Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Mleko

Puszysta jajecznica - prosty przepis
19.09.2022 07:52 Prosty sposób na puszystą jajecznicę. Sięgnij po niezwykle popularny składnik, a efekt Cię zaskoczy

Marzy Wam się puszysta jajecznica, która rozpływa się w ustach? Przyrządźcie ja na mleku. Delikatnie ścięte jaja z dodatkiem nabiału są pełne smaku i niezwykle delikatne. Przygotowanie takiego przysmaku zajmie kilka chwil. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. Jajecznica jest jednym z popularniejszych dan śniadaniowych, a każdy przyrządza ją trochę inaczej. Dziś proponujemy wam prosty i skuteczny patent na zrobienie puszystego i sycącego śniadania. Wystarczą jaja, mleko i ulubione przyprawy. Skusicie się?

Jak zrobić kotlety z kani? Koniecznie wypróbuj trick babć
17.09.2022 13:51 Jak zrobić kotlety z kani? Koniecznie wypróbuj trick babć

Kanie w cieście to pomysł na rewelacyjne danie dla całej rodziny. Grzyby będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je według babcinego przepisu. Sekretem doskonałych kotletów jest moczenie kani w mleku przez całą dobę.Kanie znajdziemy w naszych lasach od lipca do października, to już więc ostatni dzwonek na wyśmienitą przekąskę, kolację na ciepło lub jarski obiad. Kania smażona w smaku przypomina kotlety schabowe, jest jednak o wiele lżejsza od wieprzowego mięsa.Kotlety z kani przygotujemy w bardzo prosty sposób, kapelusze moczymy w mleku, następnego dnia obtaczamy je w delikatnym cieście i smażymy na złoty kolor. Nie są nam potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, wystarczy sól, pieprz, a otrzymamy wspaniały smak.Kotlety z kani możemy podać samodzielnie, możemy również ugotować do nich ziemniaki, puree z warzyw i podać z ulubioną surówką. Kanie to świetny zamiennik kotletów schabowych, doskonale sprawdzą się również na pożywny obiad dla najbliższych.

ciasto na pierogi
13.09.2022 16:13 Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie miękkie i elastyczne

Idealnie wyrobione ciasto na pierogi charakteryzuje się nie tylko miękkością ale też elastycznością. Jeśli chcesz aby Twoje ciasto było delikatne, a praca z nim okazała się czystą przyjemnością, dodaj do niego trochę mleka. Pierogi ulepione z tak przygotowanego ciasta będą rozpływać się w ustach.Sekretem udanych pierogów jest cienko rozwałkowane ciasto, hojnie wypełnione pysznym farszem. Odpowiednią konsystencję takiego ciasta zapewni odrobina nabiału dodana podczas wyrabiania ciasta. Na 4-5 szklanek mąki wystarczy zaledwie pół szklanki mleka.

Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach
12.09.2022 16:36 Pyszne racuchy ze śliwkami. Najlepszy smak jesieni

Racuchy najczęściej spotykamy podane bez dodatków, ewentualnie smażone z jabłkiem. Dziś proponujemy niebanalny wariant racuchów: smażone ze śliwkami. Domowe, pachnące owocami, przepyszne racuchy śliwkowe to wspaniała przekąska w sam raz na nadchodzącą jesień. Racuchy z poniższego przepisu nie wymagają użycia ciasta drożdżowego, wobec czego przygotowanie ich jest bardzo proste, oraz nie zajmuje dużo czasu. Placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Podane z cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.

zupa mleczna z dynią
11.09.2022 18:53 Pożywna zupa mleczna z dynią. Przysmak z dawnych lat idealny na śniadanie

Zupa mleczna jest dla większości z nas smakiem dzieciństwa. Niewiele jednak osób miało okazję przekonać się, jaki potencjał może kryć się w tym pozornie prostym śniadaniu. Zupa mleczna zaskakująco dobrze komponuje się z dynią, a delikatne kluseczki sprawiają, że staje się naprawdę pożywnym śniadaniem.Zupę mleczną z dyni możesz doprawić według swoich preferencji. Dodatek miodu czy cukru to dobry wybór dla wielbicieli słodkiej zupy mlecznej. Odrobina soku z cytryny sprawi natomiast, że zupa zabierze bardziej interesującego, złożonego smaku.

Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa
09.09.2022 07:57 Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa

Chlebek odświeżany możecie przygotować na śniadanie wtedy, gdy nie macie w domu świeżego pieczywa. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje. Chleb obtaczany w jajku i mleku, a następnie smażony na rozgrzanym tłuszczu smakuje naprawdę wyśmienicie. Możecie go zjeść z żółtym serem, szynką, dżemem czy po prostu z kubkiem kakao. Wiele produktów spożywczych możemy ponownie wykorzystać: warzywa surowe, gotowane, mięso z rosołu, ziemniaki. O ile czerstwą bułkę możemy wysuszyć i zetrzeć na tarce, tak czerstwy chleb zwykle ląduje w koszu. Mało kto wie, że można przygotować z niego chlebek odświeżany.Chlebek odświeżany to gwarancja doskonałego smaku. Kromki chleba w jajku i mleku smażone na maśle klarowanym lub oleju są świetną opcją na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chlebek odświeżany możemy podać z serem żółtym, ketchupem lub oprószyć posiekanym szczypiorkiem.Do chlebka odświeżanego możemy podać również ulubione warzywa, przygotować sałatkę. Możemy również zaserwować go na słodko. Zrezygnujmy tylko wtedy z doprawiania jajek solą i pieprzem. Chlebek odświeżany na słodko będzie smakował wyśmienicie z domową konfiturą.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie chlebka odświeżanego będące screenem z kanału Anna Jun40+na YouTube.

racuchy z mlekiem
05.09.2022 21:14 Żaden kefir i maślanka. Doświadczone kucharki wlewają do racuchów inny składnik

Racuchy to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Każda kucharka ma swój patent na ten przysmak, jednak aby placuszki wyszły idealne, należy dodać do nich kwaśnego mleka. Tak przygotowane racuchy będą idealną przekąską, a ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci. Racuchy z dodatkiem kwaśnego mleka są mięciutkie i puszyste. Nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu podczas smażenia i są świetna propozycją na każdą porę dnia. Wypróbuj ten prosty i sprawdzony przepis na racuchy już dziś, a na pewno się nie zawiedziesz.

Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
05.09.2022 07:56 Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju

Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na mleku jest niezwykle delikatna i aksamitna. Jajka smażone bez grama tłuszczu będą idealne na lekkie śniadanie, które doda energii na cały poranek. Spróbujcie nowego sposobu przyrządzania jajecznicy, a z pewnością wam posmakuje. Jajecznica to zawsze świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Zwykle jednak smażymy ją na maśle, oleju, czasem na domowym smalcu. Do jajek dodajemy również boczek, szynkę, pomidora, paprykę i wiele innych dodatków. Im więcej dodatków ma jajecznica, tym jest bardziej kaloryczna.Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle nie zawiera grama tłuszczu. Jest więc o wiele lżejsza i delikatniejsza od tradycyjnej. Jest również kremowa i aksamitna. Jajecznicę na mleku przygotujemy błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona jej konsystencją i smakiem.Do jajecznicy na mleku nie dodawajmy innych składników. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które możemy wrzucić na patelnię, kiedy jajka zaczną się ścinać. Inne dodatki wymagają podsmażenia na tłuszczu. W aksamitnej jajecznicy nie zapomnijmy o świeżym szczypiorku, to on odpowiada za doskonały smak.

Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne
04.09.2022 07:50 Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne

Masz nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania? Zaserwuj rodzinie naleśniki. Sekretem doskonałych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Właściwe proporcje mleka, wody gazowanej i mąki zapewniają połowę sukcesu. Ciasto musi jeszcze odpocząć przed smażeniem w ciepłym miejscu, a wtedy naleśniki wyjdą idealnie puszyste i delikatne. Naleśniki to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Naleśniki podajmy z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem wanilinowym. Możemy wykorzystać również sos czekoladowy, masło orzechowe, bitą śmietanę, owoce. Gwarantujemy, że każda wersja będzie smakować i wyglądać obłędnie.Ciasto naleśnikowe musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, ponieważ nie usmaży się tak, jak powinno. Do ciasta dodajmy niewielką ilość oleju, dzięki czemu będziemy mogli smażyć naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.Ciasto naleśnikowe przygotujemy z prostych składników: mąki, cukru, mleka, soli, wody gazowanej i jajek. Te produkty większość z nas ma w swojej kuchni. Naleśniki są więc smaczną i tanią opcją śniadania dla wszystkich.

racuchy
31.08.2022 22:45 Budyniowe racuchy na maślance. Wybitnie smaczne i puszyste

Mamy dla was pyszną propozycję. Są nią budyniowe racuchy na maślance. Stają się wybitnie smaczne i puszyste dzięki dodatkowi aromatycznego proszku i kwaskowego płynu. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, bo dzięki dodatkowi proszku do pieczenia szybko rosną już na patelni. Racuchy to prosta potrawa, za którą przepadają niemal wszyscy. Trudno nie lubić ich za tę cudowną puszystość, miękkość i smak. Zazwyczaj posypuje się je cukrem pudrem, a do ciasta dodaje kawałki owoców. Dzięki temu stanowią prawdziwą ucztę dla łasuchów. Puszystość racuchów jest zwykle zasługą dodanych drożdży lub proszku do pieczenia. Jednak inne składniki też mają wpływ na ich lekkość i smak. My tym razem rozrobimy ciasto maślanką, a nie mlekiem i wzbogacimy je budyniem w proszku. Dzięki temu zyskają jeszcze większą delikatność niż zwykle.

Domowe mleczne bułeczki lekkie, jak chmurka. 1 Ci nie wystarczy, natychmiast sięgniesz po kolejną
27.08.2022 21:54 Domowe mleczne bułeczki lekkie, jak chmurka. 1 Ci nie wystarczy, natychmiast sięgniesz po kolejną

Domowe bułeczki mleczne to pomysł na pyszny początek dnia, podwieczorek dla najmłodszych i świetną kolację. Bułeczki są lekkie jak chmurka, puszyste i chrupiące z zewnątrz i podamy je z ulubionymi dodatkami.Domowe wypieki są zawsze dobrym pomysłem. Jednym z nich są bułeczki mleczne, które przygotujemy w prosty sposób i z kilku podstawowych składników, są lekkie, maślane i bardzo puszyste. Koniecznie musisz ich spróbować.Do bułeczek mlecznych potrzebujemy zaczynu z drożdży, najlepsze będą świeże. Z tego też względu zarówno mleko, jak i masło nie mogą zimne, ponieważ zaczyn nie urośnie. Mleko musi być lekko ciepłe, masło natomiast musi mieć temperaturę pokojową.Przygotowanie i pieczenie bułeczek mlecznych musimy podzielić na etapy. Ciasto i bułki muszą odpoczywać w ciepłym, suchym miejscu, dzięki czemu będą doskonale puszyste i wyrośnięte. Do pieczenia koniecznie wykorzystajmy również naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nawilży ciasto, a bułki nie będą twarde.

puszyste naleśniki
13.08.2022 19:07 Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Polecamy naleśniki, które zachwycają puszystością. Są przygotowane z samych naturalnych składników. Nie zawierają żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, co dla niektórych osób może mieć znaczenie. My spulchniamy je ubitymi na pianę białkami. Też tak spróbujcie. Naleśniki to zwykle cienkie placki, które smarujemy dżemem, twarożkiem czy wytrawnym farszem. Jednak gdy zamarzą nam się grubsze i bardziej puszyste naleśniki, nie ma problemu, by je przygotować. Co prawda większość osób dosypuje wtedy trochę proszku do pieczenia, jednak niektórym takie rozwiązanie nie bardzo odpowiada. Wyczuwają bowiem na języku ostrawy smak proszku. A rzeczywiście można otrzymać puszyste naleśniki tylko z naturalnych składników, a mianowicie dodając do nich pianę z białek.

