Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować. Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?
Tzatziki są znakomitym specjałem kuchni greckiej, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, także tych obiadowych. Przyrządzając go z ogórka kiszonego, uzyskacie pełną charakteru orzeźwiającą odsłonę, która spodoba się każdemu amatorowi kwaśnego rarytasu. Przepis jest niezwykle prosty. Spróbujecie?Sos tzatziki jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Przyjemnie zgra się również ziemniakami czy kaszą. Najważniejszym składnikiem wywodzącego się z kuchni greckiej rarytasu jest świeży ogórek obficie doprawiony czosnkiem.Tym razem proponujemy wam przygotowanie tego smakołyku na bazie ogórków kiszonych. Będzie lekko kwaśny, soczysty i orzeźwiający. Polecamy od razu zrobić podwójną porcję, bo jest tak pyszny, że nikt mu się nie oprze.
Naleśniki z serem z przepisu babci Krysi są doskonale. Sekretem ich wspaniałego smaku jest delikatne ciasto, które po przyrządzeniu odstawia się na pół godziny. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono odpowiedniej konsystencji i z łatwością można w nim zamknąć słodki farsz. Spróbujecie? Przepis babci Krysi na naleśniki z serem jest niezawodny. Specjał przygotowuje się naprawdę prosto, a dzięki prostemu patentowi z odstawieniem ciasta smakołyk nie rwie się i nie sprawia problemów przy smażeniu. Ze słodką masą smakuje obłędnie. Skusicie się?
Puszysta jajecznica skusi niejednego smakosza. Sekretem udanego dania jest odpowiednio długie roztrzepywanie jajek przy pomocy widelca, które napowietrzą masę i sprawią, że staje się lekka niczym puch. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Przygotowanie puszystej jajecznicy nie wymaga dodatkowych składników czy zastosowania skomplikowanych metod. Prosta receptura i nasz trik wystarczą, by osiągnąć pożądane efekty. Tak pysznego śniadania dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Sprawdźcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją, bo babcia Krysia zawsze dodaje do nich 2 łyżki gęstego, kwaśnego produktu. Dzięki śmietanie placki nie tylko są jasne, ale mają też bardziej wyrazisty smak. Naprawdę warto skorzystać z tej receptury.Placki ziemniaczane są idealnym pomysłem na tani, bezmięsny obiad. Łatwo je zrobisz i nasycą całą rodzinę. By jednak ciasto na placki, a także same placki nie ściemniały, warto wykorzystać patent babci Krysi. Dodaje ona do masy ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, która rozwiązuje problem ciemnienia.
Racuchy są delikatnymi i pełnymi smaku plackami na słodko, które warto podać na śniadanie. Świeże brzoskwinie pysznie urozmaicą ten rarytas, nadając mu przyjemnego aromatu. Przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą rumiane i chrupiące. Warto spróbować. Racuchy lubi wielu smakoszy. Lekkie placuszki na jogurcie będą doskonałe z sezonowymi owocami. Tym razem proponujemy wam dodanie świeżej brzoskwini, która podczas smażenia delikatnie się skarmelizuje i nabierze głębokiej słodyczy. Skusicie się?
Jakie danie przygotować na dzisiejszy upał? Proponujemy doskonały chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa, zblendowane awokado oraz pokrojony w paski ogórek. Całość jest lekka, przepyszna i pełna składników odżywczych. Gwarantujemy, że ta nieziemska zupa podbije podniebienie każdego.Chłodnik jak sama nazwa wskazuje, jest zupą serwowaną na zimno. U nas największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, którego podstawą jest botwina. Jednak do przygotowania chłodników można wykorzystać także inne warzywa, a nawet owoce.Dziś zapraszamy was na chłodnik z fit twistem, czyli z dodatkiem orzeźwiającego ogórka. Innym niezwykle ważnym składnikiem tej zimnej zupy jest awokado. Zawiera ono dużo cennych tłuszczów, a także witamin i soli mineralnych. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Omlet po japońsku, czyli tamagoyaki, jest pełną smaku, nietuzinkową wersją klasycznego dania z jaj. Jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i nietypowym sposobie smażenia, dzięki któremu uzyskujemy lekki i niezwykle delikatny smakołyk. Podajcie go na śniadanie, a rodzina będzie zachwycona. Omlet po japońsku z wyglądu przypomina naleśnik, lecz smakuje o niebo lepiej. Delikatna jajeczna masa doprawiona azjatyckimi przyprawami jest sycąca, lekka i niezwykle aromatyczna. W sam raz na śniadanie. Spróbujecie?
