy. Śliwki są już soczyste i słodkie, warto więc wykorzystać je jak najlepiej w kuchni. Słodkie ciasto zapieczone ze śliwkami i oprószone cukrem pudrem to absolutny hit, bez którego nie wyobrażam sobie jesiennych weekendów.Ciasto śliwkowe jest tak proste i smaczne, że doczekało się nawet swojej piosenki. W latach 80. piosenka zespołu dziecięcego Radiowe Nutki pt. "Najłatwiejsze ciasto w świecie" była totalnym hitem i znał ją każdy. Wiele osób pamięta chwytliwą melodię i tekst do dzisiaj.Ciasto śliwkowe jest niezwykle szybkim ciastem, które możemy zrobić nawet wtedy, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Do ciasta potrzebujemy podstawowych składników, które z pewnością każdy z nas ma w swojej kuchni. Przygotowanie ciasta śliwkowego jest naprawdę dziecinnie proste. Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, ciasto wyłożyć na blachę, poukładać przekrojone śliwki i zapiec. Ciasto będzie gotowe po około 50 minutach pieczenia.
Zasmażana kalarepa to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Pasuje zarówno do dań mięsnych i wegetariańskich i świetnie urozmaica każdy posiłek. Zasmażana kalarepa jest pyszną alternatywą dla kapusty.Kalarepa jest warzywem sezonowym, z którego gotujemy głównie zupy, przygotowujemy surówki, smażymy lekkie placki. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kalarepę możemy również podsmażyć na maśle i przygotować do niej zasmażkę, wtedy smakuje wyśmienicie.Zasmażaną kalarepę podamy do każdego dania. Jest delikatna i bardzo aromatyczna. Podana na ciepło z dodatkiem masła i mąki zyskuje wspaniały smak, a jej przygotowanie zajmie nam dosłownie kilkanaście minut.Jak zrobić zasmażaną kalarepę? Wystarczy ją obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, a następnie dodać mąkę, sól, pieprz. Nie zapominajmy również o koperku, który wzmacnia smak i aromat całego dania.
Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Wiesz, jak zrobić domowy sękacz? Z łatwością przygotujesz go samodzielnie. Zdradzamy najlepszy przepis na ten regionalny smakołyk. Teraz, żeby go skosztować, nie będziesz musiał szukać go w sklepach czy podróżować po Polsce.Sękacz jest regionalnym specjałem kuchni Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. To biszkoptowo-tłuszczowe ciasto charakteryzuje się tym, że jest wypiekane na rożnie, które ma postać obracającego się, drewnianego wałka. Wylewane na niego warstwy ciasta kolejno przypiekają się, tworząc charakterystyczne, ciemne paski, zwane sękami.Przygotowanie sękacza w tradycyjny sposób jest dość kosztowne i pracochłonne. Wymaga bowiem użycia mnóstwa żółtek, dużej ilości masła, cukru i mąki. Na szczęście w warunkach domowych też można przygotować sękacz i to bez większego wysiłku. Zmniejszymy nieco ilość składników, rożen zastąpimy formą i piekarnikiem i wszystko pójdzie jak z płatka.
Macie ochotę na pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut? Nie ma problemu. Ten popularny przysmak zjecie bez wychodzenia z domu, bo zrobicie go w domu za grosze. Wystarczy bułka, trochę masła i aromatycznych przypraw. Chrupiąca przekąska dla całej rodziny lub dodatek do sałatki będą gotowe w kilka minut. Choć jedzenie w sieciowych restauracjach typu fast food nie należy do najzdrowszych, to jednak cieszy się dużą popularnością. Miło bowiem od czasu do czasu wybrać się z bliskimi i zjeść coś gotowego. Czasami jednak odchodzi nam apetyt, gdy zobaczymy ceny tych przysmaków. A tymczasem wiele z tych młodzieżowych przebojów można zrobić domowym sposobem dosłownie za grosze. Jednym z nich jest rozsławione przez Pizza Hut pieczywo czosnkowe. W restauracji serwują je np. do spaghetti, ale można je też zamówić na przekąskę. My proponujemy przygotować pieczywo czosnkowe z serem na kolację. Będzie o wiele smaczniejsze od klasycznych kanapek.