racuchy
11.08.2022 21:48 Puszyste i soczyste racuchy ze śliwkami. Na podwieczorek lub kolację

Zapraszamy na puszyste i soczyste racuchy ze śliwkami. Będą idealne na podwieczorek lub kolację. Mięciutkie, z owocowym dodatkiem z pewnością znajdą szerokie grono wielbicieli w każdym domu. Przygotowanie racuchów jest proste. Potrzebują tylko trochę czasu na wyrośnięcie. Klasyczne racuchy robi się na drożdżach. Są puszyste, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Ponieważ jednak drożdże potrzebują trochę czasu, by wyrosnąć, niektórzy zastępują je proszkiem do pieczenia. On też dobrze spulchnia racuchy, jednak nigdy nie będą tak puszyste i miękkie, jak te drożdżowe. Chyba najpopularniejszym dodatkiem do racuchów są jabłka. Jednak można je zastąpić innymi owocami. Dziś proponujemy zrobić racuchy ze śliwkami. Wszak dostępne są teraz różne rodzaje śliwek. Spróbujcie takiej wersji racuchów, a z pewnością się nie zawiedziecie.

naleśniki ze szpinakiem
10.08.2022 15:51 Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Co dziś przygotować na obiad? A może sycące naleśniki ze szpinakiem? Nie zawierają ani grama mięsa, a są pożywne i smaczne. Idealne na główny posiłek w przyjemny, letni dzień. Możesz je obsmażyć na patelni lub zapiec w pysznym sosie. Doskonale nadają się do odgrzewania. Lato to prawdziwa feeria smaków. Mamy do wyboru wiele sezonowych warzyw, które, aż proszą się, by wykorzystać je w kuchni. Można z nich robić nie tylko surówki i sałatki, ale też wyborne dania. Dziś namawiamy was do przygotowania obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Będą to obiadowe naleśniki nadziewane szpinakowym farszem. Lekkie, smaczne i niedrogie.

Jak zrobić domowe zsiadłe mleko?
09.08.2022 18:08 Jak zrobić domowe zsiadłe mleko? Nie ma nic prostszego, zdradzamy przepis

Czy wiecie, jak zrobić zsiadłe mleko? Ten smaczny produkt mleczny można bez trudu przygotować w domu. Latem wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiednie mleko. Koniecznie spróbujecie - korzyści są ogromne, a wysiłek niewielki.Domowe zsiadłe mleko to nie lada rarytas. Ten smaczny fermentowany produkt mleczny nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny — korzystnie wpływając m.in. na proces trawienia laktozy - ale też ma różnorodne zastosowanie w kulinariach.Ze zsiadłego mleka przygotujecie smaczne desery czy koktajle - zastępując nim kefir czy jogurt — a także pożywne śniadania w postaci naleśników czy placków — już niekoniecznie w słodkiej wersji. Warto zatem nauczyć się przygotowywać ten pyszny nabiał w domu. Zwłaszcza że jest to dziecinnie proste.

jajecznica po szwedzku
09.08.2022 07:34 Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce

Wiecie, jak smakuje jajecznica po szwedzku? Jest obłędnie puszysta dzięki jednej prostej sztuczce. Dodaje się bowiem do niej odrobinę mąki rozmieszanej w mleku. Po połączeniu z jajkami i usmażeniu całość wychodzi niezwykle smaczna i delikatna. Przekonajcie się o tym sami. Jakie jest wasze ulubione śniadanie? Większość osób z pewnością powie, że jajecznica. Nie tylko szybko się ją robi, ale też jest smaczna i pożywna. Do jajecznicy można dodać cebulę, szynkę, boczek, grzyby, a nawet warzywa. A czy jedliście kiedyś jajecznicę z dodatkiem mleka i mąki? Tak właśnie robi się jajecznicę po szwedzku. Jest puszysta i delikatna, a jednocześnie sycąca i lekka dla kieszeni. Dzięki tym dodatkom z dwóch jajek można wyczarować naprawdę pokaźną porcję.

smażona ryba
29.07.2022 15:51 Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza

Poznajcie przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Jaki? Przed smażeniem wystarczy ją namoczyć w mleku. Dzięki temu zyska kruchość, delikatność i doskonały smak. Podpowiemy wam też, na co jeszcze zwrócić uwagę, by smażona ryba wyszła przepyszna. Smażenie jest bardzo popularną techniką przyrządzania potraw. Mięsu czy rybie zapewnia chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Bardzo lubimy smażyć, bo danie szybko trafia z patelni na talerz. Oczywiście nawet w tej prostej technice łatwo popełnić jakiś błąd, który popsuje smak potrawy. Dziś powiemy wam, jak usmażyć delikatną rybę w panierce.

jak zrobić idealne racuchy
26.07.2022 08:44 Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia

Prezentujemy przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret ich smaku i chrupkości tkwi w tłuszczu do smażenia. Najlepszy jest bowiem smalec, o czym nie pamięta już nawet większość kucharek. Można go zastąpić masłem klarowanym, które przy okazji nada potrawie przyjemnego smaku.Racuchy wyróżniają się dużą puszystością, którą zyskują dzięki dodatkowi spulchniacza. Tradycyjnie są to drożdże, choć często zastępuje się je wygodniejszym proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną. Idealne racuchy powinny mieć ładnie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją uzyskać? Poprzez smażenie na odpowiednim tłuszczu. Jak się okazuje, najlepszy do tego celu jest smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia i specyficzny smak. Jeśli komuś nie odpowiada, może go zastąpić masłem klarowanym. Poznajcie przepis na tradycyjne racuchy.

filiżanka kawy
22.07.2022 18:40 Czego nie dodawać do kawy? Wiemy, których dodatków lepiej unikać

Podpowiadamy czego nie dodawać do kawy. Wiemy, których dodatków lepiej unikać ze względu na ich niekorzystne działanie na nasz organizm. Jednym z takich składników jest cukier, który tradycyjnie ląduje w naszych filiżankach i kubkach. Jednak nawet ten niepozorny i bardzo pospolity dodatek może zaszkodzić.

wątróbka smażona
15.07.2022 19:18 Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień

Oto smażona wątróbka według przepisu Jakuba Kuronia. Jest klasyką bez żadnych udziwnień. Ma dodatek cebuli i jabłek, a także niezbędnych przypraw. A smakuje wybornie — jest delikatna, kremowa, ze słodkawym posmakiem. Podajcie ją z ziemniakami lub ryżem, a zamieni się w doskonałe danie obiadowe. Jeśli jadacie wątróbkę, to wiecie, że potrafi smakować doskonale. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, kremowa i wprost rozpływa się w ustach. A jak ją przygotować, by taka była? Jakub Kuroń radzi przed smażeniem namoczyć ją w mleku z dodatkiem przypraw. Dzięki temu znika z niej goryczka, a jej miejsce zajmuje smak aromatycznych przypraw. Kuroń smaży wątróbkę z cebulą i jabłkiem i jest to najbardziej klasyczne połączenie. Te trzy składniki doskonale się ze sobą komponują i uzupełniają. A wątróbka ze słodkawymi dodatkami jest naprawdę znakomita. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

jajecznica
12.07.2022 07:51 Przepis na wyborną jajecznicę po niemiecku. Sekret tkwi w 1 dodatku

Przedstawiamy przepis na jajecznicę po niemiecku. Jej sekret tkwi w jednym dodatku, czyli w mące. Miesza się ją z jajkami i mlekiem, co sprawia, że jajecznicy robi się więcej i uzyskuje ona pożądaną konsystencję. Taki prosty sposób na pożywne i ekonomiczne danie.Porcja jajecznicy to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Ponieważ jest ciepła, przyjemnie rozgrzewa, a jajka dostarczają naszemu organizmowi dużo energii i innych potrzebnych składników. Na dodatek robi się ją szybko i to nawet z jednego składnika. Przepis na jajecznicę po niemiecku zachwyci każdego.Oczywiście sposobów na zrobienie jajecznicy jest wiele, a nawet każdy ma jakiś swój. Najczęściej jednak smażymy jajka z dodatkiem boczku, kiełbasy, szynki i cebuli. Tym razem sięgniemy po przepis na jajecznicę po niemiecku. Jeśli chcecie z dwóch jajek zrobić cztery, jest na to właśnie niemiecka metoda. Rozmieszajcie tylko jajka z mąką i mlekiem, a potem usmażcie całość na sporej ilości tłuszczu. Pożywne danie gotowe.