Kotlety jajeczne stanowią szybką i niedrogą alternatywę dla mięsnych przysmaków. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a pasują do wielu dodatków. Koniecznie spróbujcie — jajka podane w ten sposób są wyśmienite. Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Wegetariański rarytas doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i sezonowymi surówkami. Taka wersja obiadowego klasyku spodoba się nie tylko wegetarianom.
Lody są idealnym deserem na upalne dni. Pełen smaku, kremowy i pyszny słodycz bez problemu przygotujecie w domu. Sprawdzony przepis Ani, który dziś wam przedstawiamy, wymaga jedynie trzech składników. Sprawdźcie, jakie to proste. Lody z trzech składników zachwycą całą rodzinę. Prosta kombinacja smakowitego serka mascarpone, śmietanki i mleka skondensowanego bije na głowę desery zakupione w sklepie. Jeżeli macie je pod ręką — koniecznie spróbujcie. Kilka chwil i nieco cierpliwości wystarczy, by zapewnić sobie a niezapomniane wrażenia smakowe.
Macie ochotę na słodkie co nieco? Przygotujcie rozkosznie puszyste i lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobicie je w mniej niż 15 minut, nie licząc czasu pieczenia, a będzie wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Wprost idealne do czarnej kawy w pochmurny dzień. Do większości ciast dodaje się tłuszcz, np. masło, margarynę, olej. Tłuszcz ma na celu poprawić strukturę ciasta, a także zwiększyć jego wilgotność. Niestety jest kaloryczny, co w połączeniu z cukrem sprawia, że ciasta niestety tuczą. Jeśli jednak chcecie nieco ograniczyć kaloryczność ciasta, zastąpcie dodawany do niego tłuszcz jogurtem naturalnym. Też zawiera trochę tłuszczu, jednak daje ciastu lekkość i puszystość.
W ciepłe dni lodziarnie cieszą się wielkim powodzeniem. A wiecie, jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Prezentujemy wam listę najbardziej intrygujących pozycji z całego świata. Wśród nich nie zabrakło też niezwykłej propozycji z Polski. Możecie jej skosztować, będąc nad Bałtykiem. Sezon na lody ruszył z kopyta, co oczywiście wynika z obecnych upałów. W ciepłe dni każdy szuka orzeźwienia, najlepiej smacznego. I tu nasz wybór najczęściej pada na lody, które są zimne, a do tego występują w wielu smakach.Najpopularniejsze smaki lodów to oczywiście waniliowy, śmietankowy, czekoladowy i cała gama smaków owocowych. Jednak w małych, rzemieślniczych lodziarniach można spotkać też lody o nietuzinkowych smakach. Wytwórcy lodów maksymalnie uruchamiają swoją fantazję, by zaskoczyć i pozyskać klientów.Na całym świecie można spotkać lody w przeróżnych, najwymyślniejszych smakach. Często odwzorowują one regionalne produkty i upodobania. Na liście lodów o niezwykłym smaku znalazły się też te znad Bałtyku. Możesz ich spróbować w czasie zbliżających się wakacji.
Puszyste racuchy bez drożdży są proste w przygotowaniu. Jeden szczegół sprawi, że zawsze wyjdą. Dodając do masy odciśnięte z soku jabłko, możemy być pewni, że masa będzie miała właściwą konsystencję, a placuszki nie rozpadną się podczas smażenia. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Puszyste racuchy bez drożdży zachwycą smakiem i konsystencją, jeśli nie zapomnimy o usunięciu nadmiaru płynu ze świeżego jabłka. Aromatyczny smakołyk warto podać z zachowanym sokiem — wtedy nic się nie zmarnuje. Spróbujecie?