Czym osłodzić sobie dzień? Może puszystym ciastem drożdżowym z owocami i kruszonką? Ma tradycyjny smak i tę zaletę, że dość szybko wyrasta. Przygotujemy bowiem ciasto — topielec, które wyrasta w wodzie. Obędzie się więc bez długiego czekania, aż drożdżowy placek można będzie upiec i zjeść.Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Takie właśnie ciasto wypiekała zwykle babcia lub mama. Młodzi ludzie są najczęściej zbyt zabiegani, by robić dość czasochłonne ciasto drożdżowe. Trzeba je najpierw długo wyrabiać, potem musi wyrosnąć po wyrobieniu i jeszcze w formie. Do tego trzeba doliczyć czas potrzebny na jego upieczenie. Tym wszystkim, którzy chcą nieco skrócić czas przygotowania ciasta drożdżowego, polecamy zrobić jego topioną wersję. Na czym ona polega? Po wyrobieniu, zamiast przykrywać ciasto ściereczką i odstawiać do wyrośnięcia, wrzuca się je do zimnej wody. Rośnie w niej o wiele szybciej, a po upieczeniu jest naprawdę pulchne i miękkie.
Poznajcie przepis na niezawodne ciasto na pierogi. Zawsze wychodzi idealnie miękkie i elastyczne. Bez problemu się je zagniata, a potem wałkuje i lepi z niego pierogi. Wszystko za sprawą dodanego jajka i odrobiny masła. Dobrej jakości ciasto, jest podstawą udanych pierogów i ogranicza trud ich przygotowania. Robisz pierogi od dawna, ale za każdym razem masz problem z ciastem na pierogi? Wiele osób tak ma, dlatego nie robi pierogów tak często, jakby chciała. Rzeczywiście miękkie i sprężyste ciasto na pierogi nie stwarza problemów przy wałowaniu i lepieniu. Dzięki temu pierogi nie rozpadają się w czasie gotowania, są apetyczne i smaczne. Dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka i masła. Nie są to obowiązkowe składniki do ciasta, ale przekonacie się, że ciasto na pierogi z ich dodatkiem wychodzi bardziej sprężyste i nie lepi się do dłoni, ani do stolnicy.
Dziś powiemy wam, jak przygotować sos beszamelowy. Wyjdzie aksamitny i delikatny, znakomity do zapiekania warzyw. Robi się go szybko i łatwo, z bardzo prostych składników. Potrzebujesz tylko masła, mąki i trochę płynu. Na jego bazie możesz też przygotować inne sosy.Lato jest doskonałym czasem na przygotowanie zapiekanek na bazie warzyw. Wszak jest sezon na pyszne kalafiory, kalarepki, cukinie i papryki. Te i inne warzywa naprawdę świetnie nadają się do zapiekania. Wcześniej można je nadziać, dzięki czemu zamienią się w pożywne danie. Do zapiekania warzyw doskonale nadaje się sos beszamelowy. Dodaje im smaku, zapobiega wysuszeniu i ułatwia przyswajanie witamin. Dlatego za chwilę powiemy wam, jak zrobić sos beszamelowy. Będzie to przepis podstawowy, który możecie nieco odmienić różnymi dodatkami. Ale o tym na końcu.
Masz ochotę na typowo letni obiad? Zapraszamy na wyborne knedle z morelami. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ziemniaków, bo inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej. Jest nim twaróg, który wystarczy zagnieść z kilkoma dodatkami i powstałym ciastem otulić owoce. Pyszne danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Knedle są rodzajem klusek gotowanych w wodzie. Klusek, a w zasadzie sporych kluchów, które kryją w sobie nadzienie. W naszej kuchni najpopularniejsze są knedle nadziewane owocami, ale można je też faszerować mięsem czy szpinakiem. Ciasto na knedle zwykle robi się dodatkiem ziemniaków, ale można też bazować na twarogu. I właśnie takie knedle bez ziemniaków, a z twarogiem proponujemy wam dzisiaj przygotować. Nadziejemy je pysznymi, sezonowymi owocami, tak jak to robią Austriacy i Czesi. Zapraszamy na knedle z morelami.