Przepis na naleśniki z 1914 roku zachwyca do dziś. Podawano je z wielkim rarytasem
08.07.2022 22:00 Przepis na naleśniki z 1914 roku zachwyca do dziś. Podawano je z wielkim rarytasem

Naleśniki z masą migdałową i sosem waniliowym to pomysł na obiad, który zachwyci każdego łasucha. Puszyste naleśniki przygotowane według przepisu z 1914 roku podane z niezwykłymi dodatkami będą totalnym hitem na Twoim stole.Dania na słodko to zawsze dobry pomysł na obiad, zwłaszcza latem. Jedną z potraw, którą koniecznie musisz spróbować, są naleśniki z masą migdałową i domowym sosem waniliowym. Tak podane naleśniki pokochają wszyscy.Migdały zmiel w blenderze kielichowym na drobny proszek, dzięki czemu dobrze połączą się z resztą składników. Jeśli nie chcesz wykorzystać laski wanilii, dodaj do mleka cukier z wanilią, ale nie cukier waniliowy, ponieważ smakuje zupełnie inaczej.Do ciasta na naleśniki nie dodawaj cukru, ponieważ i sos i masa migdałowa są już wystarczająco słodkie. Zarówno w masie, jak i sosie są jajka, które poddane będą lekkiej obróbce termicznej, dlatego też dokładnie umyj i sparz jajka przed przygotowywaniem potrawy.

Jak zrobić idealny chleb w jajku? Pamiętaj o 1 składniku
07.07.2022 08:43 Jak zrobić idealny chleb w jajku? Pamiętaj o 1 składniku

Chleb w jajku jest kultową przekąską, którą wszyscy doskonale znamy. Jeśli jednak do jajek dodamy mleko, które jest kluczowym dodatkiem i odpowiednie przyprawy, smażony chleb będzie jeszcze smaczniejszy. Jak zrobić chleb w jajku?Chleb w jajku jest pomysłem na szybką przekąskę dla całej rodziny. Przekąska jest tania i przygotujemy ją z kilku podstawowych składników. Jak zrobić chleb w jajku? Wystarczy wymieszać jajka z mlekiem i przyprawami, które mamy w domu, obtoczyć w nich chleb i usmażyć na głębokim oleju.Jak zrobić chleb w jajku? Jedni robią go wyłącznie z jajek, inni dodają przyprawy. Mało kto jednak wie, że do masy jajecznej należy dodać kilka łyżek mąki, aby chleb był jeszcze smaczniejszy i delikatniejszy. Mleko sprawi również, że jajka łatwiej przykleją się do chleba.Chleb w jajku zróbmy z dodatkiem przypraw- osobiście polecam suszone oregano, paprykę mieloną i czosnek granulowany. Przyprawy to świetnie podkreślają smak, nadają również ładnego aromatu i lekkości całej przekąsce.

jajecznica
06.07.2022 22:39 Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik

Co przygotować na śniadanie? Dobrym pomysłem jest pożywna i ekspresowa jajecznica z trzech jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik, a mianowicie na mleko. Zaskakujące? Może, jednak dzięki niemu jajecznica będzie mniej kaloryczna i lżej strawna.Jajecznica to proste danie, które często przyrządzamy na śniadanie. Zwykle jednak smażymy ja na maśle lub oleju. Jest bardzo smaczna, ale wiadomo — tłuszcz dodaje tej prostej potrawie kaloryczności. By uniknąć tego problemu, proponujemy przygotować jajecznicę na mleku. Robi się ją podobnie prosto jak klasyczną jajecznicę na tłuszczu. Z tą jednak różnicą, że nasza jajecznica z trzech jajek na mleku nie jest smażona, a gotowana. Dzięki temu staje się lżejsza dla żołądka i bardziej przyjazna dla sylwetki.

Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić
02.07.2022 13:16 Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić

Szukasz pomysłu na szybki obiad na słodko? Przygotuj racuchy drożdżowe babuni, które oczarują wszystkich swoją puszystością, delikatnością i smakiem. Domowe racuchy z ciasta drożdżowego nie mają sobie równych.W Internecie znajdziemy wiele przepisów na szybkie racuchy, jednak nie będą tak puszyste i smaczne, jak te przygotowane według tradycyjnej, babcinej receptury. Racuchy, aby były idealne, muszą być zrobione z dodatkiem świeżych drożdży.Drożdżowe racuchy z jabłkami smakują wyśmienicie oprószone cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą owocową. Tak podane placuszki są świetnym pomysłem na obiad na słodko lub podwieczorek dla całej rodziny.Przed przygotowywaniem ciasta na racuchy wyjmijmy jajko z lodówki i podgrzejmy mleko. Mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne, ponieważ drożdże nie urosną i ciasto nie będzie puszyste i smaczne. Zimne jajko również może sprawić, że drożdżowy zaczyn nie ruszy.

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
01.07.2022 08:41 Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Naleśniki bez jajek są tak samo smaczne i smażą się równie szybko, co tradycyjne danie. Do przygotowania naleśników bez jajek wystarczy kilka podstawowych składników, a będą idealnie puszyste i przygotujemy z nich pyszne śniadanie lub obiad.Jeśli planujemy przygotować na śniadanie lub obiad puszyste naleśniki, a okazuje się, że nie mamy już jajek, nie musimy rezygnować z całego dania. Oczywiście, zamiast jajek do ciasta możemy dodać siemię lniane, jednak o wiele szybciej zrobimy naleśniki bez jajek, kiedy zastosujemy jeden trik, który pokazała nam ciocia Mariola.Ciocia Mariola ciasto na naleśniki bez jajek przygotowuje z podstawowych składników: mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, cukru i szczypty soli. Całkowicie rezygnuje z dodawania jajek, a cała sztuczka polega na tym, aby odstawić ciasto przed smażeniem na 10- 15 minut. Jeśli chcemy przygotować naleśniki bez jajek na słodko, dodajmy cukier wanilinowy, który jest w przepisie. Jeśli natomiast mamy ochotę na wytrawne naleśniki, np. z serem feta i szpinakiem, pomińmy ten składnik. Możemy dodać wtedy więcej soli lub suszone zioła.

moczenie mięsa w mleku
29.06.2022 16:34 Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

Marynujesz mięso w mleku tak, jak na zdjęciu? Dowiedz się, czy moczenie mięsa w mleku ma sens. Eksperci nie mają złudzeń — lepiej tak nie robić, bo można przypłacić to zatruciem pokarmowym. Poznajcie szczegóły i inne, o wiele lepsze produkty do marynowania mięs. Moczenie mięsa w mleku jest dosyć popularną praktyką. Wiele z was z pewnością moczy schab na kotlety w mleku z dodatkiem cebuli albo wątróbkę przed smażeniem. Dla wielu osób mięso dzięki temu staje się smaczniejsze, zyskuje delikatniejszy smak i większą kruchość. Co jednak na to eksperci?

Ciasto bez pieczenia IZERA
28.06.2022 14:47 Budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser dla każdego

Poznajcie przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser jak ze zdjęcia przygotujecie w kilka chwil, a posmakuje z pewnością każdemu. Sekretem tego przysmaku są apetyczne i soczyste owoce oraz fakt, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Używanie piekarnika w czasie upałów nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego mamy na dziś doskonałe rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Przygotujcie ciasto budyniowe z brzoskwiniami, które nie wymaga pieczenia. Nie przegrzejecie mieszkania, a schłodzony deser będzie smakował nawet w ciepłe dni. Sprawdźcie, jak apetycznie wygląda ciasto Izera. Prezentowane zdjęcie jest screenem z kanału „Prosty przepis na” na YouTube. Zapraszamy was do kuchni.