Placki jogurtowe z truskawkami są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie czy kolację. Puszysty rarytas z patelni idealnie komponuje się z sezonowym owocem, sprawiając, że placki są jednocześnie delikatne i odrobinę soczyste. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie. Placki lubi wielu smakoszy. Dla tych, którym racuchy z jabłkami czy placki z białym serem już się znudziły mamy nie lada gratkę w postaci jogurtowego specjału z dodatkiem truskawek. Słodki owoc sprawdzi się doskonale w tym połączeniu. Każdy poprosi o dokładkę.
Jeśli szukacie pomysłu na nieoczywisty dodatek do obiadu, polecamy surówkę z selera i orzechów. Jej wyśmienity smak zaskoczy każdego smakosza. Aromatyczny seler doskonale komponuje się bowiem ze słodko-kwaśnym jabłkiem i chrupiącymi orzechami. Ta surówka doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.Choć surówki stanowią najzdrowszą część obiadu, to zwykle poświęcamy im najmniej uwagi. Wychodzimy bowiem z założenia, że posiłek można zjeść i bez tego dodatku albo dokładamy do niego plasterki pomidora lub kiszony ogórek. Jeśli jednak znajdziecie nieco więcej czasu na przygotowanie surówki, to możecie ją zrobić np. z selera, jabłka i orzechów. Będzie chrupiąca i delikatna. Pamiętajcie tylko o tym, by nie robić surówek z dużym wyprzedzeniem, bo szybko tracą witaminy.
Ciasto bez pieczenia sprawdza się zawsze wtedy, gdy nie mamy dostępu do piekarnika. Receptura, którą dziś wam prezentujemy, nie wymaga też dużej liczby składników. By wyczarować ten pyszny deser, wystarczą zaledwie trzy produkty, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Z przygotowaniem ciasta bez pieczenia poradzi sobie każdy. Deser z dodatkiem smakowitych galaretek owocowych nie będzie słodki, a dzięki użyciu jogurtu typu skyr będzie również obfitował w białko. Receptura jest prosta, a efekt zachwyca. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie — pochodzące z filmu na kanale Przepiski na YouTube screen.
Jajka sadzone z ziemniakami są smakowitą odmianą od innych dań śniadaniowych z udziałem kurzego specjału. Sycąca i pełna aromatu kompozycja z dodatkiem ziemniaków inspirowana jest kuchnią amerykańską. Każdy amator ziemniaków ją pokocha. Koniecznie spróbujcie. Jajka sadzone z ziemniakami są wyśmienite. Ciepły, sycący i pełen aromatu zawdzięczanego posypce ze świeżych ziół — posiłek jest idealny na weekendowe rodzinne śniadanie. Przygotowanie zajmie chwilę, a składniki z pewnością macie w spiżarce. Skusicie się? Przepis na wyborne jajka sadzone z ziemniakami Składniki: 4 jaja 5 nieco większych ziemniaków 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 mniejsza cebula (można pominąć) 100 g chudego boczku (opcjonalnie) garść posiekanego koperku lub natki pietruszki sól i pieprz w ilości do smaku Przygotowanie jajek sadzonych z ziemniakami: Ziemniaki obieramy. Myjemy je i kroimy w kostkę. Olej dobrze rozgrzewamy. Na patelnię wrzucamy warzywo i rumienimy je na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły.Cebulę również obieramy. Siekamy ją, a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy nieco oleju, jeśli to konieczne i smażymy około 5 minut. W międzyczasie kroimy boczek. Dodajemy go do warzyw, a całość podgrzewamy jeszcze około 7 minut.Wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie nieco zmniejszamy moc palnika. Patelnię przykrywamy. Zawartość podsmażamy do czasu ścięcia białka. Jajka sadzone z ziemniakami podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu posypane posiekaną zieleniną. Po więcej pomysłów na smaczne śniadania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie wskazówki jak przyrządzić owsiankę. Ten natomiast zdradza sposób na zrobienie sycącego omletu z ziemniakami.canva/tvirbickisArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za groszePrzepyszny, puszysty sernik zrobisz w chwilę. Potrzebujesz tylko 3 składnikówTylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lataŹródło: beszamel.se
Prezentujemy najlepszy, bo babciny przepis na racuchy z jabłkami. Wychodzą cudownie puszyste, wystarczy tylko pamiętać o dwóch dodatkach — kefirze i sodzie oczyszczonej. Dzięki nim placuszki są lekkie, miękkie i pięknie wyrośnięte. A jabłka dodają im przyjemnego smaku i wilgotności.Jakie powinny być racuchy? Większość z was z pewnością odpowie, że puszyste i delikatne. Rzeczywiście, takie są najsmaczniejsze i szybko znikają z talerzyków. By uzyskać taki efekt, nie obędzie się bez spulchniacza. Dziś użyjemy, tak jak to robiły nasze babcie, sody oczyszczonej. Jej efekt poprawi kefir, który dodatkowo nada potrawie przyjemnego, kwaskowego smaku.
Chłodnik jest smaczną zupą, która idealnie sprawdza się w upalne dni. Staropolski przepis na ten specjał na bazie maślanki pomoże wam przygotować ją w krótkim czasie. Danie zachwyci was niebagatelnym smakiem i przyjemnym aromatem świeżych ziół. Koniecznie spróbujcie. Chłodniki występują w wielu smakowitych wersjach. Często spotykaną jest litewska, przygotowywana z aromatycznej botwiny. Nieco mniej znany jest pochodzący z Hiszpanii specjał z pomidorów, czyli gazpacho. My tym razem proponujemy wam staropolską recepturę na wyjątkowo pyszną i aromatyczną chłodną zupę z maślanką, świeżymi rzodkiewkami i sporą porcją ziół. Niezwykle sycące połączenie powstanie, jeśli podamy ją ze smażonymi ziemniakami i skwarkami z dodatkiem cebuli. Spróbujecie?
Serwujemy wam błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia z 3 składników. Zrobicie je dosłownie w chwilę dzięki naszym poradom, a cała rodzina będzie się nim zajadać. Nasz deser będzie wprost idealny na upał — nie potrzebujecie do niego piekarnika i jest orzeźwiający. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to chyba sernik na zimno. Przepis na niego znacie od dawna. Dziś postanowiliśmy odmienić nieco tę starą recepturę i przygotować nie sernik, ale bardziej jogurtowiec bez pieczenia. Będzie delikatniejszy i mniej kaloryczny, a do jego zrobienia wystarczą trzy składniki.
Liście rzodkiewki bardzo często wyrzucamy, swoją uwagę koncentrując na smakowitym korzeniu. Tymczasem lekko kłujące zielone fragmenty warzywa mogą stanowić bazę do aromatycznego i pełnego smaku pesto, które idealnie smakuje z ciepłym makaronem i odrobiną sera. Koniecznie spróbujcie. Rzodkiewka jest smakowitym warzywem, które często trafia na kanapki czy do mizerii. Niektórzy też kiszą te piękne, nieco pikantne korzenie. Większość z nas natomiast wyrzuca liście, nierzadko już przy zakupie zostawiając je u sprzedawcy. Tymczasem jest to doskonały materiał na prosty i łatwy w przygotowaniu posiłek. Wystarczy dodać kilka produktów, które i tak pewnie macie w kuchni.
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie, które robi się samo? Z pewnością jest nim wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem tej prostej potrawy jest aromatyczna przyprawa. Zetrzyj na tarce jabłko, wymieszaj je z płatkami owsianymi, posyp cynamonem i zapiecz. Po 30 minutach możesz zajadać się tym pożywnym rarytasem. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od niego bowiem zależy, jak ten dzień zaczniemy. Musi więc być pełne energii i wartościowych składników. Niestety rano mamy zwykle mało czasu na długie przygotowywanie posiłku. Dlatego warto skorzystać z dobrych pomysłów, którym z pewnością jest owsianka z piekarnika.Owsianka niewątpliwie jest bardzo zdrowa, bo dostarcza błonnika, witamin z grupy B i wielu soli mineralnych. Jej wartość odżywczą dopełnia mleko czy jogurt, z którym zwykle łączy się płatki owsiane. Warto też do nich dorzucić owoce i orzechy. Ich smak doskonale podkreśli szczypta cynamonu.
Jajecznica jest jednym z częstych wyborów o poranku. Sycące i smaczne danie będzie jeszcze lepsze, gdy masę jajeczną połączymy z boczkiem i pomidorami. Chłopski specjał jest niezwykle kolorowy, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Musicie go spróbować. Jajecznica po chłopsku jest kolejną smaczną odsłoną śniadaniowego klasyku. Po znakomitej wersji z boczniakami i włoskim specjale z cukinią przyszedł czas na bardziej swojską opcję. Podsmażony boczek i świeże pomidory doskonale komponują się z delikatną jajeczną masą. Skusicie się?
Sos tzatziki najpopularniejszy jest w Grecji, ale zna i lubi go już cały świat. Jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Dziś podamy wam przepis na niezwykły sos tzatziki. Zrobimy go bowiem z dodatkiem kalarepy zamiast świeżych ogórków. Jego lekko pikantna nuta doda smaku kanapkom i grillowanym mięsom. Do przygotowania sosu tzatziki używa się świeżych ogórków, czosnku i jogurtu naturalnego. Całość doprawia się sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można też do niego dodać posiekaną, świeżą miętę, koperek lub szczypiorek. A wiecie, że sos tzatziki można zrobić na bazie kalarepy? Jest równie chrupiąca, jak ogórek, ale zamiast orzeźwiającego aromatu ma lekko pikantny smak. Doskonale będzie więc pasować do pieczonych mięs i drobiu. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Tym razem, zamiast sięgać po słodkie wersje, proponujemy wam wyjątkowo smaczną kompozycję z serem i pieczarkami. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny posiłek będzie stanowił idealny pomysł na obiad czy wczesną kolację. Naleśniki można podać na wiele sposobów. Wytrawne odsłony — takie jak ta z jajkiem sadzonym czy pyszne krokiety — z powodzeniem mogą stanowić smaczny i sycący obiad. Nie inaczej będzie w przypadku naszej dzisiejszej propozycji z serem i pieczarkami. Spróbujecie?
Jaglanka jest pyszną śniadaniową alternatywą dla płatków kukurydzianych czy owsianki. Pyszne ciepłe danie wymaga zaledwie dwóch składników, by je przygotować. Jeśli macie w kuchni mleko i kaszę, koniecznie spróbujcie. Smakołyk jest wyborny, sycący i przyjemnie rozgrzewa. Do jaglanki możecie podejść podobnie jak do owsianki. Wybierając dodatki według własnych upodobań i nastroju, za każdym razem stworzycie nieco inne śniadanie. Posiłek można przygotować zarówno w wersji słodkiej — jak proponujemy w przepisie — jak i wytrawnej. W tej drugiej po prostu zamieniamy cukier na przyprawy dopasowane do słonych dodatków. Spróbujecie?
Wiesz, dlaczego ser żółty ma w środku dziury? Co je wywołuje? Powód jednych może zszokować, a niektórym nawet odebrać apetyt. Jednak ta sama przyczyna, która daje serom dziury, wpływa też na smak gotowego produktu. Poznajcie więc całą prawdę o serowych okach.Dziury w serze profesjonalnie nazywają się okami. I jak już pewnie zauważyliście, różne sery, mają różne oka. W jednych dziury są duże i okrągłe, w innych niewielkie i regularne, a w jeszcze innych spłaszczone. Skąd więc się biorą dziury w serze i z czego wynika ich wielkość i ilość?
Jeśli lubicie racuchy i placki, z pewnością smakują wam też omlety. Zwłaszcza jeśli są puszyste. Dziś właśnie zdradzimy wam proste sposoby na przygotowanie puszystego omleta. Z pewnością pokocha go cała rodzina. Niezależnie od tego, czy podacie go na słodko, czy wytrawnie. Dodatki każdy może sobie bowiem dobrać sam. Omlet jest prostą potrawą zrobioną na bazie jaj. Niektórzy do przygotowania omleta używają samych jajek, niektórzy rozkłócają je z odrobiną mleka lub wody, a jeszcze inni wzbogacają jajka 1-2 łyżkami mąki. Ta ostatnia wersja omleta zwana jest grzybkiem.Omlet może być mniej lub bardziej puszysty, co zależy głównie od sposobu jego przygotowania. Dziś zdradzimy wam kilka pomysłów na uzyskanie wyjątkowo puchatego omleta.